Dagens meny: påskmat mm 2011-04-24

Lilla J kom över igår och hjälpte mig att göra marsipanen. Jag gjorde bara kaninen med morotsbil och hon gjorde resten. Blev rätt fina tycker jag...

 

Har lite svårt för påsk/midsommar/julmat. För mig är det samma mat på dessa högtider. Stora J och Lilla J vill ha: potatis, sill, lax, paté, köttbullar, rödbetssallad. ( rödbetssallad: hackade inlgda rödbetor, 2 st äpple i tärningar, hackad röd lök samt 3 dl vispad grädde.) Gjorde allt detta men också ägg med currysås, till efterrätt några chokladägg med vit chokladmousse samt till kaffe/te frukttårta med citronkräm.

  Ägg med currysås 4 port.

4-5 hårdkokta ägg
1 dl majonäs
1 dl matgrädde
nypa salt
lite svartpeppar
2-3 tsk curry
bit purjolök ca 5 cm

Koka ägg och dela varje ägg i 4 bitar i längden.
Blanda majonäs, grädde, salt, svartpeppar och curry. Hacka purjon och häll den största delen i såsen. Spara lite till garnering. Lägg äggen på fat och häll över såsen. Dekorera med purjo. 

  Chokladägg med vit chokladmousse

Vit chokladmousse:
1 äggula
0,5 dl socker
3 msk pressad apelsinsaft
200 g vit choklad
100 g Kesella
2 dl vispgrädde

Vispa äggula, socker och apelsinsaft i en kastrull. Värm upp till nära kokpunkten. Ta bort från plattan och fortsätt vispa tills krämen svalnar lite. Smält choklad i en annan kastrull och blanda med krämen. Blanda i Kesella. Vispa grädde och tillsätt försiktigt i smeten. Dela moussen i äggskalen och resten i portionsformar. ( fick 15 ägg samt 4 st små portionsformar) Lägg i kylen och låt vara ca minst en timme före servering. 

  Frukttårta me citronkräm 

Botten:
2 ägg
2 dl socker
100 g margarin
1 dl vatten
0,5 tsk bakpulver
200 g vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader.
Koka vatten och margarin. Låt svalna.
Vispa ägg och socker.Blanda i vatten/margarin och bakpulver blandat med vetemjöl.
Häll i en pajform med upphöjd i mitten. ( min är 28 cm diameter). Grädda i 200 grader ca 15-20 minuter.
Vänd och låt svalna.

Citronkräm:
4 dl vetten
1,5 dl socker
2 msk potatismjöl
4 äggulor
saften av en liten citron

Blanda allt utom citronsaften i en kastrull och låt koka sakta. Får ej koka. Vispa tills krämen tjocknar. Låt svalna.
Blanda i citronsaften. Fyll botten med citronkräm och fyll på bär och frukter. Hade jordgubbar, persikor( från burk), vindruvor, kiwi.

Bonne canche!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0