Dagens meny: Kokt torsk med äggsås, kokt potatis, apelsin- och avocado sallad och Barbros äpplepaj

Svärmor och dotter hemma för middag. Det var länge sedan vi åt fisk och kokt torsk med äggsås är ju så gott.
Serverades med kokt potatis och apelsin- och avocado sallad. Såg i Allt om mat att de hade haft äpplepaj tävling och en av förstaprisreceptet såg väldigt gott ut så det blev Barbros äpplepaj med vaniljvisp till efterrätt.



Kokt torsk med äggsås 4 port

ca 600 g torskfilé eller hokifilé
1 tsk socker
1 tsksalt
3 dl fiskbuljong
Sås:
1msk margarin
1 msk vetemjöl
1 dl matgrädde
salt, malen vitpeppar
1 knippe persilja
3 hårdkokta ägg, hackade

Krydda filéerna runt om med sockret och saltet. Koka upp buljongen i en kastrull och lägg ner filéerna i buljongen, låt koka upp och ta grytan från värmen. Lägg på ett lock och låt stå och dra i ca 10 minuter.
Smält margarinet i en kastrull och rör ner vetemjölet. Sila och häll på buljongen (från fiskkoket) och grädden och låt koka ca 5 minuter under omrörning. Smaksätt såsen med salt och peppar. Hacka persiljan och rör ner i såsen.
Lägg upp torsken på varma allrikar och servera med såsen och hackad ägg. Kokt potatis är ett måste. 

Apelsin- och avocado sallad 4 port


75 g Provencalsk salladmix
1 apelsin
1 avocado
sås:
1 msk olja
1 msk äppelvinäger
2 msk pressad apelsinsaft
nypa salt
nypa svartpeppar

Skölj salladen. Skala apelsinen och skär bort det vita också. Skiva tunna skivor.
Dela avocado, ta bort skalet och kärnan. Skär i skivor. Doppa skivorna i apelsinsaftet. Använd saftet sedan i såsen.
Lägg salladen på en fat, apelsinskivorna och avocadon på. Blanda ihop såsen och häll över salladen.

    

Barbros äppelpaj ca 8 port

Botten:
3 dl vetemjöl
100 g margarin
2 msk vatten
Fyllning:
5 röda syrliga äpplen
2 msk margarin
2 msk råsocker
1 tsk krossade kardemummakärnor
1 msk pressad citronsaft
Toscasås:
150 g sötmandel
150 g margarin
1,75 dl strösocker (150 g)
3 msk vetemjöl
1,5 msk vispgrädde

Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa ihop mjöl och margarin och tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform ca 26 cm diameter. Ställ kallt 30 minuter.
Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Mjukstek 3-4 minuter i margarin i en kastrull. Tillsätt råsocker, kardemumma och citronsaft. Ställ åt sidan.
Toscasås: (Skålla och skala om du vill) och mal mandeln. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt socker och vetemjöl, därefter mald mandel och grädde. Ge blandningen ett uppkok. Ställ åt sidan.  
Fördela äpplena i botten av pajformen.Täck äpplena med toscasmet och grädda pajen i 200 grader i nedre delen av ugnen ca 20 - 25 minuter. Servera med glass, grädde eller vaniljsås. 

Bonne canche!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0