Några maträtter.


Här kommer några maträtter som gjordes under tiden jag var sjuk.

Korvsås 4 pers

ca 580 g korv(finskt måltidskorv)
2 lök
2 msk margarin
3 msk vetemjöl
5 dl vatten
2,5 dl matgrädde
1 msk senap
1 msk tomatpuré
nypa svartpeppar
hackad persilja

Skala och skiva korven. Skala och hacka löken. Stek korven och löken lätt i en stekpanna.
Strö över vetemjöl. Ta stekpannan från plattan och häll i vatten. Ställ stekpannan på plattan igen och häll i matgrädde och krydda såsen. Låt småputtra ca 5-10 minuter. Strö över persilja.
Servera med kokt potatis eller potatismos samt sallad.

den 3 oktober bjöd jag familjen : Kiwi- avocado sallad, Köttgryta och Vaniljkräm.


Kiwi- avocado sallad 4 pers

1 liten isbergssallad
3 kiwi
1 avocado
saften av ½ lime
1-2 msk olja
nypa svartpeppar
nypa rosmarin
nypa basilika
2 msk rostade pinjenötter

Riv salladen och krydda den med olja och kryddorna. Skala och skiva kiwi.
Dela avocadon och ta bort kärnan. Skala och skiva avocadon. Doppa bitarna i limesaften.
Tillsätt kiwi och avocado ovanpå salladen. Rosta pinjenötterna och strö över salladen.



Köttgryta 4 pers

ca 800 g nöt och griskött (grytbitar)
2 lök (1 röd och 1 gul)
2 stjälkar bladselleri
ca 120 g kålrot
3 morot
ca 150 g palsternacka
ca 100 g champinjoner
2 tsk salt
2 tsk rosmarin
nypa svartpeppar
7-8 dl vatten

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skiva löken. Skala och tärna selleri, kålrot, morötter och palsternacka. Putsa och dela champinjoner.
Skär köttet i ca 3-4 cm stora fyrkanter. Bryn de lätt på stekpannan.
Ta en gryta och varva med köttbitar , grönsaker och champinjoner. Krydda mellan lagen. Överst helst grisköttbitar. Häll över vattnet. Stek i 175 grader ca 2,5 timme. Lägg på locket mot slutet .
Servera med kokt potatis och sallad.



Vaniljkräm 4 pers

4 dl mjölk
2 msk potatismjöl 
1 ägg
1-2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ca 1 dl jordgubbssylt
chokladströssel

Häll mjölken i en tjock bottnad kastrull. Vispa i potatismjöl ch ägg. Värm upp och vispa hela tiden. När krämen börjar bubbla ta bort kastrullen från värmen. Tillsätt socker och vaniljsocker. Lägg kastrullen i en kall vattenbad.
Dela sylten på botten av efterrättsskålar och skeda krämen över. Strö över lite choladströssel.

 
Kladdkaka med lakritskola. ( 1 stor eller 3 små )

200 g margarin
200 g mörk cholkad
4 ägg
2 dl socker
150 g vetemjöl
1 krm salt
6 st Kick lakritskola á 19 g

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält margarinet. Bryt cholkaden i mindre bitar och lägg i smälta margarinet. Rör med slickepott tills chokladen smält och smeten är jämn och smidig. Låt svalna lite.
Vispa upp äggen lätt med sockret och rör ner i chokladsmeten. 
Blanda mjöl och salt, rör ner i chokladsmeten. Klipp lakritskolorna ganska fint och rör ner dem i smeten.
Häll smeten i en stor smord form eller i 3 småformar. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
Grädda kakan lite längre om du vill äta den samma dag, annars kommer den att vara väldigt kladdig.
Låt kakan svalna helt, den kan gärna stå i kylen över natten. Servera med vispad grädde.
Receptet är från Allers nr 40/2010

Bonne canche!!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0