Dagens meny 2010-05-02


Kyckling med parmaskinka:
500g kycklingfiléer
80 g parmaskinka
lite färskost naturell
färsk salvia
svartpeppar
margarin för stekning
1,5 dl vit vin
0,5 dl vatten
0,5 dl matgrädde(laktosfri)
1/4 del fond "Du chef" beef
3 msk juice från päronburk
2 msk Maizena redning

Dela filéerna, krydda med svartpeppar,  ta 1 tsk färskost på varje bit samt några salviablad. Lindra parmaskinkan runt och fäst med coctailstickor. Stek bitarna på alla sidor i margarinet i en stekpanna. Häll i vinet, vatten, matgrädde och fond. Tillsätt juicen och låt allt puttra ca 20 - 25 minuter. Tillsätt Mizena och låt koka ett par minuter till. Kolla smaken. Bjud kokta babymorötter, brysselkål samt potatis till . Svart vinbärsgele är också gott till.


Päron och hallon med vit choklad.
1 burk (425 g )päron i egen juice
250 g frysta hallon
150 g vit choklad
Låt päron rinna av men ta vara på saften (till kycklingsåsen ovan).
Låt hallonen tina något. Lägg päronen i ugnshärdiga portionsskålar, strö över hallonen och bryt chokladen och fördela över. Grädda ca 5 minuter i 200 grader eller tills chokladen fått lite färg.

Detta åt vi idag. Svärmor var över hos oss som vanligt.
Senare blev det kaffe/te med Örfilar(Korvapuusti på finska) samt Kokoskaka i långpanna.


Örfilar / Korvapuusti 30 st
200 g margarin
4 dl mjölk
50 g jäst
1 dl ljummet vatten 37 gradigt
2 tsk malen kardemumma
0,5 tsk salt
2 dl socker
1 st ägg
ca 16 dl vetemjöl
fyllning:
100 g rumsvarmt margarin
0,75 dl socker
1,5 msk kanel
pensla bullarna med ägg
garnera med pärlsocker
Smält margarin, häll i mjölken. Blanda ljummet vatten med jäst och socker. Låt stå några minuter. Blanda i salten och kardemumma. 
Tillsätt mjölkblandningen och ägget. Tillsätt mjölet och arbeta degen. Låt jäsa till dubbel storlek (ca 40minuter).
Dela degen till 2 delar och kavla ut varje del till tunn platta, ca 30x60 cm.
Bre den mjuka margarinet på degplattorna. Strö socker och kanel på. Rulla ihop plattan och skär rullen till jämn stora bitar (15 st av varje platta).
Tryck en stor fördjupning längs mitten av varje bit med lillfingarna. Lägg på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa ca 15 minuter.
Pensla bullarna med ägg och strö överpärlsocker. Grädda i 225 grader ca 10-12 minuter.


Kokoskaka i långpanna 28 bitar
250 g margarin
3 dl socker
4 st äggulor
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2,5 dl mjölk
Kokoslandning:
4 st äggvitor
3 dl socker
3,5 dl kokosflingor
Sätt ugnen på 160 grader. Rör margarinet och socker till vitt och pösigt. Tillsätt en äggula åt gången. Blanda mjöl och bakpulver och häll i smeten omväxlnade med mjölken. Bre ut i en väl smord långpanna och grädda i mitten av ugnen 20 minuter i 160 grader.
kokosblandning: Vispa äggvitorna till fast skum och rör försiktigt ner socker och kokosflingorna. Ta ut kakan ur ugnen och bre över kokosblandningen och grädda kakan färdig i 20 -30 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0