Dagens meny 2010-05-30

Så var det Morsdag och menyn blev: små kokta potatisar, varm grekisk sallad, läcker ugnslax och efterrätt hallon med mjölkchoklad. Laxen är suberb och enkel att göra.

Varm grekisk sallad (5pers)
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gurka
1 rödlök
2 avocado
liten isbergssallad
200 g fetaost i bitar
3 msk olivolja
1 msk citronsaft
nypa salt
1 tsk oregano
(svarta kärnfria oliver )
Tvätta och dela paprikor. Ta bort botten och kärnorna. Skär i bitar. Dela och skär gurka och skala och skär löken i klyftor. Värma olivolja på stekpannan och häll i grönsakerna. Stek en stund så att de blir varma. Krydda med oregano, citronsaft och salt. Skjöl isbergssalladen och dela den. Lägg salladen på botten i en salldsskål. Häll över varm grönsaksblandning samt fetaosten. Dela avocadon och dela i bitar och lägg över salladen. Rör försiktigt så att allt blandar sig.


Läcker ugnslax (5 pers)
ca 1 kg laxfilé
1 st stor tomat halverad och skivad
150 g blåmögelost
1 tsk salt
1,5 tsk Herbes de Provance
Sätt ugnen på 200 grader. Kolla att alla ben är borta från laxen. Skär snitt ända till skinnet i ca 2,5 cm mellanrum. Placera halverade tomatskivor och ostskivor i vartannat snitt. Lägg filén i en ugnsform, strö över salt och örter. Stek i 200 grader ca 30 minuter. 


Hallon med mjölkchoklad (4pers.) 
ca 400 g frysta hallon
50 g mjölkchoklad
1 skopa glass / portion

Sätt ugnen på 200 grader. Dela hallonen till portionsformar som tål ugn. Riv mjölkchoklad ovanpå. Ställ i ugnen så att cholkaden smälter. Servera med 1 skopa glass.



Päron -och kokoskaka (långpanna)
4 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g margarin
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 dl mjölk
Garnering:
1 burk (ca 400 g)päron
100 g margarin
2 dl socker
2 dl vispgrädde
4 dl kokos

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt . ( tar ca ca 3 minuter med elvisp).
Smält margarin i en kastrull. Blanda alla torra ingredienser ihop och varva siktad mjöl, mjölk och smält margarin i äggsmeten.
Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna. Grädda i 200 grader  i mitten av ugnen 12 minuter.
Häll päronen i en sil och dela i småbitar.
Häll grädde, margarin och socker i en kastrull. Värm upp tills margarinet smält och smeten fått en uppkok. Ta från spisen och blanda i kokos.
T a kakan och häll över päronbitarna samt bre över kokosblandningen. Grädda ytterligare 12 minuter i 200 grader eller tills kakan fått ljusbrun färg. En klick vispgrädde eller glass är gott till.

Smaklig spis.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0