Dagens meny 2010-05-16

Hade gäster och vi bjöd: grekisk sallad, potatissallad,sweet chilikyckling, rostbiff, skinka och Pavlova med jordgubbar och vaniljglass. till kaffet blev det cheesecake med smak av kaffe och choklad samt örfilar(korvapuusti)


Grekisk sallad ( 8 pers):
2 st rödlök
3 paprikor
4 tomater
½ gurka
1påse(125 g ) Medelhavsmix sallad
20 svarta oliver
400 g Apetina grekisk feta
2 avocado
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 tsk Herbes de Provence
1 msk vinäger
olivolja
Skala och skiva löken. Kärna ur paprikorna. Skär paprika, tomater gurka i bitar och lägg i en vid skål. Lägg i löken och salladen. Dela avocadon och kärna ur samt skala och skär i bitar. Strö över oliverna och osten. Krydda med salt, peppar och Herbes de Provence. Droppa över vinäger och lite olja. Blanda allt väl.


Sweet chilikyckling ( 8 pers):
700 g kycklingfiléer
2 msk margarin för stekning
Chilidressing:
0,5 dl sweet chilisås
0,5 dl rapsolja
1 msk citron/lime saft
garnering:
hachad gräslök
dekorering:
limeskivor
Sätt ugnen på 225 grader. Bryn kycklingfiléerna på båda sidorna i en stekpanna. Lägg dem i en ugnsfat och stek i mitten av ugnen ca 12-15 minuter. Låt svalna och skär i tunna skivor. Vispa hop sweet chilisås, rapsolja och saft. Lägg upp filéskivorna på en fat. Ringla dressingen över och strö över gräslök och dekorera med limeskivorna.


Lax -och sparrispaj (8 pers):
Botten:
4 dl vetemjöl
1 dl olja
1 dl ljummet vatten
Fyllning:
100 g riven ost
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl gräddfil (eller créme fraiche)
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk timjan
100 g kallrökt lax
1 liten burk ( 227g ) sparris i bitar
Blanda vetemjölet med olja och vatten. Tryck ut degen på botten och kanterna i en pajform.
Strö över osten på botten. Skala och hacka löken, pressa vitlöken och blanda ihop och strö över osten.
Vispa ihop ägg, mjölk, gräddfil, salt, peppar och timjan. Häll hälften över löken. Rensa laxen och smula i mindre bitar och strö över. Lägg sparrisen i en sil och låt rinna av. Lägg sparrisen på laxen. Häll över resten av fyllningen. Grädda i 220 grader ca 35-40 minuter.


Pavlova med jordgubbar och vaniljglass ( 8 pers):
4 äggvitor
2 dl socker
1 msk maizena
1 tsk ättikssprit 12 %
garnering:
jordgubbar 
vaniljglass 
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa ner socker, lite i taget och sist maizena och ättika. Bred ut marängsmeten på bakplåtspapper till en rund botten ca 27 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 1 ½ tim. Stäng av ugnen och låt marängenstå kvar nårga timmar. Dela glassen i bitar samt jordgubbarna och lägg över marängbotten.  Servera genast. 


Cheesecake med smak av kaffe och choklad ( 10pers):
Pajskal:
50 g smält margarin
3 dl krossade Digestivekex
Fyllning:
400 g Philadephia färskost naturell
1,5 dl socker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 dl créme fraiche
1 msk vetemjöl
100 g blockchoklad
3 msk espressokaffe
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med löstagbar kant. Spänn bakplåtspapper mellan botten och kanten. Blanda det smälta margarinet med Digestive kexen till en massa ch tryck fast den i botten och lite på sidorna av formen. Grädda 8 - 10 minuter. Låt svalna. Sänk värmen till 175 grader.
Blanda Philadelphiaosten med socker, 2 av äggen och vaniljsockret. Tillsätt de andra 2 äggen, créme fraiche och mjöl. Blanda väl.
Smält blockchokladen med det varma espressokaffet i en kastrull på lägsta värme eller i vattenbad.
För över halva mängden av ostblandningen i en anna skål. Rör i den smälta chokladen.
Häll hälften av den vita ostblandningen i pajskalet. Häll över ett par skedar av den bruna smeten och täck med resten av den vita. Skeda över resten av den bruna och drag ett marmorerat mönster med en kniv.
Grädda i ca 1 timme tills fyllningen stelnat. Stäng av ugnen och låt stå ytterligare 15 minuter. låt kakan svalna och ta bort kanterna på formen. Förvara kakan i kylen över natten innan den ska serveras. Gott till färska hallon och lite vispgrädde.

Smaklig spis.

Vi var 7 personer sammanlagt och det som blev över var lite av grekiska salladen, lite kyckling ( 1 portion) samt nästan halv cheesecake.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0