Dagens 20100523

söndagsmiddag med dottern och svärmor. det blev potatismos, köttbullar, gräddsås och rårivna morötter med apelsin och paprika. efterrätt blev choklad -och kaffemousse med jordgubbar och senare kaffe/te med citron -och marängpaj.





Köttbullar ( blev 26 st)
1 dl ströbröd
1 dl matgrädde
1 dl vatten
1 gul lök
500 g köttfärs blandfärs
1 ägg
1,5 tsk salt
0,25 tsk nymalen vitpeppar
0,25 tsk nymalen kryddpeppar
2 tsk Herbes de Provence
1 st tomat hackad i småbitar

Sätt ugnen på 225 grader.
Häll ströbrödet i en skål och häll på grädde och vatten. Låt stå ca 10 minuter. Hacka löken och bland i. Häll i kryddorna och hackade tomaten samt ägget. Blanda i köttfärsen. Forma små bullar med våta händer och lägg de i en bakpappersklädd ugnsfat. Grädda ca 15-20 minuter. Gott med potatismos, gräddsås och rårivna morötter.



Choklad -och kaffemousse med jordgubbar (4 port)
100 g vit choklad
30 g ljus choklad
3 dl vispgrädde
1 msk nescafépulver
2 dl jordgubbar

Hacka chokladen grovt och lägg den i en bunke. Koka upp grädde och kaffepulver och häll det över chokladen, rör om tills all choklad smält. Låt det svalna något, plasta över bunken och ställ in i kylen över natten.
Snoppa och hacka hälten av jordgubbarna. Vispa upp chokladgrädden med elvisp, vänd i jordgubbsbitarna. Häll upp moussen i portionsformar och garnera med jordgubbar och strö över lite riven mörk choklad.



Citron -och marängpaj
Botten:
100 g margarin
2,5 dl vetemjöl
1 msk socker
1 st äggula
0,5 msk vatten
Fyllning:
4 dl vatten
1,5 dl socker
4 msk Maizena
3 st äggulor
citronsaft samt riven skal av en citron
1 msk margarin
Garnering:
4 st äggvitor (ta 5 st om du vill ha tjockare maräng)
1 dl socker

Sätt ugnen på 200 grader.
Gör botten: blanda mjöl och socker. Arbeta in margarinet med fingrarna och tillsätt äggula och vatten. Knåda till en deg. Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm ) täck botten och kanterna. Nagga och grädda ca 15 minuter eller tills botten fått vacker ljusbrun färg. Sänk värmen till 175 grader.
Gör fyllning:Riv skalet av en citron och pressa saften. Blanda vatten, socker, Maizena, äggulor, citronsaft och rivna skal i en kastrull. Värm upp under omrörning och sjud tills krämen tjocknar. Tillsätt margarinet och låt krämen svalna. Häll krämen över botten.
Gör garnering: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker lite i taget och vispa hela tiden. Spritsa eller bre marängen över pajen. Grädda i 175 grader ca 10 minuter eller tills marängen fått fin färg. Låt svalna. 

Smaklig spis.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0