Rabarber

Gjorde rabarbersaft och rabarberkaka.



Rabarbersaft
ca 1 kg rabarber
1,5 dl socker
1,5 l vatten
saft av en ½ citron

Skölj rabarber och dela med skal i små bitar (ca 1-1,5 cm). Lägg de i en kastrull och häll vatten över. Låt koka ca 30 minuter. Sila saften och häll den tillbaka i kastrullen.
Häll i socker och låt koka tills sockret har löst sig. Ta kastrullen från spisen och häll i citronsaften. Låt svalna.
Häll i Atamonsköljda flaskor. Förvara i kylskåpet. (blev dessa 4 små flaskor) 
Saften är inte sött eftersom jag la i bara 1,5 dl socker. Om du vill ha sötare ha i mera socker.
Du kan spara rabarbern (som blev över när du silade saften) och andvänd den i en kaka.



Rabarberkaka (ca 12 bitar)
Kakbotten:
75 g rumsvarmt margarin
1 dl socker
4 äggulor
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk mjölk
Rabarbertäcke:
ca 500 g rabarber (eller rabarbern från saften)
2 dl socker
4 äggvitor
mandel flagad eller hackad

Börja med att koka rabarbern: Skölj och skär den i 2-3 cm långa bitar. Lägg dem i en gryta tillsammans med 1 dl socker. Sjud utan lock 5-10 minuter. Låt den svalna. Om du använder rabarbern från saften blanda i ca 1,5 dl socker.Du behöver inte värma den.
Gör sedan kakan: Sätt ugnen på 150 grader.
Täck botten i en ugnspanna (ca 30x40 cm) med bakplåtspapper.
Rör margarin och socker, gärna med el-visp. Tillsätt en gula i taget och vispa till en porös smet. Blanda sedan i mjölet blandat med bakpulvret och sist mjölken. Bred ut smeten i ugnspannan. (det blir rätt tunn botten.)
Grädda i mitten av ugnen 15 minuter. Vispa under tiden vitorna till hårt sum. Vänd ner 1 dl socker och den avvalnande rabarbern. Bred massan över kakan. Strö över mandeln. Sätt in plåten lite högre upp i ugnen och grädda ytterligare ca 20 minuter. Skär kakan i bitar och servera med kall lättvispad grädde.

Smaklig spis/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0