Bakning 2010-06-10

Bakade lite bröd och senare frallor.



(1 mugg= ca 2.5 dl)

Bröd
3 muggar ljummet vatten
50 g jäst
1,5 msk salt
0,5 mugg rågmjöl
0,5 mugg grahamsmjöl
5,5 muggar Manitoba cream specialvetemjöl
Blanda ihop vatten, jäst och salt. Blanda i mjölen men arbeta inte degen.
Låt jäsa 2 timmar. Ta ca hälften av degen och forma till två runda bröd.
Låt bröden jäsa ca 40 minuter. Strö över lite mjöl och skär med sågad kniv några snitt.
Grädda i 225 grader ca 35-40 minuter. Ha en skål med vatten i ugnen. Bli frasigare skal på brödet.
Lägg resten av degen i kylskåpet (plastbunk med lock är bra). Degen håller sig par veckor i kylen. Du kan ha andra mjöl också men hälften måste vara vetemjöl. Du kan också ha kummin, eller andra kryddor eller frö (solros) med efter behag.

Jag gjorde degen och bakade två bröd av den i tisdags och tog resten av degen och bakade frallor av den i torsdags. Man kan baka en bröd i taget så man har färskt bröd hela tiden eftersom degen håller sig bra i kylskåpet.

Bakade också blåbärsbulle i långpannan idag.



Blåbärsbulle i långpannan

använde grunden från örfilar (finska kanelbullar)
degen fick jäsa ca 40 minuter.
fyllning:
200 g rumsvarmt margarin
100 g socker
30 g vaniljsocker
250 g frysta blåbär
bland ihop margarin, socker och vaniljsocker. Dela degen till två och kavla ut varje del till ca 30x60 cm. Bred på fyllningen och födela blåbären jämt. Rulla samman som rulltårta och skär upp till ca 15-20 bitar/rulle. Lägg bitarna snittytan neråt på ett bakpappersklädd ugnsplåt.
Täck plåten med plast och låt jäsa ca 35-40 minuter. Grädda i 220 grader i mitten av ugnen ca 15 minuter. 
Ta ut och pensla med ägg blandad med 1 msk vatten. Strö över med florsocker.

Smaklig spis.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0