Dagens kaka 2010-06-29
Om du gillar bananer så gilla du den här kakan.

Banankaka med sherry
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smält margarin
3 bananer
0,75 dl hackade nötter(mandel + hasselnötter)
0,75 dl sherry
farinsocker
margarin till kakformen
Vispa ägg och socker pösigt (brukar vispa med elvisp ca 2,5 minuter).
Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker.
Rör i det avsvalnade margarinet.
Smörj en rund kakform (eller stor stekpanna av gjutjärn) och strö över rikligt med farinsocker.
Halvera bananerna på längden och lägg dem på botten ovanpå farinsockret.
Strö nötterna och droppa sherryn över bananerna.
Häll till sist på sockerkakssmeten och grädda kakan ca 40 minuter i 175-200 grader. Täck med papper efter halva tiden så att kakan inte bränns. Pröva med en sticka att kakan är färdig. Vänd kakan (och ha lite vaniljglass eller vispgrädde till.)Kakan är god som den är också.
Smaklig spis/
Dagens tidningsskörd
Läste i GT också om Anna Mannheimers och Peter Apelgrens show är slutsålt på vissa datum samt över 4000 biljetter är redan sålda... tur att vi har redan köpt biljetter till showen. Ser riktigt framemot: gillar Apelgrens humor samt läser alltid Mannheimers krönika i tidningen. Pressen är stor så hoppas det bli riktigt roligt.
Ha det/
Dagens meny 2010-06-27
Dotterns önskemål om mat idag: lax i ugnen.
Dagens blev: kokt potatis, variation av grekisk sallad, lax i ugnen och till efterrätt :bär med choklad.
Köpte färdiga frysta laxbitar och tinade dem något i kylskåpet. Gjorde en snitt och fyllde med blåmögelost (Auras är bäst). Kryddade med lite salt och Herbes de Provence samt lite hackad dill. Ugn 200 grader ca 30 minuter. Sallad: ½ krispig sallad, två tomater, ½ gurka, en rödlök, 16 st svarta kärnfria oliver, två avocado, 200g Apetina. Dressing: 3 msk olja, 2 msk vatten, 1 msk äppelcidervinäger, 2 tsk senap(Johnnys söt-stark), 2 tsk socker, 1,5 tsk franska örter, 0,5 tsk Herbamare örtsalt. Blanda och häll över salladen. Den här dressinge passar till många olika sallader.
Till efterrätt: ta portionsformar(ugnsfasta) och häll på hallon och björnbär. Riv vit och mjölkchoklad över rikigt och in i ugnen en stund så att chokladen börjar smälta lite. Var försiktig mjölkchokladen bränns lätt. läcker och värkligen god och lätt rätt.
Smaklig spis/
Midsommar på landet
Midsommarmenyn: färsk potatis, gräddfil, gräslök, olika sorters sill, lax, laxpaté, hovmästarsås, köttbullar, kokt ägg, sallad. Till efterrätt: jordgubbar med vaniljglass.
Nya växter: fingerborgsblomma, salix integra, hängpelargon, rudbeckia röd.









Åkte hem 26/6 eftersom J fyllde 55 år och vi skulle ut och äta och fira födelsedagen.
Ha det/
Tai Chi
Ha det/
75-årskalas
Fick en välkomstdrink med bubblor, snittar med kavring på botten och färskost med lök samt tånglöjrom på. Jätte goda. Sedan blev det potatisgratäng, kött och sallad. Till efterrätten fick vi kladdkaka med jordgubbar och grädde med kaffe/te. Allt var riktigt gott och blev mätta och belåtna.Hade sett de flesta fem år sedan. Ungdomarna hade vuxit och hade med sig flickvänner, en hade blivit pappa och var stolt far till en 6 månader gammal flicka. Konstigt eftersom man tycker att man inte ändrar sig själv men alla andra blir äldre. Undrar om vi kommer att ses om fem år igen.... J fyller snart år och honom får vi fira men bara inom familjen.
Ha det/
Vatikanen rekommenderar: Blues Brothers

Ha det/
Jäst över

vanliga bullar med kardemumma (blev 15 st)
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 dl socker
2 tsk kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
100g rumsvarmt margarin
Värm mjölken till 37 grader och smula i jästen. Rör i sockret, kardemumma och det mesta av vetemjölet. Knåda och ta i det resten av vetemjölet. Tillsätt sist mjuk margarin och knåda degen ordentligt. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. Dela degen i 60 grams bitar. Rulla till bollar och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ca 20 minuter till under duk. Sätt på ugnen 225 grader och pensla bullarna med 1 ägg + 1 msk vatten. Strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 5-10 minuter.
Smaklig spis/
Rabarber

Rabarbersaft
ca 1 kg rabarber
1,5 dl socker
1,5 l vatten
saft av en ½ citron
Skölj rabarber och dela med skal i små bitar (ca 1-1,5 cm). Lägg de i en kastrull och häll vatten över. Låt koka ca 30 minuter. Sila saften och häll den tillbaka i kastrullen.
Häll i socker och låt koka tills sockret har löst sig. Ta kastrullen från spisen och häll i citronsaften. Låt svalna.
Häll i Atamonsköljda flaskor. Förvara i kylskåpet. (blev dessa 4 små flaskor)
Saften är inte sött eftersom jag la i bara 1,5 dl socker. Om du vill ha sötare ha i mera socker.
Du kan spara rabarbern (som blev över när du silade saften) och andvänd den i en kaka.

Rabarberkaka (ca 12 bitar)
Kakbotten:
75 g rumsvarmt margarin
1 dl socker
4 äggulor
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk mjölk
Rabarbertäcke:
ca 500 g rabarber (eller rabarbern från saften)
2 dl socker
4 äggvitor
mandel flagad eller hackad
Börja med att koka rabarbern: Skölj och skär den i 2-3 cm långa bitar. Lägg dem i en gryta tillsammans med 1 dl socker. Sjud utan lock 5-10 minuter. Låt den svalna. Om du använder rabarbern från saften blanda i ca 1,5 dl socker.Du behöver inte värma den.
Gör sedan kakan: Sätt ugnen på 150 grader.
Täck botten i en ugnspanna (ca 30x40 cm) med bakplåtspapper.
Rör margarin och socker, gärna med el-visp. Tillsätt en gula i taget och vispa till en porös smet. Blanda sedan i mjölet blandat med bakpulvret och sist mjölken. Bred ut smeten i ugnspannan. (det blir rätt tunn botten.)
Grädda i mitten av ugnen 15 minuter. Vispa under tiden vitorna till hårt sum. Vänd ner 1 dl socker och den avvalnande rabarbern. Bred massan över kakan. Strö över mandeln. Sätt in plåten lite högre upp i ugnen och grädda ytterligare ca 20 minuter. Skär kakan i bitar och servera med kall lättvispad grädde.
Smaklig spis/
Vanlig onsdag 20100616
Lite farligt är det eftersom det kan bli lätt att slinka in och köpa med sig massor av godsaker men...tur att man tränar efteråt.
Gjorde rabarbersaft igår och imorgon tänker jag göra rabarberpaj av rabarbern som blev kvar när man hade silat bort saften. Man kan göra mycket av rabarbern.
Min rabarber på landet har inte vuxit så mycket än. Jag har flyttat den tre gånger så den har inte fått växa i fred.
På lördag är det Loppis på Heden igen och på söndag blir det 75-årskalas. Ska försöka göra en korg fyllt med godsaker till födelsebarnet.
Lägger ut recepten imorgon.
Ha det/
Dagens meny 2010-06-13

Botten:
2 dl vatten
25 g jäst
0,5 tsk salt
ca 5 dl vetemjöl
1,5 msk matolja
Tåmatsås:
4 msk ketchup
1,5 msk sweet chilisås
1,5 msk tomatpuré
Fyllning:
150 g riven ost
360g strimlad rökt skinka
6-7 skivor salami typ spianata calbra
4 st ananasringar i småbitar
2 st bananer
oregano
svarta oliver
Gör botten: smula ner jästen i en bunke och häll över 37 gradigt vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, vetemjöl, och olja. Knåda till en deg. Låt jäsa under duk 30 minuter. Ta upp och kavla ut på bakpappersklädd ugnsplåt. Om du vill ha tjockare botten låt då jäsa under duk 10 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ihop ingredienser till såsen och bre över pizzabotten. Strö över osten och andra ingredienser till fyllningen. Garnera med bananskivor och strö över oregano.
Grädda i 225 grader ca 20 - 25 minuter.
Fyll med vad du vill. Vi delar botten till tre/fyra olika "zoner" och lägger på det som var och en vill.

Fryst mascarponecheesecake (av Leila Lindholm "Det godaste jag gjort"/Leila)receptet ger 1 stor cheesecake.
4 st ägg
1,5 dl strösocker
1 st citron, skalet
200 g mascarponeost
4 dl vispgrädde
300 g digestivekex
garnering: jordgubbar, blåbär
Separera äggulorna från vitorna.
Vispa äggulor, strösocker och rivet citronskal poröst i en bunke.
Rör ner mascarpone.
Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel).
Varva smulor och smet i en stor sockerkaksform. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor.
Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.
Frys smeten i 3-4 timmar, så att den är lättfryst vid servering ( eller om du gör kakan färdig dagen innan ta då ut ur frysen minst 30 minuter innan servering).
Spola utsiadan av formen med varmt vatten så lossnar kakan lätt.
Servera med skivade jordgubbar och blåbär( eller med andra bär och frukt efter behag och smak).
Blev jättegod. Fick 1 stor (2 l kakform) samt 7 st små (muffinsformar).
Smaklig spis./
Landet 2010-06-11/12
Åkte till landet i fredags. Det regnade men vi hoppades att det skulle vara uppehåll på lördag men..J hann klippa gräset och jag krattade framsidan. Slängde alla kryddor från skåpet och gjorde lista om vad som behöver köpas. Åkte hem via Göteborgs kexfabriken och köpte lite kex.
Gjorde ordning efterrätten tills imorgon. Det blir hemmagjord pizza (önskemål från dottern) och till efterrätt Leila Lindholms fryst mascarponecheesecake med jordgubbar och blåbär.
Tog några bilder på landet:
Aklejan blommar fint samt planterade 2st Guldaklejor i samma rabatt.
Växten från Lesotho verkar klimatisera sig bra och har fått flera blommor.De är svåra att se eftersom de är lika stora som knappnålshuvud.
Ha det.
Roliga "Gubbar"

dessa är någ målade i Sverige eftersom texten är på svenska men undrar om de är gjorda här också.
Ha det.
Bakning 2010-06-10

(1 mugg= ca 2.5 dl)
Bröd
3 muggar ljummet vatten
50 g jäst
1,5 msk salt
0,5 mugg rågmjöl
0,5 mugg grahamsmjöl
5,5 muggar Manitoba cream specialvetemjöl
Blanda ihop vatten, jäst och salt. Blanda i mjölen men arbeta inte degen.
Låt jäsa 2 timmar. Ta ca hälften av degen och forma till två runda bröd.
Låt bröden jäsa ca 40 minuter. Strö över lite mjöl och skär med sågad kniv några snitt.
Grädda i 225 grader ca 35-40 minuter. Ha en skål med vatten i ugnen. Bli frasigare skal på brödet.
Lägg resten av degen i kylskåpet (plastbunk med lock är bra). Degen håller sig par veckor i kylen. Du kan ha andra mjöl också men hälften måste vara vetemjöl. Du kan också ha kummin, eller andra kryddor eller frö (solros) med efter behag.
Jag gjorde degen och bakade två bröd av den i tisdags och tog resten av degen och bakade frallor av den i torsdags. Man kan baka en bröd i taget så man har färskt bröd hela tiden eftersom degen håller sig bra i kylskåpet.
Bakade också blåbärsbulle i långpannan idag.

Blåbärsbulle i långpannan
använde grunden från örfilar (finska kanelbullar)
degen fick jäsa ca 40 minuter.
fyllning:
200 g rumsvarmt margarin
100 g socker
30 g vaniljsocker
250 g frysta blåbär
bland ihop margarin, socker och vaniljsocker. Dela degen till två och kavla ut varje del till ca 30x60 cm. Bred på fyllningen och födela blåbären jämt. Rulla samman som rulltårta och skär upp till ca 15-20 bitar/rulle. Lägg bitarna snittytan neråt på ett bakpappersklädd ugnsplåt.
Täck plåten med plast och låt jäsa ca 35-40 minuter. Grädda i 220 grader i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Ta ut och pensla med ägg blandad med 1 msk vatten. Strö över med florsocker.
Smaklig spis.
Landet 2010-06-05
Pionerna har kommit riktigt fint och fullt med knoppar och myror.

Blåbärsbusken ser inte så dum ut heller

Planterade mina småväxter ovanför en stenröse så det blir spännande att se om de klarar sig...

Aklejan fick plats mellan små rhodorendon och små azalean.



Alla bilderna är tagna med mobil så de inte så bra men... jag glömmer ta kameran med.
Ha det.
Näsduksträdet 2010-06-03
Läste i dagens GP att Näsduksträdet blommar så fint iår. Var tvungen att gå till Botaniska + alla andra som hade läst GP. Alla med kamera eller mobilen i högst hugg coh det togs massor av bilder. Fullt med ungar från olika dagis, äldre som jag + alla andra mitt imellan. Gick runt lite ch stannade och åt lunch där. Kyckling Aficana rätt gott faktiskt. Strusade runt en stund och köpte med mig 2 st småväxter: Oxalis enneaphylla och Rhodohypocis deflexa. Den ene kommer från Chile och den andra från Lesotho. Hoppas jag kan sköta dessa rätt så att de kan blomma också. Är lite osäker om jag ska plantera de på landet eller....får se vad det blir.
Ha det.