Julmat: Janssons frestelse och kålrotslåda 2010-12-04

Efter stugbesöket hemma igen. Förberedde inför julen med Janssons frestelse och kålrotslåda (lanttulaatikko på finska). Kålrotslåda är ett måste på finska julbordet.

 Janssons frestelse 3 st. 0.5 dl aluminiumformar( eller en stor form)

500 g potatis
1 st gul lök
1 burk á 125 g anjovis
3 dl vispgrädde
skorpmjöl
margarin

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatisen och riv den grovt. Skala och skiva löken.
Häll lager av potatis i botten av formarna. Lägg på löken och anjovis. Överst potatis igen. Blanda grädde och anjovisspad. Häll 0,5 dl av grädde/spadet i varje form. Häll lite skorpmjöl över och några klickar margarin.
Grädda ca 30 minuter. Häll 0,5 dl av grädde/spadet i varje form och grädda ytterligare ca 30 minuter till.

Den här Jansson blir väldigt god. Jag gör 3 st småformar: lätt att frysa och sedan ta fram eftersom alla i vår familj inte gillar Jansson. 


Kålrotslåda 3 st. 0,5 dl aluminiumformar (eller 1 stor form)

1 kg kålrot
4 dl vatten
2 dl grädde
1 dl skorpmjöl
2 ägg
1 dl sirap
0,5tsk salt
1 krm muskot
skorpmjöl
margarin

Sätt ugnen på 175-200 grader.
Skala kålroten och skär den i små klyftor. Koka mjuka i 4 dl vatten. Häll av vattnet och mosa kålroten.
Tillsätt grädde, skorpmjöl, äggen, sirap, salt och muskot. Blanda väl.
Häll blandningen i en smord ugnsäker form eller i 3 st. små amluminiumformar. Jämna till ytan och strö över skorpmjöl och några klickar av margarin. Grädda i 175-200 grader ca 55-60 minuter( småformar 55 minuter och större form ca 60 minuter).
Går bra att frysa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0