Dagens meny: Lax-purjopaj,kålsallad samt risgryn-äpplepuddig 2010-12-19

Stora J har börjat tycka om lax och jag gjorde: Lax-purjopaj, kålsallad samt till efterrätt risgryn-äpplepudding. Pajen och efterrätten hade jag i ugnen samtidigt. Båda skulle vara i 200 grader ca 30 minuter.

 Lax-purjopaj 5-6 pers.

Botten:
100 g rumsvarmt margarin
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
2 msk vatten
Fyllning:
200 g kallrökt lax
ca 5-6 cm purjo
2dl matlagningsgrädde
100 g tomat-pestofärskost(Philadephia)
2 ägg

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda vetemjöl,bakpulver och havregryn i en bunke. Blanda i margarinet och vatten.Tryck degen i en pajform, täck botten samt kanterna. Lägg i kylskåpet ca 20-30 minuter.
Skär laxen i små bitar samt skiva purjon. Ta pajformen nagga botten och lägg på laxen samt purjon.
Vispa ihop ägg, grädde och färskost och häll i formen över laxen/purjon.
Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter.
Blev riktig god och ska göra den i mellandagarna igen när vi får några gäster.

 Kålsallad 4 pers

ca 250-350 g rödkål eller och vitkål
2 msk hackad persilja
ca 35-40 g salladstoppning( solrosfrön, pumpafrön samt pinjenötter)
sås:
2 msk olja
1 msk äpplecidervinäger
nypa svartpeppar
1 msk lönnsirap
saft av ½ citron

Skiva kålen till fina strimlor. Blanda i persiljan. Rosta toppningen på en stekpanna utan fett  och hacka de sedan grovt. Blanda med kålen. Blanda såsen och häll över salladen. Rör runt och ställ i kylskåpet en stund före servering.
Nyttig och god sllad.

 Risgryn-äpplepudding 6 pers.

1000 g färdig risgrynsgröt ( eller gör egen gröt)
3/4 tsk salt
2 msk socker
skal av en citron
2 ägg
1 dl russin
3 äpple
2 msk citronsaft
1 msk socker
1 tsk kanel
ca 0,5 dl flagad mandel

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda i färdiga gröten socker, salt, ägg, citronskal och russin.
Skala och dela äpplen och ta bort kärnhusen. Lägg äpplehalvorna runda sidan upp i en smord ugnsfat.
Pensla de med citronsaft och strö över socker/kanel. Häll över risgrynsgröten och strö över flagad mandel.
Grädda i 200 grader ca 30-35 minuter.

Bonne canche!!!!!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0