Dagens meny: viltgryta med små potatis och Semifreddo med hallon 2010-08-15

Dottern hemma på middag: Viltgryta med små potatis och till efterrätt Semifreddo med hallon.

(Glömde ta kort innan så kortet är från rester = matlåda till imorgon.)

Viltgryta 4 pers.

2 paket renskav /viltskav á 240 g
2 små gula lökar
2 msk margarin för stekning
15 st. krossade enbär
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl matgrädde 
1 köttbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
2 små burkar kantareller á 180 g
0,5 dl lingonsylt

Skala och finhacka löken. Fräs den i margarinet på en stekpannan. Tillsätt enbären och låt dem fräsa med någon minut. Lägg i fryst skav och dela skaven efterhand med en gaffel så den blir jämnt brynt. Salta och peppra. Lägg allt i en kastrull eller gryta. Tillsätt grädde, buljongtärning och soja. Låt svampen rinna av . Lägg den i grytan. Smaktsätt med lingonsylt. Låt koka på svag värme under lock ca 30 minuter.
(Du kan byta ut skaven med 500 g benfri nötkött av bog eller högrev. Skär den i små bitar ca 2x2 cm och fräs med lök och kryddorna.) Servera med små kokt potatis och rårörda lingon och kokta grönsaker. 

  

Semifreddo med hallon ca 8 portioner

Vaniljsemifreddo:
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
4 äggulor
1,5 dl florsocker eller strösocker
3 äggvitor
Smaksättning:
1,5 - 2 dl färska hallon

Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg stånge och frön i en kastrull med 0,5 dl av grädden och koka upp. Låt kallna helt i kylen och ta sedan upp vaniljstången. Blanda den kalla vaniljgrädden med resterande grädde(3,5 dl ), vispa den och ställ in den i kylen.
Vispa äggulorna och florsockret till ett ljust skum. Vispa äggvitorna till skum. Vänd ner grädden i äggsmeten och vänd ner äggvitan och sist hallonen.
Häll upp smeten i en form och ställ in i frysen minst 6 timmar.
Gjorde också 6 st. små hjärtan (silikonformer)  och dekorerade med chokladhjärtan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0