Dagens bakning: citron- marängpaj och havrecookies 2010-08-07

Tänke baka något till efterrätt imorgon och det blev citron- marängpaj. Dottern tycker mycket om citron-maräng. Enl.henne bakas godast citron- marängpaj av café Kringlan i Haga. Har gett mig sjutton på att en vacker dag bakar jag godare paj än Kringlan...skammen som ge sig....
Det var länge sedan jag bakade småkakor och tänkte göra några havrecookies. Kanongoda... 



Citron- marängpaj

botten:
2 dl Milda culinesse
0,75 dl socker
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
fyllning:
3 dl vatten
3 äggulor
2 msk Milda culinesse
0,5 dl socker
4 msk Maizena
3 tsk riven skal av citron
1 dl citronsaft
maräng:
4 äggvitor
1,5 dl socker

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla ingredienser till botten med elvisp och vispa ett par minuter. Lägg smeten i en pajform ( 26 cm diameter). Nagga. Förgrädda i 225 grader ca 10 minuter så att pajen får lite färg. 
Blanda alla ingredienser till fyllningen i en kastrull. Värm upp och rör hela tiden tills fyllningen tjocknar. Häll över botten.
Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt socker lite i taget under vispningen. Häll marängen över fyllningen och grädda pajen 5-10 minuter tills marängen fått färg.
Låt svalna.



Havrecookies 17 st

100 g mörk choklad
50 g hasselnötter
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
100 g rumsvarmt margarin
1 dl farinsocker
1 ägg

Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka chokladen och hasselnötterna grovt. Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt  och häll i chokladen och nötterna.
Vispa margarin och farinsocker pösigt. Vispa i ägget. Tillsätt de torra ingredienser och rör till en jämn smet.
Rulla degen till ca 20 cm lång och ca 6 cm bred. Skär med vass kniv ca 1 cm breda skivor.
Lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader mitten av ugnen ca 10-12 minuter. Låt svalna på plåten.

Bonne chance!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0