Länge sen sist...2016-12-16

Hade folk hemma och lagade lite mat...
 
Knektafrökens delikatessoppa 6 port.
 
150 g kålrot
5 morötter
2 gula lökar
½ purjolök
3 palsternackor
1 jordärtskocka
5 potatisar
1 msk smör ( hade mjölkfri margarin)
1½ L grönsaksbuljong
1 dl créme fraiche( hade grädde gjort på havre) smetana är gott oxå
1 krm cayennepeppar
1 krm citronpeppar
 
Skala, skölj och hacka rotsakerna i bitar. Hacka lökarna och fräs dem i smör tillsammans med rotsakshacket.
Häll buljongen över och rör om. Låt koka i ca 25 min tills allt blir riktigt mjukt. Mixa till en slät puré. Späd med buljong till lagom konsistens. Smaka av med lite créme fraiche, kryddor och ev lite salt. Servera rykande het med nybakad bröd...
 
Festligt buffébröd 20-25 bullar
 
25 g jäst
750 g vatten
2 äggvitor
45 g olivolja
1 msk honung
150 g bovetemjöl
200 g rårismjöl
50 g majsstärkelse
50 g majsmjöl
35 g fiber husk
3 tsk salt
pensling: 0,5 dl olivolja
garnera: melonkärnor eller solrosfrö
 
Smula ner och rör ut jästen i ljummen vatten. Vispa ner äggvitor, olja och honung. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner i degvätskan.Rör samman ordentligt i någon minut. Låt jäsa ca 1 timme. (Degen är rätt så lös men drar ihop sig). Dela degen i 20-25 bitar, rulla till runda bullar. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt tätt ihop som en blomma, bygg på från mitten och utåt. Låt jäsa ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Pensla brödet och strö frön över. Grädda i nedersta falsen ca 20 minuter tills brödet fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
 
 
Bjöd först några snittar och små västerbottenost pajer ..
 
Små västerbottenost pajer 10 st
 
1 pkt smördegesplattor ( använde glutenfri o mjölkfri smördeg)
1 dl grädde ( gjorde några med havregrädde)
3-4 dl riven västerbottenost ( gjorde några med riven tofu)
2 ägg
salt o peppar, lite Herbamare örtsalt
 
Tina smördegsplattorna ca 20 minuter och dela dem mitt i. Tryck försiktigt ner dem i muffinsplåten. Vispa 1 ägg och pensla smördegen. Vispa det andra ägget med grädden och blanda i osten. Krydda. Fördela i formarna och grädda i 225 grader ca 10-15 minuter. Låt svalna. Toppa med gräddfil, hackad rödlök och tångkaviar...
 
det finns mjölkfri créme fraiche..
 
Kavringsnittar med lax 16 st
 
4 skivor kavring ( hade glutenfri/mjölkfri julbröd)
4 hårdkokta ägg
0,75 dl créme fraiche ( mjölkfri créme fraiche)
1 msk senap( hade söt/stark )
salt, peppar
ca 100 g kallrökt lax
dill
 
Skala och hacka äggen fint och rör ihop med créme fraiche och senap. Smaka av med salt o peppar.
Kantskär brödskivorna o dela i fyra bitar. Klicka på äggröra. Strimla laxen o snurra ihop en bit o lägg på varje snitt. Garnera med dill.
 
 
Fröknäcke med skinka o kanelstekt äpple
 
 
Kanelstekt äpple
1 rött äpple
2 msk mjölkfri margarin
2 tsk strösocker
1 tsk kanel
Skär äpplet i småbitar. Stek dem i margarinet i några minuter så att bitarna mjuknar något. Strö över strösocker och kanel och rör runt så allt blandas. Låt svalna.
 
fröknäcke i lagom stora bitar
100 g julskinka
mjukost med pepparrotssmak ( det finns mjukost mjölkfri oxå)
 
Bred mjukost på knäckebrödet, toppa med skinka och kanelstekta äpplebitar.
 
 
till kaffet/te blev det glutenfria/mjölkfria lussekatter, mjuk pepparkaka med rödbeta + lingongrädde ( havregrädde)..
 
Gluten/mjölkfri lussekatter ca 30-35 st.
 
50 g jäst för söta degar
150 g mjölkfri margarin
5 dl havremjölk
2 msk fiber husk
2 förpackningar saffran
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
1 L glutenfri fin mjölmix
garnering: russin
pensling: ägg, lite vatten o socker
 
Smält margarinet i en kastrull o häll i saffran o låt koka en liten stund. Häll i havremjölken o låt allt bli ca 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över marg/mjölken. Vispa. Häll i sockret o saltet. Blanda i mjölet.Täck bunken o låt jäsa ca 30 minuter. Dela degen och rulla lussekatter. Lägg i russin. Täck o låt jäsa ac 25  minuter. Sätt på ugnen ca 220 grader.  Blanda ägg o lite vatten o lite socker o pensla katterna. Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter.
 
 
 
Mjuk pepparkaka med rödbeta
 
200 g färska dadlar (utan kärnor)
3 ägg
0,5 dl kokosolja, smält
2,5 dl mandelmjöl
1 msk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 krm mald nejlika
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 små rödbetor
 
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa dadlar, ägg o kokosolja med stavmixer i en bunke. Blanda ihop mandelmjöl, kryddor, bakpulver o salt i en skål. Skala o finriv rödbetorna. Rör ner betorna samt de torra ingredienserna i äggsmeten och mixa till en väl blandad smet. Häll smeten i en avlång form, ca 1,5 L, klädd med bakpapper. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 30-40 minuter. Känn efter med stickan att den är torr i mitten innan du tar ut den. Låt svalna. Bjud med lingongrädde till.
 
saftig o god !!!
 
Ha det tills nästa gång...
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0