London 2014-10-28

 
London here we come !!! 
 
Hörs i slutet av veckan igen... !!
 
Hej Då !!!

Halloween 2014-10-28

Trevlig Halloween för er alla !!! 
 
 
Hej Då !!!

Dagens paj..2014-10-28

 
Grönkålspaj med filodeg 4 port..
 
härmade Jamie Olivers spenat -fetostpaj...men hade lite andra ingredienser i fyllningen än han..
 
hans ingredienser...
 
mina:
2 ägg
2 dl créme fraiche
50 g riven Grana Padona
Herbamare
torkad oregano
riven muskotnöt
250 g färsk grönkål
olivolja med citronsmak
filodeg 4 ark x 3
 
vispa ägg i en skål, tillsätt créme fraiche, riven ost o kryddorna..stek grönkålen i omgångar några minuter på en stekpanna med olivolja o blanda med äggsmeten.
 
 
gjorde filodegsbiten som Jamie...papper med olivolja -skrynklade den,  4 ark filodeg på + olivolja o Herbamare, 3 lager  samma sätt..in i en stekpanna.. häll på blandningen..
 
 
vik ner filodegen över..på plattan några minuter
 
 
sedan in i ugnen 200 grader ca 18-20 minuter...
 
 
blev kanoon god !!!
 
Hej då !!!
 

Dagens bilder..2014-10-27

På väg till jobbet...lite färg...
 
 
lite grått...
 
 
och lite trevlig vinkning...
 
 
på väg från jobbet...
 
 
 
dagens mat...hade tänkt göra mig en filopaj...orkade inte utan det blev en omelett...
 
 
kokt potatis från i går, korv, salladslök, Herbamare o ägg...
 
Hej Då !!!
 

Dagens fisk..2014-10-26

Lilla J skulle komma till middag och ville ha kokt torsk...
 
 
kokt potatis, kokt torsk, sås ( gjort av fiskspadet..) med ägg, riven morot + grantäpple + sugar snaps....
 
efterrätt blev det inte som jag ville...tänkte ha créme brûlée men det blev chokladmousse istället...
 
 
 
Hej Då !!!

Dagens trevligheter : Photowalk i Gbg 2014-10-25

Samling vid Gustaf Adolfs Torg kl. 12.00...massor av människor med sina kameror....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
pappan med sin dotter som också fotograferar .. man ska börja i tid !!!  ... :)
 
 
 
 
en avstickare till Kök etc...och smakade lite Boeuf Bourguignon...
 
snygga lampor !!!
 
 
 
en liten avstickare till Saluhallen...
 
 
en liten avstickare till...Café du Nord (köttbullekällaren)...
 
 
 
 
fotografer...
 
 
 
 
 
 
och avslutning på John Scott's Stable...
 
Hej Då !!!
 
 

Morgondagens trevligheter 2014-10-24

På lördag kl. 12.00 står jag på Gustaf Adolfs torg med massor..( troligen ca 200- 300 pers) och ska gå en photowalk med alla dessa...
 
 
Ses då ...
 
Hej Då !!!

Dagens trevligheter ..Opera 2014-10-23

KL. 16.00 ringde telefonen och kompisen M frågade vad gör du i kväll.. jag ...vi brukar handla på torsdagar...kompisen..vill du gå till Opera i kväll och se "Kristina från Duvemåla" med mig ...JAAAAAA
Snabba ryck och jag var vid Operan kl. 17.30...föreställningen började kl 18.00....
 
 
helt underbar föreställning !!!!  Scenografi, barnen, kören, dansarna och självklart huvudrollsinnehavarna ...
Den bästa föreställning som jag sett !!!!
 
Fullsatt salong och allt vara bara så bra !!!
 
 
Gå och se den !!!!
 
Hej Då !!!
 

Dagens bakning...2014-10-21

 
Physalis- kesella paj ca 10-12 bitar
 
1 färdig pajdeg
Fyllning 1:
200 g physalis, spara några till dekoration
1 dl socker
2 msk vatten
2 msk maizena + lite vatten
Fyllning 2:
250 g kesella
1 ägg
0,5 dl mjölk
o,5 dl socker
 
Ta fram pajdegen ca 10 min innan användningen. Sätt ugnen på ca 180- 200  grader.
Ta bort skyddsbladen från physalis, dela dem och lägg i en kastrull.
 
 
 
Tillsätt socker och vatten och låt koka upp så att sockret löser upp sig. Ta kastrullen från plattan och mixa med en stavmixer. Lägg tillbaka kastrullen på plattan. Häll maizena blandad med lite vatten som en tunn stråle och rör om. Låt koka ett par minuter. Låt svalna.
Lägg pejdegen på en pajform antingen rund eller rektangulär. Vik kanterna lite och nagga. Häll physaliskräm på botten.
 
 
Blanda kesella, ägg, mjölk och socker och häll blandningen över.
 
 
Grädda i ca 180-200 grader ca 20- 35 minuter beroende på botten. Låt svalna. Dekorera med några physalis.
Självklart kan man göra en egen pajbotten.
 
Ska ta med mig detta till jobbet ...får se va de tycker om den...
 
 
Citron-vallmokakor  ca 35 st.
 
200 g vit choklad med citron smak
100 g rumsvarmt margarin
1 dl socker
ca 1 msk finriven citronskal
1 ägg
ca 5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vallmofrön
 
Smält chokladen i en vattenbad eller i micron. Vispa margarin, socker och citronskal tills blandningen är vit och fluffig. Häll ner chokladen och vispa väl. Vispa ner ägget. Vänd försiktig ner vallmofrön, vetemjöl blandad med bakpulver och arbeta med degen så att den känns jämn och fin. Forma till en ca 35 cm lång fast rulle, plasta in den och ställ i kylen för minst en halvtimma.  Sätt ugnen på ca 180 grader. Skär knappt ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på bakpappersklädd plåt. De flyter ut lite. Grädda i 180 grader i mitten av ugnen ca 10-12 minuter eller tills de fått lite färg på kanterna. Låt svalna.
 
kakorna är helt ljuvliga !!!
 
Hej Då !!!

Dagens bästa stund...2014-10-21

man är väl inte klok när man går upp och sätter sig att äta frukost kl. 7.00 på morgonen när man är ledig...
 
 
 
söt mugg som jag fick från Satoko...
 
 
hembakad bröd ( fast bakade den i Lottas bageri.. ), lagrad gréve, småtomater, lite salt och o persilja..
( Hannu Sarenström pratade om att man har salt på tomaterna i Italien..det har jag alltid gjort ..tycker att tomaterna smakar mycket bättre med lite salt på..)
+ te söt citron...oj va gott det smakade...+ tidningen som man kan läsa i lugn o ro...
 
Ha en riktigt bra dag alla ni där ute !!!
 
Hej Då !!!

Lite till om maltesisk mat..2014-10-20

en sorts hummus som man gör av bondbönor på Malta...den ingår när man äter maltesisk tallrik...
 
 
svårt att hitta färska bondbönor idag så det blev torkade bruna bondbönor...la de i blöt med vatten, salt o lite bikarbonat...
 
skalade dem sedan och kokade i saltvatten ...mixade dem med lite chiliflingor, hackad persilja, vinäger, olivolja samt Herbamare ötsalt..in i en glasburk och lite olivolja på...
 
 
sedan in i kylen...

 
hade köpt med mig lite maltesiska kex som man brukar äta med deras hummus.....
 
 
så det blev lite småplock efter träningen idag...
 
 
keso med tomater, gurka, salladslök och kokta ägg, lite halloumi i småbitar samt hembakad surdegs pain rich... gott !!!
 
Hej Då !!!
 

Hos Lotta...2014-10-18

Bilder från surdegkursen idag...
 
 
här är Lotta som berättar om olika surdeg...
 
 
"ljus " surdegskultur...
 
 
råg surdegskultur...
 
 
titta så fin den är...
 
 
med skållad korn o pumpafrön...
 
 
med råg o linfrön
 
 
brytbröd i en korg..
 
 
o färdig...
 
 
"kräfta"...
 
 
o färdig...
 
 
Lotta visar hur fin degen har "jäst" har fina "bubblor"... till vänster en toppning: speltflingor o pumpafrön..
 
 
alla gjorde en deg från grunden...mjöl på bordet..en grop i mitten o ca 1 dl surdeg..försiktigt med fingarna  blanda mjölet med o lite vatten och salt...som vi fick ta med oss hem...la den i kylen o ska ta ur den i morgon..jäsa o baka ut några frallor...
 
 
kanske Årets julklapp: torkad surdegskultur...man lägger lite i skålen..
 
 
fyller på vatten o efter ett par timmar har man levande surdeg igen...bra också när man åker på semester o då behöver man inte lämna sin surdeg på hotell...
 
 
vi bakade frallor med olika surdeg o prövade med olika toppning...
 
 
våra pain riche...snygga !!!
 
 
 
olika bröd som vi bakade...
 
 
o lite till...
 
 
snygg "segelbåt"...
 
 
underbara "bubblor" i brödet...o helt utan jäst !!!
 
sist bakade vi...
 
 
rågknäckebröd med linfrö, solrosfrö, sesam o naturligtvis rågsurdeg.....
 
 
om man har lite bröd över..
 
 
kan man torka det.. tunna skivor o ha med 
 
 
olja, salt o kryddor...
 
eller ..
 
 
blöt salt med timjan...
 
Helt underbar kurs o Lotta förklarade så bra om saker o ting...
 
Kan verkligen rekommendera !!
 
Nu ska jag sätta mig o njuta av goda brödet med lite god ost o marmelad...
 
Hej Då !!!
 

Tjohoooo Lotta here I come..2014-10-18

 
(helt underbar akvarell !!! )
 
 
snart ...kl 14.30 börjar surdegskursen !!!
 
Känner mig som barn på julafton...
 
Hej Då !!!

Gårdagen...2014-10-17

Stort Tack Hannu !!!
 
 
helt magisk 1.5 timma om syditalien och maten där... snacka om att bli hungrig sedan...
 
gjorde rätt så mycket paralleller till maltesisk mat...
 
mycket likheter med maten på Malta, man kanske använder bondbönor istället för vita bönor...man anväder ofta ricottaost i maten...kaninrecept mm...
 
Hej Då !!!
 

Dagens: maltesisk frittata 2014-10-16

 
åt detta på Malta och tänkte att man kan nog göra den hemma också...
 
Maltesisk frittata 4 bitar
 
150 g vermicelli (den tunnaste spagettin som finns )
3 ägg
ca 25 g finriven ost (hade lagrad gréve)
Herbamare örtsalt ( eller salt o peppar)
180 g rökt strimlad skinka
hackad persilja
smör
 
Koka vermicellin i saltat vaten enl. anvisningar på paketet ( kokade ca 5 minuter). Sila av. Vispa äggen i en skål, tillsätt finriven ost och Herbamare. Tillsätt skinka, persilja och vermicelli och rör väl. Smält smör i en stekpanna, häll omelettsmet i och stek en stund.
 
 
Ta en tallrik och vänd omelletten och stek andra sidan en stund till. Dela i fyra delar. Servera med grönsaker/sallad till.
 
GOTT !!!
 
 
 
 
Hej Då !!!

Dagens trevligheter 2014-10-16

Min lediga dag...först ska jag träna CXWORX och
sedan i kväll åka till Redbergsplatsen och lyssna på Hannu Sarenström..
 
 
han ska berätta om sin och Sannas bok :
 
 
 
ska bli roligt...
 
Hej Då !!!

Dagens beslut... 2014-10-15

 
entligen...var på Scandinavianphoto och köpte mig en ny kamera....mycket att lära sig...
hoppas det blir bra bilder !!!
 
Hej Då !!!
 

Något att se framemot. STORT GRATTIS LOTTA !!..2014-10-14

Har anmält mig till en surdegs/brödbakningskurs hos Lotta på Tjörn den 18/10 kl 14.30-18.00 ...
 
Läste detta:
 
 
hos är duktig ...Stort Grattis !!!
 
Ska bli spännade !!
 
Hej Då !!!
 

Mera maltesisk mat..2014-10-14

 
Aubergine - paprikagryta 2 port.
 
140 g tärnad bacon
1 stor aubergine skuren i bitar
2 gröna paprikor ( ca 200 g) skuren i bitar
1 stor tomat ( ca 200 g) skuren i bitar
gul lök ( ca 150 g) hackad
5 småtomater mixade
1 vitlöksklyfta ( rökt) pressad
olivolja
lite vatten
Herbamare örtsalt
 
Stek baconet i en stor stekpanna i sin egen fett en liten stund, tillsätt lite olivolja och tillsätt löken och pressad vitlök. Stek en liten stund. Tillsätt lite mer olja, auberginebitar och  paprikabitarna. Rör om och låt småputtra ca 10 minuter på lägre värme. Rör om mellan. Tillsätt tomatbitarna och mixade småtomatern. Tillsätt lite vatten också. Rör om och låt småputtra ca 15 minuter. Smaka av och tillsätt lite Herbamare efter smak. Man kan ju göra detta helt vegetariskt också...
 
Hej Då !!!
 

Dagens maltesisk mat o bakning...2014-10-12

 
Mat från Malta: gräddig spenat med stekt ägg o tomater... 1 port.
 
2 småpåsar á 65 g babyspenat
2 salladslökar
lite Herbamare örtsalt
rev lite muskotnöt 
lite smör
1 stekt ägg
 
Skölj spenaten och lägg i en kastrull utan vatten. Det tar bara några minuter när spenaten börjar krympa. Ta från spisen och häll spenaten i en sil och låt rinna av. Lägg i kastrullen en liten klick smör och hackad salladslök. Rör om och tillsätt spenaten. Smaka av med Herbamare och muskott. Tillsätt ca 1 msk grädde och låt koka upp under omrörning. Stek ett ägg och lägg ovanpå spenaten på tallriken. Gott!!!!
 
 
Apelsinkaka från Malta..
 
250 g vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
4 ägg
180 g socker
120 g rumsvarmt margarin
60 g rumsvarmt smör
1 msk rapsolja
2,5 krm glykos
saft av en halv apelsin
skal av 1 apelsin
0,5 tsk vaniljpulver
 
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda bakpulver med vetemjölet. Vispa ihop  maragrin , smör och socker i en skål. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan. Tillsätt riven apelsinskal ( lämna lite för dekoration), vaniljpulver, olja och glykos. Rör i vetemjölet och sist apelsinsaften. Om smeten verkar för tjock tillsätt lite mer apelsinsaft.
Häll smeten i en smörd, och mjölat bakform. ( Hade en avlång bakform ). Grädda i 180 grader i nedersta falsen ca 1 timme och 10 minuter. Pröva med en sticka att kakan är färdig. Vänd och dekorera med riven apesinskal..   
 
Hej Då !!!
 

Lite bilder från Malta...2014-10-11

 
rakt ner från hotellets solterrass...som man ser en bilgata och en lika bred promenadgata och sedan havet...
 
 
första kvällens middag...Lampuki med god grönsakssås...
 
på restaurang:
 
 
god mat !!!
 
 
en stor affisch på stranden...
 
 
mot St. Julians Bay och längst till höger Kasino...
 
 
gratis Wi-Fi på vissa ställen i stan...här i en park..
 
 
Hotellet Sliema Chalet Hotell...helt ok man får vad man betalar för.. bra frukost och mycket att välja på...
väldigt bra läge till badstranden, affärer, bra restauranger, busshållplats utanför.. ( dagsbiljett på bussar kostar 1,5 Euro) billigt o bra ta sig fram...vi har varit där 3 gånger o personalen är trevlig o måna om sina kunder..fri Wi-Fi på sjunde vån., solterrass högst upp.. mm
 
 
på gatan utanför hotellet små café/restauranger men några enklare maträtter o helt underbara efterrätter...
här en citron/marängpaj och
 
 
en citroncheesecake....mycket goda !!!
 
 
en hel del grafitti...snygga !!!
 
 
 
 
den här är värkligen snyggt gjort...
 
 
och detta med ...
 
 
härbärge för katter..i en park hade man flera småkojer för katter och en kvinna kom o matade dem...
i vissa affärer hade man en låda där man antingen kunde lämna pengar eller lägga i burkar kattmat...
 
Några bilder från Valetta:
 
 
 
 
 
 
 
 
en liten restaurang utan matsedel...vad man fick var en överraskning och berodde på vad ägarna hade inhandlat för varor....
 
 
en helt underbar macka med kött, lök, olika ostar mm  på Café Jubillee..
 
 
 
en tur i konstmuseet...både gammalt o nytt...och en mycket berömd konstnär J.M.W Turner
 
 
 
och lite nyare..
 
 
 
 
mycket folk i stan..tror att det var ca 60 000 personer...
 
 
det var den 4/10-14 och Notte Bianca - Kulturnatta...
 
 
en väldigt smal affär...
 
bilder från Sliema:
 
 
fiskare på bryggan...och en som tar bild på glittrande vatten..
 
 
"vår badstrand"...
 
 
och om man fortsätter förbi vår strand är vyn detta...
 
 
Pensionatet Blå Dörren..ägs av en svensk familj...man kan hyra rum..
 
 
en promenad för en god sak...
 
 
små "vattenhål"...
 
 
härliga färger på himlen...
 
 
tog en promenad till Tigné Point...vy mot Valetta...
 
 
en shoppingcenter...
 
 
älskade ska hänga ett lås och kasta nyckeln till havet..evigt kärlek...men med destrektioner..
 
 
 
 
maltesisk frittata på Fotezza...riktigt god !!
 
glömde ta ett kort på maltesisk tallrik..men har ett kort från maj...från samma rätt och samma restaurang..
 
 
den är ju bara så god..osten, grönsaksröran, hummus (fast den görs på bondbönor på Malta..) soltorkade tomater, små maltesiska kex mm...
 
 
underbar måne...
 
 
maltesisk vittvin..La Valette..riktigt gott!!!
 
maten på restaurangen Dee Goose:
 
 
spagetti Carbonara..grädde har skärt sig och den smakade inte gott...fick vänta maten på ca en timme..en stackars servitris och troligen en stackars kock i köket också...
 
 
strandpromenaden på kvällen...
 
 
lokal grönsakshandlare med sin lastbil...
 
 
tiramisu på Cara´s besvikelse också...torr som snus...
 
 
annat var det på Fortizza...helt underbar citroncheesecake...
 
maten är riktigt god på Fortizza..vi åt där flera gånger och allt var riktigt gott , stora portioner mm..
www.fortizzamalta.com
 
 
en predikant i parken ...
 
 
underbar måne !!!
 
vi lämnade vårt avtryck...
 
 
Hej Då !!!
 

Tillbaka...2014-10-10

jaha då är man hemma igen...
 
efter en härlig semester på Malta...underbar väder ( fast det regnade o åskade i söndags kväll o natt )...
annars har vi solat o badat varje dag ( drygt 25 grader i vattnet)...ätit gott och promenerat..besökt Valetta under Notte Bianca ( kulturnatta) 4/10-14
 
 
mycket kultur o fick tom Stora J att hänga med till Konstmuseet...
 
lite shopping en annan dag i Valetta...och i affärerna i Sliema...
 
Hej Då !!!
 

Dagens mat o lite annat...2014-10-02

 
fick 2 st jättefina squash från E&K..(glömde ta bild på squashen ..lånade bild från nätet..)
 
var och tränade och ville ha något mat snabbt som vanligt ...
 
 
det blev squash med tonfisk, tomta o gurka...den blev så god!!!!
 
Squash med tonfisk 1 port.
 
1 squash
1 liten burk tonfisk i vatten
lite grädde
1 äggula
Herbamare örtsalt
nymalen svartpeppar
 
Skala och riv squashen grovt. Koka vatten i en kastrull och lägg i squashen. Låt koka ett par minuter. Sila och försök få bort så mycket vatten som möjligt. Lägg tillbaka squashen i kastrullen, tillsätt lite grädde och äggula. Blanda och smaksätt med Herbamare, och häll i tonfisken. Blanda och låt allt bli varmt och häll på tallriken. Lite malen svartpeppar på...
Blev riktigt god !!!!!!!
 
I kväll ska man packa....tidigt upp i morgon och ge sig i väg mot Malta...
 
 
Ses om en vecka....
 
Hej Då !!!


RSS 2.0