Landet..2014-05-31

Åkte till landet i onsdags ...härligt väder fast det blåste lite kallt...
 
 
broccoli..överlevt
 
 
purjolök -överlevt
gräslök -stor tuva- blommar och persiljan har tagit sig riktigt bra...
 
 
chokladmynta och äpplemynta har spridit sig...
 
 
vintersquach har kommit upp...
 
 
har fått en konstig manick som ska läsa vibrationer på grunde......grannen har börjat spränga...
 
 
först en väg upp och sedan grunden till deras hus på berget...
 
allt är så dammigt...
 
 
vet ej hur det går med mina smultron men det ser inte vackert ut...allt täckt med damm...
 
var i Surdegsbageriet i Aröd på Tjörn...massor av gosaker.. www.lottasbakoform.se
 
 
jättegoda frallor och fröbaguetter samt  ...
 
 
briocher som bakas bara på lördagar...allt gjorda i surdeg...tänkte försöka gå på kurs hos henne på hösten...
 
hade köpt på Ica en "färdig" Pulled pork..
 
 
och det var Lilla J:s kompis hade prövat det och tyckt att den var god..
 
gjorde eget coleslaw (se receptet 2013-03-10..) och rev i 1 st. äpple med...
 
 
 
blev riktigt god...
 
 
till efterrätt blev det rabarber-jordgubbskaka ( se receptet 2012-05-06)
 
 
bakade också en vanlig sockerkaka med kardemummasmak...
 
 
Hej Då !!!
 

Hos en kompis i Mölnlycke...2014-05-27

Var ledig och hade kommit överens med en kompis att hälsa på henne..hon bor i Mölnlycke...gick runt på torget först - marknad- och sedan hem till henne..
 
 
hade med mig en flaska bubbel...Lilla J rekomenderade detta ...
 
samt M hade planerat en lunch...
 
 
 
 
gott !!!!
 
Tack M för massor av prat och god mat !!!
 
Hej Då !!!
 

Dagens blandning...2014-05-26

 
gillar trädet ..men vet ej namnet..fotade vid Domkyrkan....skulle vilja ha det på landet...
 
 
efter träningen gick genom SKF till hållplatsen...hörde konstigt ljud och tittade upp...såg 2 killar på taket som spolade det.. hade aldrig vågat vara så högt uppe....modiga killar....den ena ser man "bakom" vattenångan".
 
 
dagens blev det kött från igår med smöstekta morötter, gurka och tomat...
 
Smörstekta morötter 1 port.
 
3 st. små morötter, skalade och skivade tunt
smör
hela kummin
salt o svartpeppar
hackad dill
 
Stek morötterna i smöret ca 2 minuter. Sänk värmen och häll på kummin. Låt småstekas under lock ca 5 minuter. Krydda och strö på dill. GOTT !!!
 
Hej Då !!!

Dagens teer 2014-05-25

Var i Tekultur i fredags och köpte mina favoritteer "söt citron" och "körsbär & fikon"...
 
fick smakprov på " päron & vanilj"
 
 
samt "mango & persika"
 
 
båda smakade riktigt gott..lätta och smakrika ....passar bra till sommaren...
föredrar nog päron & vanilj..härlig smak av päron..
 
Hej Då !!!
 
 

Dagens morsdagsmiddag...2014-05-25

Var i fredags i Saluhallen och köpte en härlig skinkstek på drygt 1 kg ...lite speciellt skuren men...
 
 
funderade vad jag skulle göra med den men..stekte ytan med kryddor och la den sedan i en ugnsform och kryddade med timjan och rosmarin..så här såg det ut när jag tog fram den...var i 175 grader ca en timme och kvart..
 
 
Stora J och Lilla J fick klyftpotatis, Jensen's favoritsås och sallad till..
 
jag tog lite sallad och svartvinbärsgéle till...
köttet var riktigt mört och gott !!!
 
Lilla J ville ha citronpaj till kaffe/te så gjorde en ny igårkväll och den fick ligga i kylen över natten...
 
 
Gott !!! Lilla J sa att detta är den nya favoriten....
 
Hej Då !!!
 
Var och röstade idag och det har väl ni gjort också !!!
 

Dagens 2014-05-24

Stora J ville ha kryddjärpar och det fick han...
jag ville ha broccoli och korv...
 
 
Ugnsbakad broccoli med korv 1 port.
 
ca ½ broccoli
1 kryddig korv ( hade Kapruner bockwurst , var på Saluhallen i fredags och köpte kött och några goda korvar...)
lite riven gréve
gräslök
torkad ramslök
olivolja
svartpeppar
(1 kryddjärp)
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skär broccolibuketterna mindre och dela stammen i små bitar. Koka i saltat vatten först stambitarna ca 2 min och sedan lägg i buketterna och koka ca 3 minuter till. Skär korven ( och järpen) i smala skivor. Blanda broccoli, korv, gräslök, ramslök (o järpen)med lite olivolja och lägg i en liten ugnsform. Strö ost över och grädda i 200 grader ca 15 minuter i mitten av ugnen. Lite olivolja på samt lite svartpeppar.
Serverade med tomat, gurka och morot...gott !!
 
Efterrätt:
 
 
liten slice av Vienetta med jordgubbar...
 
Hej Då !!!
 

Kvällsfika..2014-05-22

köpte mig en ny råsaftcenrifug och har inte hunnit pröva den än men ikväll...
 
 
Rödbeta, äpple o morot blev ca 6 dl.
 
2 små rödbetor á ca 100 g
2 små morötter
3 små äpplen
3 dl vatten
 
pressa röbetor, morötter och äpplen till juice. Tillsätt vatten och rör om väl. Servera i glas med några isbitar...
Oj va gott det blev.. !!!
 
Hej Då !!!

Dagens trevligheter 2014-05-22

Hade bjudit en kompis D hem till mig för en lätt lunch...det blev laxsallad och en citronpaj...
 
 
Laxsallad 4 port.
 
1 kruka krispsallad
0,5 gurka
3-4 tomater
3 st. kokta ägg
ca 250 g varmrökt lax
hackad dill
nypressad apelsinsaft
(halv burk kronärtskockshjärtan)
 
Lägg salladen på fatet och lägg på skivade tomater, gurka, kokta ägg, och laxen som är delad på mindre bitar (och kronärtskockshjärtan). Häll på saften av apelsin och strö över hackad dill. Servera något gott bröd till...
 
har gjort den här salladen flera gånger och hittade då kronärtskockshjärtan i affären men inte för idag...
får fortsätta leta eftersom tycker att de ger god smak till salladen...
så här såg det ut då....
 
 
 
 
Citronpaj ca 6 port.
 
Botten:
ca 14 digestivekex
75 g smör, smält
Fyllning:
1 burk sötad kondenserad mjölk ca 400 g
3 dl vispgrädde
saften av 3 små citroner, blev 9 msk
riven skal av citroner
Garnering:
jordgubbar eller hallon eller...annat du gillar
 
Smula sönder kexen i en mortel och blanda med smält smör ( man kan nog ha lite mer smör kanske ca 80-85 g ). Lägg massan på formen (hade avlång 12,5x35 cm) och tryck den hårt på kanterna också...lägg i kylen.
Blanda mjölk med grädde, tillsätt citronsaft och rivet skal och rör ihop. Häll i pajbotten och låt stå över natten i kylen. Garnera med hallon eller jordgubbar eller...hade lite hackad äpplemynta med jordgubbarna..
 
 
Hej Då !!!
 

Banan-kesoplättar 2014-05-20

Hittade reseptet på nätet...
 
 
Banan-kesoplättar blev ca 21 st.
 
1 banan, mosad
2 ägg
1,5 dl mjölk
3-4 msk keso
0,5 dl mandelmjöl
1 msk margarsin, smält
 
Mosa bananen och blanda allt ihop. Låt stå en stund. Stek plattar...hade svårt att vända dem ...men blev jättegoda..serverade blåbärssylt till...
 
Hej Då !!!

Träning i parken på Malta...2014-05-20

Det finns ett park där man har lite träningredskap vid Sliema på Malta....
tänk om man kunde ha sådana i Gbg på Bältespännaparken eller Vasaparken ...eller...
 
"Cykel"
 
 
"Snurrplatta"
 
 
"Gå/springa"
 
 
"Stetch hjul"
 
 
vet ej men kanske det finns i Gbg liknande men det hade varit trevligt att ha i centrum i någon park...
 
Hej Då !!!
 

Lite om mat på Malta... 2015-05-20

Man äter riktigt gott på Malta...lite fika o matbilder...
 
Fredag 2/5 orkade inget mer än lite mackor...
 
senare var vi på en köpcentra och fikade på Costas...
 
 
blåbärsmuffins  och ...
 
 
ljuvlig croissant...
 
Lördag 3/5 en heldag på Mdina...
först fika...
 
 
jordgubbsmarängtårta...
 
 
banankaka...
 
och senare blev det "Hawai" för två...
 
 
Söndag 4/5 först fika på Valetta...
 
 
sedan middag på
 
 
 
maltesiskt bröd, couscous, kyckling mm...
 
och till efterrätt...
 
 
"banoffeekaka" för mig...
 
och under promenaden sedan ville Stora J ha...
 
 
det finns ett donutsställe på St. Julian dit vi promenerade ofta...
 
de hade också fina smoothies...
 
 
fika i måndags 5/5
 
och middag..
 
 
"Saltimbocca" gott men alldeles för stora portioner...
 
Tisdag 6/5 fika på Valetta...
 
 
och sedan middag ..
 
 
kyckling...3 stora kycklingbitar..man orkade knappt en...för stora portioner...
 
Torsdag 7/5 lång promenad till Paceville och Subway..
 
 
och senare en promenad till St Julian och
 
 
 
bara gosaker...
 
 
tiramisu...och
 
 
jordgubbsmaräng...helt sjukt goda !!!
 
Fredag 8/5
maltesisk tallrik...
 
 
hummus högst till vänster, sedan kall grönsaksröra helt underbar !!!
soltorkade tomater, maltesik getost, sallad, tomat och ovanpå maltesik korv, oliver, kapris...
har aldrig ätit så god småplock förut !!! vattnas i munnen bara jag tittar på bilden och kommer ihåg smakerna...
 
Hej Då !!!
 

Lite om blommor och blader...2014-05-20

Har Dendrobium orkidé och den skjuter sidoskott..
 
 
lossar försiktigt dem med rötterna och ..
 
 
lägger i ett vattenglas..
 
 
sedan efter ett tag planterar dem med pinjepark, vitmossa och kork...
 
Hej Då !!!!
 

Träning..2014-05-19

tränade med PT Patrik och nytt personligt rekord med marklyft 72.5 kg !!!!
 
 
nästa gång ska jag försöka stå på händerna..
 
 
det ser så roligt ut när man kan "gå på händerna"..kanske kan man lära sig det...
 
Hej Då !!!
 
 
 
 
 

Söndagsmiddag 2014-05-18

Stora J gillar ju kött och var på Saluhallen och köpte ryggbiff á 225 g... köttet kom från Tjolöholms gård o är verkligen närproducerat...
 
 
täckte köttet med timjan, rosmarin och ramlök...gjorde några snittar på ytan så att köttet skulle få lite mera smak...serverades med klyftpotatis, beasås och päron/rödlöksallad...gott !!!
 
Till efterrätt blev det vaniljglass med jordgubbar och äpplemynta...mmm
 
 
 
 
Marinerad rödlök  
 
2 st stora rödlök
3 msk balsamvinäger
0,5 dl olivolja
salt o svartpeppar
några oliver med citron
lite oregano
 
Skiva löken tunt och lägg i en sil och skölj under rinnande vatten. Lägg i en skål.
Blanda balsamvinäger, olivolja, salt, peppar samt oregano. Skiva oliverna tunt och blanda ihop med löken och marinaden. Blanda väl. Lägg i en burk och låt stå helst över natten innan servering.
 
Päron/rödlöksallad 2 port.
 
1 fast päron
ca ½ kruka krispsallad
marinerade rödlök
 
Skölj och riv salladen. Hyvla med osthyveln päronen och blanda med salladen och lagom mängd marinearde lök.
 
Hej Då !!!
 

Botaniska 2014-05-18

Fick info om att Näsduksträdet blommar igen och åkte dit i söndags...
fick nästan köa för att komma fram...
 
 
passade på att titta lite annat också när jag ändå var där...nu är det ju härlig tid när allt börjat blomma mm...
 
var på "sukulentavd" och en hel del kaktusar mm blommar också...
hittade en trevlig sukulent "dockbåt"
 
 
var också inne på Växthuset och tittade på Ulf Janssons "Onyttingar"...
 
 
 
 
 
 
 
Härlig dag på Botaniska ...
 
Hej Då !!!
 
 

I'm back.... 2014-05-13

Tillbaka hemma igen efter semestern på Malta...
 
 
matinfluenser från Malta...
 
Feta/goji/basilika röra/dipp
 
1 mugg ( ca 2 dl) apetina classic
handfull gojibär, blötlagda ca 3 minuter
2 msk olivolja, hade med citrussmak
6-8 basilikablad
 
mixa allt ihop till lagom konsistens..
passar bra som pålägg, dipp till grönsaker mm..
 
på Malta använder de speciell get/fårost men den går inte att köpa här i Sverige vad jag vet...
 
Hej Då !!!

Trevligheter 2014-05-01

 
 Malta ...
 
hörs om en vecka...
 
Hej Då !!!

RSS 2.0