Dagens...2014-03-31

Oj har inte hunnit skriva något på ett bra tag...dagarna går så fort...
jobbet..träning..fotokursen..landet...
 
Helgen var helt underbar och vi åkte till landet i torsdags...hade tänkt att åka hem i lördags men kom hem i söndags...
 
 
årets första utefika på landet...
 
 
skilla har brett ut sig och lyste blått lite här och där...vill ha ett stort hav av blå skilla...
 
 
hortensia skjuter upp lite gröna blad...
 
 
tet a tet lyser solgult ....brukar köpa några varje år och planterar dem sedan till landet och de kommer upp nästa år och blommar så fint...
 
 
tyvärr lite dålig bild men har planterat längst mot väggen irisar och de har nästan blommat ut...
sedan är det rad med pärlhyasinter....och längst fram några krokusar...
 
 
så här fina var irisarna...
 
 
pärlhyacinterna är på gång...
 
 
krokusarna blommar på fullt...
 
 
brevid har jag anemonerna nästan samma färg som krokusarna...
 
 
kejsarliljorna har spritt sig och dyker upp fler och fler...
 
 
planterade förra året äppelmynta och chokladmynta..här är det äppelmynta som kommit upp med sidoskott...
 
 
gräslöken är grön och fin...måste köpa ny persilja eftersom man ska byta ut den efter ett par år...
 
 
fick av en arbetskompis en rabarberplanta och så här lång har den kommit iår...
 
 
nya blad på julrosen..hurraa....
 
 
Hej Då !!!
 
 

Dagens gosaker..2014-03-26

Skrev ju om Köketcetera och Pampas Delis Dulce de Leche tidigare...
Köpte en härlig form från Nordic Ware och Dulce de Leche...och här är resultatet..
 
 
kunde inte banka på formen.. klockan var nämligen mycket när jag bakade... (efter 22...) så därför är det luftbublor på kanterna...
 
 
tog dessa med mig till jobbet och bjöd på...
 
Apelsinkaka med Dulce de Leche (hade en form med 6 st.)
 
200 g rumsvarmt smör
135 g socker
3 rumsvarma ägg
195 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
130 g Dulce de Leche ( Pampas Delis Dulce de Leche Classic)
skal av 2 st. apelsiner
 
Smöra och mjöla ( Nordic Ware formar ska man bara smöra och mjöla med siktad vetemjöl eller Idealmjöl).
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Sikta ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Blanda i det finrivna apelsinskalet. Häll ner mjölblandningen i smeten lite i taget. Vispa på låg hastighet under tiden. Vispa slutligen ner dulce de leche. Vispa på låg hastighet tills allt är väl blandat. Häll smeten i formen. Knacka formen mot bordet ett par -tre gånger så att luftbubblorna försvinner. ( gjorde inte detta och man ser bubblorna..). Grädda i mitten av ugnen i ca 40 min.( hade formen 35 min i ugnen och prövade med Nordic Wares termometer). Känn med en sticka för att vara säker på att kakan är inte kladdig i mitten. Låt kakan svalna i formen 10 min före vändning. Dekorera gärna med dulce de leche innan serveringen. Värm den ca 30 sek i micron och häll över kakan.
 
 
Blev riktigt riktigt goda !!!
Recptet och flera finns på Pampas Delis hemsida.. www. pampasdeli.se
 
Hej Då !!!
 

Grattis till mig 2014-03-25

 
Idag är det fyra år sedan jag skrev mitt första inlägg på bloggen..  !!!!
 
Hej Då !!!

Dagens meny: Biff Rydberg och clafoutis med blåbär 2014-03-23

 
Biff Rydberg á la Kurisutina 2 port.
 
4 råa potatisar
lite smör
Herbamare
1 hackad gul lök
lite salt o peppar
lite socker
ca 600 g lövbiff
salt, allkrydda, farinsocker
persilja
2 äggulor
kryddsmör: Café de Paris
 
Skala och skär potatiser i små kuber. Värm smöret på en stekpanna och stek potatisen på medelvärme. Rör om då och då. Krydda med herbamare. Håll potatisen varma. Stek löken i en klick smör på stekpannan mjuk, salta och peppra och strö lite socker på. Håll varmt. Skär köttet i små bitar och stek i en stekpanna med lite smör. Krydda med salt, allkrydda och socker. Arrangera potatisen på ena sidan, sedan löken, och köttet. Strö persilja på löken och skär i några bitar kryddsmör. Servera med äggula.
 
vet att egentligen ska man ha oxkött  i rätten men detta är min variant......
 
 
 
I tidningen Mitt Kök nr 3/2014 fanns receptet för fina Clafoutis...
 
 
Clafoutis med blåbär 4 port.
 
Botten:
3 ägg
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
0,5 dl vetemjöl
2,5 dl grädde
Fyllning:
250 g odlade blåbär
0,5 dl socker
1 msk potatismjöl
rivet skal av ½ citron
 
garnera med florsocker
samt ha en klick vispad grädde till
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, socker, vaniljsocker, salt och vetemjöl till en slät smet. Häll i grädde och vispa lite. Häll smeten i smorda portionsformar. Halvtina blåbären och blanda med socker, potatismjöl och riven citronskal. Fördela blandningen i formarna och grädda i 200 grader i mitten av ugnen ca 20-25 minuter. garnera med siktat florsoker. Servera ljummen med en klick grädde.
 
 
helt ljuvliga.. !!!  
 
Hej Då !!!
 

Dagens doft och lite annat oxå.....2014-03-22

Var på TUR mässan...
 
 
 
 
slutade röka 2008 men dofta kan man ju få...
 
Var sedan på 110-års kalas...massor av folk, god mat ( förrätt sallad med räkröra, grillad kyckling/kött med potatisgratäng + tillbehör: sallad, majs, oliver mm samt tårta till kaffe ) underhållning ( fick ont i käkarna efter allt skrattande) mm
 
 
till vänster värdparet : Janne och Anne-Marie ...
 
 
här får Janne instruktioner inför sitt framträdande : dansa o sjunga "Sexbomb"...
 
Hej Då !!!
 

Dagens ..2014-03-22

Ska på födelsedagskalas ..110 år ( en fyller 50 o den andra 60 år ) senare idag och blir bjudan mat där men behöver äta något lätt innan...
 
 
det blev: maftoul, edamamebönor, ajvar, herbamare och broccoligroddar, gurka o morot...
 
Hej Då !!!!

Morgonens trevligheter 2014-03-21

ska dit med Stora J och kolla vad de har erbjuda runt Borabora och runt om kring ...vill åka dit nästa år...Stora J fyller 60 år nästa år och vi planerar att göra en resa "ones in a life time"...
 
och kanske har de något trevligt att erbjuda på Malta också...ska ju åka dit i början av maj igen...
 
senare på kvällen ska jag på 110 års fest ( en fyller 50 och en 60 år )...
köpte några viner..
 
 
och ..
 
 
hoppas de gillar "presenterna "
 
Hej Då !!!
 
 

Ny projekt..2014-03-21

Ny är broccoligroddarna klara ...och lagt dem i plastpåse i kylen...och ätit en hel del också...
 
 
mums !!!
 
Dags för nya groddar...
 
 
några torkade ärtor in i skålen och vatten över...fick stå över natten...
 
 
la dem på groddställningen, vatten under och duchade dem...
 
får se om det blir något...
 
Hej Då !!!
 

Äppelsirap 2014-03-20

Hade ju köpt boken: Green Kitchen Stories...och hittade ett recept i den : Äppelsirap"...sagt och gjort...
köpte äppelmust från Nöddö Musteri  ( www.musta.se ) och satte igång...
 
7,5 dl äppelmust in i kastrullen..
 
 
kokade upp detta och lät småkoka på mellanvärme 60 minuter och rörde lite då och då...
 
hällde sirapen i en liten flaska ( sköljd med Atamon ) och la i kylen..håller sig ca en månad i kylen...
 
 
man kan ju smaksätta den under kokningen med vanilj, kardemumma, kanel, stjärnanis, kryddnejlika, saffran eller ingefära...
 
Enl. boken kan man ha äppelsirapen i fruktjuicer, granola och bakning men även i marinader...
 
får prova ha den i lite olika saker...
 
Hej Då !!!
 

Lite mera med Köketcetera..2014-03-20

Gick runt i Köketcetera under kundkvällen och hittade helt underbara saker:
 
 
kökshandduk med Göteborgsmotiv...
 
 
liten bricka med Göteborgsmotiv...
 
 
disktrasa med Göteborgsmotiv...
 
 
och med spårvagn... helt underbara !!!
 
Bra "ge bort presenter " !!!
 
Hej Då !!
 

Dagens trevligheter..Köketcetera !! 2014-03-20

Köketecetera hade en kundkväll och de är alltid trevliga och har mycket matnyttigt...
I dag var det Karin och Hernan från Pampas Deli ( www.pampasdeli.se ) och pratade om " Dulce de Leche"..
 
 
Karin hade bakat helt underbara kakor...
 
 
Hernan pratar med en av kunderna...
 
 
de har två olika : Dulce de Leche classic och Dulce de Leche baking....
 
Båda tillverkas i Argentina av komjölk ( korna går ute i Pampas hela året och ger riktigt god mjölk..), samt har bara 16% socker... ( mycket mindre än om du gör själv av sötad kondencerad mjölk..)
Classic kan man använda som pålägg, till glass, pannkakaor, våfflor eller fruktsallad...den är lite lösare i konsistens än Dulce de Leche bakning...
bakning kan man använda i bakning som namnet säger..fastare i konsistens ....
på deras hemsida finns härliga recept !!!
 
 
 
hade kunnat äta upp kakan själv...riktigt gott !!!
 
Pampas Deli stöder också Hungerprojektet ( mer info gå in www. hungerprojektet.se )
 
Tack tjerna på Köketcetera ...det är alltid trevligt och mycket matnyttigt på era kundkvällar !!!
 
Hej Då !!!

Dagens..2014-03-19

Hade träning med min PT Patrik idag...tufft men ack så nyttigt....
 
gjorde några övningar med romerska ringar...
 
det såg lättare ut men...
 
 
vissa övningar gräver verkligen att man har "råg i ryggen" och inte som jag ..mina armstyrka är som en ärta i  cykelslangen...men skammen som ger sig... roliga men som sagt jobbiga övningar....
härligt att utmana sig själv med något nytt...kommer att fortsätta övningar med ringar...
 
gjorde en hel del frivändningar också.....börjar få grepp på den ...
 
 
efter träningen/aquajogging/simning hungrig som en varg...
 
 
det blev rester från igår... quinoabiffar med paprika, gurka och hemmaodlad broccoligroddar...
 
Hej Då !!!
 

Dagens..2014-03-18

hade tänkt mig ta en promenad med en kompis idag men...eftersom det regnar så ställde vi in detta...har inga bra regnkläder och det är inte så roligt att gå med paraply...
 
Beställde ett tag sedan från Adlibris:
 
 
har kollat genom och fastnade idag på ett recept med Quinoabiffar med blomkål och ramslök...
 
 
gjorde om deras recept och mina blev så här:
 
Quinoabiffar med blomkål och ramslök 7 st.
 
100 g quinoa
100 g blomkålsbuketter
40 g havregryn
30 g finriven Gréve ost
2 msk torkad ramslök
1 tsk Herbamare örtsalt
2 ägg
olja till stekning
 
Koka quinoa ( ca 15 min ) häll bort vattnet och låt svalna. Mixa blomkålbuketterna och blanda med quinoa, havregryn, ost, ramslök, Herbamare och ägg. Rör om så att allt blandas väl och ställ in i kylen ca 30 minuter.
Ta fram smeten och forma till 7 st. biffar. Stek biffarna ca 3-4 minuter/sida. Låt rinna av på hushållspapper. Ät varma eller kalla.
Blev jättegoda !!!!
 
Har planterat ramslök på landet med har inga färska blad än...så det får bli torkad än så länge...
 
Hej Då !!
 
P.S ikväll ska jag på min första lektion av Adobe Photoshop...spännande !!!

Dagens..2014-03-17

Var och tränade efter jobbet som vanligt..är alltid så hungrig när jag kommer hem så det får gå snabbt att laga mat...
 
 
det blev omelett : 2 ägg, lite vatten, några msk ajvar, Herbamare, paprika, salladslök, korv, majs och lite gurka till...
 
Hej Då !!!
 

Helgen...2014-03-16

var ledig i fredags och vi åkte till landet...
 
 
härlig solsken och massor av små blommor och växter som sticker upp...
 
 
skilla mitt i gräsmattan/mossan...
 
 
tulpanblad i mossan...förlåt gräsmattan...tror att mossan har tagit över vissa delar av gräsmattan...
 
 
en härlig rad av irisar...
 
 
så fina...
 
 
rosor har börjat med små antydan till blad..
 
 
anemonerna har kommit upp...
 
 
kejsarliljorna sticker upp och de bara förökar sig....hade i början 2 st. o nu är det säkert 30 tal...
 
 
sidoskott av chokladmynta...
 
 
planterade förra gången julrosen och den verkar har klarat sig...men
 
 
ramslöken ser inget vidare ut...fick stryk i stormen...
 
 
nävan har spridit sig och tagit sig bättre iår än förra året...
 
 
gräslöken ser bra ut...
 
Det ser väldigt bra ut med växterna på landet än så länge..hoppas att de får vatten samt värme...och inga sniglar!!!!!
ska försöka plantera squash och lite annat också....
 
Ha Det !!
 

Dagens..kyckling med gremolata marinad, sallad och potatisgratäng 2014-03-16

 
Kyckling med gremolata marinad 4 port.
 
ca 680 g tunnare kycklingfiléer
marinad:
3 msk olivolja med citrussmak
3 msk färskpressad citronjuice
riven skal av 1 citron (ca 2 tsk)
3 st. pressade vitlöksklyftor
1 msk honung
1 dl hackad persilja
 
Herbamare örtsalt
 
Blanda ihop marinaden. Lägg kycklingfiléerna i en fryspåse och häll på marinaden. Låt stå i kylen över natten och vänd på påsen ågra gånger.
Ta ut filéerna ca ½ timma innan stekning. Sätt på ugnen 200 grader. Krydda lite med Herbamare och lägg dem på en ugnsform. Stek i 200 grader ca 20 minuter. Servera med sallad och potatisgratäng. Kycklingen smakade riktigt gott och hade underbar citrussmak...stinker nog vitlök imorgon men...
 
 
Sallad med avokado..
 
krispssallad
2 st. små paprikor
ca 10 cm gurka
1 mogen avokado
dressing:
lite mascarpone
lite créme fraiche
lite limejuice
lite honung
lite Herbamare
 
Gör salladen och häll dressingen över och blanda.
 
Hej Då !!!
 

Dagens trevligheter 2014-03-11

Helt underbar väder !!! Tog en promenad i Slottsskogen med en kompis...
 
 
skogens konung var också ute och njöt av vädret och maten...
 
 
utsikten är inte så dum den heller...
 
 
en svart tupp som skyddar sina hönor...
 
 
och en tupp till ...fjädrarna riktigt blänkte i solen...
 
sedan fick fnatt med...
 
 
tittade på mig och poserade...
 
 
en kompis till som var nyfiken på mig...
 
 
solen lockade med några till...
 
 
en satte i gång mot ...
 
 
och tog sig simtur....
 
 
en hade tagit sig på lä och putsade och solade sig ....
 
och en hade gömt sig..kan du hitta pingvinen ??? 
 
 
sedan en kopp te på Villa Belparc...
 
 
Hej Då !!!
 
P.S
 
Groddar idag kl. 20.00
 
 
 

Dagens middag o bakning..2014-03-09

Hade några fina köttbitar i frysen och gjorde "bea"sås och klyftpotatis till...
 
 
till kaffe/te blev det Cheesecake med blåbär och citron...hittade receptet på "Buffe" nr 2/2014 och gjorde om den lite..
 
Cheesecake med blåbär och citron 8 bitar
 
Toppning:
250 g tinade blåbär
0,75 dl färskpressad citronjuice
1 dl socker
Botten:
200 g mördegskex (hade Brago)
100 g smält margarin
Fyllning:
250 g mascarpone
2,5 dl créme fraiche
2 msk florsocker
finriven skal av 1 citron
 
Lägg blåbär, citronjuice och socker i en kastrull. Låt småkoka ca 15 minuter. Ta från värmen och låt svalna. Ställ i kylen. Mixa kexen ( jag mortlar dem) till fina smulor eller lägg dem i en fryspåse och smula dem med en kavel. Lägg smulorna i en bunke och rör ner det smälta margarinet. Tryck ut smulorna i ett jämnt lager i en form med löstagbar botten. (Hade en avlång form 11x35 cm med lös botten).
 
Vispa mascarpone och créme fraiche till en slät blandning i en bunke. Rör i florsocker och citronskal och vispa igen. Smaka av och tillsätt ev. mer florsocker. Bred fyllningen över botten och jämna till.
(sorry lite oskarp bild..)
 
Täck sedan fyllningen med ett lager av blåbärsblandningen. Låt kakan stå i kylen minst 3 timmar, tills den har stelnat. 
 
 
helt godomlig god cheesecake !!!!
 
Hej Då !!!
 
 
Broccoligroddar idag kl. 10.00
 
samt kl. 18.50 och de är nu ca 2-3 cm höga...
 

de får växa till sig innan skörden...

Dagens lite smått o gott..2014-03-09

 
Stora J och jag tog en riktigt lång promenad idag...gick hemifrån till svärmors boende och tog henne till en promenad också...sedan traskade vi tillbaka hem igen..blev nog en mil i alla fall..bra vardagsmotion...
 
 
detta är kl. 15.50 o mätaren visar + 10.9 grader ute..!!!
 
kände att det var varmt ute när man traskade hem...
 
är det vår eller ?????
 
Hej Då !!!
 

Dagens saft o mat..2014-03-08

Stora J åkte till Lund (konsert på Mejeriet "The Boxer Rebellion) i fredags och kom hem idag...passade då ha en fastedag och gjorde pumpasoppa...(receptet se 2013-11-07) hade inget äpple med idag och la i lite kummin...blev riktigt gott och väldigt kalorifattigt...
 
Gjorde också lite Apelsinsaft...hade 1,5 kg apelsiner.. (grundreceptet se 2011-01-29)
 
 
Borsta 1,5 kg apelsiner i varmt vatten. Skala apelsinerna med zestjärn och blanda skalet med 9 dl socker och 1,5 msk citronsyra. Häll över 7,5 dl kokande vatten. Rör om ordentligt så att allt socker löses. Låt svalna. Pressa saften ur apelsinerna. Blanda saften med den avsvalnande lagen.
 
Sila och fyll saften i rena (sköljda med Atamon) flaskor.
Förvara i kylen. Det blev ca 2 liter saft...
 
Gott !!
 
Hej Då !!!
 
 

Broccoli 2014-03-08

köpte broccolifrö...och så här såg de ut efter en natt i blöt den 4/3-14...
 
 
den 6/3 kl. 8.00 efter jag hade srayat dem med vatten..
de hade redan börjat få rötter...
och detta är lite senare kl. 10.30
 
detta är 8/3 kl. 8.00
rötterna når nästan till botten...
och kl. 20.00
 
får växa till ca 5-10 cm innan jag ska klippa dem och äta upp...har inte gjort groddar med broccoli tidigare...
 
Hej Då !!!
 

Dagens trevligheter 2014-03-06

Träffade en kompis och vi åkte till Botaniska..de har en orkidé utställning i växthuset....
 
 
när man kommer in på växthuset ser man dessa fina fiskar...
 
 
fotade lite annat också inte bara orkidéer...
 
 
åderblad...
 
några orkidéer..
 
 
 
 
 
 
 
 
det finns hur många som helst med olika färger, dofter,storlekar mm...
 
kan rekommendera om du gillar orkidéer..utställningen pågår 1/3-23/3 !!!
 
det finns en hel del annat att titta på också...
 
 
 
 
 
jag var inte den enda som tog foto på kakaoträdet...
 
 
Hej Då !!!
 
 
P.S. tycker jättemycket om snöklockor...
 
 
 
 

Dagens..2014-03-03

 
har haft strul med breband så det blev många inlägg på raken... !!
 
Hej Då !!!

Dagens middag 2014-03-03

 
 
dagens middag blev det: rökt ål, räksallad, grekiska oliver samt en fikon/valnötsbröd med minmunk ost...
allt utom brödet är köpt på "Passion för mat"...ålen är bara så god samt räksaladen som är gjorde med créme fraiche..smakrik och lätt...osten är lagrad och har bara så underbar smak..
 
Hej Då !!!
 

Helgens trevligheter..Symässa o Tjörn..2014-03-03

Var på Symässan med en kompis i lördags ..alltid trevligt..massor av fina tyger mm...
 
 
hon var hemma hos oss sedan och vi lagade vegetariskt till oss... maftoulsallad med kikärter, paprika, blomkål, spetskål, morötter och dressing med avokado/cashewnötter, limesaft o olivolja...till detta tofu/bönbullar...gott !!!
 
Söndags åkte Stora J och jag till landet...glömde min klocka dit förra gången...
 
var och fikade på ICA Nordenvik..världens billigaste och godaste fika..kaffe/te + bulle 9:-
 
så för oss två 18 kronor kaffe + te + en åtta + blåbärsknyte ...
 
 
 
På landet hade det kommit upp lite grönt här och där....planterade ju i höstas massor av lökar och kommer inte ihåg vad det ska komma upp....spännande...
 
 
massor av gröna blad...
 
 
en liten snödroppe kommit upp...
 
 
lite mera gröna blad...
 
 
små anemonblad....
 
 
hoppas att jag inte gjorde allt världens tabbe men ...eftersom det är hyffsad varmt så jag planterade ut min julros samt...
 
 
ramslök...vill ha egen ramslök....
 
Håller tummarna att detta går i vägen...
 
Gjorde Marys kassler till middag...
 
 
och smakade på matmässan en helt underbar glass, gjort på getmjölk och man kunde köpa den på Ica Kvantum Munkebäck..
 
 
det finns lite olika smaker och köpte : rabarber-jordgubb...kanooongod!!!
 
 
så till efterrätt blev det glass med kiwi berries...
 
Hej Då !!!!
 

Gårdagens trevligheter : Frimurarlogen o Passion för mat 2014-03-01

Var igår på studiebesök på Frimurarlogen i Göteborg.
 
 
Huset kan man inte missa vid kanalen på Södra Hamngatan...i nedersta våningen har man Golden Days  stadens äldsta restaurang...
Vi var ett rätt stort gäng drygt 30 personer och fick en underbar guidad tur med Pether Ribbefors....han berättade väldigt målande om olika personer, väldigt levande......Huset invigdes 1806. I olika salar finns det massor av porträtt föreställande betydande personligheter ur Göteborgs historia... fick se också den magnifika Pelarsalen där Smetana och Christina Nilsson framträtt...i salen finns också en stor plafondmålning men som var på restaurering just nu..den var ämnad för Gunnebo men hamnade hit istället...hoppas att få komma i huset igen och då en tur i deras museum...
Kan verkligen rekommendera om ni har möjlighet ta en guidad tur i huset....
 
Efter studiebesök skyndade jag till Eriksberg,"Passion för mat" och träffa gänget: Anneli, Gudrun o Eva...sedan var det bara ge sig ut i vimlet och smaka lite, prata med folk och smutta lite olika goda drycker också......
 
det finns ju en och annan kändis på mässan...här är Paolo Roberto som lanserar sin pasta...
 
 
köpte med mig en helt underbar ost från Gäsene mejeri : Minimunk..smaken är ju bara så god...
 
 
köpte naturligtvis en ask Kiwi berries..kombo av krusbär o kiwi..brukar bara hitta dem på mässan...
 
rökt ål, räkröra mm slank ner i kassen och får smakas sedan...
 
trötta gav vi oss till Älvsnabben..sedan var det bara sängen som hägrade...
 
Hej Då !!!
 

RSS 2.0