Dagens trevligheter 2014-01-31

 
var på Redbergsteatern och lyssnade på Anders Wahlgren, regissör och författare, berättade om sina Göteborgsfilmer...Väldigt intressant lyssna om Göteborg och de förädringar staden genomgått under 1900-talet...hur industrin byggdes upp, hur stadens olika bostadsområden växte fram och hur Avenyn utveckaldes...Hagagruppen....Göta Leijon...om landshövdingehus....ViK-Nytt...Lite om SKF o Avenyn..framtiden för dessa...
En sak fastnade som han sa om att bevara det gammla samt bygga nytt...: "Staden ska ha sina årsringar".
 
Hej då !!!

Dagens bild..2014-01-30

 
så här ser förberedelserna ut inför spårvagnstrafiken till Stenpiren...
 
Hej Då !!!
 

Dagens bakning..2014-01-30

Var ett tag sedan jag hade med mig något gott till jobbet... idag bakade jag Vaniljrutor ( receptet från Hemmets Veckotidning 5/2014)
 
Vaniljrutor (ca 42 rutor)
 
Botten:
250 g smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
0,5 msk bakpulver
Fyllning:
4 ägg
2 dl kesella
5 dl créme fraiche
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Toppning:
250 g smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
0,5 msk bakpulver
Garnering:
florsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg. Tryck ut degen i en långpanna 30x40 cm, med bakpapper.
Vispa för hand lätt ihop ägg, kesella, créme fraiche, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över degbotten i långpannan. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg. Smula den ovanpå fyllningen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 minuter. Pudra över florsocker precis före servering.
 
 
blev uppskattat .....
 
Hej Då !!!
 

Söndagsmiddag mm...2014-01-26

Köpte Hemmets Veckotidning 5/2014 eftersom det fanns recept som såg fina ut....
 
 
 
Fläskfilé på italienska 4 port.
 
ca 600 g ytterfilé
125 g mozzarella
ca 120 g salami i skivor
ca 6 torkade delade plommon
 
rostade rotfrukter:
potatis, morötter, palsternacka, rödlök, olivolja, färsk finhackad rosmarin, herbamare örtsalt
 
paprikasås:
1 röd paprika
1 gul lök
1 msk olivolja
1 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1,5 dl vispgrädde
( ev lite maizena såsredning)
 
Sätt ugnen på 225 grader. Putsa filén ren från hinnor. Bryn den i en stekpanna och krydda med salt, allkrydda och lite farinsocker. Skär filén i 1 cm breda skivor men skär INTE helt genom. Skär mozzarella i tunna skivor. Fördela ost, salami och en bit plommon i varje skåra.Lägg filén i en ugnsform och stek mitt i ugnen ca 30 min.
 
 
Tvätta och klyfta potatisen, skala rotfrukterna och lök. Dela frukterna och löken i lagom bitar. Blanda rotfrukterna, lök och potatis i en skål och häll på ett par msk olivolja, rosmarin och herbamare och blanda. Stek mitt i ugnen ca 40 min.
 
 
Dela , kärna ur och skär paprikan i små bitar. Skala och finhacka löken. Fräs lök och paprika blankt i oljan i en kastrull eller en stekpanna.
 
 
Tillsätt vatten och fond och låt allt koka samman 8-10 min. Mixa såsen slät .Tillsätt grädde och låt koka upp igen, red såsen om du vill ha tjockare sås.
 
 
 
Till efterrätt blev det enkelt glass med päron....
 
 
konserverade päron
vispgrädde
maränger
vaniljglass
daimkulor
 
Skär konserverade päron i lagom stora bitar, vispa grädde, och dela vaniljglass i kuber. varva päronbitar, grädde (spritsa om du vill ha lite snyggare) glasskuber, maränger och daimkulor i en eftrrättsskål... 
 
Hej Då !!!

Dagens sysslor i köket och lite annat... 2014-01-25

 
här är dagens mat... delade fiskbullar, potatisbitar (kokta i vatten ca 10 min), salladslök och
 
 
ovanpå detta vit grundsås ( fick lära mig i skolan 1,2,3 dvs 1 msk margarin/smör, 2 msk vetemjöl och 3 dl mjölk/ grädde) med 1 fiskbuljongtärning och lite Herbamare... in i 225 gradig ugn ca 15 minuter...
 
 
enkelt och ack så gott !!!
 
Fick häromdagen 2 småflaskor portvin av en snäll arbetskamrat och tänkte göra lite fikonmarmelad...
 
 250 g torkade fikon ( ta bort det hårda spetsen) och klipp i småbitar..häll över 1 dl portvin och 1 dl vatten..låt stå över natten...fortsättningen följer imorgon...
 
Var på Ecostore i fredgas och fick tag i pomeranser !!!
 
 
2 apelsiner, skalet av 1 apelsin, 2 pomeranser tvättas och delas i mindre bitar... allt males ( mixade) och hälls i en kastrull..
 
 
blanda i 1,5 L vatten och låt koka upp samt låt småkoka utan lock ca 30 minuter...
 
 
sätt på locket och låt stå över natten.....fortsättningen följer i morgon....
 
 
P.S. granen avkläddes, sågades ner idag och packades i soppåsar....
 
fick sms från Blomsterlandet..20 tulpaner + en vas för 99 kronor !!!
 
 
vasen är väl si och så ( ska ta den till landet och fylla med sommarblomster senare )... men tulpanerna är jättefina !!!
 
Hej Då !!!

Dagens jakt...2014-01-25

 
 
Min brors son fick en liten dotter och jag tänkte att köpa en riktigt fin nalle till henne...åkte till stan och hade sett en nalleaffär...där kunde man köpa hyffsad stor nalle ( och andra figurer) för ca 240 kronor..fylla den och köpa kläder och skor till den...den har karborreöpning i bak ( där man fyllde den) ..sorry men man kan inte ha en sådan nalle för alltför litet barn...den kan ju pilla upp öppning och stoppa i sig fyllningen... usch och fy men sådana nallar passar nog till lite större barn....
Gick sedan till NK...inga leksaker säljs där inne...köpte där snart 27 år sedan en vit jättefin nalle till min dotter där...som "lever" fortvarande...
sedan till Åhlens...inga riktigt fina nallar där...BR inga fina nallar där...
så det blev ingen nalle idag...vet ej var man ska kunna hitta en kvalitetsnalle idag...
tips tages emot med stor tacksamhet !!!
 
Hej Då !!

Dagens trevlighet 2014-01-25

Var i Nordstan och hälsade på min fd PT Jacqueline Östlund...
 
 
hon har Totum Fitness training studio på Hisingen  www.functionaltrainingtrx.se och visade vad man kan göra hos henne...hoppas allt går bra och hon får massor av folk som ska träna hos henne... !!!
 
Hej Då !!!
 

Dagens bilder..2014-01-24

 
en gångbro över Säveån...
 
 
en bro till på ena sidan....
 
 
och en bro till på andra sidan....
 
Hej Då !!!
 

Gårdagens bakning 2014-01-24

 
hade äggulor över från söndagens Glase au four..så det blev så kallad Guldkaka...
 
Guldkaka med kardemummasmak
 
4 äggulor
1,5 dl socker
75 g rumsvarmt margarin
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kardemumma
1 dl mjölk
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggulorna och sockret pösigt. Tillsätt margarinet, vetemjöl blandad med bakpulver och kardemumma och sist mjölken. Häll smeten i en smord och bröad hålform, ca 1,5 l.
Grädda kakan i 175 grader i nedersta falsen ca 30 minuter. Pröva med en sticka att kaka är färdig. Låt kakan svalna i formen några minuter innan den stjälps upp.
 
kakan blev saftig och god...
 
Hej Då !!!!
 

Dagens bild..2014-01-21

 
Hej Då !!!
 

Dagens wallenbergare 2014-01-19

 
gjorde idag italienska wallenbergare ( receptet se 2013-07-13..29/6 )...de är ju så goda... !!!
 
 
till efterrätt blev det Glace au four...Stora J:s favorit..
 
 
sockerkaka, lite jordgubbssylt, vaniljglass, sockerkaka och maräng runt om ...en liten stund i ugnen och klart !!!
 
Hej Då !!!
 

Dagens utflykt till landet mm 2014-01-18

Åkte till landet men första stoppet blev det Göksäter ..och deras räkmacka ..kaffe kostar 8 :- o räkmacka 29:90...
 
 
helt ok...
 
 
sedan åkte vi till stugan och kollade att det är tillräckligt varmt inne och fyllde på frö till fåglarna...
 
härligt vinterväder !!!
 
 
middag blev det stekt rödspätta med sallad: riven morot, riven broccoli, skivad gurka och apelsin...gott !!
 
 
bakade sedan Cantuccini al cioccolato bianco ( med vitchoklad och tranbär..)
 
Skorpor med vit chokla och tranbär ca 22 st .
 
100 g vit choklad
4 dl vetemjöl
1,5 dl socker
2 krm bakpulver
1 nypa salt
3 ägg ( ej alltför små)
25 g tranbär
pensling : vispad ägg + lite socker+ lite vatten
 
Sätt ugnen på 175-180 grader. Grovhacka chokladen. Sikta mjölet i en skål och blanda med socker, bakpulver och salt. Blanda i äggen och rör med en slev så att det blir en jämn kladdig smet. Blanda i chokladen och tranbären och rör om försiktigt. Fördela smeten i två rullar med mjölade händer. Lägg dem på på bakpappersklädd plåt. Platta till något. Vispa ägget något och vispa med socker och vatten och pensla rullarna. Grädda i 175-180 grader i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Låt svalna. Skär kakorna diagonalt i ca 2 cm breda bitar. Lägg skorporna med snittytan uppåt och grädda ytterligare ca 10 minuter i ugnen. Låt svalna. Ett glas Limoncello är gott till !!!
 
 
bakade också en vanlig sockerkaka..lovade till Stora J göra Glace au four till efterrätt i morgon och då behövs det sockerkaka...
 
Hej Då !!!
 

Dagens bilder..2014-01-17

På väg till jobbet...
 
 
 
Hej Då !!!
 

Dagens soppa..2014-01-16

 
Dagens middag blev en grönsakssoppa...
 
Grönsakssoppa  2 port.
 
ca 110 g jordärtskock
ca 90 g palsternacka
ca 35 g morot
ca 200 g broccoli
ca 15 g salladslök
2 grönsaksbuljongtärningar
1 L vatten
1 dl mjölk
 
Skala och tärna jordärtskocka, palsternacka, morot, skiva salladslök och dela broccoli i buketter. Lägg allt i en kastrull med vatten och buljongtärningar. Koka upp och låt småkoka ca 15 minuter. Häll bort vattnet men spara den och mixa grönsakerna och späd med 1 dl mjölk samt ca 5 dl av buljongen...späd till den konsistens du gillar... låt koka upp. ( hela soppan blev ca 260 kcal)...Servera med knckbrödsmackor...
 
Hade halvfastedag idag så det blev några Finn crisp med soppan...utan pålägg...
 
Hej Då !!
 

Längtar...2014-01-15

 
vill ta ett plan till....
 
 
bo på....
 
 
och bada i ....
 
 
fast man får följa anvisningarna....
 
 
dofta på blommorna....
 
 
och försvinna i solnedgången.....
 
kanske dags att planera nästa resa till Malta !!!!
 
Hej Då !!!
 

Dagens bild..2014-01-15

 
behövs väl inga ord....
 
Hej Då !!!

Dagens ...2014-01-15

Var och tränade efter jobbet som vanligt...blir latare och latare att laga mat...
 
 
så det blev omelett med salladskål, persilja o salladslök...lite halloumiost och några morötter brevid...
 
Hej Då !!
 

Dagens soppa..2014-01-14

 
har halvfastedag idag och det blev ärtsoppa med några finn crisp till middag...
 
har sytt lite och bytt gardiner i köket...blev fint..ska måla en pidestal grön och ha den som ett litet bord i köket...
 
I morgon träning efter jobbet igen....
 
Fick se fina babybilder från Finland....hon liknar sin far  ♥
 
Hej  Då !!!
 

Dagens bild 2014-01-14

 
lite snö .....underbart att det inte regnar !!!
 
Hej Då !!!
 

Dagens middag..2014-01-13

 
gjorde igår palsternackamos och tyckte mycket om det så det blev repris idag fast med stekt strömming...
( stannade vid Coop i Gamlestaden på väg från träningen och köpte färdigstekta inlagda strömmingar) kanoongott !!!
 
Hej Då !!!
 

Dagens bilder 2014-01-13

I morse var det helt underbar himmel...
 
 
gick till träningen efter jobbet och såg ett paraply i marken fast utan...
 
 
tyg...det såg ut nästan som en skulptur i gräset....fint  !!! 
 
Hej Då !!!
 
 

Dagens trevligheter 2014-01-12

 
Fick ett sms från Plantagen: Grattis på födelsedagen och de ville ge mig 7 st. rosor...
Gratis rosor säger man inte nej till..inte jag i alla fall..så åkte dit och fick fina rosor...
jättefina... !!! Tack Plantagen !!!
 
Tog en halvfastedag och gjorde till middag kycklingfilé med palsternackamos...blev riktigt gott..fast bilden ser lite tråkig ut men smaken var det inget fel på.. det blev ca 300 kcal... (Stora J ville ha en pizza så jag passade på ..)
 
 
Hej Då !!!

En av dagens presenter..2014-01-11

 
har en snäll dotter som vet vad mamma vill ha....
 
Hej Då !!!
 

Dagens 2014-01-11

Grattis till mig !!  Fyllde 61 år idag.....     ett år närmare pension !!!
 
 
ville inte stå i köket idag så köpte en smörgåstårta men bakade...
 
 
en Budabesttårta ( receptet se 2013-05-05 )  med solrosfrön..gott !!!
 
Hej Då !!!

Dagens bilder 2014-01-10

 
hittade denna lilla Budha bilden i en sten vid bron över Säveån i Gamlestaden...med litet hjärta...så söt !!!
 
detta och nästa bild..
 
är också tagna i Gamlestaden..det ska bli nya spår från Redbergsplatsen via förbi Gamlestadsfabrikerna till SKF...
 
Hej Då !!!
 

Ny träningsschema 2014-01-09

Träffade min PT Patrik i onsdags ( 2 timmar) och vi gick genom en ny schema för mig..
 
 
 
 
 
 
Fick också en bra stretchprogram
 
 
Ska köra Maxstyrkeprogram 1 på måndagar, 2 på onsdagar samt 3 på fredagar..och inför varje pass: roddmaskin i ca 10 min
axelrehabövningar
stretch
2 valfria Core- övningar
 
ska också börja skriva träningsdagbok...ska se hur lång tid det tar, hur mycket jag lyfter, vilka vikter jag använder mm...
får se vad det blir av detta...men det ska bli roligt att variera och se hur mycket jag klarar av...
 
Hej Då !!
 

Dagens 2014-01-09

 
är lite trött på regnet nu....
 
min halvfastedag idag och det blev havregrynsgröt imorse och sedan broccolisoppa till middag...
 
 
Broccolisoppa (blev 7,5 dl) ca 250 kcal
 
250 g broccoli
100 g potatis
22 g salladslök
10 g persilja
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
2 dl mjölk
 
Skala och tärna potatis. Dela broccolin i små buketter samt tärna skaftet. Skiva salladslöken tunnt och klipp persiljan i mindre bitar. Häll vatten i en kastrull och smula i buljongtärningen. Lägg i potatis, broccoli, salladslök och persilja. Låt småkoka ca 15 minuter. Mixa allt och häll i mjölk och låt koka upp. Servera.
 
Hej Då !!!
 

Dagens Lilla Berlin 2014-01-07

 
Hon är ju bara underbar...  Lilla J o jag skrattade gott !!!
 
Hej Då !!!
 

Dagens nymodigheter 2014-01-07

 
detta har varit min följeslagare många, många år...alla skrattar när de ser min mobil..men har kunnat använda den o den har räckt till mina behov: ringa o ta emot samtal samt sms mm...
var i stan med min dotter o hon fick mig att kliva in i en ny era för mig... (hade alternativ att köpa en ny batteri för min gamla telefon..kostnad flera hundra kr..)
 
 
sträckte mig till iPhone 4 S....
samt i samma vevan fixade vår dotter WiFi hemma ...
undrar vad vi skulle göra utan henne...   hon är duktigt hon !!!!
 
Hej Då !!! 
 

Nya året..nya löften..2014-01-05

Nya året..inga nya löften men....
 
fotar varje dag men vet inte hur man kan jobba med bilderna i datorn....har gått o tänkt på detta ett tag och fick hem studiekataloger...
 
har anmält mig till att lära PhotoShop Elements 11...kursen startar i mitten av mars och häller på 5 veckor...
får se om jag sedan kan producera lite finare bilder....
 
har min lilla Ixus...
 
som jag fick av mina kära några år sedan..... tycker om att fota med den... kan inte allt ( har tappat instruktionsboken till kameran..hittar den inte) ...mäste hitta den så att jag kan lära mig hantera kameran till max först...sedan kursen och sedan ev. ny kamera..samt nya bildhanteringsprogram i datorn...kanske kan jag göra en fotoutställning på min 80-årsdag ....nya mål...
 
Hej Då !!!
 

Dagens utflykt till Botaniska Trädgården 2014-01-05

 
 
Fick Stora J hänga med mig till Botaniska.. hade sett i GP att de hade en utställning: Botaniskt broderi...
Gruppen Textila Äventyr hade låtit sig inspireras av den botaniska värlen. Konstnärerna blandade det fria broderiert med andra tekniker och material...Kanoonbra utställning  !!!
 
 
 
 
 
extremt snygga, gillar skapt  !!!
 
 
 
närbild av detta
 
 
 
 
 
 
 
blev väldigt glad överraskad av den fina kvaliten som utställarna har !!!!
 
Gick runt sedan och letade efter "vårtecken"...
 
 
kardemumma o kakao...
 
på ett träd hängde denna blomma...
och här är trädets namn...
 
gröna nya blad som stack ut lite här o där...
 
vissa tulpaner hade stuckit upp...
 
några vivor hade börjat blomma...
 
julrosor....så fina !!!
 
flera krokusar var full blom...
 
 
helt underbar Trollhassel !!!
 
Hej Då !!!
 

Dagens meny: fylld porchetta, hasselbackspotatis och ugnsrostade grönsaker 2014-01-05

 
Fylld porchetta 3 port.
 
drygt 700 g fläskkarré
6 st. torkade plommon
1 cabanossy (med ost o bacon)
färsk persilja
färsk timjan
salt
allkrydda
farinsocker
 
Lägg karrén på en skärbreda och försök att skära länggående snitt så att du kan vika ut den till en stor platta. Banka hårt så att köttet blir så platt som möjligt. Mixa ihop hackade plommon, tärnad cabanossy, persilja o timjan. Bred på köttet.
 
 
Rulla ihop hårt och bind med steksnöre. Bryn runt i en stekpanna i smör o olivolja så att köttet får en fin yta och krydda med salt, allkrydda o farinsocker. Lägg över i en ugnsform. Stek i 175 grader tills innetemperaturen är 70 grader.
 
 
Låt köttet vila en stund inann du tar bort snöret och skär den i skivor.
 
 
Smakade kanooongott !!!!
 
Hade till hasselbackspotatis och ugnsrostade morötter, majrova o kålrabbi....man kan ju ha de i ugnen samtidigt med köttet...
 
 
 
Hej Då !!!
 

Dagens halvfastedag...2014-01-04

 
frukost med havregrynsgröt...och middag med pumpasoppa....
 
Pumpasoppa med sting...8 dl
 
330 g pumpa i tärningar
60 g morot i tärningar
130 g potatis i tärningar
30 g skivad purjo
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong
saften av 1 apelsin (blev nästan 1 dl)
1 msk Sweet chilisås
lite salt
 
Koka upp vatten och grönsaksbuljong. Lägg i tärnade grönsakerna och låt koka tills de är klara ( diskade under tiden ca 15 min).  Mixa allt och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt apelsinsaft, Sweet chilisås och lite salt. Låt koka upp. Man kan ju rosta pumpafrön och bjuda med soppan men hade inga....
 
 
bakade också...det blev äpplegifflar (receptet 2012-07-25 mandelgifflar...) bytte mandelmassan mot äpplemos...annars gjorde som i receptet....
 
Hej Då !!!
 

Dagens bild 2014-01-04

 
Såg i stan utanför Pedagogen mot kanalen rosa blommor... Stora J var tvungen att stanna och åka tillbaka eftersom jag ville ta kort....fler småbuskar och alldeles rosa...nästan blommat ut...vet ej vad det är för blomma/buske....
 
Hej Då !!!!
 

Dagens...2014-01-03

 
Kaske en kostig kombo men...köttfärssås med rödkål, riven morot o sockerärter...smakade helt ok ihop...
Stora J fick potatis o grönsaker men jag har inte ätit potatis på jättelänge utan har bytt potatis, ris, makaroner, pasta mm mot grönsaker/rotfrukter istället...
 
Hej Då !!!
 

Dagens...2014-01-02

God fortsättning på året 2014 till er alla !!!!
 
 


-har haft en skön start - varit ledig och var och tränade/simmade idag....man måste starta med tränandet med en gång annars är risken stor att man skjuter upp det...
 
 
-ska fortsätta halvfasta lite till med 2 dagar/vecka och får se när jag når mitt mål -halvfasta 1 dag/vecka...
 
 
-ska träffa min PT i nästa vecka och kör med honom 2 timmar i steck---vi ska göra en helt ny schema för måndagar, onsdagar o fredagar... ska bli jobbigt/roligt... ser framemot....
 
 
 
-ett år närmare pensionering.. något att se framemot också !!!! 
 
 
 
Hej Då !!!!
 

RSS 2.0