Runåbergs fröer 2014-02-27

 
var och lyssnade Johnny Andreasson från Runåbergs Fröer...spännade och väldigt lärorikt speciellt när det gäller lagstiftningen och EU..!!!
Köpte också lite fröer..
 
 
och glömde köpa broccoli Piracicaba..och lite annat men får skicka efter dem....
 
de har massor av fina och spännande fröer !!!
 
Hej Då !!!
 

Dagens trevligheter 2014-02-26

Var på RedbergsTeatern och lyssnade på Jörgen Fredriksson ( Världens Resor) : " Den japanska kulturen - från Haiku till Manga"..han kunde sin sak..pratade oavbutet ca 1,5 timar och alla satt som ljus och bara lyssnade...
 
 
han började prata om Nara...buddhism -shintoism..Kyoto, Kyotos trädgårdar..mitt favoritmuseum MIHO-museet..
samuraier...Kaiseki-måltid...lite om japansk litteratur, Haiku dikter... japansk film...teseremoni.. zen, trädgårdskonst..japanska språket- "alfabetet"...No-teater, Kabukiteater...geisha...mm
sist pratade han om konsten som finns på tre mycket speciella öar på Japanska inlandshavet : Teshima, Inujima och Naoshima..man har fått lokalbefolkningen med i konstnärsprojekten...finansierats av bokförlaget Benesse och dess ägare Sochiro Fukutake...lite om några av konstverken...
 
Teshima:
 
Teshima Art Museum...museet är utformat som en jättelik vattendroppe med mycket mjukt och tilltalande formspråk...
 
 
konstnären Rei Nato har skapat museets enda konstverk som vattendroppar som med jämna mellanrum föds från golvet o bildar flytande formationer som rör sig över golvet...
 
Inujima:
 
 
I början av 1900-talet byggdes här ett kopparraffinaderi som hade 5000 arbetare. Idag har den varit stängt länge och det bor idag endast ca 60 tal personer på ön. Man har byggt om detta till ett mycket vackert konstprojekt som blandar den tunga industrikänslan med vatten och ljusinsläpp....
 
 
Inne i industribygget har konstnären Yasunari Yanagi tagit tillvara på Yukio Mishimas gamla hem och skapat flera konstverk av hans bohag...( Yukio Mishima var författare o den 25/11 1970 tog han en filmteam med sig, tog sig in i försvaret högkvarter, bakband regementschefen och höll tal och ville att människor skulle göra uppror mot demokratin och restaurera kejsardömet..folk buade och han begick sepuku...)
 
 
Naoshima:
 
 
så här ser ön ut...(med basketkorgar på )...en av de finaste sakerna som jag tycker om är...
 
 
direkt vid ankomsten på öns stora ort Miyanoura ser man två stora pumpor.... dessa är av Yayoi Kusama ( flyttade till USA 1957 men flyttade tillbaka till Japan 1973..)..
 
 
verkligen färgstark kvinna och gillar hennes konst och prickar !!!
 
Det finns en rätt så rolig sak till i Miyanoura nämligen badhuset som heter "I Love Yu "
 
 
Badhuset har gjorts av konstnären Shinro Ohtake och det finns elefanter i taket mm...tror att Jörgen nämnde att det kostar ca 30 kronor att bada där...
 
 
Detta är lite axplock så ni kan tänka er att alla bara satt och lyssnade....
 
Hej Då !!!
 
P.S. Jörgen jobbar på Värlends Resor och naturligtvis finns det tex resa "Konst i Japanska Skärgården 12-26 september 2014...
Vill åka till Japan !!!! det finns så mycket att se på ....suck....

Smått och gott ...2014-02-25

 
lite underbara vårbilder...snödropparna blommar på fullt och...
 
 
några krokusar har hittat solen också.....
helt underbart väder idag och tog en långpromenad med en kompis i solen...
 
hörde när brevbäraren försökte stoppa något i brevlådan och gick och öppnade dörren...hittade ett paket utanför...
 
 
hade förhandsbeställt på Adlibris rea....boken är jättebra med fina recept !!!!
 
dagens middag blev rätt så enkel men ack så god...
 
köpte ett tag sedan en burk dijonsenap med dragon...
 
 
härlig färg.. och smakar riktigt gott !!
 
 
gjorde en variant av Croque Monsieur ...
 
 
Croque Monsieur 1 port.
 
2 skivor riktigt god bröd ( hade fikon/valnötsbröd )
smör
2 tsk dijon med dragonsmak
4 skivor skinka
½ päron, klyftor
lite torkad dragon
4 skivor lagrad ost ( hade lagrad Grevé )
 
Sätt ugnen på 225 grader. Bred smör och senap på brödskivorna. Lägg på skinka, päronklyftor, strö på lite dragon och lägg på sist ostskivorna. Gratinera i mitten av ugnen ca 12-15 minuter. Gott till en god sallad...
 
 
Hej Då !!!
 

Dagens...2014-02-23

 
 
Hård träning imorgon igen....
 
Uppvärmning:
Roddmaskin i ca 10 min
Axelrehabilitering
Stretch
Core-övningar ( benlyft, höftlyft, sidliggande rygg, omvänd planka)
sedan Maxstyrkeprogram 1
 
+ lite olika benövningar...
och efter detta aquajogging och simning.....sedan en stund i bastun och man mår så gott !!!!
 
 
Hej Då !!!
 
 
 

Dagens bilder..2014-02-23

Var på Ebbes hörna o hittade några härliga vykort...
 
 
 
 
Hej Då !!!
 

Dagens bakning o middag..2014-02-23

 
Stora J ville ha sockerkaka och bakade en citronkaka (vanlig sockerkaka med riven skal av citron)...
 
 
Stora J fick potatis enl. önsekemål och jag värmde gårdagens ugnsbakade sötpotatis/morot/kummin till
renskav..
 
Renskav med morötter 2 port.
 
1 paket renskav 240 g
lite margarin
9 st enbär
ca 6 cm purjo, skivad
lite salt
ca 2 dl grädde
lite soja
1 liten burk babymorötter
ca 0,5 dl lingonsylt
 
Stek renskav och dra den i bitar i en stekpanna. Tillsätt skivad purjo, mortlad enbär, salt och låt steka en liten stund. Tillsätt grädde och soja. Tillsätt babymorötterna samt lingonsylten. Låt små puttra en stund.
 
Hej Då !!!
 

Dagens..helstekt fläskfilé med rosépepparsås och chokladkräm med blåbär, grädde & kaksmulor

 
såg i Metro "Byhäxans" recept : Helstekt fläskfilé med rosépepparsås....såsen lät intressant så...
 
Helstekt fläskfilé med rosépepparsås 4 port.
 
800 g "ytterfilé"
margarin
salt, allkrydda, farinsocker
rosépepparsås:
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
1 hackad liten gul lök
3 dl hett vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
1 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 msk rosépeppar
salt
 
lite extra rosépeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Putsa köttet och bryn det i en het stekpanna. Krydda och sätt i en brödform in i ugnen 200 grader ca 25-30 minuter beroende på köttets tjocklek. Fräs löken i margarinet i en kastrull. Pudra över vetemjölet och späd under omrörning med hett vatten. Tillsätt kalvfond, tomatpuré och grädde. Koka upp och låt sedan sjuda sakta ca 5 minuter utan lock. Krossa rosépepparkornen lätt och rör ner dem i såsen. Smaka av med salt. Ta ut köttet och låt det vila inann du skär upp det.
Serverade med ugnsstekta sötpotatis/morot. Strödde på lite extra rosépeppar på efter jag hade hällt sås över köttet.
 
 
till efterrätt blev det lite smått o gott... såg receptet i Mitt Kök...
 
Chokladkräm med hallon(blåbär), grädde & kaksmulor 4 port.
 
200 g choklad (hade Fazers blå.. ha ej över 60 procent kakao)
1,5 dl vispgrädde
8 mördegskex, typ Brago
30 g smör
1 msk ljust muscovadosocker
0,5 tsk kardemumma
1,5 dl vispgrädde, löst vispad
hallon (blåbär )
 
Koka upp 1,5 dl grädde och dra från plattan. Lägg i chokladen i bitar och rör om tills all choklad smält. Häll i 4 vida glas och låt svalna i kylen. Bryt kexen till smulor och stek i smör med socker och kardemumma. Låt svalna. När krämen blivit lite fastare lägg en klick grädde ovanpå, strössla kaksmulorna över och toppa med hallon( blåbär). Servera ! I receptet var det hallon men fick inte tag i fina hallon utan det blev blåbär istället...hallonen hade nog smakat bättre ihop med chokladen... men...gott var det iallafall !!!
 
 
Hej Då !!!
 

Dagens bilder..2014-02-21

 
brukar gå förbi dessa söta hundar på vägen till jobbet...
 
 
Hej då !!!
 

Lite pyssel...2014-02-19

 
målat en gång ( i tisdags ) och ska ta ett lager till i morgon...
 
Hej Då !!
 

Dagens middag o bakning 2014-02-18

Har min halvfastedag och gjorde Ajvar/grönsaksgryta blev riktigt gott...
 
 
Ajvar/grönsaksgryta 1 port.
 
0.75 dl ajvar
1,25 dl lättmjölk
35 g grovt riven morot
50 g broccoli
50 g blomkål
15 g purjo
färsk timjan
 
Blanda allt i en kastrull, koka upp och låt småkoka ca 10 minuter. Strö över lite timjan.
(Blev ca 190 kcal )
 
Fick ju från Micahel & Patrik söta småformar och har inte hunnit pröva dem än men idag...
 
 
 
 
 
 
Små citronkakor..(blev sammanlagt 63 st småkakor)
 
2 ägg (rumsvarma)
1 dl socker
1,5 dl vetemjöl
0,75 tsk bakpulver
1 msk citronsaft
finriven skal av 1 citron
75 g smält margarin
 
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt växelvis vetemjöl blandad med bakpulver, citronsaft, skal och smält margarin försiktigt till en jämn smet. Låt stå ca 10 minuter. Skeda smeten i formarna, fyll ca 2/3. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen ca 7-9 minuter. Pröva med en sticka att kakorna är klara. Pudra lite florsocker på.
 
 
Härliga kakor passar väldigt bra med en kopp god te !!!!
 
Hej Då !!!
 

Dagens bakning..Läckös valnötsbröd o äpplekaka 2014-02-16

 
Hade inget gott bröd hemma men ingredienser till Läckös valnötsbröd..
 
Läckös valnötsbröd 1 bröd
 
5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl hela linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl torkade tranbär
ca 2 dl valnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl yoghurt
0,5 dl sirap
0,5 dl lingonsylt
 
Rör ihop allt och häll i en smord brödform.
 
 
Grädda i 200 grader i nedersta falsen ca 55-60 minuter ( hade nog brödet i ugnen ca 65 min). Brödet är klart vid 97 grader i kärntemperatur.
 
 
Recptet är från Hannu Sarenströms bok: Sommarkalas...jag har gjort den tidigare fast ändrade lite receptet då se 2013-06-20...
 
hade köpt billiga äpplen från Ica och bakade en äpplekaka ..
 
 
Äpplekaka ca 8 port.
 
100 g margarin
3 äpple
lite kanel
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
3 ägg
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarin i en kastrull. Ta bort kärnhusen och skär äpplena i klyftor (skala om utländska). Lägg dem i en bakpappersklädd ugnsform.
 
 
Strö på kanel.
 
 
Rör i margarinet socker, vetemjölet blandad med bakpulver o kardemumma och sist äggen. Ringla smeten över äpplen.
 
 
Grädda i 200 grader i nedersta falsen ca 35-40 minuter. Pröva med en sticka att kakan är klar.  Låt svalan en sund innan du vänder kakan. Servera med vaniljvisp.
 
 
Enkel och god äpplekaka....
 
Hej Då !!!
 

Fredagens träning...2014-02-15

Simbassängen öppen igen !!!!!
 
 
Underbart att simma efter träningen...
 
Lyfte 2x2 reps. x 65 kg !!!!!
 
 
det blir lättare och lättare....
Hej Då !!!

Dagens middag 2014-02-15

 
Kyckling med skinka 3 port. (receptet är från Hannu Sarenströms bok: Sommarkalas)
 
2 kycklingbröst
lite spiskummin
lite smoked paprikapulver
ett par kvistar färsk timjan
½ vitlöksklyfta, pressad
en skvätt olivolja
salt o svartpeppar
100 g lufttorkad skinka
några cocktailtomater
lite rostad lök
hackad persilja
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skär varje kycklingbröst till ca 4 skivor på längden. Stöt kryddor och pressad vitlök i en mortel. Tillsätt en skvätt olivolja och smaka av med salt och svartpeppar. Doppa alla kycklingbitar i oljan/kryddorna och vänd om så att alla delar får kontakt med olja/kryddningen. Lägg upp kycklingbitarna i en ugnsfat. Lägg skinkan över kycklingen. Halvera tomaterna och lägg upp dem på fatet. Stek i 175 grader ca 25-30 minuter. Ta fram kycklingen och strö över rostad lök och persilja. Enl. Hannu ska man servera detta med vitt vin, bröd och mycket solsken...det blev vitt vin, maftoulsallad och regn...
 
kokade maftoul med lite blomkål, broccoli och skivad morot ca 10 min. Serverade detta med enl. önsemål från Lilla J currysås, gurka och paprika och lite svartvinbärsgéle....gott !!!!
Lilla J ville ranka detta ett av de 10 bästa...
 
Hej Då !!
 

Utflykt till landet 20140214-20140215

Åkte till landet att titta till...allt var ok och lite smågrönt lite här och där...
 
gräslök har börjat titta upp...
 
samt persilja....
 
lökar som jag grävde ner i höstas har börjat komma upp och jag har gjort ett litet staket runt om ( av hönsnät) för att rådjuren skulle inte äta upp allt....
 
lite mera uppstickare...
 
och några till...
 
näva med sina gröna småblad...
 
murgrönan (som vi fick av Mette ) lever och verkar må bra...
 
snäckan är kvar vid stenpartiet...tror att någon fågel tappat den eftersom den plötsligt fanns bara där...
 
Hej Då !!!
 

Dagens bild..2014-02-13

 
vem vågar köpa godis här....
 
Hej Då !!!

Dagens sallad 2014-02-12

Maftoulsallad 2 port.
 
0,75 dl maftoul
1 liten morot
lite broccoli
lite blomkål
1 salladslök
½ röd paprika
1 msk rapsolja
3 msk ajvar
0,25 dl vatten
Herbamare örtsalt
 
Koka maftoul, skalad och skivad morot, broccolibuketter och blomkålsbuketter i vatten ca 10 min. Sila bort vattnet.
 
Häll i en stekpanna 1 msk rapsolja och 3 msk ajvar samt blanda i hackad salladslök och tärnad paprika.
 
 
Låt fräsa en liten stund och tillsätt 0,25 dl vatten. Lägg i maftoul/broccoli/blomkål och låt allt fräsa en liten stund. Smaksätt med Herbamare..
 
 
lägg på en tallrik och ha lite tärnad halloumi på....
 
 
Gott !!!!
 
Hej Då !!!
 
P.S Kunde inte simma idag efter träningen...kändes konstigt....reparation i bassänge...men kanske på fredag...
 

Dagens trevligheter..2014-02-11

Mina orkidéer blommar ...
 
 
Träffade en kompis idag och vi tog en härlig promenad...
gick förbi en loppis och jag måste alltid titta på böcker...
 
 
var tvungen att köpa den...kostade 10:-...
 
Hej Då !!!
 

Dagens middag 2014-02-09

Det blev lite 60-och lite 70-tal med maten idag...
 
 
Köttfärslimpa fylld med ägg  5 port.
 
drygt 500 g blandfärs
1,75 msk potatismjöl
0,75 dl mjölk
1 tsk salt + malen kryddpeppar
1 hackad rödlök
 
lite ströbröd
fyllning: 4 st hårdkokta ägg
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda köttfärs, potatismjöl, mjölk, salt, kryddpeppar och lök ihop. Olja ett ark bakplåtspapper och forma smeten till en rektangulär ca 30 cm lång platta. Skala äggen och placera på längden mitt på köttfärssmeten.
 
Lyft kanterna över äggen och forma till en avlång limpa. Lyft pappret med limpan och ställ i en avlång bröform.
 
Strö lite ströbröd över.
 
Grädda i mitten av ugnen 175 grader ca 50-60 minuter.
 
Servera med kokt potatis, sallad och gräddsås...
 
 
 
 
Apelsin-lök-avokadosallad 4 port.
 
1 apelsin
1 blodapelsin
1 rödlök
1 avokado
dressing:
2 msk rapsolja
2 msk olivolja med apelsinsmak
1 msk flytande honung
1 msk vitvinsäger
lite salt o svartpeppar
 
Skala och skiva apelsinerna, löken och avokadon. Lägg skivorna på en fat. Blanda dressingen och skeda över salladen. 
 
Till efterrätt blev det päronhalvor med After Eight...
 
 
in i ugnen en liten stund så att After Eight smälter lite...
 
 
en liten slice vaniljglass till... Oh så gott !!!
 
Hej Då !!!
 

Dagens...2014-02-09

det var roligt och hälsa på svärmor idag och hon verkade pigg och talet flöt väldigt bra ...
 
idag blir det 60-70-tals tema med maten...Lilla J ska komma också och hälsa på oss...
 
 
Hej Då !!!
 

Dagens vegetariskt..2014-02-08

Hade en kompis på besök och eftersom hon är vegetarian så ville göra något gott för henne...
 
 
till vänster på bilden : 400 g tofu, 380 g blandade bönor, smoked paprika, lite spiskummin, Herbamare och lite purjo...mixa tofu o bönorna, smaksätt med kryddorna o tillsätt purjo ..hade tänkt göra "bullar" med köpte "fel" tofu( mjuk)  så det blev väldigt lös så slängde allt i en ugnsform och gräddade i 200 grader i mitten av ugnen ca 20 minuter...
 
till höger quinoa/kikärtsallad : koka 1,25 dl quinoa i grönsaksbuljong ( ca 4 dl vatten och lite grönsaksfond) ca 15 minuter, skölj kikärterna (färdigkokta), skala och skiva tunnt två mindre morötter och skiva två salladslök. Lägg i en stor stekpanna 2 msk rypsolja med 2 tsk indisk currypasta, och låt steka en stund. Tillsätt quinoa (häll bort vattnet) och kikärterna samt salladslöken. Stek ett par minuter. Lägg färska korianderblad i en salladskål, skivade morötter samt quinoa/kikärterna. Häll på saften av ½ lime och blanda väl.
Gjorde salladsdressing: mixa ½ avokado med handfull cashewnötter ( ej saltade!! ) och saften av ½ lime. Mixa i olivolja så att dressingen har lagom konsistens. Smaksätt med lite salt.  Antingen blanda dressingen med salladen eller servera den vid sidan av...
 
Helt godkänt !!!
 
Hej Då !!!

Dagens soppa 2014-02-07

 
Var ett tag sedan på Ecostore och köpte gröna, halva ärtor...
 
 
Gjorde idag en ärtsoppa av dem...
 
Ärtsoppa 3 port.
 
250 g gröna ärthalvor, torkade
1 L vatten
1 st. morot (145 g )
1 st. gul lök (125 g )
2 st. grönsaksbuljongtärningar
1 tsk mejram
1,5 tsk timjan
lite salt
 
Blötlägg ärtena ca 6-7 timmar och slå bort blötläggningsvatten. Koka upp ärterna i en kastrull med 1 L vatten och låt koka ca 5 min. Det bildas skum så ta bort det.
 
 
Tillsätt skalad, skivad morot och hackad lök och buljongtärningarna.
 
 
Koka ca 1 timme under lock och kolla om det behövs mera vatten och smaksätt med salt efter behag samt med mejram och timjan.
Soppan blev jättegott !!!!
 
Hej Då !!!
 
 
 

Dagens omelett 2014-02-05

 
var och tränade efter jobbet igen och var hungrig som en varg när jag kom hem...snabbt ihop en omelett med 2 st. ägg, 2 msk créme fraiche, Herbmare örtsalt, lite broccoli, salladslök, blandade bönor, svarta oliver en morot och lite gurka...gott !!
 
Hej Då !!!
 

Sen jultomte...2014-02-05

Äntligen fick ihop våra tider och träffade Michael och Patrik imorse och fick.....
 
 
en så söt handduk....
 
helt underbar uggleformar...
 
småkaksformar...
 
små madeleine/kakform...
 
 
glitter-hjärt-strössel...
 
 
små mimosa-strössel samt strö som man ska blanda med grädde...
 
 
samt ett spel....
 
Jag måste ha varit riktigt snäll eftersom fick så mycket klappar...
 
Tack så mycket Michael och Patrik..  !!!!  det är alltid så roligt att träffa ER !!!
 
Hej Då !!!
 
 
 

Lite andra bilder på Göteborg..2014-02-04

 
NK hade fina svartvita bilder i sina fönstren med andledning till Filmfestivalen...
 
 
 
 
Har följt spårbygge vid Gamlestadsfabrikerna...
 
 
gick förbi där i går och det doftade så gott av rälsvirket...
 
 
här slutar rälsen än så länge men snart....
 
Gick genom parken bakom Storan och såg "gubben på ett ben" på andra sidan...har aldrig reflekterat om statyn tidigare...har ingen bra kamera så kunde inte ta bild på närmare håll....
 
 
Hej Då !!!
 

Dagens trevligheter 2014-02-04

träffade en kompis och vi åkte till Palmhuset och tittade på Kameliorna...
 
 
olika färger...
 
 
olika typer av blommor...
 
 
 
 
 
 
helt ljuvliga...
 
passade på att titta på andra rummen också i Palmhuset...
 
 
vissa orchider blommade så fint...
 
 
 
 
två blommor i ett...en stor blad sticker ur......
 
 
kakao träd.....
 
 
ananas...
 
 
Hej Då !!!!
 
 

Morgondagens trevligheter..2014-02-03

Träffade en kompis på gymmet idag och vi ska träffas imorgon och gå till Trädgårdsföreningen och Palmhuset och se alla dessa blommande kameliorna !!!! Missade i lördags föredraget om kameliorna.....men de är ju fina att titta på ...
 
 
känner mig helt slut..var och tränade efter jobbet och simmade längre än vad jag brukar....men det känns ju så gott efteråt när man ligger i bastun och mår så gott!!!
 
hoppas att det är lika fin dag imorgon som idag....
 
Hej Då !!!
 

Dagens gryta..2014-02-02

 
Köttgryta 4 port.   
 
ca 350 g grytbitar av fläsk
ca 350 g grytbitar av nöt
1 rödlök
lite margarin
15 st. krossade enbär
lita salt
3 dl grädde
1 köttbuljongtärning
1 msk soja
1 burk cahmpinjoner/kantareller
0,5 dl lingonsylt
 
Skala och hacka löken. Fräs den i lite margarin på en stekpanna. Häll i en större gryta. Putsa och dela köttbitarna i mindre och stek i omgångar med krossade enbär o salt och häll i grytan. Tillsätt grädde, buljongtärning och soja. Låt koka på svag värme ca 30 minuter. Låt svampen rinna av och lägg dem i grytan. Låt grytan bli varm och smaksätt med lingonsylt. Servera med råkostsallad (rivna morötter med apelsin) och kokta potatis...hade till mig palsternackamos...och lite lingonsylt...
 
Efterrätt blev samma som från förra helgen...
 
 
vaniljglass, maränger, päron, grädde och hade inga daimkross så det blev choklad kaffebönor istället....
 
Hade besök av Lilla J trevligt !!!
 
Hej Då !!!
 

RSS 2.0