Dagens bild 2013-09-30

gissa vad jag ska äta imorgon....
 
Tränade idag och började vackert med marklyft med 40 kg och stående rodd med 35 kg...bra va !!! Var riktigt nöjd med mig själv ...
 
Hej Då !!!!
 

Sundsby säteri 2013-09-28

Var på Sundsby säteri en sväng i lördags..... och tog lite bilder.....
 
 
Underbar konst !!!!
 
 
och fina gamla byggnader....
stenväggen.....
 
tittade in på deras trädgård.....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
blekselleri...
 
Fina grönsaksodlingar !!!!
 
Hej Då !!!!
 

Dagens mat..2013-09-28

 
Stora J gick och köpte pizza men detta blev min middag idag.....
 
Satte igång att göra morgonens middagsmat: Grekisk köttgryta...och mjölkchokladmousse med hallon...
 
 
Grekisk köttgryta 3-4 port. 
 
ca 550 g högrev
lite salt
ca 260 g rödlök
210 g krossade tomater
1,5 dl rödvin
0,25 dl vinäger
2 vitlöksklyftor
1,5 tsk farinsocker
4 kryddpeppar
2 hela nejlikor
1 lagerblad
1 kanelstång
persilja/oregano
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skär köttet i tärningar ca 3 cm / sida. Stek de i omgångar och salt. Lägg i en gryta. Skala och klyfta löken och lägg i grytan. Häll i krossade tomater, rödvin, vinäger, vitlök, farinsocker, kryddpeppar, nejlikor, lagerblad och kanelstång. Blanda och låt koka upp på spisen. Lägg grytan i ugnen med lock på och låt puttra ca ett par timmar.. (hade 2,5 timme). Dekorera med persilja eller oregano före servering.
 
så här såg den ut efter ca 1 timme....
 
 
man kunde pilla sönder köttet....gott !!!!

Mjölkchokladmousse med hallon 4 port.
150 g mjölkchoklad (hade Fazer blå)
3 äggulor
0,5 dl socker
2 dl vispgrädde
färska hallon
 
Hacka chokladen i småbitar. Smält chokladen i vattenbad. Vispa kraftigt i äggulorna en i taget. Rör i sockret. Låt blandningen svalna en liten stund. Vispa grädden och rör en matsked grädde i chokladblandningen. Vänd resten av grädden försiktigt i några omgångar i chokladen. Fördela i portionsglas. Lår stå i kylen ett par timmar före serveringen. Dekorera med färsk hallon.
 
Hej Då !!!
 

Dagens 2013-09-28

 
åkte till landet igår....inga andra ljus än från några fönster....
 
 
så här såg det ut i morse....rimfrost på växterna....
 
 
så fina färger på gärdsgården....
 
planterade 60 lökar.....blockade ca 1 kg slånbär ( förra året fick inget ) så det ska bli slånbärslikör i år !!!!
 
 
kompisen kom och sa hej !!!
 
Hej då !!!
 

Dagens ..2013-09-26

 
Min halvfastedag.... började med havregrynsgröt som vanligt...
Lunch/middag blev det fylld aubergin.....överraskande gott !!!!
Fylld aubergin 1 port.
 
1 aubergin ca 250 g
1 salladslök ca 25 g
färska champinjoner ca 60 g
rapsolja 1 msk
ost, greve ca 25 g
kryddor ; Herbamare örtsalt och mejram
 
Sätt på ugnen på 200 grader. Skölj auberginen, dela i mitten och urholka den. Låt skalen koka i vatten ca 10 min. Innanmäte, lök och svamp skärs i småbitar och bryns i olja i en stekpanna. Smaka av med kryddorna och fyll skalen. Täck med ostskivor och gratinera i mittersta falsen i 200 grader ca 15 minuter. Blir ca 250 kcal.
 
 
Gott !!!
 
Hej Då !!!
 

Dagens trevligheter kundkväll på Köketcetera... 2013-09-25

Var på kundkväll på Köketcetera.....jättetrevligt !!!
Mycket matnyttigt ( fick smakprov också..) Fredrik från Albert Andersson Chark samt en kille som jag glömde namnet från Tjolöholms Gård....
 
 
Killen från Tjolöholm berättade om vilka raser de har och hur de jobbar med sina kor och kalvar....en del säljer de till Albert Andersson Chark och Fredrik berättade hur de styckar köttet mm.....
det blir ju närproducerad till max !!!
 
Tack tjejerna på Köketcetera!!!
 
Hej Då !!!
 

Härlig tid...2013-09-24

 
Underbart nu när man kan börja tända ljus igen....
 
Hej Då !!!
 

Dagens mat 2013-09-24

Har min halvfastedag och det blev havregrynsgröt i morse och sedan vi 16.30 blev det :
 
stekt kyckling med spetskål och lite Herbamare...gurka, sockerärter, morot och tomater...allt detta blev ca 300 kcal....
 
Apropå dieter...man kanske skulle göra som
 
 
fladdermöss...äta i tio månader och sova i två....
 
Hej Då !!!!
 

Botaniska...2013-09-24

Dahlior i olika former, färger, storlekar.... massor av fina dahlior som blommar nu....
 
 
 
 
 
 
och här är min favorit...
 
 
heter Sorbet...
 
Underbart väder och strosade runt och tittade och fotade....
 
 
 
 
 
Man ska passa på och titta på utställning de har om olika äpplen och päron...
 
 
alla möjliga sorters äpplen...
 
 
 
vissa är ju så små....
 
 
olika sorters päron...
 
 
och ännu mera päron och äpple...
 
Gick flera timmar och det var riktigt skönt ute....
 
Hej Då !!!
 

Dagens 2013-09-24

God morgon Göteborg....härligt väder och eftersom jag är ledig idag så blir det tur till Botaniska och beundra höstfärgerna....
 
 
Härliga färger utanför Kristinedal....
 
Hej Då !!!
 

Dagens soppa 2013-09-23

 
hittade en frysen soppa.....gott med ett glas mjölk och några ostaknäckemackor......
 
var och tränade efter jobbet....kände mig så nöjd efteråt.....ska nog börja träna 3 gånger per vecka.....
 
Hej Då !!!!
 

Dagens "saxat" från stan...2013-09-23

Skulle skrivit tidigare men...GP:s Två dagar har alltid intressanta saker att läsa om:
 
Café Cava tar över Språkcaféets lokaler vid Esperantoplatsen......undrar vad det blir för mat kanske lunchsallader ???
 
En ny Fram butik på Södra Allégatan 2B bra sortiment och jag har gjort besök där.. kan rekommendera !!!! 
 
Första renodlad Lakritsaffär öppnats på Plantagegatan 13 !!!!! Måste göra ett besök !!!!
 
Apropå dieten 5:2....Fladdermöss tappar en fjärdedel av sin kroppsvikt under vinterdvalan...
Aleternativ till 5:2, ät tio månader, sov i två !!!
 
 
Hej Då och ha en trevlig vecka !!!!
 

Dagens efterrätt/kaka 2013-09-22

 
Gårdagens Två dagar fanns recept på Mjuk päronkaka med knäckiga hasselnötter....
 
Mjuk päronkaka med knäckiga hasselnötter 8-10 bitar
 
200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
3 lättvispade ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 vaniljstång
2 mindre päron
 
Knäckiga hasselnötter:
1 dl hasselnötter
0,5 msk smör
2 msk råsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader.Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt de lätt uppvispade äggen och rör till en slät blandning. Tillsätt mjölet blandad med bakpulver, kardemumma lite i taget. Dela vaniljstången på mitten och tillsätt fröna. Häll smeten i en smord och bröad avlång form. Skölj päronen, dela på mitten och kärna ur. Skiva i tunna skivor och stick de på smeten.
 
Grädda i nedersta falsen i 175 grader ca 50 minuter, pröva med en sticka att kakan är färdig.
Låt svalna.
Rosta hasselnötterna i torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om då och då för att inte nötterna ska brännas. Tillsätt smör och socker och rör tills allt löst sig och smält ner i pannan. Häll ut blandningen på ett bakpapper för att svalna. Grovhacka nötterna.
 
Servera med mascarpone/gräddeblandning samt nötterna.
 

Mascarpone/gräddblandning
 
1 dl vispgrädde
ca 150 g mascarpone
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
Vispa grädden och blanda i mascarpone, florsocker och vaniljsocker.
God va gott det va!!!!!
 
Hej Då !!!!
 
 
 

Dagens kyckling 2013-09-22

 
Gillar ju laga mat efter Hannu Sarenstöms recept och idag blev det Kryddiga tunnskurna kycklingbröst....(i boken Sommarkalas)

Kryddiga tunnskurna kycklingbröst 2 port.
 
2 kycklingbröst
0,25 tsk spiskummin
0,5 tsk paprikapulver smoked
ett par kvistar färsk timjan
1 vitlöksklyfta
en skvätt olivolja
salt och nymortlad svartpeppar
70 g parmaskinka
några småtomater
rostad lök
hackad persilja
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skär varje kycklingbröst till fyra tunna skivor på längden. Stöt kryddor och vitlök i en mortel. Tillsätt en skvätt olivolja och smaka av med salt och svartpeppar.  Häll kryddblandningen på kycklingbitar och vänd om så att alla delar av kycklingen får kontakt med blandningen. Lägg upp kycklingen på en ugnsfat. Riv parmaskinkan  och lägg på kycklingen. Halvera tomaterna och lägg upp på fatet runt kycklingen.
 
 
Stek i 200 grader ca 20 minuter. Ta fram kycklingen och strö över rostad lök och persilja.  
 
Enl. Hannu ska man servera detta med vitt vin, bröd och mycket solsken...för mig blev det mjölk, grönsaker och regn men den smakade förbaskad bra ändå !!!!!
 
P.S var med Lilla J på Bellevue marknad och vad hittade jag... :
hade inte den men har lånat den från biblan och har varit lite jakt efter den....35:- billigt och bra....
Så det blir nog mera Hannus mat i framtiden och hittade receptet i boken på Som farmor Ankas äpplepaj som Hannu gjorde i Tv4 .... 
 
Hej Då !!!!
 

Dagens bok 2013-09-20


Fick ett litet brev från KPA idag och blev glad...man skulle få en bok från dem.... det fanns 4 olika böcker att välja mellan och jag valde : " Den översvämmade hjärnan" av Torkel Klingberg....
Vi är ju bombarderade av massor av info hela tiden.... ska bli spännande att försöka läsa den...
Tack KPA !!!
 
Hej Då !!!

Dagens bakning; tigerkaka och lite annat 2013-09-20

 
Har tänkt flera dagar att baka tigerkaka men äntligen blev det av... det var länge sedan...
inuti ser den mera ut som chokladkaka...men det är inget fel på smaken... 
 
 
min middag blev det:

Tofu med päron 1 port.
 
ca 100 g tofu ( gärna med lite röksmak)
ca 100 g päron ( på burk)
ca 70 g stilton
1 dl matgrädde
lite svartpeppar
 
Skiva tofu i stavar och skiva päronen. Lägg dem på en liten form. Smula stilton på och blanda svartpeppar med grädde och häll överst. In i ugnen 200 grader ca 15-20 minuter. Servera med ris och sallad.
Blev bara så god !!!!

Eftersom det var så fin väder var jag tvungen att ge mig ut. Tog en riktigt lång promenad...
 

Rönnen är fulla av bär.....det lyser riktigt om dem....
blir det sträng vinter enl. bondepraktikan eller eftersom det finns så mycket rönnbär... någon som vet ????
 
Hej Då !!!!
 

Dagens "städning" ...2013-09-20

 
Hittade en burk med pepparkaksformar, en burk med andra metall formar och började titta genom alla...oh
vad mycket formar man samlat... rensade och alla dessa ska bort....
 
 
 
har en stor burk kvar med pepparkasformar samt andra........
 
undrar varför man började titta efter formar,
kanske man längtar efter jul....
 
Hej Då !!!

Efter regn..2013-09-19

Efter regn kommer sol....idag på vägen till jobbet...
Fick ändra min halvfastedag tills idag p.g.a. jag vill inte fasta samma dag som jag tränar....
dvs fastade idag och är ledig och tränar imorgon....
idag blev samma mat som igår: pumpasoppa ( blev ca 110 kcal/port.) räknade detta med kostbevakning.se..
lätt och använda, man skriver in vad man lagt i maten och hur mycket...får kcal samt protein, fett, kolhydrater och fibrer....verkar vara bra...
 
Hej Då!!!
 

Dagens soppa 2013-09-18

När jag var på Orust förra helgen och köpte grönsaker då köpte jag en liten pumpa också...
 

har inte gjort pumpasoppa tidigare men skammen som ger sig.....
 

Pumpasoppa 3 port.
 
1 msk rapsolja
ca 400 g pumpa
1 äpple ca 130 g
2 salladslökar
5 dl vatten
1,5 msk grönsaksfond
lite Herbamare örtsalt
ca 1,5 tsk hela kummin
 
Skala och skär lök, pumpa och äpple i rätt så jämnstora bitar. Fräs dem i en kastrull med 1 msk rapsolja. Slå på vatten och blanda i fonden. Låt småputtra tills pumpa och äpple är mjuka. Smaka av med Herbamare och kummin. Mixa soppan och servera. Hade god knäckebröd med ost på till. Soppan blev riktigt god!!!
 
Hej Då !!!!
 

Dagens "Nya Lödöse" 2013-09-17

Gick förbi grävningarna....vad mycket det har hänt...
 
 
de har nästan täckt gamla kyrkogården med kyrkan.....
 
 
men på andra sidan mot spåren rådde det stor aktivitet med flera arkeologer....
 
 
 
samt de har grävt vid en liten smal remsa mot spåren ( mot Säveån)..... snygga stenar kanske en gata/gränd ???
Har bokat en visning i oktober.. får se vad de hittat till slut....
 
Hej Då !!!!
 

Dagens mat...2013-09-17

 
Köpte färska bönor på Sundsby säteri och det stod på laxbönor på påsen.... för mig är de barlottibönor men vad vet jag ...vackra är de i alla fall....
 
 
tog 80 g pancetta i små tärningar och stekte dem med lite mangold och torkad ramslök och blandade i (kokta) bondbönor och barlottibönor....en stor tomat till....gott !!!!!
 
Hej Då!!!!!
 

Dagens ...2013-09-16

 mulet....på vägen till jobbet...  regn på vägen från jobbet............... Hösten är nog på väg.....hoppas det blir fin höst !!!!!!  Hej Då !!!! P.S.vet ej vad som hände med förra inlägget men....texten, bilderna flyttade på sig...mm gjorde om det men.....den hade "fastnat"  ----får vara som det är...... Samma sak igen  ....texten och bilderna ser fina ut och efter när man sparat allt har flyttat på sig...............

Dagens halvfastemat 2013-09-16

   hade läst en hel del om Shirataki nudlar...de innehåller väldigt få kalorier och är gjorda av konjacrot (växer i Japan)...hittade de i en Asiatisk affär på Östra Hamngatan i Gbg...billigt 9,90/200g !!!!lite svårare att uppfatta hur många kalorier finns det men  ... vad jag förstår är det 16 kcal/100g...de finns i vatten i förpackningen....man ska hälla bort vattnet och skölja dem....det går bra att använda nudlarna som de är men jag kokade lite vatten och la i dem för en liten stund för att jag ville ha dem varma..    nudlarna är nästan genomskinliga...    hade 100 g nötfärs som jag stekte i bara lite rapsolja...la i 1 liten hackad salladslök (16 g) samt 45 g hackad mangold...fick steka en stund.. sist la i 5 g tomatpuré...rörde runt och la på varma nudlar....blev drygt 200 kalorier... åt havregrynsgröt med torkad havtorn och kanel i morse samt hade med mig en liten morot och några physalis till 10 fika på jobbet.... ligger ca 70 kalorier tillgodo....får väl ta Yosa till teet senare...   Hej Då !!!!

Dagens bok: Kokbok 2013-09-14

Beställde ett tag sedan :
 
tänkte att eftersom jag kör med 5:2 så hade varit roligt att slippa tänka på vad man ska laga på sina 500 kcal dagar........
 
recepten är delad på : frukost, mellanmål, lunch & middag och dessert...verkar vara hel ok recept....
det som är lite tråkigt för mig personligen är att en hel del recepten är för 4 personer....jag lagar ju bara till mig...
(utom helgen lagar mat för 2 ibland för 3).....men skammen som ger sig... får väl titta vad hon har lagt i och göra mina egna varianter av dem ( och räkna kalorierna ).... 
 
Hej Då !!!!
 

Landet 2013-09-13/14

första blomman på hortensior !!!!! Lilla J brukar köpa hortensior och när de blommat ut har jag tagit med mig till landet.... de brukar inte hinna blomma innan vintern men i år är det blomma i på en av 5 hortensior !!!!!!
 
en kompis till mig var på landet ett tag sedan och hon hade med sig en murgröna....var lite rädd att den inte hade klarat sig men....lite torr var den ...de hade kommit 4 mm vatten på tre veckor på landet....
 
en Rudbeckia "Becky Orange"  blommar så fint och är som en stor buske ....
blommorna är så snygga med all färgprakt.....
 
Lilla J kom med pendeln till Stenugnsund och vi åkte sedan till Göksäter...inget särskilt men lite smått och gott åtminstone in deras kafé:  kaffe och bakelse 25:- billigt....
 
vägen tillbaka åkte till RJ närproducerat och köpte kottletter och lite köttfärs samt ekologiska grönsaker....
 
till stugan via Sundsby säteri...lika goda och fina grönsaker mm... Nästa helg har de skördefest och ska nog åka dit...
 
Hoppas att mina lökar kommer under veckan så att jag kan plantera de i nästa helg....!!!!
 
Hej Då !!!!
 

Dagens funderingar...2013-09-13

Tänker på "vardagsmotion" och går av vid Centralen och promenerar till jobbet....
 
passerar statyn och budskapet "Staying Alive"....det passar så bra i dessa tider när hela stan är uppochner...
 
men i morse var det fint och bron vid "Tyska kyrkan " speglade sig så snyggt i vattnet...
 
någon hade tappat sin gympadoja ....fin sko annars....
 
en målare gjorde snygga fönsterbågar....
 
 kranar som pratar med varandra....
 
men sedan börjar eländet......
 
känns bara "Staying Alive"....
men började fundera om muren som finns mitt i ...ålder...funktion... blev nyfiken.....
 
jaha så här kommer det att bli ett tag framöver så .... men 
 
Snart bär det mot Tjörn och underbart att slippa stan ett tag.....
( P.S bara några veckor kvar.....Malta here we come!!!! )
 
Hej då och trevlig helg !!!!
 

Dagens soppa

blev så inspirerad av soppan igår.. gillar soppa.....hittade i frysen en burk med rödbetssoppa med korv (receptet 2013-08-10).
 Hej Då !!!!

Dagens bakning 2013-09-12

chokladkakor...
 
Chokladkakor 40 st.
200 g rumsvarmt margarin
1 dl florsocker
1 ägg
1 dl potatismjöl
5 dl vetemjöl
150 g chokladknappar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa margarin och socker mjukt. Tillsätt ägg och potatismjöl och vispa samman väl.
Tillsätt vetemjölet och arbeta in det. Strö på chokladknappar och se till att de blir jämnt fördelade i degen.
Väg degen ( blir ca 800 g ) och dela till 40 ( blir ca 20 g /kaka). Rulla dem till kulor. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och tryck till med en gaffel. Grädda i 200 grader i mittersta falsen ca 15 minuter. 
Goda !!!!  P.S efter en stund smakade igen...chokladen smakar inte mycket...skulle nog haft mörkt choklad....eller vit...
 
man kan ju ha mörka/vita knappar också......
 
Hej Då !!!
 

Dagens GP 2013-09-12

Bra !!!
Fast jag kör ju 5:2 halvfasta själv......har hittat midjan igen och den är 5 cm mindre än en månad sedan....
hoppas att jag skulle kunna skippa blodtycks- samt kolesterolmedicinen ....ska till läkare i november...
 
Körde en träningspass ca 1 timme med styrkelyft mm....blev ordentligt svettig och det kändes väldigt bra med olika övningar som jag kör....sedan våtvästträning och simning - bastu och nu är man som en ny människa...
 
Hej Då !!!!!
 

Dagens beställning 2013-09-12

Blev så inspirerad av Hannu Sarenström så beställde en hel del lökar...
Snödroppar...
Pärlhyacinter....
Blåstjärna
Allium "Nectaroscordun"
40 st. lökar...krokus, pärlhyacint och iris...
Träning idag...
 
Hej Då !!!
 

Dagens soppa 2013-09-11

Efter jobbet träffade jag Å och vi gick och åt linssoppa på Soppadax....soppan var riktigt god....
de har annat mat också...kan rekommendera stället.....
 
Hej Då !!!!
 

Dagens blomma St. Paulia 2013-09-10

Har en helt underbar St. Paulia....
 
men ville ha fler...
satte ett blad i torvbriketten och en liten glaskupa över...
och efter rätt så lång tid....
och idag planterade om den i en kruka......
 
Hej Då !!!!
 

Dagens "halvfasta" 2013-09-10

helt underbara lila bönor från Gunnebo ...
 
frukost som vanligt med havregrynsgröt, torkad havtorn, kanel och en skvätt mjölk  (ca 195 kcal)...
 
vitkål, bönor, kyckling, Herbamare, Herbés de Provnece, honung, olivolja...och lite gurka till ....gott !!! ( ca 250 kcal)...
 
Hej Då !!!!
 

Dganes ...2013-09-09

köpte ju både vitkål och lila bönor från Gunnebo igår....
lite olivolja på stekpannan, strimlad kål och delade bönor... (som blev gröna efter en stund..)
lite timjan, Herbamare, torkad ramslök och honung...fick steka en stund...
på tallrik med lite halloumi i små kuber samt gurka...
Gott !!!!
Skulle haft min halvfastadag idag men tränade på em med PT så det får blir halvfasta imorgon....
lyfte tyngder mm....45 kg!!!! Härligt !!!
 
Hej Då !!!!
 

Gunnebo slott 2013-09-08

 
åkte till Gunnebo för att Hannu Sarenström skulle laga mat och prata om vårlökar...och naturligtvis köpa lite goa grönsaker...
 
massor av folk och olika bodar med kött, grönsaker, havtornssylt mm.......
 
aroniabär, bönor mm... 
 
köpte med mig lila bönor (som tyvärr blir gröna när man kokar dem..)....en kålrabbi, en gulbeta och vitkålshuvud...
fick syn på Hannu Sarenström när han var och blockade med sig lite timjan och jag gick fram till honom och fick  boken :  Sommarkalas signerat....
 
var naturligtvis och tittade på när han lagade mat med Patrik Sewerin, köksmästare på Gunnebo Kaffehus och krog
de gjorde lättstekt röd spetskål, timjan och vitlök med yoghurt och persilja...
här är det lite smakprov på detta.....
 
var också och lyssnade på Hannu när han pratade om olika vårlökar....
Hannus bilder som följer är tagna av mig i halvmörkret från en skärm........
Hannu berättade om olika vårlökar och hur man ska kunna plantera...tänka på höjden under vilka andra växter ska man kunna ha vissa vårblommor mm...mycket att tänka på för mig...vill nog ha lite mera lökar till landet...
 
vi tog också en rundtur i kryddträdgården...
olika sorters basilika...
mammutbasilika...
kryddtagetes.. man kan äta bladen och blommorna...
det fanns massor av olika växter i kryddgården...
 
tror att detta var salvia  och dessa är blad och blomman är liten blålila oansenlig sak...
det fanns är röd variant också...
 
päronträd....
 
Hade riktigt trevlig dag med Å och Stora J....
 
Hej Då !!!

Dagens trevligheter 2013-09-08

 
läste idag på GP en bra artikel med Michael Mosley om 5:2 dieten...."Strunta i vikten och mät magen"...
-" I många kulturer och religioner fastar man regelbundet och det finns inga vetenskapliga belägg för att ätstörningar är vanligare där"-
-" Studierna visar att en viktnedgång gynnar hälsan är främst gjorda på överviktiga personer, få på normalviktiga. Men de är på gång, likasom vad som händer i kroppen om man kortfastar och tränar."-
 
Det tycker jag ska bli spännande att följa eftersom jag kortfastar och tränar rätt så intensivt...
 
-"Fett förbränns bäst vid högintensiva pass och det kombinerat med vardagsmotion ger de bästa hälsoeffekterna." 
 
Hej Då !!!!
 

Dagens utflykt 2013-09-07

En kompis till oss fyllde 50 år och vi blev bjudna till hennes stuga....
helt underbart mat med underbara tårtor....
en av bakverken utan mjölk och gluten....smälte i munnen....hoppas få recept på den....
en poängpromenad med frågor gällande födelsedagsbarnet samt musikquiz om tema Ullevi....
trevligt och riktigt god mat.....
 
Ha Då !!!!
 

Dagens bilder 2013-09-07

Skrev 2013-08-17 om Fotoplanket vid Trädgårdsföreningen under Göteborgskalaset....
 
Träffade Christine Andersson och fick köpa en bild av henne.. helt underbar bild !!!
ska bara hitta en bra plats att hänga den på....
 
en annan som jag gillade är Anders Andersson  http://andersandersson.wordpress.com/     hans bild med enkelbeckasin....är den inte fin???
 
Ha Det !!!
 

Dagens tidningsartikel i GP 2013-09-07

 

 
Läste i dagens GP en artikel om Göteborgs kex och detta finns på deras hemsida:
 

Främmande ämne i enzym

Konsumentinformation 2013-09-06. Göteborgs Kex har fått information från en av våra leverantörer av enzym, att ett främmande ämne som heter kloramfenikol, funnits i den enzymblandning som köpts in och använts vid tillverkning av Smörgåsrån. Smörgåsrånen används även vid tillverkning av Jätten, Hushållswafers och Remi mint. Detta är ett ämne som är förbjudet i livsmedel och absolut inte ska förekomma i våra produkter.

Vi har i samråd med Livsmedelsverket tillfälligt stoppat produktionen och ersatt enzymblandningen med ny. Produktionen är nu åter igång.

En del av de produkter som finns ute till försäljning i butik kan innehålla mycket små mängder av det förbjudna ämnet. Produkterna är enligt Livsmedelsverket helt ofarliga att äta och behöver därför inte återkallas.

− Vi beklagar det inträffade och den eventuella oro det skapat för våra konsumenter. Vi vill också betona att det rör sig om försumbara mängder av det förbjudna ämnet som kan ha hamnat i produkterna och att det enligt Livsmedelverket är helt ofarligt att äta dessa produkter. Vi ser nu över leveranserna av det aktuella enzymet för att säkerställa att detta inte händer igen, säger Nicklas Sjöqvist, kommunikationschef på Göteborgs Kex.

börjar undra vad är det sh...t som finns i våra kex ??? Enzymblandning ???? Antibiotika ???Nästa gång när jag är i affären ska titta på innehållsförteckningen i kexpaketen....

 

Stora J  köper deras smörgåsrån ibland och jag köper Remi...vi brukar stanna vid kexfabriken på vägen till landet............kommer nog inte köpa mer av dessa....

Hittade innehållsförteckning för smörgåsrån:

Vetemjöl, Härdat Vegetabiliskt Fett, Emulgeringsmedel (Sojalecetin), Vetegroddar, Salt, Bakpulver (Natriumbikarbonat), Surhetsreglerande Medel (Citronsyra). Innehåller Naturligt Förekommande Socker Från Spannmål. Men jag fattar inte var kommer enzymblandningen i som tillverkaren pratar om ?????? Vad innefattar det ???

Hej Då !!!!


Helgen Gunnebo Slott 2013-09-06

 

Vill påminna om händelser på Gunnebo Slott nu på helgen... Ekologisk matmarknad lö 7/9-sö 8/9  har ingen möjlighet att åka dit på lördag men på söndag vill jag stå och lyssna på Hannu Sarenström !!!!
 
Söndagen den 8 september

11-17 Ekologisk matmarknad

11.00 Bestämning av äppelsorter av pomolog Rolf Eskilsson vid marknadsstånden (fram till 16.30) ta med 3-4 äpplen

11.15 Häst- och vagntur med guide (30 min)

11.30 Hannu Sarenström på matscenen (fram till 12.45)

12.00 Allikateatern ger Kroppen, magin och läkekonsten, en föreställning för alla från 9 år (50 min)

12.00 Kryddvandring i köksträdgården, samling utanför butiken (30 min)

13.15 Utan lök ingen vår föredrag av Hannu Sarenström (45 min)

14.00 Några ord om bin och biodling av Pernilla Abrahamsson, Gångemad (30 min)

15.00 Allikateatern ger Kroppen, magin och läkekonsten, en föreställning för alla från 9 år (50 min)

14.30 Hannu Sarenström på matscenen (fram till 16.30)

15.15 Kryddvandring i köksträdgården, samling utanför butiken (30 min)

15.15 Häst- och vagntur med guide (30 min)

Slottet visas lördag och söndag klockan 12, 13 och 14, entré 85 kr. 11.30-14.30 Trädgårdsmästarens lunchbuffé, Gunnebo Kaffehus och Krog

Ses där kanske !!!

Hej Då !!!


Veckans andra "fastedag" 2013-09-06

havregrynsgröt med kanel o mjölk till frukost...
sedan tonfisksallad ; tonfisk, mangold, gurka, rödlök o keso.....150 kcal... det blev stor skål och knappt orkade äta allt....
 
100 g kräm med 1 dl mjölk....106 kcal....
 
sist blir det nog en kopp te till ......
det blev lite dumt med att fasta och träna på samma dag men...jobbade heldag igår så kunde inte träna och har mina "fastedagar" måndag o fredag....
 
Hej Då !!!!
 

Dagens trevligheter 2013-09-05

hade hittat boken på Bokbörsen och äntligen kom den....jätte goda recept från Trädgårdscaféet Slottsträdgården Ulriksdal...boken har några år på nacken men recepten är kanooooon. !!!!!
 
fastnade på Tekultur på hemvägen...
köpte en ny japansk te mugg som passar bra ihop med min tekanna...
 
samt nytt ekologiskt te från Frankrike....
innehåller: svart te, vitt te, eteriska oljor (grapefrukt, bergamot, apelsin, citron, mandarin), blodapelsinbitar, jordgubbsblad...låter väl gott !!!!! 
 
Hej Då !!!!
 

Dagens rester 2013-09-04

idag blev det rester från gårdagen...gratäng men hade lite skinka och minigurka till....lika gott som igår....
 
Hej Då !!!
 

VARNING 2013-09-04

 
Nu har börjat igen....dessa människor som ringer, pratar dålig engelska, säger att de ringer från tekniska avdelningen från Microsoft och som försöker komma åt din dator....har fått flera samtal 5 minuters mellanrum..............det bästa är att inte pratat med dem på engelska utan bara prata svenska , (eller som finska) eller att man säger sig inte ha en dator....
 
Hej Då !!!!
 

Dagens gratäng 2013-09-03

först frukost med havregrynsgröt med krossad havtorn med kärnor....gott och nyttigt....
 
sedan träning och
palstenacka-morot-okra gratäng med stekt tofu på eftermiddag.........
 
Palsternacka-morot-okra gratäng  2 port.
 
ca 70 g plasternacka, skalad o tunt skivad (med osthyvel)
ca 45 g morot, skalad o tunt skivad (med osthyvel)
ca 40 g okra, delad på längden
lite olivolja
timjan, salt, farinsocker
oregano
1 dl vispgrädde
ca 40 g finriven ost ( hade edamerost)
 
Sätt ugnen på 175-180 grader. Hetta upp oljan i en stekpanna och lägg i palsternacka, morot, okra och smaksätt med timjan, salt och peppar efter smak och stek under flitig omrörning 4-5 minuter så att grönsakerna får lite färg och mjuknar. Lägg ut palsternackorna i botten av en liten ugnsform. Sedan morötterna och sist okra.
Krydda med oregano mellan varven. Häll på grädde
och sedan finriven ost.
Täck med folie och grädda i ugnen ca 35 minuter. Ta bort folie och känn på att grönsakerna är mjuka och färdiga. Grädda ytterligare ca 5-10 minuter så att osten får lite färg. Servera med något gott....
jag stekte lite tofu till
Gott !!!!!
 
Hej Då !!!!
 

Veckans "första fastedag" 2013-09-02

Åt havregrynsgröt med kanel och lite mjölk till frukost ( ca 195 kalorier) och
 
gjorde en "spagetti tallrik" 1 port
 
200 g riven zucchini
lite Herbamare örtsalt
100 g nötfärs
30 g salladslök
5 g tomatpuré
lite salt och oregano
 
koka upp vatten i en kastrull. Lägg i riven zucchini för ett par minuter. Sila bort vattnet och krydda med Herbamare. Stek färsen i en teflonpanna utan fett och blanda i hackad salladslök, oregano och sist tomatpuré.  Lägg zucchini på en tallrik och blanda med köttfärsen. Klart...blir ca 230 kalorier....
Hej Då!!!!
 

Dagens middag: fransyska med kantareller + ugnsrostade sötpotatis, morötter, bönor samt äpplekaka med vaniljvisp 2013-09-01

Fransyska med kantareller 4 port.
ca 820 g  fransyska 
salt, allkrydda o farinsocker
1 liten burk kantareller 184 g (hade tänkt köpa 200 g färska men ,,,de såg inte fina ut utan det blev burk istället)
persilja
sås:
3 dl grädde
1 msk fond
salt, peppar
1 tsk dijonsenap
+ steksaft
 
Bryn fransyskan i en stekpanna och krydda med salt, allkrydda och farinsocker. Efterstek i 175 grader tills köttet har en innetemperatur ca 65 grader. Ta fram köttet och linda in i en folie. Spara steksaftet.
Värm upp grädde med fond och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar och tillsätt senap.
Putsa kantarellerna (om du använt färska) och torrstek dem i en panna tills vattnet ångat ut, tillsätt smör och bryn dem fint, salta.  Eftersom jag använde kantarellerna från burk hällde bort spadet och värmde upp dem.
Värmde upp såsen och tillsatte steksaftet och kollade smaken. Hällde såsen på ugnsfatet , skivad kött på den, kantarellerna på och sist hackad persilja.  
Receptet är grunden från Sommarkalas av Hannu Sarenström. Boken är jätte bra. Jag lånade den från biblioteket men den var så bra så jag köpte den...
Serverade med ugnsrostade sötpotatis, morot, bönor ( lite olivolja, Harbamare samt Herbes de Provence ) i 225 grader ca30 minuter.
 
till efterrätt blev det äpplekaka...

Äpplekaka 8 port.
 
100 g margarin
3 äpple
1 tsk kanel
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 ägg
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet i en kastrull. T bort kärnhusen och skär äpplena i klyftor ( skala om utländska). Lägg dem i en bakpappersklädd ugnsform. Strö på kanel. Rör i margaarinet socker, vetemjölet blandad med bakpulver och sist äggen. Ringla smeten över äpplen. Grädda i 200 grader ca 35-40 minuter. pröva med en sticka att kakan är färdig. Servera med vaniljvisp.  
 
 
du kan vända kakan om du vill ha äpplena på toppen....
 
Hej Då !!!!!
 

RSS 2.0