Recepten 2013-05-31

Här kommer recepten för Karelska piroger ( Karjalan piirakka):
 
http://www.kokaihop.se/recept/karelska-piroger-karjalan-piirakka
 
Köttpirog ( Lihapiirakka ) :
 
http://www.kokaihop.se/recept/kottpirog-lihapiirakka
 
Kålpirog ( Kaalipiirakka) :
 
http://www.kokaihop.se/recept/kalpirog-kaalipiirakka
 
samt Laxpirog ( Lohipiirakka ) :
 
http://www.kokaihop.se/recept/laxpirog-lohipiirakka
 
Hej Då !!!!!!!!!

Mat och dryck på semestern.... 2013-05-30

Var ju på Kreta och tänkte skriva lite om vad vi åt och drack ....
 
Dagarna var man ju på stranden och då gick det åt en och annan Frappe.... (grekisk iskaffe)
 
man blandade i : lite kaffepulver, socker, lite vatten och mixade den sedan lite mjölk och isbitar....
eftersom jag inte dricker kaffe smakade bara en klunk den var helt ok och man såg alla gå med frappemugg................
 
på stranden fanns det en lite servering och där kunde man köpa Frappe, jättegoda mackor med olika fyllningar, dricka, öl, GB glass mm. Mackorna var lagom till lunch....
 
annan populär dryck är ju :
 
Mythos, grekisk öl samt ...
 
Var en dag i Chania och prövade på Goody's deras motsvarighet till McDonalds :
var väl så där enl. Stora J.....
man fick pommes frites i glasskålar....
 
själv tog jag en Ceasarsallad...
den var dränkt med vinegrette men var helt ok.....
 
Lilla J fyllde år och vi var på hamnen i Chania för att fira henne.... åt en helt underbar zucchinipaj....
i pajen fanns väldigt finkornig getost myzithra ( det vita på pajen) som ska vara typiskt just Chaniaområdet...
Stora J och Lilla J tog var sin Souvlaki (grillspett) och nästan slickade tallrikarna....
 
En annan dag var vi på en restaurang Pergola som vi hamnade under vår kvällspromenad.
Jag tog en grekisk sallad.....
den var jättegod !!! på toppen ser man osten myzithra igen....till detta fick man också Dakos  ( rund skorpa gjord av korn och på skorpan lite olivolja och sedan en krossad tomat, lite salt och oregano samt toppad med myzithra igen............gott !!!!!
 
en annan mat som Lilla J och jag åt flera gånger var Gyros...
 
 
först på tallriken har man grekisk pitabröd, sedan deras pommes frites och ovanpå detta tunt skivad fläskkarré som marineras och steks toppas med rå lök............
man ska äta detta med tsatsiki...och vi beställde oftast extra tallrik eftersom den var så goooood !!!!
 
Stora J åt olika kötträtter och tror att de gick hem............
 
Något gott ska man ju ha till efterrätt och ibland åt vi italiensk gelato....
alltid gott..............
 
en gång tog jag en kopp te samt en äpplepaj............bara så god........
och Lilla J och Stora J tog var sin våffla....
som ni ser våfflan var ca 3 cm tjock ca 20 cm diameter och toppad med glass, sylt mm.........man fick välja vad man vill ha på våfflan.... 
 
Maten var inget att klaga på och vi fick stora portioner och var väldigt nöjda................
tänk om någon kunde starta en snabbställe med Gyros i Gbg....jag skulle nog var där några dagar i veckan......
 
När jag var på vinprovningen fick vi lite ost och oliver samt små brödbitar till.... osten hade familjen beställt från en lokal fårfarmare och den var bara så gooooooooooooooooooooood !!!!!!!!!!!!! Osten hette Graviera och den var extra lång lagrad....hade kunnat äta allt ensam....osten tillverkas av fårmjölk och lagras minst tre månader men den här osten var lagrad mycket längre och var bara helt ljuvlig...............
Har försökt kolla om det går att köpa osten i Gbg men...............
 
 
Hej Då !!!!!!!!!!
 
 

Dagens trevligheter matlagning i grupp 2013-05-28

Fick en fråga ett tag sedan om jag kunde lära några att göra finska Karjalan piirakka (karelska piroger) med äggsmör. Självklart och här är resultatet ...........(vi var 5 + jag )
 
Sedan gjorde jag i förväg Kaalipiirakka (kålpirog)
 
samt vi gjorde tillsammans också en Lihapiirakka ( köttpirog)
lite grönsallad ( isbergssallad, gurka, tomat) till med speciell salladsås:
1 äggula från kokt ägg, 2 tsk socker, 0,5 tsk senap, 0,5 tsk salt, 2 tsk ättika ( 12%) samt 1,5 dl vispgrädde.
Mosa äggulan med en gaffel, tillsätt socker, salt, senap och ättika. Vispa grädden hårt och blanda försiktigt med äggblandningen .
Servera till salladen. Den här såsreceptet är från 1920 talet.....man kan nog ha den till kalla fiskrätter också....
Alla var så duktiga och det blev en trevlig dag med trevliga människor !!!!  
 
Hej Då !!!
 
 
 

Kreta - Kato Daratso - Forum Apts Hotel 2013-05-16/2013-05-23

 
 
Allmänt: helt underbar vecka med massor av god mat, sol och bad.....
 
Hotellet Forum ligger i Kato Daratso/ Chrisi Akti,  ca 10 min med buss från f.d. huvudstaden Chania.
 
x där bodde vi...
 
hotellet.......
från hotellet mot stranden....
och stranden....långgrund, klar vatten.....
 
Åkte några gånger till Chania, väldigt enkelt bussen stannade utanför hotellet ( kostade 1,5 euro/pers./resa om man köpte biljetten i bussen annars 1,1 euro om man köpte den i små kiosker vid busshållplatsen).
Chania  är väldigt vacker stad...massor av små gränder, vacker hamn mm.
massor av affärer....
 
 
hamnen med små krogar/restauranger....
på kvällen.....
 
mannen sitter och ritar av ........
 
piren......
 
tyvärr vågade inte zooma mera på tanten och hennes katt i fönstret.....
 
var på ett sportbar....
naturligtvis ett måste då när man tittar på.....
först Sverige - Finland och sedan
Sverige - Schweiz ......
 
Det växer massor av fina blommor och kaktusar på Kreta.....
Tog några bilder runt vårt hotell:
jätte stor kaktus....
 
blommande kaktus...
en annan stor kaktus......
massor av röda blommor......
tänk om man skulle få sina pelargonier så här stora och fina......
fina citrusträd......
samt banan med omogna frukter.....
 
Annars var det fina blommor och kaktusar överallt.......
 
 
 
hittade några blommor som jag brukar titta i Palmhuset i Gbg......
flaskborstträd.......
 
Gjorde en utflykt och var först på Fisika www.fisikashop.com där de gör underbara tvålar av olivolja......
det är ett familjeföretag och det går att få tag i deras tvålar i Sverige också.....
en av ägarna berättade om tvåltillverkningen......
några av kryddorna som de använder...kaffe, curry, lavendel, nejlika och ljung.....
 
det blir lite rester av tvålen och detta används också för att göra små "luftbollar".. när det inte doftar länge ta bort kryddan på ytan och rulla bollen i nya krydda....
 
Var sedan på ett företag som tillverkar olivolja.. Biolea www.biolea.gr .......
guiden berättade om hur oliverna males med hjälp av en gammal teknik ( stenar) fast de gjort en maskin med gammal stenar....sedan tas massan ovanpå "mattor"..
som sedan pressas ihop och olivoljan rinner ut....
de gör extra Virgin, en med apelsiner och en med citroner ..........
utsikten från Bioleas fabrik........de äger massor av olivträd .......
 
Var också och tittade på "världens äldsta olivträd" ca 3000-5000 år gammal......
 
 
 
Gjorde en tur till Karavitakis Winery..... www.karavitakiswines.com ....
Fjärde generationens representant berättade om druvornas väg till vin och vi fick gå runt och titta på tanker  och i "källaren"....
 
sedan hade vi "vinprövning" 3 vita, 2 röda samt 1 dessertvin.......
3 vita och 2 röda.......samt
1 dessertvin......
 
Återkommer med matbilder........
 
Hej Då !!!!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Snart .......

kommer info/bilder från Kretaresan.....
 
Hej Då !!!!

Semester 2013-05-16

 
Kato Daratso här kommer vi.....är borta bara en vecka men vi hörs sedan .....
 
Ha det så gott alla ni !!!!!!!!
 
Hej Då !!!!

Dagens: grekisk sallad 2013-05-15

på vägen hem stannade hos Alex (Pizza Service på Lilla Torget) och han fick göra en grekisk sallad till mig. Alex kommer från Grekland fast från norra delen, fastlandet....men kan göra det godaste pizzorna i stan ( enl. min man) och salladen var bara så god !!!!
 
Får väl börja backa....vi ska ju iväg till Kreta imorgon....
 
Hej Då !!!!

Dagens: stekt lax med tomater, blomkål/broccolimos samt gurka 2013-05-14

 
var och tränade på fm och det blev lax.... blomkål/broccolimos är ju så gott !!! 
 
Hej Då !!!!

Helgen på landet 2013-05-12

 
Otroligt va mycket det växer på landet under en vecka.....
 
snygga stammar......
 
ormbunke som tittar ut från stenrösen......fattar inte hur i alsindag den hittat dit....
 
pingstliljor som blommar i rättan tid....
 
små anemonerna är ju så fina....
 
pionerna.....och köpte idag en ny luktpion " Karl Rosenfield" till landet....
 
lupinerna.......
 
liljekonvaljer har växt till sig.....
 
min "vivakulle" hade bara gula tidigare men la i en vit bollviva samt två röda vivor förra året och....
vit bollviva....
en röd viva.... hoppas de sprider sig....
 
små pärlhyacinter.....
samt jag tror att bland pärlhyacinter och téte a téte sticker ut en pion....kommer inte ihåg att jag skulle planterat något där men.....
det är roligt och se vad som dyker upp.....
 
Klippte gräset första gången i år...
 
Vi har två komposter och alternerar med dessa....har i år tömt nästan den ena  och ska börja fylla den ...och sedan nästa år ska den vila....och andvänder den andra...
det är bra att man kan lämna jord i Återvinningsstationen....(samt allt annat bråte ...sist var vi där och skulle slänga en Micro då dyk upp en kvinna som ville ha den ...den var annars ok men lampan var sönder ...bra att någon annan kan använda saker....
 
Hej Då !!!!

Dagens utflykt : Trädgårdsföreningen 2013-05-10

Åkte till stan ( Stadium för att köpa några nya träningströjor) och passade på ta en rundtur till Trädgårdföreningen...
 
några söta Förgätmigej....
 
massor av julrosor vita och röda....(som jag inte lyckas med )....
 
äppleträden som börjat blomma.....
 
 
magnolian som nästan blommat ut redan...
 
härliga växter i Palmhuset....
 
glasörtskaktus...
snyggt sätt att klättra på väggen...
snygga vita blommor...
konstiga blommor på en klätterväxt ....
var självklart och hälsade på Impatiens niamniamensis och den blommar fortvarande........(min blommar snart den med )
 
Tog en rundtur ute också ...
 
ute var det full rulle på en humla som klättrade från blomma till blomma....den var stor och tjock så den har nog hunnit få i sig en hel del.....
en röd magnolia....
citrusträd som hade några stora citroner....
samt en lampborste.... snyggt !!!
 
Ta gärna en tur till Trädgårdföreningen....det är meditativt att gå och titta på blommor...   !!!!!!
 
Hej Då !!!!

Önskeresa 2013-05-07

var som sagt på Plantagen igår och tog deras tidskift och hittade på första sidan den perfekta resan till Japan.... 
gå runt i olika trädgårdar.. MIHO-museum, träffa en bonsaimästare.... ooh och suck....
tänk om man hade ca 50 tusen som skvalpade över så hade jag bokat resan med en gång.....
hoppas att kunna göra den i framtiden....
 
Hej Då !!!!

Gårdagens utflykt 2013-05-06

 
Var på Blomsterlandet i helgen och var på jakt efter olika mynta.....men de hade inga fast det hade massor på hemsidan......så ........
men skammen som ger sig....så åkte till Plantagen igår........och hittade 3 olika mynta:
 
Chokladmynta ( doftar riktigt choklad)
 
Jordgubbsmynta ( doftar riktigt med jordgubbe)..... och
 
en planta till med Äppelmynta....
 P.S. de hade ännu flera sorter men gillar dessa.... 
Jag vill ha massor av fjärilar på landet.....
 
Hej Då !!!!

Kortedala 2013-05-07

så här snyggt har jag runt mig när jag går till spårvagnen.....
 
små myror har klättrat på träden......
 
lite samtidskonst i elpelare....
 
Hej Då !!!!
 

Järntorget i Gbg 2013-05-07

så här fint ser det ut i Järntorget i Gbg idag....
 
och andra hållet...
är det inte snyggt !!!!
 
 
och om man tittar upp lite på Linnégatan så ser man  
att de har satt upp jättefina blomsterarrangemang hängande över gatan....
 
Hej Då !!!!
 

Botaniska 2013-05-07

var på närheten av Botaniska trädgård idag på morgonen och tog mig en 1½ timmes runda......gick runt och beundrade blomprakten som redan finns...samt underbar fågelsång....
 
de har rätt så mycket vackra smålökarsblommor lite överallt..............
 
magnolia blommar så vitt och fint.....
 
temat för en lång rabatt.....
 
och här är vågen....
 
och molnet....
men droppen fattas....förstår ej detta....
 
vattenkannan..........
 
storbladig katsura....
 
rhododendron blommar så fint............
 
och en till.....
det börjar bli riktigt snyggt i rhododendrondalen.....
 
körsbärsträden var lite sena i Botaniska jämfört med Järntorget....
 
massor av snygga blommor till salu vid ingången...............
 
Tycker att om ni har möjlighet att besöka Botaniska gör det:  magnolian blommar, massor av planteringar som är fulla av småblommor...rhododendron full blom.....!!!!
 
Hej Då !!!!
 
 

Dagens mat och bakning: fläskkottletter, pak soi/gurka/morotssallad, créme brûlée samt Budapesttårta 2013-05-05

 
Pak soi / gurka / morotssallad 2 port.
 
1 gurka
1 tsk salt
3 morötter
4 små pak soi
dressing:
0,5 dl risvinäger
2 msk socker
liten bit färsk ingefära fin riven
½ kruka färsk koriander hackad
svartpeppar och salt
 
Skala gurkan, dela den på länden och ta med skalaren långa tunna skivor av gurkan. Ta inte med kärnorna.
Lägg gurkan i en sil och blanda med 1 tsk salt. Låt gurkan "gråta" ca 20 minuter.
Skala morötterna och ta långa skivor med skalaren. Skiva pak soi och lägg i en skål. Tillsätt morötterna och pressa vatten ur gurkan och lägg i skålen. Blanda ihop risvinäger, socker, finriven ingefära, hackad koriander och lite svartpeppar. Häll dressingen över grönsakerna och blanda väl. Smaka av och tillsätt lite salt om behövs.
Låt stå i kylen en stund före serveringen. Passar bra med stekt/grillat kött..
 
Hade stekta fläskkottletter till samt lite rödlökssylt (hemmagjord se receptet 2012-12-15)..GOTT !!!!
 
Eftersom Lilla J var hemma så gjorde créme brûlée till efterrätt....
lika gott som vanligt.....
 
Till kaffe/te blev det Budapesttårta.......fick tips om Roy Fares recept och bytte ut hasselnötterna till solroskärnor och tårtan blev riktigt god och passar till nötallergiker....
 
 
Budapesttårta 8 bitar
 
botten:
90 g socker
70 g rivna solroskärnor naturella utan skal (eller hasselnötter)
35 g Maizena
125 g äggvita
90 g socker
fyllning:
300 g vispgrädde, vispad
2 st. apelsiner, skalade och fileade 
ca 20 st. hallon
100 g mörk choklad, smält i vattenbad 
 
Sätt ugnen på 170 grader. Blanda socker, solroskärnor och Maizena i en bunke. Vispa äggvitorna fluffigt och fast, tillsätt socker lite i taget och vispa till en fast maräng. Blanda i dem torra ingredienserna med en slickepott försiktigt. Spritsa ut med sprits och tyll mellan 17-18  nästan plåtlånga stänger tätt på bakplåtspapper.
 
Grädda mitt i ugnen i 170 grader ca 20 minuter, lufta ugnen några sekunder och baka ytterligare 2 minuter. Låt svalna och vänd med hjälp av bakpaper.
 
Stryk på ett lager vispad grädde. Sprid ut apelsinbitar och hallonen...
 
Rulla till en rulle.
 
Strö över florsocker och ringla över mörk choklad.
 
Lyckades riktigt bra och smakade himmelskt gott !!!!!
 
 
Hej Då !!!!!
 
 
  
 
 
 
 

Dagens misslyckande: spenatplättar 2013-05-04

 
Var så sugen på spenatplättar och hade köpt färskt spenat också....hade ett recept med vetemjöl men bytte ut den mot sojamjöl....plättarna fastnade och höll inte ihop....utseendemässigt tummen ner men smaken var det ingen fel på...... åt upp med keso och lingonsylt....får fila receptet lite till tror jag....
 
Hej Då !!!!

Dagens trevligheter en bok...2013-05-04

 
Var på Reningsborg Angered för att leta efter en skohylla till lilla J...fanns inget men kan inte gå förbi utan att titta på kokböcker...hittade en : Konsten att laga god mat kökets teknik av köksmästare Ivar Fallström ..boken är tryckt 1926.
 
 
Förord :
 
 
tillägnad till mina damer !!!
 
Han börjar berätta om den kulinariska utvecklingen och kokkonsten från 700-talets Frankrike....
han har arbetat på Hôtel Rydberg under Monsieur Cadiers tid ....och han skriver i boken bl.a.
 
" Kokkonsten har blivit en vetenskap. Överflödet av mat och rätter, som fordom karakteriserade en festmåltid, är numera borta. Nu för tiden få rätterna, om de äro flera, icke vara tunga och fyllande. Det fordras att rätt förstå att sammansätta dessa, så att de giva kroppen just det tillskott av näringsämnen, som behöves för att ersätta och förnya den, genom den mänskliga organismens funktioner, förbrukade energien.
En s.k. blandad diet, bestående av köttmat och vegetabilier, är den hälsosammaste, och jag skulle vilja tillägga, övervägande vegetabilisk allra bäst för hälsan och för kassan. Fransmän och tyskar äta mycket mer vegetabilier än vi svenskar....
Vad alla läkare förorda nu för tiden är fruktdiet, och ingen efterrätt borde lagas utan att frukt på det ena eller andra sättet inginge i den. För dem som tåla okokt frukt är nog ett äpple eller päron, några plommon eller dylikt den bästa avslutningen på ett middagsmål."
 
Tänk att detta skrevs 1926 och gäller hur bra som helst än idag...... !!!!!
 
Boken är rätt så intressant och det finns några recept i den också...
 
Sist i boken:
" Det skulle vara mig ett nöje att skriva "1,000 och ett bananrecept" ty ingen frukt kan vara mer tacksam att behandla i de kulinariska kombinationerna än bananen med sin exotiska doft. Jag instämmer med orientalen: "det var icke med äpplet som ormen frestade Eva, utan med bananen."
 
gillar gamla kokböcker....
 
Hej Då !!!!
 
 
 

Dagens soppa: Sparris -broccolisoppa med kokt ägg 2013-05-03

Hade en liten bunt (250 g ) sparris och liten broccoli ( ca 250 g) och tänkte göra först en omelett men tänkte att det blir nog godare med en soppa...
 
 
Sparris -broccolisoppa 1 port.
 
250 g grön sparris
250 g broccoli
0,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
lite Herbamare
1 msk smetana
1 kokt ägg
 
Skala sparrisen ca 2-3 cm från toppen och knäck bort hårda delen från "roten". Skär toppen av på sparrisen och dela resten i mindre bitar. Dela broccolin i små buketter.
Häll i 0,5 dl vatten i en kastrull och lägg i buljongtärningen och låt koka upp. Lägg i sparrisbitarna , ej toppen bitarna, samt broccolin och lägg på locket och låt koka ca 8-10 minuter. Koka äggen samt koka sparristopparna i samma vatten ca 6-7 min. Sila bort vattnet och spara den. Mixa sparrisen och broccolin med 1 dl kokvatten. Smaksätt med Herbamare samt 1 msk smetana. Koka upp soppan igen och häll i en soppskål. Lägg på topparna samt kokt ägg. Man kan ju toppa soppan med  några skedar smetana också. Jag vill ha rätt så tjock soppa med man kan spe med mera vatten/smetana om man vill ha tunnare soppa.
 
Hej Då !!!!
 
 

Sundsby Säteri 2013-05-03

Var tvungen att åka och titta vad Sundsby hade och erbjuda och köpte: Tång knäcke, lingonmaränger, nötkakor med kardemumma, färsk spenat samt en planta: Äpplemynta...
 
 
ska försöka dela på den och plantera några på landet och ha några i krukan hemma........om jag inte få tag i några frön...
Butiken i Sundsby har en hel del smått och gott !!!! Kan rekommendera att stanna om ni har vägarna förbi...och sommaren har de mera färska grönsaker.... mm...
 
Hej Då !!!!

Landet..2013-05-03

Åkte till landet i onsdags.....underbar sol men blåsigt som vanligt vid havet.....lite bilder :
 
 
 
 
Årets bästa köp...kan slänga i jordsäcken och dra den dit jag vill utan att behöva lyfta så mycket....lika som på hösten sätta en stor säck i och fylla den med löv...kanooooooonbra !!!  Och billig  199:-
 
Såg årets första fjäril...
 
Hade med mig en sälg som jag köpte tidigare i år och planterade den ute...
 
pionen har kommit upp en bit...
 
likväl lupinen...
 
akleijorna....
och en annan sort...
 
Hade planterat förra året några små téte a téte ...( efter jag har haft de hemma, blommat ut och sedan planterat lökarna ute)
 
samt några pärlhyacinter som jag fick förra året....
 
Några vivor som kommer med röda blommor.......
 
samt några med vita blommor...
 
samt några gullvivor...
 
en liten rabarber knopp ....
får nog flytta på den i år ..den växer så dåligt.. fick ett par tunna stjälkar förra året....
 
Flyttade på en buske och planterade en syren....hoppas den tar sig...
 
svarta vinbär verkar trivas och det kommit småblad redan ( planterade den förra året )...
 
planterade en ny hallonbuske...
hoppas den klarar sig....
 
Köpte från Odla:
liljekonvalj...
höstflox....
näva....
och röllika (röd)...
hoppas frosten inte tar de......
 
gräslöken har spridit sig ...bra...
 
men persiljan måste jag köpa ny i år...
man ska ju väl förnya den vart annat år...
 
hade köpt lite fröer och planterade ute....
temynta...
får se om de tar sig ... samt
spanska flaggan...
 
ska nog plantera några nya frön ifall att....
 
Hej Då !!!
 
 

RSS 2.0