Trevlig midsommar 2013-06-20

 
Trevlig midsommar till er alla !!!!!!!!!!
 

Dagens/kvällens bakning 2013-06-20

 
har lånat från biblan : Sommarkalas av Hannu Sarenström.......
underbara recept och fastanade att baka ikväll Läckös valnötsbröd... fast ändrade lite( hade krossad linfrö, kummin, pumpafrö mm)...
 
Läckös valnötsbröd 1 st
 
2 dl havregryn
5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
0,5 dl krossad linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
ca 2 dl valnötter
1 msk kummin
1 tsk salt
4 dl naturell yoghurt
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl lingonsylt
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop allt och häll i en smord brödform. Grädda i 200 grader ca 50-55 minuter. Brödet är klart vid 97 grader i kärntemperatur.
 
Den blev så gooooooooooood !!!!!!
 
Som Hannu säger:" På sensommaren bakar jag det godaste valnötsbrödet. Receptet har jag fått av Cilla som är bagerska i restaurangen på Läckö slott, och jag glömmer aldrig när jag smakade det brödet första gången. Det kan tyckas fånigt att inte baka det jämt, men för mig handlar det mest om att jag inte vill tröttna på det utan istället se det som en kär sensommarvän som kommer tillbaka. "
 
 
Hej Då !!!
 
 
 

Dagens..... 2013-06-19

Var på jobbet först på fm och sedan åkte till Västra kyrkogården.. hade med mig en ljuvlig pion och var på en begravning.....en kompisens styvmamma gick bort och har känt henne sedan från slutet av 70 talet...helt underbar människa....alltid så vetgirig och kunde prata om allt.. läste mycket .... studerade konst, konsthistoria och engelska mm på äldre dagar...hon lärde sig använda dator och jag fick mail från henne både före jul och senast i januari när jag hade födelsedag...hon gratulerade mig och skrev från din gamla vän B....före jul tog hon upp mitt bakande och matlagning... saknar henne !!!! 
 
 
Hej Då !!!!
 
 

Dagens...2013-06-18

Var och tränade på Kristinedal på fm.. helt slut.....
skulle senare till biblioteket men ..stängde kl. 15.00..hade 4 böcker att hämta som jag hade beställt.....imorgon hinner jag inte dit före kl. 15.00..hoppas de har öppet på torsdag....så att man har något att läsa på landet....(två av dessa är kokböcker..)
 
gjorde zucchinisallad ...gott!!!!
 
Varm Zucchinisallad 1 port.
 
1 zucchini
lite olivolja
1 liten näve solrosfrön
1 liten näve pumpafrön
dressing:
ca 1 msk olivolja med citronsmak (från Grekland)
ca 1 tsk limesaft
lite salt
kryddor från Grekland ( eller Herbes de Provence )
ca 2 msk riven grevé ( går bra med parmesan också )
 
Skiva zucchinin tunt med skalare. ( ej mittersta delen). Stek den en stund i lite olja på en stekpanna. Häll i fröna. Blanda olja med saft och krydda. Häll dressingen över och toppa med riven ost.
 
Till efterrätt blev det:
det är  nu man kan köpa dessa små vattenmelonerna ( nästan utan kärnor)........

Hej Då !!!!!
 
 
 

Fredagens inköp 2013-06-17

Var i stan i fredags med Lilla  J och det är ju rea överallt....
 
Hittade några nya träningskläder för bra pris samt
 
 
linor för "Funktional trainer" ..eftersom jag har tränat TRX på gymmet så detta är likartad och kan göra detta hemma som komplement till träningen på gymmet....det följer med en DVD med över hundra rörelser där man använder sin egen kroppsvikt som motstånd...jättebra !!!!!!
 
Hej Då !!!
 
 

Dagens utflykt till Frölunda o Hisingen.. 2013-06-16

Var med Lilla J på Blomsterlandet och köpte en jättefin basilika....billig och fin....måste bara hitta på recept med basilika....
 
Var på Frölunda torg o köpte en presentkort ( någon fyller år snart)...
 
Hittade i torsdags en ny knäckebröd...
och den är kanooongod !!!!!!!
 
Måste försöka baka själv knäckebröd....... !!!! 
 
Matmässigt blev det repris från gårdagen ...tidigare var vi oftast 4 personer på söndagsmiddag ( + doggybag till Lilla J o svärmor) men efter Lilla J flyttade samt svärmor är på äldreboende är det bara Stora J och jag.....
lite tråkigt men så är det i livet...olika skeende.....samt Stora J är lite kinkig med maten: helst kött och potatis..
 
Hej Då !!!!!
 
 
 
 
 
 
 

Dagens: "ytterfilé" i ugn med kål-morot-ärter sallad 2013-06-15

 
Kål-morot-ärter sallad  2 port.
 
ca ½ spetskål
1 morot
1 salladslök
ca 1 dl små ärter, frysta
ca 0,5 dl dill
ca 0,5 dl persilja
dressing:
ca 1 dl gräddfil
ca 0,5 dl majonnäs
1 msk limesaft
lite salt
lite svartpeppar
lite mejram
ca 0,5 msk honung
 
Strimla spetskålen tunt. Riv moroten. Skiva salladslöken. Koka ärterna och kyl med kallat vatten. Hacka dillen och persiljan. Blanda allt ihop.  Blanda gräddfil, majonnäs, limesaft och krydda med en nypa salt, lite svartpeppar, mejram och honung. Häll över salladen och ställ i kylen en stund före serveringen. 
 
Kottlettraden stekte jag först och kryddade, in i ugnen 200 grader ca 30 min. Fick vila ca 5 min. före serveringen.
 
Hej Då !!!!

Dagens...2013-06-14

kom på att man skulle kanske äta något kl. 19.00 och snabbmat blev det...
 
Omelett med spenat, salladslök, krakowkorv, kryddmix (från Kreta), örtsalt + tomat....
gott !!!
 
Hej Då !!!!
 

Dagens bakning 2013-05-13

bakade till jobbet en långpanna hasselnötskaka med vit choklad och rabarber....
gjorde som hasselnötskaka med vit choklad och hallon fast dubblade hela härligheten... och istället för hallon tog jag ca 600 g rabarber+2 dl socker och kokade de och rabarbern fick koka till "mos" tillsatte 2 msk potatismjöl i en skvätt vatten och hällde i ....tog sedan klickar av rabarbermoset på kakan och skjuss in i ugnen...lite florsocker på före serveringen...man kan ha lite vispgrädde eller vaniljvisp på eller en klick vaniljglass..........
kakan blir saftig och god....hasselnötsmjölet har nog finger i spelet.... .....
 
Hej Då !!!!
 
 
 

Dagens föreläsning 2013-06-12

Var på Östra och lyssnade på : Vad är stroke och vad kan göras för att inte drabbas på nytt....
mycket matnyttigt och fick svar på vissa frågor som jag undrat på.........
Jag har lite svårt att förstå varför man kan få flera proppar fast man gå på mediciner....är de så dåliga eller vad som är huvudorsaken....
 
Det var Per-Olof Hansson överläkare på Strokeenheten som föreläste....väldigt bra. !!!!
 
 
Vänstra bilden hjärnblödning och högra bilden propp......båda kallas stroke.........
 
Hoppas alla kan kännetecknen... !!!!
 
Hej Då !!!!
 

Lite smått och gott från tidningar 2013-06-11

Såg i GP här om dagen:
 
Dagens sanning  !!!!?????
 
Läste i Hyresgästföreningens tidning " Läsarskratt":
 
Man blir vad man äter, tänkte jag, och tryckte i mig sex chokladrutor i förhoppning om att
bli lite brun, söt och få magrutor......
 
I am a seafood diet
I see food and I eat it............
 
Skrattade högt ..min smak av humor.....
 
Ha en fortsatt bra dag !!!!
 
Hej Då !!!!!!!!!
 
 
 
 
 

Dagens: Hasselnötskaka med vit choklad och hallon 2013-06-10

Skulle ju ha med mig något till träffen med matbloggare så ...
 
 
Hasselnötskaka med vit choklad och hallon  ( ca 18 bitar beroende hur stora man vill ha )
 
150 g vit choklad
0,75 g margarin
3 ägg
1,5 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
nypa salt
1 dl malna hasselnötter
ca 2,5 dl frysta hallon
lita florsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka chokladen i mindre bitar. Smält margarinet, ta från plattan och häll i chokladen och rör så att allt choklad smälter. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta i vetemjöl blandat med bakpulver. Rör med slickpott. Häll i choklad/margarinblandningen och rör om. Häll i hasselnötsmjölet och rör om försiktigt men att det blir en smidig deg. Häll degen i en bakpappersklädd ugnsform ( hade 28x40 cm ). Strö över hallonen. Grädda i 200 grader (strax under mitten) ca 20 minuter. Låt svalna och skär i rutor. Strö över florsocker före serveringen.
Kakan blir saftig och god !!!!
 
Hej Då !!!!!!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Träff i Slottsskogen 2013-06-10

Var på en träff med matbloggare från Göteborg i Slottsskogen. Som vanligt hade folk med sig lite smått och gott...
 
Rebecka: warps med olika fyllningar och flädersaft
Åsa: olivkaka med ost och nötter
Linda: filopaj med vegetarisk fyllning, chokladcookies med svarta bönor
Kim: minpajer med sparris och pistagenötter
Michael o Josefin: bröd med fyllning av ost, tomat och kryddor
Cecilia: warps med laxfyllning
jag: kaalipiirakka( fast vegetarisk utan köttfärs) kålpirog och hasselnötskaka med vit choklad och hallon
 
Allt var ju så gott !!!!!!!!!!!!!!!
Tack alla för en trevlig samvaro med god mat och prat !!!!!!!!!!!!
 
Hej Då !!!!
 

Rundtur i Nya Lödöse...2013-06-09

Var idag på en arbetsplatsvisning på Gamlestaden / Nya Lödöse..........
"Historien om Nya Lödöse började på 1400-talet då staden Lödöse flyttades till  Säveåns mynning vid Göta Älv. Staden byggdes efter en bestämd plan med trähus och stenlagda gator. Kviberg och Härlanda fick släppa mark till staden. Alla som flyttade till den nya staden erbjöds tullfrihet i 20 år, tre frimarknader och skydd mot hövitsmannen på Bohus fästing. Redan efter 20 år hade den Nya Lödöse vuxit till att vara en av de tre största utskeppningshamnarna för varor från Götalandskapen. Vid 1543 beordrades stadsborna i Nya Lödöse att bygga nytt i området intill Älvsborgs fästing. Det misslyckades och staden vi Älvsborgs fästing brändes ner redan 1563. Då återuppbyggdes Nya Lödöse igen på sin ursprungliga plats och snart växte befolkningen till 1500-2000 personer. Kyrkan byggdes ut och staden fick ett rådhus (där Gamlestadens Fabrikerna ligger). År 1624 beordrade Gustav II Adolf att hela staden slutgiltigt skulle brännas, vilket också skedde. ( man skulle bygga en ny stad...som ni vet : här ska staden ligga ....Göteborg). Marken där staden hade legat användes sedan till odlingar och stora jordbruksegendomar, landerier, bidrog till försörjningen till Göteborgs borgare. Staden föll i glömska och Nya Lödöse blev "Gamlestaden". "
Texten är ur:
 
rundvandringen var väldigt intressant. Maria ( från Göteborgs stadsmuseum) var vår guide...
Hon var duktig och man fångades snabbt med  och man såg framför sig en gammal stad med kullerstenar mm....
här visar hon och berättar om kyrkan som har legat här.....samt man ser hålen som har varit gravar....
 
vi fick också se några av fynden som man har gjort....tex...
 
en trebensgryta.....glaserad på insidan (blyglasering ....usch, man glaserade med salt också... )
 
finare 1700 tals porslin....
 
enklare fajans....
 
samt en pipa med lång hals....när den började bli tjock av tjära knackade man bort en bit och då kunde man använda den igen....gjordes av piplera från Skara tror jag...
 
Man hade kunnat lyssna hur länge som helst.......
har bokat en ny visning den 3 juli kl. 17.00 samt 25 aug kl. 13.00 får se och höra hur långt de har kommit....
allt ska ju vara klart senast den 31 oktober.....
 
Hej Då !!!!!!!!!!!
 

Maräng 2013-06-06

Gjorde maräng till efterrätten på landet....
 
 
Maräng"skål" 6 port.
 
3 äggvitor
3 dl socker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena
Garnering:
vaniljglass
jordgubbar
 
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker lite i taget och vispa hela tiden. Tillsätt citronsaften samt maizena. Spritsa eller skeda marängen på en bakpappersklädd plåt och gör en rundel ca 24 cm diameter. ( den sprider ut sig mer) och gör en "skål" dvs mera på kanterna än på botten....
Grädda i 15 minuter i 150 grader. Sänk värmen till 100 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Låt svalna.
Dela glassen i mindre bitar och lägg på samt dela jordbubbarna.
 
Hej Då !!!!!!!!!

Dagens bakning: Kardemummakaka 2013-06-08

 
Kardemummakaka ca 10-12 bitar
 
6,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
125 rumsvarmt margarin
2,5 dl socker
3 tsk mald kardemumma
2,5 dl mjölk
Garnering:
pärlsocker och hackad mandel
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt margarinet i småbitar och mosa de med fingertopparna med mjölet. Tillsätt socker och kardemumma. Häll i mjölken och vispa med låg hastighet till en smidig deg. Häll smeten i en smord och bröad form ca 24 cm diameter. Strö över pärlsocker och mandel. Grädda i 175 grader i nedersta falsen ca 50 minuter. Pröva med stickan att kakan är färdig. Låt svalna en stund i formen. Lossa formen ( hade en springform) och låt svalna helt.
 
 
Gott !!!! Älskar kardemummasmaken........
 
Hej Då !!!!!
 
 

Landet....2013-06-05

Åkte till Tjörn på onsdagkväll... härligt väder.......
Åsa kom med buss på torsdagen till Kållekärr och vi hämtade henne där........
 
Gjorde en böngryta: bönor ( 2 st. á ca 190 g ), en liten bit vitkål, ½ rödlök, 1 st. morot, en liten bit rotselleri, 1 st. palsternacka, 1 st. röd paprika, 5-6 st. blomkålsbuketter, 2 st. tomater, 2 msk tomatpuré, salt, svartpeppar, kryddmix ( från Kreta), vatten  och 4 st. ananasringar ......fräs vitkål, tärnad morot, selleri, palsternacka, blomkål och paprika i en stor stekpanna med lite olivolja ca 5-10 minuter. Tillsätt hackade tomater, tomatpuré och kryddor. Späd med vatten och låt småkoka ca 15-20 minuter. Skär ananas i småbitar och tillsätt och låt sjuda en stund.
 
En härlig promenad till "våra" badplatser mm.
 
 
På fredag var det lite molnigt och det blåste lite.....
En tur till tippen med kompostjord.....tömde lite från en av kompostarna......
 
Gjorde en bönsallad ( 3 port) :
borlottibönor ( ca 400 g ), blandade bönor ( ca 190 g), 4 st. vårlökar, ca 10-15 skivor inlagd gurka, 1 st. äpple, 3 st. hårdkokta ägg dressing: 4 msk ricotta, 1 tsk dijonsenap, citronsaft av en ½ citron, salt, socker, svartpeppar och mejram....
Tycker att salladen är bra alternativ till potatissalladen ..... !!!!  
 
 
Lite bilder från växterna:
 
Lupinen som växer och fröjder.........
 
myror som älskar mina pioner......
 
planterade ny persilja.........
 
likaväl en japansk lönn............
 
en av akleijorna blommar så fint........
 
Det är härligt tid nu framför sig med alla underbara blommor och växter..........
 
Hej Då !!!!
 
 
 
 
 
 
 

Dagens...mangold - tomatgratäng...2013-06-04

 
Mangold -tomatgratäng 2 port.
 
ca 200 g mangold
1 vårlök
1 msk olivolja
1 tsk ramslök, torkad
0,5 tsk salt
1 tsk kryddmix ( från Kreta)
125 g ricotta ost
2 ägg
1 dl riven grevé lagrad ( eller parmesan)
0.5 tsk torkad basilika ( eller några färska blad)
2 tomater, skivade
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skär mangold och stammen också. Skiva vårlöken. Lägg olivolja i en kastrull och tillsätt mangold och lök. Låt småputtra ca 5 min. eller tills mangolden blivit mjuk. Smaksätt med ramslök, salt och kryddmix ( lite oregano, timjan, mejram..). Låt svalna. Mjuka upp ricotta, tillsätt äggen, riven ost och smaksätt med basilika. Blanda i mangold. Lägg blandningen i en smord ugnsform ( eller bakpappersklädd form), skiva tomaterna och lägg på. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen ca 25 minuter.
Servera som den är eller till en köttbit....
 
 
 
P.S. Kretas godaste småkakor:
 
 
citronkrämen är bara så goooooooood !!!!!
 
Hej Då !!!!
 

Dagens : grönsaker i ugn samt ytterfilé med rosmarin, brownie med Turkisk Peber 2013-06-02

blomkål, paprika, morot, vårlök samt salt och gryddblandning (från Kreta)+ olivolja.....
 
"ytterfilé" ( heter väl inte riktigt så har fått påpekande om det ) brynt och massor av kryddor + extra kvistar rosmarin....
 
 
Brownie med Turkisk Peber   24 bitar
 
150 g margarin
150 g mörk choklad, hackad i småbitar
2,5 dl socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
150 g Turkisk Peber, hackade i småbitar med hjälp av en mortel
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet i en kastrull och ta från plattan. Blanda i chokladen så att den smälter. Vispa ägg och socker pösigt. Hacka Turkisk Peber grovt med hjälp av en mortel. Blanda i äggsmeten chokladblandningen, mjölet och Turkisk Peber. Häll i en smord och bröad form  ca 23X30 cm. Grädda i 175 grader ca 30 minuter. Låt svalna och ställ sedan kakan i kylen för minst 8 timmar. Skär sedan i småbitar. Servera med vispad grädde.  Istället för Turkisk Peber kan man blanda i jordnötter/andra nötter, chokladbitar, marshmallows mm.
 
Gott !!!!!!
 
Hej Då !!!!

Pirog mm 2013-06-01

Gjorde i måndags en Zucchinipirog ...blev inspirerad av kretensiska köket......
 
 
Zucchinipirog 4 port.
 
Botten och lock:
1 färdig smördeg på rulle
Fyllning:
1 grön zucchini
ca 125 g keso
2 små vårlökar, hackade
ca 250 g blandfärs
lite salt och lite kryddmix ( som jag köpte på Kreta : typ timjan, oregano, mejram mm)
Pensling:
uppvispad ägg
 
Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen på en bakpappersklädd plåt.
Riv zucchinin grovt och lägg i en sil och pressa ut lite vätska. Stek köttfärsen. Blanda ihop zucchini, keso, hackade vårlökar, köttfärs samt smaksätt med salt och kryddmix. Bred på en halvan av smördegen. Vik den andra halvan som lock och stick några hål med en gaffel. Pensla med uppvispad ägg. Grädda i 200 grader ca 20-30 minuter.
Servera med god sallad eller annat grönt...
 
blev riktigt god !!!!!!
 
Var i dag på Andra Långgatan och köpte en pirog där ....
en med spenat och chevre....
 
riktigt god !!!!
 
var förbi Tekultur och smakade på iste samt köpte en
dricka: Berry White med gojibär, persika, vitt te och rudbeckia....fullt av med nyttiga saker.....
 
Hej Då !!!!
 

RSS 2.0