Lite smått och gott 2013-07-30

Har jobbat...varit på landet....mm
 
Förra helgen hade vi gäster B & B kom i lördags och sov över....promenader....massor av prat och "Alfabet"
musselodling i havet..........
 
god mat  o dryck ( gjorde italiensk klassiker  " Arista " receptet se 2012-09-16 samt fransk sellerisallad receptet se 2013-02-08). Åkte till Orust och köpte kottlettrad från RJ Närproducerat samt ekologiska grönsaker från lokala producenter... 
"Arista"
 
franska sellerisallad...
 
Gjorde också en Sommarkaka med kardemumma och björnbär ( tyvärr ingen bild..)
 
2 ägg
2 dl socker
75 g smält margarin
1 dl vispgrädde
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk nymalen kardemumma
ca 150 g frysta björnbär, halvtinade
Garnering:
1,5 dl vispgrädde
ca 100 g frysta björnbär, tinade
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form på ca 24 cm. Vispa ägg och socker pösigt. Smält margarinet och häll ner grädden i margarinet och blanda. Blanda vetemjöl med bakpulver, vaniljsocker och nymalen kardemumma. Blanda äggblandningen med margarinblandningen och rör i mjölblandningen.
Häll smeten i formen och lägg bären över. Grädda i nedersta falsen ca 35-40 minuter. Pröva med sticka att kakan är klar. Låt svalna. Vispa grädden och bred över kakan samt garnera med björnbär.
Blev riktigt god !!!
 
Lilla Molly var med på landet första gången....
hittade en trevlig gömställe i handduksskåpet....
 
Hej Då !!!!!!!!!

 

Till er alla som letar...2013-07-22

All ni som letar...
 
såg skylten på vägen till Bokenäs....
 
Underbar text...i stan....
ska man röra eller ej !!!?????
 
Hej Då !!!
 
 

Hemma igen 2013-07-22

Har haft gäster från Finland: lillebrorsan och hans dotter och vi har lekt turister i Gbg....trevligt och härligt att se brorsan igen och kunna prata om saker.....
har jobbat och varvat vara på landet.....jobbar igen och varvar med landet.....stora J har fortvarande semester...
varit och hälsat på ett C&U på deras land i Bokenäs....
huset är ju åretomboende....ligger jättefint !!!!!!!!!!
 
Köpte en ny bok:
härliga berättelser om olika gårdar samt deras recept....goda som tusan...........
 
gjorde en Somarkaka ( från Sundsby säteri)
hade den med mig till C&U och alla tyckte om den !!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Sommarkaka
 
3 rabarberstjälkar i små bitar
ca 1,5 dl jordgubbar i små bitar
75 g margarin
3 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1,5 dl crème fraiche
kanel och socker efter smak
Garnering: färdig kristyr, jordgubbar, blåbär
vaniljvisp
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en kakform med löstagbar kant på ca 23 cm diameter. Skär rabarbern i små bitar. Blanda dessa med kanel och socker efter smak. Smält margarinet i en kastrull. Blanda socker, ägg, mjöl blandat med bakpulver, vaniljsocker, crème fraiche och rör sedan ner smält margarin.  Häll smeten i formen och toppa med rabarbern och jordgubbsbitarna. Tryck med gaffeln så att bären kommer ner lite. Grädda i nedersta  falsen i 175 grader ca 50 minuter. Lägg på bakpapper om ytan blir för mörk under gräddningen. Kolla med en sticka att kakan är färdig.
Vid servering: använd färdig kristyr ( eller florsocker med flädersaft ). Ringla över kakan. Dekorera med jordgubbar och blåbär. Servera med vaniljvisp.
 
blev jättegod lagom söt, syr ................
 
Köpte ju TRX linor och hade med mig de till landet. Hänge de på en metallstång som spände mellan två tjock grenar...bra träning....
sprang en runda/hoppade hopprep för att få upp ångan och sedan tränade med linorna...........härligt!!!!
 
Viktig info :
om ni vill ha pepparkakor från Göteborgs pepparkaksbageri till julen måste man göra beställning nu !!!!!!
Vi brukar beställa några burkar de är ju så goda och man kan inte ha jul utan deras pepparkakor!!!!
 
Hej Då !!!!
 
 

Dagens GT 2013-07-12

Dagens GT:
Låter väl trevligt eller hur !!!?????? Kossorna kan inte äta majs men det mals och blandas och kossorna tvingas äta det och få frätskador samtidigt som man varje dag ger antibiotika för att förebygga detta.......
 
Fast jag har ju haft nästan samma problem själv....har varit tvungen att äta Trombyl ( blodförtunnande ren acetylsalicylsyra ) som fräter magen (magsår)  och för att förebygga det måste man äta Omeprazol....( som i sin tur har biverkningar: benskördhet, inflammation i njurar samt lugninflammation mm ) jag har i alla fall möjlighet att påverka på min medicinering ( fått annat istället för Trombyl..mindre skadlig på magen) men det har inte dessa kossor i gödstationerna.......
 
Man ska väl inte jämföra sig med en kossa men....
 
Hej Då !!!!
 
 

Dagens....2013-07-10

Snabbt ska det gå idag så det blev ljummen kikärts/makrillsallad....
 
 
plus en pilsner till...gottttt !!!
 
Hej Då !!!!
 
P.S ska snart åka till flygplatsen och hämta min lillebror samt hans dotter som kommer och hälsar på oss............härligt

Runt i Ötjärn 2013-07-06

Var bjudna till Mölnlycke hos B&B. Nu var omgivningen fullt med plantor mm. Området växer med nya hus....
B&B har väl bott där nu ett par år....
 B hade gjort jättegott fiskspett med olika sorters fisk med härlig kall sås samt kokt potatis och sallad.... till efterrätt blev det jordgubbsflarn med vaniljkräm.....mmm riktigt gott !!!!
 
 
Efter maten tog vi en promenad runt lilla sjön Ötjärn..
 
Det var en härlig dag med massor av god mat och prat !!!!
 
Hej Då !!!! 
 
 
 

Dagens bilder...2013-07-08

Var på jobbet först och sedan bjöd chefen lunch till mig och två kollegor till mig på Toscana...
åt förrätt ärtsoppa riktigt god kryddat...och sedan pasta med krämig sås med kyckling och bacon...riktigt god...tack chefen !!!

Skulle till Kristinedal och träna sedan och gick förbi utgrävningarna i " Nya Lödöse"  i Gamlestaden....såg att en stod och fotograferade......nyfiken som man är fotade den som fotoragerade...
 
 
och lite närmare...
det ligger någon i graven.....undrar hur gammalt kroppen är ....1400 - talet ? 1500 - talet ????
 
Efter träningen hem och drack "middagen" dvs. proteindryck...gott ..........
lagom med kalorier.....
 
Hej Då !!!!!!!!!!
 
 
 

Några bilder från landet samt clafoutis 2013-07-07

 
Clafoutis ( receptet 2012-09-16 och bytte ut hallon och björnbär mot ca 500 g bigarråer; kärna ut och lägg på botten av ugnsform ).
 
dörren ser så fin ut; bytte ut några ruttna brädor mot nya.......
 
flyttade kantstenar närmare.....har bara stenpartiväxter....
 
allt är försenad på landet...nu börjar klematis blomma.....
 
köpte förrförraåret en buskros som doftar så ljuvligt och den var lite tanig förra året och hade knappt några blommor men va den har vuxit i år och fullt med doftande blommor.....man kan sitta på altanen och känna doften....
 
köpte i år några nya rosor och den här ser väldigt spännande ut...från blomman kommer en ny blomma....
 
min smultronodling.....fullt med blommor som hoppas blir röda ljuvliga smultron...
 
Hej Då !!!!!!!!!!!
 

Några sommarrecept 2013-07-03

Har varit på landet och hade med mig boken "Sommarkalas" av Hannu Sarenström....blev inspirerad av boken så:
 
27/6 blev det  Ugnsbakad torsk i vin och citrus ( i boken sej sid. 140)
 
Ugnsbakad torskrygg i vin och citrus 2 port.
 
ca 400 g torskrygg
olivolja
1 glas vitt vin (Lindeman)
2 salladslökar, finhackade
en bit zucchini, skivad
1 stor tomat, skivad
½ citron, skuren i skivor
salt och svartpeppar
färsk timjan, klippt
persilja att strö över ( glömde det)
 
Sätt ugnen på 200 grader. Häll lite olivolja i en mindre ugnspanna, dela torskryggen på två och vänd de i oljan. Slå vinet i pannan och arrangera grönsaker och citronskivor kring fisken på ett sätt som du tycker blir fint. Krydda med salt och peppar och strö timjansklipp på grönsakerna. Baka ca 20 minuter i 200 grader. Strö över persilja och servera direkt ur pannan. Om du serverar kokt potatis till, blir det en god sås, om du klickar lite smör i pannan som får smälta ner. Lite grönsallad till...gott !!!!!!
 
Till efterrätt blev det lingonmaräng med jordgubbar samt glass
jordgubbarna är från Lekanders samt lingonmarängerna är gjorda på Tjörn också...

en riktigt Tjörnmiddag......

28/6 blev det min sommarkyckling ( receptet se 2011-07-11 )
till detta kokt småpotatis samt lite grön........
 
bakade också en Mjuk äppelkaka ( Hannus bok sid 218)
 
Mjuk äppelkaka
 
100 g rumsvarmt margarin
1,5 dl socker
2 ägg
1 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3 äpplen
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
3 msk socker
några färska blad äppelmynta
lite florsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop margarin och socker, tillsätt ägg med gräddfil och vispa. Häll i mjöl blandad med bakpulver och blanda väl med smeten. Skala, kärna ur och skär äpplena i småbitar, blanda med kardemumma, kanel, socker och finhackade mynta. Smöra och bröa en bakform med löstagbar botten, häll i smeten och lägg på äpplena. ( hade en rund icke löstagbar form och hade bakplåtspapper i den).
Grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 15 minuter, låt svalna och pudra över florsocker vid servering. Hade vaniljvisp till.........gott !!!!!
 
29/6 Italienska wallenbergare ( Hannus bok sid 158) eftersom det fanns kalvfärs i affären....
 
Italienska wallenbergare 4 port.
 
600 g kalvfärs
2 msk potatismjöl
1 dl mjölk
1 handfull färska salviablad, finhackade
rivet skal av 1 citron
1 tsk salt
1 krm nymortlad svartpeppar
sås:
1,5 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta, pressad ( hade torkad ramslök i stället)
0,5 tsk torkad oregano
3 dl grädde
salt och peppar
 
Blanda färsen med potatismjöl, mjölk, salvia, citronskal, salt och peppar. Forma till 8 jämnstora biffar och stek dem ca 3 minuter på varje sida tills de får en fin yta på båda sidor. Lyft ur biffarna och tillsätt tomatpuré, vitlök, (ramslök), oregano och rör om och låt fräsa lite. Slå i grädden och vispa ihop. Smaka av med salt och peppar. Lägg i biffarna i såsen och låt sjuda ca 2 minuter. Servera med kokt potatis mm.
 
30/6 Festlig sommarfläskfilé..(Hannus bok sid 165)
 
Festlig sommarfläskfilé 4 port.
 
1 fläskfilé, ca 800 g
salvia
rosmarin
1-2 vitlöksklyftor (hade torkad ramslök i stället)
en skvätt olivolja
5-6 skivor pancetta ( hade 1 paket 140 g bacon)
salt och nymortlad svartpeppar
potatis, palsternacka, morot, rotselleri
Herbes de Provence
Herbamare örtsalt
 
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka salvia, rosmarin, ramslök i små bitar, tillsätt en liten skvätt olivolja samt smaka av med salt och peppar. Lägg upp fläskfilén på en mindre ugnsplåt och klappa in den runt om med örtmoset. Linda sedan in filén med pancetta/baconskivorna. Gör det enkelt för dig och lägg dem på köttet, lyft filén lite och peta in skivorna under köttet...Skär upp potatis och grönsakerna och lägg i en skål med lite olivolja , Herbes de Provence samt lite örtsalt. Vänd runt ordentligt. Lägg dem sedan runt fläskfilén. Stek i 175 grader tills köttet är 70 grader. Ta ut köttet och lägg det att vila. Höj ugnstemperaturen och låt rotsakerna steka ca 10 minuter. Skiva upp köttet och arrangera på ett fat.
blev riktigt gott...!!!!
 
här är det lite axplock vad det blev på landet.....
 
Bakade igår världens godaste kakor..............
 
Blåbärsgömmor med maräng 20 st.
 
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin
 
Blanda samman mjöl, socker och margarin till en smidig deg. Forma degen till en avlång degrulle. Plasta och ställ i kylen minst 30 minuter ( gärna längre). (mördegsdeg)
 
fyllning:
2 äggvitor
4 msk socker
blåbärssylt med några hackade chokladmyntablad
 
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker en msk i taget och vispa tills marängen är blank och fin. Sätt upp ugnen på 175 grader. Ta ut kakdegen en god stund innan den ska bakas ( bli rumstempererad). Ta ut 20 skivor och forma till jämnstora runda kakor. Lägg dem i pappersformar på ugnsplåt. Gör ett tryck på mitten i varje kaka. Lägg sylt i hålen och toppa med ca 1 msk maräng. ( hade ingen sprits men man kan nog få snyggare med sprits). Baka längst ner i ugnen i 175 grader ca 15 minuter ( tills kakorna får fin färg).
Kakorna är vansinnigt goda !!!!!!!!!!!
 
Har planterat äppelmynta och chokladmynta på landet....bra att ha som extra biff på bakverk......
 
Hej Då !!!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0