Lite matrecept till gårdagens mat...2013-01-13

 
Chili- och vitlöksmarianerade gröna oliver 20 port.
2 burkar, ca 850 g, gröna oliver utan kärnor, avrunna
4 röda chili, urkärnade, hackade
2 vitlöksklyfta, skalad, finhackad
4 msk citronsaft
1 dl olivolja extra virgin
 
Blanda oliver, chili, vitlök, citronsaft och olivolja i en bunke. Häll upp i en tätslutande burk. Låt oliverna marinera minst 1 dygn innan servering i kylen. Vänd upp och ner då och då.
 
Broccoli -tomatsallad ca 20 port.
 
1 stor purjolök
1 kg broccoli
vatten, salt
4 msk olivolja, extra virgin
2 vitlöksklyftor
2 tsk oregano
salt, grovmalen svartpeppar
2 askar småtomater
 
Skär purjolöken i 2 cm långa bitar och skölj dem. Dela broccolin i buketter. Häll i vatten och salt i en kastrull och när vattnet har kokat lägg i purjo och broccoli och låt småkoka ca 5 minuter.
Låt grönsakerna rinna av, men spara ca 2 dl av kokspadet. Koka upp det sparade spadet, tillsätt oljan, pressade eller hackade vitlöksklyftorna och kryddor. Häll kryddspadet över grönsakerna och låt salladen kallna och dra minsta 6 timmar/helst över natten i kylen. Vänd salladen några gånger under tiden. Lägg upp i en skål med delade småtomater.
 
Bönsallad 20 port.
 
2 burkar borlottibönor (á 410 g )
2 burkar cannellinibönor (á 410 g )
1 stor rödlök
2 msk balsamvinäger
4 msk olivolja
1,5 tsk salt
0,5 tsk nymald svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl hackad bladpersilja
 
Skölj bönorna i kallt vatten. Skala och finhacka rödlöken. Rör ner i bönorna. Blanda vinäger, olja, salt, peppar, vilök och persilja. Häll marinaden över bönorna. Rör om. Täck över och låt stå i kylen över natten. garnera med hackad persilja och rödlök.
 
Frittata med zuccini och purjolök 20 port.
 
2 zuccini (á ca 500 g )
1 stor purjolök
2-3 msk olivolja
1 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
lite Herbamare örtsalt
Omelettsmet:
15 medelstora ägg
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Garnering: färsk oregano
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj, skala och skär zuccinin i ca 0,5 cm stora bitar. Ansa purjolöken och skär i tunna strimlor. Fräs zuccini och purjo i olivolja i en stor stekpanna /eller i omgångar ca 2-3 minuter. Strö på kryddor. Lägg över det i en bakpappersklädd långpanna ( ca 35x40 cm ). Vispa ihop ägg, salt och peppar. Häll de över grönsakerna. Grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter/tills omeletten har stelnat. Täck över när den har svalnat. Ställ i kylen över natten. Skär frittata i bitar och lägg upp på serveringfat. Garnera med färsk oregano.
 
Färskost 20 port.
 
1 ask Philadelphia  (200 g)
1 burk Kesella, 250 g
1 dl hackad gräslök
0,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
 
Rör Philadelphia med Kesella till en slät kräm. Blanda ner gräslök och smaka av med salt och svartpeppar.
 
Italiensk pastasallad 20 port.
 
10 dl pasta (Strozzapreti pasta )
4 burkar á 130g babymorötter
4 st äpple ( Royal gala)
4 st inlagda gurkor
360 g srimlad rökt skinka
400 g frysta ärter
dressing:
8 msk majonnäs
3 dl gräddfil
5 msk senap (Johnnys söt-stark)
lite salt, socker och svartpeppar
 
Koka pasta mjuka. Häll av kokvattnet och kyl snabbt under rinnande vatten. Lägg ärtorna i en kastrull med så mycket vatten som täcker dem. Låt koka upp och ta från plattan. Häll i 1 dl kallt vatten och låt svalna. Häll bort kokvattnet. Skär morötterna i småbitar och skala och tärna äpplen. Tärna gurkorna. Blanda i en skål pasta, morötter, äpple, gurka, strimlad skinka och ärterna. Blanda till derssingen och häll över salladen. Rör om och låt salladen ta smak en stund i kylen före servering. 
 
Blomkålssallad  20 port.
 
2 blomkålshuvud ( á ca 750 g )
vatten,salt
4 selleristjälkar
4 stora rivna morötter
200 g inlagd grillad paprika (söt) i småstrimlor
4 msk hackad kapris
4 msk hackad bladpersilja
8 msk olivolja
4 mst vitvinsvinäger
 
Skär blomkålen i lagon stora buketter och kasta stammen. Koka blomkålen i saltad kokt vatten och koka ca 7-10 minuter/tills blomkålen känns mjuk. Häll bort vattnet och kyl blomkålen under rinnnande kallt vatten. Blanda blomkål, skivad selleri, rivna morötter, strimlad paprika, kapris, persilja i en skål. Blanda ihop olivolja och vinäger och häll över grönsakerna och rör om väl. Täck över och ställ i kylen över natten. Ta ut salladen ca 30 minuter före serveringen.
 
Till allt detta hade jag köpt rostbiff, italienskt skinka och salami, 2 olika sorters meloner, svarta oliver samt bröd.
Dryck var det rödvin, vitvin, öl och ramlösa.
 
Frukttårta med citronkräm ( se receptet 2011-04-24). Gjorde också en glutenfri variant eftersom hade en gäst som tål inte gluten.
 
Glutenfri frukttårta med citronkräm ca 8 - 10 port.
 
3 ägg
1 dl socker
100 g mandelmjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop potatismjöl, mandelmjöl, bakpulver och vaniljsocker och häll i smeten. Rör i försiktigt tills allt är blandad. Häll i en smörad och bröad (med mandelmjöl ) form (pajform med fördjupning). Grädda ca 20-25 minuter. Låt svalna en stund innan du vänder kakan.
Gör fyllning som i fruktårta med citronkräm och dekorera med frukter. 
Till detta serverades kaffe/te.
 
Hej Då !!!!!!!!!!
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Åsa

Tack för senast! Så mycket gott du bjöd på och så roligt att komma och hälsa på hos dig.
Haha, har fnulat hela dagen på den där pastasalladen och jag tror minsann det är den inlagda gurkan som är stora hemligheten bakom. Och oliverna... om jag bara får tummen ur att fixa cykeln (igen!) måste jag ta mig en tur till Orienthuset.

Svar: Tack själv !! Om inte cykel funkar får vi anlita Janne som chaufför någon dag när det passar dig....går gärna dit och strosar runt...
Megane

2013-01-13 @ 19:09:23
URL: http://missmeistersmat.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0