Dagens lunch 2013-01-31

Har inte varit utanför dörren sedan måndags och maten smakar inget vidare ...
Dagens lunch blev ändå riktigt god: broccoli-bön-morotsgratäng...
 
 
kokade först lite broccoli och morötter, la dem i formen med stora vita bönor, lite grädde med ägg samt Herbamare örtsalt och in i ugnen....smakade riktigt gott !!!
 
Hej Då !!!!

Dagens roliga saker 2013-01-31

Har börjat titta efter några handarbetsbloggar och hittade en jättetrevlig blogg http://www.gitteblinkilde.blogspot.com
och hon gör jättesnygga och trevliga saker. Kan rekommendera....Igår hade hon en söt kanin som klättrar upp på en bokhylla...kunde inget annat än härma henne och gjorde en klättrande kanin ....
 
 
hennes är ju snyggare så kolla på hennes blogg.......
 
Hej Då !!!!

Dagens trevlighet 3013-01-31

Äntligen
 
har saknat den .....
 
är lite trött av snörvlandet och hostandet och vill bli frisk !!!!!!!!!!!!!!!!
 
När solen kommer fram börjar det klia i fingrarna med att börja sätta fröer till jorden...........har massor av  den varan på lager och vill sätta i gång men det behövs sol och värme............
 
Ha en riktigt bra dag i solskenet !!!!!
 
Hej Då !!!

Dagens...2013-01-29

Började känna lite tjock i halsen i söndags...snyter och hostar och tappade rösten...underbart...
men är ledig idag så tillbaka under varma täcket....och massor av Rebeckas goda malva/hibiskuste..
 
 
Hej Då !!!!

Dagens bakning: Kicktårta 2013-01-27

 
Kicktårta ca 20 mindre bitar
 
200 g margarin
riven skal av 1 citron
1,5 dl citronsaft ( ca 2-3 citroner)
4 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk lakritspulver
Garnering:
2 dl vispgrädde
10 st. (á 19 g ) Kick lakritskola
små choklad/lakrits dragér alt nonstopp
 
Sätt ugnen  på 200 grader. Dela margarinet i mindre bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt citronskalet och saften. Värm upp tills margarinet smälter. Låt svalna till handvarmt. Vispa rumsvarmt ägg med socker pösigt ( ca 2 min med elvisp). Blanda vetemjöl med bakpulver, vaniljsocker och lakritspulver. Varva mjölblandningen och margarin i äggsmeten. Blanda snabbt till en jämn smet. Häll i en bakpappersklädd ugnsplåt och grädda i 200 grader ca 15-20 minuter. Pröva med en sticka. Låt svalna. Dela mittitu. Häll grädden i en kastrull med småhackade Kick. Låt småkoka ca 10 minuter tills Kick har smält och blandningen har tjocknat något. Bre ett fint lager på ena halvan och lägg den andra halvan på och bre på resten av Kickkolan. Dekorera med små choklad/lakrits dragér. Låt stelna en stund. Förvara i kylen.
 
 
Dagens mat blev fjärilskottletter med salvia och lufttorkad skinka samt kokt broccoli.
 
 
Gott !!!!!!
 
Hej Då !!!!!
 

Några bilder från veckan 2013-01-26

Gjorde en dag en jättegod frittata med blomkål, bladselleri och gräslök....
 
 
en annan dag gjorde apelsinsaft (receptet se 2011-01-29 )
 
 
och i torsdags skulle jag bjuda något på jobbet eftersom jag fyllde år...gjorde detta ihop med en arbetskamrat som också fyllde 60 år några dagar efter mig...vi hade bestämt oss att bjuda cupcakes så jag gjorde banoffeemuffins...(receptet se 2010-09-07)
 
 
förra helgen blev det  klyftpotatis, baconlindrad ytterfilé i ugnen samt apelsin-lök-avocadosallad...
 
 
gott.....
 
idag åkte vi till Tjörn för att kolla värmen i stugan...+6 grader...bra....
kollade mina murgröna och de  verkar överleva vintern...
 
 
Hej Då !!!!!
 
 

Dagens trevligheter 2013-01-22

 
Fick en present från Stora J och Lilla J när jag fyllde 60 år....en resa vart jag ville (inom vissa gränser )samt att de hänger med...
vi bokade resan igår och det blir en tur till Kreta i maj ...härligt !!!!
 
P.S. fick nattgäst igår.....
 
 
Världens goaste katt.....lilla Molly...........
 
Hej Då !!!!!
 

Morgonens skratt 2013-01-19

Läste i Två dagar Anna Mannheimers krönika. Hon är helt makalös...Krönikan var trevlig och hon berättade om deras resa till Kina men det som var roligast var under utropstecken samt frågetecken...
 
" Att man tydligen behöver ha dagcreme, nattcreme, ögoncreme, primer och serum för att sköta sin hy."
 
"Kan en nattcreme verkligen veta om att det är natt eller dag ? Vad händer om man har sin ögoncreme runt munnen ?"
 
Tack Anna du gjorde min dag !!!!
 
Hej Då !!!!!

Dagens trevligheter 2013-01-17

 
Röllika, Röd solhatt och Spanska flaggan....
 
 
 
Lupin och 2 olika sorters Akleijor.....
 
 
Rosenskära, Temynta och Höstvädd.....
fick min leverans från www.odla.se....
 
det bara kliar i fingrarna att sätta igång och så men det är lita för tidigt än....och speciellt när man tittar ut och det snöar....
 
Hej Då !!!!!

Dagens bakning o lite annat 2013-01-15

 
Fick i lördags present från Riitta två tygknytar med örter samt en flaska olja. I dag var hon hos mig och fick resten av presenten dvs massage............
hon värmde oljan lite och lät örterna dra in olja och sedan masserade hon mig med dessa knytar....
oh jag bar njöt..........helt underbart !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Riitta tål inte gluten så tänkte baka något till kaffe/te och det blev apelsinmuffins. 
 
 
Glutenfria Apelsinmuffins  8 st.
 
100 g rumsvarmt margarin
1 dl florsocker
rivet skal av ½-1 apelsin
1 ägg
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl majsmjöl
0,5 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 200 grader. Rör samman rumsvarmt margarin och florsockret. Tillsätt apelsinskalet och ägget. Rör i potatismjölet, blandat med bakpulver samt majsmjölet. Fyll i silikonformar. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen ca 15 minuter. Pröva med en sticka att de är klara.
 
Blev riktigt goda !!!!!!!!!!!
 
 
Hej Då !!!!!!!!!!!!!

Lite matrecept till gårdagens mat...2013-01-13

 
Chili- och vitlöksmarianerade gröna oliver 20 port.
2 burkar, ca 850 g, gröna oliver utan kärnor, avrunna
4 röda chili, urkärnade, hackade
2 vitlöksklyfta, skalad, finhackad
4 msk citronsaft
1 dl olivolja extra virgin
 
Blanda oliver, chili, vitlök, citronsaft och olivolja i en bunke. Häll upp i en tätslutande burk. Låt oliverna marinera minst 1 dygn innan servering i kylen. Vänd upp och ner då och då.
 
Broccoli -tomatsallad ca 20 port.
 
1 stor purjolök
1 kg broccoli
vatten, salt
4 msk olivolja, extra virgin
2 vitlöksklyftor
2 tsk oregano
salt, grovmalen svartpeppar
2 askar småtomater
 
Skär purjolöken i 2 cm långa bitar och skölj dem. Dela broccolin i buketter. Häll i vatten och salt i en kastrull och när vattnet har kokat lägg i purjo och broccoli och låt småkoka ca 5 minuter.
Låt grönsakerna rinna av, men spara ca 2 dl av kokspadet. Koka upp det sparade spadet, tillsätt oljan, pressade eller hackade vitlöksklyftorna och kryddor. Häll kryddspadet över grönsakerna och låt salladen kallna och dra minsta 6 timmar/helst över natten i kylen. Vänd salladen några gånger under tiden. Lägg upp i en skål med delade småtomater.
 
Bönsallad 20 port.
 
2 burkar borlottibönor (á 410 g )
2 burkar cannellinibönor (á 410 g )
1 stor rödlök
2 msk balsamvinäger
4 msk olivolja
1,5 tsk salt
0,5 tsk nymald svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl hackad bladpersilja
 
Skölj bönorna i kallt vatten. Skala och finhacka rödlöken. Rör ner i bönorna. Blanda vinäger, olja, salt, peppar, vilök och persilja. Häll marinaden över bönorna. Rör om. Täck över och låt stå i kylen över natten. garnera med hackad persilja och rödlök.
 
Frittata med zuccini och purjolök 20 port.
 
2 zuccini (á ca 500 g )
1 stor purjolök
2-3 msk olivolja
1 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
lite Herbamare örtsalt
Omelettsmet:
15 medelstora ägg
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Garnering: färsk oregano
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj, skala och skär zuccinin i ca 0,5 cm stora bitar. Ansa purjolöken och skär i tunna strimlor. Fräs zuccini och purjo i olivolja i en stor stekpanna /eller i omgångar ca 2-3 minuter. Strö på kryddor. Lägg över det i en bakpappersklädd långpanna ( ca 35x40 cm ). Vispa ihop ägg, salt och peppar. Häll de över grönsakerna. Grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter/tills omeletten har stelnat. Täck över när den har svalnat. Ställ i kylen över natten. Skär frittata i bitar och lägg upp på serveringfat. Garnera med färsk oregano.
 
Färskost 20 port.
 
1 ask Philadelphia  (200 g)
1 burk Kesella, 250 g
1 dl hackad gräslök
0,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
 
Rör Philadelphia med Kesella till en slät kräm. Blanda ner gräslök och smaka av med salt och svartpeppar.
 
Italiensk pastasallad 20 port.
 
10 dl pasta (Strozzapreti pasta )
4 burkar á 130g babymorötter
4 st äpple ( Royal gala)
4 st inlagda gurkor
360 g srimlad rökt skinka
400 g frysta ärter
dressing:
8 msk majonnäs
3 dl gräddfil
5 msk senap (Johnnys söt-stark)
lite salt, socker och svartpeppar
 
Koka pasta mjuka. Häll av kokvattnet och kyl snabbt under rinnande vatten. Lägg ärtorna i en kastrull med så mycket vatten som täcker dem. Låt koka upp och ta från plattan. Häll i 1 dl kallt vatten och låt svalna. Häll bort kokvattnet. Skär morötterna i småbitar och skala och tärna äpplen. Tärna gurkorna. Blanda i en skål pasta, morötter, äpple, gurka, strimlad skinka och ärterna. Blanda till derssingen och häll över salladen. Rör om och låt salladen ta smak en stund i kylen före servering. 
 
Blomkålssallad  20 port.
 
2 blomkålshuvud ( á ca 750 g )
vatten,salt
4 selleristjälkar
4 stora rivna morötter
200 g inlagd grillad paprika (söt) i småstrimlor
4 msk hackad kapris
4 msk hackad bladpersilja
8 msk olivolja
4 mst vitvinsvinäger
 
Skär blomkålen i lagon stora buketter och kasta stammen. Koka blomkålen i saltad kokt vatten och koka ca 7-10 minuter/tills blomkålen känns mjuk. Häll bort vattnet och kyl blomkålen under rinnnande kallt vatten. Blanda blomkål, skivad selleri, rivna morötter, strimlad paprika, kapris, persilja i en skål. Blanda ihop olivolja och vinäger och häll över grönsakerna och rör om väl. Täck över och ställ i kylen över natten. Ta ut salladen ca 30 minuter före serveringen.
 
Till allt detta hade jag köpt rostbiff, italienskt skinka och salami, 2 olika sorters meloner, svarta oliver samt bröd.
Dryck var det rödvin, vitvin, öl och ramlösa.
 
Frukttårta med citronkräm ( se receptet 2011-04-24). Gjorde också en glutenfri variant eftersom hade en gäst som tål inte gluten.
 
Glutenfri frukttårta med citronkräm ca 8 - 10 port.
 
3 ägg
1 dl socker
100 g mandelmjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop potatismjöl, mandelmjöl, bakpulver och vaniljsocker och häll i smeten. Rör i försiktigt tills allt är blandad. Häll i en smörad och bröad (med mandelmjöl ) form (pajform med fördjupning). Grädda ca 20-25 minuter. Låt svalna en stund innan du vänder kakan.
Gör fyllning som i fruktårta med citronkräm och dekorera med frukter. 
Till detta serverades kaffe/te.
 
Hej Då !!!!!!!!!!
 
 
 
 

Min födelsedagsfest 2013-01-12

Hade födelsedagfest för mina nära och kära (drygt 20 personer)...
 
 
det blev italiensk mat samt
 
 
frukttårta till kaffe/te...
 
Hade kanoontrevligt och folk åt och tog om (verkade att de tyckte om maten)..fick presenter fast jag ville att folk skulle ge pengar till Kooperationen utan gränser...och flera hade gjort det..BRA !!!!
 
Nöjd och belåten...kanoonbra födelsedag med sång och saxofon... 
 
Hej Då !!!!!!!

Dagens Grattis !!! 2013-01-11

Grattis till mig !!!! Fyller 60 år idag och ett år närmare på pension HURRAAAAAAAAAAAAAAAAA !!
 
 
Ha en bra dag !!
 
Hej Då !!!!!!

Veckans nyheter...2013-01-10

Har inte hunnit skriva så sorry.....började jobba efter helgerna.... 
har varit så trött....  sussat gott några timmar efter jobbet.....
åkte med svärmor till sjukhuset i tisdags ..hon har troligen också fått en propp...
hon ligger på samma strokeavdelning som jag var ett par veckor sedan....
lite trist...men snart fyller jag år och ska ha kalas...
 
 
har inte firat födelsedagar hitintills men tänkte bjuda lite nära och kära för en bit mat & dryck...
och naturligtvis trevlig sällskap inte minst...
 
Hej Då !!!!

Dagens..2013-01-05

Det blev snabbmat dvs. kikärts-morotsbiffar....  gotttttt samt till teet en semla..årets första....
 
 
Kikärts-morotsbiffar 11 ts.
 
kikärter på burk netto 200 g
babymorötter på burk netto 200 g
0,5 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk Herbamare örtsalt
 
Skölj kikärterna och lägg i en skål. Häll bort vattnet från babymorötterna och häll i skålen. Mixa allt och tillsätt vetemjöl, ägg och Herbamare. Rör till en jämn smet. Stek på en plättpanna ca 3-4 min /sida. Servera med lingonsylt och grönsaker.
 
Stora J var på Frölunda torg och kom hem med årets första semlor...
 
 
Gott !!!!!!!
 
Hej Då !!!!!

Dagens soppa 2013-01-04

Köpte lite broccoli och hade lite mandel....det blev en Broccoli-mandelsoppa. Kanooongoood !!!!!
 
 
Broccoli-mandelsoppa 2 port.
 
1 (150 g ) stor potatis 
250 g broccoli
30 g skalade mandel
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
lite svartpeppar
0,5 tsk Herbamare örtsalt
2 dl laktosfri lättmjölk
Garenering: mandelspån
 
Skala och tärna potatis. Dela broccoli i buketter och skär skaftet i småbitar. Hacka mandeln grovt, häll i en kastrull och låt dem bli lite bruna. Häll i vatten, smula i buljongtärning och låt koka upp. Häll i potatis och broccoli och låt småkoka ca 15 minuter. Mixa soppan med mixerstav och krydda med svartpeppar och Herbamare. Tillsätt mjölken och värm upp. Garnera soppan med några mandelspån. Servera med grovt bröd.
 
Hej Då !!!!

Varning !!!! 2013-01-03

 
 Fick ett samtal från "Microsoft" igen att det skulle vara fel på min dator....
Pratade bara svenska med dem och fick luren i örat....
När de försöker driva med mig så driver jag med dem tillbaka...
 
Hej Då !!!!

Dagens trevligheter bio 2013-01-01

Var på bio med Stora J och vi såg på "Mammas pojkar ".
 
 
Filmen hade sina roliga stunder och tänkte på alla dessa halvvuxna ungdomar som bor kvar hemma....
 
Hade kameran med mig och tog några foton från vårt härliga Göteborg:
 
rolig skylt....
 
det var inte så många som var ute....
 
gick förbi en franska café och deras tårtor.....
de var inga dåliga tårtor....
 
Fröknarna Kanolds....dregel....
 
Franska affärens fönster är ju så lockande....Kusmi teer, macarons mm....
 
julbelysningen är snygg iår....
 
snyggt !!!!
 
jeansen hänger snyggt på linan med REA lappar....
 
Victoria passagén var stängt....
 
Hej Då !!!!!!
 
 

God fortsättning på året 2013 !!!!!

Hoppas alla får en kanooonbra år !!!!!!!
 
 
 
Vi hörs...........
 
Hej Då !!!!!!!!

RSS 2.0