Gårdagens trevligheter 2013-02-27

Hade gjort upp med Åsa att komma hem till henne och få en lunch i "Miss Meisters kök"...
 
Gjorde det men tog vägen förbi Way cup (rätt så ny ställe vid Järntorget i Göteborg ) för att köpa med mig något gott och det blev 2 st. semlebullar....så goda med hallon mm. (utan mandelmassa)...samt skorpor gjorda av päronkaka.
 
 
"Allt ska vara ekologiskt, rättvisemärkt och återbrukat" som tex en av väggen är dekorerad med gammla LP skivor mm. Läste en artkel i GP i nov förra året om Way cup och det står i artikeln " Stora griffeltavlor upplyser att det andvänds gårdagens färska bröd till smörgåsar och tredje dagen gör man krutonger på det ".
 
Fick låna en bok : Oui, chef! av Marcus Samuelsson från Åsa. Började läsa den och rätt så i början skriver han om sin mormor  vars matsedlar följde ett enkelt resonemang:" Idag äter man brödet därför att det är färskt. I morgon rostar man det för att det är dagsgammalt och i övermorgon gör man krutonger och det som blir över gör man ströbröd av".
 
Samma tanke fast i det ena fallet handlade man intuitivt och i det andra fallet mera att så ska man göra...
 
Kopplade lite det ihop med serien Lilla Berlin i tidningen Metro.
 
 
 
alla dessa konstiga drycker.....
 
 
och alla dessa konstiga mjölkprodukter....
 
 
Åsa och jag tog en härlig promenad ca 3 timmar och gick till Röda stenen...underbar solsken....lite kallt men så skönt ändå...
 
 
 
Sedan hem till Åsa och hon lagade en härlig middag samt vi åt semlebullar med kaffe/te...
 
Hej Då !!!
 
 
 
 
 

Söndagens skratt/gråt 2013-02-24

 
GP: s P:S: alltid så fyndig !!!!
 
Hej Då !!!!

Dagens meny: Gyllene kyckling med potatisgratäng samt varm chokladfondant med kardemumma 2013-02-24

Lilla J skulle äta hos oss idag och hon gillar kyckling...Såg i senaste nummret Salt&peppar receptet: Gyllene kyckling med potatisgratäng och tyckte att det såg läcker ut så var tvungen att pröva...
 
 
 
Gyllene kyckling med potatisgratäng 4 port.
 
4 kycklingfiléer, utan skinn
Herbamare örtsalt
2-3 kvistar färsk rosmarin
1 msk olivolja
lite bacon
Potatisgratäng:
800 g mjölig potatis
1 stor röd lök
2 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning
2-3 kvistar färsk salvia
salt och peppar
1,5 dl matgrädde
ca 30 g parmesanost riven
Grönsaker:
en bit ca 10 cm purjolök (ca 200 g)
65 g babyspenat (ta mer om ni gillar spenat)
frysta ärter (ca 200 g)
lite olivolja
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva potatisen tunt och koka de nästan mjuka i saltat vatten, ca 5 minuter. Skala och skiva löken tunt. Lägg dem sedan i en skål med 2 msk olivolja, smula i bulgongtärningen och lite salt och peppar. Strimla salviabladen och lägg i skålen. Häll bort vattnet från potatisen och blanda de med resten i skålen försiktigt. Häll allt i en ugnsform. Häll över grädden, finriv permesanosten över och grädda tills gratängen fått fin färg. ca 10 minuter i 225 grader.
Strö Herbamare över kycklingfiléerna samt rosmarinblad på en stor bit smörpapper. Vik sedan över pappret och banka ut kycklingfiléerna med en kavel så att de blir ca 1,5 cm tjocka. Stek kyklingen med 1 msk olivolja. Vänd efter 3-4 minuter, stek tills de är gyllenbruna och genomstekta. Strimla baconet och stek med kycklingen.
Dela purjolöken på längden, skölj under rinnande vatten och skiva tunt. Fräs löken med lite olja i den tomma potatiskastrullen på hög värme. Rör hela tiden. Rör ner spenaten och ärtorna i purjolöken, lägg upp på ett fat med kycklingen och baconet ovanpå så fort spenaten har krympt ihop och ärtorna är mjuka. Servera med gratängen.
 
 
Purjo+ärtor+ spenat = bra smaker ihop !!
Allt smakade riktigt gott !!!!
 
Efterrätten blev : varm chokladfondant med kardemumma...( receptet se 2011-09-03) lika god som vanligt !!
 
 
Hej då !!!!

Dagens blomma 2013-02-23

Så här fint blommar en av mina orkidéer....
 
 
Hej Då !!!!

Dagens handarbete 2013-02-23

Gillar inte melodifestivalen så under tiden sydde jag 2 st. små pippin....
 
 
 
 
funderar ev. på att sy en dröse av pippin och sy fast de på grenar....
 
Hej Då !!!!

Dagens soppa: 2013-02-21

 
dagens lunch blev spenatsoppa (receptet se 2012-06-05)  den är ju så goooooood...och spenat är nyttigt !!!!
 
När jag träffade Åsa 14/2 så fick jag en bok av henne...:
 
 
den är riktigt bra, brukade låna den från biblan flera gånger eftersom den är slut på förlagen.....
men nu har jag egen ex !!!!!
 
Hej Då !!!!!
 

Dagens jämförelse 2013-02-21

Jag är kund både på Ica och Hemköp och får hem deras tidningar Buffé och Salt&peppar....
 
 
 
Buffé hade i sitt senaste nummer bara ett recept som jag skulle tänka mig att göra: Avocado -och rotfruktssallad
 
 
medan Salt&peppar hade flera tex Pulled pork med BBQ-sås
 
 
Katalansk ostsallad...
 
 
Gyllene kyckling med potatisgratäng...mmm
 
 
Salt&peppar ser trevligare ut samt har flera recept som lockar en att pröva....
så sorry Buffé men tycker att ni blivit sämre både med som tidning och med recept....skärpning !!!
 
 
Lilla J ska äta hos oss på söndag och hon gillar kyckling så det blir nog Gyllene kyckling med potatisgratäng...
efterrätt blir det nog varm chokladfondant med kardemumma (recept 2011-09-03).
 
Hej då !!!
 
 

Något att se framemot...

 
Göteborg 16-17 mars 2013 på Elite Park Avenue Hotell .....
 
 
Underbart....var där förra året- roligt med massor av olika föreläsningar samt smakprover mm...
 
Kan verkligen rekommendera !!!!
  
 Detta hade jag med mig hem förra året:
 
 
Hej Då !!!!
 
P.S. kolla på hemsidan: www.goteborgslakritsfestival.se
 

Svar till efterlysning 2 2013-02-19

Hade lagt frågan till www.odla.se och fick svar att:
 
 
växten heter: Polyscias fruticosa "Snowflake" på svenska Prickaralia och på engelska Parsley aralia (passande namn eftersom den liknar persilja ...).
 
Hej Då !!!!
 

Blandade saker....2013-02-19

Jag som gillar handarbete blev glad och inspirerad av :
 
 
nya pocketböcker av Vilhelm Moberg...alla ser ut som om de var broderade.....snyggt...
 
jättefint gjorda....
 
Några enkla luncher:
 
 
edamamebönor, röd lök, svarta oliver, halloumi samt kokt ägg....
 
 
stekt tofu med soyasås, sugar snaps, kidneybönor, stora vita bönor, kikärter, små tomater, olivolja, vinäger och Herbamare örtsalt....
 
Kanske passar detta  i sammanhanget:
 
 
Hej Då !!!!!
 

Efterlysning 2 2013-02-17

Har köpt några år sedan en växt:
 
bladen ser ut nästan som persilja med ljusare kanter...
 
rötterna ... jag vattnar den 1 gång/vecka och den gillar inte ha för mycket vatten...
vet ej namnet på detta....så om någon känner igen växten.....hör gärna av dig...
 
Hej Då !!!!!

Efterlysning 1 2013-02-17

Har 3 st. "porslinsgubbar"..
 
 
men fattas 1 "rysk" matolja ....bilden nedan är tagen troligen flera år sedan fönster på ett antikvitetsaffär i Majorna...(huvuden mellan matolja och ättika ska byta plats.)
 
har kollat lite runt Majorna men hittar inte .....
 
om någon har "matolja"gubben så hör av dig....!!!!!
 
Hej Då !!!!
 

Några vaser 2013-02-16

Prenumererar tidningen : Retro
 
och nyaste nummer hade de en reportage om "Den tyska modellen" dvs om vaser från Tyskland..
började kolla mina vaser och jag har två :
 
 
en stor senapsgul 52 cm hög Scheurich och en mindre grön 17 cm hög ...
 
 
 
tdningen är väldigt bra och brukar läsa den från pärm till pärm.....
om man är nyfiken på flera vaser gå då och kolla : www.tusenvaser.blogspot.com
 
 
Hej Då !!!!!
 

Dagens trevligheter 2013-02-14

Hade gjort upp med Åsa....att ses och göra något tillsammans i stan....jag stod vid Kungsportsplatsen och väntade på henne...såg ovanför Apoteket underbara ornament och tjusig balkongräcke men ack så rostig.....
 
 
hoppas man fixar detta innan det är för sent att rädda den...
 
tog med oss fika till Palmhuset och gick sedan runt bland växterna....
jag är väldigt förtjust i växten: impatiens niamniamensis..vet ej namnet på svenska...blommorna är ju så fina..grön, gul och röd i en och samma blomma....
skulle vilja ha den här hemma......
 
gick runt bland kameliorna...rosa, röda, vita mmm
 
ser ut som en klocka...
 
tog sedan en runda genom hela Palmhuset...
tebuske....
 
citrusväxt....
 
liljeväxt...
 
Får det vara en kopp kall te.....
 
grön växt med grön blomma....
 
calabash.....
 
"Kvarglömda Vingar"....
 
helt underbar mossa.....
 
calliandra tweedii......roliga blommor som ser ut som borste.....
 
trädkaktus......
 
efter Palmhuset gick vägen till Röhsska och vi tillbringade flera timmar där....sedan Saluhallen och lite mat i magen och små inköp av macadamianötter, pistagénötter, torkad papaya och fastnade sist hos Fröknarna Kanold....
 
Tiden går när man har roligt....!!!
 
Hej Då !!!!!
 
 
 
 

Trevlig alla vänners dag 2013-02-14

I dag säger man i Finland att det är "Alla Vänners dag" . 
 
 
Bilden är från Trädgårdsföreningen...såg ett litet hjärta i snön.... 
 
Ha en riktigt bra dag idag !!!!!!!!!!!!!!
 
Hej Då !!!

Dagens trevligheter 2013-02-13

Gick till Järntorget efter jobbet och köpte en tårta från Steinbrenner &Nyberg...gott med hallonmousse ...
 
 
Lilla J åker imorgon till London och vi ska vara kattvakter.....så det blev fika ikväll...
 
Detta hängde på några av körsbärsträden vid Järntorget...trevligt !!!!
 
 
 
Var på Tekultur och köpte lite olika teer....bästa teaffären i Göteborg !!!
 
Hej Då !!!!!
 

Dagens bakning: mandelgifflar 2013-02-12

Trodde att jag hade massor av vetemjöl hemma och satte igång att baka...men hade ca 10 dl ...räckte till 18 st mandelgifflar...( receptet se 2012-07-25)
 
 
 
nästan som semla bara vispgrädde som fattas....
 
Hej Då !!!!

Dagens meny: Lövbiffrullader á la Italien, klyftpotatis, bearnaisesås, sallad, hallon/blåbärsskum och Toscakaka 2013-02-10

Det var länge sedan gjorde Lövbiffsrullader á la Italien...(Recptet se 2012-02-19) gjorde som enl. receptet men vi var bara 3 st idag så resten av fyllningen la ovanpå rulladerna i ugnen....gottt!!!
 
 
klyftpotatis och sallad av : apelsin, mozzarella, rödlök samt saft av en apelsin...
 
 
Hallon/blåbärsskum 6 port.
 
250 g frysta hallon
150 g frysta stora blåbär
0,5 dl socker
1 äggvita
2 dl vispgrädde
2 msk kokos
garnering: kokos
 
Lägg hallon och blåbär i en kastrull med sockret. Koka upp och rör hela tiden. När bären har smält och börjar bubbla,låt småkoka ca 2-3 minuter under lock. Låt svalna.
Vispa äggvitan hårt. Vispa grädden hårt och blanda i kokos. Blanda ihop äggvita och grädde med slickepott. Blanda i kall bärmos och blanda allt. Dela i portionsglas och garnera med kokos. Låt stå i kylen en stund före servering.
 
www.missmeistersmat.blogspot.com hade gjort jitterbuggare (mina jordgubbsjitterbuggare se 2011-07-09) och tänkte tillbaka så kom jag tänka på den traditionella Toscakakan...den har lite "gammal" stämpel på sig och jag har inte gjort den på flera år..tidigare gjorde man den nästan en gång/vecka...
n
 
Toscakaka 12 bitar.
 
100 g margarin
3 ägg (rumsvarma)
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
tosca:
50 g margarin
0,75 dl socker
100g mandelspån
1 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
 
Sätt ugnen på 175 grader. Spänn bakpapper mellan botten och kanterna i en springform ( ca 25 cm diameter). Smörj botten och kanterna. Smält margarinet och låt svalna. Vispa rumsvarma ägg och socker pösigt ( ca 2 min med elvisp). Blanda vetemjöl och bakpulver och sickta i äggsmeten. Blanda i margarinet. Häll i formen och grädda i 175 grader näst längsta falsen i ugnen ca 25 minuter.
Gör toscasmeten: Smält margari i en kastrull och blanda i socker, mandelspån, vetemjöl och grädde. Koka upp och låt småkoka ca 2-3 minuter och rör hela tiden.
Höj ugnsvärmen till 200 grader. Bre toscasmeten över kakan. Grädda i lite över mellersta falsen ca 10 minuter eller tills kakan har fått fin färg.
Spara inte utan koka kaffe/te med en gång och njut av kakan...!!! 
 
Hej Då !!!
 
 

Dagens handarbete..2013-02-09

 
fritt broderi.... fick idén från en fotobok....ska rama in den ............
 
Hej Då !!!!!

Dagens "studiebesök" 2013-02-09

Var på Orienthuset idag...så mycket spännande saker som det finns...tittade och sniffade...men kom hem med:
 
 
mangopulver, kikärtsmjöl....
 
 
godis...fick order från jobbet från 2 st att köpa Nergo....
 
 
kardemummate ( som jag dricker på jobbet), björnbärssirap (gott till glass...), minifikon, borlottibönor.....
 
 
apelsinkakamix samt Jaffakex.....
 
Visste inte vad jag skulle använda mangopulver till men "googlade" och man kan använda den istället citronsaft   1 tsk mangopulver = 2 msk citronsaft....visste inte...man lär sig alltid något nytt...
 
Hej Då !!!!!!

Dagens 2013-02-08

 
Gjorde igår världens godaste sallad...fransk sellerisallad....
 
Fransk sellerisallad 5-6 port.
ca 500 g rotselleri
1 msk citronsaft
ca 1 L vatten
0,5 tsk salt
1,5 äpple (Royal Gala)
sås:
1 äggula
2 tsk senap (Johnny's söt-stark)
1 tsk vitvinsvinäger
2 dl solrosolja
1 msk citronsaft
0,5 tsk fenkålsfrö
lite salt och svartpeppar
 
Skala och riv selleri. Blanda i citronsaft. Koka vatten i en kastrull. Tillsätt selleri och låt stå ca 1 minut. Sila och spola med kallt vatten och låt rinna av väl. Krydda med salt. Skala och riv äpplen och blanda med selleri. Vispa äggula, senap och vinäger i en skål. Tillsätt olja först i droppar och sedan som en smal band och vispa hela tiden. Tillsätt citronsaften, fenkål, och smaksätt med salt och peppar. Blanda såsen med selleri/äpple. Låt dra minst ett par timmar före servering.
 
var i Saluhallen och köpte färdiggrillade tjock ribbs....
 
 
gott !!!!!!!!!
 
Hej Då !!!

Ledig dag 2013-02-08

 
Startade dagen med att åka till Botaniska...möttes av arbetsplats inte växter...de håller på att bygger något nytt i entrén gick en stund men vände tillbaka...hoppade av spårvagnen vid Vasaplatsen och fotade härliga lampskärmar som finns i parken...
 
 
därifrån gick jag till Trädgårdsföreningen Palmhuset. De har Kameliaveckor där. I Palmhusets västra flygeln blommar kameliorna , rosa, röda och vita nyanser under första veckorna i februari. Nu är de som vackrast...
Kan rekommendera detta..fri enré också ...
 
 
 
 
 
 
Fotade lite annat där också:
 
vet ej vad växten heter men den har snygga blommor...
 
flera ny blad på gång....
 
växter som lever på lavasten...
 
orkidér..
 
orkidér...
 
orkidér...
 
nya blad på gång....
 
efter detta gick jag till Saluhallen..har ej varit där efter nyöppningen....härligt med alla dessa dofter av ostar, kryddor mm...snyggt inne...kom hem med:
Tyskt lantbröd samt hönokaka aktigt men tjockare brödkaka...
 
finskt Aura ost lagrad 15 månader...smälter i munnen.....!!!!!!!!
 
½ kg kokt skinka...billigt 25:-/½ kg
 
 
varje gång när jag ser dessa tänker jag på barndomen...älskade äta dessa....
 
Hej Då !!!!
 
 
 

En ny klättrare 2013-02-05

Blev förtjust i klättrande kaniner så gjode en till...
 
 
 
Hej Då !!!
 

Fortsättningen på Runebergskaka...2013-02-05

 
Så här ser min Runebergskaka ut....
 
Runebergskaka
 
150 g rumsvarmt margarin
1,5 dl socker
2 ägg
1 dl hallonsylt
3 dl vetemjöl
1 msk kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl krossade pepparkakor
Lag till indränkning:
0,5 dl vatten
0,5 dl ljus rom
2 msk socker
Garnering:
1 dl florsocker
1 msk silad hallonsylt
ca 1-2 tsk vatten
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa mellan. Tillsätt hallonsylt. Blanda ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker och sikta i smeten. Tillsätt sist krossade pepparkakor. Häll i smord och bröad avlång ( 1 Liter ) bakform. Grädda i 175 grader i nedersta falsen ca 45-55 minuter. Pröva med en sticka. Låt svalna lite före vändning av kakan. Låt kakan svalna en liten stund till. Tvätta formen under tiden och sedan ställ kakan tillbaka i formen. Värm upp lagen i en kastrull. Dränk kakan med hjälp av sked tills allt har sugits in. Låt kakan dra minst ett par timmar eller helst över natten.
Vänd kakan på serveringsfat. Blanda ihop florsocker, silad sylt och börja med 1 tsk vatten. Om kristyren är för tjock tillsätt lite mer vatten. Häll garneringen försiktigt över kakan. Låt stelna.
 
 
 
Dagens blev: kokt blåmkål, broccoli samt vit grundsås med Herbamare örtsalt, gräslök och strimlad skinka..
 
Hej Då !!!
 
   

Dagen till ära Runebergsbakelser 2013-02-05

Idag firar man J.L Runeberg i Finland.
 
 
Han var en av Finlands nationalskalder..Mest känd verk " Fänrik Ståhls sägner " samt han har skrivit nationalsången "Vårt land"...
 
Man brukar baka Runebergsbakelser som traditionellt ser ut så här :
 
Jag har också bakat Runebergskaka men den får dra lite till och sedan ska jag dekorera den...
fortsättningen följer....
 
Hej Då så länge !!!
 
 

Dagens pajer...2013-02-03

 
tänkte börja bakifån och presenterar dagens lyxiga efterrätt: Frasiga äpplepajer med vanijsås....recptet är från Leva&Bo nr 5/2013.
 
Frasiga äpplepajer 4 st
 
4 plattor fryst smödeg
1 ägg
ca 1,5 dl fast äpplemos
ca 3 äpple (beroende på storlek 3-6 )
smält smör till pensling
3 msk florsocker
Garnering:
florsocker
ev myntblad
servering med vaniljsås
 
Lägg smördegsplattorna på en bakpappersklädd plåt och låt dem tina i rumstemperatur ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla degplattorna med uppvispad ägg. Fördela och bred äpplemoset i en sträng i mitten längs varje botten. Kärna ur och skär i äpplen i tunna skivor. Lägg äppleskivorna omlott i mitten på varje botten, pensla med smöret och sikta över lite florsocker. Grädda i 225 grader mitt i ugnet ca 20 minuter. Sikta över florsocker, garnera med myntblad och servera med vaniljsås.
 
frasiga lagom söta ....mmmmmm.......detta ska jag göra med andra frukter också.....lätt att göra ....
 
 
 
Skinka - äpplepaj 5 port
 
Botten:
2 dl dinkelmjöl
1 dl potatismospulver
0,5 tsk bakpulver
100 g margarin
1 dl kallt vatten
Fyllning:
1 stor äpple
1 stor morot
1 liten rödlök
0,5 msk olja
nypa salt och svartpeppar
180 g rökt strimlat skinka
Äggstagning:
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 msk senap (Johnny's söt-stark)
0,75 tsk svartpeppar
2 dl riven emmentalerost
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop dinkelmjöl, potatismospulver och bakpulver. Nyp i margarinet med fingrarna och tillsätt vatten och blanda till en jämn deg. Ta en rund pajform ca 27 cm och täck botten och kanterna med degen. Ställ i kylen så länge. Skala och riv moroten samt kärna ur, skala och riv äpplen. Skala och hacka löken och stek den i en stekpanna en liten stund. Tillsätt moroten och krydda med salt och svartpeppar. Ta ur plattan och blanda med rivet äpple. Låt svalna en stund. Lägg allt sedan på botten. Tillsätt strimlat skinka. Blanda grädde med ägg, senap och svartpeppar och häll över. Strö över riven ost. Grädda i 200 grader i nedersta falsen ca 35 minuter. Servera med god sallad.    
 
 
Hade till en sallad med : romansallad, apelsin, rödlök, mozzarella och sås av olja, honung, salt och svartpeppar.
 
 
Gott ........
 
Hej Då !!!!:)
 

Dagens 2013-02-02

 
dagens blev kokt blomkål med enkel korv/gräslökssås med lite gurka och morot....
 
Enkel korv/gräslöksås 2 port
 
1 msk margarin
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
250-300 g wienerkorv i småbitar
Herbamare örtsalt
svartpeppar
1 dl hackad gräslök
1 hårdkokt ägg
 
Värm margarin i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Låt puttra en stund utan att mjölet blir brunt. Vispa i hälften av mjölken tills såsen tjocknar. Tillsätt resten av mjölken och rör om hela tiden. Tillsätt korvbitarna, krydda med Herbamare och svartpeppar samt tillsätt 0,5 dl gräslök. Låt småkoka några minuter. Mosa ägget med 0,5 dl gräslök och dekorera såsen med det. Servara med potatis /blomkål.
 
Hej Då !!!
 
 

Dagens 2013-01-31

 
Dagens lunch blev varm kikärts/broccolisallad med kokt ägg....
Gott och enkelt..
 
Hej Då !!!

RSS 2.0