Dagens meny: paella á la Kristiina samt hallon -vitchoklad skum 2012-09-30

Det var länge sedan jag gjorde Paella och idag blev det á la Kristiina. Ingen hos oss gillar musslor mm så det blev lite enklare variant av Paella.
 
 
Paella á la Kristiina 6 port.
 
2 msk olja
1 hackad gul lök
3 dl ris
6 dl hönsbuljong ( vatten + 2 st buljongtärningar)
0,5 g saffran
4 st kokta kycklingfiléer ( kokade de i hönsbuljong ca 30 minuter)
ca 125 g frysta sockerärter
1 röd paprika
1 gul paprika
lite herbamare örtsalt
1 tsk ramslök
lite persilja
 
Fräs hackad gul lök och ris i olja i en kastrull tills allt blir en aning brunt. Tillsätt buljongen och saffran. Rör om väl och koka riset enl. paketet ( mitt ris behöver bara 10 minuter ). Dela kokta kycklingsfiléer i mindre bitar och värm de i riset mot slutet av koktiden tillsammans med ärterna. Garnera med skivad paprika ramslök och persilja.
Man kan garnera också med musslor och räkor.
 
 
 
 
Hallon - vitchoklad skum 6 port.
 
garnering: ca 1 l färska hallon 
4 msk florsocker
skum: 100 g vit choklad
1 dl vispgrädde
1 dl gräddfil
1 dl smetana
2 msk vaniljsocker
riven skal av ½ citron
 
Blanda hallon med florsocker och låt dem gosa till sig. Smält vitchokladen i vatten bad. Vispa grädden. Vispa i en anna skål gräddfil och smetana med vaniljsocker och riven citronskal. Blanda i chokladen och sist vispad grädde. Lägg lite hallon på botten av portionsskålar sedan skum och lite hallon och skum igen.  Servera genast.
 
Hej då !!!!!

Dagens meny: kokt torsk med äggsås, kokt potatis, ärter samt créme brûlée

Hade hört av några kompisar om att det finns ett bra loppis i Alingsås som heter Vinden. Åkte dit idag men...det var inte så mycket utan kom därifrån med ett par kokböcker samt ett teburk.
 
 
Dyr plastpåse därifrån: kostar 5 kronor varav 3 går till välgörenhet...
 
Dagens mat blev det kokt torsk med äggsås, kokt potatis och sockerärter..(se receptet  2010-09-14) det är ju gott !!!
 
 
efterrätten den klassiska : Créme brûlée ( se receptet créme brûlée á la Peter Harrysson 2011-06-12).
 
 
 
Hej då !!!!!
 

Tips till teälskare 2012-09-27

Här i Göteborg pågår ju Bokmässa och den som gillar te gå då till monter A04:12 brevid barntorget och smaka lite på riktigt goda japanska teer !!!
 
 
detta är från Yuko Ono och firman finns i Stockholm.. se http://www.yukoono.se
 
Ett annat tips är snygga japanska tekannor från Zero som ska Tekultur ta hem inför julen.
 
 
Är den inte fin och precis min färg..jag ska köpa den när de kommer......rymmer ca 5.8 dl precis två koppar...
 
Hej då !!!!

Dagens mat och bakning 2012-09-27

Ett tuff TRX pass på Kristinedal samt simning. Snabbt mat och det blev omelett med potatis, broccoli, pancetta och svarta oliver...
 
 
Stora J har inte haft sockerkaka på ett tag så bakade en kardemummakaka. Receptet är från The Hummingbird Bakery (har gjort den tidigare se 2012-05-29) men hade ingen créme fraiche utan tog smetana.
 
  kardemummakapslar  
 malen och doften är godomlig....
 
 
blev riktigt bra och väntade en liten stund............och gjorde
 
 
en kopp grön jordgubbste med kardemummakaka............mmmmmmmmmmmmmmmmmm
 
Hej då !!!!
 

Dagens gott gotti gott gott 2012-09-25

Gjorde lite Italien inspirerad : Edamame fave e pancetta ( edamamebönor och ital. bacon) och detta blev så gott!!!
 
 
Edamame fave e pancetta 1 port.
 
ca 80 g edamamebönor (utan skidor)
80 g tärnad pancetta
20 g broccoli
lite Herbamare örtsalt
0,5 tsk olivolja
2 msk smör
 
Stek pancetta i en stekpanna utan fett, tillsätt därefter olivolja, edamamebönor och broccoli i småbitar. Smaka av med herbamare och lägg i smöret, vänd runt och servera. Hittade till en gul tomat.  
 
Bakade igen med "grahamssurdeg". Den är bra och har ny Graham den 3:dje på gång...(lämnar alltid ca 1-2 dl från sudegen och börjar mata den så den blir en ny Graham...) 
 
 
Dinkelbröd 2 stora
 
600 g vatten
20 g jäst
375 g grahamssurdeg (Graham den 2:a)
150 g mörkt muscovadosocker
35 g honung
drygt 1 kg dinkel ekologiskt
30 g havssalt
 
Lägg jästen i småbitar i en stor skål. Häll vatten över och vispa så att jästen löser sig. Tillsätt grahamssurdeg, muscovadosocker och honung. Blanda i dinkelmjöl och salt och arbeta degen ca 10 min i maskin dubbelt för hand. Lägg över degen i en oljad plastlåda med lock. Låt degen jäsa i lådan ca 2 timmar. Dela degen till 2 och arbeta inte mycket med den utan försök få två limpor av den på en bakpappersklädd plåt. Sätt ugnen på 250 grader och ställ en galler på botten av ugnen. Häll kokande vatten på en ugnsfat och ställ den längst in i ugnen. Ställ in bröden i ugnen och sänk värmen till 175 grader. Grädda bröden i ca 35 - 45 minuter eller brödets innertemperatur är ca 98 grader. Mina blev tjocka så jag hade de nog ca 45-50 minuter. 
 
brödet jäste bra som man kan se....
 
det är ju så gott med varm brödskiva med smör som smälter...och ett glas mjölk...
 
 
Hej då !!!

Dagens "må bra" 2012-09-25

Var på Kristinedal tidigt imorse och träffade min PT Jacqueline. God vad hon körde med mig men ...man kan faktiskt se resultat tex jag kör med kettlebell en övning...
 
man startar med på rygg
 
kommer upp en bit
 
och en bit till och sedan från detta upp till stående...och tillbaka samma sätt....
jag började med 2 kg vikt och körde idag (Jacqueline visade inte hur tung kettlebell var ) med 6 KG.!!!!
 
Tjusigt värre !!!
 
Satt i bastun sedan och kände mig så nöjd !!! Detta är kärlek ( som Jacqueline säger) !!!!
 
Hej då !!!
 

Dagens recept 2012-09-24

Har fått en gång länge sedan smaka på Toas med chokladtapenad & getost. Det var riktigt gott och hittade inte receptet ( som jag fick då) men frågade på jobbet och Marianne hade kvar receptet HURRAAAAA!!!! 
 
 
receptet är från http://www.chokladsajten.com och denna var nog i en Bolaget tidning.
 
Var så god och håll tillgodo och jag kan garantera att toasten smakar helt underbart !!!!!
 
Hej då !!!!
 

Förskönad Göteborg 2012-09-24

Hittade denna "målning" på en hållplats.... Snyggt !!!!!!!!!!!!!!!! Mera sådant ...
 
 
Upptäckte också idag att det finns en staty på taket på Elite Hotell Plaza Västra Hamngatan...
 
 
konstigt ...!!!
 
Hej då !!!

Dagens trevligheter 2012-09-24

Det är väl inte så ofta man får ett SMS från Systembolaget men idag fick jag ett...
 
 
årets Blossa har kommit...ska man smaka eller ska man vänta lite till...????????????????
 
Hej då !!!

Dagens meny: Köttgryta med öl, potatis, kiwi -avocadosallad, våffeltårta samt chokladpaj till kaffe/te 2012-09-23

Stora J åkte till Tjörn och klippte gräset men jag stannade hemma och gjorde mat och bakade.
 
före ugnen...
 
Köttgryta med öl 6 port.
 
ca 1200 g kött ( hade ca 700 g gris -och ca 500 g nötbitar)
8 små röda steklökar
200 g färska champinjoner
15 torkade katrinplommon
ca 4 dl öl
10 kryddpeppar
2 lagerblad
1 tsk salt
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala lökarna och dela dem mitt itu och putsa och dela champinjoner. Stek köttbitarna (ca 2cm x 2 cm ) i olika omgångar i en stekpanna och häll de i en gryta. Skölj pannan efter varje stekomgång med lite öl. Stek löken och cahmpinjonerna en stund och tillsätt i grytan. Fyll med resten av ölen i grytan. Tillsätt katrinplommon, peppar, lagerblad och salt. Ställ grytan med lock i ugnen i 200 grader ca 1,5 -2 timmar. Servera med potatis och sallad. 
 
efter ugnen...
på tallrik....
 
 
Kiwi -avocadosallad 4 port.
 
1 kruka krispsallad
2 kiwi
1 avocado
saft av en ½ citron
1 msk olivolja med 1 tsk Herbes de Provence
2 msk pinjenötter
 
Skölj och riv salladen och ställ på en serveringsfat. Stänk olivoljan med kryddorna över. Skala och skär kiwi. Dela avocado och ta bort kärnan och skal och skiva den. Doppa avocadoskivorna i citronsaften. Placera kiwi och avocado över salladen och strö över pinjenötter ( man kan rosta de för mer smak).
 
 
Våffeltårta med dulce de leche, banan och jordnötter  4 port.
 
1 burk sötad kondencerad mjölk
4-6 st våfflor
2 stora bananer
50 g hackad mörk choklad
½ L vaniljglass
1 dl salt jordnötter
 
Ta av pappret från mjölburken och lägg den i en stor kastrull. Täck med vatten. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 2,5 - 3 timmar under lock. Vattnet ska bara sjuda, inte koka !  Fyll ev. mer varmt vatten ibland så att burken är täckt hela tiden. Ta upp burken, skölj i kallt vatten och låt svalna. Öppna med en konservöppnare och kolasåsen är klar ! Bred kolasåsen på alla våfflor. Skiva bananerna och fördela över våfflorna tillsammans med hälften av jordnötterna. Lägg ihop våfflorna med glass emellan och toppa med hackad choklad. Servera genast !
Receptet är från Salt&peppar nr 3/2012.
 
underbart med söta och salta !!!!
 
 
Chokladpaj  8 port.
 
100 g rumsvarmt margarin
1 dl socker
1 ägg
2,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
Fyllning:
100 g margarin
100 g mörk choklad ( hade 40 g mintcrisp o 60 g vanlig mörk choklad)
2 ägg
1,5 dl socker
1 dl vetemjöl
1 krm salt
2 dl mjölk
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa margarin och sockret. Vispa i ägget. Blanda kakao med vetemjöl och vänd i smeten. Rör hastigt blandningen jämn. Tryck ut degen med mjölade fingrar över botten och kanterna av en smord pajform ( ca 25 cm diameter). Smält margarin i en kastrull, tillsätt chokladen i bitar. Ta kastrullen från plattan och rör om tills chokladen har smält helt. Vispa äggen och sockret lätt i en skål, sikta i vetemjöl/kakaoblandningen och salt. Tillsätt mjölken och chokladblandningen. Häll fyllningen på pajbotten och grädda i 200 grader ca 30-35 minuter i nedersta delen av ugnen. Rör pajformen lätt och se om fyllningen har stelnat. Servera pajen avsvalnad med vispad grädde.  
 
 
Hej då !!!!!!

Dagens bakning: grahamsbröd (med surdeg) 2012-09-22

Jag hade startat med grahamssurdeg och använde den i brödbaket idag.
 
 
Grahamssurdeg:
1. dag 1 på morgonen blanda 120 g vatten och 60 g grahamsmjöl i en bunke (jag använder en liten glasburk med lock). Täck med plastfolie eller sätt på lock.
2. Låt stå i rumstemperatur till kvällen och mata surdegen med 60 g vatten och 60 g grahamsmjöl, rör om.
3. Låt stå i rumstemperatur till nästa morgon, dag 2, mata surdegen med 60 g vatten och 60 g grahamsmjöl. Om det har börjat bubbla lite grann kan du ställa surdegen i kylen. Om den inte har några bubblor tillsätt lite rårivet äpple, en tsk honung eller en tsk naturell yoghurt och låt stå i rumstemperatur till nästa morgon, dag 3, då mata degen med 60 g vatten och 60 g grahamsmjöl, rör om och ställ i kylen.
4. dag 4 ska surdegen vara redo för brödbak. Man kan spara den i kylen och mata den några gånger i veckan inför andra brödbak.
 
Jag använde en del av surdegen och sparade ca 1 dl till "ny" grund som jag matade idag med 60 g vatten och 60 g mjöl och ska mata den imorgon morgon och kväll... 
 
 
Grahamsbröd 1 st
 
2 dl fingervarmt vatten
5 g jäst
35 g mörkt muscovado socker
150 g grahamssurdeg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
 
Blanda vatten med jäst i en bunke. Tillsätt socker och grahamssurdeg och rör om. Tillsätt vetemjöl, salt och det mesta av grahamsmjölet. Blanda ordentligt till en jämn och smidig deg. Häll lite mer mjöl tills degen släpper bunken. Lägg den i en oljad plastbunk med lock. Låt jäsa ca 1 timme. Vänd degen försiktigt - utan att trycka- ena sidan av degen mot mitten, därefter andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt (skarven nere) och lägg den på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa i rumstemperatur under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader och ställ en tom plåt på nedersta falsen. Ställ in en form med kokhet vatten på längst ner i ugnen och sedan brödplåten. Sänk värmen till ca 200 grader och grädda brödet i ca 30- 35 minuter. Låt brödet svalna på galler insvept i en bakduk.  
 
 
Brödet har jäst bra, funderade att man hade nog kunnat låta den jäsa i kylen över natten och bakat den nästa dag men...det ska vi pröva nästa gång... Brädet har en tunn krispig yta och smaken är fyllig men inte tung...
 
Hej då !!!

Dagens trevligheter 2012-09-22

Läste i Två dagar om te. Bra sida om te.
 
 
Tycker att bästa teaffär i Göteborg är Tekultur på Andra Långgatan: bra sotiment, kunnig personal och trevligt bemötande!!!
 
Läste också om
 
 
att några lykstoplar på Axel Dahlströms torg fått värmande klädsel... härligt initiativ tycker jag....
 
mera sådant !!!!
 
Orkade inte göra något spännande mat idag utan det blev Köttfärssås á la Stroganoff och pasta.
 
Biff Stroganoff/Stroganov har blivit känd i flera länder och man har lite olika variationer av den. Här i Sverige har vi ju Korvstroganoff.  
 
 
Köttfärssås á la Stroganoff
 
ca 500 g köttfärs
2 små lökar
ca 0,5 msk olja
1 tsk salt
nypa kryddpeppar
2 msk tomatpuré
2 msk ketchup
2 msk vetemjöl
4,5- 5 dl vatten
ca 10 skivor smörgåsgurka 
2 msk smetana
 
Skala och hacka löken. Stek köttfärsen och löken med olja i en stekpanna. Krydda med salt och kryddpeppar. Tillsätt tomatpuré och ketchup samt vetemjöl och blanda väl. Tillsätt vatten och blanda. Låt småputtra på mellanvärme ca 10 minuter. Tärna smörgåsgurkan och tillsätt de och smetana i såsen. Servera med pasta, kokt potatis eller ris. Extra smörgåsgurka är också gott till.
 
 до свидания (Hej då på rysska uttalas ungefär da svidanja )
 
 
 

Dagens smile 2012-09-18

Hittade detta i en tidning och blev så glad humör hela dagen......
 
Hej då och nu är jag trött i tungan....
 

Dagens nostalgitripp 2012-09-18

Stora J började rensa sina LP skivor o singlar och jag med. Hittade en av mina storfavoriter:
 
Robertino Loretti från tror att det var 1960 eller 1961. Han sjöng låten : O sole mio och jag var helt sold....Sicken röst killen hade. Han var ca 12-13 år då i början av 60 talet när han blev känd just med O sole mio. Sedan har jag hört andra låtar med honom och en som får håret resa sig är : Ave Maria.
Tror att det går hitta honom på Youtube. Lyssna Ave Maria och njut!!!!
 
Hej då !!!
 

Dagens trevligheter 2012-09-17

Årets Muumin julmugg "Vinterskog" 2012 . Har redan lagt in beställning.... 
 
Hej då !!!
 

Dagens meny: "Arista alla Toscana" (=helstekt kotlettrad), ugnstekta potatis, fruktig halloumisallad samt Clafoutis med hallon o björnbär 2012-09-16

Var ju i Saluhallen och köpte en kotlettrad ( ca 1,5 kg) utan ben. Hela lägenheten doftade av rosmarin och timjan..underbart.
 
Arista alla Toscana med potatis ca 8 port.
 
en kotlettrad ca 1,5 kg
1 vitlök
1 citron
1 knippe färsk rosmarin
1 knippe färsk timjan
några tsk torkad rosmarin
några tsk torkad timjan
havssalt
svartpeppar
olivolja extra virgin ( fick ju en kasse med gosaker på matbloggarträffen, oljan är krav o från Fontana)
 
ca 1,5 kg småpotatis
Herbamare örtsalt
ca 1,5 msk olivolja extra virgin 
 
Sätt ugnen på 175 grader. Gör små hål i köttet med kniv. Stoppa i torkad rosmarin och timjan. Bind upp kotlettraden och peta i färska örtern mellan garnen och köttet och krydda med svartpeppar och havssalt. Lägg köttet i en långpanna och häll lite olja över köttet. Dela citronen och vitlöken och lägg  brevid köttet.
Sätt i ugnen i 175 grader tills köttets innertemperatur är ca 65 grader. ( hade ca 1 timme i ugnen). När det är ca 30 min kvar av "köttiden" dela potatisen i mindre bitar, krydda med Herbamare och vänd de i olivolja. Häll sedan de i ugnsplåten runt köttet, höjd ugnvärme till ca 200 grader och stek då ca 30 minuter till. Köttsaften ger potatisen en angenäm smak och arom.Ta ut köttet och låt den vila på galler en stund. Skiva köttet i ca ½ - 1 cm tjock skivor. Häll lite av skyn på och lägg potatisen brevid. Den vädoft som fyller köket är den samma som fick de grekiska biskoparna att ropa "Arista, arista"!
 
Gjorde till en Fruktig halloumisallad ( 3 port).: 3 skivor halloumi som jag stekte lätt, 1 apelsin i småbitar, några körsbärstomater/ pers, lite gurka i småbitar, 1 liten  hackad rödlök, 4 vindruvor / pers. Saltet från halloumi och det söta från frukterna= smaskens....
 
Hittade ett Clafoutis recept i Leva&Bo nr. 33 och gjorde den med hallon och björnbär.
 
Clafoutis med hallon och björnbär 9 (små)port.
 
125 g färska hallon
125 g färska björnbär
3 ägg
2 dl socker
1 msk rörsocker
1,5 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
1 dl grädde
lite florsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg hallon och björnbär i en smord ugnsform 25 X 25 cm. Vispa ihop ägg, socker, rörsocker, vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver och vaniljsocker till en slät smet. Vispa i mjölk och grädde. Häll över bären och grädda i 175 grader ca 30-40 minuter. Sikta över florsocker och servera med vaniljvisp/vispad grädde. 
Man bara satt och myste efter smakrik och rikligt doftande middag med en kopp jordgubbste och en bit Clafoutis.
 
Hej då !!!
 
 
 
 
 
 

Dagens : egenodlad potatis och kantarellbiffar samt rotfruktschips 2012-09-15

Vet ej men om någon kommer ihåg att jag odlade potatis i spänner på balkongen...
och här de...det blev ca 20 st inte så illa ...
 
Kantarellbiffar 8 st
 
1 burk (110 g netto) kantareller
2 smä röda lök
0,5 dl ströbröd
1 dl matgrädde
1 tsk ramslök
1 tsk salt
nypa kryddpeppar
1 ägg
500 g blandfärs
 
Låt kantarellerna rinna av och finhacka dem. Skala och finhacka löken. Stek kantarellerna och löken en stund i en stekpanna. Låt svalna något. Häll ströbröd i en skål och blanda med grädden och låt stå en stund. Blanda i ramslöken, salt, kryddpeppar, ägg och köttfärsen. Arbeta färsen smidig. Forma till 8 jämnstora biffar med våta händer. Stek dem i en stekpanna tills de är genomstekta och har fin färg, ca 3 minuter/sida.   
Serverade med kokta potatis och smörgåsgurka.
 
Rotfruktschips
 
3 medelstora morötter
1 palsternacka
1 majrova
5 små rödbetor
Herbamare örtsalt/vanlig salt
ev. lite malen paprika
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skala rotfrukterna och skiva så tunnt som möjligt. ( jag skivade med potatisskalare). Lägg skivorna bredvid varandra på bakpappersklädd plåt ( om de ligger på varandra tar det evigheter att de bli torra). Stek i 175 grader ca 30 minuter. Ta ut och krydda med örtsalt/salt (och ev. lite paprika). Sänk värmen till 75 grader och fortsätt steka ca 3-4 timmar, tills de har torkat. Låt ugnsluckan vara på glänt så att luften cirkulerar. Förvara i torrt och mörkt. Håller då sig månader.
 
Snyggt, inga tillsatser och smakar mycket bättre än köpta chips.
 
Köpte på Mitt kök mässan 2 olika "fabrikat" rotfruktchips.
Larssons till vänster var väldigt oljiga, smaken var lagom salt och Krav till höger , usch och fy,  någon hade tappat saltburken i ...gick inte äta.....
 
Hemmagjorda är bäst lagom salta och ingen olja i !!!!!! Det enda nackdelen är att det tar så lång tid att göra själv...
 
Hej då !!!!
 

Ännu mer trevligheter 2012-09-14

Fick inbjudan:
 
Modekväll på Marimekko Göteborg den 20/9. Härligt att få se höstens nyheter....
 
Hej då !!!

Dagens trevligheter 2012-09-14

Var i Saluhallen och köpte en hel kotlettrad som ska stekas så det blir italienskt igen "Arista alla Toscana". Enl. legenden skulle namnet arista ha uppstått på ett kyrkomöte i Florens 1439 då en grekisk kardinal, efter att ha smakat rätten, utropade "aristos!" - det bästa -på grekiska. I verkligheten nämns rätten redan 1287 i en novell av Franco Sacchetti. Den ska helstekas med vitlök, citron och massor av färsk rosmarin och timjan...smaklökarna får något att arbeta med....
 
Bilden är från boken : " italienska klassiker"  av Bo Hagström& Robert Maglia och ska följa recptet från boken också... ser den inte läcker ut !!! 
Får se hur min ser ut hopas lika läcker...
 
Var en sveng på Tekultur och köpte lite oolong te. Har blöjt genom gröna teer så ...här är de sista påsarna grönt te...
 
så Williams favoriter var det sista smaken just nu....
 
Som sagt köpte 2 oolong:
 

 
oolong te är te som är fermenterad ( man låter bladen oxidera ) men mindre än svart te som är 100 % fermenterad. Tie huan Yin krav är ljusare dvs mindre fermenterad än den andra som är mörkare..spännande och jämföra vilket jag gillar...
 
Tänkte förlänga sommaren med Kusmi te okså:
grön te med jordgubbssmak

 smaken är godomlig!!!!
 
Hej då !!!
 
P.S  Blossa 12 ( med yuzu och ingefära) är beställt och väntar och väntar och väntar................

Dagens fundering: proteinyoghurt 2012-09-12

Går på "Kostskola" i Vårdcentralen och sist pratade sköterska om att : man ska äta lite mindre kolhydrater och öka lite proteiner. Läste i Forms litet häfte om att: proteiner minskar magen hos både kvinnor och män.
Bra proteinkällor är ljust kött( kyckling och kalkon), fisk och skaldjur, ägg, magra mejeriprodukter och baljväxter.
Har en kompis som också rekommenderade mig att äta ca 100 g protein /dag. Det verkar vara det senaste att man ska öka proteintaget.
 
Nu har det också börjat dyka upp mjölkprodukter med högre proteinhalt. Köpte Yoggi : High protein reduced sugar
samt Valios Profeel proteinyoghurt 
Jämförde sedan näringsvärde
och näringsvärde/100 g
Valio                                                 Yoggi
energi 200 kJ/50 kcal                          energi 260 kJ/60kcal
protein 7,6 g                                       protein 5 g
kolhydrat 2,0 g                                    kolhydrat 8,5 g
varav sockerarter 2,0 g                        varav sockerarter 8 g
fett 1,1 g                                            fett 0,5 g
varav mättat fett 0,6 g                         varav mättat fett 0,3 g
kostfibrer 0 g                                     kostfibrer 0,1 g
 
Smakmässigt är ju Yoggi sötare men om man tar Valios och blandar i lite bra fröer, frukt/bär är den bra frukost/mellanmåls alternativ.
Extra stor plus har Valio att den är laktosfri !!!
 
Hej då !
 
  
 

Dagens bakning : Macarons, dinkelbröd och chokladmuffins med Pätkis/Mintcrisp

När jag gör macarons blir det alltid äggulor över och till sist slänger jag dem -slöseri . Hittade i ICA flytande vita och tänkte att man kanske kan använda det i bak mm.
Tog 100g flytande vita och gjorde mina lakrits macarons som jag brukar - så här brukar de se ut:
Snygga med "hals" som det ska och smakar utmärkt......
Så här ser dagens lakrist macarons ut:
Smaken är inget fel på men utsende---- de blev frasiga och sprack ------
tror att den flytande vitan inte passar till att baka macarons med men ska pröva göra maränger med den så vi får se hur de ser ut sedan............
 
Fick ev en arbetskompis en burk med surdegsgrund och har matat den lite och äntligen bakade med den.
Dinkelbröd 2 st.
 
25 g jäst
3 dl vatten
2 dl surdegsgrund
2 msk hela kummin
2 dl grahamsmjöl
ca 7 dl dinkelmjöl
0,5 dl solrosolja
+ mjöl till bakning
 
Smula sönder jästen i en bunke och rör i 37 gradigt vatten. Tillsätt surdegsgrunden. Tillsätt salt ( grunden som jag fick var redan rätt så salt så jag tog inget mer) om så behövs och kummin. Tillsätt mjölsorterna och arbeta in oljan. Lägg degen i en oljad plastbunke med lock. Låt jäsa ca 1 timme. Arbeta inte degen utan dela den till två och vänd bitarna två gånger så att det blir lite avlånga bröd med hjälp av extra mjöl. Lägg  bitarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa lite till ( ca 30- 45 min). Sätt ugnen på 250 grader och ställ en ugnsform med vatten på botten på ugnen. Sätt in brödet i nedersta delen av ugnen och grädda ca 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda ca 15-20 minuter till.
 
Som ni kan se blev brödet väldigt luftigt och har jäst bra!
Varm bröd med smakrik ost och ett glas mjölk..............mmmmmmmmmmmmmm
Hade några Pätkis ( mjölkchokladöverdragen minttryffel) och gjorde Chokladmuffins med Pätkis (receptet se 2012-08-07). Synd att man kan inte köpa Pätkis i Sverige....
Hade bara 9 pätkis kvar så tog till mintcrisp choklad som jag fick på Matbloggarträffen på Truth.
Den passade väldigt bra ha i muffins.....

med pätkis och
 

med mintcrisp
 
man kan ju garnera dessa men tycker att ibland smakar de mycket bättre utan...........
 
Régalez-vous !!!!
 
 
 

Dagens meny: Italiensk ytterfilé med rosmarinpotatis och grekisk sallad samt äpplepaj med vaniljvisp 2012-09-09

Italienskt igen - verkar blivit insnöad lite till italienskt mat men- den sätter smaklökarna i gungning...
Receptet till detta är av Melker Andersson.
Italiensk ytterfilé ( Melker hade fläskfilé) 6 port.
 
ca 900 g ytterfilé, putsad
8 skivor prosciutto
25 g färska örter ( basilika, salvia och persilja)
1 grön chili, urkärnad och finhackad
1 röd chili, urkärnad och finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt och svartpeppar
ca 1 msk olja till stekning
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka örterna lite.
Lägg till chilifrukterna.
Lägg ut prosciutton på skärbredan.
Strö de färska örterna och chili och vitlök över.
Rulla in ytterfilén i skinkan, salta och peppra.
Bryn ytterfilén i olja i en stekpanna. Lägg över filén i en avlång brödform och stek i ugnen tills innertemperaturen har nått 68 grader. Ta ut och lägg i en folie en stund.
Gjorde samtidigt i en långpanna potatisen:
1 kg småpotatis i klyftor, 2 msk olja, Herbamare örtsalt, färsk rosmarin. Blanda allt och lägg på en bakpappersklädd långpanna. Lägg brevid brödformen med ytterfilé.
Gjorde till en grekisk sallad: krispsallad, en bit gurka i små bitar, 2 små hackade rödlökar, 150 g fetaost i små bitar och 2 st avocado i bitar. Blanda allt.
 
Kryddor, salt och sött (i form av svartvinbärsgéle) = underbara smaker i munnen !!!!
 
Planerade i torsdags vad vi skulle äta på helgen och tänkte att jag skippar efterrätten på söndag och gör en äpplepaj till kaffe/te istället. Hörde på morgonen i lördags att kocken på morgonprogrammet gjorde äpplepaj och senare på Go'kväll var en annan kock som gjorde också äpplepaj...väldigt av populärt äpplepajen blev....
 
Äpplepaj ca 8 port.
Botten:
150 g rumsvarmt margarin
0,5 dl rörsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1.5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
Fyllning:
ca 500 g Royal Gala äpplen
2 dl gräddfil
0.75 dl rörsocker
1 ägg
1 msk citronsaft
1,5 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop rumsvarmt margarin med socker. Tillsätt ägg och vispa lätt. Blanda ihop vetemjöl, havregryn, bakpulver och kanel och blanda med äggsmeten. Tryck ut degen på botten och kanterna i en smord pajform ( med hjälp av lite extra mjöl). Blanda ihop gräddfil, socker, ägg, citronsaft och vaniljsocker. Skala och skiva äpplen och lägg på pajdegen. Häll fyllningen över. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 25-30 minuter. Servera med vaniljvisp.
 
Lagom sött och syrlig !!! Lilla J tyckte att min dansk äpplepaj är godast. men smaken är ju som baken...
 
Hej då !!!
 

Dagens må bra 2012-09-08

Lyssnade på Go'kväll på ena örat och hörde att Timo Räisänen skulle sjunga - han har gjort en ny platta - och sjöng en låt från den - bra ! 
När jag ser honom tänker jag på när han sjöng "Creep" På Spåret - håret reste sig och han var bara så bra !!!!!
 
ser framemot hans nya skiva !!
 
Hej då !

Dagens utflykt till Tjörn 2012-09-08

Härligt väder fast lite blåsigt. Perfekt väder att åka till stugan och klippa gräset och greja lite. Hade tänkt plocka lite slånbär men  -inte en ända bär var kvar-  någon hade hunnit före mig. Så det blir ingen slånbärslikör iår ! 
Får satsa på päronlikör (med konjac) istället. Lite bilder från landet:
 

Björnbärsbusken växer och har några bär.........
 

Murgrönan har klistrat sig fast på mossan och växer och fröjder....
 

Rudbeckian riktigt lyser i solen.....
 

Några getingar solade sig och sökte nektar.....
 

vet ej vad växten heter men underbar röd färg.....
 

Kaprifolen hade några blommor kvar bland allt grönt.....
 

har en stenröse vid ingången till tomten och plötsligt såg jag att det har börjat växa grönt bland stenar -härligt...
hoppas att den sprider sig mera...
 

härliga gröna/röda blad som klättrar på träden.............
 
när man ser färgerna så börjar man tänka på hösten.................
 
Hej då !
 
 
 
 
 
 
 

Årets nyhet: Blossa starkvinsglögg 2012-09-07

Årets Blossa glögg:
 
med smak av Yuzu Ingefära  ( Yuzu japansk frukt smakar som blandning av grapefrukt och mandarin)
Snygg flaska ! Man kan nog snart beställa den på Systemet.
 
Hej då!

Mitt kök mässa 2012-09-07

Åkte till Svenska Mässan efter jobbet. Blev lite besviken men... det lilla som fanns var ju trevligt.
Man kunde köpa sig ett glas och 5 dryckeskuponger för 80 riksdaler och gå runt och smutta lite...
 
Naturligtvis glömde jag kameran hemma så inga bilder från mässan , bara bilder på vad jag hittade där och hade med mig hem...
 
Köpte  2 olika tillverkares rotfruktschips ( inbillar mig att de är nyttigare än "vanlig" chips ). Får göra en jämförelse sedan i kväll  eller så..
 
Bra kakao behövs och har någonstans i bakhuvudet att Van Houten gör kvalitets kakao...
 
Kunde ju inte motstå efter att smakat Fontanas halloumi igår kväll så köpte deras påse med olika ostar... 
 

 samt
Får se vad jag hittar på med alla dessa men det är ju så härligt med en bit knäckebröd, ost och lite fikonmarmelad.....
 
Gick förbi Gäsene mejeris monter och tyckte att ostarna såg så tråkiga ut..troligen ingen smak i de heller...
( såg ut som dessa runda hushållsostar) stannade och tänkte ge de en chans och smakade Minimunk och vad rund och mjuk smak fast endå kaft i smaken  - gillar ostar med lång lagringstid och Minimunk är lagrad minst 22 månader - gillar också Stilton med 24 månaders lagringstid...
 
så ost har jag för ett tag....
 
Gillar också rökta korvar och kött och fastnade på rökt fläskfilé från Mallgårds rökeri säger bara mmmm....
 
 
på mässan var det böcker till salu, 25 kronor/ st och köpte 1 bok - ingen kokbok tänk er utan det blev:
Och som vi säger i Göteborg Hej då!
 
 
 
 
 

Matbloggarträff hos kommunikationsbyrån Truth 2012-09-06

Var på en härlig träff med matbloggare hos Truth. Massora av härliga människor och nya ansikten...
Först minglade vi lite och sedan var det Stellan Löfving som hälsade oss välkomna och berättade om Truth och hade tema " Hur man tjänar pengar på sin matblogg - utan att bli oseriös." Många bra saker att tänka på kom upp och diskuterades livligt.
 
Efter Stellan var det Anders Öhmans tur och han hade tema " Sensorik, hur man beskriver smaker."
 
Vi fick också 6 st plasmuggar med lite innehåll i varje. Sedan skulle vi ta en klunk och beskriva hur det smakade, det var söt, salt, surt, umami och beskt.
i den sjätte var det bara usch och fy....
Vi fick också en lite plaströr med vit pulver.
 
Först skulle man samla saliv i munnen och sedan tömma i innehållet av plaströren och samtidigt hela tiden hålla oss  för näsan. Alla tyckte att det smakade sött ( socker) men när vi tog bort fingrarna från näsan kände alla smaken av kanel...helt konstigt!!!
Fick lära oss att inte säga att det smakar GOTT utan man måste lära sig att beskriva smaken...!!!   Lättare sagt än gjort.
 
Sedan var det Karsten Davidsson som hade tema "Allt du behöver veta om kött".
Bra info om kött och vad man ska köpa mm. Bra diskussion också.
 
Sist lite info från Matbloggarpriset och diskussion.
 
Sedan var ju alla hungriga och matbordet såg riktigt lockande ut!!!
 
 

Köttet smakade kött!!!!
 

Alla dessa ljuvliga korvar och baconlindrad halloumi..mmmmmm
 

stekt halloumi är ju bara så underbart ....
 
salivet rinner och magen vill ha mer....
 
Maten sköljdes ner med Crasy Tropez Rosé samt
 
Domaine Tropez Rosé...
 
Om man säger så att dessa drycker passade utmärkt till maten....
 
Summering av kvällen: härligt träffa nya människor och hitta nya vänner i sällskap med underbar mat och dryck - vad kan man önska sig mer - inget. 
 
Här är lista på bloggar som fick matbloggspriser i år:
 
Det stora Matbloggspriset:  http://www.gronaskafferiet.se/
Marbloggspriset Hall of Fame 2012: http://www.smaskens.nu/
Matbloggspriset Folkets val 2012: http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen/
Matbloggspriset 2012 Bak& dessert: http://www.bakemyday.se/
Matbloggspriset 2012 Årets förnyare: http://www.brodpassion.se/
matbloggspriset 2012 Vin& dryck: http://www.ohmansmatovin.com/
 
Som vi säger i Göteborg Hej då!
 
  ( P.S det verkar att man inte kan länka till http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen/ så försök och skriv den direkt på så funkar den)

Dagens : knäckebrödtest i GP 2012-09-06

Läste i GP om knäckebrödstest och tycker helt olikt än testpanelen.
 
 
Hemgjord är ju godas dvs Michaels fröknäcke är bäst

 
Mina "köpta" favoriter är: Tångknäcke
och Finn crisp med kummin
dessa tre är de bästa enl. mig!!!!
 
Gillar också småkex som: Rågknappar
samt Fina rågkex
Och alla dessa sorter är ju så goda med lite ost på och ev. lite fikonmarmelad eller dyligt.... 
 
 
Hej då !
 
 

Dagens trevligheter 2012-09-03

Körde ett pass med träning efter jobbet. Det känns så skönt när man sitter i bastun och känner att man jobbat hårt. I morgon ska jag träna med min PT på morgonen och köra ett pass på ondsdag efter jobbet. Bokade också ett TRX pass på torsdag.
 
Apropå torsdag ska jag senare på ett matbloggarträff i stan. Samtidigt är det ju Mitt Kök mässa ( går nog dit på fredag), VIP-kväll på Stoff&Stil mm.
 
Under veckan är det på Iittala Outlet i Freeport 25% rabatt på Marimekkoskålar (hela sotiment) ska nog åka dit till helgen.....har några skålar men ...
 
 
Hittade en "gammal" kompis Elisabeth på Facebook igår. Det är så att jag gjorde igår Elisabeths recept Fisk med ayvar och har tänkt på henne lite då och då. Efter jag hade skrivit i Facebook om fisken sökte henne och hittade henne-skickade en fråga och vips är vi "vänner" --- det har gått några år vi hördes av (utom julkort)...ROLIGT!!!
 
Som vi Göteborgare ska säga efter uppmaning av Göteborgs Posten:
 
Hej då !
 

Dagens " Ord som är finemang" GP 2012-09-02

Hoppas ni som har GP har läst ledare och där "Ord som är finemang" -håller med att "det är alldeles för många anglicismer och andra styggelser i svenska språket"-
 
Tjusigt värre!!!!
 
Ha en gôrbra söndag! Typ!
 
Hej då/
 

Dagens meny: Gravlaxcocktail á la Hamburger Börs, Torsk med ayvar á la Elisabeth och Citronmousse med färska bär á la Hotel Anglais 2012-09-02

Tänkte stanna lite till i Stockholm dvs lite maträtter därifrån. Hittade en bok : "Fröken, får jag be om matsedeln" klassiska krogar och klassiska recept från ett svunnet Stockholm. Trevlig bok och man får inblick hur det var i i krogarnas värld i Stockholm. Så menyn blev: Gravlaxcocktail från Hamburger Börs och Citronmousse från Hotel Anglais. Fiskrätten fick jag recept 2005 från Elisabeth fd arbetskamrat.
 
Förr i tiden fanns många olika cocktails; skaldjursvarianten var mest populär. En sak hade de gemensamt: de serverades alltid isade i cocktailsglas...(hade inga så det blev efrerrättskålar i stället).
 
Gravlaxcocktail 4 pers. á la Hamburger Börs
 
8 skivor ( ca 200 g ) gravlax
1 hårdkokt ägg  (  jag tog 2 )
8 vita sparrisar
citronskivor ( glömde)
salladsblad
dill
Gravlaxsås:
3 msk senap
1 msk socker
1 krm salt
vitpeppar
1 msk vinäger
1 dl hackad dill
1 dl olja
 
Gör såsåen först: Blanda senap, socker, salt, peppar, vinäger och dill i en skål. Tillsätt olja i droppvis och blanda.
Strimla gravlaxen. Arrangera salladsbladen i glasskålar, lägg i gravlaxestrimlorna. garnera med äggklyftor, sparrisknoppar och citronskivor. Skeda över såsen och garnera med en dillvippa. Ställ skålen i en större skål med krossad is.  
 
Fisk med ayvar 6 port.
 
800 g fiskfilé ( hade torsk)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3,5 dl matgrädde
1,5 dl ayvar relish
1 fiskbuljongtärning
1 dl färsk timjan
( man kan tillsätt 200 g skalade räkor på slutet ihop med timjan)
 
Koka upp grädde, kryddor och ayvar. Smula i fiskbuljongtärning. Skär fisken i mindre bitar och lägg i och sjud under lock ca 6 - 8 minuter. Strö över timjan.
Enl Elisabeth kan man göra fisksoppa av samma recept bara tillsätt extra buljongtärning och vatten ( ev mjölk) till önskad konsistens och smak.
 
Servera med småpotatis och morötter.
 
Kan förberedas dagen före . Passar efter all sorters mat, eftersom den är så lätt och frisk i smaken. Färska bär kan bytas ut mot frysta eller en fruktsallad. Gör den i god tid så att den hinner stelna.
 
Citronmousse med färska bär 4 per. á la Hotel Anglais
 
5 gelatinblad
3 äggulor
3 äggvitor
1 dl socker
saften och det rivna skalet av 1,5 citron
1 dl vispgrädde
Garnityr:
färska bär eller frukt
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggulorna och sockret vitt och luftigt i en skål. Blanda ner saften och det rivna skalet. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden hårt. Krama vattnet ur gelatinet och smält det i en kastrull på svag värme. Vispa försiktigt ner det i äggvispet. Blanda försiktigt ner grädden och sedan äggvitan; använd en slickepott/träsked. Fyll vattensköljda portionsformar eller en stor form och ställ att stelna i kylskåpet. Stjälp upp moussen på tallrikar och garnera med färska bär eller frukt.
 
Allt blev riktigt gott !!!!!!!!!
 
Régalez-vous!!!!!!!!!!!!!!!
 
  
 
 

Dgens utflykt till Tjörn...2012-09-01

Har inte varit på landet ett tag och gräset måste klippas mm.... Hade lite svårt att komma fram- fick åka runt eftersom det var Triathon tävling på Tjörn idag men efter en tur via Kållekärr kunde vi köra bland cyklister till stugan.
Lite bilder på blommor:
 
Hortensiorna som jag planterade förra gången har tagit sig och ser ut att må bra.........
 
kunde plocka ca 20 blåbär från busken...............gott...............
 
har underbara gula hav av Rudbeckia på olika håll i tomten..........
 
en annan sort av Rudbeckia..............
 
och en till sort av Rudbeckia..............
 
blandade sorter i rabatten............
 
härliga färger på gärdsgård...............käns nästan att hösten börjar snart när löven börjar skifta färg..........
 
förra årets kompost som är nästan igenmurad av klätterväxter..............har två komposter som jag alternerar med...........
 
kommer att få några björnbär också............( hittade en liten björnbär som börjat växa på en rabatt flyttade på den och nu har den växt till sig lite och nu har några bär på gång)..............härligt...........
 
underbart väder och man kunde äta ute- det blev ugnspannkaka med jordgubbssylt till lunch..........
 
Ha det//
 
 
 

RSS 2.0