Dgens trevligheter 2012-10-28

Har röjt hela dagen i övervåningen...ska få nya tapeter och målat tak och garderobsdörrar...vårt sovrum ska fortsätta ha ljusblåa väggar och Lilla J:s gamla rum ( nuvarande träningsrum, extra TV rum..) ska ha ljusgråa väggar...
när man bor i hyreslägenhet är det inte mycket man får välja mellan .........men man slipper betala tapeter och hantverkare...det är ju en stor fördel !!!
 
 
Upp tidigt för att hinna med hantverkarna kommer ju tidigt....
 
Hej då !!!!
 
 

Dagens meny: Rödbets -köttgryta, potatismos, bön -sparrissallad och créme brûlée 2012-10-28

Rödbetorna är fortvarande fina så det blev rödbets -köttgryta samt potatismos. Köpte tre pack stora vita bönor och sparris på burk och det blev bön -sparrissallad. Det hade smakat bättre med färsk sparris men tiden är riktigt inte inne för färsk sparris...så man tager vad man haver... Ekströms färdig créme brûlée är ju gott ...
 
 
Rödbets -köttgryta 6 port.
 
ca 1 kg grytbitar av nöt
ca 170 g Schwarzwaldsskinka
ca 600 g rödbetor
2 äpplen (Granny Smith)
200 g färska champinjoner
1 stor röd lök
lite olja
3,5 dl vatten
1 tsk salt
12 st hela kryddpapparkorn
2 lagerblad
garnering: 100 g grädd Danblu 60 + eller ngt annat blåmögelost
 
Ta ut grytbitarna ca 1 timme innan i rumstemperatur. Sätt ugnen på 200 grader.
Tärna nötbitarna till lagom stora bitar ca 2x2 cm. Skala rödbetor och äpplen och dela dem lagom stora bitar ca 3x3 cm. Putsa och  dela champinjonerna. Skala och dela löken till 4-6 bitar i längden. Lägg äpplen, rödbetor, champinjoner och lök i en stor gryta ( som tål ugnsvärme).
Dela skinkan i lagom stora bitar ca 2x1 cm och stek dem ihop med köttbitarna i olika omgångar. Häll lite vatten ( sammanlagt 3,5 dl) på stekpannan mellan varven och häll i grytan. Tillsätt kryddpeppar, salt och lagerblad. 
Sätt grytan i ugnen och stek ca 2 timmar. Kolla om det behövs mer vätska efter ca en timme. Ta ut ur ugnen och smula blåmögelosten på och stek i ugnen utan lock ca 5 minuter, tills osten smälter. Servera med potatismos eller kokt potatis och sallad. 
 
 
 
Bön -sparissallad 5 port.
 
1 kruka romansallad
190 g vita bönor i vatten ( naturell)
190 g netto språngsparris delad på mitten
12 st körsbärstomater delad på mitten
lite färsk rosmarin
lite svartpeppar + mörtlad kryddpeppar
sås:
3 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
nypa salt
 
Skölj salladen och torka den. Skölj bönorna i kallt vatten. Blanda ihop olivolja och vinäger och häll på bönorna.
Ställ salladen på botten av serveringsfat, lägg på sparrisar och halverade tomater. Lyfta bönorna på och häll över salladssåsen. Strö över lite peppar och rosmarin.
 
Ekströms créme brûlée är så enkel att göra, bara koka upp den och hälla i formar, in i kylen ca 20 min och bränna lite farinsocker på -klart!  
 
Man kanske vill ha lite mera ....den är ju så gott...brända sockret ....
 
Hej då !!!!
 

Dagens utflykt till landet...2012-10-26

Stora J slutade lite tidigare och vi åkte till landet. Elementerna på och ljuset tändes....det blir snabbt mörkt eftersom det finns inga ljus på vägen mm.
 
På lördag morgon ute och greja..
 
några minusgrader......och klöver hade fått en vit hinna... 
 
 
 
Våra grannar kom och hälsade på igen.....
tyckte synd om de...äta iskallt gräs...usch och fy...men vad gör man...
 
Nästan alla blommor har vissnat ...
några rudbeckia var kvar samt ...
några rosor blommade och hade massor av knoppar....
 
Var ute hela förmiddagen och Stora J krattade och jag höll på att ta bort vissna blommor....
klippte bort blommorna och det blev en fin brun bukett....som åkte till komposten......
 
likväl rudbeckia...
Underbart väder och solen värmde .....
 
Dagens meny: pasta med köttfärssås, gurka och morot...snabbt och enkelt
 
Hej då !!!
 
 
 
 
 

Ny müsli från Frebaco: Blåbär&vanilj 2012-10-25

Hade lovat testa FrasMüsli och hade lite svårt att hitta påsen  i affärer men ..... Hemköpsbutiken hade den.

Väl hemma och smakade den med laktosfri mjölk. Lite tam i smaken..kände ingen smak av vanilj men lite av blåbären..

nästa morgon tog laktosfri yoghurt naturell med FrasMüsli och den smakade ännu mindre med yoghurten. Den var trevlig att tugga, se på och doftade helt ok men...tam i smaken.

Verkligen  bra pluss med att den är fri från nötter så att det finns alternativ för nötallergiker !!!

 Hej Då !!!!


Dagens lunch samt lite bilder från Göteborg 2012-10-23

Var hos tandläkaren idag...inga hål utan allt va bra !!!!!!!!!!!!
 
 
Snabb lunch hemma: hönokaka, makrill, ägg, gurka och morot..nyttigt och gott ...
 
 
Lite bilder från vår vackra Göteborg:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hej då !!!!
 
 
 

Dagens meny: nötrullader á la Italien, blomkålsmos, sallad och hallon-yoghurt dessert 2012-10 21

Gjorde nötrullader inspirerad av italienska köket ( fanns inte fläskytterfilé i affären utan det blev nötytterfilé) och en arbetskamrat pratade förra veckan om blomkålsmos/puré så blev sugen på det också. Lite sallad till och till efterrätt blev det hallon-yoghurt dessert.
 
Nötrullader á la Italien  6 port.
 
ca 850 g nötytterfilé
1 paket bacon ; delat på mitten =16 bitar
1 dl hackade soltorkade tomater
1 kruka hackad färsk basilika
 
sås:
 4 dl vatten
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk honung
halv köttbuljongtärning
1 lagerblad
3 msk brunsås redning
 
Låt ytterfilén stå i rumstemperatur ca 1 timme. Skiva den i 16 st skivor ( ca 1,5 cm tjocka) och banka till dem. Lägg tomat,
basilika
och bacon
på och rulla ihop dem och fäst med en cocktailsticka.
Brun dem runt om i en stekpanna.
Lägg i en vid kastrull/stekpanna vatten, pressad vitlöksklyfta, honung, buljongtärning, lagerblad och låt koka upp. Lägg sedan i rulladerna och låt sjuda ca 15 minuter. Lyft ur rulladerna och tillred såsen med brun redning.
 
 
Blomkålsmos 6 port.
 
1 stor ( ca 750 g ) blomkål
1 vitlöksklyfta
3 msk grädde
2 msk smör
lite Herbamare örtsalt
lite svartpeppar
 
Ansa blomkålen och bryt den i buketter. Koka blomkålen och vitlöksklyftan i lättsaltat vatten tills blomkålen är färdig ( ca 15 minuter). Häll bort vattnet och låt rinna av. Pressa blomkålen med grädde, smör, Herbamare samt lite svartpeppar. (För slätare mos mixa blomkålen).
 
 
Sallad: 1 kruka krispsallad, 2 st avocado, en bit gurka och en liten röd lök.
 
 
 
Hallon-yoghurt dessert 4 port.
 
botten:
90 g havrekex ( ta gärna mer tyckte att det blev för lite)
ca 0,5 dl ljummet kaffe
mellan:
3 dl vatten
0,5 dl socker
250 g frysta hallon
3 msk outspädd svartvinbärssaft
0,5 dl vatten
2 msk potatismjöl
toppen:
1 dl vispgrädde
2 dl matyoghurt
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
 
Botten: smula kexen något och lägg på botten av serveringsskål/ glas. Fukta dem med kaffe.
Mellan: häll vatten och socker i en kastrull och låt koka upp. Häll i frysta hallon ( spara några till dekoration) och saften. Låt koka upp. Ta kastrullen från plattan. Blanda vatten och potatismjöl och strila i kastrullen. Lägg kastrullen på plattan igen och låt koka upp. Strö lite socker på och låt svalna i kallt vattenbad.
Toppen: vispa grädden. Blanda i yoghurten, socker och vaniljsocker.
 
Häll avsvalnad hallonkräm på kexsmulorna och sist yoghurt/grädde. Dekorera med hallon. 
 
Blev riktigt nöjd med dagens mat ; köttet smakade så gott....och blomkålsmoset är inte så dumt den heller....
efterrätten var lagom sött och lagom mättande.....
 
Hej då !!!!
 
 

Dagens morot med mörk sojafärs...2012-10-20

Har varit på Gröna Boden vid Vasaplatsen ett tag sedan och köpte mig lite olika sojaprodukter bl. a. mörk sojafärs...
 
 
Den lilla vattenmelon smakade helt underbart..äpplechipsen är uppätna mm...sojabiffar har jag inte prövat än men ...det kommer...
 
 
Tänkte göra ngt av sojafärsen och det blev en röra med morot, kikärter och lök..
 
 
blev riktigt gott....
 
Hej då !!!

Dagens trevligheter..2012-10-19

Var ledig och träffade Lilla J i stan och shoppade lite. Sedan till Ånäsvägen...en kompis till mig har startat lite business och var på öppningen....sedan till en arbetskompis och tillsammans med några till arbetskamrater spårvagn till Ullevi Lounge och förvaltningsfest....god mat och trevlig stämning och lite sveng med lurviga ben ...hemma vid 22.45..lagom
 
 
Hej då !!!!

Rolig översättning 2012-10-17

Gillar på Facebook vissa sidor och på en sida var det en julkaksrecept på engelska. Under den är "översätt detta" och tryckte på och fick en vidunderlig översättning. Var så god först originalrecept och sedan översättning....:
 

Sugarplum Cookie Pizza
1/2 cup sugar
1/4 cup shortening
2 teaspoons grated orange peel
1 egg
1 1/3 cups Original Bisquick® mix
1/2 cup vanilla frosting (from 16-ounce tub)
1 1/2 cups small gumdrops
1/2 cup white baking chips
1 teaspoon shortening

1
Heat oven to 350º. Grease 12-inch pizza pan with shortening or spray with cooking spray. Mix sugar, 1/4 cup shortening, the orange peel and egg in large bowl with spoon. Stir in Bisquick mix until dough forms. Spread or pat dough on bottom and up side of pan.
2
Bake 10 to 11 minutes or until crust is light golden and set. Cool in pan 30 minutes.
3
Spread frosting over cookie crust. Top with gumdrops. Melt white baking chips and 1 teaspoon shortening in small microwavable bowl uncovered on Medium-High (70%) 1 minute; stir. Continue to microwave 10 seconds at a time, stirring after each time, until chips can be stirred smooth. Drizzle over cookie. Let stand 15 to 20 minutes or until topping is set. To serve, cut into wedges.

Sugarplum Cookie Pizza
1/2 Cup socker
1/4 cupen förkortning
2 Tesked riven orange peel
1 ägg
1 1/3 koppar ursprungliga Bisquick ® mix
1/2 kopp vanilj frosta (från 16-uns badkar)
1 1/2 koppar små gumdrops
1/2 kopp vit bakning marker
1 Tesked förkortning

1
Värmen ugnen till 350º. Fett 12-tums pizza pan med kortare eller Spraya med matlagning spray. Blanda socker, 1/4 cup förkorta, orange skal och ägg i stor skål med sked. Rör i Bisquick blanda tills degen former. Sprida eller klappa degen på botten och upp sidan av pan.
2
Baka 10 11 minuter eller tills skorpa är ljus gyllene och ställer. Låt svalna i pan 30 minuter.
3
Sprida frosta över cookie skorpa. Topp med gumdrops. Smälta vit BAKPLÅT chips och 1 tesked förkorta i små microwavable skål som upptäckts på Medium-High (70%) 1 minut, uppståndelse. Fortsätta att mikrovågsugn 10 sekunder i taget, under omrörning efter varje gång, tills marker kan röras väl. Fördela över cookie. Låt stå 15-20 minuter eller tills resekostnadsersättningar anges. Om du vill tjäna, skuren i kilar. (Översatt av Bing)

Speciellt 3:an är rätt så roligt översatt...topp med gumdrops...vit bakplåt chips...uppståndelse...reskostnadsersättningar...mm...

Det gäller att ha tungan mitt i munnen och läsa engelska texten om man vill göra kakan annars går det inte bara med svenska versionen....kakan ser riktigt fin ut...måste nog pröva...

Ska nog använda "översätt detta " mera och få mig dagens skratt....

Hej då !!!


Dagens gott..2012-10-16

Dagens middag: blomkål, broccoli, sojabönor och knaperstekt bacon....
 
 
Stora J gillar ostkaka och gjorde en till honom...
 
 
Ostkaka ( 4 efterrättsportioner)
 
3 ägg
3,3 dl laktosfri matgrädde
300 g laktosfri Keso
50 g skalad, hackad mandel
0,75 dl rörsocker
2,5 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och grädde lätt. Blanda i resten av ingredienser och blanda väl. Häll i en smord ugnsform ( minst 20 cm diameter). Grädda i 200 grader ca 50 -60 minuter eller tills den har stelnat.
Servera ljummen med sylt.
 
Hej då !!!!
 

Dagens GP 2012-10-16

 
Blev så gott humör idag efter jag läst GP...flera bra saker!!!
 
Dagens P.S...
 
Gunilla Larsson har skrivit en härlig sak om Ironins årstid !!!!
 
 
fnittrade när jag läste om detta och blev på riktigt gott humör...dagen är räddad !!!!!!!
 
Kan bara tillägga en äldre P.S. :
 
 
Välkommen hösten och solen (när den tittar fram ) 
Man får glädja sig åt det lilla !!!!!
 
Hej då !!!!
 

Dagens meny: kassler med ananas, kokt potatis och rivna morötter med apelsin samt dansk äppelkaka 2012-10-14

Lilla J och svärmor på söndagsmiddag som vanligt. Jag och svärmor gillar kassler och det var länge sedan vi hade det.
 
före ugnen...
 
Kassler med ananas 6 port.
 
ca 900 g rökt kassler
2 burkar ananas i sin egen juice á 220 g netto
3 dl vispgrädde
1 tsk sambal oelek
1 tsk tomatpuré
1 tsk söt/stark senap
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva kasslern i ca 0,5 cm tjocka skivor. Låt ananasringar rinna av. Varva kassler och ananas i en ugnsform. Vispa grädden och smaksätt den med sambal oelek, tomatpuré och senap. Bre grädden över kasslern och grädda i 200 grader ca 20-25 minuter tills utan fått fin färg. 
Servera med potatis eller ris och råkost.
 
rev några morötter och hade en apelsin i bitar med....
 
Till efterrätt blev det dansk äppelkaka med vaniljvisp. (Receptet se 2011-09-18)
 
före ugnen....
efter ugnen och....
på tallrik med vaniljvisp.....världens godaste äppelkaka......
 
Mätt och belåten....
 
Hej då !!!!

Dagens bakning: Banankaka 2012-10-14

Hade några bananer som blivit rätt så mogna så...det blev banankaka.
 
 
Banankaka
 
2-3 st bananer ( hade 3 små )
2 dl rörsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
50 g smält margarin
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk soda (bikarbonat)
 
Sätt ugnen på 175 grader. Mosa bananer med gaffel i en skål och tillsätt socker och vaniljsocker. Vispa. Tillsätt ägg, smält avsvalnad margarin samt vetemjöl blandat med bakpulver och soda. Vispa ihop. Häll i en smord och bröad brödform ( 17,5 x 8,5 x 7,5 ). Grädda i 175 grader i nedersta falsen ca 45-50 minuter.
Blev riktigt saftig och god kaka !!!!
 
Hej då !!!!!

Dagens trevligheter 2012-10-11

Träffade min PT Jacqueline på morgonen och prövade lite nytt med kettlebell...har jobbat med TRX ( amerikanska millitär tränar med detta ) och ny kettlebell ( rysskt militär har tränat med detta) undrar vad blir näst...???
 
 
Började lära mig Swing. Det ser så lätt ut men.....om man ska göra den rätt tar det tid att lära sig ....men det kommer......
Hittade igen nya muskler och den här gången på baksidan av låren....
 
Gör också detta med kettlebell och har nu 6 kg ...
 
tufft och svetten rinner....härligt!!! Vänstra armen är lite svajigare än högra men det är väl så att jag inte fått tillbaka styrkan efter förlamningen...men det blir bättre och bättre....
 
Åkte sedan till stan och träffade min kompis M utanför Röhsska. Trodde att de öppnade kl 11 men icke sa nicke utan kl 12. Vi gick till café Garbo och fikade och tjatade....
 
Tiden gick snabbt och sedan var det iväg mot Röhsska. Inget speciellt men vi gick runt och beundrade olika saker...tittade på böcker...kort mm.
Köpte helt underbart origamipapper svart/guld...
är de inte fina ???!!!!!
hittade några fina kort:
Berlin Black Tetris....av Sergej Hein
japanskt av Kitagawa Utamaro  ( har detta som bricka också)
japanskt Utagawa Hiroshige
 
Åkte sedan hem till mig och lagade lite lätt lunch och fortsatte och tjata....fick av M lite frotté och har lite funderingar att hur jag ska använda de... Fick nyspurt i skapande via Designmarknaden...
 
Ska till Röhsska igen i november när de ska ha mer om japanska träsnitt...
27 november - 29 september Japanska träsnitt 
Konservator Kerstin Lekholm presenterar sin publikation om museets samling av japanska träsnitt. Träsnittsamlingen består av ca 350 objekt och i utställningen visas utvalda inressanta träsnitt.
låter spännande ....något att se framemot....
Har några japanska träsnitt hemma men inte så fina som på Röhsska...
 
Härlig dag med trevlig sällskap och prat....
 
Hej då !!!!
 
 

Dagens må-bra 2012-10-09

Först en må-bra film...
Såg en fransk film som heter : "En oväntad vänskap" på svenska och den är riktigt MÅ-BRA Film!!!!
 
 
Filmen handlar om Driss (en ung kille men kriminell förflutet) och Philippe ( en rik rullstolsbunden man ).  Driss blir anställd som personlig assistent till Philippe. Driss är till början väldigt tveksam till jobbet och Philippes vänner varnar honom att ta Driss som assistent. Men de två har mycket att lära av varandra. Driss's livsglädje smittar av sig på Philippe och Philippe lär Driss en hel del vett och etikett. Tillsammans upptäcker de nya saker i livet och en oväntad och stark vänskap börjar mellan dessa två som synes inte verkar ha någonting gemensamt. Filmen är passerad på en sann historia.
Riktigt MÅ-BRA film!!!!!
 
Brukar sällan köpa färdiga bakmix men när jag var sist i Lidl såg jag detta:
 
Kakan ser väldigt bra ut på bild och var lite tveksam men....köpte paketet...
 
kakan före ugnen. Man behövde tillsätt 3 st. ägg samt 2 dl grädde i smeten och vispa den och in i ugnen.
 
kan blev rätt så hög och ...
 
väl genom gräddad och smakade helt ljuvligt. Den blev så lätt och smakar som moln in i munnen......
detta kommer jag att köpa flera gånger....
 
En härlig film, en bit härlig citronkaka och en kopp te -då mår jag så gott!!!!
 
Hej då !!!!!!!!!!!! 
 
 

Regn och kärlek...2012-10-07

Bilden är tagen av min brors dotter...
Regn och kärlek ...(om man tittar på pölen så bildar den ett hjärta)
 
 
Hej då !!!!

Dagens mat: hemgjort pizza samt glasstårta 2012-10-07 samt bilder från den lilla röda...

Var på landet idag och Stora J klippte gräset och jag grejade lite och tog lite kort. Har fått nya grannar som kom och hälsade när vi kom.....
 
nyfikna var de också....
Det är ju nu så fina färger på gärdsgården....
 
murgrönan växer och fröjder....och har riktigt bitit sig fast på mossan....
 
Tycker att det är så snyggt med blått och falurött och vitt...
cykelförråd
och andra ändan vedförråd
 
lilla redskapsbod...
 
så underbara färger på gärdsgården....
 
en liten gullviva som fått några blommor .....
 
mössan är fortvarande riktigt grön men bladen visar att det är höst.....
 
tycker att gammla trädens bark är vacker.....
snyggt....
 
bilden från Hakefjorden.............
 
Hemma sedan och satte i gång med pizzadegen. Receptet till den finns 2010-06-13. 
 
detta är min del.....älskar oliver mm på min del....
detta är Lilla J:s del hon vill ha kryddig spianata calbra (salami) på sin....
 
Var på Lidl och köpte deras "Viennetta" till efterrätt...
 
gott gotti gott gott......
 
Hej då !!!!!
 
 

Dagen full av trevligheter 2012-10-06

Började dagen med att hänga på handtaget på Rum för papper. Kunde inte glömma bilden på "Farbrorn" så var där och köpte den.
 
Han heter Alfred berättade tjejen i affären. Han är ju bara så underbar titta på uttrycket i ansiktet....
Hoppas bara att de kan fortsätta ha Sandra Jutos bilder till salu...!!!!
 
Efter detta åkte jag till Pustervik och Designmarknad á la London. Ooh vad många duktiga människor det finns....
 
detta är Satoko med sina underbara kepsar, barnkläder, nessesärer mm.
Köpte en liten tygpäron av henne...
henne kan man nå:
 
Fastnade också för :
Joakim Thedin. Han använder gammla LP-skivor och gör fat, armband,
 
lampa, glas underlägg mm...snyggt !!!!
Så här ser Joakim ut och han nås:
 
Detta är Dan Isaac Wallin och han är fotograf
och gör fina kort/tavlor....
köpte några jättefina kort:
och han kan nås:
 
Detta är Jonas Sanderman och är också fotograf:
ursnygga bilder på saker som man inte "ser", rostiga saker som finns i naturen mm.
han kan nås:
 
Efter gosaker för ögat måste man ju ha något för gomen också så det var bara traska till Elite Hotell på Avenyn och "Choklad & delikatessfestival". - Massor av choklad och lakrits överallt-
 
alla dessa underbara praliner..........
 
 
macarons...praliner av alla dessa smaker........
 
tårttävling och röstade nr 4  "Tusen och en natt" riktigt snygg eller hur...
 
sedan är det ju Kanolds.... mmm ....va säger man inför alla dessa praliner och smaker......
Var på lakritsprövning...bra info från Lakritsfabriken .
 
Detta hade jag med mig hem:
fryffel från La Praline,
 3 olika smaker choklad i plåtaskar från Femtorp,(apelsin är helt underbar,köpte förra året också)
2 påsar rött kakopulver från Femtorp( helt underbar att ha i bakning, desserter, praliner mm brukar köpa detta varje år),
marsipan från Brautigams,
lakrits/choklad från Island (köpte förra året också) riktigt goda!!!
samt små lakrits/choklad från Island som man kan dekorera kakor med tex...
 
Måste nog träna dubbel nästa veckan.....
 
Hej då !!!!!

Dagens ....2012-10-05

Hade delvis en tråkig dag igår. Har varit lite snuvig ca två veckor och i onsdags hade jag riktigt ont i vänstra örat. Gick igår till min vårdcentral för de har en "dropp-in" mellan 10 och 14. Var där kl. 9.30 och var nr 5. Gick därifrån kl. 15.00. Av dessa 5,5 timmar var hos läkaren ca 10 minuter.  Har fått öronkatarr dvs vätska bakom trumhinnan och fick kortisonnässpray. Hoppas det blir bättre......... 
 
Blev mycket gladare senare när jag träffade Anette ( från Tai Ji Quan  gruppen). Lånade några cd-skivor till henne med jap/kinesisk musik som man kan lyssna och träna Ti Ji med....
Härligt och sitta en stund och tjata på allt mellan himmel och jord på ett fik vid Victoriapassagen..........
 
Gick förbi "Rum för papper" och fastnade vid deras skyltfönster och speciellt för en " härlig farbror"
är han inte helt bedårande....................blev förälskad.....
 
 
bilderna är av Sandra Juto (kollade på google) och hittade :  http://www.sandrajuto.com samt http://sandrajuto.blogspot.se . Hon gör så helt underbara bilder samt fotona är ju så....
 
här är den underbara farbron igen....och han har en härlig uttryck....har hittat en trevlig dam.....
 
Gick också förbi en ny bröd affär i hörnet och köpte mig ett danskt rågbröd. Expediten frågade om jag ville också ha en havrebröd. Jaa sa jag och fick detta på köpet. Blev så baff så glömde nog säga tack...man är inte van vid att få något bara så här....Båda bröden var av surdeg och var riktigt smakrika och saftiga !!!!!
 
Så dagen som började tråkigt blev riktigt trevlig mot slutet!
 
Hej då !!!!!
 
 
 

Dagens bakning och lite annat..2012-10-02

I söndags gjorde jag ordning för päronlikör...hade köpt en flaska konjak 3.5 dl och 3 st mindre päron.
 
 
Skalade, kärnade ur och tärnade päronen - in i en burk och hällde över konjaken. Nu får den stå med lock på ca 3-4 veckor i rumstemperaturen. Sedan ska jag sila av spriten, filtera och blanda med 1,5 dl sirap. Bästa päronen är Coference eller Kaiser. Recptet är ur boken: Gör likör av Sölvi Vatn.  Har gjort detta en gång tidigare och päronlikören blir så god....
 
Bakade idag: sockerkaka med citronsmak, kaneldoftande blåbärssnittar samt snabba jordgubbskakor .
 
 
Sockerkaka med citronsmak
 
rivet skal av 1 mindre citron
150 g rumsvarmt margarin
1,5 dl rörsocker
2 ägg
3 dl siktad dinkelmjöl
1 rågad tsk bakpulver
1 dl grädde
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba citronen väl med varmt vatten och borste och riv av skalet. Om citronen är stor räcker  skalet av ½ citron. Vispa margarin och socker pösigt. Tillsätt ägg, mjöl blandat med bakpulver, grädde och citronskal, blanda väl. Smörj och bröa en sockerkaksform och häll i degen. Grädda i 200 grader ca 40-45 minuter. Täck efter ca 20 -25 minuter så att den blir inte bränd på ovansidan.
Original receptet är från "Bülows kök" av Eva Bülow (hon hade smör och vanlig socker i sitt recept).
 
 
 
 
till vänster kaneldoftande blåbärssnittar och till höger Snabba jordgubbskakor.
 
Kaneldoftande blåbärssnittar ca 24 st.
 
2 dl siktad dinkelmjöl
150 g margarin
0,5 dl rörsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
3-4 msk blåbärssylt
1 tsk kanel
glasyr:
2 dl florsocker
1-2 msk vatten
 
Blanda mjöl, margarin, socker, vaniljsocker och äggula till en deg. Lägg i plastpåse i kylen minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg degen på mjölat bord och dela i två bitar. Rulla ut varje del nästan lika lång som plåten. Lägg längderna på bakpappersklädd plåt och tryck dem något med handen. Blanda sylt och kanel i en skål. Gör en fördjupning i längderna och fyll med syltblandningen. Grädda i 175 grader 15-20 minuter. Låt kakorna svalna något. Dela som snittar med en degskrapa. Blanda florsocker och vatten och ringla ovanpå kakorna.  Vet ej om jag gjorde något fel eftersom längderna flöt ut väldigt. Smaken var det inget fel på. 
 
Snabba jordgubbskakor 30 st.
 
100 g margarin
1 dl rörsocker
1 ägg
ca 3 - 3,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl torkade jordgubbar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda margarin, socker, ägg, 3 dl mjöl och bakpulver till en deg. Tillsätt jordgubbar skurna i småbitar och ev mer mjöl. Väg degen och dela på 30 lika stora bitar. Rulla 30 kulor och lägg på bakpappersklädd plåt. Tryck till med en gaffel ovanpå. Grädda i 200 grader ca 8 minuter.  
 
Recpten till småkakorna är från Allas nr 38 /2012.
 
Hej då !!!!!!!!

RSS 2.0