Dagens julgrejer 2012-11-29

Tog bilden från vår balkong....fint!!!!
 
 
Hade kamera med mig imorse och tog en bild på Glarion Hotel Post...snyggt inslagen !
 
 
Hej då !!!!!!!

Dagens meny: Råris, enkel korvsås, sallad samt mintchokladmousse 2012-11-25

Var på Ikea med Stora J och Lilla J. Jag skulle bara köpa 2 st ramar men...det blev lite annat också...
 
Tur till Alelyckan och hittade ett set med änglar från Royal Krona. Jättesöta...
 
Hem och fixa maten.
 
 
Kryddig korvsås 6 port.
 
ca 750 g kryddiga korvar ( hade lammwurst, ostwurst, cabanossy ost samt salsiccia)
1 msk olja
1 st. hackad lök
1 st. tärnad paprika
1,5 dl kokt vatten
1 st. buljongtärning
2 msk senap
2 msk tomatpuré
2,5 dl matgrädde
drygt 2 msk brun såsredning
persilja
 
Skiva korvarna och lägg i en kastrull. Skala och hacka löken och skölj och tärna paprikan och lägg i kastrullen.
Lägg i olja och stek allt en stund. Tillsätt vatten och buljongtärningen, senap och tomatpuré. Rör om och låt småkoka en stund på mellanvärme. Tillsätt grädde och sedan brun såsredning. Låt småkoka en stund. Dekorera med persilja före serveringen.
 
 
servera med råris, smårgåsgurka och sallad.
 
 
enkel sallad : sallad, gul morot, lila morot och socker snaps och lite olivolja på...
 
 
Mintchokladmousse 4 port.
 
3 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
1 ( 38 g ) Marianne-choklad stycksak
 
Hacka chokladen och marianne-chokladen i småbitar. Värm upp 1 dl grädde, ta bort från plattan och rör i chokladbitarna och rör tills allt choklad är smält. Låt svalna. Vispa resten av grädden och vänd varsamt i chokladblandningen. Fördela moussen i glas och låt stå i kylen minst en timme före serveringen. Garnera med vispgrädde och riven vit choklad.
 
 
Gott !!!!
 
Hej då !!!!!
 
 

Dagens trevligheter..loppisbesök och julmarknad och Timo Räisänen..2012-11-24

Hade gjort upp med E och K att träffas utanför Reningsborg Angered kl 10.00. När vi kom dit var det lång kö...men det tog inte lång stund när vi var inne.. hade lovat introducera de till några loppisar i Göteborg...massor av att titta och hittade en lite originell julbeysningssak...
 
kostnad 30:- och en fin...
 
fisk att hänga ovanför spisen...kostnad 20:-.
Efter Reningsborg styrdes nosen mot Emmaus Hisingen och hittade:
samt...
och ....
helt underbar bok med massor av tips:
samt...
snyggt!!!
 
Efter Emmaus var det säga hej då till E och K (hade någon kurs..) och nästa stopp var det Gunnebo slott.
 
trevlig kör som sjöng julsånger...
sedan var det bara  hitta kumminknäckebröd (Gudagott www.gudagott.nu), Bräutigams marsipan, 24 månaders gammal Stilton ( Linnégatans Ostaffär www.godost.nu) och jordgubbssylt och lammbratwurst (Töllås fårgård Henån www.fargard.se).
här ser ni marsipan, stilton i en burk, lammbratwurst, jordgubbssylt, och kumminknäcke...
 
Fullpackad kasse med och nästa anhalt blev det Mölnlycke. Hade gjort upp med  Mette att ses och det var julmarknad och uppträdande av Timo Räisänen på torget där. Först var det fika på biblioteket och sedan gick vi runt på torget och sist lyssnade på Timo. Han är ju så bra....
förstår inte riktigt humorn i Mölnlycke...lök och äpplegrin...men
julrosorna var fina!!!
 
Här är dagens höjdpunkt:
Timo Räisänen
 
Hej då !!!!!
 
 
 
 

Pepparkakor....2012-11-22

Stora J var och hämtade beställda pepparkakor från :
 
 
 
 
Man måste beställa efter semestrar för att kunna få deras pepparkakor ....
ett måste till varje jul....de är ju bara så goda....
 
Hej då !!!!!

Dagens...Syrniki 2012-11-22

Gjorde några rysska plättar till Stora J idag. De är lenare än vanliga plättar och man har inte så mycket vetemjöl i heller...
 
 
Syrniki 28 st.
 
250 g Kesella naturell
3 st ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
lite florsocker
 
Rör Kesella mjuk i en skål och vispa i äggen. Tillsätt socker, vaniljsocker och vetemjöl. Rör till en jämn smet. Låt smeten svälla ca 30 minuter.
Stek plättarna i en plättpanna tills de är vackert bruna på bägge sidor. Sikta på florsocker och servera med bär /sylt.
 
Hej då !!!!
 

Tekannor...2012-11-20

Var förra veckan på Tekultur och då hade nya tekannor från Zero kommit. Kunde ju inte motstå utan hade en ny tekanna med mig hem...
 
 
Hade också en passande temugg hemma till den nya kannan...
 
samma kakelering och samma grön färg som i kannan...
kommer inte ihåg var jag köpt muggen .... 
 
 
en annan tekanna fick då gå på pension nämligen denna...
som är också made in Japan fast via Ikea.
 
Gjorde gott grönt te med citrus...
 
och lite nybakat....
gott gotti gott gott....
 
Hej då !!!!
 

Dagens GP 2012-11-18

Tittade på bilder från förra årets julmarknad på Gunnebo slott ( se 2011-11-19) och såg burken med 24-månaders gammalt Stilton....det vattnas i munnen....
 
Läste i dagens GP om Stilton....
 
Stämmer med föregånde talare om Stilton....
Hoppas osten finns på Gunnebo ny på lördag....och kommer att njuta av den redan på smma kväll....
 
Dagens P.S. är bra:
 
Hej då !!!!
 
 

Dagens meny: köttfärs i ugn med rökt ost, potatismos, gräddsås, morötter, tomater, smörgåsgurka, gurka 2012-11-18

Hittade i skafferiet en halvfull påse med fransk löksoppapulver och hade lite rökt ost i kylen...detta med lite andra ingredienser blev köttfärs i ugnen med rökt ost...
 
 
Köttfärs i ugnen med rökt ost 6 port.
 
40 g franska löksoppa
2 dl gräddfil
50 g salladslök hackad
drygt 500 g blandfärs
ca 110 g rökt ost i tunna skivor
15 st svarta oliver i tunna skivor
4 små tomater i tunna skivor
timjan
 
Blanda löksoppapulver med gräddfil. Hacka löken och blanda  med gräddfilen. Blanda detta med köttfärsen. Dela köttfärsen i två delar. Ta den ena delen och platta till den i en bakpappersklädd ugnsform ( hade 21x21 cm ).
Lägg på rökt ost i tunna skivor och några skivor oliver.
 
Platta till den andra delen köttfärs på en bakpapper ( hade lite olja så att den inte skulle fastna) och tippa över som lock.
 
Dekorera med tomatskivor och svarta oliver. Strö över timjan.
 
Grädda i 200 grader ca 25-30 minuter.
 
Servera med potatismos, gräddsås, smörgåsgurka mm.
 
Hej då !!!!
 
 
 
 
 

Tv tips...2012-11-18

Hade missat på SVT en serie om kortfilmer "Why poverty ? " men en arbetskompis tipsade om de. 
Hittade några äldre avsnitt och det finns varje dag kl 18.50 en ny kortfilm.
 
Från 25/11-2/12 är det en vecka med både längre dokumentärer samt kortfilmer som visas i flera länder under samma vecka.
Kan verkligen rekommendera er att titta !!!!!!!!!!
 
 
Hej då !!!!

Dagens....2012-11-17

Åkte tidigt med Stora J och lilla J först till Kungälv ( Kexfabriken men det var inte mycket och ha....) sedan en lite tur till Stenungsund och via Göksäter till Tjörn och kollade på stugan (värmen). Hem och lagade nästan samma som igår.....stekta rödbetor, morot, salladslök, Herbamare samt timjan...med sås av yoghurt/rökt ost..
Stora J var och köpte sin favomat...pizza
 
min ny favomat....snabbt att göra men ack så god.....
 
Nästa helg får man ta sig en rundtur för att det är 2 favorit julmarknader  : Gunnebo slott 24-25/11 kl 11-17 samt Katolska församlingens julmarknad 24/11 kl 10-17 o 25/11 10-16( Sten Sturegatan). Var på Gunnebo förra året och det var så mycket gosaker....24 månader gammal Stilton mm
 
Hej då !!!!

Dagens lunch mitt i bakningen 2012-11-16

Ville göra något snabbt och gott till mat idag. Hittade några rödbetor, svarta oliver, gurka, tomat samt rökt ost och lite naturell yoghurt....och av allt detta blev:
 
 
Skalade och skivade 3 st små rödbetor ca ½ cm tjocka skivor. Stekte dem i lite olivolja ca 3-4 minuter/sida och kryddade lite med Harbamare örtsalt. Tog några matskedar yoghurt och blandade i ( med gaffel) ca 2 cm rökt ost (Holländsk jättegod...)
 
 
strödde lite timjan på rödbetorna och serverade med ost/yoghurt ....smakerna bara smälte samman ..helt underbart....
 
Hej då !!!!

Dagens bakning: saffranlussekatter, cup cakes med tuggumifrosting, citronkaka, mjuk pepparkaka 2012-11-06

Hade en heldag på Clarion Hotel Post igår så är ledig idag. Maten var god ( fisk ) men annars tyckte jag inte att det var något speciellt där inne...men smaken är ju som ba....
 
 
 
Premiär för årets första lussekatter. Hittade en påse saffran så det blev katter med saffran...Lilla J tycker om med saffran och Stora J inte...
Reseptet se 2010-05-02 Örfilar/Korvapuusti. Så la saffran i degen samt hoppade över fyllningen och kavlade degen och tog katter med mått.....
 
 
Hade köpt till Hallowen en mix för cup cakes men det blev inte av...
 
 
Gjorde dessa idag och här är resultatet:
 
 
Det blev 12 st och blev jättefina....
 
Gjorde också citronkakan:
 
lika fin son vanligt...
 
Hittade på en loppis en riktigt fin form av Nordic ware ( betalade 25:- och dessa formar kostar strax under 400:-) så detta var en fynd!!!!
 
 
gjorde mjuk pepparkaka i den.....
 
 
och tog lite kristyr och dekorerade den lite....
 
 
blev rätt söt...
 
Receptet se Håkans mjuka pepparkaka 2011-11-29. Smorde och bröade med vetemjöl formen. Hade den i ca 160 grader ca 55 minuter. Fick vila i formen ca 10 minuter innan vände på den.
 
Hej då !!!!

Dagens trevligheter: Galleri Konstepidemin 2012-11-14

Träffade Mette efter hennes möte och vi gick till Galleri Konstepidemin. Där är en utställning av Lena Rydén samt idag var det "Samtal om konst" Författare Björn Berglund samtalade med Lena Rydén samt publiken var med i dialogen också. Här kommer några bilder:
 
Lena berättade om sin teknik och visade några av sina penslar...gjorda av gethår mm. och är gjorda i Kina...
 
här är författaren Björn Berglund (i grön väst).....
 
här visar Lena rispappret som hon använder ( också beställs från Kina) ...
 
Några av Lenas bilder:
 
 
 
Man kan se mera bilder på hennes hemsida: http://www.lenaryden.com
 
Man får sådan inspiration efter detta....
 
Hej då !!!!

Dagens trevligheter : ett besök på Röhsska med en kompis E 2012-11-13

Hade inte träffat E på jättelänge..så idag skulle vi träffas och gå på Röhsska. Vägen till Röhsska gick jag förbi gamla Wettergrens på Avenyn och såg Rhodi Heintz pläddra tidiningar där.......
 
 
Träffade E och vi gick till Junggrens cafe för att prata en stund och för att Röhsska öppnar inte än kl. 12.00. De har ju så goda mackor...och vi satt och pratade och Fredrik Belfrage kom och fikade på Junggrens också..så mycket "kändisar" på en dag...ju och hade en skådespelare i vagnen när jag åkte till Avenyn...(kommer inte ihåg namnet)...
 
Vi kom lagom till Röhsska eftersom de hade en guidad visning "Ond design " strax efter 12.00. Oh vad bra den  är.......
 
Man pratar om god design och motsatsen till den är ju ond design.... Alla designade föremålen är ju skapade av människor och kan brukas- missbrukas...
 
på bordet finns  bl. a en silverskål för socker. Sockret var ju statusvara och guiden pratade om silverskålen ( slavarbete i silvergruvor i Sydamerika) och sockret ( från plantager där slavarna jobbade i Karibiska övärlden )...
 
Andy Warhols bild på elektrisk stol....vilka känslor får vi av den och vilka kännslor får en amerikan som lever i en stat där dödsstraff är tillåten...
 
 
bilden från en jeansfabrik...tjejer jobbar varje dag året om från 08-02 på natten....vilket ansvar har vi som konsumenter...
 
 
dessa unga människor ska kräva fram de mineraler som behövs till vår senaste mobil, laptop mm.....
 
Utställningen fick mig att tänka om en hel del så jag kan varmt rekommendera den. Verkligen sevärt ( och  mycket tänkvärt!!!!)
 
Tittade också om Bibi Lovells broderade/bildvävda saker....
 
att någon kan göra helt underbara saker med garn, tyg, nål och tråd .......
 
Naturligtvis var vi tvungna att se på utställning av Sigur Bronger
 
han kommer från Norge och är smyckeingenjör....
 
detta är en brosch...
 
Huvudet fullt med intryck gick till Drottningstorget via Trädgårdsföreningen....
 
en tom bänk.....
 
fina färger på bladen....
 
 
Hej då !!!!!
 

Dagens ...2012-11-13

dagens GP P.S.
 
Bra tänkt!!!
 
Läste också på Humorsidan :
 
 
Vissa är så träffande.....
 
Ha det !!!!

Morgondagens....2012-11-11

Kan inte någon dra upp mig i morgon bitti.....( har haft en veckas semester...)
 
 
Hej då !!!
 
 

Dagens meny: Slottstek, kokt potatis, svartvinbärsgéle, smörgåsgurka samt hallonkompott med smulor 2012-11-11

Stora J älskar kött i alla formen men slottstek är väl kanske numero uno !! ( receptet 2011-09-18)
 
Efterrätt blev hallonkompott med smulor. 
 
Hallonkompott med smulor 4 port.
 
250 g frysta hallon
1 dl rörsocker
Vaniljvisp:
2,5 dl kyld vaniljvisp
50 g vit choklad
1 tsk vaniljsocker
Smulor:
25 g smör
2 msk rörsocker
½ dl havregryn
2 msk vetemjöl
½ krm salt
1 krm bakpulver
 
Smält samman hallon och socker i en kastrull. Låt svalna. Vispa vaniljvispet fluffigt. Hacka vit choklad och smält försiktigt i micron, ca 30 sekunder. Rör den slät och ringla ner i vaniljvispet under vispning samt vaniljsockret. Lägg smör i bitar, socker, havregryn, vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Blanda samman med fingrarna till smulor. Lägg över i en torr stekpanna på medelvärme och stek smulorna gyllene. Låt dem svalna. Varva vaniljvisp, kompott och smulor i glas. Garnera med vit choklad. ( receptet är från Leva&Bo nr 45/2011 och ändrade från svartvinbär till hallon...)
 
Mätta och belåtna en stund och sedan var det kaffe/te med Prinsesstårta (köpt)...
Stora J älskar prinsesstårta....
 
Hej då !!!
 
P.S imorgon får man köra dubbelpass på gymmet efter detta...

Dagens bakning: Marys nötkaka och rulltårta med hallon 2012-11-10

Imorgon är det ju Farsdag och jag bakade Marys nötkaka ( receptet 2011-07-09) samt rulltårta med hallon ( receptet 20101-08-24). Nötkakan fastnade i formen... men smaken är det ingen fel på... rulltårtan blev lyckad som vanligt...
 
Hej då !!!

Dagens fynd: snyggt japanskt papper, grå papper ( för att göra julkort ), några washitejprullar samt en liten bild från Sandra Juto 2012-11-08

Träffade Lilla J och vi lunchade tillsammans på Fröken Olsson. Efter det gick Lilla j tillbaka på jobbet och jag till Viktoriapassagen. Rum för papper är ju bara så....man kunde köpa hur mycket som helst men....
 
Köpte en stor ark japanskt papper:
 
helt underbart...måste bara rama in den.... närbild:
 
 
vanlig grå papper....
ska bli några hemmagjorda julkort....
 
det finns otroligt snygga washitejp att köpa.....man kan göra mycket med dessa tejp...
men tänkte använda den röda och ev den gråa till fågelben....och/eller kanske i julkort....
 
en bild till "Fotografen" från Sandra Juto. Mannen heter väl Adolf men jag kallar honom Alfred...
skulle vilja ha bild på damen "Hildur" men de hade inga på henne.....får väl ta kontakt med Sandra och fråga om hon har gjort något med Hildur eftersom såg några fler bilder på hennes hemsida........
 
Hej då !!!!
 

Dagens lunch: kokta rödbetor med Schwarzwaldskinka och halloumi 2012-11-07

Träning och sedan hem. Älskar rödbetor och kokade några stycken ( ca 35-40 minuter) samt stekte en bit schwartzwaldskinka. Skalade rödbetorna och delade dem och la i stekpannan och lite smör och värmde upp.
Delade haloumi i mindre bitar och la på rödbetorna. Smaskens...
 
 
 
Hej då !!!!

Dagens meny: Lax med blomkål i ugn, kokt potatis, sallad samt ungsbananer 2012-11-04

Igår en runda på Ikea, Jysk mm. Tänkte köpa en liten bäddsoffa till Lilla J:s gamla rum eftersom man kan använda den som gästrum. Får vänta tills vi får en kontainer så att man kan slänga den gamla. Hittade nya gardiner mm.
 
Håll på att glömma päronlikören....det var 5 veckor sedan jag la päronbitarna i konjaken....silade och tillsatte ljus
sirap. Får stå en stund innan provsmakning....
 
det blev ca 6 dl .
 
 
 
 
Lax med blomkål i ugnen 7 port.
 
ca 1 kg lax
1 blomkålshuvud
1 röd lök
2,5 dl grädde
dill
salt och svartpeppar
Herbamare örtsalt
 
Dela blomkålen i små buketter på en ugnsform. Skär rödlöken i skivor och lägg på blomkålen.
 
Tillsätt grädde och strö på lite Herbamare.
 
Strö lite salt och svartpeppar på laxen.
 
Ställ laxen på blomkålen skinnskidan ovanpå.
 
Ställ i ugnen på 200 grader ca 30 minuter. Ta ut ur ugnen och ta bort skinnet och strö på massor av dill.
 
Servera med potatis och sallad.
 
 
 
Ugnsbananer 3 port.
3 st bananer
lite honung
lite hackade hasselnötter
glass
 
Skala och dela bananer i mitten och ställ på en portionsform som tål ugn. Häll lite honung på och strö på hasselnötter. Ställ i ugnen på 225 grader ca 15 minuter. Servera med vaniljglass.
 
Hej då !!!!
 
 

Dagens bedrifter 2012-11-02

Först på jobbet och bjöd några
fikon - och valnötsbullar...
 
lagrad prästost...och
 
hemmagjord fikonmarmelad...till fika
Folk tyckte att bullarna hade härlig smak och allt tillsammans var bara......
 
gott gotti gott gott....
 
Efter jobbet åkte jag till Vårdcentralen och hade träff på "Kostskolan" och satt där 1,5 timmar och pratade om våra matvanor, träning mm.
Stora J kom och hämtade mig och vi åkte till Jysk och Ö&B köpte lite grejer...
Sedan dumpade han mig utanför stora ingången till Kvibergs kyrkogård. Träffade där ett gäng finnnar och vi åkte till stenen " Till minne av avlidna i Karelen".
 
 
Hade en stund med sång, dikter och bön...
 
 
Efter gick jag hem via kyrkogården och det var rätt mycket lycktor och ljus...
och tänkte på alla som man har inte i kvar runt om sig....mamma, pappa, mor -och farföräldrar, svärfar, morbröder mfl....
Många gick alldeles för tidigt...
eller var de bara på besök?
Vi tittar upp mot himlen och
önskar att de ser oss.
Ofta minns vi dem....på morgonen....
på natten när vi tittar på stjärnorna
ett datum..en låt....en plats....en doft...
varje timme...varje andetag....
Till minne av dem som har lämnat oss.....  
 
Hej då !!!!
 
 

Dagens bakning: kryddiga bullar med fikon och valnötter samt smöriga citron- och lavendelkex 2012-11-01

Har blivit väldigt förtjust i kardemummakaka och bakade i tisdags den igen. Gör den efter receptet från The Hummingbird Bakery ( receptet 2012-05-29). Den är ju så god och smakar riktigt kardemumma...
 
 
Hade rivit ut från Två Dagar recept på : Kryddiga bullar med fikon och valnötter samt smöriga citron- och lavendelkex.
  
Bullarna ska jag ta med till jobbet imorgon, köpa lite smakrik ost samt bjuda på hemmagjort fikonmarmelad....hoppas de gillar detta....
 
Kryddiga bullar med fikon och valnötter 15 st.
 
3 dl mjölk
25 g jäst
1 nypa salt
1 dl råsocker
1 msk honung
50 g torkade fikon
1 dl valnötter
1 tsk malen kardemumma
1 krm malen nejlika
0,5 tsk malen kanel
100 g smör, rumsvarmt
1 ägg, lätt uppvispat
ca 7 dl vetemjöl
till pensling:
1 ägg + 1 msk mjölk
Äta till: lagrad ost som stilton, cheddar eller prästost samt fikonmarmelad
 
Häll kall mjölk i en bunke och tillsätt jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, och honung och blanda samman. Skär bort det hårda skaftet på fikonen och grovhacka fikon och valnötter. Tillsätt i degen tillsammans med kryddorna. Rör ner smöret, ägget och tillsätt mjölet lite i taget. Spar lite av mjölet till utbakningen. Blanda till en smidig deg. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i ca två timmar till dubbel storlek. Häll ut degen på lätt mjölat bakbord och ta ut ca 15 bitar. (Vägde degen och delade till 15 ) Forma snabbt ihop till en rund bulle med mjölad hand och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ca 30 minuter på ett varmt ställe. Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med mjölk. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
Servera de avsvalnade bullarna med lagrad ost och fikonmarmelad. Om det blir bullar över är de goda att dela på mitten och rosta dagen efter.
 
 
Smöriga citron -och lavedelkex ca 40 st.
 
200 g smör, kylskåpskallt
1,5 dl socker
1 ägg, lätt uppvispad
0,5 citron, rivet skal
6 dl vetemjöl
0,5 tsk lavendel
1 nypa flingsalt
 
Skär smöret i mindre bitar och lägg i en skål. Tillsätt socker, ägg, citronskal, mjöl, lavendel och salt. Blanda med fingertopparna en stund. Häll ut degen på bakbord och arbeta in alla ingredienser till en smidig deg. Dela degen i två delar och forma två avlånga rullar. Vira in i plastfolie och lägg i kylen i minst en timma att vila. Sätt ugnen på 200 grader. Skär ut centimetertjocka kakor och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.
 
Fyll upp tekannan med het och värmande brygd. Bulla upp med nybakade scones, bullar och smöriga kex. Temyset med afternoon tea värmer och smakar ljuvigt med hembakat....
 
Hej då !!!!

RSS 2.0