Dagens kräm: jordgubbskräm 2012-05-31

Hade jordgubbar kvar och gjorde lite jordgubbskräm.



Jordgubbskräm  4 pers.

0,5 Liter vatten
1,5 dl socker
2 msk potatismjöl
0,75 dl jordgubbar

Blanda vatten, socker och potatismjöl i en kastrull. Häll i jordgubbar (delade dem eftersom de var stora). Låt krämen sakta sjuda upp under ständig omrörning. Häll upp i en skål och strö över lite socker. 


gillar när krämen är lite ljummen och kall mjölk i den.......fattas bara lite Marie kex till......

Régalez-vous!!!!!  

Dagens glass 2012-05-30

Blev sugen på god glass och köpte lite jordgubbar, grädde och yoghurt och det blev hammagjort jordgubbs -yoghurtglass.



Jordgubbs -yoghurtglass 8 port.

ca 1 L jordgubbar
2 dl vispgrädde
0,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
ca 1 tsk riven citronskal
3 äggvitor
200 g turkisk yoghurt

Rensa och skär jordgubbarna i bitar så att det blir ca 6 dl (spara resten till dekoration). Vispa grädden. Tillsätt socker, vaniljsocker och citronskal. Rör om. Skilj äggvitorna från gulorna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda i gräddsmeten yoghurt och jordgubbsbitarna. Vänd ner försiktigt äggvitorn med slickepott. Häll massan i en form och frys minst 3 timmar. Ta glasskulor och dekorera med jordgubbar, riven citronskal och citronmeliss.

Régalez-vous!!!!


Dagens lunch och andra trevligheter 2012-05-29

Åkte till stan för att leta efter en väska till mig. Hade fått pengar på mors dag för en ny väska...

Hittade en och fick 25 % rabatt på den också så riktigt lyckad inköp...väskan är blå läder, lagom stor/liten och har kostat 499:- (- 25%=375 kr bra va!!!)

 
min ny väska fin va!!!!!!!

Gick till Saluhallen och på vägen dit stötte på en trut.


den landade på toppen av parasollen men kanade fint neråt och stod en stund och funderade ........

Köpte en grillad kyckling och gjorde en sallad:

grillad kyckling, isbergssallat, emmentalerost i bitar, svarta oliver, gurka, tomat och en pressad apelsin som dressing.........Gott!!!!

Köpte lite torkade jordgubbar, blåbär och tranbär på Kungstorget och åkte hem sedan och bakade en kardemummakaka ( receptet är från :Söta dagar / the Hummingbird bakery) samt småkakor med jordgubbar och vit choklad.



Kardemummakaka

10 st kardemummakapslar
200g rumsvarmt margarin ( i orig receptet smör)
2,25 dl socker
3 st stora ägg
3,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,25 tsk salt
0,25 dl créme fraiche

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en brödform och pudra med vetemjöl. Dela kardemummakapslarna och ta ut fröna. Släng kapslarna och krossa fröna i en mortel. Vispa margarin med kademummafröna och socker lätt och luftigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt efter varje. Skrapa ner smeten från kanterna och vispa så att allt kommer med. Sikta ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt och häll dessa torra ingredienser i äggsmeten i två omgångar. Vispa tills allt precis är blandat och vispa ner créme fraiche. Häll smeten i brödformen och grädda i 175 grader i nedersta falsen ca 50-60 minuter eller tills den känns fast och inte längre är kladdig i mitten (känn efter med en sticka). Låt kakan svalna en aning i formen och stjälp upp den på galler. Låt svalna helt innan du skär den i skivor. Gott med en kopp te.....

 
kakan blev riktigt luftig ...



Småkakor med jordgubbar och vit choklad  34 st.

150 g rumsvarmt margarin
1 dl socker
1 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
100 g vit choklad
150 g torkade jordgubbar
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa margarin med socker, farinsocker och vaniljsocker lätt och luftigt. Vispa i ägget. Hacka chokladen i småbitar samt jordgubbarna. Blanda ihop vetemjöl med bakpulver, bikarbonat, salt, chokladbitar och jordgubbsbitar. Tillsätt detta i små portioner i margarin/äggsmeten och rör blandningen jämn.


Forma med två matskedar matskedsstora klickar och lägg dem på en bakpappersklädda bakplåtar. Lämna bra mellanrum eftersom de flyter ut under gräddningen. Grädda i 200 grader i mittfalsen ca 10-12 minuter. Smakar helt underbara!!!!!!!!



Sedan var det bara koka en kopp hallon/mynta te och inmundiga kardemummakakabit samt kaka med jordgubbar och vit choklad.

Régalez-vous!!!!!!


Dagens lunch: rökt makrill mm 2012-05-28

Älskar rökt fisk och köpte en bit rökt makrill och gjorde äggröra till.

 

rökt makrill, äggröra med gräslök och Herbamare örtsalt och lite persilja, tomat, gurka, svarta oliver och några morötter.............riktigt gott!!!!!!!!

Ha det// 

Dagens meny: slottsstek, potatis, sås, gurka, morötter samt jordgubbsmoussetårta 2012-05-27

Gjorde svämors favorit: slottsstek med allt som det ska vara med....ingen efterrätt men jordgubbsmoussetårta till kaffet/te. Tårtan (botten)är inte så lätt att skära men ack så god!!!!!!!!!!!!



Jordgubbsmoussetårta 8 port.

botten:
200 g mjölkchoklad med jordgubbar
6 dl Vårgårda ris (puffat, rostat ris)
mousse:
5 gelatinblad
1 lime riven skal + 3 msk saft
0,5 L färska jordgubbar
300 g yoghurt med vaniljsmak
1 dl socker
2 dl vispgrädde
garnering:
färska jordgubbar
vit choklad

Gör botten: smält chokladen i vattenbad. Blanda i riset. Spänn fast bakplåtspapper mellan botten och kanten i en springform (ca 24 cm diameter). Häll i choklad/ris blandningen och jämna ytan lite. Ställ i kylen.

botten med ris och choklad

Gör mousse: lägg gelatinbladen i kallt vatten (minst 5 minuter). Riv limeskalet och pressa saften. Skölj och rensa jordgubbarna och skär dem i småbitar. Vispa grädden. Värm upp limesaften och lägg i gelatinbladen. Blanda i en skål yoghurt, jordgubbsbitar, socker, limeskal och gelatin/limesaft. blanda väl. Tillsätt vispgrädde och blanda försiktigt med slickepott. Häll moussen över botten och täck med plastfilm och ställ i kylen (minst 3 timmar).

mousse över botten...

Ta loss kakan försiktigt från formen och ställ på en serveringfat. Dekorera med färsk jordgubbar och riven vit choklad.

dekorerad med jordgubbar och vit choklad....


bild från sidan..........



Régalez-vous!!!!!!!!!!!

Dagens utflykt : Botaniska trädgård 2012-05-26

Läste i GP i morse att näsduksträdetBotaniska har börjat blomma så man måste ju gå dit (jag och alla andra som också hade läst...).


Näsduksträdet............


detta skulptur finns i dammen framför ingången snyggt!!!!!!!!!!!!!!!!

Det fanns folk som fotade (antingen brudpar eller ...tror att det var brudpar...)

killen i mitten skulle slänga blad mot paret....



Tittade på lite annat också och det är ju så härliga gröna färger...

härligt grönt....


Kalifornisk nysrot....bladen växer så härligt...


är det inte fint???....


snyggt med växter som växer i springor .....


Japansk blåregn....helt ljuvlig...


kopparlönn..härlig stam.......


tulpan som nästan ser ut som ros................


på ett ställe håll folk på att göra som instalationer med taklök mm.................


snyggt!!!!!!!!!!!!!!!


verkligen fint!!!!!!!!!!!


en stol med sitts av taklökar....och framför den ett bord där skivan va full av taklökar.... ska bli roligt se den när de blir klara....


de hade någonslags genomskinligt massa som såg ut som regndroppar i taklöken.....

Ha det//

Dagens utflykt: Mölnlycke 2012-05-25

Åkte till min kompis M efter jobbet och vi tog en promenad samt M hade fixat lite plockmat som vi tog med oss.
Vi gick till Landvettersjön och satte oss vid badplatsen. Det var lite folk och några undomar hoppade i ...lite kallt än så länge för min smak...


satt och detta såg vi framför oss...........


lite av godsakerna: 2 olika danska ostar, danskt rågbröd, skinka, minigurkor, tomat, paprika, fikonmarmelad....

  mmm gott....................


färska jorgubbar och gula kiwin.................

Vi satt och gottade oss flera timmar.....


fick besök av andhanen som ville väl smaka våra godsaker men fick inget.....

Härlig dag med god sällskap, mat mm!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ha det//

Dagens lunch: omelett samt dagens bakning: äpplekaka 2012-05-23

Hade lite kyckling kvar samt lite grönsaker och gjorde en omelett.



kycklingbitar, 2 st ägg, lite vatten, Herbamare örtsalt, broccoli, majs, ostbitar, gräslök


blev riktigt gott!!!!

Hade 6 st småskrumpna äpplen och hade inte hjärta att slänga de utan gjorde äpplekaka av dem. Hade grundreceptet samma som på rabarber -jordgubbskaka ( se receptet 12-05-06) och la smeten på botten och täckte den med skivade äpple blandad med socker och kanel. In i ugnen 25 minuter. Blev gott!!!!

äpplekaka......



Régalez-vous!!!!!!

Dagens utflykt: Trädgårdsföreningen 2012-05-22

Helt underbar väder så jag gick till Trädgårdsföreningen och strosade runt ett par timmar...bilder därifrån:


Aurikelteatern......fint med full av olika primula.... 


läs och lär dig något nytt.........


några iris hade slagit ut.......


en gul vallmo.........


ljuvliga blåa.......


liljekonvalj blommar nästan.........


gul rododendron......


stora vita blommor.......


ute i varma vädret...........


helt berusande doft med vita syrener......

var också inne på Palmhuset:


härliga färger på en och samma växt..........



Ha det och njut av värmen och växtligheten...........
 

Dagens bilder från potatisodlingen 2012-05-22

Har nog glömt att skriva om mina potatisar....köpte sättpotatis från Tjörns Trädgårdar, en "potatishink" och 5 blåa vanliga plasthinkar från Rusta. Borrade hål på botten av hinkarna från Rusta, la lite lecakulor på botten först sedan ca 10 cm jord, potatisar sedan ca 10-15 cm jord och vattnade........



Sättpotatisen fick gojsa till först i en äggkartong......


la i 3 potatisar /hink


och så här de ser ut nu........


så om inget annat händer så det blir några färskpotatisar  på min balkong......

Ha det// 

Dagens tips: en bok med hur man kan göra roliga gosedjur av strumppor 2012-05-22

Måste bara tipsa om :Sockology  making cute & cuddly sock creatures av Brenna Maloney.



Är jag inte underbar.......
groda gjort av randiga strumppor......


mera grodor.....


känguru........


zebra........


lite andra djur......


och några fantasifigurer.......


några söta ankor.........

Har beställt boken från Adlibris och nu gäller det att bara hitta bra strumpor..........

Ha det//

Dagens meny: sommarkyckling, vildris, grekisk sallad till efterrätt créme brûlée samt citron -och marängpaj 2012-05-20

Lilla J fyller 25 år idag!!!!!!!!!!!!!Hurraaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!

Så dagens meny bestämdes av Lilla J....kyckling, grekisk sallad, créme brûlée samt istället för tårta ville hon ha citron -och marängpaj. 



Sommarkyckling 4 pers.

4 kycklingsfilée
2,5 dl vispgrädde
1 hönsbuljong
2 tsk dijonsenap
0,5 dl grovhackad gräslök
några skivor av gurka
140 g baconbitar

Stek kycklingsfiléerna i margarin i en stekpanna. Blanda grädde , smulad buljongtärning, senap och gräslök i en vid panna. Lägg i kycklingsfiléerna. Låt den småputtra under lock ca 10 minuter. Skär gurkan i skivor. Stek baconet i en stekpanna. Låt det rinna av. Rör ner gurkan i såsen vid servering och strö över baconet. Gott med viltris och sallad.



Grekisk sallad 4 port.

1 påse medelhavsmix
10 cm gurka
2 st. avocado
1 st. röd lök
fetaost
saft av en apelsin
 



Citron -och marängpaj 8 port.

botten:
2,5 dl vetemjöl
1 msk socker
100 g margarin
1 st. äggula
0,5 msk vatten
fyllning:
4 dl vatten
1,5 dl socker
4 msk Maizena
3 st äggulor
1 dl citronsaft
riven skal av 1 st citron
1 msk margarin
garnering:
4 st äggvitor
1 dl socker

Sätt ugnen på 200 grader. Gör botten: blanda mjöl och socker. Arbeta in margarinet med fingrarna och tillsätt äggula och vatten. Knåda till en deg. Tryck ut degen i en pajform ( ca 24 cm) täck botten och kanterna. Nagga och grädda ca 15 minuter eller tills botten fått vacker ljusbrun färg. Sänk värmen till 175 grader.
Gör fyllning: riv skalet av en citron och pressa saften. Blanda vatten, socker, Maizena, äggulor, citronsaft och riven skal i en kastrull. Värm upp under omrörning och sjud tills krämen tjocknar. Tillsätt margarinet och låt krämen svalna. Häll krämen över botten.
Gör garnering: vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa hela tiden. Spritsa eller bre marängen över pajen. Grädda i 175 grader ca 10 minuter tills marängen fått fin färg. Låt svalna.



Ang. dieten: den sprack fullt idag.........åt mannagrynsgröt och ägg i morse. Vid middagen åt lite sallad och en liten kycklingsbit samt lite créme brûlée. Till teet en liten slice av citron -och marängpajen. Det var bra andå att klara av nästan 4 dagar fullt. Har gått ner 2 kilo bra va!!!!!!!!!!!!!Ska andå tänka på vad jag äter framöver och träna och hoppas på att gå ner några kilo till.... 

Ha det// 

Fjärde dietdagen 2012-05-19

Ang. dieten så andra dietdagen vistades jag fm på toaletten. Det står ingenstans om att detta ska kunna hända så...men gick ner över 1 kilo bara på kort tid..åt resten av dagen först spenat med äggröra som dagen innan samt spenatsallad med kokt ägg samt på kvällen yoghurt med bär. Tredje dagen flöt men började känna att jag får nog inte ner mer yoghurt med bär...men det gick och gjorde spenat med äggröra samt spenatsallad med ägg men på kvällen tog bara bär med mandel. Har druckit vatten samt grönt te...I morse fick ner lite yoghurt med färska blåbär och mandel. Drack bara te lite senare och kände att jag får nog inte ner något. Kände att jag var så mätt.


När vi kom hem från landet så var och köpte rökt markillfilé, tomater, gurka, rågbröd samt färska jordgubbar och blåbär. Gjorde på em en macka med rågbröd, rökt makrill, några skivor gurka samt tomat. OOh vad gott det var. Till efterrätt blev det färska jordgubbar, blåbär samt mandel. På kvällen blev det färska jordgubbar, blåbär och mandel samt en kopp grönt te.



Om man ska klara av detta diet så måste man nog äta färska bär.....Jag började med frysta och detta var nog en av orsakerna att jag började känna avsky mot bär och yoghurt...det går mycket lättare med färska.... 

Så jag avvek från dieten (mackan ) och imorgon är det födelsedagskalas Lilla J fyller 25 år så det blir god mat samt citron -marängpaj. Lilla J vill inte ha någon smaskig tårta utan citron -marängpaj.  
Tar en dag i sänder men tror att jag kommer nog äta lite kyckling imorgon.

Lite bilder från landet:


Rabarbern ser hysad fin ut men har korta stänger...


gräslöken bara växer och växer...


persiljan växer bra också.....


har fått mycket smultron (sprider sig som ogräs) och de blommar så hoppas få lite smultron sedan....


en av akleijorna har så fina blad..de rullar upp sig...


senaste tillskottet av akleijorna blommar så fint...


pionerna växer så det knakar och myrorna älskar blommorna....


har fått så fina gullvivor; gula, orange samt röda...


vissa stenpartiväxer blommar på fullt.......


och vissa börjar blomma......


Rododendron har väldigt många blomknoppar.......


små flygor som gillar anemonen.......


vissa stenpartiväxer tar sig genom vad som helst........

Ha det// 

Första dietdag 2012-05-16

Allt har gott bra och jag har hållit mig till dieten.
Frukost kl. 8.00 
2 dl laktosfri yoghurt naturell
2,5 dl bär (supermix med gojibär, blåbär,hallon,björnbär och havtorn)
30 g grovt hackade mandel samt några blad mynta
grönt te


Lunch kl. 12.00
1 ägg
2 tsk vatten
lite fryst gräslök
lite persilja
lite broccoli
5 frysta spenat"bollar"
Herbamare örtsalt

Broccoli och spenat med lite vatten i micro några minuter och sedan blandade de med ägg och vatten + örter + Herbamare. Lite olivolja på stekpannan och stekte så att ägget stelnade.

 
2,5 dl bär (supermix: gojibär, blåbär,hallon,björnbär och havtorn)
30 g grovt hackade mandel
grönt te 


Middag kl. 16.00
5 dl färsk spenat
1 hårdkokt ägg
lite persilja, broccoli, Herbamare samt olivolja

Blanda allt och spraya lite olja och strö över lite Herbamare.


2,5 dl bär (trädgårdsmix: hallon, björnbär, blåbär och röda vinbär)
30 g grovt hackad mandel
grönt te

Kvällsmat kl. 20.00
2 dl yoghurt laktosfri naturell
2,5 dl bär( trädgådrsmix)

mixa ihop och njut med 30 g mandel.
grönt te

Både omeletten med spenat samt salladen var goda. Broccoli hör inte till i originalrecepten men gillar den och tar bara lite...Blir lite trött på bären. Tänkte först att 2,5 dl är lite men icke sa nicke. Det är rätt så mycket bär på 2,5 dl...bären är ickesockrade och med mandel smakar de gott tillsammans....

känner små huvudvärk....men det hör väl till när kroppen får inte massorna av s.. i sig ...fyra dagar kvar...

Ha det//


Dagens beslut: diet 2012-05-15

Har försökt gå ner i vikt och har gått i kostskola via vårdcentralen. Det har varit bra och jag har gått ner några kilon. Man lär sig vad man behöver äta och att dieter kommer och går....men om man äter vettigt och och efter tallriksmodellen så lyckas man.....
Men..................



Tänkte köra en 5 dagars sk kickstart med Cinch dieten. Under fas 1 äter man fyra mål per dag och äter bara yoghurt, bär, mandlar, spenat och ägg (samt grönt te, vatten, örter, kryddor ). Under fas 2 som är 25 dagar äter man fyra balanserad mål om dagen med fem grundkomponenter: frukt och grönsaker, fullkorn, magert protein, mättat fett samt kryddor och smak.
Har inte bestämt mig om jag kommer att köra en månad eller om jag bara tar fem dagar...men ska försöka...får se... passar bra att göra detta nu när jag är ledig 5 dagar i följ....
Tänkte att om man klarar köra tills man har vant sig att äta vettig mat så...då är mycket vunnen....

Tänk första gången i mitt liv ska jag banta...


ser det inte gott ut!!!!

Ha det//

Dagens tråkig besked : Donald "Duck" Dunn död 2012-05-13



Basisten Donald " Duck " Dunn f. 1941 dog i Tokyo. Han medverkade tex i filmerna : Blues Brothers och Blues Brothers 2000.

Ha det//

Dagens meny: fläskfilé, blå kongo, kikärtsröra samt glass med jordgubbar 2012-05-13



fläskfilé i ugn, skivad blå kongo med Herbes de Provence, örtsalt, lite olja i ugn samt kikärtsröra (se 12-05-11 hade inga babymorötter utan tog vanliga och skivade några och kokade i lättsaltat vatten ca 10 min innan blandade de med kikärter) och bearnaisésås ..riktigt gott fast svärmor tittade lite extra på potatisen innan hon vågade ta..


klassisk efterrätt: vaniljglass med jordgubbar och strössel....

Régalez-vous!!!!

Dagens inköp: vattenkokare Bosch TWK 8613 2012-05-13



Har retat mig att jag har inte kunnat reglera värmen på vattenkokaren när jag ska göra grönt te. Det ska ju vara ca 80 gradigt vatten för grönt te. Senaste tiden har min gamla vattenkokare fått fnatt dvs den stänger inte av sig samt det droppar vatten från handtaget som blivit väldigt varm. Började kolla på nätet om olika vattenkokare som man kan reglera värmen på. Det finns olika märken med lite olika gradantal mm.


Fastnade på Bosch, hittade inga omdömen på den men...hoppas den är bra. Kostade 699 :- på NetOnNet (Elgiganten tog 799:- och Madiamarkt 899:-)

Ha det//

Dagens bakning: rabarberkaka 2012-05-12

Hade fått samtal från Lilla J:s kompis att de ska lura henne lite inför hennes födelsedag och de behövde lite hjälp. Bestämde att vi skulle åka någonstans med henne och komma hem ca 16.00 och då skulle hennes kompis ringa och säga att hon skulle göra sig ordning och träffa vännen på en bestämd plats. Sagt och gjort så det blev att vi åkte till Göksäter och Torp med henne. Kom hem vid 16.00 tiden och kompisen ringde och Lilla J skulle få en överraskning. Hoppas båtturen blir bra och hon får en rolig kväll!!!!!!

Hade lite rabarber kvar och gjorde en rabarberkaka som jag brukar göra en gång om året.





Receptet till den här rabarberkakan finns inlägget 17/6-2010. Gjorde kakan idag i en ugnsform 25,5x38,5 cm. 
Ertersom rabarbern blandas med marängen blir den väldigt god!!!!!

Ha det//


Dagens lunch : kikärtsröra 2012-05-11

Älskar kikärter...hade en liten burk kikärter så det blev en kikärtsröra....riktigt gott!!!!!!


Kikärtsröra 1 port.

kikärter färdiga på burk netto 200 g /avr vikt 130 g
babymorötter färdiga på burk netto 200 g / avr vikt 130 g
1 röd lök
3 msk créme fraiche
Herbamare örtsalt
10 st svart oliver

Skölj ärterna och lägg i en kastrull med babymorötterna (avrunna). Skala och skiva löken och lägg i kastrullen samt 3 msk créme fraiche samt lite Herbamare örtsalt. Låt bli varm men koka ej. Lägg på tallrik och dekorera med svarta oliver. GOTT!!!    

Régalez-vous!!!

Dagens trevligheter: Emigranternas hus 2012-05-10



Var på Emigranternas hus med jobbet och fick en bra föreläsning och upplevelse om svensk utflyttning till Amerika. Kändes helt otroligt att över en miljon svenskar som gick genom huset för att komma till ett annat land.
Verksamhetschefen Roger berättade med inlevelse om hur en sådan resa gick till och han gjorde också paraleller med vårt Göteborg idag och folk som kommer hit. Tänkte en hel del också om min resa hit och hur det kändes att komma till helt nytt land med nytt språk mm. Mycket tänkvärt fick man med sig när man gick från huset!!!

Ha det// 

Dagens bakning: små jordgubbs whoopie pies samt en berg av amerikanska blåbärsplättar 2012-05-08

Har aldrig bakat Whoopie pies förut men gjorde min variant av dem. Gjorde de nog lite mindre än vad de ska vara och hade margarin instället för smör och "shortening".


Jordgubbs whoopie pies 34 st.

3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk malen kardemumma
nypa salt
100 g margarin
1,5 dl socker
1 ägg
1,75 dl vispgrädde
Fyllning:
200 g philadephia naturell
0,5 dl créme fraiche
saften av 1 lime
3 msk florsocker
färska jordgubbar

Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma och salt. Vispa ihop margarin med socker. Tillsätt ägget och grädde och blanda ihop. Vänd i mjölblandningen. Fyll spritsen med deg och spritsa med rund tyll små ca 3 cm diameter rundlar. (Om du vill ha större ta då ca 3-4 cm diameter rundlar.) Lämna bra mellanrum eftersom de sväller ut. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.
Mjuka upp philadelphia och créme fraiche. Smaksätt med limesaft och florsocker. Rensa jordgubbar och skiva dem.


Lägg en klick av fyllningen på hälften av kakorna, lägg på jordgubbsskivor och en liten klick fyllning igen och en kaka som lock. 


Ha dem i kylen före servering. Pudra lite florsocker på före servering.

Gjorde också en berg (över 40 st) av amerikanska blåbärsplättar (receptet se 27/72010)



De smkar gott med lite florsocker på....


Régalez-vous!!!!!

Dagens meny: Italiensk pastasallad med kycklingsaltimbocca, Mjölkchokladmousse med saltlakrits och Rabarber -jordgubbskaka 2012-05-06

Gjorde italiensk sallad och kycklingsaltimbocca ( se recept 12-04-06). Det är lätt mat och så gott!!



Efterrätten blev: Mjölkchokladmousse med saltlakrits ( recept från Leva&Bo nr 18/2012). 

Mjölkchokladmousse med saltlakrits 6 port.

200 g mjölkchoklad (hade Fazers blå)
1,5 msk Baileys
2 äggulor
4 dl vispgrädde
toppning:
6 turkiska peppar

Stöt karamellerna till smulor. Hacka chokladen i bitar och smält i micro eller över vattenbad. Ta av värmen, låt svalna något och rör i äggulorna och Baileys. Rör om några minuter med en slev. Låt svalna ca 15 minuter, rör om då och då. Vispa upp grädden så att den får mjuk konsistens, inte allt för hård. Vänd först en klick grädde med chokladen med en slickepott och sedan resten av grädden. Vänd med stora mjuka tag så att du inte tappar luften i grädden. Lägg i portionsskålar, toppa med smulor av lakrits och servera. 

Bakade till kaffe/te en rabarber -jordgubbskaka.


Rabarber -jordgubbskaka 10-12 bitar beroende på storlek

½ L jordgubbar
½ L rabarberbitar
1 dl socker
smet:
150 g rumsvarmt margarin
1,5 dl socker
2 ägg
1 dl mjölk
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Rensa jordgubbarna och skala och skiva rabarbern till ca 1 cm tjocka bitar. Blanda med socker. Vispa margarin och socker. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker. Varva med mjölken i smeten. Lägg jordgubbar/rabarber på botten på en ugnsfat ( hade 38,5x25,5 cm) klädd med bakpapper. 
 

Klicka smeten på ( den flyter ihop).  Grädda i 200 grader i nedersta falsen ca 25 minuter. Servera med vaniljvisp.


Régalez-vous!!!!

Dagens bakning: små jordgubbsbakelser 2012-05-05



små men naggande goda!!!

Jordgubbsbakelser 25 st.

25 st. jordgubbar
1 rulle färdig smördeg
lite smält margarin
lite strösocker
100 g vit blockchoklad
florsocker

Rengör, tvätta och torka jordgubbarna. Rulla upp degen, pensla på med smält margarin och strö på lite strösocker.


Sporra ut 25 remsor från degen och rulla runt varje jordgubbe. Vik in lite av kanten under jordgubben.


Ställ de på en bricka och in i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 och grädda i mitten av ugnen på bakpappersklädd plåt ca 15 minuter eller tills de fått lite färg. de ska ha lite mellanrum eftersom degen sväller lite i ugnen.  
Smält chokladen i vattenbad. Skeda lite smält choklad på varje bakelse och pudra med florsocker. Servera medan de är småvarma. Riktigt goda!!!!



Régalez-vous!!!

Dagens meny: kokt potatis, köttfärsbiffar samt sallad med fetaost 2012-05-05


sallad med fetaost, kokt potatis och köttfärsbiffar...gott

Köttfärsbiffar 12 st.

1,5 dl Créme Bonjour med soltorkat tomat
35 g fransk löksoppa (pulver)
0,25 dl ströbröd
ca 500 g köttfärs
1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda Créme Bonjour med löksoppapulver och ströbröd. Blanda i köttfärsen och ägget. Forma 12 st. biffar och ställ dem på en bakpappersklädd ugnsplåt. Grädda i 200 grader mitt i ugnen ca 15 minuter. Servera med potatis och sallad ( kasskadsallat, gurka, fetaost, röd lök).

Régalez-vous!!!!!


Dagens promenad på Botaniska 2012-05-03

Var på Tai Ji Quan på Botaniska igår och såg att det var så fint med blommor men hade inte tid och stanna och fota eftersom jag skulle direkt till jobbet efter Tai Ji. Åkte dit idag istället och gick runt ett par timmar. Botaniska var det massor av dagisbarn, pensionärer, mammor med sina barnvagnar mm... härligt med liv och rörelse...Tog lite bilder på växter


Körsbärsträd...

 
ett annan körsbärsträd....


det finns en liten damm under av ett körsbärsträd och som ni ser är blommningen snart slut...


ett ankpar blev störda av att jag tog lite kort....


mangoliaträden har haft lite svårt med blommingen sägs det men på Botaniska var det fina blommor...


en annan mangolia...


och en till....


hittade dessa och de ser ut som mina på landet och jag har trott att de heter kungslilja men på Botaniska heter dessa Kejsarkrona så jag får väl ändra och prata om mina Kejsarkronor...


hittade naturligtvis massor av olika Primula (viva)....


en annan Primula...


och Bollviva som jag har på landet fast bara vita...


stora och fina gallor...som heter Gul skunk-kalla-trevlig namn...men de ser fina ut...

lite info om kallan...


en ljusare variant av skunk-kallan.....


vet ej vad blomman heter men har tre blad och tre blomblad...
(glömde ta med mig papper och penna och anteckna vad växterna heter som jag tar kort på..)


tror att detta är en akliejasort men den växte så fin på mosskanten...


ljuvliga blommor på persika träd....


lite närbild på en tulpan.....och följande växter är från lökdalen.....


vet ej namnet men lökväxt...


växer också i lökdalen och ser nästan som den har fått möggel.....


också i lökdalen....


också i lökdalen..fina färger på blomman....


detta är bild på korkeken....

och detta också men den ser lite speciell ut....



Ta en tur till Botaniska!!!!!!!!!!!!!!!

Ha det//

Dagens bilder från landet: 2012-05-01

Åkte till landet igår och det var ju kanoonfina dagar....solen skiner underbart..................



Kungslilja har många knoppar....



den här lilla plättan har jag bara vivor : gullviva, bollviva och rosenviva...fast en liten pion mitt i ...



viva....



viva....



svartvinbärsbuske har fått massor av nya blad....kanske kanske......



flyttade på akleijor och satte i ....



rhododendron.... det blir nog bra framför Lilla J:s lekstuga- rhododendron och olika akleijor...



senaste tillskottet :



dvs. stannade vid Tjörns trädgårdar och köpte en kiwi. Det tar nog flera år om det blir frukt...får se först om jag kan få den överleva....men skammen som ger sig man måste ju pröva annars lyckas man aldrig.....

Ha det//

RSS 2.0