Dagens bakning: Citronmuffins, memmamuffins och sockerkaka med kardemumma 2012-03-31

Ville pröva något nytt till påsk och det blev citronmuffins med dekoration...memmamuffins samt en vanlig sockerkaka med kardemumma.

 Citronmuffins som kyckling..
 Citronmuffins som ägg...
 Citronmuffins som hare...

Citronmuffins 10 st.(6 avlång och 4 runda)

1 dl socker
2 ägg
1 dl smält margarin
1 dl matgrädde
2 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
riven skal av ½ citron
2 msk citronsaft

dekoration: dekorationsglasyr

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa socker med ägg pösigt. Tillsätt smält margarin och grädde.
Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta i äggblandningen. Rör försiktigt ihop smeten. Tillsätt riven skal och citronsaft. Dela smeten i muffinsformar. Hade 6 st avlånga och resten blev vanliga runda. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt svalna.  Dekorera. Man kan blanda florsocker med citronsaft och lite påskgodis på.

I Finland äter vi memma(mämmi på finska) till påsk. Den ser ut som brun skokräm men är väldigt gott!!!!!!!Gjorde några muffins med memma.

 Memmamuffins...

Memmamuffins 12 st.

50 g smält margarin
1,5 dl socker
1 ägg
1,5 dl memma
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk

florsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt svalna. Vispa socker med ägg till pösigt. Vänd med slickepott memman i äggblandningen. Blanda vetemjöl med bakpulver och sikta in i smeten växelvis med mjölken. Blanda i margarinet. Dela smeten i muffinsformar. Grädda i 200 grader mitt i ugnen ca 20 minuter. Dekorera med florsocker. 

Min man gillar inte memma men jag berättade inte vad muffinsen innehöll utan han åt och tyckte att de var goda................


 båda sorterna blev riktigt goda ...

Lurade min man mera idag...gjorde makaroner med köttfärssås och köpte i affären spiralmakaroner som var olika färger...( gröna var gjorda med spenat och orangefärgad med tomat -ekologiska) han trodde att det var bara lite färgade makaroner  -smakade som vanligt tyckte han... 

Gjorde också en vanlig sockerkaka med kardemumma.
 sockerkaka med kardemumma

Sockerkaka

2 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smält margarin
1 dl kokande vatten
+ smaksättning (hade 2 tsk kardemumma)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en kakform.
Vispa socker med ägg pösigt. Blanda vetemjöl med bakpulver och sikta i äggblandningen. Rör försiktigt. Rör ner margarin och kokhett vatten. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delan av ugnen ca 40-45 minuter.
Det här receptet är bra grundrecept sedan kan man smaksätta den med olika saker tex en mosad banan, russin eller nötter, citronskal/apelsinskal mm.

Régalez-vous!!!!!!

Dagens bakning:sockerkaka med citronsmak samt lunch: kikärt- morotsplättar 2012-03-27

Hade citroner över från helgen så det blev sockerkaka med citronsmak. Stora J har frågat efter sockerkaka så...
Kollar jämna mellanrunt skafferiet så att om det finns något som ska snart gå ut så försöker använda det istället för att bara slänga. Hade en liten burk babymorötter samt en liten burk kikärter , lite matgrädde från helgen hm.....det blev kikärt- morotsplättar. Blev riktigt goda!!

 Sockerkaka med citronsmak

Sockerkaka med citronsmak

2 ägg
2 dl socker
rivet skal av 1 liten citron
0,25 dl pressad citronsaft
0,75 dl kokande vatten
50 g smält margarin
150 g vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Riv skalet av citronen. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt citronskalet, vattnet, citronsaften och smälta margarinet. Rör försiktigt ner mjölet blandad med bakpulver. Häll i en smord och bröad form.
Grädda i 175 grader i nedersta falsen ca 30-40 minuter. Låt svalna något och vänd kakan. 




Kikärt- morotsplättar ca 28 st. (beror på hur tjocka man gör)

1 burk á 200 g netto babymorötter
1 burk á 200 g netto kikärter
2 ägg
1,5 dl matgrädde
0,5 msk torkad gräslök
lite Herbamare örtsalt

Öppna burkarna och häll i en sil och låt rinna av. Mixa morötterna och kikärterna. Vispa i äggen, matgrädde, torkad gräslök samt smaka av med Herbamare.
Ta ca 1 msk /plätt. Stek på medelvärme.

  kikärt- morotsplättar med keso blandad med 1 st riven äpple samt lingonsylt.
Lätt och god lunch.

Régalez-vous!!!

Dagens meny: små förrätt med laxgott, citronvitling á la Grekland, kokt potatis, sallad och ananaspannkaka med glass och sylt 2012-03-25

Helgen gick i fiskens tecken: fick fisk igår hos Stora J:s kusin och jag köpte vitling hos fiskhandlaren i Kållekärr på hemvägen. Vissste inte att den är rödlistad!!!! Det var den ända som fanns som hel fisk och hade tänk fylla fisken med gott innehåll så det blev vitling. Fick inspiration från Grekland att fylla fisken med brödsmulor, citron, och persilja. Gjorde också sallad med fetaost. Till efterrätt blev det ananaspannkaka.

 Förrätt Laxgott

Laxgott 4 port.

1 dl rivet rågbröd
200 g kallrökt lax
2 hårdkokta ägg
1 dl majonnäs
0,5 dl matgrädde
2 msk hackad dill
en nypa salt
lite svartpeppar

Tärna laxköttet. Skala äggen och finfördela dem med en gaffel.
Rör majonnäsen tunnare med grädden och rör i ägg, dill, salt och svartpeppar. Sätt en klick av majonäsblandningen på botten av vinglas sedan laxen och majonnäsblandning igen. Strö på riven rågbröd.
Servera som förrätt.

 Citronfisk á la Grekland

Citronfisk á la Grekland 6 port.

ca 1,4-1,5 kg vitling (eller någon hel fisk) 
1 tsk salt
lite vitpeppar
några lagerblad
Fyllning:
2 dl torra brödsmulor
1 dl hackad persilja
2 msk olivolja
lite salt
svartpeppar
riven skal av 1 citron
1 msk Ramslök( eller ta 2-3 vitlöksklyftor)
på ytan:
2 msk olivolja
saft av en ½ citron

Sätt ugnen på 175 grader. (ta bort innanmätet om de finns kvar) skölj fisken, torka och krydda med salt och vitpeppar. Lägg lite olja på botten på formen och lägg fisken på. Stek brödsmulor en liten stund på stekpannan, tillsätt persilja, riven skal av citron, kryddor, olja och sist Ramslök(om du använder vitlök pressa klyftorna). Stek några minuter.
Gör några snittar på fisken och lägg lagerblad i dem. Fyll fisken med fyllningen och strö på fisken lite också. Häll på lite olivolja och citronsaft.  Stek i 175 grader i mittfalsen ca 30 minuter.

 citronfisk med yoghurtsås

Yoghurtsås till fisken 4 port.

0,5 dl dill
2 msk kapris
2 dl turkisk yoghurt
2 tsk senap
1 tsk socker

Hacka dillen. Blanda alla ingredienserna till såsen. Servera fisken och såsen med kokt potatis och sallad.

Sallad: medelhavssallad, gurka, rödlök, sockerärter och fetaost. Pressa 2 små blodapelsiner och häll över salladen.

 Ananaspannkaka

Ananaspannkaka 8 port.

3 ägg
6 dl mjölk
0,5 dl socker
2 burkar krossad ananas á 227 g netto
2 msk solrosolja
1 dl riven kokos
3,5 dl vetemjöl

Vispa äggen lätt, vispa i mjölk och socker. Häll i ananasburkarnas innehåll. Blanda i olja, kokos och vetemjöl. Låt smeten svälla ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Häll smeten på smord bakpappersklädd långpanna. Grädda i 225 grader på nedre falsen ca 20-30 minuter. Servera ljummen med lite glass och sylt.

Allt blev gott!!!

Régalez-vous!!!

Landet 2012-03-23/24

Härligt väder och landet på fredag. Åkte hem rätt så tidigt eftersom vi var bjudna på lunch hos Stora J:s kusin.

 lite mera krokusar har tittat upp...
 rabarber kommer upp så fint...
 kommer inte ihåg vad dessa heter men planterade massor förra året och det har kommit upp massor ...
 en av akleijorna har fått massor av blad....
 Kungsliljorna har växt jättemycket...
 och sådde efter blomningen förra året små tet-a-tet lökarna i jorden och nu dyker de upp.....
 lupinen har växt rätt så mycket också....

Ha det/

Dagens plantering fortsättningn 2012-03-22

Blev inte riktigt klar med alla planteringar så det blev fortsättning idag...
Laddade upp:
 Vit mossa.....
 pinjebark....
 korkar...
 lite stenar....
 och några krukor också....sen kommer det viktigaste...
 orkidé -har plockat bort gammalt bark så gott som det går och sköljd rötterna...nu in i burken på botten först lite stenar sedan lite pinjepark och sedan korkar och vitmossa samt orkidéen...

 blev så fin så...

Hade tagit skott från rosmarin och mynta och de hade fått bra rötter så planterade de också.
 rosmarin
 mynta...

Är lite sent ute men ...det blev: Mitsuba, Ramslök och Bärmålla i första omgången..
 Mitsuba...
 Ramslök..och
 Bärmålla..
får se om ramslöken inte tar sig så får jag ställa den i kylen för en månad och ta ut den igen ...bärmålla är ny för mig så får se om det blir något ..spännande växt..man kan äta bären samt bladen också...

har satt mina potatis på äggkartongen och nu har de fått små groddar så snart är det daxs att sätta de i hinken..
 alla får ju inte plats i hinken så resten ska in i jordsäcken och får bara hålla tummarna att jag kan skörda nypotatis till sillen ...

Ha det/ 

Dagens omplantering 2012-03-20

Efter föreläsning på Tjörns Trädgårdar var det dax att sätta ord till handling och omplantera sina orkidéer.
Först tog jag fram nya krukor, pinjepark samt vitmossan. Hade köpt några naturkorkar, hade tyvärr inga champagnekorkar så...

 vit mossa i torr form..

 vit mossa pressad och torkad....

 in i en hink med 2 liter varm vatten så här ser det ut efter en stund....från 1 cm tjock till ca 15-20 cm tjock...sicken förvandling...

 omplanterade några med lite pinjepark på botten sedan orkidén med korkar och vitmossa...blev snyggt!!

  köpte en levande sten också som jag planterade i en bonzaikruka med andra stenar...får se hur den trivs...de är inte så lätta att få överleva....

Har sagt på jobbet mm att jag vill ha champagnekorkar så får se hur det går.....man kanske skulle fråga någon restaurang också....

Ha det/

Dagens meny: smörgåstårta från Jerkstrands, pavlova med lime- och passionscurd och päron- och chokladkaka upp och ner 2012-03-18

Svärmor fyllde år idag och det blev smårgåstårta från Jerkstrands ( den är god och lagom stor för oss), Pavlova med lime- och passionscurd (receptet av Sigrid Bárány från Sveriges Mästerkock) samt Päron- och chokladkaka upp och ner ( Leva&Bo nr 4 2011).

  smörgåstårta från Jerkstrands gott.....

 Pavlova med lime- och passionscurd

Pavlova med lime- och passionscurd 4 port.

marängbottnar:
3 st äggvitor
3 dl socker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena
lime- och passionscurd:
2 st lime (zest av den ena samt saft från båda)
3 st passionsfrukter
25 g smör/margarin
0,75 dl socker
1 st äggula
1 st ägg
garnering:
vispgrädde
fikon, carambole, kiwi, banan

Marängbottnar: sätt ugnen på 150 grader. Vispa upp äggvitorna till riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner. Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena. Häll marängsmeten i en sprits och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en bakpappersklädd plåt. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.
Grädda och stänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10-15 minuter till. Låt svalna på galler.
Lime- och passionscurd: riv zesten från limen och pressa ur saften. Passera innanmätet från passionsfrukterna i en sil genom att skrapa runt det och pressa det hårt mot kanterna med en slickepott så att saften rinner ut och kärnorna stannar kvar.Smält smöret/margarinet i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, limesaft och zest samt passionssaft. Ställ kastrullen i en vattenbad och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna. Passera sedan curden genom en sil.
Garnering: vispa grädden och skär frukterna i tjusiga bitar.
Lägg en rejäl klick curd på marängbotten, toppa med grädde och garnera med frukt. Servera genast.
Det blev rätt så rejäla marängbottnar. Blev riktigt goda!!! 

 Päron- och chokladkaka upp och ner

Päron- och chokladkaka upp och ner 8-10 bitar.

3 ägg
1,5 dl socker
150 g smält smör/margarin
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakaopulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
Fyllning:
2 mogna päron
0,5 dl farinsocker
smör/margarin till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Smält smör/margarinet. Rör ner det smälta smöret/margarinet. Sikta ner mjöl, blandad med kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör smeten slät.
Skala päronen och skär dem tunna klyftor. Smöra noggrant en kakform 20-22 cm i diameter. Strö ut farinsockret på formens botten. Placera ut päronskivorna i en cirkel ovanpå sockret. Häll över smeten och grädda i 175 grader ca 40 minuter. Vänd upp kakan på ett fat när den svalnat något. Servera gärna kakan ljummen. Hade lite vispsd grädde till.

 närbild på kakan...

   farligt gott!!!!!! 

Régalez-vous!!!!!!

Dagens trevligheter: Brudorkidé med bubbel och mossa på Tjörns Trädgårdar 2012-03-17

Var på Tjörns Trädgårdar idag och lyssnade på föreläsning av orkidéer av Mikael S. Andersson ordförande i Svenska orkidésällskapet. Han berättade om hur man ska sköta dem : behöver jättemycket ljus men inte direkt sol...omplantera dem med naturkork, vitmossa, pinjepark /cocosfibrer (samarbete Sida-SriLanka)mm. Väldigt intressant och lärorikt. Jag lärde mig jättemycket och han planterade om några orkidéer och visade hur man kan göra hemma med sina orkidéer.  Han berättade också om sjukdomar och hur man kan bota spinn och andra insektsangrepp. Jag fotade lite andra saker i butiken också.

 i trappan ståd fina pelargoner

 i butiken fanns på övervåningen stort berg med vattenfall och massor av härliga växter ...

  vissa av växterna "klättrar" på berget... 

 vet ej vad växten heter men hade härlig blomma....

 Mikael visade hur han planterat orkidé på en syrenstam med hjälp av mossa och fiskelina....

 här är en omplantering med krossad glas på botten, campagnekorkar och vit mossa...snyggt!!!

 här gjorde han omplantering med mindre orkidéer - krossad glas på botten, cocosfibrer, mossa ...snyggt!!!

 blev förtjust i Cymbidium  fina blommor och snygga blad....

 några närbilder på olika orkidéer...

 så vackra blommor...

  och underbara färger....

 köpte en platta vitmossa eftersom jag ska plantera om mina orkidéer.....

 köpte ckså en fin orkidé vars namn jag glömde bort...

  samt en levande sten som ska bli snygg i en bonzaikruka....

  och sist en spann ....

 + en del till i spannen...

  + sättpotatis som ska in i spannen + jord och hoppas att jag får nypotatis till midsommarsillen... ska visa på bloggen hur det går och när jag planterar detta mm. så håll tummarna...



 
Sist men inte minst : STOR TACK TILL MIKAEL OCH OLLE på Tjörns Trädgårdar för härlig prat, massor av  goda råd och skratt samt god fika med underbar chokladfondant!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  

Ha det/

Landet 2012-03-16/17

Hade planerat att vara på Tjörns Trädgårdar på lördag på en föreläsning och det passade ju bra att åka till landet på fredag fast värdet var inte det bästa....

 grått och dimmigt...

 hittade på lördagen några vårtecken i rabatterna..en gullvivablomma som försiktigt tittade upp....

 två krokusar...

  näva med några nya blad...

  lupinblad med små vattendroppar....

 några små anemoner hade trängt sig genom leran...

 kungsliljan som förökar sig som ogräs....

 hittade några tulpanblad som rådjuren låtit bli...

 några snödroppar blommade bland stenar..

 köpte en begagnad grepp och slipade bort lite rost och oljade den...
 blev nästan som ny....

Ha det/ 

Dagens bakning: Hallon-färskost-chokladmuffins och Blåbärsmazariner 2012-03-15

Det var ett tag sedan jag bakade och det blev Hallon-färskost-chokladmuffins samt Blåbärsmazariner. Båda blev riktigt riktigt goda!!Har aldrrig bakat mazariner tidigare och man ska väl ha mandelmassa i men hade mandelmjöl samt färska stora blåbär i och de blev kanoooooon goda!

 hallon-färskost-chokladmuffins

Hallon-färskost-chokladmuffins
20 st "vanlig"storlek

3.75 dl vetemjöl
0,5 dl kakao (utan socker)
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt margarin
2,5 dl socker
3 ägg
0,5 dl mjölk
200 g frysta hallon
Fyllning:
100 g Philadephia naturell
1 tsk apelsinarom flytande
1 riven skal av en liten apelsin

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker. Vispa rumsvarmt margarin med socker. Tillsätt äggen ett i taget och vispa mellan. Varva mjölk och mjölblandning i smeten och rör försiktigt. Blanda i frysta hallonen.
Blanda philadephia med apelsinarom och riven skal. Lägg lite smet i varje muffinsform och klicka lite av fyllningen i. Fyll på resten av smeten. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen ca 20-25 minuter. Pröva med en sticka att de är klara.

 före ugnen....

 efter ugnen....

 Blåbärsmazariner

Blåbärsmazariner 18 st

100 g rumsvarmt margarin
0,5 dl socker
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Fyllning:
ca 150 g färska stora blåbär (man kan ta frysta också)
50 g rumsvarm margarin
1 dl socker
1 dl mandelmjöl
2 ägg
0,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
lite florsocker

Vispa margarin och socker. Tillsätt ägg fortsätt vispa. Blanda i vetemjöl blandad med bakpulver.
Lägg smeten i kylen ca 1 timme. Lägg smeten på botten och på kanterna i väl smorda metalformar. Lägg formarna i kylen. Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa margarinet och tillsätt sockret och fortsätt vispa. Tillsätt mandelmjöl, ett ägg i taget och vispa mellan. Blanda i vetemjöl blandad med bakpulver. Dela blåbären i formarna och häll på fyllningssmeten. Grädda i 200 grader i nedersta falsen ca 15 minuter.  Pudra lite florsocker på före servering.

 blåbärsmazariner...

Régalez-vous!!!!!

Dagens meny: kokt potatis, kryddig äppelskinka, rårivna morötter + apelsin samt mango-persika-passionparfait 2012-03-11

Det var länge sedan vi hade stek så det blev kryddig äppelskinka med kokt potatis och god sås samt rårivna morötter + apelsin samt till efterrätt mango-persika-passionsparfait. Allt blev gott!!!

 Kryddig äppelskinka, kokt potatis, sås, rårivna morötter+ apelsin samt smörgåskurka.....gott................

Kryddig äppelskinka 7-8 port.

ca drygt 1 kg färsk skinka
1 liter osötad äppeljuice
1 liter vatten
1 msk salt
2 msk soja
1 gul lök
ca 4 cm bit färsk ingefära
8-10 hela kryddnejlikor

Sås:
5 dl buljong
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
lite salt och svartpeppar

Koka upp äppeljuice, vatten, salt och soja i en kastrull/gryta. Stick in köttermometer i skinkan på tjockaste delen. Lägg skinkan i det sjudande spadet. Skala löken och skär den i klyftor. Tillsätt lök, skalad ingefärabit och kryddnejlikor. Låt köttet sjuda under lock på svag värme drygt en timme tills köttemperaturen är 75 grader.
Ta grytan från plattan och låt den stå ca 20 minuter. Ta upp skinkan och täck den med folie. Sila buljongen. Mät upp 5 dl buljong i en kastrull. Rör ut vetemjölet med grädden och vispa ner redningen i den heta buljongen. Låt såsen koka 3-5 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Skär upp skinkan.  Servera med sås, kokt potatis och sallad/rårivna grönsaker.  

 Mango-persika-passionparfait

Mango-persika-passionparfait 7-8 port ( beroende på storleken av formarna).

1 burk (439 g netto) mango
1 burk (415 g netto) persika
3 st passionsfrukter
200 g turkisk yoghurt
2 dl vispgrädde
2 msk limesaft
0,75 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk limoncello
garnering:
1 st passionsfrukt

Låt mango och persika rinna av och mixa fruktköttet. Dela passionsfrukterna (3 st)och skeda innehållet i fuktköttssmeten. Vispa grädden och blanda i fruktsmeten, blanda i yoghurt, limesaft, socker, vaniljsocker och limoncello. Fördela smeten i små kaffekoppar med bakpapper runt om så att parfaiten bli högre än kaffekopskanterna. Lägg i frysen över natten. Ta ut parfaiten minst en ½ timme före servering. Dekorera med passionsfrukt.  Lagom söt gott..............

Régalez-vous!!!!!!!  

Dagens many: kokt potatis, köttfärsbiffar á la Schwarzwald, champinjonsås 2012-03-10

Var ute på vift med Stora J och fick tag i en begagnat grå bokhylla som passar perfect till musikrummet. Jag har försökt rensa mina kokböcker och fick köpa en hylla till...Lilla J fick också en hylla fast hon har den på uteplatsen...får bara måla den sedan...

En kompis kom förbi och fick lite fika...

Maten blev inspiration från Österrike ...

 Köttfärsbiffar á la Schwarzwald 12 st

1 dl ströbröd
1 dl vatten
0,75 dl grädde
1 dl hackad lök
500 g köttfärs
1 ägg
0,5 dl kapris
1 msk senap
0,75 tsk salt
10 malda kryddpepparkorn
100 g Schwarzwald skinka

Sätt ugnen på 225 grader. Häll ströbrödet i en skål och häll på vatten och grädde, blanda och låt stå en stund och dra. Skala och hacka löken och stek den en stund på en stekpanna med lite olja.
Lägg i skålen köttfärs, ägg, kapris, senap, salt, kryddpeppar och lök. Blanda till en jämn smet.
Rulla 12 st lika stora bullar. Platta till något. Skiva skinka ett par centimeter breda skivor och rulla rosor av dem. Tryck till en ros mitt på varje biff. Stek biffarna på en långpanna i 225 grader mitt i ugnen ca 15 minuter.
Servera med kokt potatis, sallad och god sås till.  

 12 st färsbiffar á la Schwartzwald väntar på stekning....

 färdiga....

 kokt potatis, biffar och champinjonsås..

Champinjonsås 4 port

200 g champinjoner
1 msk maragrin
1 hackad lök
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
3 dl mjölk
nypa svartpeppar
knappt tsk salt
lite persilja

Putsa och borsta svamparna och skiva dem. Lägg dem i en stekpanna (utan fett) och låt den puttra på svag värme till vattnet från svamparna har försvunnit. Tillsätt maragrin och hackad lök. efter en stund strö på vetemjölet, blanda. Tillsätt grädde och mjölk och låt småkoka 4-5 min. Krydda med salt och peppar. Häll på persilja och servera.

Régalez-vous!!!!!!

Dagens fundering: när blir fattiga riddare -rika riddare???2012-03-08

Läste en artikel om världens mest kända "rester" dvs. de som vi här i Sverige kallar "Fattiga/rika Riddare".

Man har kunnat spåra rätten till antikens Rom (ca 300-400-talet). Man kallade rätten "Aliter Dulcia" -söt rätt och brödet doppades i mjölk (ej ägg med). I Storbritannien kallas rätten ibland "The Poor Knights of Windsor" (riddare som blev fångatagna av fransmen och Frankrike ville ha pengar för att släppa riddare fri- de blev fattiga). 

I Sverige och Finland kallar vi rätten "Fattiga/Rika Riddare", i Norge och Danmark "Arme Riddare" och i Tyskland "Arme Ritter", i Frankrike "Pain Perdu"(förlorad bröd), i USA " Frech Toast" mmmmmmm.

Tidigare lagade man detta oftare men dagens köptebröd blir ju aldrig torr så....
Recepten och namnen varierar men beståndsdelarna är det samma oavsett i vilken land du befinner dig: torr vetebröd/bröd doppas i någon vätska (oftast mjölk och ägg) och steks i margarin/smör/olja. I Spanien doppar man brödet i vin och kallas "Torrijas".

Gå gärna på Google och slå upp Frech toast .....så får ni se.

 vetebröd doppad i mjölk/ägg+lite vaniljsocker och nypa salt steks i margarin....

 med jorgubbssylt och vispgrädde.....

Nu är det bara en fråga kvar: när blir fattiga riddare - rika riddare: är det när man gör de av vetebröd eller när man bjuder vispgrädde till eller????????????????????????????????

Njut och ha det/

Dagens bakning mm: majsägg samt Marys nötkaka 2012-03-06

Tänkte testa ugnen idag och gjorde först majsägg och sedan bakade Marys nötkaka.

  Majsägg

Majsägg 2 st

2 ägg
2 dl majs
2 msk klippt gräslök
lite herbamare örtsalt
Garnering: majs och gräslök

 Sätt ugnen på 200 grader. Smörj 2 portionsformar (som tål ugn). Vispa upp äggen. Blanda ner majs, klippt gräslök och herbamare. Fördela i formarna. Grädda i vattenbad(varmt vatten) i mitten av ugnen ca 40-45 minuter. Garnera med lite majs och gräslök. (Man kan dubbla detta och göra som förrätt till 4 personer)

Riktigt gott och åt 1 st. till lunch med grillat kycklinglår.

Hade ingen sockerkaka hemma så det blev Marys nötkaka. Den fastnade lite i formen men ....

  smaken är det inget fel på....

Var på Kostskola igen och vi pratade om beteende...ska försöka skriva ner matdagbok för några dagar...så man ser på svartpåvitt vad man stoppar i sig...

Ha det/

Dagens trevligheter. ny spis 2012-03-05

Fastighetsskötaren ringde vid 8 tiden : får elektrikern komma upp med ny spis? Svaret var ju stort JAAAAAAAAA!

 så här ser den ut :vårt ny spis Electrolux EKC 70017!!!!!!
Snygg och stor ugn 79 L så det blir nog goa saker i den ugnen... Är lite skraj för keramikhällen eftrsom den tål ju inte att man spiller tex socker på den men ...

Slängde en stekpanna och gick till Kök etcetera efter jobbet och köpte mig en ny de Buyerpanna ...

 så nu har jag 2 st. de Buyerpannor en för mera stekning och en för pannkakor...måste tvätta de i riktigt varm vatten först och sedan hälla i matolja och värma pannorna.. torka av sedan och färdiga för att användas...

Dagens snabblunch blev: hamburgarebiff + sallad och till efterrätt en pannkaksmuffins ...

 

vi gjorde hemmagjorda hamburgare i lördags och det blev en biff över tills idag. Hade lite dill och gurka kvar från gårdagens laxgarnering, isbergssallad + färsk gurka + apelsin blev riktigt gott....
 
Ha det så gott/

Dagens meny: canapé, ugnslax á la Ryssland, kokt potatis, sallad, pannkaksmuffins 2012-03-04

Det blev rysktinspirerad mat med ugnslax á la Ryssland, kokt potatis, sallad samt pannkaksmuffins.
Till förrätt canapé från fiskbilen....

 canapé.... 

 Ugnslax á la Ryssland

Ugnslax á la Ryssland 6 port.

ca 800 g laxfilé
lite salt
lite svartpeppar
200 g smetana
1 msk flytande honung
hackad dill
hackad inlagd gurka

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxfilén i en ugnsform. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda smetana med honung och bre över laxen. Stek i 200 grader ca 30 minuter. Hacka dillen och tärna gurkan och lägg de på färdiga laxen. Servera med potatis och sallad.

  lax + potatis+ sallad

Gjorde sallad : 1 kruka krispsallad, två små blodappelsiner i småbitar, ca 10 cm gurka i småbitar, 10 st. sockerärter i bitar. Häll över saften av 1 st blodapelsin. Blanda. 

  Pannkaksmuffins

Pannkaksmuffins 12 st.

3 dl mjölk
4 ägg
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 tsk nymalen kardemumma
en nypa salt
lite flytande margarin

2 äpplen
lite margarin
lite kanel
1 msk socker
vaniljvisp

Vispa ihop mjölk med äggen. Blanda ihop vetemjöl, socker, kardemumma och salt och vispa med mjölk/äggblandningen. Låt svälla ca 30 minuter . Sätt ugnen på 225 grader.
 Ta lite flytande margarin på muffinsformar. Fördela smeten i formarna. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 25-30 minuter. De pöser i ugnen men lägger sig lite när du tar dem ut. Skala och tärna äpplena. Strö lite kanel och 1 msk socker på äppletärningarna och stek dem lätt med lite margarin i en stekpanna. Fyll fördjupningarna med äppleblandning och servera med lite vaniljvisp eller glass. Gott!!!!!

 pannkaksmuffins med stekt äpple
 + lite vaniljvisp


Dagens solsken 2012-03-03

Åkte till landet igår och vädret var det underbart idag!!!Fick ansat alla träden utom gammla päronträdet.

 Det var riktigt varmt i stugan så tände ingen brasa utan tände några ljus istället....

 Åkern utanför var det riktigt kackel dvs kanadagäss var där och hade en pratstund....

 min lilla murgröna har överlevt vintern..hittade den i höstas i rabatten (antagligen någon fågel tappat den..)

 lite grönt stack det ut i vissa rabatter ..planterade massor av lökar i höstas...

 den röda i mitten är rabarbern som tittar upp....

 planterade lupiner och det hade kommit upp redan några blad ....

 hittade några snödroppar i stenmuren......

Ha det/

Dagens trevligheter 2012-03-01

Fick bort stygnen från handen och allt ser fint ut men är lite stel  men det ska väl släppa snart.

Var efter jobbet på Kök etcetera på deras kundkväll. Jättetrevligt, personalen är kunniga och trevliga!!!!
Köpte min crepepanna och fick ju 20% rabatt bra!!!


Nu gäller det att börja använda det också....

Ha det/

Dagens trevligheter 2012-03-01



Hittade bilden på nätet  är den inte underbar!!!!!

Först ska jag till distriksköterskan och ta bort stygnen -så hoppas att allt är bra och att jag får börja träna och simma igen!!!! Sedan till jobbet på em med arbetsplatsträff..


Ska nog ta en sväng till Kök etcetera också eftersom de har kundkväll mellan 17-19. Har tittat på en crepepanna från de Buyer och tänkte passa på nu när de ger 20% rabatt under kvällen...

  Crepepanna från de Buyer

Sedan blir det det vanliga -veckohandla med Lilla J...hem -TV -säng....

 Imorgon är jag ledig så det blir tur till landet...härligt få se om något har kommit upp i rabatterna....

Ha det/ 

PS. fastighetsskötare ringde och jag får en ny spis med keramikhäll på måndag!!!!!!Köket blir som ny med ny matta och ny spis sedan måste man byta gardiner ......mm..härligt!!!!

RSS 2.0