Dagens 2012-01-31

Var hos farbror doktor i morse och fick en cortisonspruta i tummen. Om jag inte hade ont i den innan men efter....så det blev ingen Tai Ji Quan träning idag. Tråkigt men ibland blir inte saker och ting som man planerar..Nu är det bara vänta tid till operation så allt bli bra igen.

Dagens glada nyheter:  1) Molly är hos oss några dagar!!!!



2) Victoria Andersson (boken: Frukostera som jag skrivit om tidigare i oktober) ska medverka på mässan: Passion för mat i februari!!! Ska bli roligt att träffa henne.  



Ha det/

Dagens meny: Ölstek, sallad, potatisklyftor i ugn samt Glase au four 2012-01-29

La igår steken i marinaden och den fick puttra under locker 1,5 timmar. Lite sallad: salladshuvud, 1 apelsin, gurka ca 15 cm , 1 avocado, 1 rödlök och saften av en apelsin. Efterrätt blev glace au four i lite annorlunda tappning.  


Ölstek 6port

ca 1 kg fransyska
Marinad:
0,355 cl mörkt lager(med låg humlehalt annars blir den besk) hade Samuel Adams
1 st. röd lök
1 tsk Ramslök eller några klyftor vitlök
1 tsk timjan
1 st. lagerblad
5 kryddpepparkorn

(Man kan göra sås av skyn: 4 dl silad steksky, 1 msk soja, 1 msk honung, 1 dl grädde + mörk redning (Maizena).)

Lägg steken i en påse och gör marinaden, skiva löken/hacka och blanda allt ihop. Häll den i påsen och lägg i en skål, vänd några gånger under tiden. Låt stå i kylen över natten. 
Ta ut steken och häll marinaden i en gryta och låt koka upp. Brun steken och salta lite. Lägg steken i grytan på svag värme under lock (har 1-6 skala på plattorna och hade den på 2:an) 1,5 timmar. Ta ut och låt vila i folie ca 10-15 minuter. Gör såsen under tiden. Servera med potatis och sallad. Gjorde ugnsstekta potatisklyftor: ca 12 potatisar, 2 msk olja, lite Herbamare örtsalt  samt lite kummin. Skala och skär potatisen i klyftor. Blanda olja + kryddor i en skål och lägg i potatisklyftorna. Skaka runt och lägg potatisen på ugnsplåt och ugn 225 grader ca 30 minuter.
Gjorde Bearnaisésås till köttet och lite svartvinbärsgéle är inte dumt......

 Glace au four



Glace au four med annorlunda tappning ca 6 port

1 lager tårtbotten (ca 2 cm tjock)
1 burk (415 g) päron
1 dl saften av päronburk
½ L vaniljglass med krossad choklad
lite torkad mynta
4 äggvitor
1 dl socker

Sätt ugnen på 275 grader och grill. Lägg tårtbotten på en ugnsfat. Fukta den med saften från päronburken. Vispa äggvitorna hårt och häll i socker lite i taget och fortsätt vispa ett par minuter till. Skiva päronen och lägg på tårtbotten. Skiva glassen och lägg på och strö på lite torkad mynta. Täck glassen med marängen och ställ i 275 grader övre delen av ugnen i några minuter så att marängen fått lite färg. Passa hela tiden så att marängen inte bräns.
Köpte färdig tårtbotten och frös in 2 delar.
Blev riktigt god och kändes inte för sött.

Régalez-vous!!!!!!

Dagens meny: Fransk skink-och ostpaj, sallad samt Marängbakelser 2012-01-28

Tog en tur till landet för att kolla att elementerna håller värmen i stugan så att vi slipper byta vattenpumpen iår oxå.. allt var ok. Obligatorisk tur via Kungälv (kexfabriken) och Stora J köpte en laddning goda kex hem.
Lilla J kom och åt middag efter jobbet och jag hade gjort fransk skink-och ostpaj, sallad samt gjorde igår Marängbakelser som vi tog till efterrätt idag.

  skink-och ostpaj 

Fransk skink-och ostpaj  4-5 port.

Botten: 
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
150 g margarin
ca 4-4,5 msk kallt vatten
Fyllning:
180 g strimlad skinka
200 g riven ost
200 g smetana
0,75 dl matgrädde
3 ägg
nypa Herbamare örtsalt
nypa svartpeppar
2 krm Herbes de Provence
0,5 dl hackad persilja

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl och salt samt nyp margarinet med mjölet. Tillsätt vatten och rör ihop. Lägg pajdegen på en pajform och tryck på botten samt kanterna med mjölade händer. Blanda skinkan och osten och fördela på botten . Blanda ihop smetana, grädde, äggen och kryddorna och häll över. Grädda i 200 grader ca 30 minuter på nedersta falsen. Enkel och god paj och servera gärna lite sallad till.


Enkel sallad 4 port.

1 påse Provensalsk salladsblandning
ca 15 cm gurka
1 stor tomat
1 avocado
sås: 
3 msk olja
2 msk vatten
1 msk äppelcidervinäger
2 tsk Dijonsenap
2 tsk farinsocker
0,5 tsk Herbamare örtsalt
2 krm Herbes de Provense   

Lägg salladen i en salladsskål. Skär gurkan och tomaten i bitar och lägg i skålen. Blanda ihop såsingredienser och häll över salladen och blanda. 




Marängbakelser 10 st.

3 st. äggvita (medelstora ägg)
150 g socker
0,5 tsk vinäger
0,5 tsk vaniljarom (flytande)
nypa salt

lite vaniljglass + sylt eller lemoncurd

Sätt ugnen på 125-130 grader. Vispa äggvitorna hårt och lägg i resten av ingredienserna och sockret lite i taget och fortsätt vispa ca 8 minuter. Fyll spritsen med marängsmeten och fyll 10 st muffinsformar av silikon och försök vrida toppen så att de ser ut som mjukglass. Grädda i 130 grader ca 1 timme. De höjer sig lite i ugnen. Låt svalna helt. Skär på toppen med en skarp kniv och fyll med lite vaniljglass och någon sylt (eller lemoncurd)och lägg på toppen igen. Servera. (Hade ingen bra kniv så de blev lite "misshandlade"). Men ack så goda, sega och nästan som marschmallow inuti!!!!!

Régalez-vous!!!!!

P.S  la en fransyska i marinaden inför morgondagen:
0.355 cl mörkt lager öl (med låg hummlehalt annars kan det bli beskt t ex Samuel Adams)
1 st röd lök
1 tsk Ramslök
1 tsk timjan
1 st. lagerblad
5 kryddpepparkorn

Fortsättningen följer imorgon......

Dagens meny: Grekisk köttgryta (Stifado) á la Kurisutina, ugnsstekta grönsaker, clementin-gurka sallad samt fruktsoppa 2012-01-22

Det blev riktigt C-vitamin helg. Hade varit på Indiskas rea och hittade ett ställ för frukter fast jag köpte 2 och har den ena till kakor och bullar.

 

Var rätt länge sedan hade en riktigt köttgrytarätt så det blev Stifado fast i skadinavisk tappning.

  hittade riktigt mört högrev samt massor av lök....
  före ugnen   efter 2 timmar i ugnen....
  Stifado med ugnstekta grönsaker ( potatis, kålrot, palsternacka, morot, bladselleri och purjo) samt clementin-gurka sallad.....

Grekisk köttgryta  7-8 port.

ca 800 g högrev (eller grytbitar av nöt)
lite salt
500 g röd lök
500 g krossade tomater
2,5 dl rödvin
0,5 dl vinäger (rött eller vitt)
2 tsk Ramslök ( eller 3-4 vitlöksklyftor)
2 tsk farinsocker
5-6 kryddpepparkorn
3 st. hela kryddnejlikor
2 st. lagerblad
1 kanelstång
persilja eller oregano till garnering

Skär köttet i tärningar ca 2-3 cm/sida. Stek de i omgångar och salta. Lägg i en gryta. Skala och klyfta löken och lägg i grytan. Häll i krossade tomater, rödvin, vinäger, ramslök, farinsocker, kryddpeppar, kryddnejlika, lagerblad och kanelstång. Blanda och låt koka upp på spisen. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg grytan i ugnen med lock på och låt puttra ca 1,5-2 timmar. (hade min 2 timmar). Dekorera med persilja ellr oregano före servering. Servera med potatis/ris/grönsaker. Gjorde ugnsstekta grönsaker till.



Clementin-gurka sallad 4 port.

4 st clementiner
½ gurka
1 påse (150 g ) Provensalsk sallad
1 dl cashewnötter
sås:
0,5 dl olja
1 msk citronsaft
1 tsk flytande honung
0,5 tsk mynta
salt o svartpeppar

Skala och skiva clemntiner och skiva gurkan. Blanda med salladsbladen. Sås: blanda ihop ingredienserna och häll över salladen och dekorera med cashewnötter.


  frukterna i soppan...  färdig soppa....                fruktsoppa med maräng och vaniljglass.....

Fruktsoppa   8-10 port

1 L apelsinjuice
0.75 socker (eller honung)
2 msk potatismjöl
2 apelsiner
2 små äpple (eller päron)
2 små bananer
2 kiwi

Blanda juice, socker och potatismjöl i en kastrull. Värm upp och rör hela tiden tills soppan tjocknar och börjar bubbla. Ta från plattan. Skala och dela frukterna i bitar och lägg i en serveringsskål. Häll soppan över frukterna och låt svalna. Servera med glass, maräng mm efter behag..... Riktigt vitaminbomb!!!!!!!!

Till kaffet hade jag bakat Hirams Åppelpaj på annat vis igen. Den är ju så god!!!


Régalez-vous!!!!!

Hoppas alla har haft en trevlig !!!!

Dagens slappdag och tacos samt créme brûlé 2012-01-21

Åkte till Blomsterlandet före snöstormen och köpte 2 st . engelska pelargoner, 2 st. vita julros, några sticklingar samt en bunt tulpaner. Efter det en tur till Bellevue ( hittade några porslinsaker Sagaform från 2002 o 2003). Då började det snöa riktigt och man var genomblöt innan man var hemma. Ungarna drog sig ut med sina pulkor och hade roligt! Men oj vad det snöade vinterns första snö!

    

Dagens middag blev Lilla J:s favorit : tacos och créme brûlé....gott

 

Lilla J bränner socker på créme brûlé.....det ska vara riktigt krispigt och nästan lite för mycket bränt...

Ha det/


Tre spanska gubbar i Göteborg 2012-01-20

Tre spanska färgskiftande gubbar vakar över Drottningtorget i Göteborg. De tolv meter höga skulpturerna står framför den nya hotellet : Hotell Clarion Post. De skulpturerna föreställer tre män som sitter i lotusställning: den ena håller för öronen, den andre håller för ögonen och den tredje håller för munnen.



Skulpturerna är av konstnären Jaune Plensa (från Barcelona).

Se och beundra!!!

Har sätt samma tema tidigare fast med tre apor. Den buddistiska tanken är att om du varken ser, hör eller säger dumheter så sprider du inte det vidare......Tänkvärt!!!!!!!




 Ha det/

Dagens bakning: små brödkakor med potatismos 2012-01-17

Var sugen på riktigt färskt bröd och gjorde små brödkakor med potatismos. Blev riktigt goda!!!!





Små brödkakor med potatismos 8 st

1 påse potatismospulver (105 g)
3 dl mjölk
2 dl vatten
1 ägg
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 225 grader.
Koka up vatten med mjölk. Ta kastrullen från spisen och vispa i potatismospulver. Låt svalna. Blanda i ägget i kalla moset. Blanda ihop mjölen med bakpulver och salt. Blanda detta med moset. Degen är rätt löst. Dela degen i 8 delar på mjölat bord. Lägg degklickarna på bakpappersklädda plåtar 4 i varje. Platta till små runda kakor ca 12-14 cm diameter. Nagga. Grädda i övre delen av ugnen ca 10 minuter. Ät när de är fortvarande lite ljumna.

Régalez-vous!!!!

Dagens funderingar 2012-01-16

Är med på en matsajt och lägger ut mina recept ibland där oxå. Kommer att lägga ut mindre och mindre recept där. Tycker ibland att vissa som är med på sajten är lite märkliga. De är otrevliga (med ord) samt man betygsätter folks recept. Ibland tror jag att de har inte ens lagat receptet utan ger betyg bara på höft. Jag la ut ett recept igår rätt sent och redan idag har någon betygsatt den (jag tror inte att den personen har lagat maträtten). Helst skulle jag vilja ha bort betygsättningen eftersom det vore bättre och mer utvecklande för mig personligen får kommentarer från folk. Betygsättningen ger inget för mig. Det spelar ingen roll om jag får en 5 eller 1 eftersom allt är räknat på en enskild personens smak och tycke och hur bra den har följt receptet mm. Jag har lagat ett maträtt och tycker att den är bra och lägger ut den. Någon med sin smak ger en 5:a och nästa med sin smak ger en 1:a. Vad säger det då om min matlagning - ingenting. Det vore därför bättre att när någon har lagat maträtt efter mitt recept ger feedback - varför personen lyckades med det  eller varför personen misslyckades med det. Det vore mera utvecklande för mig oxå.

Ha det!

Dagens meny: Kycklingfilé med Philadelphia, vilt ris, currysås, apelsin-lök-keso sallad samt fattiga riddare 2012-01-15

Var på Ikea men allt jag ville ha var slut -kommer på nästa vecka.....var oxå på en djuraffär och hittade sk "blötmat" för lilla Molly. Köpte några påsar och Lilla J berättade att när hon kom hem och lockade Molly med påsen kom hon skuttandes och "pratandes"....slugade i sig maten. Hon är väldigt allergisk och hon har bara fått torrfoder men farbrikaten (maten som hon tål) har börjat med att göra "blötmat" oxå. Hurraaa!!!!!

Vår mat blev kycklingfiléer med Philadelphia. Blev riktigt gott men efterrätten med fattiga riddare blev rätt så mastigt. Hade behövt ta lite lättare efterrätt men .....

  före ugnen  efter ugnen  på tallrik

Kycklingfilé med Philadephia 6 port.

6 st kycklingfiléer
salt 
200 g Philadelphia naturell
1 tsk pizzakryddor
1 tsk dragon
3 st. stora tomater
2 msk olja
Herbamare örtsalt
några dragonkvistar

Sätt ugnen på 200 grader. Skär en snitt i varje filé som en liten ficka. Lägg dem på en ugnsfat. Blanda Philadephia med pizzakryddor och dragon och fyll varje ficka med det. Skiva tomaterna och lägg två skivor på varje filé, dragon kvistar på tomaterna och lite olja på. Strö över lite Herbamare örtsalt. Stek i 200 grader ca 25-30 minuter. Servera med ris och sallad.

  Apelsin-lök-Keso sallad

Apelsin-lök-keso sallad 4 port.
3 apelsiner
1 rödlök
ca 150 g Keso
sås:
1,5 msk olja
0,5 msk äppelcidervinäger
1,5 msk apelsinsaft
0,5 tsk flytande honung
0,5 tsk basilika
lite svartpeppar

Skala och skiva apelsiner utan att få med vita. Skala och skiva löken. Varva apelsin och lök på en tallrik och lägg keso på mitten. Blanda ihop såsen och ringla över salladen.

  fattiga riddare

Fattiga riddare 4 port. (2 skivor /man)

3 dl mjölk
1 ägg
lite vaniljsocker
nypa salt

8 skivor vetelängd

Vispa ihop mjölk, ägg, vaniljsocker och salt. Doppa varje vetelängsbit i smeten och låt dra en stund, vänd bitarna . Stek sedan bitarna gyllenbruna. Servera med sylt och vispad grädde. 

Régalez-vous!!!!  

Dagens meny: Penne gratäng samt marängtårta 2012-01-14

Lilla J hade rensat i sin garderob och vi åkte till Reningsborg Angered med kläderna. Hittade några gammla kokböcker som jag inte kunde motstå samt en färglad tekanna (Ikea fast made in Japan).

Hade svårt att hitta på en efterrätt så på vägen hem stannade vi på Konsum och jag köpte färdiga marängbottnar, färska jordgubbar, passiondfrukt samt banan.  

    

Penne gratäng 5 port.

200 g penne pasta
ca 500 g nötfärs
1 stor gul hackad lök
2 tsk curry
1 tsk pizzakryddor
1 tsk Ramslök
1 tsk salt
100 g frysta morot&ärtor
1 röd tärnad paprika
5 dl mjölk
3 ägg
0,5 tsk pizzakryddor

Sätt ugnen på 175 grader.
Koka pastan enl. nvisningar på paketet och skölj snabbt i kallt vatten. Stek färsen på en stekpanna och tillsätt hackad lök samt kryddorna. Blanda med pastan. Tillsätt ärtorna&morot och  tärnad paprika. Häll allt i en ugnsfat.
Blanda mjölk, ägg och pizzakryddor och häll över pasta/köttfärsblandningen. Grädda i 175 grader ca 60 minuter. Servera med god sallad.



Marängtårta med färska frukter/bär 5-6 port

2 st färdiga marängbottnar
2,5 dl vispgrädde
4 msk lemon curd
frukt och bär tex jordgubbar, passionsfrukt, banan mm.

Vispa grädden och blanda i lemon curd. Lägg hälften på en marängbotten + frukter/bär. Lägg andra botten på och bre på resten av grädd/lemon curd + frukt/bär.

    Blev riktigt god!!!!

Régales-vous!!!!!

Dagens : Morotssoppa 2012-01-13

Gjorde en god och enkel morotssoppa.

  Morotssoppa 3 port

500 g morot
lite vatten
6 dl mjölk
1 st. "Fond du chef" grönsak
lite örtsalt
nypa malen muskot

Skala och dela morötter och lägg dem i en kastrull. Häll i vatten så att morötterna täcks. Koka tills de är mjuka.
Häll bort vattnet och mixa morötterna. Lägg moset tillbaka i en kastrull och häll i mjölk och låt koka upp. Lägg i grönskasfond samt krydda.  
Snabb att göra samt god soppa.

Régalez-vous!!!

Grattis till mig!!! 2012-01-11

Ett år närmare på pensionen HURRAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!Men nästa år blir det riktigt kalas eftersom det blir 60 fullt! Har en jättesnäll arbetskamrat AMS som hade lagt detta på min arbetsplats på morgonen:

 Detta ska bli fina pärlhyasinter.....

Är väl för gammal för detta men tycker om :
  Stora J var snäll och gav mig T-shirten...

Lilla J kom förbi med:
 helt underbara plåtburkar, den lilla är från Molly... samt det var biobiljetter till Hamilton - I nationens intresse med Persbrant....spännande!!!

 
Det blev en köptetårta från Frödinge: Moussetårta vit choklad & trädgårdsbär.

Lagom stor och gott!

Fick några gratulationer via facebook oxå. 
Bra födelsedag!!!
Ha det/ 

Dagens : Soppa med jordärtskocka 2012-01-10

Såg i reklambladet att Hemköpet gjorde reklam för jordärtskocka och blev så sugen att koka soppa med de.
Tog en promenad till torget och köpte drygt 1 kg jordärtskocka. Soppan blev riktigt riktigt god!!!!



Soppa med jordärtskocka  5 port.

ca 1 kg jordärtskocka
2 gul lök
4 potatis
1 L vatten
2 st. "Fond du chef" grönsak
2,5 dl torrt vitt vin
1,5 tsk Ramslök ( eller 2 små vitlöksklyftor)
salt, svartpeppar, lite örtsalt, nypa muskotnöt
2,5 dl grädde
25 g smör

Skala och dela i bitar jordärtskocka, lök och potatis (o vitlök).
Häll i en kastrull vatten och vin samt grönsakerna. Låt koka (ca 10-15 min) tills grönsakerna är färdiga.
Mixa grönsakerna med vattnet/vin. Krydda, tillsätt grädde, smör och låt soppan koka upp. Servera.
Gott till knäckebröd med ost eller färska frallor med ost.

Régalez-vous!!!!  

Dagens meny: kokt potatis, läcker lax i ugnen, fetaost sallad och créme brûlé 2012-01-08

Gårdagen gick åt att åka lite hit och dit. Gjorde sedan snabbt hemmagjorda hamburgare. Gott......
Idag blev det kokt potatis, läcker lax i ugnen och prövade Ekströms: créme brûlé.
Lax recptet finns 2010-05-30 . (Tog små körsbärstomater i stället för en stor samt hade ca 800 g lax )   

       det är så gott med lax och blåmögelost....
Sallad: krispsallad, små körsbärstomater, lite gurka, röd lök, avocado och fetaost......Lilla J:s favorit!

Hade köpt Ekströms créme brûlé och den blev god oxå. Tyckte att det blev inte så mycket per person av det bara, hade kunnat vara lite mer....lätt och göra samt man slipper har äggvitor i kylen...(Lilla J hade nog gillat äggvitor eftersom det går att göra macarons ......) 

Stora J vill gärna ha gravlaxsås till laxen....

Gravlaxsås
3 msk senap
1 msk dijon
2 msk strösocker
0,5 tsk salt
1,5 tsk vinäger
ca 2 dl olja
1 dl finhackad dill

Blanda senapen med socker, salt och vinäger. Tillsätt under ständig omrörning oljan lite i sänder. Rör ner dillen.

Régalez-vous!!!!




Dagens bakning: mockabitar 2012-01-06

Efter landetbesöket hem och börja degen för hemgjord pizza. Under tiden den fick jäsa bakade Mockabitar (Mokkapalat på finska). Receptet är från www.kotikokki.net och av signatur Bulbuli. Den blev mest googlat (i Finland) recept förra året med ca 2 miljoner titt och över 400 kommentarer.





Mockabitar (en hel långpanna)

Botten:
200 g margarin
4 ägg
3 dl socker
5 dl vetemjöl
3 msk kakao
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk

Garnering:
50 g margarin
500 g florsocker
5 msk stark kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarin och låt svalna. Vispa ihop ägg och socker riktigt luftigt. Blanda vetemjöl med bakpulver, kakao och vaniljsocker. Tillsätt detta med växelvis med mjölken i smeten. Tillsätt sist smält margarin. Rör till en jämn smet och häll i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader mitt i ugnen ca 15 minuter. Pröva med en sticka att det är klart. Låt svalna.
Garnering: smält margarin och låt svalna. Rör ihop florsocker med kakao och vaniljsocker samt starkt kaffe. Rör i margarinet. Bre på kakan och gör detta snabbt eftersom smeten stelnar snabbt! Garnera med strössel eller som jag med nonstop. Blir riktigt god med ack så söt!!! Man behöver bara en liten bit.

Hemmagjord pizzarecept finns 2010-06-13.

Régalez-vous!!!!!!

Dagens utflykt till landet 2012-01-06

Det var så härligt väder idag så Stora J och jag åkte till landet. Man var lite orolig eftersom det har stormat det sista så... men allt var ok. Lite grenar på tomten men inga skador annars. Äntligen blev dörren till duschen helt klar. Hade konsulterat vår fastighetsskötare Robert om lås och dylikt så alla delar passade mm så nu har nya dörren handtag och riktigt lås!!! Tog lite kort med min nya kamera... 

  vårlökar tittar upp...
murgrönan som fåglarna tappat på vår tomt har tagit sig och ser bra ut...
 Anemon ser grön och fin ut men om det blir minusgrader....undrar om den klarar sig....
  hittade en bit bark som lossnat från trädet och man ser riktigt tydligt att vissa smågryp har varit framme..... trädet är angripen av myror...
 solen skiner .......
  voilá nya dörren med ny handtag och lås!!!! 

Ha det/ 

Dagens bakning: Hirams äppelpaj på annat vis samt små kålrotsbrödkakor 2012-01-04

God fortsättning av året till er alla!!!!!!

Har varit ledig och bara slappat...gott...varit på bio: The Stig-Helmer Story...

Ryckte upp mig idag och bakade Hirams Äppelpaj på annat vis. Hade köpt 2 kg äpple i en påse och de var lite syrliga så de blir goda i en äppelpaj. Har inte gjort Hirams Äppelpaj tidigare men kommer att göra den i fortsättningen. Den är riktigt god!!!! 



Hirams Äppelpaj på annat vis

Pajdegen
:
100 g rumsvarmt smör
100 g vetemjöl
1 tsk vaniljsocker (inte i originalreceptet men tycker om att de ska vara med )
nypa salt
2 msk vatten

Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
200 g socker
2 ägg
4 äpplen rivna grovt

florsocker
vaniljvisp eller grädde

Hacka samman smör, mjöl, vaniljsocker och en nypa salt, tillsätt hastigt vattnet och knåda till en deg. Låt vila i kylen en stund.
Rör smöret och sockret vitt och pösigt. Vispa äggen väl och låt dem komma ned i smörsmeten långsamt och under kraftig vispning. Allra sist rör man i rivna äpplen ( 3 mycket stora). Kläd en pajform med deg. Gör kanten fin. Häll i den ganska lösa fyllningen och grädda kakan brun i medelvarm ugn ( 225 grader). Gräddningstiden är ca 45 minuter-ibland lite mer. Pröva därför med sticka. Fyllningen blir aldrig särskilt fast. Den är mer som en underbart god, äppelsmakande kräm i det möra pajdegshöljet. Pudra över ett lätt täcke av florsocker när pajen är färdig. Ät den kall eller varm med vispad vaniljvisp eller vispad grädde.

  



Små kålrotsbrödkakor 16 st.

ca 750 g kålrot ( skala och skär i småbitar och koka med ca 4 dl vatten tills de är färdiga. Häll bort vatten och mosa kålroten så att det blir ca 500 g mosad kålrot, låt svalna en stund)
ca 1,5 dl vetemjöl
ca 3 dl rågmjöl
1 msk ljus sirap
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda moset med sirap, salt och båda mjölsorterna. Degen blir rätt så kladdig. Jag vägde degen och delade den i 16 bitar. Ta varje bit och platta till ca 9-10 cm diameter rundlar med mjölade händer. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Grädda i 225 grader i övre delen av ugnen ca 15-20 minuter.
Servera medan de är varma med tex god ost.

Régalez-vous!!!!!!!!

God fortsättning 2012!!!

Nyårsaftons meny blev, klyftpotatis, köttbit, bearnaisesås och banana split till efterrätt.
Dagens lätta meny: fiskratäng med citronsås samt pannacotta med björnbär.

  fiskgratäng med citronsås : fisk på botten, lite salt och rosmarin, Keldas färdig citronsås på och in i ugnen. Efter en stund ut igen, spritsade pressad potatis med ägg och kryddor vid kanterna och in i ugnen igen. Lätt och gott!

Eksrtöms  har kommit med 3 st. nyheter: Chokladmoussé , pannacotta och créme brûlée.

             pannacotta
Prövade pannacotta och den var riktigt god. Man bara tog innehållet och hällde i en kastrull. Värmde upp och hällde i portionsskålar - in i kylen och vips allt var klart. Har även köpt créme brûlée och ska pröva den en dag.

Regalez-vous!!!

RSS 2.0