Dagens bakning och meny: Jordgubbstårta, kokt potatis, torsk med citronparmesan o glass och jordgubbar 2012-04-29

Lilla J ska ha tårta på jobbet imorgon och bakade en jordgubbstårta.



Jordgubbstårta ca 8 port.

100 g margarin
1 dl vatten
2 ägg
2 dl socker
200 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Kräm:
2 dl vatten
0,75 dl socker
1 msk potatismjöl
2 äggulor
saften av en halv citron
Garnering: 
jordgubbar (eller andra frukter och bär)

Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp margarin med vatten och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vatten/margarinblandning. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner i smeten. 
Häll i en smörad och bröad form ( pajform med fördjupning). Grädda i 200 grader i nedersta falsen ca 15-20 minuter. Låt svalna. 
Fyllning: Blanda alla ingredienser utom citronsaften i en kastrull och värm upp till nästan kokpunkten.  Rör försiktigt. FÅR EJ KOKA!!!! Låt svalna och blanda sedan i citronsaften.
Man kan göra lätt för sig och köpa citronformage (pulver) och göra den efter instruktioner på paketet.
Fyll fördjupningen med citronkräm/citronformage och dekorera med skivade jordgubbar (eller andra frukt och bär).



Det var ett tag sedan vi hade fisk och köpte torsk och gjorde torsk med citronparmesan.



Torsk med citronparmesan 4 port.

4 tjocka torskportionsbitar
salt
1,5 fiskbuljongtärning + 4 dl vatten
1,5 dl torrt vitt vin
50 g margarin
50 g parmesan
saft av 3 citroner
1 dl finhackad persilja
0,5 dl vispgrädde

Strö salt på fisken. Lös upp buljongtärningar i vatten och vin i en kastrull och sjud fisken sakta i ca 5 minuter.
Smält margarin på svag värme med parmesan och tillsätt citronsaft och persilja. Låt småkoka en liten stund och tillsätt grädde.  Såsen har rätt kraftig citronsmak. kokt potatis, rivna morötter med apelsin samt kokt ägg är gott till.

Det är så gott med fisk men rätt så dyrt kostade långt över 200 kronor /kg. 

Régalez-vous!!!!!

Dagens paj : Kanelpaj från Schweiz 2012-04-28

Bakade en smaskig paj idag : Kanelpaj från Schweiz.



Kanelpaj från Schweiz 8 port.

3 dl vetemjöl
1 dl socker
0,5 tsk bakpulver
125 g smält margarin
fylling:
2 dl vispgrädde
2 dl créme fraiche
2 tsk kanel

Blanda ihop vetemjöl, socker och bakpulver. Blanda med smält margarin. Tryck ut degen i en pajform (26 cm diameter) på botten och lite på kanterna. Blanda ihop vispgrädde och créme fraiche och häll på pajen. Lägg pajen i kylen och låt stå 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Strö över kanel och grädda i nedersta falsen i 225 grader 10 minuter. Sänk värmen till 150 grader och fortsätt grädda ytterligare 20 minuter. Servera ljummen eller kall.



Pajen är riktigt god och full med kalorier...

Régales-vous!!!!!

Dagens växter 2012-04-28

Var på Blomsterlandet och hittade lite växter som jag ska ta med mig till landet: Rosenviva, och Rhododendron "Yakushimanum". Köpte också Abutilon "Big Bell" som jag ska ha på balkongen...



Abutilon med fina blommor ....



den är rätt så stor och kostade bara 99 kronor...



Köpte 2 st. Rosenviva och ska ha de bland andra vivor...



Rhododendron ska planteras framför Lilla J:s lekstuga.....

har lite kryddor på balkongen:



Timjan, Pepparmynta, Rosmarin, Meijram, Basilika, 2 st. Citronmeliss de doftar så gott!!!!!!!!!!!

Ha det/  

Dagens Göteborg 2012-04-27

På vägen till jobbet (hoppar av vagnen vid Drottningtorget och går till jobbet- försöker få in mera "vardagsmotion" duktig jag!!) tog några bilder vid kanalen samt efter jobbet gick till Järntorget och tog några bilder igen och åkte hem sedan....



Några duvor vid bron från Tyska kyrkan...



samt en fin leijon vid nästa bron mot havet....



Underbara körsbärsblommor!!!!!



jag var inte ensam om att fota utan det var tre till som fotade .....



På Linnégatan ena sidan har man hängt upp fina korgar med penseer i olika färger..så nästa gång ni går där lyft blicken lite upp....trevligt!!!!

Ha det//

Zucchinikaka 2012-04-26





Zucchinikaka 8-10 bitar

180 g (2 dl) fint riven zucchini
2 dl farinsocker
1 dl olja (solros)
2 ägg
3 msk soya yoghurt (vaniljsmak)
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk kanel
1 dl hackade hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en kakform 1,5 L. Riv zucchinin fint. Vispa socker och olja väl. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan. Tillsätt yoghurten. Rör ner zucchinin. Rör ihop vetemjöl, bakpulver, salt och kanel och tillsätt i smeten. Rör i sist hasselnötterna.  Häll smeten i formen och grädda i nedersta falsen i 175 grader ca en timme. Pröva med en sticka att kakan är färdig. Låt kakan svalna i formen ca 5 minuter och stjälp sedan upp den. Gott till en kopp te!!!

Régalez-vous!!!



Dagens trevligheter 2012-04-26

Åkte till Järntorget och tog några kort på körsbärsträden...fast det regnade så....





de är så fina.......

Gick sedan till Tekultur för att köpa nya tesmaker:



det blev: Grönt & Skönt, Granatäpple & Mangolia (EKO), Hallon & Mint och Sencha Sakura (Japansk körsbärste)

Åkte sedan till posten och hämtade paket:



Muuminmuggen hade kommit!!!!!!!!!!!!

Hem och det hade kommit en inbjudan till bröllop:



Härligt! Min lillebrors son ska gifta sig och det ska bli roligt att åka till Finland igen. Det var 4-5 år sedan vi var där sist.

Bakade lite bullar och Zucchinikaka och satte mig sedan och tog en kopp Japansk körsbärste och bulle och zucchinikakabit och tittade på bilder med körsbärsträden ....

 Japansk körsbärste ...

  

 vanliga kanelbullar....  

 zucchinikaka... gott!!!!!!!!

Ha det//

Dagens trevligheter : mjöd (på finska sima) och munkar 2012-04-25



Var och tränade på Kristinedahl och efter det så träffades vi (några finnar) och hade med oss lite mjöd och munkar och hade trevligt....

Gott!!!

Ha det//

Mera växter...2012-04-24

Alla kommer nu med massor av reklam om olika växter...svårt att inte låta bli utan ...beställde sticklingar:



Pelargon"Bontrosai"  spännande doftpelargon som man kan ha i maten...



Pelargon tulpanblommande "Red Pandora"


Ha det//

Heja Sverige! 2012-04-24

Grattis till Gideon Sundback (F. 1880-04-24 d. 1954). Han är fadern till det moderna blixtlåset 1913.



Tänk världen utan uppfinningar!!!!

Ha det//

Dagens meny: Caponata, köttfärsbiffar med salsiccia och banankaka 2012-04-22

Det blev italienska influenser igen i maten: Caponata, köttfärsbiffar med salsicciakorv. Efterrätten blev banankaka med grädde och hackad choklad.



Caponata 6 port.

1 aubergine (ca 400 g)
salt
1 röd lök
1 zucchini (ca 300 g)
1 gul paprika
1 röd paprika
lite olivolja för stekning
500 g krossad tomat med basilika
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 tomater
50 g kapris (1 burk)
½-1 dl hackad färsk basilika
garnering:
svarta oliver
½ dl pinjenötter

Tvätta och skiva aubergine i ca 1 cm tjocka skivor och strö salt på dem. Låt dem "gråta" ca 30 minuter. Skölj och torka de och skiva i mindre bitar. Skala och hacka löken i skivor. Skiva zucchini och skär paprikor i bitar (ta bort kärnorna först). Stek löken en liten stund i en kastrull. Tillsätt auberginebitar, zucchini och paprika. Häll i krossade tomater. Krydda med salt och svartpeppar. Sätt locket på kastrullen och låt småputtra ca 15 minuter. Tillsätt tomaterna i bitar, kapris och basilika. Låt småputtra ca 5 minuter till. Häll i en serveringsskål, garnera med svarta oliver, pinjenötter och lite färsk basilika. Gott till kryddiga köttbullar, köttfärsbiffar mm.



Köttfärsbiffar med salsiccia 12 st

ca 500 g köttfärs
1 röd lök
2 st salsicciakorvar á ca 120 g/st (med vitlök, olja och piripiri)
1 ägg
2 tsk oregano

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka löken och stek den en liten stund och låt svalna. Lägg köttfärsen i en skål och blanda i löken, innehållet av slasicciakorvarna, ägg och oregano. Forma till biffar (12 st.) och lägg de på bakpappersklädd ugnsplåt. Stek i mitten av ugnen i 200 grader ca 15 minuter.



Banankaka 12 bitar (rätt så stora)

200 g rumsvarmt margarin
2 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 dl havrekli
2,5 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk malen pomeransskal
3 bananer
1 dl vispgrädde
garnering: färdig kristyr

Sätt ugnen på 175 grader.Vispa margarin med socker. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan. Blanda ihop vetemjöl, havrekli, kanel, pomeransskal och bakpulver. Skala och mosa bananerna. Tillsätt i äggsmeten torra ingredienserna, bananmos och grädde och blanda med slickepott till en jämn smet. Häll i bakpappersklädd form ca 25x35 cm.  Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 30-35 minuter. Låt svalna och dekorera med kristyr.
Gott till är vispad grädde med grovt hackad choklad.

Allt blev riktigt gott!!!

Régalez-vous!!!!

Dagens efterrätt : italiensk jordgubbskräm 2012-04-21





Italiensk jordgubbskräm 5 port.

300 g jordgubbar + några till dekoration
500 g mjölk (= ca 4,75 dl)
30 g vit choklad
20 g maizena
50 g socker
1,5 tsk vaniljsocker
skal av 1 citron
garnering:
100 g jordgubbsmos
1,5 msk florsocker

Snoppa, tvätta och torka jordgubbarna. Lägg de i en skål och mixa eller i en matberedare. Hacka chokladen i mindre bitar och riv skalet av citronen. 
Häll mjölken i en kastrull och koka upp. Ta bort från plattan och tillsätt hackad choklad och citronskal. Ta 200 g av jordgubbsmoset och häll i mjölkblandningen och blanda väl.  Sikta maizena och vaniljsocker i en skål samt blanda i sockret. Häll lite i taget av mjölk/jordgubbsblandningen i skålen (med maizena..)och blanda väl. Häll allt i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från värmen och häll i portionsformar. Låt svalna en stund och ställ de sedan i kylen minst ett par timmar. Det blir 5 st á 1,5 dl /portion. Du kan spara de i kylen 4-5 dagar.
Före servering blanda jordgubbsmoset med florsocker och häll lite ovanpå varje portion samt några hela jordgubbar.

Régalez-vous!! 

Dagens bilder från landet 2012-04-21

Åkte till landet i fredags igen..
träffade snickaren Martin idag för att vi måste ha en ny staget runt altanen...  se själv:



delar av stagetet är från 60 talet från Gårda när flera hus revs då... kom fram till en enkel lösning mer ram och markis....lägger ut bilder när den blir klar...Martin fick tid fram till midsommar att bli klar...

 

svart vinbär verkar ha tagit sig eftersom det finns nya blad på den....roligt!!!!



köpte Philadelphus, Detzia och Ribes och planterade de idag...



Philadelphus vit vet ej om den är doftande hoppas...



Deuzia vit...



Ribes röd..vi har en till innan av samma sort...



köpte också en till amerikansk blåbär ..har hört att det bli bättre skörd om man har 2 st lite olika sorter...



rabarbern har växt med fyra små stjälkar.....



några påskliljor har tittat upp...



lupinen blir större och större....



akleijablad med en liten vattendroppe....



köpte också två vita rosor samt en gul klätterros....



persilja är så fin samt...



gräslöken likaså.......



kunksliljorna blommar snart...



små anemoner är väldigt söta...



pionerna är kraftigt på gång....



har fått några tulpanknoppar men får se ..rådjuren brukar äta upp dem men  iår har tulpanerna kommit rätt så långt ...håller tummarna...



gullvivorna är så fina...



mera gullvivor...



bollvivan som jag satte förra gången...har tagit lite illa efter kalla nätter men...



myrorna har vaknat samt hade riktigt svärm av bin i videträdet ...har en biodlare i närheten så det var nog hans bi som var ute  för att skaffa lite nektarin...

Ha det//

Dagens beställning: Pineberry, Ramslök, Stevia och Jiaogulan 2012-04-18

Kunde inte låta bli utan det blev en beställning av växter:



Pineberry " White dream" dvs vit jordgubbe och beställde 2 så att Lilla J får en också....



Vild vitlök "Ramslök" 3 st plantor...älskar ramslök i maten...tycker att den är bättre än vanlig vitlök..



Stevia "Sugar Plant" spännande växt....kanske man kan få lite nyttigare socker....



Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum)"Fattigmans ginseng".....beställde 1 st har 2 redan från förra året lite konstig växt eftersom den tappar blad -försvinner under vintern och dyker upp på våren och massor av nya blad på gång....



mina små plantor från förra året massor av nya blad på gång.....

Växten är känd som kraftfull antioxidant och örtmedicin med egenskaper som sägs öka livslängden...används i kinesiska mediciner...den finns som te samt man kan äta några blad varje dag.........och bli lite äldre kanske..

Apropå växter..........................



Citrongräs från förra året som jag lyckades övervintra...hoppas att jag kan skörda lite!!!!! 

Ha det/// 

Dagens temugg 2012-04-17

Köpte en ny temugg från Tekultur och prövade den ikväll.

 man lägger te i sildelen......

 sedan häller man vatten över teet och låter den dra tills det är färdigt....

 sedan tippar man den andra hållet och dricker... mycket praktiskt och prövade grön Earl Grey som jag köpte idag och den smakade riktigt gott!!!!

Jag är riktigt nöjd med inköpet!!!!

Ha det/
 

Dagens inköp mm 2012-04-17

Ledig idag och hade lunchträff med Lilla J och det blev Steibrenner&Nyberg med deras soppa&dessert lunch... Dagens soppa var god fisksoppa + massor av goda tårtor till dessert.....

Skulle till stan och leta efter present till min brorsdotter som fyller 16 år idag!!! Gick till Nordstan och hittade 2 st T-shirts iallafall får se om jag hittar några smycken till på Åhlens imorgon. Har köpt "Snö of Sweden"örhängen  tidigare och de har hon gillat..kanske hittar någon till som hon inte har....

Åkte sedan till Järntorget.

 Körsbärsträden börjar knoppa sig...

 några blommor har öppnat sig men...i kommande veckan får man gå och fota dessa underbara blommor!!!!!!!!!!

Mitt egentliga ärende var gå till Tekulturen och köpa en ny temugg.

 snygg design av Vesa Jääskö (Finland of course)...

 man lägger tebladen i vänstra delen och häller på vatten..tippar muggen när teet är klar...
  och dricker ur utan att tebladen följer med..mycket praktiskt och snygg design!!!!!

har också börjat plöja deras (Tekulturen) gröna teer. Eftersom Lilla J tycker att jag har insnöat mig på gröna te med citronsmak så...
   Acai och Blå Passion(ekologiskt )

Acai var helt ok men Blå Passion hade för mycket olika smaker i för min smak så den kommer jag nog inte köpa mer Acai däremot smakade riktigt gott!!!!

 Köpte idag : Chai, Earl Grey (ekol.) samt Goji/Havtorn.. får se hur de smakar...

P.S alla är gröna teer som jag smakar... Det som är också bra på Tekulturen är att du kan köpa mindre mängd av te (man vet inte alltid om man gillar den eller inte ) åt gången (de flesta affärerna säljer sina teer så att du måste köpa minst 100 g te och tänk om du inte gillar den så man har kanske kastat mellan 30-45 kr i onödan).. 

När jag kom hem ståd det en brandbil utanför dörren. Man börjar direkt fundera var brinner det. Frågade en av brandmännen vad som hänt men han berättade att de bara prövar hur högt deras stege klarar av eftersom våra hus har egentligen fyra våningar eftersom högst upp är etagevåningar. Han fick följa med mig upp och se hur etagevåningen ser ut (att det finns 2 sovrumm höst upp samt badrum dvs det kan finnas folk där speciellt på nattetid och hur rummen ligger på nedrevåningen mm. ) Det var ju bra att de får info hur det ser ut mm.

Soliga ha det/ 

Dagens bilder: rysk konstnär Nikita Nomerz 2012-04-16

Såg bilderna i en finsk tidning---helt underbara!!!!!!!!!!!!!!!!!Tänk om man kunde få göra så här i Göteborg också...utan att detta skulle klassas som grafitti. Han gör sina bilder t.ex på gammla, övergivna byggnader....  



 något för vårt Gasklocka i Gbg....????



 



Är de inte underbara!!!!!!?????

Ha det/

Dagens meny: Sparrisomeletter, kokt potatis, stekta kotletter med tomatkräm, sallad och våffelor med jordgubbar 2012-04-15

Förrätt:  små sparrisomeletter.

 

Små sparrisomeletter 4 port.

6 gröna sparrisar
6 ägg
2 msk matgrädde
3 msk riven parmesanost
4 msk hackad gräslök
1 tsk Herbamare örtsalt
lite margarin till formarna

Sätt ugnen på 200 grader. Skala sparrisarna och koka dem några minuter i vatten smaksatt med salt. Låt rinna av och kyl i kallt vatten . Vispa äggen, grädde, parmesan, gräslök och Herbamare  i en skål. Smöra portionsformar med margarin. Skär sparrisarna i ca 1,5 cm långa bitar och fördela i formarna. Spara topparna till garnering. Häll äggblandningen över . Grädda i 200 grader på nedre falsen ca 20 minuter. Garnera med sparristoppar och servera.

Varmrätt: kokt potatis, kotletter med tomatkräm och sallad

 

Tomatkräm
 

200 g färskost med soltorkade tomater
1 dl hackade soltorkade tomater
4 msk grovhackade hasselnötter
4 msk matgrädde
en nypa cayennepeppar

Klipp soltorkade tomaterna i småbitar. Blanda ihop tomaterna, nötterna, färskosten och grädden. 
Stek kotletterna och krydda efter behag. Servera med tomatkräm på.

Efterrätt: våfflor med jordgubbar

 

Våfflor med jordgubbar 4 port

färdiga våfflor 2 bitar / person
ca 6 st jordgubbar
150 g kesella med hallon

Rosta våfflorna hastigt i en grill. Ansa och skiva jordgubbarna.  Bre kesella på den ena våffelhalvan, lägg på några skivade jordgubbar och lägg den andra som lock. Pudra lite florsocker på. Servera.


Till kaffe/te blev det muffins med vanilj och jordgubbar
 
 

Muffins med vanilj och jordgubbar 14 st.

150 rumsvarmt margarin
1,5 dl socker
1 vaniljstång
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl gräddfil

Fyllning: 200 g färskost naturell
             1, 5 msk strössel jordgubbssmak krossad i en mortel
              några jordgubbar i småbitar
            
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa margarin och socker till skum. Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna och blanda med skummet. Vispa i ett ägg i taget. Blanda vetemjöl med bakpulver och blanda växelvis med gräddfilen i smeten. Fördela smeten i muffinsformar och grädda i 200 grader ca 20 -25 minuter. Låt svalna. Rör färskosten mjuk och smaksätt med krossad strössel. blanda i jordgubbsbitarna. Skär "hatten" av muffinsen och fördela fyllning på muffinsen. Lägg "hatten" på och lägg en klick fyllning och en bit jordgubbe på. Servera.

Allt blev riktigt gott!!!!!!

Régalez-vous!!!!!!

Dagens avslutning: Tai Ji Quan 2012-04-10

Sista dagen idag för Tai Ji Quan för terminen och nu har vi lärt oss alla 13 sekvenser och vi har hållit på 3,5 år!!!!!!!!!!!!
För er som är i Göteborg och vill pröva :






Vi kanske ses antingen på Trädgårdsföreningen eller på Botaniska i maj/

Dagens påskmarsipan samt efterrätt idag chokladpavlova med apelsincurd 2012-04-09

Stora J och Lilla J älskar marsipan och det är ett måste till jul och påsk. Köper Odense marsipan och färgar lite och gör några figurer. Årets skörd: kaniner, kycklingar, ägghalvor och jordgubbar...

 kanin med sin morotsbil....
 kaniner med sina morotsbilar och några ankor bakom...
 kycklingar..
 ägghalvor....
 jordgubbar...
 sedan ska dessa doppas i choklad....

dagens mat blev det: kokt potatis, köttbullar, sill, lax, gräddfil, gräslök, min rödbetssallad ( 1 st hackad röd lök, 2 st äpple Royal gala, lite inlagda rödbetor. Allt i småbitar + 2 dl vispad grädde med lite av rödbetsspad.Blanda allt.)påsk vört, ost och påskmust. 

 chokladpavlova med apelsincurd...

Gjorde Sigrid Baránys: Chokladpavlova med apelsincurd till efterrätt.
Gjorde enl. receptet och hade tagit fram äggvitorna några timmar innan och hade de i en skål i diskbänken. Marängbottnarna blev väldigt krämiga så hade dem i 15 minuter till och de blev stenhårda. Apelsincurden blev rätt lös vet ej vad som blev fel, kokade den i vattenbad och hade den ca 8 minuter och den blev inte tjockare...
När jag skulle servera så gjorde nästan som Baileys reklam. Gjorde sönder marängbottnarna i var sin portionsskål, hällde över apelsincurden och en klick vispgrädde samt några kumquats som jag hade skivat och doppat i choklad. Smaken var det ingen fel på men marängen var nästan för hård.....

Ha det/

Finland i fokus 2012-04-08



Läste dagens Göteborgs Posten och hittade 3 olika positiva saker som de skrev om Finland.

1. Pisa-mätningar genomförs vart tredje år i 32 länder och som mäter kunskaper hos 15-åringa.
Eleverna i Shanghai är duktigast i världen. Finska elever kommer på andra plats i naturvetenskap, på tredje plats när det gäller läsning och på sjätte plats i matematik. Svenska elever hamnar på plats 19 i läsning, plats 26 i matematik och plats 29 i naturvetenskap. Heja Finland och skärpning Sverige!!!!!

2. Kinesiska och finska toppar rekordlistan i Guinness rekordbok 2012. Rekordet för världens längsta palindrom -ord som kan läsas både fram -och baklänges- innehas till exempel av finskan, som kan stoltsera med ordet: "saippuakauppias"  (=tvålhandlare) Heja Finland!!!!!

3. Helsingfors är årets design huvudstad. Finska formgivare har fått många fina priser i Finland och utomlands.
Orsaken är att: "formgivarna stod i allmänhetens tjänst, det skulle vara funktionellt, användarvänligt och överkomligt, snarare än exklusivt". Inte undrar på att vi gillar Marimekko, Iittala, Arabia mm. Heja Finland!!!!!

Ha det//

Dagens bild: en liten gumma mitt i en orkidée.....

När jag var på Tjörns trädgårdar tog jag ju några bilder på olika orkidéer.



Om man tittar väldigt noga på bilden så ser man mitten en liten gumma med lång klänning, armar på sidorna, mössa samt rund ansikte med näsa och små ögon...... eller hur????????

Ha det////

Lite nya bilder från landet 2012-04-05/06

Var på landet och i torsdags var det riktigt härligt väder. I fredags blev det sämre och det regnade och snöade lite.

 gräslök har växt och blivit riktigt fin...
 likaså persiljan har kommit upp lite också men måste nog köpa en ny grundplanta eftersom den gammla är 2 år...
 kungsliljorna växer och växer och växer....
frosten tog dem lite men vi får se om de reser sig igen...
 lupiner har blivit större...
 en av akleijorna har fått massor av blad...
 och en annan akleija kommer också med några nya blad...
 rabarber har fått fyra små stjälkar... pionen sjuter upp sina stjälkar....
 skilla har spridit sig rätt så mycket och det ser väldigt fint ut med massor av blåa blommor lite här och där i tomten...
 mera skilla....
 och lite till skilla....
 planterade bollvivan bland andra vivorna...
 samt den vita bollvivan också...
 lördagsmorgon såg bollvivan ut så här..får se om den överlever kylan....
 den vitan nickade också...hoppas att de överlever...
 hade köpt en svartvinbärsbuske och planterade den i torsdags men ... får se om den tar sig...

Ha det/

Dagens meny på landet med gäster 2012-04-06

Vi brukar träffa E & K vid påsk och iår var det vår tur att bjuda. Var på landet så gästerna fick åka dit. Vädret var ju inte det bästa så vi tog bara en kort promenad. Satt inne och pratade och spelade Alfabet. E & K : s dotter har åkt till Rom och ska vara där ett par månader och E ska åka dit och hälsa på henne snart så det blev massor av prat om Rom och italiensk mat, mm. Dagens meny blev också lite italiensk inspirerad : Laxgott till förrätt, italiensk sallad med kycklingsaltimbocca till huvudrätt och mjölkchokladkaka till efterrätt.

Laxgott se 2012-03-25

 Kycklingsaltimbocca, italiensk sallad, gurka och några små tomater....
 
Italiensk sallad 8 port.

5 dl makaroner/spagetti (hade Strozzapreti pasta)
2 burkar babymorötter á 130 g
2 äpple Royal gala
2 inlagda gurkor
180 g strimlad rökt skinka
200 g djupfrysta ärter

dressing:
ca 4 msk majonnäs
ca 1,5 dl gräddfil
2,5 msk senap (stark-söt)
lite salt, socker och svartpeppar

Koka makaroner/pasta mjuka. Häll av kokvattnet och kyl snabbt under rinnande vatten. Lägg ärterna i en kastrull med så mycket vatten som precis täcker dem. Låt koka upp och ta från plattan. Häll i 1 dl kallt vatten. Låt svalna. Häll bort kokvattnet. Skär morötterna i småbitar och skala och tärna äpplen. Tärna gurkorna. Blanda i en skål pasta, morötter, äpple, gurka, strimlad skinka och ärterna. Blanda till dressingen och häll den över salladen. Rör om och låt salladen ta smak en stund i kylen före servering.

Kycklingsaltimbocca se 2012-02-26 men i slutet hällde i 1 dl vitvin och lät den nästan koka in. Smaken blev riktigt god!!!

 Mjölkchokladkaka...


Mjölkchokladkaka 8-9 bitar

botten:
200 g kex ( hade smörkex)
0,75 g smält margarin
1 dl hallonsylt
fyllning:
4 dl vispgrädde
200 g Philadelphia naturell
200 g mjölkchoklad (hade Fazer blå mjölkchoklad)
dekoration:
hallon/jordgubbar, strössel mm

Lägg bakplåtspapper på botten och gör en remsa runt sidorna på en kakform med löstagbar botten ( hade en med ca 23 cm diameter). Smula sönder kexen och blanda med smält margarin. Tryck ut smulorna i formen med baksidan av en sked. Bred på hallonsylt. Smält chokladen i en vattenbad och låt svalna. Vispa grädden och vänd i Philadelphia. Tillsätt chokladen och blanda till en jämn smet. Bred den över hallonsylten. Täck med plast och ställ i frysen över natten. Ta ut ca 2 timmar före serveringen och ställ i kylen. Dekorera med hallon/ jordgubbar, strössel mm.

Riktig trevlig dag med massor av prat, mat och Alfabet!!!!!!!!!!!!!!

Ha det/


Dagens bilder: från Tai Ji Quan gruppen samt Nordstan 2012-04-04

Tog med igår kameran till Tai Ji och tog några kort. Nästa gång har vi avslutning och har gjort hela formen!!!!!!!!!!!!!!
Vi tittade på  video hela formen med Pytt Geddes (1917-2006). Pytt flyttade med sin man till Shanghai 1948 och började studera Tai Ji med ledning av Choy Hawk Pang och hans son Choy Kam Man. Hon tog sedan med sig Tai Ji till United Kingdom och hade klasser i The Place in London (där vår ledare Gudrun Gylling har gått).

 hade diskussion efter filmen....

Var idag i Nordstan igen. Tog några kort på planteringarna...

  små apelsiner...
 stora citroner...
 några balkansippor...
 några balkansippor.....
 jättesnygg växt.. frågade namnet men har glömt det redan...klarröd tumpet..tror jag..
 snygg.....
 små fina syrener....

Ha det/ 

Dagens fynd: Alessi glasburk och bollviva 2012-04-03

Var i stan för att köpa några presenter och var på Myrorna. Där hittade jag en Alessi "Gianni, a little man holding on tight" i grönt naturligtvis!!!
 är den inte underbar!!!


Var på "vatten"affären för att köpa några påskpilsner (ska få gäster till landet på långfredag) och passerade en härlig liten grön oas. De hade gjort några fina rabatter och kunde inte låta bli utan det blev några Bollvivor, vita och blåa. Har vivor på landet men bara gula så det ska bli härligt med lite anna färg bland det gula havet!!! 
  bollvivor vita och blåa...

Ha det/ 

Dagens meny: fläskfilé i ugn, hasselbackspotatis, sallad, créme brûlée samt frystömningskaka 2012-04-01

Gjorde fläskfilé i ugn ( brynte och kryddade och hade i ugn tills köttet var 75 grader). Hade samtidigt hasselbackapotatis i ugn. Lilla J och stora J gillar Jensens favoritsås till kött så det köptes in också. Salladen blev: krispsallad, små körsbärstomater, gurka, apelsin samt saft av 1 blodapelsin.

 fläskfilé, hasselbackspotatis, sallad, Jensens favoritsås, några morötter och svartvinbärsgéle...

Till efterrätt Lilla J:s favorit Créme brûlée.
 
 Créme brûlée

Till kaffet blev det frystömningskaka dvs hittade lite rabarber samt frysta hallon i frysen.

Frystömningskaka ca 16 bitar

4,5 dl socker
6 ägg
4,5 dl vetemjöl
200 g frysta rabarberbitar
0,5 dl socker
250 g frysta hallon  ( ta vad du har ca 450 g tex jordgubbar, hallon, blåbär, rabarber mm om du har "vattniga" bär  blanda med lite potatismjöl med bären) 
ca 100 g margarin
lite pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg frysta rabarberbitar i en kastrull med 0,5 dl socker. Låt koka ca 5 minuter. Ta bost från plattan. Blanda i frysta hallonen. Vispa socker och ägg pösigt. Sikta i vetemjölet. Bred kakan i en långpanna klädd med bakpapper. Fördela rabarber/hallon över och hyvla margarinet på. Strö över lite pärlsocker. Ställ plåten mitt i ugnen och sänk temperaturen till 175 grader och grädda ca 20-30 minuter. Pröva med en sticka att kakan är klar. Låt svalna. Skär i rutor och servera med vaniljsås.

 Frystömningskaka.....

Régalez-vous!!!!!!!

RSS 2.0