Dagens "inläggning" 2011-09-29

Köpte ju glasburkar (0,75 dl) på Åhlens och gjorde rent dem . Använde en av burkarna till Päronlikör och den andra ska jag göra kaffelikör i.


Päronlikör  ca 5 dl

2 st normalstora päron (egna eller Conference , Kaiser)
3,5 dl konjak( tog Grönstedts monopol VSOP)
1,5 dl sirap

Skala, kärna ur och dela päronen i mindre bitar.
Lägg bitarna i en glasburk, häll på konjaken.
Låt stå 3-4 veckor.
Sila av spriten, filtera och blanda i sirapen.


Slånbärslikör ca 7 dl

1 L slånbär, frostnupna
5 dl vodka
ca 4-5 dl socker

Lägg bären i en glasburk, häll på vodka.
Låt stå 2 månader.
Sila av spriten, mät den och häll den på flaska, ställ undan.
Lägg tillbaks bären i glasburken och tillsätt socker, 2-2,5 dl per dl uppmätt sprit. Sätt på lock, skaka av burken lätt då och då.
När bären skrumpnat, silas sockerlösningen och blandas med vodkan. 
Blir klar lagom till jul.

Kaffelikör ca 5 dl

3 msk snabbkaffe
2 tsk kakao
2 krm vaniljsocker
4 msk kokande vatten
3 dl vodka
1,5 dl sirap ( lönnsipar ger en god sötma, mörk sirap ger en något mustigare,tyngre smak än den vita)

Blanda snabbkaffe, kako och vaniljsocker i ett litermått
Häll på vattnet, rör om tills allt löst sig, låt svalna.
Tillsätt vodka och sirap, rör om.
Häll på flaska, filtera eventuellt efter en månad. 
  Tips. Prova likören över en iskub med en liten skvätt vispgrädde.....farligt gott!!!

Recepten är ur boken: Gör likör av Sölvi Vatn.

Ha det/

Dagens lunch på Steinbrenner&Nyberg 2011-09-29

Åkte till stan och lunchade med Lilla J på Steinbrenner&Nyberg. Dagens soppa var lax-fänkålssoppa samt olika dessert. Tog dåliga bilder med mobilen på desserten men...

 mandelbiscotti, äggost,sylt och en halv macarons   Gottt!!!!!

  överst passions&lakritstårta, chokladkladdkaka, mm......Gott!!!!!!!!!

Var sedan på Åhlens och hittade 2 st lagom stora (0,75 dl ) glasburkar. Den ena ska fyllas med päron och konjak och den andra ska fyllas med saker till kaffélikör.

Ha det/

Dagens lunch, rökt mjukost, slånbärslikör 2011-09-27

Nämde tidigare rökt mjukost. Den är bara så god. Man kan använda den i såser mm och tom på mackan.

  Rökt mjukost 

Var på Systemet och köpte vodka. Tog ut slånbären (1 L ) ur frysen och hällde de i en stor glasbytta och hällde över 5 dl vodka. Snabbt på locket och nu ska det stå 2 månader i rumstemperatur. 

  1 L slånbär + 5 dl vodka

Gjorde till mig jättegoda palsternacka biffar till lunch.(Räcker tills imorgon oxå.)

 Palsternackabiffar med Keso+riven äpple  

Palsternackabiffar 7 st.

1 st (ca 120 g) palsternacka
2 st. (ca 200 g) potatis
1 ägg
Herbamare örtsalt

Skala och riv palsternacka och potatis. Blanda i ägg och Herbamare (eller vanligt salt). Forma till biffar och stek på mellan värme 7-8 minuter per sida. Servera med  något gott till. Billigt och gott!
Jag serverade lite Keso och riven äpple till biffarna.

Régalez-vous!!!!

Dagens meny: Korvsås, potatismos, sallad och Lingon dessert samt Lingon bakelser 2011-09-25

Idag blev det riktigt lingondag, både som dessert och bakelse. Hittade en ny favorit i affären: rökt mjukost. Ooh vad gott! Hade lite i korvsåsen och det belv riktigt krämig och god!!!! 

Korvsås

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Lingon dessert

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.



Lingon bakelser

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Régalez-vous!!!!


Landet 20110923-24

Åkte till landet igår efter jobbet. Gjorde inte så mycket utan bara myste. Idag var härligt väder och det var riktigt gott att kunna greja ute. Stora J klippte gräset som är grön fortvarande och jag rensade i rabatterna. Bytte oxå vattenlåset under handfatet i toaletten. Den gammla var av metall och hade fått lite rostskador. Var oxå och blockade slånbär. La dem i frysen (de ska egentligen vara frostbitna) och ska göra lite likör av dem. Måste till systemet och köpa vodka. Lite bilder från landet:

  växter som täcker gärsgården på ena sidan

  växter som täcker gärsgården på andra sidan, härliga färger

  närbild på den sista Gladiol

  troligen den sista rosen...

 hittade detta i en gul ros, lite trög men...

  Rubecia har nästan blommat ut oxå

  slånbär, stora och fina, blir nog god likör...
skriver ut receptet senare.  

Ha det så gott!!!!

Dagens väder: 2011-09-22

Konstigt väder idag: hagel, solsken, regn och åska allt på en gång.

  hagel på balkongen

 regn och hagel och solsken

Hörde att det ska bli fint nästa veckan men...kan man lita pådet??? Hmmm...

Ha det/


Dagens bakning: Minna Canth's kaka 2011-09-22

Hittade en recept på Minna Canth's kaka och bakade den. Receptet är från boken: Hyvee ja hyvän parasta. Savolainen keittokirja (2000). Blev riktigt god och saftig!
Minna Canth var en finsk författare och hon levde på 1800-talet. Hon skrev på finska trots hennes modersmål var svanska. Hon skrev om kvinnornas och arbetarnas situation. Hon är den enda finländska kvinna som fått en egen flaggdag!!!

 

Minna Canth's kaka

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Heja alla duktiga kvinnor!!!

Ha det/


Dagens glad sak 2011-09-19

Såg i Metro att de har en årlig fototävling igen. Man kan gå www.metrophotochallange.com och läsa mera om tävlingen. Har skickat in 2 foton:



Världens goaste katt. Inte min egen utan dotterns

Tycker jättemycket om dessa två. Får se om man får några röster....

P.S tog med en bild till:


Detta är tagen i Prag världens bästa Tiramisu!

Ha det/



Dagens meny: Slottsstek, kokt potatis, svartvinbärsgéle, pressgurka och dansk äppelkaka med vaniljvisp 2011-09-18

Stora J och svärmor på middag. Gjorde slottstek, kokt potatis, svartvinbärsgéle, pressgurka och till efterrätt dansk äppelkaka med vaniljvisp.

Slottsstek

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Pressgurka 4 pers.(receptet från Vår kokbok)

2 msk ättiksprit (12%)
2 msk socker
1 nypa salt
1 dl vatten
lite hackad persilja
½ gurka

Skär gurkan i tunna skivor med osthyvel. Blanda lag av ättika, socker, salt och vatten. Häll lagen över gurkskivorna och strö med hackad persilja över. Gurkskivorna bör ligga i lagen någon timma före serveringen.  

Dansk äppelkaka

Se fler recept från Gäst på kokaihop.se.

Det fattas bilder och jag har lagt nya men de blir lika stora som frimärke och syns inte om man kopierar receptet på bloggen,  så här en bilder av kakan:
  Dansk äppelkaka    med vaniljvisp.

Riktigt riktig god med härlig smak av kardemumma!!!

Régalez-vous!!!!!


Konferens på Aspenäs 20110915-20110916

Aspenäs Herrgård ligger i Lerum vid sjön Aspenäs. Den är väldigt vacker och har anor från 1700-talet. Väldigt trevlig konferensanläggning med jätte god mat!!

  Aspenäs Herrgård

 Tog en promenar vid sjön och såg denna gammla mossiga bänken i skogen.

 Vet ej namnet på blomman men den växte vid dikena och hade olika fina färger.

  Var uppe tidigt i morsen och tog en promenad till bryggan. Det var dis och man såg bara bryggan.

Maten var som sagt god och vi fick:
Torsdag lunch:
Boeuf Bourguignon med kantareller, syltlök och kokt potatis
alt
Stekt rödspetta med curryremoulad och dillpotatis

Torsdag kväll:
Förrätt: Löjrom med brioche, syrad grädde och röd lök
Varmrätt: Hjortytterfilé med trattkantareller, jordärtskocks pomme anna och jordärtskockspuré, blåbär och portvinsås

Fredag lunch:
Saffransdoftande fisk& skaldjursgryta med aioli och kokt potatis
alt
Kalvfärsterrine med gräddig timjansås, pressgurka och potatispuré
+ vid varje måltid massor av goda grönsaker, bröd mm samt efterrätt kaffe/te och nougatmousse, vit chokladmousse (laktosfri alt hallonsorbé)

 massor av goda grönsaker, lax samt saffransdoftande fisk&skaldjursgryta

  hallonsorbé

Vi hade riktig tur med vädret och kunde vara ute en hel del.
Riktigt lyckad konferens!

Ha det/   

 

Dagens måste ha: Lilla My mugg och börs från Marimekko 2011-09-14

Hade sett att de har öppnat en ny Marimekkoaffär på Avenyn. Var tvungen och åka dit och köpa mig en emaljmugg med Lilla My samt en ny börs från Marimekko.

  Emaljmugg   är den inte söt!!!???

Lilla börsen har blivit lite större än förra men det var bara bra.

  Tyvärr hade de inga blåa men den här gråa är väl snygg den med!!!

P.S Imorgon ska jag åka till Aspenäs på konferens så får skriva hur maten var där sedan.
Ha det/

Dagens bakning: Filmjölkskaka 2011-09-13

Hade filmjölk över efter jag bakat småbröd i loppisformar. Stora J och jag kan inte dricka filmjölk så jag får använda filmjölk i baket i stället. Det blev Filmjölkskaka. Blev riktigt riktigt god. Gillar att kakan smakar mycket kryddor. Jag måste alltid smaka kakorna när de fortvarande är varma med ett glas kallt mjölk. Oftast blir smaken helt annat när kakan har svalnat.

  Filmjölkskaka 

5 dl vetemjöl
2 tsk soda
1 tsk malen nejlika
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk kardemumma
2 paket á 42,5 g russin
3 dl filmjölk
2 dl socker (Hade bara 1 dl rörsocker så tog 1 dl strösocker till)
1 dl flytande margarin (Milda culinesse)

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda torra ingredienser utom sockret. Blanda sockret med filmjölken. Blanda filmjölken och margarinet med torra ingredienser. Häll i en smord och bröad kakform. Grädda i nedersta falsen i 175 grader ca 1 timme. Pröva med en sticka att kakan är färdig. Låt svalna.
Blir saftig och god!!

Régalez-vous!!!!

Höstens glädjeämne: Börsen, Rom mm 2011-09-12

Denna hösten har några riktiga glädjeämnen: fick inbjudan till Börsen i oktober. Har tjänat kommunen 25 år och då blir man bjuden till lite festligheter. 
  Börsen i Göteborg

Jag och Stora J har varit gifta 25 år.

  Rom

Och resan till Rom är bokad och betalt. Underbart!!!!Nu gäller det att gå till biblan och läsa om Rom. Vi har varit i Italien flera gånger men aldrig i Rom. Varit i norra Italien samt 2 gånger vid Garda-sjön.

Ha det/

Dagens meny: Höstgryta, kokt potatis, morot/apelsinsallad och till efterrätt pannocatta 2011-09-11

Lilla J var hos en kompis så det var bara Stora J , svärmor och jag till middag idag. Gjorde på morgonen färdigt pannacotta och köpte lite svenska jordgubbar till den. Gjorde en höstgryta med renskav/viltskav och kokta potatis. Sallad blev rivna morotter blandat med 1 st apelsin

  Höstgryta med renskav/viltskav 4 port.

480 g renskav/viltskav
1 röd lök
lite margarin
15 st krossade enbär
lite salt, svartpeppar
3 dl grädde
1 köttbuljongtärning
1 msk soja
1 burk kantareller om du inte ha färska
0,5 dl lingonsylt

Skala och hacka löken. Fräs den i lite maragrin på en stekpanna. Häll i en större gryta. Stek fryst renskav/viltskav tills den fått lite färg och dela den i mindre bitar. Stek den med krossade enbär och salta och peppra. Häll den i grytan. Tillsätt grädde, buljongtärning och soja. Låt koka på svag värme under lock ca 10 minuter. Låt svampen rinna av och lägg dem i grytan. Låt grytan bli varm och smaksätt med lingonsylt. Servera med kokt potatis.

  Pannacotta 4 port.

5 dl mellangrädde
1 dl gelésocker multi
1 tsk vaniljsocker

Blanda samman ingredienserna i en kastrull och låt koka i 30 sekunder. Häll upp i glas och ställ i kylen. Ringla över sylt eller bär eller frukter.
Jag hittade hos grönsakshandlarn färsk svenska jordgubbar. Smakade riktigt gott!!!

Régales-vous!!!!

Dagens meny på landet: bröd i loppisformar, sallad á la Medelhavet, laxpudding och Tiramisu på burk 2011-09-10

Åkte till landet i fredags och hann måla redskapsbosvägg en gång och Stora J klippte gräset.
I lördags fick besök av E&K. De kom lagom till fika och efter det tog vi en bra promenad. Oh vad mycket björnbär och slånbär det fanns. Hade inget med oss så vi bara smakade bjönbären utan att kunna ta med oss. Slånbär ska jag plocka nästa gång vi är på landet och frysa dem och sedan göra lite slånbärslikör. Får köpa en liter vodka så kan få slånbärslikör och björnbärslikör av den. E hjälpte mig med maten . Hade tidigare på morgonen bakat små bröd i loppisformar. Vi gjorde sallad á la Medelhavet (fransk dressing) och laxpudding. Till efterrätt hade jag gjort i fredags Tiramisu med Baileys och lagt den i varsin burk. Efter maten lite prat och spel: Alfabetet. Jag älskar och spela det. Stora J vann som vanligt och jag blev tvåa. Lite fika och "Gäster med gester". Sedan åket E&K hem. Vi gjorde ordning stugan och åkte hem oxå. Riktigt trevlig och avkopplande dag med trevliga gäster.

  Bröd i loppisformar 14 st  

0,5 dl filmjölk
1 msk honung
1 tsk salt
1,5 msk bakpulver
500 g vetemjöl
lite smält margarin till pensling

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samman alla ingredienserna i en bunke till en smidig deg. Dela degen i 12-15 bitar och rulla dem till bollar och lägg dem i smorda formar. Pensla på lite smält margarin och ställ mitt i ugnen ca 15 minuter. De ska ha fin gyllenbrun färg. (Receptet är ur en bok: Loppisliv & lemonad av Tina Sävinger).

  Sallad á la Medlhavet

1 påse medelhavsblnadning
½ gurka
10 st små körsbärstomater
150 g fetaost

sås:
2 tsk Dijonsenap
2 krm Herbes de Provence
0,5 tsk  Herbamare örtsalt
2 tsk farinsocker
1 msk äppelcidervinäger
2 msk vatten
3 msk olja

Blanda såsen. Dela gurkan och tomaterna och tillsätt allt i en skål och rör om. Häll såsen över salladen och rör om. Låt stå i kylen en stund före servering. 

  Laxpudding 6-8 port.

1 purjolök
1 röd lök
3 morötter
900 g potatis
600-700 g laxfilé
lite margarin till pensling av formen
1 tsk fänkålsfrö
1,5 tsk Herbamare örtsalt
ca 2 dl hackad dill
0,5 dl citronsaft
4 dl matlagningsgrädde
4 ägg
2 dl riven ost

Tvätta och skala morötter, palsternacka och potatis, skiva dem tunt. Skär laxen i strimlor. Varva grönsaker och lax i en ugnsfat. Krydda med fänkålsfrö, Herbamare, dill och citronsaft  mellan varven. Blanda grädde och äggen i en bunke. Häll blandningen i formen. Grädda på mittfalsen ca 60 minuter. Strö riven ost över och grädda ytterligare ca 20-30 minuter. Täck formen vid behov så att den inte bränns.  

  Tiramisu med Baileys på burk 

Régales-vous!!!!

Dagens glad överraskning: En bok : Med kärlek till Choklad av Jeanna Kanold och kort 2011-09-08r

Hörde att posten kom och hade svårt att få in ngt. Det var ett stort kuvert. Avs. Michael och Patrik hm...
Ett jättefin bok: Med kärlek till Choklad av Jeanna Kanold samt ett underbart kort. Ooh vad killarna är snälla mot en gammal tant.

Blev riktigt riktigt glad!!!!

  Med kärlek till Choklad av Jeanna Kanold

kliar riktigt på fingrarna att pröva ngt från boken samt trevligt att läsa om Familjen Kanold.
Jag brukar handla då då hos Flickorna Kanold och de har oxå helt underbart italienskt lakritspulver.


 och kortet är så söt!!!

Dagens bakning blev: Rulltårta med äpplemos,rabarber/banansylt  och kanel.
Den är så god. Blandade lite äpplemos med hammagjord rabarber/banansylt och kanel. Smaskigt!!!!

  Rulltårta

Ha det/

Dagens grattis till Victoria 2011-09-07!!

Grattis Victoria för att hon har sin egen kokbok på tryckeriet.!!!!!Hon bloggar om frukostar och har gjort detta sedan mars 2011. Hon är jätte duktig att hitta på varierande frukostar. Hennes blogg: www.frukostera.blogg.se


Ha det/

Dagens tidningsrubriker: GP Nya idéer kokas ihop på Råda samt GT om Ola Lindholm 2011-09-06

Härligt att läsa om Råda Säteri men saknade om att det skulle nämnts i tidningen Råda Säteris Värnare samt Gerbianska trädgården. De gör oxå härligt arbete för säteriet.

  Råda Säteri


Känner mig lite klyven när jag läser om Ola Lindholm. Jag brukar inte läsa om "kändisarnas" narkotikaproblem men blir väldigt konfunderad när jag läser att han tiger under en rättegång. Vad är det som händer i vårt samhälle????? Vilken förebild han än är så ger han fel signaler genom att tiga under en rättegång. Usch o fy!!!!

Imorgon är det en ny dag med nya möjligheter. Härligt!!!!

Ha det/

Dagens meny: Kokt potatis, kokt torsk med äggsås, sockerärter och efterrätt små nektarin-jordgubbspajer med mandelmassa 2011-09-04

Svärmor och Lilla J hemma på söndagsmiddag som vanligt. Det var länge sedan vi åt fisk och alla gillar kokt torsk med äggsås och sockerärter. Såg i tidningen : Baka nr 3/2011 receptet Små rabarberpajer med mandelmassa.  Ingen utom jag är förtjust i rabarber så jag gjorde pajen med nektarin och färska jordgubbar istället.

  pajdeg med nektarinbitar
 några jordgubbar till
  fyllning på
  färdig nektarin-jordgubbspaj
 lite vaniljsås och några färska jordgubbar till mmmmmmmm..............
Min variation av receptet:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
175 g smält margarin
Fyllning:
100 g mandelmassa
riven skal av 1 citron 
2 dl créme fraiche
1 dl råsocker
3 ägg
2 nektrainer
ca 40 små jordgubbar /form
Till servering:
vaniljvisp
några färska jordgubbar

Pajdeg: Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och socker i en bunke. Smält margarinet och tillsätt det, blanda snabbt ihop till en deg. Ta fram 4 små pajformar och tryck ut degen i botten och längs kanterna. Ställ i kylen medan du gör fyllningen. Sätt ugnen på 200 grader.
Fyllning: dela och skala nektarinerna i 8 bitar var och lägg på botten av formarna. Lägg på jordgubbarna. Riv mandelmassan fint. Skrubba citronen i hett vatten och riv av skalet. Vispa ihop créme fraiche och råsocker, och tillsätt äggen ett i taget. Blanda ner mandelmassa och citronskal. Häll smeten över nektarin och jordgubbarna och grädda i ca 20-25 minuter. Servering: vispa upp vaniljvisp och servera med den och färska jordgubbar.

Régales-vous!!!!!

Dagens tidningsurklipp: GP Två Dagar 2011-09-03

Dagens GP :Två Dagar: såg en jätte god recept av Lisa Lemke: Pizza med gorgonzola, palsternacka och päron. OOh vad det verkade vara gott. Måste pröva den...

Hittade oxå ev. en perfekt julklapp till Stora J :inbyggd högtalare i kudde. Stora J gillar lyssna gärna sin Ipod innan han somnar så ....

 inbyggd högtalare i kudde

Ha det/

Dagens efterrätt: Varm chokladfondant med kardemumma 2011-09-03

Åkte till landet i fredags och hem på lördag. Lilla J skulle komma och äta med oss så tänkte göra riktigt god efterrätt. Gjorde hemmagjord klyftpotatis med kotletter och béarnaisesås samt varma chokladfondant med kardemumma ( receptet är av Leila Lindholm : Leila bakar i Frankrike). 

  Varm chokladfondant med kardemumma 4 port.

120 g mörk choklad, 70%
120 g margarin
1,5 dl strösocker
4 ägg
1 nypa svarta kardemummakärnor, stötta
1 msk kakao
margarin till formarna
till servering
vaniljglass och färska hallon

Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj 4 st ugnsfasta portionsformar noggrant och rikligt med margarin.
Smält chokladen och margarinet i ett vattenbad.
Stöt kardemumman i mortel.
Vispa ägg med strösocker och kardemumma fluffigt.
Rör i kakaon i äggsmeten.
Vänd varsamt ihop äggsmeten med chokladen.
Fyll formarna med smet och stoppa genast in dem i ugnen och grädda fondanten i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. De ska vara lösa och rinniga i mitten. ( det är viktigt att inte smeten får stå innan man fyller upp formarna och gräddar bakverken. Då hinner den sjunka ihop.)
Gott med glass och färska hallon. Riktigt goda!!!!!

Régales-vous!!!!


Dagens bakning: Kaffekakor, Lemon curd kakor och Rabarberkakor 2011-09-01

Hade inga goda småkakor hemma så det blev: Kaffekakor, Lemon curd kakor och Rabarberkakor. Gjorde en smet och delade den sedan med olika smaker. 

  Kaffekakor  Lemon curd Rabarber

200 g rumsvarmt margarin
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Kaffekakor:
3 tsk snabbkaffepulver
0,5 tsk kanel

Syltkakor:
riven skal av en liten apelsin
1 tsk kardemumma
lite sylt/marmelad/lemon curd

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa margarin och socker pösigt. Tillsätt ägg och vispa väl. Blanda i vetemjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker. Dela degen på två och blanda i den ena degen apelsinskal och kardemumma. Blanda i den andra delen kaffe och kanel. 
Rulla varje del till två nästan lika långa som en bakplåt. Lägg dem i bakpappersklädda plåtar(2 i varje) och platta till lite. Gör en skåra i "syltkakorna" och lägg i sylt/ marmelad/lemon curd.  Jag hade lite lemon curd som jag la i den ena och hemmagjord rabarber/banan sylt i den andra. Man tager vad man haver.
Grädda i 200 grader ca 10-15 minuter. Skär kakorna direkt antingen snea eller raka.
Hur många det blir beror på hur breda skivor man skär. Jag fick sammanlagt ca 65 kakor.

Régalez-vous!!!!

RSS 2.0