Dagens meny: Rödspätta med remouladsås, kokt potatis, ugnsrostade pumpa med frön och äpplepaj med vaniljvisp 2011-10-30

Det var ett tag sedan vi åt färsk fisk  och var på fiskbilen och köpte rödspätta. Tycker att rödspätta smakar bäst med remouladsås. Hade köpt några svenska små äpplen och gjorde paj av dem. 

  kokt potatis, stekt rödspätta med remoulsadsås och ugnsrostade pumpa med olika frön.

Äpplepaj

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Régalez-vous!!!


Lite halloween dekorationer:
hade sytt en pumpa och gjort en pumpa av playwood.

 sytt pumpa

 pumpa av playwood

Ha det/


Dagens bakning: Russin-nejlikakaka samt Lakrits-mandelkakor 2011-10-29

Var på Symässan med en kamrat S. Det var roligt och ses och titta runt samt prata. Är avundsjuk på henne, hon ska åka med sin familj till Japan i början av nästa år. 

Hade massor av äggvitor i kylen efter créme brulée och funderade vad jag skulle göra av dem. Det blev Lakrits-mandelkakor. Blev riktigt goda. Hade i lakritssylt. Prövade göra egen sylt av äpplemos, lakritspulver, socker och vaniljsocker. Det blev riktigt god. Gjorde också en Russin-nejlikakaka.



Lakrits-mandelkakor

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Russin-nejlikakaka

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Régales-vous!!!!!


Dagens utflykt 2011-10-27 till Miss Meisters

Vi hade en liten gruppträff med "matbloggare i Gbg" hos Miss Meisters. Alla hade med sig något gott och det var riktigt roligt sitta och prata om bloggandet med mera...samt naturligtvis smaka god mat.
Värdinnan http://missmeistersmat.blogspot.com hade gjort jättegod pumpasoppa med kålrabbisticks (Tyvärr missade ta kort) , http://beatsmat.blogspot.com hade gjort en jättegod pumpapaj, http://tantrussinsbak.blogg.se hade gjort jättegoda små rödbetspajer med getost, http://lillamatderiven.blogspot.com hade gjort jättegoda rostat pumpa med massor av solrosfrön mm på, http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.com hade gjort jättegoda 2 olika sorters  knäckebröd, http://middagsbjudningen.se hade gjort  jättegod grynkorv med lingon (Tyvärr missade ta kort!)och jag hade med mig jordärtskocka-spenatpaj samt chokladmuffins med rödbetor. Kvällens tema blev pumpa och rödbetor.
Tyvärr blev korten inte så bra men....

 Pumpapaj

 Rödbetspajer med getost

  Ugnsrostad pumpa

  Två sorters knäckebröd





Jordärtskocka-spenatpaj

 

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se. 

 

 

Chokladmuffins med rödbetor

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Tiden gick fort och hoppas vi ses snart igen!!!!

Ha det/


Dagens f.....2011-10-25

Brukar tömma min börs emellanåt och lägg mina tior och femmor i en burk. Tänkte när jag skulle till min bank Swedbank ta med mynten och lägg på mitt konto. Det blev nej eftersom de inte hanterar mynt längre och fick tips om att 2 st. Swedbanks kontor i Göteborg tar emot mynt: Vid Heden samt vid Frölunda torg. Hade tid och promenerade till Swedbanks kontor vid Heden. Där fungerade inte myntautomaten och de tar inte emot inga mynt i banken!!!! Började tänka på alla små som ska lära sig hantera pengar och spara sina slantar som man får från mor/farföräldrar. Är det bara sedlar som gäller för dagens barn eller är det kort??? Ska vi ta bort alla mynt eftersom inte ens banken vill befatta sig med det.

Läste dagens 26/10-2011 GP P:S



Tror verkligen att detta är nästa steg!!!!!!!!!

Samtidigt som man läser:

GT 25/10 2011: Swedbankens kvartalsvinsten landade på 4,3 miljarder kronor, en dryg miljard bättre än samma tid i fjol och också 400 miljoner kronor bättre än vad aktieproffsen hade räknat med. Det gladde aktieägarna som fick se aktien stiga med runt 4–5 procent.

Finns det någon bank i dagens Sverige som är mån om sina "småkunder"????????
Jag ska byta bank och tar gärna emot tips om bra bank !!!!!!!!!!! 

Ha det från en arg Kurisutina/

Dagens utebilder 2011-10-25

Var i stan och lunchade med Lilla J gissa vart...ju Steinbrenner&Nyberg förståss. God röd soppa med räkor och dessertbuffé lika god som vanligt!!!
Tog en promenad genom Trädgårdsföreningen för att se om det fanns några blommor kvar.

      Hortensior med olika färger samt vissa hade nya knoppar så vissa börjar blomma om...

  dessa blommade på fullt vet ej namnet på blomman...

  rosor hade massor av nya knoppar....

 härlig gul färg på bladen....

  japanska lönn är ju så grann på hösten med sina illröda blad....

  vissa hade blommat ut ....

  inga blad kvar men några torra blommor.....

Göteborg är en vacker stad........

Ha det/

Dagens meny: köttgryta, kokt potatis, päronsallad samt crém brulée 2011-010-23

Var länge sedan gjorde långkok så det blev en köttgryta, kokt potatis, päronsallad. Lilla J tyckte att det var länge sedan vi hade créme brulée till efterrätt.

Köttgryta

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

  Köttgryta, potatis och sallad samt portvinsgéle (som jag köpte på Bärby självplock i somras).


Päronsallad

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Créme brulée

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

  Tysk choklad som jag köpte på Choklad & delikatessfestival i fredags. Riktigt gott!!!

Allt blev gott och alla var nöjda och belåtna.

Régalez-vous!!!!!!


Dagens godisdag: 2011-10-21

Träffade min kompis M i stan efter jobbet. Vi gick till Steinbrenner&Nyberg och åt soppalunch med dessertbuffé. Dagens soppa var Krämig majssoppa. Riktigt god!!!!

Efter lunchen gick vi till Stadsmuseum för att idag började Choklad&Delikatess Festival. Det är alltid roligt att gå runt och smaka olika choklad, lakrits mm.

  Var på Kanolds disk och de hade massor av goda praliner mm. Kunde inte låta bli utan tog en  bild på Jeanna Kanold som har skrivit en bok : "Med kärlek till Choklad"

  en bild till på deras sortiment... man bara dreglar....man kan gå på deras kafé i saluhallen och se på när de tillverkar chokladpraliner....
  hittade lite fransk choklad oxå....

      en utställare hade med sig 3 olika chokladfontäner...


  fastnade naturligtvis på att kolla på olika te och såg att Kusmi har kommit med grön julte. Måste bara köpa den....har blivit lite nyfiken på Löv Organic som är ekologiskt gourmetteer från Frankrike och ingår i samma grupp som Kusmi Tea. Måste nog smaka på deras te oxå.....

  Detta är härlig tårtfat med blommor. Munkeröds floristutbildning visade lite deras alster...

  detta är oxå från de....

Hade med mig hem: rött kakaopulver , choklad dryck spansk stil "A La Taza", tysk choklad: Peters boubon vanille,orange samt nuss-nougat. Chokladen bara smälte i munnen.......Rött kakaopulver har jag köpt tidigare och den är helt underbara att använda i bakning. Allt detta är från Femtorp. Hittade oxå italiensk lakritssylt från Beriksson Inport&Chokladprovningar. De sålde oxå italiensk lakritspulver mm.

Tyckte att det var färre utställare än tidigare år. Inträde är 130:- men man får "smaka mycket för pengarna". Naturligtvis ligger utbudet mest på choklad och lakrits men man kunde smaka på olika oliv-och avocado-oljor mm. Värt att göra ett besök!!!!Festivalen är öppet fredag 21/10 10:00-19:30, Lördag 22/10 10:00-17:00 och Söndag 23/10 10:00-16:00. 

Ha det så mysigt till helgen  !!!!!

Bal på slottet 2011-10-20

 Kl 18.30 var det samling i foajen på Börsen. Vi var 15 gartifikanter + respektive/kompis. Först fick vi ett litet glas skumpa och trodde först att jag inte skulle känna ngn men kände 5 st. från tidigare. Roligt!
Sedan fick vi en kort historik av huset berättat av ordförande i Sociala resursnämnden Dario Espiga och fick se stadsfullmäktiges sessionssal. Börsen uppfördes 1844-1849 som handelsbörs och samlingsplats för köpmän, samt som stadens festivitetslokal. Idag används huset för politiska möten och för sammankomster och representation för kommunledning, företag och föreningar i Göteborg. Huset har satt sig lite och ska pålas upp i framtiden. Vackra rum, underbara kristallkronor härliga väggdekorationer mm. Sedan flyttades vi till en vacker sal och fick mat. Restaurang Ebeling stod för maten och den var riktigt god. Meny: Förrätt:Lax Maritime (rökt lax fylld med räkor och pepparrot) Varmrätt:Helstekt oxfilé serverad med kantarellost, rövinssky, grilltomat, honungsstekta svartrötter samt potatiskaka smaksatt med tryffel  Dessert: Dajmparfait med mangogrädde  Kaffe, choklad och avec
Viner: Manifesto Inzola Chardonnay (Italien)
         Chateau Courac, Cotes Du Rhone (Frankrike)
         Samos Vin Doux (Grekland)
 
 Under varven hade Vaudeville lite underhållning. (Beatles mm).
Efter maten var det tal och man fick hämta sin present.
Riktigt trevlig kväll med god mat!!!!

Ha det/ 

Dagens spring: affärer 2011-10-19

I morgon kväll gäller det- dvs. bal på slottet eller på Börsen iallafall. Har betjänat Göteborgs Stad 25 år och då blir man bjuden på slottet/Börsen. Får ta emot present och får lite spisning. Spännande. Var då naturligtvis tvungen att försöka hitta ngt fint att ta på sig imorgon. Jag är jeans människa och fast jag är en tant så har jag inga klänningar. Lilla J skulle hjälpa mig med detta. Det blev rally i affärer och till slut hade jag köpt ett par svarta jeans, en stickad kofta och en vinterjacka. Av detta ska jag ha på mig svarta jeans och kompletera med svart t-shirt och en stickad kofta. Det blir bra.

Har tagit några bilder från stan:

  kan ngn gissa var är detta tagen??
(dörren till Stadsmuseet hann ta kortet innan de målade om)

  detta känner alla göteborgare till och under sommaren har man haft en fik på nästa bron mot stan...trevligt.... 

  under sommaren har man kunnat hyra cyklar i stan... bra initiativ tycker jag  finurligt ...styr och ställ...

Ska försöka ta flera kort från vår vackra stad under hösten.

Ska skriva på fredag och berätta hur det var på slottet...

P.S på lördag ska nog gå på Chokladmässan och smaka massor av olika chokladsorter mm.

Ha det//

Dagens bakning: Rulltårta med banan och lingon 2011-10-18

Hade köpt ett tag sedan banan essens från asiatisk livsmedelsaffär och tänkte vad man kunde använda den till. Gjorde en rulltårta med banan och lingon och smaksatte fyllningen med lite banan essens. Blev riktigt god!

Rulltårta med banan och lingon

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Régalez-vous!!!!

P.S reklam mellan inläggen på bloggen: bilder före och efter bantning, passar ju bra med mina recept eller hur!!!????? Livet är fullt med överraskningar mm.....

Ha det så gott!!!!!!

P.S  Varianter av rulltårtan: 1 fyll med kesella hallon och lägg på några extra hallon med 
                                         2 fyll med kesella rabarber och lägg på några banskivor

 


Dagens meny: Kotletter med champinjonsås, kokt potatis, rödkålssallad med apelsin och granatäpple samt mjölkchokladpudding 2011-10-16

Köpte 12 st tunna små kotletter och stekte de i ugnen med champinjonsås. Riktigt gott!!! Rödkålssallad är rena vitaminbomben!!! Hemmagjord mjölkchokladpudding med liten klick grädde och jellybeans ........
Gör oftast 6 portioner fast vi är bara 4 till middag p.g.a svärmor och Lilla J ska få med sig en doggybag.  

 

Kotlett med champinjonsås

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Rödkålssallad med apelsin och granatäpple

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Mjölkchokladpudding

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.


Régalez-vous!!!!!!!

Dagens tidningsrubrik: Glöm inte glöggen GP Två dagar 2011-10-15

Sex veckor kvar till första advent och dax att göra egen glögg. I GP Två dagar har man ett bra recept till "Dunderglögg". Gjorde detta två år sedan och har sparat några flaskor till iår.
 
Dunderglögg

5 L svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket bakjäst 50 g
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit (ca 5 cm ) färsk ingefära
1 kanelstång
1-2 paket russin ( 2 paket=500 g)
2,5 kilo socker

Blanda allt i en väl rengjord tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i - och låt stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex.  Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noggrann med att inte få med bottensatsen. Värm och njut.
 
Enl. glöggexperten Thomaz Grehn blir glöggen bättre efter ett år och kanske ännu godare efter två. Så att glöggen går att spara till nästa år så att man behöver inte dricka upp allt med en gång.


Ha det/

Dagens paj: Tonfisk-olivpaj 2011-10-15

Var på landet som vanligt: åkte dit igår och hem idag.  Krattade lite löv på kvällen men det blev mörkt rätt snabbt så man ser inte så mycket ute. Gjorde en brasa och det är rätt mysigt när det är mörkt ute.


Lite bilder från landet:
  klippte av sista blommorna av rubecia

 några buskar blommar fortvarande

  Näva hade några nya blommor oxå

 täckte rosorna med täckbark

 årets sist ros (det är inte snö utan kalk i komposten)

  hade publik som undrade nog vad vi gör

 rast i Bregottfabriken ( stämmer inte riktigt eftersom de är tjurar)

Dagens paj:

Tonfisk-olivpaj

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Régalez-vous!!!


Dagens inköp: väst för vattenjogging 2011-10-13

Har gott i Kristinedahl och vattentränat med väst dvs joggat i vatten med hjälp av en väst. De har haft S,M,L och XL en av varje storlek. Nu har någon långfingrig j.... snott just min storlek så jag har inte kunnat vattenträna bara simmat två sista gångerna. Det känns inte så roligt så när jag frågade personalen i Kristinedahl om de ska köpa in ny väst så visste det inte. Jag vill inte gå och vänta ... så kollade på nätet och Rehab shop säljer enklare dynor som man kan ha och träna jogging i vatten. Var där och blev 756:- fattigare men en dyna med mig. Får väl låsa in dynan direkt efter träningen så att ingen långfingrig j... snor min när jag ligger och svettas in i bastu.
Så här ser en joggingdyna ut och man har den runt midjan:



Man kan jogga samt göra lite "vattengymppa" med den oxå.

  Så här ser det ut från sidan när man joggar.

Ha det/

Dagens tips: boken Frukostera av Victoria Andersson 2011-10-13

Om du har problem med att hitta på olika frukostar då här har du svaret : boken Frukostera av Victoria Andersson. Victoria började blogga om frukostar och nu har hon skrivit en egen bok om detta. Boken har massor av härliga tips med fina bilder så här hittar du alltid någon tips för en god frukost. Boken kan beställas via hennes blogg: www.fukostera.blogg.se .



   

Är den inte fin? Kan verkligen rekommendera boken. Ska ge bort den till Lilla J. 

Ha det/ 

P.S Fick tips om en ny blogg: www.puskaffe.blogg.se du måste kolla detta om du gillar kaffe!!!

Dagens meny: Rullader av lax, kokt potatis, rivna grönsaker med jordnötssås, persikor i ugn-2011-10-09

Var vid Fiskbilen igår och köpte ca 700 g laxbit. Gjorde rullader av lax av den. Stora J gillar jordnötter så det blev rivna grönsaker med jordnötssås samt till efterätt persikor i ugn.

   

Rullader av lax

Se fler recept från Gäst på kokaihop.se.

Rivna grönsaker med jordnötssås

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.


Persikor i ugn

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.


Allt smakade riktigt gott och svärmor tog om några gånger.

Régalez-vous!!!!

Dagens bakning: Biscotti med kardemumma, dadlar och pinjenötter 2011-10-08

Ville ha något gott till min te och bakade biscotti. Det var länge sedan och de är ju så goda. Grunden är Biscotti av Cheryl Lindblad. Hon hade valnötter och jag tog lite pinjenötter istället. Hade inga färska dadlar utan hade strödadlar (brukar ha med fil, yoghurt mm). Hon hade apelsinjuice i sina men jag tog äpplejuice. Bytte muskovadosocker mot råsocker. Blev riktigt goda!!!

Biscotti med kardemumma, dadlar och pinjenötter

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Boken Biscotti är jätte bra. Jag har prövat de flesta i boken och de är riktigt goda!!!Kan rekommendera boken till alla!!!

Ha det/ 


Dagens lunch: grönsaksbiffar 2011-10-07

Hade lite grönsaker i kylen ( morot, selleri, palsternacka) och gjorde grönsaksbiffar. Blev riktig goda.

      

Grönsaksbiffar 14 st.

ca 400 g rivna grönsaker ( 1 liten potatis, liten palsternacka, liten bit rotselleri, 1 stor morot)
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl potatismjöl
1 tsk dragon
1 tsk timjan
1 tsk Herbamare örtsalt

Riv grönsakerna. Vispa lätt äggen ihop med mjölk, potatismjöl och kryddorna. Blanda ihop med rivna grönsaker.
Stek biffar i en plättpanna. Fick 14 st. rätt tjocka biffar.

Régalez-vous!!!!!

Dagens gladsak för själen och gomen: Tareq Taylor 2011-10-06

Var på Redbergsteatern i kväll och lyssnade på Tareq Taylor. Sicken härlig och behaglig person. Han lagade mat samtidigt och pratade om maten och gav tips. Man fick oxå smaka på maten sedan. Han pratade 1,5 timme men man var helt fängslad av honom så att tiden gick väldigt fort. Han lagade: Halstrad gös med balsamico och pinjenötter samt hemmagjod Gnocchi med  pumpasås. Riktigt riktig gott.

  Jag var tvungen och köpa hans bok: Tareq Taylor om mat och kärlek. Fick en signering oxå!!

    bilderna blev inte så bra och det fanns ingen chans att ta kort på maten eftersom det var så mycket folk men...god var den!!!

Dagens gottis: konjakssenap 2011-10-04

Såg ett tag sedan i en finsk tidning:Maku recept på konjakssenap. Hade en skvätt konjak kvar så ...

Konjakssenap

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.


Får mogna ett par dagar i kylen innan jag ska smaka på den.

Régalez-vous!!!1

Dagens betraktelser 2011-10-04

Träffade Lilla J och lunchade med henne på, gissa var,  ju på Steinbrenner&Nyberg dessertlunch. Får nog snart börja träna ännu mer om detta ska fortsätta  hm...
Dagens lunch: Tomat, potatis-kålsoppa + dessert. (bara 4 olika "chokladdesserter" för mig idag) alldeles för goda... 

 

Efter lunchen skulle jag till Nordstan och gick förbi Palace. Utanför höll man omplantera deras stora krukor. Ooh vad snyggt det blev. Läste på bilarna att det var Tjörns trädgårdar som gjorde jobbet. Har skickt en fråga till de om blomman mitt i . Får se om de svarar.

   blomman ser så anspråkslös ut men är ändå så snygg!!!

Hamnade en  sveng på Verner&Verner igen. Den affären har nog en magnet för att det blir ofta när jag är i Nordstan så hamnar jag där. Hittade några snygga flaskor och köpte en som jag har min kaffelikör i.

 Snygg flaska eller hur? Den här är 0,5 L men de hade 1 L flaskor också med röd eller blå text. Det är trevligt med en hantag på flaskan.

Ikäll blir det Tai Ji träning. Härligt men vad man har glömmt under sommaren tur att vi repeterar det gammla först innan vi går vidare med nya steg. Ska börja träna hemma mera annars glömmer man.

Ha det så gott!/ 

P.S Tjörns trädgårdar svarade och blomman heter storvuxen julros HGC Pink Frost 

Dagens tidningsrubrik : GP "Han vill ge Lyktan en lysande framtid" 2011-10-04

Läste i dagens GP om Lyktan. Kiosken Lyktan uppfördes i stadsdelen Kortedala år 1956. Den ritades av arkitekterna Sven Brolid och Jan Wallinder. Arkitekterna hade också ritat ett bostadsområde med tresidiga punkthus vid Gregorianska- och Julianska gatan. Kiosken Lyktan placerades på fyra betongben över gångvägen som leder från spårvägen till bostadsområdet.

 bild från 1956

Idag ägs Lyktan av Bostadsbolaget. Tyvärr har den fått förfalla och Bostadsbolaget har försökt riva lokalen tidigare.
Jag tycker att Lyktan borde K-märkas!!!
Vad jag vet så är den den ända bevarad kioskbyggnad från 50-talet i Göteborg.
Om ni har GP läs om Lyktan och gå gärna med på facebookssidan: Bevara Lyktan i Kortedala!!!!

P.S såg på nätet att Jonathan Sahlin har gjort en matta av Lyktan. Snyggt!!!!

Upp till kamp!!!

Ha det/

Dagens meny: Bobotie, kokt potatis, avocado-kiwi sallad samt glass med jordgubbar 2011-10-02

Hade läst om Bobotie, syd-afrikansk köttfärsrätt och gjorde den i mera skandinavisk tappning. Avocado-kiwi sallad rena vitaminbomb. Glass med jordgubbar (hade fryst lite från i sommras) är aldrig fel.

Bobotie

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Avocado-kiwi sallad

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Régalez-vous!!!!


Dagens bilder från landet 2011-10-01

Det var riktigt disigt på fredagkväll samt hela förmiddagen i dag. Tog lite nya bilder och det var så vackert med vatten som små pärlor på växterna. Klicka på bilder. 

    häcken skiftar färg på gärsgård och det finns så många fina nyanser av grön och rött .... 

  

    små pärlor på spindelnät över allt t o m på taket...

   

    små vattendroppar på Rudbecia oo så vackert....

     rosor med sina droppar....

   små pärlor på grässtrå...

    näva som fortfarande blommade...

  på väg till någonstans.....

Ha det/

Dagens : Ugnspannkaka med grönsaker 2011-10-01

Det blev en tur till landet igen och hem idag. Gjorde en Ugnspannkaka med grönsaker för att få lite "matigare o nyttigare" pannkaka. Blev god och t o m Stora J tyckte att det var ok (fast han gillar inte så mycket grönsaker och speciellt inte spenat). 

Ugnspannkaka med grönsaker

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.


Régalez-vous!!!

RSS 2.0