Dagens bakning: Håkans mjuka pepparkaka 2011-11-29

Lilla J ska byta arbetsplats och ska bjuda ngt till arbetskompisar. Bakade en jättegod mjuk papparkaka som hon kan ta med sig till jobbet imorgon. Har klippt ut receptet från GP troligen 2007 eftersom jag bakat kakan första gången 2007-12-07. Brukar skiriva brevid receptet när jag bakat den och om den var god. Vem detta Håkan är har ingen aning men det fanns flera recept med Håkan som jag klippt ut ut tidningen. Tex Håkans suveräna saffransbullar med konjak i  samt Håkans engelska fruktkaka med rom. Om ngn är intresserad så kan jag skriva recepten på bloggen. 

 Håkans mjuka pepparkaka 

3 ägg
240 g socker
240 g vetemjöl
2 krm bakpulver
1 tsk kanel
1 krm ingefära
1 krm malda nejlikor
60 g rumstempererat smör
1,2 dl vispgrädde 
garnering: florsocker

Sätt ugnen på 160 grader. Vispa ägg och socker fluffigt en bra stund med elvisp ( jag vispade minst 3 minuter med elvisp). Blanda alla torra ingredienser och sikta genom en sil ner i äggvispet. Blanda försiktigt. Smält smöret tillsammans med grädden i en kastrull. Häll i smeten och blanda noga. Häll upp i en stor smord och mjölad form eller två mindre.
Grädda i 160 grader i 35-40 minuter. Jag hade gjutgärnsform och smorde och mjölade den med vetemjöl. Hade kakan i ugnen ca 45 minuter. Tog ut och kakan fick ligga i formen ca 10 minuter innan jag vände den.
Pudra kakan med florsocker.

Régalez-vous!!!

Dagens bakning och meny: Mudcake och julig tapastallrik, lax i ugn med romsås, kokt potatis och julig créme brulée 2011-11-27

Hade flera halva chokladkakor kvar och gjorde en mudcake. 



Mudcake 16-18 bitar

150 g margarin
200 g blockchoklad
4 rumsvarma ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Garnering: florsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Spänn bakplåtspapper mellan botten och kanterna i en löstagbar form ( ca 24 cm diameter). Smörj och bröa kanterna och botten. 
Smält margarin i en kastrull på svag värme, ta kastrullen från värmen  och lägg i chokladen i småbitar. Rör tills chokladen har smält.
Vispa rumsvarma ägg med socker till ljus smet. Häll chokladenblandningen i äggblandningen och rör försiktigt.
Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker och häll i. Blanda försiktigt tills en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i 200 grader i mitten av ugnen ca 20-25 minuter. Låt svalna och lossa kakan. Strö över lite florsocker. Kaka är rätt lös i mitten.
Gjorde en liten schablon som snöflinga.
Servera med lite vispgrädde och hallon.

Hade lite smått och gott hemma och gjorde en förrätt av dessa.


Julig tapastallrik: lite ruccola, spenatblad, några svarta oliver,  emmentaler, blåmögelost, renkorv, dadlar, vindruvor, päron. Om man tycker att det blir lite torrt så kan man ta lite gräddfil smaksatt med salt och svartpeppar till.



Lax i ugn : köpte ca 800 g laxbit. Gjorde snitt i den och fyllde fickorna med blåmögelost och skivade körsbärstomater. Smaksatte med lite Herbamare örtsalt, Herbes de Provencè samt dillkvistar. In i ugnen 200 grader ca 25 minuter.

Gjorde tång caviar sås till laxen:
2 msk majonäs
2 msk finhackad rödlök
1 msk citronsaft
50 g tång caviar ( man kan ta oxå stenbitsrom mm)
200 g créme fraiche 
lite svartpeppar
Blanda majonäs, lök och citronsaft och rör väl. Lägg i caviar och créme fraiche och sist lite svartpeppar. Rör väl och låt stå i kylen en stund före servering.
Passar bra till lax.



Gjorde julig créme brulée efter Peter Harryssons recept men la i smeten 4 krm apelsinessens och 1 st pepparkaka med apelsinsmak, som jag mosade i en mortel. Brännde lite råsocker på . Gjorde oxå pepparkasgrädde: mosade 2 st. pepparkakor med apelsinsmak i mortel och blandade i vispgrädden. Låt stå i kylen och vispa grädden strax före servering. Spritsa grädden på créme brulée och bjud en pepparkaka till.   

Régalez-vous!!!

Dagens meny: Fläskfilé á la Italien, kokt potatis samt äpplepaj á la Italien 2011-11-20

Menyn är efterdyningar av Romresan.

Fläskfilé á la Italien

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Äpplepaj á la Italien

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.


Régalez-vous!!!!

Dagens godaste: kvällsmacka 2011-11-19

Kunde inte motstå utan var tvungen att pröva: kummin krisp24 månaders Stilton, äpple och hemmagjord fikonmarmelad..... dagens höjdpunkt!!!!! det var så gott och Stilton bara smälter i munnen.....!!!



Ha det/

P.s god julkaka: Fruktkaka från Italien

Hade med mig till jobbet förra veckan: fruktkaka från Italien. Riktigt riktigt god!!!

 

Fruktkaka från Italien

Se fler recept från Gäst på kokaihop.se.

Régalez-vous!!!!


Dagens julmarknader: Katolska kyrkans julmarknad och Gunnebos julmarknad 2011-11-19

Nu är det så härlig tid med olika julmarknader mm. Åkte till Katolska kyrkans julmarknad. Har inte varit där på några år och den har blivit mycket bättre än den var tidigare. Den är öppen imorgon oxå. Kan rekommendera. Hittade en broderat tavla samt en lite liten ordbok: Tysk-italiensk med 13000 ord. Boken är mindre än liten tändsticksask. 

  broderat tavla, ska omrama den med guldpapper omkring

 tedesco- italiano med 13000 ord (höjd 5 cm, bredd 4 cm och 2 cm tjock)

Hittade oxå en jättefin stor ljusstake  som lilla J fick. Den är av smidjärn och ca 1 m hög med plats för 6 ljus.

Åkte sedan till Gunnebo slott.
Riktigt bra julmarkanad med massor av goda saker och riktigt hantverk (inga lopissaker!). Den är öppen imorgon och nästa helg oxå. Kan verkligen rekommendera att åka dit. Högklassigt hantverk samt närproducerade matvaror.
 fin blomsteruppsättning framför staketet till slottet (gillar julrosor!!)

 Köpte en bok om John Hall av Sophie Elkan. Ser framemot att läsa den. Har en kompis som hade en sommarstuga på andra sidan av Gunnebo och var där en hel del många år sedan. Vi tog fika med oss några gånger och gick promenader runt Gunnebo.
 
  hittade oxå en fin bricka med japansk motiv (original japansk träsnitt av Kitagawa Utamaro 1750-1806).

Jag gillar inte marsipan men....
smakade Bräutigams Päron cognac marsipan samt Irish coffee och var helt såld. Vad gott det var!
Köpte med mig två "cigarrer" en av varje smak
  päron cognac och irish coffee marsipan cigarrer
Stora J köpte 2 marsipangrisar samt 2 cigarrer utan ngn smak.

 ett måste var ju oxå ett bröd med frukt och nötter samt Kummin krisp (från Gudagott)

 Linnégatans ostaffär hade massor av olika ostar till salu. Smakade 24 månaders gammalt Stilton ost. Den bara smälte i munnen så en burk med Stilton fick plats i påsen.

 Töllås fårgård hade massor av goda köttprodukter samt sylt och marmelad att erbjuda. Smakade lite olika och jordgubbsmarmelad var helt sagolikt. Den smakade riktigt riktigt jordgubbar. Burken följde oss hem. 

Nu blir det nog en liten bit kumminkrisp med Stilton, en bit äpple och en liten klick fikonmarmelad överst......inte så dumt alls!!!!

Ha det/

Hemma igen och lite om Rom 2011-11-17

Tänkte skriva och visa några bilder på ställen vi hann med på våran resa till Rom. Kanonväder hela tiden ca 20 grader på dagarna men kallare på kvällarna. Vi gick med shorts och T-shirts men romarna med täckjacka och vinterstövlar....

Bilder på vårt hotell Augustea vid Via Nazionale nära stationen Roma Termini. Det tog ca 10 minuter till tågstationen från hotellet. Tåget till flygplatsen tog ca 30 minuter och kostade 14 Euro men man kan åka buss oxå och då är det lite billigare. 

  Ca mitt i byggnaden skylt hotell Augustea
 vår fönster med EU flagga
 tagen från hotellfönstret mot stationen
 tagen från hotellfönstret mot andra hållet
Hotellet var helt ok men trafiken utanför hade man inte riktigt räknat med så en tur till apoteket och med ut ett paket  öronproppar....och nätterna räddade.

Fontana delle Naiadi via Piazza della Repubblica (éntre från stationen Roma Termini till centrum)


Capella Sistina (Sixtinska kapellet
) vid Musei Vaticani med målningar av Michelangelo från 1500 talet. Helt underbara målningar. Man gick genom en lång gång fullt med målningar och statyer mot kapellet. Mycket annat att se oxå. 
   gången mot kapellet 
  del av Michelangelos berömd takmålning i kapellet (bild från nätet eftersom man fick inte ta kort i kapellet)
  Vatikanen San Pietro in Vaticano (Peterskyrkan)

Colosseo (Colosseum)
började byggas 79 e.Kr. och amfiteatern hade plats för 50 000 åskådare. Helt otrolig byggnation.
 

Fontana di Trevi (Trevi fontänen) byggdes 1730 talet och invigdes 1762. Fontänen blev berömd pga Fellinis film "La dolce vita". I filmen badar Anita Ekberg i vattnet framför ögonen på Marcello Mastroiani. Myten att man måste kasta ett mynt i vattnet (med ryggen mot fontänen och den högra handen över vänstra axelm) för att återvända till Rom lever än idag.
  mycket folk runt fontänen hela tiden och alla skulle naturligtvis kasta en peng och ta kort

Monumento a Vittorio Emanuele II byggdes 1885. Man kan ta sig upp till monumentets tak med en hiss. Utsikten man får över Rom därifrån räknas till den mest hänförande i hela staden! 
 

Pantheon. Detta majestätiska tempel är nog det mest häpnadsväckande beviset på antik byggnadskonst i Rom. Templet byggdes 27 f.Kr.! Kupolen är den största i världen med 43,3 m på diameter och 9 m bred hål i taket som släpper in dagsljus.
  ingången till templet  kupolen med hålet

Piazza Navona. Härligt i kvällsljus med folk som uppträder sjunger och spelar. Två mycket fina fontäner : Fontana del Moror och Fontana del Nattuno. Platsen anses vara den vackraste i Rom.


Scalinata della Trinità dei Monti (Spanska trappan) Roms mest berömda trappa och mötesplats byggdes 1726.
    trappstegen är väldigt nötta och slitna

Castel Sant'Angelo (Ängelsborgen) mausoleum och på toppen står ärkeängel Mikael. Ligger inte långt ifrån Vatikanen.


Foro di Traiano byggdes 107 e.Kr.Det finns inte så mycket kvar av byggnaderna men bara några pelare bevarade.
   

Quadrivo delle Quatro Fontane med fontänfigurer som föreställer floderna Tibern och Arno samt gudinnorna Diana och Juno.
  

Santa Maria della Concezione dei Cappuccini. Kyrkan är mest känd för sina kryptor. När munkarna flydde från sitt föregånde klostret, tog man med sig stoftet från kyrkogården (skeletten är från 1500 talet fram till den sista skelettet från 1870 talet). Kryptorna är olika tex Skallarnas krypta, Bäckenbenens krypta mm sammanlagt 6 olika kryptor. Det står: " Vad du är nu, var vi en gång; det vi är nu, skall du bli".
 ingången till kyrkan och kryptorna
   det kändes lite konstigt att se skeletdelar som bildade fina mönster mm

Vi hann med en stor marknad vid Porta Portese. Den är öppen bara på söndagar och bara på förmiddagen. Gatan är över kilometer lång med marknadstånd på båda sidorna. Värt att besöka, mycket kläder, skor, böcker, smycken mm.


Det finns ett vaxkabinett i Rom. Vi var aldrig inne men jag fick träffa Einstein...
 vem är vem???

Vi gick mycket så ta med er bra skor!!! Det är lätt att ta sig fram med bussar och metro. Det finns två metrolinjer A och B. 75 minuters resa med metro kostade 1 Euro. Billigt och snabbt!!

Shopping: fina affärer vid Via del Corso men oxå Zara och H&M mm. På vår gata Via Nazionale lite tråkigare och billigare affärer och det finns oxå en jättefin Galleria Alberto Sordi med massor av småaffärer. Åkte lite utanför en dag på jakt efter vissa affärer ; Stradivarius samt Braska.
Jag brukar gå till husgerådsaffärer och hittade House & Kitchen och de hade stort urval av läckra hushållsartiklar. Köpte lite nya formar.
Bokhandel är oxå ett måste för mig utomlands och köpte 2 nya kokböcker.
 nya formar samt 2 st. bakböcker på italienska

Spritaffärer är ju trevliga att besöka eftersom de oftast säljer smått o gott + vin och sprit i en och samma affär. Köpte naturligtvis med mig lite Limoncello.


En affär till tycker jag är värt på besök: La Chieve(Largo delle Stimmate) fullt med saker från Indien, Japan och Kina.

Det finns bra små snackbars med panini, smörgåsar , pizzaslices mm. och oftast är det riktigt goa saker. Bra lunchställen.
  panini med mozarella och zuccini

   små godsaker till kaffet/te
 tiramisu   äpplekaka

Ett par restauranger vill jag rekommender:
Luzzi (Via S.Giovanni in Laterno) pasta, pizza, kött och fågel. Åt kyckling Roma style: stekt kyckling med underbar tomatsås mm
Antonio al Pantheon (Via dei Pastini) pasta, pizza, kött och fågel. Köttet var kanoongod samt pastan och kycklingen. Man fick direkt en aperitif samt en korg med underbar bröd när man satte sig.

Vi åt på andra ställen oxå
  Pasta Carbonara var underbar!!!

 Cincin!!!
 
Glassbarer är ju kapitel för sig. Italiensk glass är mmmmmmmm....
Il Gelatone
  allt var bara så gott!!!!!!!
Giolitti (betala först och få glassen sedan)
   gammal och anrik glassbar
andra ställen hade god glass oxå


Det finns så mycket att uppleva i Rom så att man måste åka dit flera gånger.
Är riktigt nöjd med resan och kan verkligen rekomendera att åka dit.
Ha det/

Rom here we come...2011-11-09

  ROM

Imorgon bitti bär det i väg mot Rom. Fortavarande ca 20 grader och soligt....

Ha det så gott o hörs nästa veckan..../

Dagens bakning: kanelbullar, Kardemummakakor och Banan-mandelmuffins 2011-11-08

Lilla J har klagat om att det var länge sedan jag bakade kanelbullar. Var ledig idag så det blev bakdag. Bakade oxå kardemummakakor i form av katter och runda kakor samt hade par bananer  som höll på bli övermogna så det blev några banan-mandelmuffins.

     kanelbullar ca 50 st.

    ska nog kalla dessa Mollykakor...(receptet kardemummakakor 111101  och tog i 1 t,5 tsk kardemumma)



Banan-mandelmuffins

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Allt blev gott....

Régales-vous!!!

P.S snart Rom....


Dagens meny: enkel korvgratäng, kokt potatis, kål-apelsinsallad, fruktsallad med yoghurtsås samt till kaffet choklad-päron bakelser 2011-11-06

Är förskyld och det blev enkel mat idag.

Enkel korvgratäng

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Fruktsallad med yoghurtsås

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Choklad-päron bakelser

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Alla åt bra och tyckte att det var gott fast jag kände ingen smak....hoppas detta är över före torsdag. jag vill inte vara sjuk nu när man ska åka bort.

Régales-vous!!!!


Dagens utflykt till Tjörn 2011-11-05

Åkte till landet och titta till ifall man behövde klippa gräset. det behövdes inte och fotade lite vad som hänt sist. 

  Persilja växer fint fortvarande....

  likaväl gräslök som skjuter upp nya blommor....

  anemon har kommit upp.....

  sälg är som på våren.....

  mossan kan ju vara rikitgt fin...  en annan sort mossa...

  detta är lava på en sten....

  fin trästam.....

  dörren till "pannrummet" är ruttet och en snickare håller på att göra en ny dörr (måste göras från grunden för att det finns ingen standardmått på dörrar mm).  Hoppas han hinner bli färdig innan frosten kommer annars får vi köpa en ny vattenpump igen förra frös i vintras.

Ha det/

Julmarknad 2011

  Det är ryskt tema på julmarknaden i år i Tivoli.

Stora J och jag bestämde oss att åka till Köpenhamn i början av december. Det finns ju fina julmarknader i Köpenhamn och där finns ju Tivoli. Den brukar vara vacker vid jul. Har varit där vid juletid tidigare år och det är riktigt mysigt att gå där bland bodar med diverse saker. Köpenhamn är riktigt trevlig stad. Ska till stan imorgon och boka tågbiljetter samt luncha med Lilla J.

Ha det/

P.S en vecka kvar Rom here we come!!!!

Dagens bakning: kardemummakakor 2011-11-01

Hade kvar filmjölk och ville bli av med det innan det blev dåligt. Bakade riktigt spröda kardemummakakor. Hade varit på Ikea och köpt en sats med papparkaksformar. Ville egentligen ha bara snöflingan men...det blev riktigt goda och fina kakor. Man kan ju ta vilken form som helst till kakaorna.

 

Kardemummakakor

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.


Régalez-vous!!!!!

RSS 2.0