Dagens bakning: Banankaka med sherry och apelsinkaka upp och ner 2011-03-31

Hade 3 st. mogna bananer samt 3 st. lite torra apelsiner och ingen sockerkaka. Bakade då mina favoriter Banankaka med sherry samt Apelsinkaka upp och ner. (Recepten Banankakan finns i juni 2010 samt Apelsinkakan i januari 2011)

  Banankaka med sherry

  Apelsinkaka upp och ner

Banankakan ska ta med till jobbet imorgon och apelsinkakan äter vi upp själva.  

När jag tog ut kastrullen såg jag lergrytan i skåpet. Har inte använt den i evigheter så ska nog göra en roaster/kyckling i grytan. Kyckling blir god och saftig i lergrytan. Någon god sås till samt antingen klyftpotatis eller ris. Få se vad jag hittar i affären. Vi brukar handla på torsdagar så man har helgen fri att göra andra roliga saker.

Ska nog åka till landet på lördag. Har köpt massor av lökar som skulle behöva grävas in i jorden.

Ha det/

Dagens mingel 2011-03-29

Michael Krantz hade releasemingel på Palmhuset angånde sin bok Mat under bar himmel. Det var trevligt med smågott och lite dricka samt en hel del folk. Undrar vad Michael och fotografen Håkan Aspnäs ska hitta på härnäst??? Spännande...



Har bläddrat i boken och genast fastnade jag på ett par recept som jag måste pröva: Kossekaka och blåbärspaj mm.mums...

Ha det/

P.S Kasper och Jesper ställde sig vid dörren innan jag skulle gå så det var bara ta med killarna och lämna över till Michael. Hoppas han och P blev glada av korgen och dess innehåll.

  Kasper och Jesper före avfärden till Palmhuset.

Ha det/

Dagens inköp: Gingo bilboa 2011-03-29

Var i går hos M i Mölnlycke och köpte till henne en Gingo Bilboa samt en liten kasse med liljekonvalj. Var tvungen att åka till blomsterhandeln igen idag och köpa en Gingo till mig själv.  Får se om jag kan försöka göra den till bonzai eftersom den klarar inte så bra ute i kylan. Första två åren måste man ha den frostfri.
Har försökt gro den från frön men inte lyckats. Har några små bonzai. Här kommer några bilder:

 Gingo bilboa

 har haft ca 1 år och den har blommat nästan hela tiden med små vita söta blommor

 har haft ca 20 år och bladen är mycket mindre än normala växten

  gjorde med små stenpartiväxter

 gjorde med små stenpartiväxter

 Myrten som ser ut som litet träd behöver klippas

Egentligen skulle jag behöva ta mina pelargonier och ta sticklingar och plantera om de också inför våren. Kanske nästa helg???

Ha det/

 
  

Dagens meny: Lax med getost och ugnsstekta blå Kongo och efterrätt Snabb jordgubbsglass 2011-03-27

Svärmor och dotter på middag som vanligt. Var sugen på fisk och köpte lax. Gjorde lax med getost i ugn och ugnsstekta potatis blå Kongo + vanlig småpotatis. Gjorde till efterrätt snabb jordgubbsglass.
Delade potatisen med skal på mindre bitar och blandade med 2 msk olja + Herbamare örtsalt + Herbes de Provence. Stekte samtidigt med laxen i ugnen. 

      Lax med getost och ugnsstekta småpotatis  6 port.
 
ca 800-1000 g laxfilé
2 msk citronsaft
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

Garnering:
1 stor röd lök
1 tsk Ramslök
200 g färska champinjoner
1 stor röd paprika
1 stor gul paprika
ca 60 g rucola
2 msk olivolja med citronsmak
Herbamare örtsalt
200 g getost ( hade chévre från Soignon)

Sätt ugnen på 200 grader.
Ta bort benen från laxen och lägg den i en ugnsform skinnsidan ner. Pensla med citronsaft och krydda med salt och peppar.
Skala och hacka löken. Rensa och skiva champinjoner. Skiva paprikor och ta bort kärnorna. Klipp rucola i lite mindre.
Stek löken i olivoljan och strö över Ramslöken. Stek ett par minuter och tillsätt sedan champinjoner, paprikor och låt steka ca 5 minuter till. Krydda med Herbamare och tillsätt rucola. Blanda och bre allt över laxen. 
Stek i 200 grader ca 15-20 minuter. Skiva getosten och lägg på laxen. Stek ca 10 minuter till.
Servera med ugnsstekt potatis eller kokt potatis. 

  Snabb jordgubbsglass  4 port.

500 g frysta jordgubbar
200 g Kesella
riven skal av ½ citron
2 msk socker

Mixa jordgubbar med Kesella, citronskal och socker. Servera genast. Garnera med färska bär. 
Läskande och gott.

Ha börjat göra maten till 6 port. eftersom svärmor och dotter ska ha doggybag med sig.

Bonne canche!!!!!!

Tyger 2011-03-25

Var på Nunogataris hem sida www.nunogatari.co.jp blev så sugen att beställa lite nya tyger från Japan. De har en  hemsida på engelska men färre tyger på den www.fabrictales.com  så skickade frågan om priser om ett par tyger. Får se om de inte är så dyra så jag beställer nog dessa.

  Helt unerbara ugglor

 Söta småblommor

    Underbara rosor i olika färger

  Roliga grodor

Är inte tygerna fina???

Tänk sicka roliga väskor man kunde sy av dessa!!!

Var i förra helgen runt i olika loppisar och hittade en picknickkorg. Putsade den och sydde ny "inredning" blev riktigt bra tycker jaaag...

 

Vad tycker ni???

Kasper och Jesper blev förtjusta och vägrar lämna korgen.

  De vill hänga med på picknick. Får se om jag kan fixa detta.

Soliga ha det / 


Dagens meny: Räk -och laxtartar, kött black an white, chokladkräm med mango 2011-03-20

Svärmor fyllde 88 år den 18/3. Hon vill gärna äta ute på födelsedagarna ( tre rätters är kanon enl. henne) men hon har fotrfarande armen i paket så tänkte att göra delvis mat hemma och delvis beställa från restaurang.
Gjorde räk -och laxtartar samt chokladkräm med mango ( båda recepten från Ica-kuriren)och beställde black and white (oxkött + fläskkött med två såser) från restaurang. 

 Räk -och laxtartar 4 port.

200 g  kallrökt lax
200 g räkor utan skal
sås:
2 tsk ljus dijonsenap
2 tsk honung
2 tsk olivolja
2 msk hackad dill
riven skal av ½ citron
salt
svartpeppar
4 skivor levainbröd eller lantbröd
olivolja
Herbamare örtsalt

Tärna laxen och hacka räkorna. Blanda senap, honung, olivolja, dill och citronskal och krydda med lite salt och svartpeppar. Blanda såsen med lax/räkor. Låt stå kallt i minst 10 minuter. Skär brödet i fyra bitar, ringla lite olivolja samt lite örtsalt över. Rosta brödet i ugnen liten stund ( 1-2 minuter per sida). Servera tartaren i skålar tillsammans med bröd.

 Chokladkräm med mango 4 port.

2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
4 äggulor
150 g mörk choklad 70 %
250 g fryst tärnad mango 
1 msk honung
2 msk strimlad mynta

Häll grädde, mjölk och äggulorna i en kastrull. Värm till 85 grader under omrörning, använd stektermometer.
bryt chokladen i bitar och rör ner den i gräddmjölken så att den smälter. Häll i formar och ställ kallt att stelna ca 1 timme.
Vänd ihop mango, honung och mynta. Toppa chokladkrämen med mango innan serveringen. 

Till kaffe/te blev det glasstårta.

Tur att jag ska träna imorgon styrketräningspass + simma med väst annars ....

Bonne canche!!!!
 

Dagens mjukisar 2011-03-15

Ledig idag. Underbart väder man längtar efter våren!!!! 
Den lustiga våren av Elmer Diktonius

Det är så lustigt om våren:
man bara gråter,
man bara skrattar,
man bara-
är.

Tja-tja, säger den halta skatan.
Nu går dom så där,
och sen gör dom så där-
men vem skall sköta ungarna 
om hösten?
Murket talat, halta skata!
Jag nästan tror
du har kova på banken
och "Andliga betraktelser"
till aftonspis.
Så de anständiga kan vara oanständiga-
om våren!

Sydde en giraff till.

 Undrar vad de ska göra?

Ha det/

 

Dagens meny: Slottsstek, kokt potatis, sås och fruktsallad 2011-03-13

Lilla J skulle komma förbi och äta snabbt hos oss igår. Gjorde enkel köttfärssås och makaroner.

 Enkel köttfärssås 4 port.

500 g blandfärs
1 hackad röd lök
3 msk vetemjöl
4 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 msk soya
kryddor efter smak och behag: gillar kryddpeppar ihop med köttfärs, Herbes de Provence, oregano mm ev, en burk champinjoner

Bryn köttfärsen i sin egen fett. Stek under omrörning så att färsen smulas sönder och tillsätt hackade löken. 
Strö över vetemjölet och rör en stund. Tillsätt vatten och tomatpuré, soya och kryddor efter behag.
Låt småkoka ca 15 minuter. Servera med makaroner eller kokt potatis och sallad.

Det var ett tag sedan vi åt svärmors älsklingsrätt: Slottsstek.

 Slottstek 6 port.

ca 800g - 1 kg fransyska utan ben
margarin till stekning
1 tsk salt
½ krm vitpeppar
8 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn
1 lagerblad
4 små rödlökar
6 anjvisfiléer
1 msk vinäger eller matättika
ca 2-3 dl köttbuljong

sås:
4 dl sky
2,5 msk vetemjöl
ca 1-1,5 dl matgrädde

Ta fram köttet ca 30-60 minuter innan den ska tillrädas.
Sätt ugnen på 175 grader.
Putsa köttet. Bryn fettet i en ugnsgryta och lägg i köttet och bryn det på alla sidor. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt övriga kryddor, lök, anjovis och vinäger/ättika. Späd med buljong.
Låt köttet bräsera under lock i 175 grader, tills det är mört( tar ca 1 1/4- 1 3/4 timma). Vänd köttet efter ca halva tiden.
Ta upp steken och lägg den i folie att vila en stund ( ca 10-15 minuter). Sila skyn och späd den ev. med vatten.
Bred såsen: koka upp skyn och red under omrörning med mjölet, utrört i grädden. Låt såsen koka ca 3-5 minuter. Smaka av. 
Servera steken med kokt potatis, sås, kokta babymorötter och smörgåsgurka och ev. svartvinbärsgelé.

 Fruktsallad 4 port.

1 äpple
1 päron
1 kiwi
1 apelsin
1 banan
marinad:
saften av en apelsin
1 krm mynta
2 tsk honung

Skala och dela frukterna i lagom bitar. Gör marinaden: pressa saften av en apelsin och blanda med mynta och honung.  Häll över frukterna och blanda. Låt stå i kylen minst 30 minuter före servering.
Servera med vaniljglass. 

Bonne canche!!!!

Dagens funderingar: 2011-03-13

Det är så overkligt att tänka på vad som hänt i Japan. Har en fd arbetskamrat vars son är i Tokyo, min fd japanskafrökens anhöriga i Japan, min nya väns S:s anhöriga mm. Vad jag fått reda på är att alla är i säkerhet. 
Man är ändå orolig.  Hörde i dag att inga svenskar befaras ha skadats eller omkommit. Har några kamrater som läste samtidigt japanska som jag i Japan. Skönt att höra att alla är i säkerhet.
Ha det/   

Tänder ett ljus för alla som är saknade och döda i Japan 2011-03-11



Himmel och jord vet av oron
och upproret från storm och åska;
men naturen känner också
till harmonin och stillheten.
När olycka och sjukdom härskar
bland människor, så är också
dessa underkastade förändring
och leder åter tillbaka
till lycka och trygghet.
Kaibara Ekiken

Tämä maailma,
joko unta tai totta.
Mikä on unta?
Kun on totta mikä on
niin minä en ole, en.
Ono no Komachi

Dagens avslöjande: 2011-03-11

2010-04-27 berättade om en hemlis. Nu äntligen kan jag avslöja vad det var: Michael Kranzt har fått färdig sin bok: Mat under bar himmel. Michael är aktiv medlem på sajten www.kokaihop.se och jag kan rek. att man tar sig en titt där. Man har skrivit lite mer om Michael  samt sajten är bra med alla möjliga recept från "vanligt folk". 

Så här ser boken ut:


Ha det/

Bilder från stugan 2011-03-05

Äntligen fick ordning på att överföra bilderna från kameran till datorn.

 lilla stugan

 Amerikansk blåbär verkar klarat sig bra över vintern.

 Växten från Afrika verkar också klarat sig bra.

Ha det/ 

Dagens mjukisar: Käpphästar 2011-03-06

Gjorde käpphästar av två st gammla piké tröjor. Blev rätt goa tycker jag.

  Käpphästar

Ha det/


Dagens meny: Långpannepaj med skinka och purjo, sallad och till efterrätt fattiga riddare 2011-03-06

Äntligen ordning med maten igen. Idag var både Lilla J och svärmor hos oss och åt middag. Bakade tidigare på dagen Chokladmuffins med konjak som vi tog till kaffet sedan. Såg receptet för muffinsen i Leva&Bo  nr. 9/2011. Skulle gjort hempizza förra helgen men... hade köpt strimlad rökt skinka och riven ost. Tänkte använda de idag och gjorde Långpannepaj med skinka och purjo. Gjorde sallad : 1 kruka krispsallad, 2 st apelsiner, ½ gurka samt 1 st avocado. Hade också lite alfalfa med lök. Till efterrätt blev det Fattiga riddare

    Långpannepaj med skinka och purjo

Botten:
5 dl vetemjöl
150 g margarin
150 g Kesella
fyllning:
360 g strimlad rökt skinka
2 tomater
1 liten purjolök
6 dl riven ost
6 ägg
2,5 dl Milda mat och visp grädde
3,5 dl mjölk
lite Herbamare örtsalt

Nyp ihop mjöl med margarin till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en långpanna. Nagga och låt stå i kylen 30 minuter. 
Sätt ugnen på 200 grader. Strimla purjon och skär tomaterna i skivor. Blanda purjo med skinkan.
Förgrädda pajskalet 10 minuter.
Strö ut osten. Lägg skinka/purjo över samt skivade tomaterna. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk och krydda med Herbamare. Häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen 200 grader ca 35-40 minuter. Servera med sallad.

  Fattiga riddare 2 st/pers.(4 per)

8 skivor av slät vetelängd
3 dl mjölk
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Vispa ihop mjölk , ägg och vaniljsocker. Doppa vetelängdskivorna i mjölk/ägg och låt dra en stund.
Stek i en stekpanna tills de är mjuka och gyllenbruna. Servera med jordgubbssylt samt liten klick vispgrädde. 

      Chokladmuffins med konjak 10 st stora

4 dl vetemjöl
1 3/4 dl råsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
2 ägg
3 dl mjölk
1 dl solrosolja
2 msk konjak
100 g mörk choklad

Sätt ugnen på 200 grader. Använd stora dubbla muffinsformar av papper.
Blanda ihop alla torra ingredienser. Vispa ihop ägg, mjölk och olja. Rör ner mjölblandningen och konjaken.
Fördela smeten i formarna. Bryt chokladen i bitar ner i smeten ( ej för små). Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Servera nygräddade med lite riven vit choklad. 
I receptet var det päronkonjak med det hade jag inte utan tog vanlig konjak.

Bonne canche!!!!!

Dagens mjukisar

Äntligen tagit tid till att sy igen. Sydde en nalle och en giraff. Nallen är sytt med tyg som jag fick av S och giraffen är sytt med bomullstyg samt byxorna av en gammal skjorta. Har sparat gammla kläder som jag ska använda när jag ska sy. Återanvändning är bra ord.

  Nalle

 Giraff

var idag 2011-03-05 en tur till landet. Denna gången hade jag kamera med mig men lyckades inte föra över bilderna till datorn. Typiskt...också när vi äntligen fick lite sol!!!!!

Ha det!!!!


Dagens glädjeämne: paketet från Japan 2011-03-03

Äntligen kom paketet från Japan med tyger mm som jag hade beställt. Det var som på julafton. Man öppnar ivrigt paketet och bara njuter av de vackra saker. Lägger ut bilder sedan var jag syr av allt detta.

 Min beställning från Japan.

Allt var med och precis som jag hade tänkt mig.

Håller på att sy en nalle och en giraff. Nallen är klar och håller på att klura ut ett par hängselbyxor till giraffen.

Ha det/

RSS 2.0