Dagens efterrätt: Clafoutis 2011-06-30

I boken : Modern fransk husmanskost av Yvan Cadiou finns många bra recept. Gjorde idag Clafoutis ( en fransk dessert som påminner om ugnspannkaka med körsbär). Gjorde den med bigarråer. Ska ha den imorgon och bjuda vispad lätt sötad grädde till.

     Clafoutis 6-8 port.

500 urkärnade körsbär eller bigarråer
5 ägg
3 msk råsocker
1 vaniljstång
2 dl vetemjöl
2 dl grekisk yoghurt
1 krm salt
3 msk socker

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsäker form.
Separera äggen:  vitor i en skål och gulor i en annan. Vispa äggulorna och råsocker så att det blir skummigt.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna och tillsätt dem.
Blanda i mjölet och sedan yoghurten.
Vispa äggvitorna till skum med saltet och sockret. Vänd ner äggviteskummet i äggsmeten och häll det sedan i formen. Vänd körsbären/bigarråer i lite vetemjöl och lägg i dem. Grädda i 225 grader ca 25-30 minuter i nedre delen av ugnen. Om ytan börja bli bränd kan du täcka med aluminiumfolie.

Visste inte hur stort detta blir så tog vanlig rund kakform (26 cm )och det blev för hög så nästa gång gör jag detta i en annan ugnsform ( 30x40 cm, kakan blir inte så hög då).

Régalez-vous!!!!!

Dagens meny: stekt kycklingsfilé, morötter med massor av persilja, jordbubbskräm 2011-06-29

Ensam hemma och stora J är på havet så stekte en kycklingsfilé, kokade några morötter med massor av persilja och gjorde jordgubbskräm till efterrätt. Allt var så gott...

  Kycklingsfilé med kokta morötter med persilja och lite smör

 Jordbubbskräm.

500 g jordgubbar
2 dl egen gjord rabarbersaft (ej utspädd)
1 dl vatten
150 g socker ( rabarbersaften är inte söt) 

0,5 dl vatten
4 msk Maizena

Koka upp jordgubbar med vatten , saft och socker. Mixa med mixerstav och häll i Maizena blandad med 0,5 dl vatten. Rör om och låt koka upp och småkoka ca 2-3 minuter.  

Ha det/

Dagens bokning: föreläsning Trädgården ur en kocks perspektiv-Tareq Taylor.

Fick mail från Vuxenskolan om deras föreläsningar till hösten. Bokade med en gång : Trädgården ur en kocks perspektiv- Tareq Taylor 2011-10-06.

 

Spännande och någonting att se framemot!!!!

Ha det/

Dagens saft: Rosenkryddad jordgubbssaft 2011-06-28

Satte igång med att göra jorgubbssaft. Hittade ett recept i Allers 27/11 som lät gott så här är starten till Rosenkryddad jordgubbssaft:

1 liter vatten
1 liter socker
1 vaniljstång
1 liter jordgubbar(500 g)
skal och saft av 1 citron
1 dl rosenvatten
2 krm natriumbensoat

Mät upp vatten och socker i en kastrull. Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg alltsammans i kastrullen.
Värm upp blandningen under omrörning så att sockret smälter och ge därefter lagen ett uppkok. Dra kastrullen från värmen och låt lagen svalna.
Skölj och rensa jordgubbarna. Lägg dem i till exempel en ren plasthink och mosa dem. Tillsätt skalet av en vältvättad citron och pressa i saften.
Häll den svala sockerlagen över bären och rör om. Täck med ett lock och ställ blandningen i kylskåpet att dra ca 3 dygn. Rör om någon gång.
 Nu får detta vara i kylen ca 3 dygn.

Häll upp massan att självrinna och skumma ev saften. Tillsätt rosenvatten och natriumbensoat och rör om.
Tappa upp saften på kalla, väl rengjorda flaskor och förslut väl. Förvara mörkt och kallt.
Enl. receptet ska detta bli ca 18 dl.
Fortsättningen följer......

Ha det/

Dagens bakning: Mandelkaka med bigarråer samt små kaffebakelser 2011-06-27

Var på torget och köpte lite bigaråer. Gjorde en mandelkakka med bigarråer och hade äggulor i kylen så det blev små kaffebakelser.

  Mandelkaka med bigarråer

4 st ägg
80 g socker
1 dl solrosolja
100 g vetemjöl
125 g mandelmjöl
ca 15 st bigarråer

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker och tillsätt olja, vetemjöl och mandelmjöl. Smöra och bröa en kakform med löstagbar botten. Häll smeten i och lägg på halverade urkärnade bigarråer. Grädda i 175 grader ca 40 minuter. Pröva med sticka att kakan är klar. 
Jag hade inget bakpulver i så kakan så den blev rätt kompakt men om man vill luftigare kaka så tillsätt 2 tsk bakpulver.
God kaka som man kan ta istället för vanlig sockerkaka.

  Små kaffebakelser 12 st.

Botten:
100 g margarin
2 msk socker
1 äggula
2 dl vetemjöl
Fyllning:
0,5 dl stark kaffe
1 dl socker
3 äggulor
150 g maragrin
Garnering:
2 dl florsocker
ca 1,5 msk stark kaffe
kaffebönor av choklad

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa margarin med socker och tillsätt äggula och vispa. Tillsätt vetemjöl och arbeta ihop en deg. Dela den i 12 bitar. ( Jag brukar väga degen och sedan väga varje bit så att de blir ungefär lika stora.). Tryck varje degbit med mjölade händer i en smord form(kanterna och botten). Grädda i 175 grader ca 15 minuter. Låt svalna.
Gör stark kaffe och koka 0,5 dl upp med sockret. Vispa äggulorna och häll det varma kaffet i äggulorna och vispa tills smeten har svalnat. Vispa margarinet och vispa ordentligt med kaffe/äggblandningen.  Fyll bottnarna med fyllning. Låt svalna.
Blanda kaffe med florsocker och bre på bakelserna. Dekorera med kaffebönor.
OOOh vad jag gillar dessa med riktigt bra kaffesmak.

Régalez-vous!!!!

Dagens födelsedagsmeny: färskpotatis, lövbiff, béarnaisesås, zuccinisallad och jordgubbs Pavlova 2011-06-26

Stora J fyllde år idag och det blev middag med Lilla J och svärmor. Stora J ville ha lövbiff mm så det blev vad han ville ha.

 färskpotatis, lövbiff, béarnaisesås, zuccinisallad

 Zuccinisallad (varm) 3 port.

Sås:
1 msk olivolja med citronsmak
0,5 tsk limesaft
2 msk riven grevé (man kan ha parmesan också)
2 krm Herbes de Provence
lite örtsalt
lite svartpeppar

1 zuccini
lite olja
salladstoppning ( solrosfrö, pumpafrö, pinjenötter)

Blanda ingredienserna till såsen ihop. Skiva zuccinin med osthyvel på längden. Grilla eller stek zuccinin med lite olja. Häll såsen över och toppa med riven ost samt salladstoppning.

  Jordgubbs Pavlova 4-6 port.

Botten:
4 äggvitor
2,5 dl socker
2 tsk Maizena
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 100 grader,
Smöra en bakplåtspapper ca 24 cm diameter.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker lite i sänder och vispa hela tiden. Tillsätt sedan vinäger, sikta in Maizena samt vaniljsocker.
Skeda marängen på papper. Grädda i mittn av ugnen 1 tim och 30 min. Stäng av ugnen och låt marängen svalna i ugnen med ugnslucka på klänt. (blir frasig utanpå och seg inuti)

½ l vaniljglass
½ l jordgubbar

Dela vaniljglassen i mindre bitar och blanda med skivade jordgubbar på tårtan.

Jordgubbs Pavlova är populär hos oss så, så här såg det ut efter en stund:


Var tidigare på dagen i Blomsterlandet och köpte en buskros :  
  "Mme Boll" ska plantera den utanför köksfönstret på landet.

Köpte också 3 st jordgubbar gjorda av filt (3:-/st). Hemma klistrade jag på en bit magnet och satte på kylskåpsdörren.


Dessa har jag på dörren på mit kylskåp:
  Lilla My      detta är från GP och tycker att den är bra
  hittade detta som kort i stan och så här vig vill jag vara......gammla kärringar kan de med...

P.S Stora J fick en ny klocka med safirglas av märket Candino. Riktigt snygg.
  Candino klocka som Stora J fick.

Ha det/

Dagens bakning : Key Lime Pie 2011-06-25

Hade äggulor över och bakade en Key Lime Pie. Hade boken : Amerikas bästa pajer och receptet är från den.

  Key Lime Pie före garnering

  från sidan

  spritsade lite grädde och lite limeskal över.

Key Lime Pie 8-10 bitar

Paj skal:
300 g digestive kex
100 g smält margarin
Fyllning:
5 äggulor
1 burk kondenserad sötad mjölk (eller man kan ta 2 dl Kesella+ drygt 2 dl socker)
drygt 1 dl pressad lime (3 st)
1 msk riven limeskal
Garnering:
2,5 dl vispgrädde
2 msk siktat florsocker
tunt strimlad limeskal
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Krossa kexen  i matberedare eller i plastpåse med kavel. Blanda med maragrin till en smulig deg.
Pressa med baksidan av en sked ut degen över pajformens botten och sidor. Grädda i 150 grader 10 minuter.
Låt svalna. Höj ugnstemperaturen till 175 grader.
Vispa äggulorna med elvisp i en skål tills de börjar tjockna. Sätt till mjölk och fortsätt vispa tills smeten har tjocknat. Rör i limesaft och -skal och häll krämen i pajskalet. Grädda i 175 grader 20 minuter och låt svalna. Lägg pajen i kylen minst 3 timmar.
Ta fram pajen och vispa grädden fast med florsocker. garnera med grädde och limeskal.
Den blev riktigt god blandning av den söta mjölken och den syrliga limen.

P.S Det började en låt i huvudet:

So bye-bye, Miss American Pie.
Drove my Chevy to the levee,
But the levee was dry.
And them good old boys were drinkin' whiskey and rye
Singing, "This will be the day that I die.
This will be the day that I die"....

Ymmy!!!

Glad midsommar 2011-06-24

Glad midsommar från oss alla till er alla!!!!!!
Lilla Molly har hittat sin sovplats bland sina kompisar.



Dagens meny:

  ägghalvor med kaviar och ädelost

  inlagd sill och franska löksill samt kallrökt lax och gräddfil

  rostbiff och italienskt pepparskinka

 + kokt färskpotatis, gräslök, dill, köttbullar

  vaniljglass och svenska jordgubbar

Har hittat en ny favorit :

  Rustico italiensk pepparskinka helt underbar med riktigt pepparsmak!!!!!!!!!
Man ska värna om närproduserade saker men ibland kan man falla......

Så det var Stora J, svärmor, Molly och jag som firar midsommar tillsammans. 
Glad midsommar!!!!!!

Ha det/


Dagens katt 2011-06-24

Får besök av lilla Molly igen. Lilla J åker med kompisar till Strömstad och firar midsommar så vi får låna Molly.
Hoppas det blir lite bättre väder så att hon kan vara på balkongen som hon brukar. Jag måste lämna plats till henne på min blosterhylla.

 När solen skiner så njuter hon.

Hon är ju så go!!! Hon är väldig pratsam och bestämd men lite rädd för olika ljud och prassel.

  När hon tittar på en bedjande så man bara smälter.

Svärmor ska komma på matbit idag samt på söndag när vi firar Stora J:s födelsedag.

Glad besked från vår bilreparatör. Han har hittat en bra "ny" bil för oss. Den är Golf kombi och det är bra eftersom man måste ha grejer med sig till landet mm. Vi får den i nästa veckan.

  Vår "ny" bil. 

Ha det/

Dagens andra pippi 2011-06-22

Efter jag gjort indiska pippin blev det ett till bara i farten fast en mera vanlig variant. Tyckter att det var så roliga att göra så hade svårt att sluta.

        

Var så sugen på nöttårta så det blev mellan varven också. Lilla J kom hit en sväng så det var bra att jag hade bakat.

  Nöttårta

Ha det/


Dagens pippi 2011-06-22

En arbetskamrat fyllde 60 år och vi ska fira henne imorgon på jobbet. Jag gjorde en liten indisk pippi med turban till henne. Hon åker till Indien då och då och jag har köpt dessa sidentyger från henne. 

 
Jag känner mig nöjd med pippin. Grunden är från boken: The artful bird av Abigail Glassenberg. Hennes hemsida: www.abbyglassenberg.com.   

Ha det/

Dagens svar: 2011-06-21

Folk undrar varför min blogg heter megane. Har tagit det från japanska megane betyder glasögon på svenska dvs. jag ser världen genom mina glasögon.

 så här ser mina glasögon ut.

Ha det/

Dagens meny: potatissallad , fläskfilé i ugn och glasstårta 2011-06-19

Lilla J och svärmor på middag som vanligt. Gjorde potatissallad, fläskfilé i ugn och glasstårta.

Potissallad och fläskfilé i ugn 6 port.

15 st små kokta potatisar
10 st smörgåsgurkaskivor
1 st gurka
2 äpple
1 rödlök
Sås:
2 dl gräddfil
350 g majonäs
1,5 msk ättika(12%)
2 tsk salt
3 tsk socker
hackad dill

Skär små kokta kalla potatisar, smörgåsgurka, gurka, och skalade äpple i tärningar. Skala och hacka löken och blanda i .
Blanda majonäs, gräddfil, ättika, salt, socker och hackad dill. Häll såsen över potatisen och blanda väl. Ställ i kylen och låt dra några timmar minst.

Fläskfilé i ugn

ca 800 g fläskfilé
salt
allkrydda
farinsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Putsa köttet och bryn den i en stekpanna. Krydda med salt, farinsocker och allkrydda.
Ställ i en ugnsfat och stek i 225 grader ca 30 minuter. Låt den vila i en folie ca 10 minuter innan du skär den i bitar.

       Glasstårta 6 port.

Botten:
4 ägg
140 g socker
85 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
½ l vaniljglass
250 g lemon curd
½ l jordgubbar
Maräng:
3 äggvitor
3 msk florsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker fluffigt och sikta i vetemjöl blandad med bakpulver och vaniljsocker. Häll i en ugnsplåt klädd med smord bakplåtspapper. Grädda i 225 grader ca 7 minuter. Vänd den på en annan bakpapper. Klä en avlång brödform med plastfolie(1.5 l ) och klä den med botten och kanterna med bottenkakan. Lägg skivor av glassen på botten sedan ett lager av lemon curd och skivade jordgubbar. Sedan ett lager av bottenkaka, glass, lemon curd och jordgubbar och sist ett lager av bottenkaka. Lägg över plastfolie och lägg i frysen. Ta ut ur frysen ca 20-30 minuter före serveringen. Gör marängen precis före serveringen. Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt florsocker i pö om pö och vispa hela tiden. Vänd kakan på en serveringsfat garnera med maräng och lägg i ugn 200 grader tills marängen fått lite färg eller bränn med gasolbrännare.

Régalez-vous!!!!!

P.S Tråkig nyhet att Clarence Clemons är död. Helt underbar saxofonist. E Street Band  kommer inte bli det samma utan honom.



Ha det/

Dagens allt möjligt 2011-06-18

Åkte till landet igårkväll. Eftersom jag visste att jag inte skulle hinna se på TV så spelade in KSpecial : Storverket i öknen-arkitekten I.M.Pei möter islam. Han är kinesisk-amerikansk arkitekt och har ritat byggnader inte bara i USA utan i flera länder. 
 I.M.Pei

Han ritade Museum of Islamic Arts i Doha, Qatar.
 Museum of Islamic Arts

Ooohh sicken människa!!!!!!!! Har sett ett program om honom tidigare och då handlade det om när han jobbade med Miho museum i Japan.
 Miho Museum

Tänk att vara så gammal och ändå intresserad om världen och nyfiken på något nytt. Hoppas att man kan vara åtminstone en bråkdel som han. Kan rekommendera att se programmet den går i repris den 21/6 kl.00.20. Missa inte det!!!

Som sagt var på landet och fotade lite. Ha lärt mig använda kameran lite bättre och tycker att det blir bra bilder med den( Canon IXUS).  

 Akleija

 Guldakleija

 Pion

 Blåbär

 Snickarglädje på altanen är så rutten så... Måste åtgärdas men blir kanske inte iår utan nästa års projekt. Snickarglädjen är gammal, svärfar köpte de från ett gammal hus som revst länge sedan i Olskroken. Stugan började byggas 1960 så snickarglädjen har varit på plats över 50 år. Tänk att ha en inglasad altan men... det kostar och just nu har man inte sådana pengar över.

 Vi måste byta ut allt men det är inte så lätt och hitta på något som passar och som man tycker om.  

Dagens mat blev hemgjord pizza. 

 Till vänster Lilla J:s del med slami mm, mitten Stora J:s med skinka mm och till höger min med gröna citronoliver mm. Alla får sitt.

Det har varit härlig dag idag !!!!

Ha det/

Dagens lunch: broccoli- kötfärspaj (av rester) 2011-06-16

Hade lite broccoli, köttfärs (från gårdagens tacos med Lilla J), mascarponeost, grädde, 4 st äggulor och gjorde en paj av detta.

      Broccoli- köttfärspaj 4-5 port.

botten:
4 dl vetemjöl
lite salt
150 g margarin
1 äggula
1 msk kaffegrädde

fyllning:
250 g broccoli
80 g köttfärs (färdigstekt från igår)
2 dl vispgrädde
1 dl matgrädde
3 äggulor
1 ägg
120 g mascarponeost
lite torkad gräslök
Herbamare örtsalt

Blanda vetemjöl med salt och nyp i margarin i små tärningar. Tillsätt äggula och kaffegrädde. Arbeta ihop degen och tryck ut den i en pajform på botten och kanterna. Ställ formen kallt och nagga den.
Sätt ugnen på 200 grader.
Förgrädda botten i 200 grader 10 minuter.
Dela broccolin i små buketter och koka i lättsaltad vatten ca 5 minuter.  Slå bort vatten och blanda med köttfärsen.
Blanda ihop äggen, grädden, mascarpone, Herbamare och gräslök. Lägg broccoli/köttfärs på botten på pajen. Häll smeten över och grädda i 200 grader ca 35 minuter.
Blev riktigt god. Jag har lite svårt att slänga mat så jag försöker hitta på något att göra av de. 

Ha det/

 

Dagens tidningsrubrik: GP Här har kvinnorna det värst 2011-06-16

Läste i dagens GP om kvinnornas situation i vissa länder. Stiftelsen Thomas Reuters Foundation har på sin webbsajt listat ut de länder där levnadsvillkoren är allra sämst för kvinnor.
1. Afganistan
- 87 % av kvinnorna är analfabeter
- 70-80 % tvingas till äktenskap
- var 11:e kvinna riskerar att dö i barnsäng
2. Kongo-Kinshasa
- 1152 kvinnor våldtas varje dag
- 57% av alla gravida kvinnor lider av blodbrist
- 0  antalet juridiskt bindande avtal en kvinna kan teckna utan sin mans tillstånd
3. Pakistan
- 90% av alla gifta kvinnor blir misshandlade i hemmet
- 82% så mycket mindre tjänar en kvinna jämfört med sin man
- över 1000 flickor och kvinnor faller offer för "hedersmord" varje år
4. Indien
- 100 miljoner människor, de flesta kvinnor och flickor, är på ett eller annat sätt involverade i människorhandel
- 50 miljoner flickor "saknas" det senaste århundradet på grund av aborter och spädbarnsmord
- 44,5% gifter sig före 18 års ålder
5. Somalia
- 95% av alla flickor drabbas av könsstympning mellan 4 och 11 års ålder
- 91% av alla födslar äger rum i hemmet  

Detta var inte muntert läsning. Man skulle tro att vi har kommit längre när det gäller vissa saker men .....
undrar hur lång tid detta kommer att ta innan man får i gång jämnställdhet i världen. Vi har datorer , mobiler, och har tillgång till stor mängd kunskap, kan flyga till månen mm men......  

Jag behöver ha en god nyhet till allt detta så tänk på att:
- planeten fortsatte att vrida sig runt sin axel, med resultat att solen gick upp överallt på jorden.
- miljoner fåglar sjöng och ett oändligt antal blommor blommade.
- jorden välsignades med 340 000 nya ljuvliga människobarn (med nya ögon...)

Ha det/

Dagens bok: Wabi sabi tidlös visdom av Agneta Nyholm Winqvist 2011-06-16

Hade hört att det skulle kommit en bok på svenska om Wabi sabi. Hade kommit i kontakt med Wabi sabi via en kompis M och har läst lite om det. Fick tagi boken via biblioteket. Helt underbar bok.
Den är sådan bok som man måste läsa pö om pö och tänka till väldigt mycket. Skriver ner en dikt från boken. (Dikten är av Joyce Rupp, ur Prayers to Sophia) Hoppas ni tycker om den.

 Körsbärsträdet på Järntorget

Blad för blad för blad

Blad för blad för blad
lossnar de och faller:
alla mina nötta smärtor

som ett poppelträd
långsamt släpper sina blad,
minskar också min hjärtesorg.

där försvinner litet ledsnad,
nu flyger ett blad av ilska;
sedan far en skvätt självömkan.

bladet med vägran att förlåta
tar evigheter att falla,
nästan lika länge som bristande tillit.

blad för blad för blad
faller de ifrån mitt hjärta,
som från ett träd, när tiden är kommen.

gammla sår läker inte så fort,
bladen faller i förtvivlande långsamhet,
de tittar aldrig på klockan.

det verkar som en evig process,
detta att hela smärtan,
och jag är inte alltför tålmodig.

men en vacker dag kommer till slut
när det gammla trädet utan blad
verkligen är redo för det nya.

och mitt väntande hjärta
skimrar grenarna utan blad
precis en aning gröna.

Ha det/  

Dagens recept : Nöttårta 2011-06-15

Lovade igår att lägga ut receptet på nöttårtan. Glömde ta en bild när den var färdig men hann ta en när det var lite kvar av tårtan. 

 Nöttårta 8-10 pers.

Botten:
150 g hasselnötter
1,5 dl socker
5 äggvitor
Kolasås:
1 dl vispgrädde
1 dl kaffegrädde
1 dl socker
0,5 dl mörk/ljus sirap
Garnering: 
3 dl vispgrädde
lite kakaopulver
ev lite frukt som tex apelsin, mandarin mm

Sätt ugnen på 175 grader.
Mal nötterna och blanda dem med socker. Vispa vitorna till hårt skum och rör ner dem.
Smörj och bröa en kakform med löstagbar botten. Jag spänner fast en bakpapper mellan botten och sidorna.
Häll ut smeten i formen och grädda i nedersta falsen i 175 grader ca 20-25 minuter. Låt svalna.
Koka ihop grädde, socker och sirap i en kastrull utan lock. Koka tills såsen är tjockflytande( jag kokar upp såsen och har den sedan på 3:an och låter den koka.) det tar ca 15-20 minuter. Såsen tjocknar mer när den är kall.
Bred den kalla såsen över nötbotten och låt stå i kylen gärna över natten. Man kan göra den i förväg och den blir nästan bättre om den får stå någon dag. Vispa grädden och bred den fluffigt över kakan. Sikta över lite kakao. Servera gärna med apelsin/mandarin bitar till.

Den är riktigt god och en på jobbet sa :"detta är bättre än....."

Régalez-vous!!!!


Dagens lunch 2011-06-14

Dagens lunch blev: kycklingfilé, broccoli, sockerärter och tomater.



Smaklig spis!!! 

Dagens bakning: kaffemacarons och nöttårta 2011-06-14

Gjorde en nöttårta som jag ska ta med mig till jobbet imorgon. Har ej någon bild på den eftersom den håller på att drar sig i kylen och jag ska dekorera den imorgon på jobbet. Lägger ut den imorgon. 
Det blev äggvitor över när jag gjorde créme brûlée i söndags så det blev macarons igen fast med kaffesmak. Det blev bara 28 st av samma grunddeg men hade kaffepulver i skalet också så...Nu får de dra i kylen tills imorgon. 

  Botten och fyllning

  kaffemacarons



Kaffemacarons

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Régalez-vous!!!!

Dagens tidningsrubrik 2011-06-14

Läste i en finsk tidning om en undersökning (i USA) om sömnvanor.
Om kvinnorna hade svårt att somna eller fick avbruten sömn blev det små knabb med mannen nästa dag. 
Så mannen om du vill ha lugn och ro så se till att din fru/sambo får en god nattsömn!!!!
  annars....................................................................................... 

Ha det/

P.S enl. undersökningen var männen mindre påverkade av dålig sömn !!!!??????
Har lite svårt att tro detta men ... vem är som solstråle på morgonen om man sovit dåligt oavsett om man är kvinna eller man.!!??

Dagens efterrätt: Créme brûlée á la Peter Harrysson 2011-06-12

Dagens meny var: färskpotatis, kokt fisk med äggsås samt créme brûlée med Lilla J och svärmor. Jag hade sett på Tv: Klockan åtta hos stjärnorna och tyckte att Peters créme brûlée såg bra ut. Jag fick ju en liten gasolbrännare som present så det passade bra att göra efterrätten.

 Lilla J tog bilden

Créme brûlée 4 port.
6 st äggulor
1 dl socker
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
tog lite farinsocker(eller rårörströsocker) på ytan

Sätt ugnen på 150 grader. Rör samman gulor och socker. Koka upp grädde och mjölk. Häll den varma gräddmjölken över äggblandningen under vispning, fördela smeten i 4 ugnssäkra portionsformar.
Ställ formarna i en liten långpanna och häll kokande vatten runt dessa till halva formarnas höjd, ställ in i ugnen och det tar ca 50-60 minuter tills de är klara. Låt svalna. Fördela sockret över ytorna och bränn av med en liten gasolbrännare ( eller griljera dem med luckan öppen tills sockret har smält i ca 3 minuter i ugnen).
Nästa gång ska jag nog smaksätta créme brûlée med något. 

Régalez-vous!!!!    
 

Dagens grönt 2011-06-11

Tänkte ta en grön tallrik idag så det blev kött + grön. Till eftrerrätt blev det Banan-pistage dröm.



Broccolin var billig så köpte två buketter( 2 för 12:-). Sockerärterna såg goda ut så det blev lite av det också. Gurka är ju gott samt krispsallad. Tallriken såg för grön ut så det blev 2 tomater också.

Ha det!!!

Dagens bakning: Banan-pistage dröm 2011-06-11

Vistte inte riktigt vad jag skulle hitta på till efterrätt men ....det blev Banan-pistage dröm.

   

Banan-pistage dröm

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.


Den blev kanoon god.

Régalez-vous!!!

Dagens: några snygga bilder samt experiment 2011-06-09

Gick förbi massa byggnadsställningar och såg att man hade målat mm på plankorna. Tog några bilder och tycker att de är bra men har inte tagit ställning vad de representerar/vill förmedla utan betraktar de som bilder.  

   


Gjorde en experiment idag. Bakade en "sockerkaka med géle hallon". Kallar den för Pink Lady. Resultatet kan ni se här under och skriver ner receptet också.  Vet ej vad jag tycker om kakan. Den smakar géle hallon och är mera satt än vanlig sockerkaka (all gélen gjorde väl sitt). Hade kanske lite för mycket géle hallon i ???? 
Om någon har tips hur man kunde göra detta bättre skriv gärna. Alla tips emotages med stor tacksamhet!!!!

   

Pink Lady
50 st géle hallon
150 g maragrin
1,25 dl mjölk
3 st ägg
140 g socker
150 g vetemjöl
1,25 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält margarin och mjölk med gélehallon under omrörning. (Har inte starkast värme). Låt svalna.
Vispa ägg och socker  till fluffigt. Sikta in vetemjöl blandad med bakpulver. Tillsätt géleblandning och rör väl. 
Häll i en smord och bröad avlång kakform.  Grädda i 175 grader ca 40-45 minuter. Låt svalna. 

P.S Jag har google som startsida och fastnade att spela på den. Vet ej om det ska vara som gitarrsträngar  eller... men härlig samklang blir det när man spelar. Som sagt  "Missa inte det!"

Ha det/

Dagens bakning: banankaka och lakritsmacarons 2011-06-07

Hade äggvitor över och gjorde en sats (40 st.) lakritsmacarons igen. Lilla J tycker om de samt till allas förundran Stora J också. Han gillar inte lakrits annars men gillar lakritsmacarons som jag gör. Det är konstigt men det är väl samma sak som någon gillar tomater men gillar inte ketchup och viseversa. Hade ett par bananer som snart skulle behövts slängas så det blev banankaka av de.

  Lakritsmacarons 40 st.

  Banankaka (den sprack på ytan så enl. Husmoderns Köksalmanack från 1961 : antingen för hög värme? eller bakpulvret var dåligt blandat med mjölet?)

150 g margarin
125 g socker
3 st. ägg
65 g turkisk yoghurt
2 st. mosade bananer
175 g vetemjöl
1,25 tsk bakpulver
75 g mandelmjöl

Sätt ugnen på 175-180 grader.
Vispa margarin och socker vitt och pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl mellan. Tillsätt yoghurt och mosade bananer. Blanda ihop mjöl, bakpulver och mandelmjöl och tillsätt de. Blanda ingredienserna väl och häll i en smord och bröad avlång form. Grädda i 175-180 grader ca 45-50 minuter. Pröva med en sticka att kakan är klar.
Kakan är jättegod.
Den kan få bli lite torr först och sedan rostas/stekas och liten klick grädde och jordgubbar på mums....

Régales-vous!!!

Dagens frågor: 6 frågor om en sockerkaka 2011-06-06



Husmoderns Köksalmanack från 1961: 6 frågor om en sockerkaka.

Varför blir kakan degig?

-den kan ha rubbats i ugnen
-fått för svag värme
-fått för litet bakpulver
-är inte färdiggräddad
-smeten var för tung med för mycket socker och fett
-ugnsluckan öppnades för ofta
-den prövades med sticka för tidigt

Varför jäser kakan över?
-den ryms inte i formen, som är för liten
-den innehåller för mycket socker
-den innehåller för mycket bakpulver

Varför spricker kakan?
-för stark ugnsvärme
-bakpulvret var dåligt blandat med mjölet

Varför blir kakan pipig eller ihålig?
-den har gräddats i för sval värme
-för dåligt blandade ingredienser
-för mycket mjöl
-för kalla ingredienser

Varför lossar inte kakan?
-för litet smord eller bröad form. Säkraste sättet är att smörja med kallt matfett och sedan mjöla. Men tyvärr blir kakans färg tråkig med vetemjöl. Siktat rivebröd ger finare färg och kakan lossnar för det mesta bra.

Varför kan man inte alltid fördubbla ett sockerkaksrecept och få ett lyckat resultat?
-det tar gärna för lång tid för värmen att tränga in i kakans mitt, om satsen är stor. Kakan blir misslyckad. Gör därför dubbel sats och grädda i 2 formar. Eller grädda i en extra stor och vid tårtform eller i långpanna. Gräddningstiden behöver bara ökas obetydligt. För att en kaka ska stabilisera sig måste mjölet bakas snabbt. (Mjölet tål dåligt temp.50-60 grader). Gräddas kakan för sakta kan mjölet "försockras" vid denna temperatur och mister sin förmåga att ge stadga. 

Nu så kan väl alla få en riktigt lyckad sockerkaka eller hur!!!????

Ha det/  

Dagens meny: färskpotatis, fläskkotletter, champinjonsås samt jordgubbstiramisu á la Kurisutina 2011-06-06

Söndagsmiddag som vanligt med Lilla J och svärmor. Det blev färskpotatis, fläskkotletter, champinjonsås och Jordgubbstiramisu á la Kurisutina. Allt blev riktigt lyckad och jag kände mig nöjd. I morgon ska det bli lakritsmacarons igen. 

  

Jordgubbstiramisu á la Kurisutina

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Régales-vous!!!!


Ljuva 50-talet

Tänkte skriva lite historik från 50-talet gällande mat och matvaror ...

Framtidstron var stark. Industrin var på uppsving och folk flyttade från landsbygden till tätorter och allt fler kvinnor gav sig ut på arbetslivet utanför hemmet. Man fick ju då mindre tid för matlagning och behovet av tidsbesparande och bekväma livsmedel ökade. Redan på 40-talet hade industrin försett oss med inlagda gurkor och rödbetor, saft och sylt.
  Kylskåpsreklam från 1949.  önskedröm...

Vi hade fått tillgång till elspisar (med ugn) samt kylskåp med frysfack. Kylskåpen hjälpte till att vi kunde hantera kött, fisk och mjölkprodukter på bättre sätt. Separata frys kom i slutet av 50-talet och djupfrysta matvaror slog igenom på ett revolutionerande sätt. Detta blev bra komplement till burkkonserver. Spenat och ärter var de stora produkter sedan kom torsk. Sortimentet utökades sedan med broiler, flera sorters fisk, bär och grönsaker, liksom fiskpinnar och fiskgratänger.  
 

  Härlig reklam för konserver.   beskrivande ....

År 1953 bildades Djupfrysningsbyrån och 1958 Brödinstitutet, båda med uppgift att informera och utbilda. (Alla kommer väl ihåg:.... brödskivor per dag.)
Man började homogenisera mjölken, gräddfil var nyhet 1952 samt Keso började också utveckals.
"Torra" produkter utveckaldes också och vi fick 1954 bl.a potatismospulver, kakmixer, chokladpudding och drickchokladpulver.
 reklam för Findus kakmixpulver.
Matlagning skulle gå snabbt och vi fick snabbmakaroner och snabbhavregryn. Jäst började säljas i 50 grams förpackningar och mera burkmat; soppor, bönor, champinjoner mm dök upp. Pizza var också en nyhet på 50-talet och kom till Sverige med invandrare.
 Bullens pilsnerkorv skapades av 1953 av Alvesta slakteriföreningen, och den då kände skådespelaren och kokboksförfattaren Erik Berglund, lånade ut sitt ansikte och sitt smeknamn Bullen till produkten och konserverns gulsvarta etiketten. Namnet Bullen hade han fått från en av sina rollfigurer i en pjäs som hette Guldgrävarna. Varken receptet eller konserverns etikett har ändrats sedan 1950-talet.
 
Man började laga "bättre" mat på helgerna och vår "fredagsmys" började med öl och Coca Cola på burk samt chips. På söndagar åt man gott kaffebröd och Radiokakan blev populär samt Bostonkakan.
 Radiokaka och Bostonkaka


Ha det/


RSS 2.0