Dagens meny: Apelsin- avocadosallad, Burgundisk köttgryta, kokt potatis och Päron- fruktsallad 2011-01-30

Tänkte göra enkelt för mig och då blir det något som man kan röra ihop och in i ugnen. Idag blev det Burgundisk köttgryta + kokt potatis , Apelsin- avocadosallad samt till efterrätt: Päron- fruktsallad. Köttgrytan blir mastig så då är det gott med lätt efterrätt.

 Burgundisk köttgryta 6 port.

ca 400 g grytbitar av nöt
ca 400 g grytbitar av gris
140 g bacon
ca 8-10 smålökar
2 morötter
ca 200 g färska champinjoner
2,5 dl rödvin
1,5 dl vatten + 1 st köttbuljongtärning
2-3 st vitlöksklyftor
0,5 dl tomatpuré
0,5 tsk svartpeppar
2 st lagerblad
1,5 tsk torkad timjan ( eller 2 msk färsk hackad timjan)
1,5 tsk salt

Sätt ugnen på mellan 155-175 grader.
Fräs bacon i bitar i en stekpanna. Lägg den sedan i en gryta. Bryn köttet i omgångar i baconfettet tills de fått fin färg på alla sidor och lägg de sedan i grytan. Skala och halvera smålöken och bryn de i fettet. Häll i grytan.
Skär champinjonerna i tjocka skivor och skala och skiva morötterna. Tillsätt de i grytan. Tillsätt vinet och vatten och i stekpannan. Smula i buljongtärningen och kryddorna och tomatpurén. Rör om och häll i grytan. Rör om och tillsätt lagerbladen. Sätt på locket och ställ i ugnen på nedersta falsen och ugnskoka ca 1½ timma.
Servera med god sallad och kokt potatis.

 Apelsin- avocadosallad 4 port.

½-1 kruka krispsallad
1 stor apelsin
1 avocado
ca ½ dl pinjenötter
sås:
1 msk olja
1 msk äpplecidervinäger
nypa salt
nypa svartpeppar

Skölj och riv salladen och lägg på en fat. Skala och dela apelsinen i skivor. Skala och skiva avocadon.
Lägg apelsin och avocadon på salladen. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna ( går bra utan rostning också). Blanda olja, äpplevinäger och krydda. Skeda över salladen och strö över pinjenötterna.

 Päron- fruktsallad 4 port

1 burk (415 g) päron
1 banan
1 apelsin
2 små kiwi
ca 200 g röda vindruvor
Marinad:
ca 1,5 dl lagg från päronen
0,5 tsk torkad mynta
1,5 msk flytande honung

Låt päronen rinna av och spar laggen till marinaden.
Skala och skiva bananen, apelsinen och kiwin. Dela vindruvorna och ta bort kärnorna. Skiva päronen i bitar. Lägg all frukt i en skål. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll över frukten. Låt marinera i kylskåpet ca 1 timme före servering. Servera lite vaniljglass till fruktslladen. 

Bonne canche!!!!!

Dagens: Amerikanska blåbärsplättar 2011-01-30

Lilla J kommer hem idag från London sent. Tänkte att hon varit på resande fot och kanske är hungrig när hon är hemma. Stekte Amerikanska blåbärsplättar och ställde i kylskåpet så att hon kan ta om hon är hungrig eller ställa de i frysen och ta när andan faller på. Receptet är från boken: Sill,ägg och nubbe av Eja Nilsson.

 Amerikanska blåbärsplättar ca 34 st.

2 ägg
4 dl mjölk
2,5 msk flytande margarin
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ca 2 dl stora blåbär

Vispa ihop ägg och mjölk med flytande margarin, salt och vaniljsocker. Sikta ihop vetemjöl och bakpulver och vispa ner i äggblandningen. Rör smeten slät och vänd i de halvtinade blåbären. Stek plättar av smeten. Jag fick ca 34 st men det beror på hur tjocka man vill ha.  

Bonne canche!!!!  

Dagens GP Två dagar 2011-01-29

Läste om koken Patrice Viazzo som får inspiration till sina maträtter från filmerna.
Jag hade hyrt filmen Julie&Julia och sedan hittade en bok på loppis som hette Skjuss in i ugnen! En bok om bröd av Inga Wallerius/text och Gunnevi Bonekamp/recept .
I boken finns 125 recept och någon hade gjort 64 av recepten och betygsätt de. Vissa hade fått små kommentarer t ex Frukostbröd fått fyra stjärnor samt: OBS! ingen god krydda! ( det skulle vara koriander i brödet). mm. Man kanske skulle göra så att nästa kokbok man köper  - göra alla recept så som i filmen och kanske betygsätta och kommentera de också. 
Patrice Viazzo hade gjort en rätt från filmen : Julie och Julias fläskfilé. Den såg väldigt god ut så de blir kanske nästa söndagsmiddag.



Ha det/
 p.s Det fanns också en intressant artikel om sötningsmedel t ex. Stevia. Spännande och följa om den godkänns av EU. Läs artikel !!!

Dagens bakning: Apelsinkaka upp och ner 2011-01-29

Köpte dagens Leva&Bo nr 4 och det var flera recept med upp och ner kakor. Eftersom hade några apelsiner över av saftkoket så fastnade att göra en Apelsinkaka upp och ner. Det fanns Bärkakor, Ananas, Äpple, Apelsin och Päron- och chokladkaka upp och ner. Alla såg väldigt goda ut. Grundsmeten var samma på alla. Ska nog pröva göra päron- och chokladkaka nästa gång. 

 Apelsinkaka upp och ner ca 8-10 bitar

Grundsmet:
3 ägg
1,5 dl socker
150 g margarin
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Smält margarinet och rör ner det i äggvispet. Sikta ner mjölet, bakpulver och vaniljsocker. Rör smeten slät.

1 sats grundsmet
1 apelsin
rivna skalet av 1 apelsin
2 msk socker
vatten
0,5 dl socker
margarin till formen

Sätt ugnen på 175 grader.
Gör grundsmeten.
Tvätta apelsinerna noga. Skiva den ena apelsinen. Lägg skivorna i en kastrull. Tillsätt 2 msk socker och häll på vatten så att det precis täcker apelsinerna. Låt koka på svag värme i ca 8 minuter.
Riv skalet av den andra apelsinen och tillsätt det i smeten.
Smöra noggrant en kakform 20-22 cm i diameter. Strö ut 0,5 dl socker i formens botten och lägg apelsinskivorna ovanpå sockret.
Häll över smeten och grädda i 175 grader i nedersta falsen i ca 40 minuter. Vänd upp kakan på ett fat när den svalnat något. Servera gärna kakan ljummen. Blev jättegod och saftig.

Bonne canche!!!! 

Dagens saft: Apelsinsaft 2011-01-29

Tog en tur till Tjörn och tittade hur livet var vid stugan. Allt var ok och åkte hem igen. Stannade vid Coop Bäckepool och köpte lite över 3 kg apelsiner. Det var ett tag sedan gjorde Apelsinsaft och nu är apelsiner som godast samt de var billiga bara 10 kronor /kg.

 Apelsinsaft 

1 kg apelsiner
6 dl socker
1 msk citronsyra
5 dl kokande vatten

Borsta apelsinerna i varmt vatten. Skala av (eller riv skalet ger mera smak) det gula i små strimlor med hjälp av potatisskalare. Lägg skal, socker och citronsyra i en bunke och häll på kokande vatten. Rör om då och då så att allt sockret löses. Låt svalna. Pressa saften ur apelsinerna. Blanda saften med den avsvalnade lagen. Sila. Fyll saften i rena (sköljda med Atamnon) flaskor. Förvara i kylen . Satsen kan flerdubblas. Blir ca 1,5 l färdig saft.
Jag tog 3 kg apelsiner +18 dl socker + ca 3 msk citronsyra + 1,5 l vatten.  

Bonne canche!!!!!

Dagens bakning: Apelsin- och mandelmuffins samt Hallongrottor 2011-01-27

Lilla J åkte till London och tänkte överraska henne med Hallongrottor (en av hennes älsklingskakor) samt hade köpt boken: Muffins av Susannah Blake och i den fanns recept : Apelsin- och mandelmuffins.

 Hallongrotta och Apelsin- och mandelmuffins

 Hallongrottor 20 st.

225 g margarin
1,5 dl socker
4,5 dl vetemjöl
1 dl Marsanpulver (för kokning)
1,5 tsk bakpulver
hallonsylt

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör margarin och socker pösigt. Blanda vetemjöl, Marsanpulver och bakpulver och tillsätt det. 
Ta upp degen på mjölat bakbord, rulla till två längder. Dela varje längd till 10 delar. Rulla till bollar och lägg i folieformar. Gör en grop i varje och lägg i en klick sylt. Grädda i 175 grader ca 20 minuter mitt i ugnen.

 Apelsin- och mandelmuffins 12 st.

2 ägg
90 g strösocker
rivet skal av en apelsin
80 g mald mandel
3 msk potatismjöl
ca 1 dl mandelspån
florsocker till garnering

Sätt ugnen på 170 garder. Ställ muffinsformar i plåtens fördjupningar.
Vispa ägg och socker i en skål ca 5 minuter med elvisp tills det är en tjock, ljus smet. Tillsätt apelsinskal, mald mandel och potatismjöl och rör om.
Skeda över smeten i pappersformar och strö mandelspån över. Grädda i 170 garder ca 20-22 minuter tills muffinsen rest sig och är gyllenbruna. Kontrollera att de är färdiga med en sticka.
Låt svalna och dofta över florsocker.
Dessa är gluten- och mjölkfria.  

Bonne canche!!!!!!

Dagens muffins: Matcha-te muffins 2011-01-25

Här kommer receptet med Matcha-te muffins. Blev jättegoda.

 Matcha-te muffins 18 st.

2 ägg
2 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
½ dl te ( ½ dl vatten + 1 tsk matcha-te)
100 g smält margarin

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker pösigt (ca 3 min med elvisp). Värm vatten och häll över matchapulvret i en kopp. Låt dra en stund.
Smält margarin. Blanda vetemjöl med bakpulver och kardemumma. Tillsätt detta växelvis med teet och margarinet. Blanda försiktigt till en jämn smet. Dela i muffinsformar. 
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Du kan göra en kaka av smeten. Grädda då i 175 grader ca 30 minuter. 
Servera gärna med frukt/bär och vispad grädde. 

Bonne canche!!!!!!!  

Vasastadens antikvariat 2011-01-25

Hittade Residensets kokbok i Vasastadens antikvariat och de hade tom rea så fick den kanoon billigt dvs för 40 riksdaler. Frågade efter böcker om Japan och Kina och ägaren berättade att han köpt in flera böcker om just Japan och Kina. Han ska lägg ut de i någongång i april och jag ska börja gå där regelbundet i slutet av mars så att jag inte missar de. Det är böcker om historia men också om hantverk samt träsnitt. De böcker vill jag inte missa!!!!!!!
Var i Eastern harmony och köpte japanskt Matcha te. Ska koka en kopp samt baka muffins. De blir nog konstig gröna men smaken blir nog bra. Lägger ut receptet senare.
  
Ha det!!!!!

Göteborg 2011-01-25

Kunde inte annat än skiva inlägg i GP idag. Läste Wallgrens blogg och han provoserade såpass att jag kände mig tvungen att skriva. Han tog upp Timo Räisänens hyllningslåt till Göteborg. Wallgren gjorde egen protestlåt. För mig dög det i huvudet upp pessimist och optimisst. Man ser det man vill de dvs. man kan se det positiva i Göteborg eller man kan de det negativa och gnälla över det. Wallgren pratar om blodspengar och en som svarat i GP hade skrivit om att Wallgren själv var ju med på båten som sponsrades så man ska inte kasta sten i glashuset eller.....
 p....egen port ......
Det finns orättvisor i Göteborg och världen men i stället för gnälla ska man agera dvs göra något åt saken istället och inte bara med ord. 
Ucsh och fy nu känner jag att jag gnäller men man får vara elak 5 minuter per dag har jag bestämmt. Resten av tiden ska man vara glad och nöjd som Baloo i Jungelboken."Var nöjd med allt som liver ger.." Wallgren kanske var också elak 5 minuter vem vet....
Jag försöker bli mera optimist och tror på att om jag är glad mår jag och min omgivning bättre. 
Hoppas ni sett P.S i GP om Optimissen&Passimissen där optimissen säger: "Äntligen vår! Vad jag njuter."
Pessimissen svarar:"Passa på! Om några veckor börjar det mörkna!." Man ser det man vill se... 

Nu ska jag göra mig ordning och åka till stan. Ska leta efter Residensets kokbok samt köpa lite japanskt grön te på Eastern harmony. Sedan ska jag baka muffins med grön te.

Ha det så gott!!!!!!

Dagens meny: Allt i ett-kycklin på plåt samt Ugnsstekta äpplen 2011-01-23

Fick tidningen Buffè och tyckte att Allt i ett-kyckling på plåt såg väldigt gott ut så tänkte pröva det. Ugnsstekta äpplen är ju aldrig fel så det blev som efterrätt.

  Allt i ett-kyckling 6 port.

6 st kycklingklubbor( om frysta tina de först)
ca 900 g potatis
½ vitlök
2 röda lökar
1 stor zucchini
1 stor paprika
ca 1 dl svarta oliver
1 msk torkad oregano
1 msk örtsalt
1 msk Herbes de Provence
2 msk olja
150 g fetaost
färsk oregano till garnering

Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i skivor. Dela vitlöken i klyftor men behåll skalet på. Skala och skär löken i klyftor. Dela, kärna ur och skär paprikan i klyftor. Skala och skiva zucchinin. Blanda potatis, grönsakerna och oliver i en skål. Häll över olja och örtsalt samt Herbes de Provence. Blanda väl. Häll detta i en långpanna.
Stek kycklingklubborna så att de får lite färg och lägg ovanpå potatis/grönsaker. Krydda kycklingen med oregano.
Ställ plåten i mitten av ugnen i 225 grader ca 35-40 minuter. Kontrollera att klar köttsaft sipprar ut när du skär i tjockaste delen av kycklingklubban. Smula över fetaost och garnera med oreganoblad.

  Ugnsstekat äpplen 4 port.

4 äpplen
40 g margarin
1 msk lönnsirap
lite kanel
0,25 dl vatten/portionsform
Sås:
1 burk vaniljvisp
0,5 dl Non Stop

Sätt ugnen på 200 grader.
Tvätta äpplen och tag ur kärnhuset med äpplepipa. Sätt äpplen i var sin smord portionsform. Dela margarinet i hålen i varje äpple. Droppa lönnsirapen över och strö på lite kanel. Tillsätt vatten i formarna.
Stek i 200 grader i nedersta falsen ca 30-40 minuter (tills äpplen är mjuka). Ös äpplen med vätskan.
Krossa Non Stop i plastpåse mellan handuk. Vispa vaniljvisp och blanda i Non Stop.
Servera äpplen med vaniljvisp. 

Bonne canche!!!!!! 

Leila Lindholms rocky road 2011-01-17

Lilla J var ledig och vi träffades efter jag tränat. Åkte och handlade mat samt hon hade sett recept på Leila Lindholms rocky road och ville pröva. Vi gjorde ca ½ portion av originalreceptet. 

 Leila Lindholms Rocky road

100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
ca 300 g marabou choklad
1 påse dumlekola
ca 1,5 näve marshmallows
1 dl salt jordnötter
ca 1,5 dl pistagenötter

Smält chokladen på svag värme i vattenbad. Bland samtliga ingredienser. Fyll smeten i en form klädd med bakplåtspapper och låt stelna i kylskåpet.
När kakan har stelnat skär upp den i bitar.

Smaklig spis!!!

Lilla Molly



Lilla Molly har matallergi och det är svårt att veta mot vad. Vi köpte mat från vetrinären som skulle passa till henne. Plötsligt fick hon för sig att inte äta det. En tur till Blå stjärnan och köpte en ny sort. Tur att de har garanti så att man kan lämna tillbaka påsen om katten vägrar äta maten. Vilket hände. Ny får vi ta en ny tur till Blå stjärna och hoppas på att garantin verkligen gäller så att vi kan pröva en anna fabrikat allergimat. Stackars liten. Det är så synd om henne. Hon är så gooooo katt. Måste fixa detta denna veckan eftersom vi ska vara kattvakter snart för Lilla J ska med en kompis till London.

Ska passa på att "göra reklam" för Passion för mat. Den ska vara på Eriksbergshallen 25-27 februari. Har försökt få någon med mig men.... alla delar inte min passion för mat....

Ha det!!!!  

Helgens meny: Fiskgratäng och glass au four 2011-01-16

Var sugen på fisk och gjorde Fiskgratäng och till efterrätt Glass au four. Fiskgratängen : två fiskblock, gjorde vanlig vit sås med dill, ca 200 g räkor och potatismos med ägg. Inne i ugnen 225 grader ca 10-15 minuter så att potatismosen fick färg. Till glass au four bakade jag vanlig enkel sockerkaka, delade den och tog ½ liter glass mellan, 3 st äggvitor + 6 msk socker vispas hårt och över sockerkakan. Inne i ugnen 250 grader ca par minuter tills marängen fått färg.

  Fiskgratäng 5-6 port.


  Glass au four 5-6 port.

Bonne canche!!!!!!!

Dagens meny: Baconlindad fläskfilé med persiljeslungade morötter 2011-01-09

Prövade ännu ett recept från Residensets kokbok och det blev: Baconlindad fläskfilé med persiljeslungade morötter, kokt potatis, bearnaisésås samt till efterrätt: Apelsinsoppa med glass. Efterrätt med massor av goda vitaminer. Apelsinsoppa är mitt egen recept.

 Baconlindad fläskfilé med persiljeslungade morötter 4 port

ca 600 g fläskfilé
1 paket skivad bacon
2 msk finhackad gul lök
2 msk ströbröd
3 msk hackade hasselnötter
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
margarin till stekning
Morötter:
ca 300 g späda morötter
1 msk hackad persilja
2 msk margarin och lite salt

Putsa fläskfilén och skär den i ca 3-4 cm tjocka bitar.
Kör hasselnötter, ströbröd, hackad lök och kryddorna i mixer.
Linda en halv skiva bacon runt varje fläskfilébit och doppa skärytan på filén i ströbrödsblandningen.
Stek gyllenbruna ca 5 minuter /sida.
Tvätta och skala morötterna och koka dem i lätt saltat vatten ca 5 minuter. Låt dem rinna av.
Smält maragrinet försiktigt så att det inte bryns och vänd ner persilja och morötter. Smaka av med salt.
Servera fläskfilén med kokt potatis, morötter och någon god sås.
Jag gjorde bearnaisésås till.

  Apelsinsoppa 5-6 port.

1 liter apelsinjuice
0,75 dl sötningsmedel(eller socker)
2 msk potatismjöl
2 st apelsiner

Blanda juice med sötningsmedel(socker) och potatismjöl i en kastrull. Värm upp och vispa hela tiden tills soppan tjocknar och börjar bubbla. Den bränns väldigt lätt. Ta kastrullen från plattan.
Skala och dela apelsiner och lägg i en serveringsskål. Häll soppan över och låt svalna.
Servera med (sockerfri) glass eller vispgrädde.
Jag har gjort tidigare soppan med 2 apelsiner + 1 st päron + 1 st äpple + 2 bananer + 2 kiwi och den blev jättegod. När soppan är ljummen är det gott med liten klick glass i som smälter lite.

Bonne canche!!!!!!

Dator 2011-01-08

Drack gravkaffe/te i förrgår för gammla datorn och köpte en ny idag. Vilken skillnad. Den gammla datorn var 8 år och lät som en traktor och var hur seg som helst. Den nya hörs knappt och är mycke mycke snabbare. Installarade det mesta själv öhm... men vissa saker fick Lilla J hjälpa till . Hon är duktig med datorer ( som nästan alla dagens ungdomar är). Tänker ibland att jag gick min första datakurs 1969 och tänkte då att det här med datorer är framtiden. Tänk om jag hade fortsatt då med datorer .... kanske man hade varit förmögen idag. Förstått kanske mera men tycker att jag hänger med rätt så hyffsad ändå. 
Fick mail från Tai Ji Quan fröken Gudrun att vi ska börja nästa tisadag med träningen. HÄRLIGT!!!!!!!!
Jag måste också börja träna på Kristinedahl igen på måndag. Man mår mycket bättre när man rör på sina lurviga fötter och kropp.
Ha det!!!! 

Dagens meny: kokt potatis, köttfärslimpa med ägg samt apelsin -löksallad 2011-01-08

Tänkte göra riktig retrorätt: köttfärslimpa fylld med ägg. Den var i modet på 60-talet.

    Köttfärslimpa fylld med ägg 5 port

1 dl ströbröd
2 dl vatten eller matgrädde
1 st lök
lite margarin för stekning
500 g bland- eller nötfärs
1 tsk salt
0,5 tsk malen kryddpeppar
1 st ägg
Fyllning: 4 st hårdkokta ägg

Sätt ugnen på 175 grader.
Koka äggen till fyllning.
Blanda ströbröd med vatten/grädde och låt svälla ca 10 minuter.
Skala, hacka och bryn löken med lite margarin i en stekpanna.
Rör alla ingredienser i ströbrödet. Olja ett ark bakplåtspapper och forma smeten till en rektangulär ca 30 cm lång platta. Skala äggen och placera på längden mitt på köttfärssmeten. Lyft kanterna över äggen och forma med våta händer till en avlång limpa. Lyft pappret med limpan och ställ i en avlång bröform. Strö lite ströbröd över.
Grädda i 175 grader ca en timme.
Servera med kokt potatis och ljus sås och sallad.

 Apelsin -löksallad 4-5 port

2 st stora apelsiner
1 st lök
dressing:
6 msk solrosolja
2 msk olivolja smaksatt med chili och vitlök
2 msk honung
2 msk vitvinsäger
1 krm salt
liten nypa svartpeppar
 
Skala och skiva apelsiner. Skala och hacka löken. Lägg apelsinskivorna på en fat och strö över löken.
Blanda alla ingredienser till dressing och skeda över salladen. (tog inte allt utan det blev lite dressing över).
Jätte enkel men ack så god sallad!!!

Bonne canche!!!!!!

Dagens bakning: Ingers banankaka 2011-01-07

Hade ett par bananer som höll bli övermogna så tänkte göra en banankaka. Hittade bra recept av Inger Lund. Har gjort den någon gång tidigare och kan garantera att den är god.

    Ingers banankaka 32 bitar

100 g smält margarin
2 bananer väl mogna
100 g mörk cholkad
4 ägg
220 g strösocker
150 g vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Garnering: kakao
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Klä en form ca 23 x 30 cm med bakplåtsapper.
Smält margarinet och låt svalna.
Mosa bananerna med gaffel. Hacka chokladen.
Vispa ägg och socker tills det är vit och pösigt ( minst ca 3-4 minuter med elvisp)
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Häll blandningen växelvis med margarinet i äggsmeten. 
Blanda även i banan och choklad. Häll smeten i formen och jämna ut den.
Grädda kakan i 200 grader längst ner i ugnen ca 25-30 minuter. Sikta över kakao när kakan kallnat. Om du ska frysa kakan sikta kakaon på efter upptining.
Mums alibaba...

Tog en kopp grön te samt bit banankaka samt wienerstänger.


Bonne canche!!!!!!

Dagens bakning: Wienerstänger och Kardemummakaka 2011-01-06

En kompis skulle komma och hjälpa oss med vår dator idag. Datorn är kaputt och man får nog dricka gravöl snart. Istället för gravöl blev det kaffe/te och Wienerstänger och Kardemummakaka. Receptet till Wienerstänger är från en gammal Ica-kurir och Kardemummakaka är klassiskt sockerkaka med smaksätt av kardemumma.

 Wienerstänger ca 60 st.

250 g margarin
1,5 dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornssalt
Fyllning: 3-4 msk hallonsylt
Glasyr: 2 dl florsocker
1,5-2 msk vatten

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör margarinet och socker. Tillsätt äggen, ett i taget, och mjölet blandat med hjorthornssaltet. Arbeta ihop till en deg.
Dela degen i fyra delar. Forma till ca 40 cm långa längder. Lägg dem på bakpappersklädd plåt.
Gör en fördjupning i mitten på varje längd och fyll med sylt.
Grädda mitt i 200 grader ca 15 minuter.
Rör samman florsocker och vatten till en glasyr och bred den på de varma längderna. Skär längderna på snedden i ca 2 cm breda bitar.
Tog hallonsylt på tryckburk och den flöt ut. Man skulle behöva ha mera fastare sylt. Gjorde lite för ytlig skåra för det hjälpte till att sylten flöt ut. 
Smakar riktigt goda!!!

 Kardemummakaka

2 ägg
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
50 g smält margarin
1 msk malen kardemumma

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält margarin och låt den svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma.Blanda omväxlande mjölblandning och mjölk med äggsmeten och sist det smälta margarinet.
Grädda kakan i en smord och bröad kakform i 175 grader ca 40-45 minuter.
Man kan smaksätt med rivet citronskal/apelsinskal eller vaniljsocker. 
God och satig kaka!!!

Bonne canche!!!!!


Dagens bakning: Kardemummakakor 2011-01-05

Min jakt på perfecta kardemummakakor går vidare.

 Kardemummakakor 20 st.

100 g margarin
50 g socker
100 g vetemjöl
100 g potatismjöl
1 tsk kardemumma

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör margarin och socker poröst. Blanda vetemjöl med potatismjöl och kardemumma och rör ihop degen.
Dela degen i 20 delar och rulla till små bollar. Grädda på bakplåtspappersklädd plåt i 175 grader mitt i ugnen ca 12-15 minuter. Blev goda men jakten går vidare. 


Jag tycker att det är väldigt konstigt att det finns inga små kardemummakaka recept. Det finns kardemummakaka men som sockerkaka men inga småkakor. Har letat bland mina kokböcker och på nätet men......Har tittat på olika affärer efter kardemummakakor men hittar inga....     
Här är bild på mina kokböcker.Har gallrat men ändå får de inte plats på bokhyllan..... 







Ha det!!!!!

Dagens soppa: Ärtsoppa 2011-01-04

La ärterna i vatten över natten och kokade soppa idag.

 Ärtsoppa 5 port

500 g gröna ärter
2 l vatten
2 buljongtärningar
ca 300 g rökt bog
mejram
timjan
salt

Blötlägg ärterna i 2 l vatten över natten. Låt koka ca 1 timme, skumma av.
Tillsätt buljongtärningar. Skär bogen i små tärningar och lägg i. Ev. behövs det mer vatten. Låt koka ca 30 min till och smaka av och tillsätt ev.mer salt och lite mejram och timjan. 
Soppan blev jättegod.

Bonne canche!!!

Dagens: Grönskassoppa á la Knektafröken 2011-01-03

Var så sugen på grönsakssoppan igen och hade kvar grönsaker så som sagt och gjort. Hade också köpt en bit rökt bog för ärtsoppan och tog en bit av den och la i grönsakssoppan i små bitar. Blev jätte gott. jag älskar soppor.

 Grönsakssoppa á la Knektafröken med rökt bog

La också gröna ärter i vatten över natten. Ska göra hemmagjord ärtsoppa i morgon. I Finland använder vi gröna ärter i ärtsoppan och här i Sverige andvänds gula.

Ha det/


Dagens meny: Knektafrökens delikatessoppa och amerikanska blåbärsplättar 2011-01-01

När jag var i Mölnlycke och hälsade på min kompis M så blev jag bjuden på Knektafrökens delikatessoppa. Den var jättegod och fick receptet. Har varit sugen på att göra den men har inte haft tillfälle tidigare. Receptet + andra goda recept finns i Residensets kokbok Mat från väst till vardag och fest. 

 Knektafrökens delikatessoppa 4-6 port

ca 150 g kålrot
5 morötter
2 gula lökar
½ purjolök
3 palsternackor
1 jordärtskocka ( tog istället 4 st kronärtskockahjärtan )
5 potatisar
1,5 l grönsaksbuljong
1dl créme fraiche ( tog smetana)
1 krm cayennepeppar
1 krm citronpeppar

Skala, skölj och hacka rotsakerna grovt. Hacka lökarna och fräs dem i smör tillsammans med rotsakshacket.
Häll buljongen över och rör om. Låt koka i ca 25 minuter tills allt blir riktigt mjukt.
Mixa till en slet puré. Späd med buljongen till lagom konsistens.(tog ca 9 dl buljong).
Smaka av med lite créme fraiche, kryddor och ev lite salt. Servera rykande hett med klick av créme fraiche (smetana), nybakad bröd och riktigt smör.(+ost).

 Amerikanska blåbärsplättar ( recept 2010-07) hittade färska blåbär och kunde inte motstå.

Bonne canche!!!!!!!

Dagens meny: Ryggbiff, klyftpotatis,béarnaisesås, äpplekaka med kardemumma 2010-12-31

Årets sista måltid när Stora J fick bestämma: biff, klyftpotatis, béarnaisesås och svartvinbärsgéle. Till efterrätt: äpplekaka med kardemumma och vaniljvisp. Bakade också pomeransbiscotti.

 Äpplekaka med kardemumma

1 ägg
1,5 dl socker
1 dl grädde
1 dl flytande margarin
2 tsk kardemumma
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3-4 st äpple
2 tsk citronsaft
2-3 msk socker

Sätt på ugnen 200 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt grädde, margarin, kardemumma och vetemjöl blandat med bakpulver. Rör försiktigt till en jämn smet.
Skala, kärna ur och skiva äpplen. Blanda citronsaft och socker och blanda i äppleskivorna. Rör om. 
Häll smeten i en smord och bröad pajform. Tryck i äppleskivorna.
Grädda i  200 grader i nedersta falsen ca 30 minuter.
Servera ljummen med vaniljvisp.

 Pomeransbiscotti (Biscotti di Prato)ca 50 st.
Biscotti di Prato är italienska mandelskorpor. Men smaksatt med pomerans passar de utmärkt på julens kakbord men kan naturligtvis också doppas i vin som i ursprungslandet. 

200 g mandel
100 g margarin
3 ägg
2,5 dl strösocker
1-2 tsk malen pomerans
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
6,5 dl vetemjö
1 msk Amaretto(kan uteslutas)
Pensling:1 ägg, 1 tsk socker, 1 msk vatten

Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka mandeln grovt. Smält margarinet och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt det avsvalnade margarinet och rör om. Tillsätt Amaretto. Blanda samman pomerans, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en bunke. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med mandelhacket. Arbeta samman till en lös deg på mjölat bord och dela i 4 lika stora delar. Forma till avlånga rullar lika långa som plåten. Platta till något.
Pensla med ägg blandad med socker och vatten.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 20- 25 minuter. Ta ut och skär i sneda bitar. Ställ på högerkant och torka ytterligare ca 1 timme i 75 gradig varm ugn. Låt gärna skorporna stå kvar med ugnsluckan på glänt så att de torkar helt. Förvara i tättslutande burk.
Hittade receptet i en urgammal Femina och la till Amaretto. 

Bonne canche!!!!!

God fortsättning på året 2011!!!!!!!!!

 Go fortsättning på året !!!!!!!

Hoppas alla får en riktigt bra år!!!!!!

Ha det!!!!


RSS 2.0