Dagens funderingar 2011-02-28

Ledig idag hurraaaa... Behöver rensa mitt arbetsrum och tog lite semester .

Det blir ingen ordning med maten när Lilla J och svärmor inte äter hos oss på helgen. Lördags blev det tur till Ullared och maten inmundigades i deras nya restaurang: Stora J åt kött och Lilla J och jag tog kycklingspett. Båda var riktigt goda. Blev glad överraskad av att maten var så god. Söndags var det tur till sjukhuset och sedan köptpizza. Hade tänkt göra hempizza men eftersom det blev bara jag och Stora J så... han gillar pizzan från lokala pizzerian mer än min hemmapizza så .....Har nu skinka, riven ost mm och funderar göra stor paj av det hela. Får se vad det blir.

Läste i Två dagar : Listan recept som kan förbättra medborgarnas hälsa i den offentliga miljön: 1 Utomhusgym i stans parker (vanligt i Kina, Spanien och Angered). Crossmaskiner, sit up trainers, headstand racks mm. Kanoooon bra idéeeeee.!!!! Det stöder vi. Tänk detta i Slottsskogen, Trädgårdsföreningen, Botaniska... 
Längtar till maj så man kan åtminståne träna Tai Ji Quan ute i Trädgårdsföreningen och Botaniska.

Var på biblioteket och såg på nyaböckerhyllan: Baka med barn av Camilla Pérez & Lisa Flodin. Lånade den och var tvungen att pröva Banankaka. Blev jättegod.

    Banankaka

2 ägg
2 dl mörkt muscovadosocker (hade inte muscovado utan tog rörsocker) 
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
100 g mörk choklad
2 bananer, väl mogna
½ dl mjölk
½ dl solrosolja/rapsolja
½ dl kokos till formen
florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker till en pösigt smet.
Blanda vetemjöl med bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och kanel och sikta ner i äggsmeten. Blanda försigtigt ihop. Riv chokladen och häll i smeten. Rör om. Mosa bananerna med en gaffel och lägg i smeten. Blanda försiktigt.
Häll i mjölken och oljan och rör ihop. Smörj och bröa en form med löstagbara kanter med kokos. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader ca 40 minuter. Pröva med en sticka att kakan är färdig.
Låt svalna och pudra med florsocker före servering. En liten klick glass eller grädde är gott till. 

Bonne canche!!!!!!

Dagens meny: Klyftpotatis, fläskkotlett á la Medelhavet och Kesopudding samt Tjinuskitårta från Ryssland till kaffet 2011-02-20.

Hela lördagen gick att snurra runt samt söndagen blev inte bättre. Först städade vi hemma sedan hos svärmodern och hälsade på henne på sjukhuset sedan hem laga mat mm. Svärmor halkade och slog armbogen så illa så att de ska operera ev protes dit. Tänkte ändå laga gott fast det bara var jag och Stora J. Lilla J jobbade söndagen samt skulle äta senare med en kompis. Gjorde Fläskotletter á la Medelhavet, klyftpotatis, Kesopudding och Tjinuskitårta från Ryssland till kaffet. 

 Fläskkotlett á la Medelhavet 4 port.

4 st fläskkotletter utan ben ( eller 600 g fläskfilé skurna i tunna skivor)
2 st äpple
10 st soltorkade tomater
1 st röd lök
200 g Créme Bonjour soltorkad tomat
1 dl vatten
nypa paprikapulver
margarin för stekning

Sätt ugnen på 175 grader.
Putsa köttet. Stek skivorna på båda sidorna i en stekpanna. När de är färdiga lyft dem i en ugnsform. 
Skala och dela äpplen i småbitar, klipp tomaterna i småbitar och skala och hacka löken.
Ta lite margarin i en stekpanna (skölj efter köttet) och häll i äpplen, tomater och löken. Stek en stund och tillsätt i Créme Bonjour, vatten och paprikapulver. Låt puttra en stund. Häll sedan över köttbitarna.
Ställ i 175 grader ca 15 minuter. Stäng av ugnen och täck med folie och låt stå kvar i ugnen ca 5-10 minuter.
Servera med klyftpotatis och sallad/grönt (jag hade lite mungoböngroddar och gurka).


  Kesopudding 4 port.

200 g Keso
125 g Kesella
1 dl matgrädde
2 msk vetemjöl
2 ägg
½ dl farinsocker ( eller vanligt strösocker)
1 msk vaniljsocker
2 tsk riven skal av citron
Servering: frysta bär och florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda Keso, Kesella, matgrädde och vetemjöl.
Vispa äggen med socker lätt och blanda i smeten. Tillsätt citronskalet.
Smöra in en ca 22 cm diameter ugnsform eller två st folieformar á 5 dl.(fryser in, tar fram när det behövs, 1 räcker som efterrätt till två pers.).
Häll i smeten och grädda i 175 grader ca 40 minuter eller när puddingen har stelnat och kanterna blivit bruna.
Servera puddingen varm med lättfrysta bär och strö över florsocker strax före serveringen. 

  Tjinuskitårta från Ryssland 16 småbitar

Botten:
300 g mandelmassa
3 st äggvitor
Kräm:
3 dl vispgrädde
1,75 dl socker
1 dl sirap
2 msk margarin
1 msk vaniljsocker
Garnering:
flagad mandel

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg bakplåtspapper på en plåt och rita upp 2 st fyrkanter ca 18x18 cm. Smörj dessa fyrkanter.
Riv mandelmassan grovt på rivjärnet. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda med mandelmassan. Bred ut jämnt i fyrkanterna på plåten. Grädda i 175 grader ca 10 minuter. Låt kallna.
Blanda grädde, socker och sirap i en lastrull. Låt koka på medelvarm platta 20-30 minuter och rör hela tiden.
Rör ner margarinet och låt krämen svalna ordentligt. Blanda i vaniljsocker.
Lägg ihop tårtan med tjinuskikräm mellan och ovanpå bottnarna. Garnera med flagad mandel. Låt stelna i kylen.
Tårtan är rätt sött men man behöver bara ta en liten bit.

Bonne canche!!!!

P.S fick mail från Japan att tygerna är på väg!!!Hurraaaaaa!!!!!

Dagens meny: Hamburgare och Ugnspäron med hallon och vit choklad 2011-02-19

Lilla J var ledig och vi planerade en hel dag ute i olika affärer mm. Åkte till Redningsborg i Näset och New Yorker vid Frölunda torg, fikade och fortsatte till Media Markt, Emmaus i Hisingen, Net On Net mm. Lilla J skulle på 80-tals fest och letade efter passande kläder och Stora J ville köpa högtalare till plattTv:n.
Hemma snabbt steka biffar och göra ordning varsin hamburgare. Efterrätten: Ugnspäron med hallon och vit choklad blev också snabbt gjort. 

 Ugnspäron med hallon och vit choklad 3 port.

6 st päronhalvor (från burk)
ca 3 dl frysta hallon
100-155 g vit choklad

Sätt ugnen på 225 grader. Låt hallonen tina något ( eller kör ca en minut i mikron) och låt päronen rinna av.
Lägg 2 st. päronhalvor i varje portionsskål och fördela hallonen på päronen. Bryt chokladen och fördela över i skålarna och ställ de rätt högt in i ugnen. Det tar inte lång stund när de är färdiga, chokladen ska bara få lite färg.

Bonne canche!!!!

 


Dagens meny: Potatismos, korvsås, sallad med fetaost och hallonmousse 2011-02-13

Dagens meny blev enkel: Potatismos, korvsås och sallad. Efterrätt blev: Hallonmousse.
Jag bet konstigt i måndags när jag åt musli. Fick lite ont i en tand men det blev lite svullen på ena kinden och i torsdagskväll hade jag ordentligt ond. Fick ingen tid till min tandläkare så var tvungen att gå till akuttandvården. Tanden var kass och de tog bort den. Har fortvarande ont och kinden är svullen än. Orkade inte tänka något avancerat utan det blev enkelt men ändå gott.

 Korvsås 6 port.

10 st varmkorvar
3 st chorizo
1 röd lök
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
3-3,5 dl matlagningsgrädde
2 tsk tomatpuré
ca ½ dl hackad gräslök

Skiva korvar och skala och hacka löken.
Lägg margarinet i en kastrull och fräs löken en stund. Tillsätt korvarna och låt fräsa en stund.
Strö över vetemjölet och blanda. Häll i vatten och låt koka upp. Tillsätt grädde, tomatpuré och gräslöken. Rör om och låt koka upp.
Servera med potatismos och sallad.

 Sallad med fetaost 6 port.

1 påse medelhavsblandning sallad
½ gurka
15 st. små körsbärstomater
150 g fetaost  

sås:
2 tsk Dijonsenap
2 krm Herbes de Provence
½ tsk Herbamare örtsalt
2 tsk farinsocker
1 msk äpplecidervinäger
2 msk vatten
3 msk olja

Blanda samman ingredienserna till såsen. Skaka den väl. Häll ½ av den strax före servering över grönsakerna. Jag tar ca ½ av såsen eftersom jag vill inte dränka salladen med sås.

 Hallonmousse 4-6 port.

400 g frysta hallon
½ dl socker
1 äggvita
2 dl vispgrädde
2 msk cocos

garnering: chokladströssel
                cocos

Häll hallonen i en kastrull med socker. Värm upp tills hallonen och sockret har smält. Låt koka upp, täck med lock och låt små koka på svag värme ca 2-3 minuter. Låt svalna helt.
Vispa upp äggvitan till hårt skum.
Vispa grädden och rör i cocos.
Blanda vitan med grädde och kall hallonblandning och rör till en smet.
Dela i glas eller efterrättsskålar. Dekorera med chokladströssel och cocos. Låt stå i kylskåpet före servering. 

Bonne canche!!!

Tyger och tyger...2011-02-10

S och hennes son kom hem till mig idag och hjälpte mig att göra en beställning av tyger från Japan. Helt underbart. S:s lille son är så gooo. Han är så nyfiken och frågar mycket och är så kramgooo... Man vill bara stoppa honom i fickan.
S syr också och hoppas hon hinner sy eftersom hon ska vara med på marknad i Haga vid påsk. Jag måste sätta i gång också fast jag ska inte vara med på marknaden kanske till jul??? Fick några tygbitar av S som är så fina. Vissa har blivit över när man har sytt kimono.

 Tyger som jag fick från S.

Lägger ut bild på några tyger som jag beställt från Japan:

      

Är de inte fina. Ska försöka sy lite olika saker av de.

Bakade tredje Apelsinkakan upp och ner. Den blev lika fin som de andra och lika god.



Ha det!!! 

Dagens meny: Lätt skinkfrestelse och Äpple- marängpaj 2011-02-06

Lätt mat för alla idag så det blev: Lätt skinkfrestelse men smarrigare efterrätt:  Äpple- marängpaj med vaniljvisp.

 Lätt skinkfrestelse 6 port.

ca 800 g potatis
2 st rätt stora morötter
ca 100 g rotselleri
1 stor lök
1 tsk Herbamare örtsalt
4 msk vetemjöl
360 g färdig strimlad rökt skinka
4 dl mjölk
lite ströbröd

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala rotfrukterna. Riv potatis, morötter och selleri grovt. Hacka löken och blanda med rotfrukterna.
Häll häften på botten i en smord ugnsform. Strö över skinkan och sist resten av rotfukterna.
Blanda mjölk, vetemjöl och Herbamare. Häll över. Strö på lite ströbröd.
Grädda i 175 grader på nedersta falsen i ca 60-70 minuter eller tills rotfrukterna är färdiga.
Servera med gurka och paprika eller smögåsgurka och tomatskivor.

 Äpple- marängpaj ca 8-10 port.

Botten: 
100 g rumsvarmt margarin
1 dl socker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 dl vatten
1 dl socker
1 st. kanelstång
saften av ½ citron
1,5 kg lite syrliga äpple

Maräng:
4 äggvitor
1 dl socker

Sätt ugnen på 200 grader.
Botten: Vispa margarinet och socker pösigt. Tillsätt ägget och vispa. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl och bakpulver och rör i smeten. Tryck degen med mjölade händer i pajformen ( 26 cm diameter) botten och kanter. Nagga.
Fyllning: Koka upp vatten, socker och kanelstång i en vid kastrull. Ta bort från plattan och blanda i citronsaften. 
Skala och ta bort kärnhusen från äpplen. Skiva till ca ½ cm tjocka skivor och lägg i kastrullen. Låt koka på rätt hög värme ca 10 -15 minuter och rör så att det nästan blir mos av de. Låt svalna.
Häll äpplena på botten och grädda i 200 grader ca 20 minuter på nedersta falsen.
Maräng: Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret lite i taget och vispa. 
Spritsa marängen över äpplen och grädda ytterligare ca 6-8 minuter tills marängen fått färg. Låt svalna. 
Servera med vaniljvisp. 
Jättegod utan vaniljvisp också.

Bonne canche!!!!!   

Dagens bakning: Apelsinkaka upp och ner 2011-01-03

Apelsinkakan upp och ner är så god. (Receptet se 2011-01-29). Tänkte ta med den till jobbet imorgon. Får se vad de tycker om det.

 Apelsinkaka upp och ner

Har tänkt till vad vi ska ha till mat på söndag och gjort shoppinglistan. Vi brukar åka och handla på torsdagkvällar och det bli så idag också. Lilla J jobbar till 18.00 och vi hämtar henne och åker till affären. Lilla J ska på lördag till frissan och efter det tänkte vi åka till Ikea och se vad de har för nytt. Ev. tänkte vi äta där också.

Ha det/
 

Dagens soppa: Morotssoppa 2011-02-01

Hade en påse morötter och gjorde en Morotssoppa. Blev riktig krämig och god.

 Morotssoppa 2 port.

ca 300 g morötter
2 små potatisar
½ röd lök
lite olja
0,5 tsk timjan (om du har färsk ta då 1-1,5 tsk )
6 dl vatten
1,5 grönsaksbuljongtärning
1 dl mjölk
Herbamare örtsalt

Skala och skiva morötter, skala och dela potatisen samt skala och hacka löken. Värm oljan i en kastrull och häll i morötter, potatis, lök och timjan. Fräs en stund. Häll i vatten och smula i buljongtärningar och låt koka ca 20 - 25 minuter. Mixa grönsakerna med vätskan och häll i mjölken. Låt koka upp och krydda med Herbamare örtsalt.
Servera med en klick créme fraiche eller smetana.

Bonne canche!!! 

RSS 2.0