Gott Nytt År !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Önskar er alla riktigt Gott Nytt År!!!!


Dagens bakning: Sockerkaka med Baileys samt Nöttårta 2011-12-28

I kväll ska U&C komma hem till oss och bakade Sockerkaka med Baileys ( se receptet 2011-07-23) samt Nöttårta (se receptet 2011-06-15). Blev riktigt goda båda två. 

  Sockerkaka med Baileys

  Nöttårta 

GOTT!!!!!!

Régalez-vous!!!!!!!

Landet: 2011-12-27

Åkte till landet med handtag mm till nya dörren. Allt var som vanligt men .. vissa lökar som jag satte i jorden i höstas har börjat sticka ut. Hoppas de får vara i fred av rådjuren.

  mitten med lite grönt som sticker upp....

  nya dörren fick nya handtag...måste måla listerna sedan när vädret tillåter...samt köpa ett nytt lås...

   nästa vår/sommar projekt: ny staget runt altanen, den gamla är så rutten...

  annars ser det fint ut mot havet....

  stendrösen har hållit sig på plats...

Ha det/

Julens marsipan 2011-12-26

har inte hunnit göra fädigt marsipanfigurerna innan men idag...Stora J och Lilla J älskar marsipan så detta ska göras till jul och påsk..(jag äter inte marsipan..)köpte 1 kg Odense marsipan och färgade och gjorde figurer..julens skörd.....

 grisarna iår blev rätt så lyckade...

   

  nya tomtar....

      och allt ska doppas i mörk choklad.......

Ha det/

Dagens meny: kyckling, viltris, currysås, rårivna morötter med apelsin samt glass med björnbär 2011-12-26

Brukar göra kyckling till annandag jul och bjöd den med viltris, rårivna morötter med apelsin samt till efterrätt glass med björnbär. Lätt och gott!!!

 kyckling, viltris, rårivna morötter med apelsin samt svartvinbärsgelé
 
  vaniljglass med björnbär

Régales-vous!!!!!!!!

Paus i julmaten 2011-12-25

Nu är det "julmaten" över. Två dagar brukar vi ha julmat men sedan....

Gjorde Jannsons frestelse, kålrotslåda ( se recepten 2010-12-04) samt rödbetssallad: 2 st äpple, 1 röd lök, ca 2 st inlagda rödbetor, 2 dl vispgrädde, 1 msk vätska från rödbetorna :hacka äpplen, löken och rödbetorna i små bitar.Vispa grädden och blanda i 1 msk vätska från rödbetorna. Blanda allt. Lilla Js favorit!!!!
Resten köpta grejer:skinka, köttbullar (måste vara Mamma Scans vid jul), prinskorvar, julkorv, lax, skaldjurspaté, rökt makrill, vörtbröd, potatis, julmust. Efterrätt: Pepparkaksparfait. 

 
Bakade till jul mjuk pepparkaka med nya formar från Finland. Receptet är: Håkans mjuka pepparkaka (se 2011-11-29) och fick en stor snöstjärna samt 6 st små snöstjärnor av receptet. 

   
Garnerade med philadelphiaost+lite florsocker+ vaniljsocker och apelsinskal. 
 

  Gammeldags julknäcke

Brukar köpa Leva&Bo och i nr 50/2011 hittade jag ett recept Gammeldags julknäcke blir ca 10 st.

25 g färsk jäst
2,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
3 dl rågmjöl
1 tsk hel kummin ( älskar kummin så jag tog 1 msk kummin)
1 tsk salt

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölsorterna, kummin och salt.
Smula ner jästen i en annan bunke. Värm mjölken till ca 37 grader. Slå mjölken över jästen och rör om tills den har löst upp sig. Blanda sedan i mjölblandningen under omrörning i degvätskan. Arbeta degen slät på mjölad bänk och rulla sedan en lång längd av degen. Dela degen i 10 stycken jämna biatr. (Brukar väga degen -dela med 10). Forma bitarna till små bullar. Låt sedan bullarna jäsa i ca 25 minuter under en handduk.
När jäsningen är klar kavla ut bullarna till små kakaor med ca 10 cm diameter. Ta sedan tex ett litet glas och stansa ut ett hål i mitten på brödet. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och grädda sedan brödet tills det är välgräddat, ca 15 minuter.

Vet ej vad jag gjorde fel men det blev inte knäckbröd utan som små brödkakor. Smaken är riktigt god men som sagt det blev inte knäckebröd. Ska göra en sats till eftersom har ätit upp brödet.


 Pepparkaksparfait med lingonsylt och kanel. (använde mina snöstjärnaformar)

Funderade vad som jag skulle göra som efterrätt till julen. Hittade ett recept från SantaMaria: Lingonparfait med kanel och nejlika. Gjorde om receptet lite så kallar min efterrätt Pepparkakasparfait med lingon och kanel.

 Pepparkaksparfait med lingon och kanel ( ca 10 portioner beroende på formstorleken).

3 dl vispgrädde
3 ägg, gulan separerade från vitan
1 dl florsocker
1 tsk pepparkakskrydda
1 dl lingonsylt
Dekoration:
lingonsylt och kanel

Vispa grädden. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa äggulorna med florsockert luftigt. Tillsätt papparkakskrydda i smeten. Blanda ner grädden och tillsätt lingonsylten. Tillsist blandas äggvitan ner försiktigt. Lägg smeten i 10 portionsformar. Låt parfaiten stå i frysen minst 5 timmar. Ta ut i rumstemperatur ca 5 min före servering. Dekorera med lingonsylt och lite malen kanel. Blev riktigt goda!!!!

Regalez-vous!!!!!!!
P.S Blås inte bort i stormen!!!!
  


Snäll tomte 2011-12-25

Jag måste har varit riktigt snäll eftersom fick så fina presenter: stickade (av min svägerska som är duktig att sticka) stumpor + en liten Muuminburk från Finland, en ny träningsaväska, Lilla Myy kakburk samt en ny kamera. Jag hade fått ärva min förra kamera från Lilla J men fick en helt ny kamera. Gillar Canon Ixus och fick Ixus 220 HS. Kanoon bra bilder och med förra kunde jag inte ta i mörkret utan blixt men med nya kan man få fina bilder i mörkret oxå!!!

  är de inte söta???

  ny träningsväska: plats både träningskläder + badkläder - precis lagom!!!!

 Lilla Myy kakburk

  min nya kamera!!!!!!

Ha det///

God Jul från oss alla till er alla!!!!!!!



Riktigt God Jul !!!!!!!!!!

Dagens bakning: mjuk pepparkaka med jättefina formar 2011-12-23

Fick en paket till från snälla svägerskan från Finland. En kakform som ser ut som snöstjärna, så jag har nu en muffinsform med snöstjärnor samt en stor snöstjärnaform....

  Ska "glasera" dessa imorgon med florsocker + philadelphia + lite apelsinskal på.

Régalez-vous!!!!

Snäll tomte 2011-12-21

Träffade Michael efter jobbet och fikade på Brogyllen. Han och Patrik fick en Christmas Surviving Kit av mig så att om det blir för jobbigt med släkt så det är bara att greppa kassen med Christmas Surviving Kit och sticka i väg. I kassen finns: julmust, pepparkakor, cholkad, rött ljus, tomte, julgranskula, spel, bok och en bunta 500-lappar. Bra kit eller hur??!!!(lite ploj och 500-lappar är servetter) 
Michael och Patrik är så snälla och jag kunde inte vänta utan var tvungen att öppna mina presenter:



jag blev alldeles stum så mycket fina saker......ooh !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Boken:" bara Drinkar"av Michael ...wow sicka bilder och recepten är nog bra oxå får pröva .....
supertrevlig present till alla !!!!!!!!!!!

Ha det/////

Dagens meny: Rotfruktskaka, köttfärsbiffar med bacon och plommon samt galce au four 2011-12-18

Är lite trött på potatis så tänkte göra en grönsaksrätt med köttfärsbiffar. Så det blev rotfruktskaka och la i biffarna en plommon samt lindrade runt en halv skiva bacon.

 Rotfrukterna som gick åt i kakan.

     Rotfkruktskaka

Rotfruktskaka 5-6 port.

ca 600 g morot
ca 400 g palsternacka
ca 200 g rotselleri
ca 200 g kålrot
lite margarin
ca 1 tsk salt
ca 1,5 tsk timjan
1 dl kokande vatten
1 Knorr Fond "Du Chef" grönskasfond

Sätt ugnen på 175 grader. Skala rotfrukterna och lägg de i kallt vatten så att de blir inte mörka. Dela och skär dem i tunna skivor. varje sort för sig.
Lägg bakpapper på botten på en stor rund form(hade bara en rätt hög men bara ca 20 cm diameter ) den får gärna vara större. Smöra botten lätt. Lägg på botten hälften av morötterna, salta och strö lite timjan på. Nästa lager hälften av palsternackorna och salt och lite timjan. Sedan lager av selleri, kålrot, resten av palsternackorna och sist resten av morötterna och krydda mellan varje varv.
Koka upp vatten och smält i grönsaksfonden. Häll på 0,5 dl buljong över grönsakerna. Lägg på lock och lägg i 175 graders ugn ca 1½ timme. Kolla mellan att det finns lite vätska kvar på botten annars kan du hälla i lite mer buljong. 
Kolla med en sticka att grönsakerna är  färdiga. Ta ut ur ugnen och låt stå med locket på ca 15 minuter före servering. Lyft försiktigt upp kakan och dra bort pappret. Dela med en vass kniv. Passar bra med kötträtter. Under tiden kakan fick gotta till sig hade jag köttfärsbiffarna i ugnen.  

 Köttfärsbiffar med bacon och plommon

  Rotfuktskaka med köttfärsbiffar med bacon och plommon

Köttfärsbiffar med bacon och plommon  5-6 port.

ca 500 g köttfärs
1 dl mjölk
0,5 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk salt
0,5 tsk malen kryddpeppar

6 skivor bacon
12 st torkade plommon 

Sätt ugnen på 225 grader. Häll mjölken i en skål och strö på ströbrödet. Låt stå en stund. Blanda i salt och kryddpeppar. Blanda i köttfärsen och ägget. Halvera baconskivorna på längden. Forma 12 st biffar av färsblandningen. Svep in biffarna i baconskivor och lägg i en ugnsfat. Tryck ett plommon i varje biff. Stek biffarna i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 minuter.  

  Glace au four

Avlång sockerkaka i två delar. ½ liter glass mellan och maräng : 3 äggvitor + 3 msk socker vispas hårt och bres över och sidorna . Grillfunktion på ugnen 250 grader bara så att marängen får lite färg.

Vissa gillar ha lite sylt undr glassen men inte hemma hos oss. Det ska bara vara glass, sockerkaka och maräng.

Régalez-vous!!!!

Dagens: Fikonmarmelad 2011-12-16

La ju fikonen i blöt i går och gjorde färdig marmeladen idag.

   

Fikonmarmelad

250 g torkade fikon
1 dl rödvin/portvin
1 dl vatten
1 kanelstång
3 st. kryddnejlikor hela
2 dl syltsocker

Klipp fikonen i småbitar och ta bort det hårda "toppen". Lägg dem i vatten/vin i en skål och låt stå över natten.
Mixa dem och häll i en kastrull. Lägg i kanelstången och kryddnejlikor. Rör om och låt koka upp. Häll i socker och låt småkoka ca 5 minuter. Låt svalna. Häll i småburkar och förvara i kylen.
Gott med ost mm.

Régalez-vous!!!!! 


Dagens : plommonmarmelad 2011-12-15

Håller på att förbereda inför julen så har lagt fikon i vatten/rödvin över natten och ska göra fikonmarmelad imorgon. Allt tog slut när jag vräkte i mig knäckebröd, Stilton och frukt samt fikonmarmelad. Kombination är ju bara........ Här i Sverige kan man inte få tag i plommonmarmelad så det är bara köpa torkade plommon och göra egen marmelad. Hemmagjord fikonmarmeladen är jätte god. Receptet kommer imorgon. 

  

Plommonmarmelad

225 g torkade plommon
2,5 dl vatten
2 st. kanelstänger
1 dl syltsocker
2 msk konjak

Häll vatten i en kastrull samt lägg i plommonen och kanelstänger. Låt koka upp. Rör i syltsockret och låt småkoka ca 10 minuter. Ta bort kanelstänger och blanda i konjaken. Mixa allt och häll i rengjoda burkar. Förvara i kylskåpet.
Jag använder marmeladen i Julstjärnor ( titta 2010-12-12 ) samt det är gott med kött. 

Ha det/

Dagens bakning: Årets första Lussekatter 2011-12-13

Lilla J vill ha saffran i sina lussekatter, Stora J vill inte ha saffran i sina lussekatter så det får bli både och.

 Lussekatter med saffran

  Lussekatter utan saffran

Lussekatter 22 st.

25 g jäst
0,75 g maragrin
2,5 dl mjölk
125 g Kesella
(1 pkt saffran (0,5 g))
0,75 dl socker
1 tsk kardemumma
nypa salt
ca 9 dl vetemjöl
russin

Smula sönder jästen direkt i degbunken. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig. Tillsätt Kesella, (saffran krossa i en mortel med en sockerbit ), socker, kardemumma,salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt med bakduk, ca 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig. Baka ut och lägg på bakpappersklädd plåt. Lägg på några russin. Låt jäsa övertäckt, ca 40 minuter. Pensla med uppvispad ägg. Grädda i 225 grader beroende på storlek ca 5-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.  

Régalez-vous!!!!!!!

Dagens 2011-12-11

Har varit några gånger i Saluhallen och köpt hos Larsson potatisgratäng samt grillad bog,sidfläsk, eller kyckling mm. Riktigt gott!!!!!!( man får potatissallad/potatisgratäng + kött/kyckling, sallad, dricka för 55:-)

Köpte  en liten bit ca 400 g rimmad sidfläsk och gjorde en riktigt god marinad och stekte sedan den i ugnen.
Köpte i Haga flytande röksmak en flaska och tänkte pröva den med köttet.    

  rimmad sidfläsk 400 g (Räcker till 2 port.)

marinad:
1 dl vatten
2 tsk liquid smoke ( flytande röksmak)
0,5 dl olja
saften av 1 st. citron
0,25 dl äppelcidervinäger
1 msk Ramslök
1 msk rosmarin
1 msk timjan
1 msk salt
1 msk sambal oelek
1 tsk svartpeppar

Blanda allt ihop. Snitta skinnet i rutmönster. Lägg fläskbiten i en plastpåse och häll i marinaden. Ställ i kylen över natten. Vänd då och då. Nästa dag ta fram köttet och ställ ugnen på 175 grader. Skölj köttet och ställ den i en ugnsfat. Stek i ugnen tills köttets innetemperatur är 85 grader.

Blev riktigt gott och saftig med svag röksmak. Hade kanske kunnat ta lite mer men nästa gång....Marinaden räcker till större bit oxå.

Régalez-vous!!!!!

Haga 2011-12-10

I Haga hade man marknad under helgen. Min kompis Satoko var där och jag hälsade på henne. 

  Café Kringalan hade bunkrat upp sig utanför med masor av godsaker....

  det var mycket folk...

  Satoko...  så söta nallar...
hade redan tingat till mig en svart/röd nalle. Alla är gjorda av japanska tyger och Satoko är så duktig och syr så fint dessa. Hon kan sy andra saker oxå tex barnkläder, väskor, necessärer mm.

  Linnégatans ostaffär var där och köpte en ny burk av 24-månader gammalt Stilton ost. Den som jag köpte i Gunnebo är redan uppäten länge sedan....


P.S var i Gunnebokyrkan senare under dagen och det var julkonsert med DaCapokören. Har ett par kompisar som sjunger i den. Har inte hört de tidigare. Vissa gammla julsånger väckte många minnen och det var så vackert och stilfullt.

Ha det/


Köpenhamn 2011-12-09

Åkte tidigt med tåg till Köpenhamn. Var framme vid 10.30 och direkt styrde vi tårna mot Ströget. Gick fram till Nyhavns julmarknad men alla bodarna var inte öppna så det var inte mycket att se.

  Julmarknad i Nyhavn
 
Hittade min himmel på Bernikowsgården, Östergärde 26: Kunst og Kökkentöj. Sicken affär ville inte gå därifrån men hade med mig lite smått och gott: tylle, dekorationskam, kartoffelpiklegaffel, bagebende. Hade kunnat köpa hur mycket som helst men....hoppas att det blir flera tillfälle att åka dit. Bokhandel var man tvungen och stanna och köpte: Sönderjysk Kaffebord av Morten Skaerved. Fullt med omarbetade gammla recept på mjuka och hårda kakor. 

  Kanel, tyll, potatisgaffel, plåt för småkakor, dekorationskam samt boken Sönderjysk Kaffebord

Sedan in och ut i affärerna. Stora J hittade en vatten/vindtät vinterjacka på New Yorker för 500 dk. Riktigt fynd!
Kaffe/te pauser med riktigt goda wienerbröd mm. Man var oxå tvungen att köpa med sig hem dessa underbara wienerbröd. 
Var oxå på Julmarknad på Axeltorv men ...hittade billiga vaniljstång (2 st för 20 dk.)

 Rolig skyltning på Illum (djuren rörde sig och hördes oxå smekande toner)

  Andra trevliga affärsfönster

  fönster på ett konditori

 fönster på ett konditori

 fönster på ett konditori

  var oxå på Konditori Antoinette.(www.konditori-antoinette.dk) Helt underbar ställe. Världens godaste varm cholkad och sicka bakverk! Stället har oxå Kusmiteer mm. Kan rekomendera stället!!!! 

 juldekorationer på Ströget

 Ingång till Tivoli.

Tiden gick och vi hann inte till Tivoli. Tågstationen och tåget hemåt. När vi närmare oss Falkenberg fick vi höra att det var strömlöst mellan Falkenberg och Varberg så av tåget, in i bussar  och vinklig färd mot Varberg. Det blåste så att bussen hade svårt att vara på vägen men vi kom lyckligt till Varberg. Där väntade tåget och resten av resan gick bra. Alltsamman blev vi 1 timma försenade.

Ha det/

Dagens bakning: Chokladkakor med mandel och jordnötter och kanelstänger 2011-12-08

Tänkte baka några småkakor till jobbet . Gjorde 2 olika sorter: chokladkakor med mandel och salta jordnötter samt kanelstänger. Blev riktigt goda. Tror att folk tyckte det oxå. Recpten är från "Baka till jul " Ica kuriren.  


     Chokladkakor med mandel och salta jordnötter ca 30 st.

2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
50 g mjuk margarin
1 dl socker
1 ägg
50 g sötmandel
50 g salta jordnötter

Blanda mjöl, bakpulver och kakao. Vispa margarinet smidigt, tillsätt socker och ägg. Sikta ner mjölblandningen samt hela mandlar och nötter.
Rulla ut degen till 3 längder, ca 4 cm brada och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 15 minuter. Låt svalna och skär dem i ca 2 cm breda bitar.

    Kanelstänger ca 150 st.

2 ägg
4 dl socker
200 g mjuk margarin
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
ca 8,5 dl vetemjöl
Garnering:
2 msk socker
2 msk mald kanel

Vispa ägg och socker. Blanda ner margarinet. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl och sikta ner det i smeten och rör till en jämn smet. Täck med plast och ställ degen i kylen en timme.
Rulla degen till ca 1,5 cm tjocka stänger och dela dem i ca 5 cm långa. Rulla dem i socker/kanel blandningen.
Lägg dem glest på bakpappersklädd plåt. Kakorna flyter ut under gräddninge. Grädda mitt i ugnen i 200 garder ca 6-8 minuter. Låt svalna.

Régalez-vous!!!!

På fredag Köpenhamn here we come

  Köpenhamn

Ska åka till Köpenhamn på fredag. Det ska bli roligt!!!
Har kollat en Kunst og Kokketoj affär som får
ett besök av mig samt bokaffär + lite annat smått och gott. 2-3 Julmarknader
ska man nog hinna med: Nyhavns Julmarknad och Julemarknad på Axeltorv samt
Tivoli förståss. 
Funderar oxå på att hälsa på Tage Andersens blomsteraffär. Den brukar vara så fin 
och har varit där några gånger. Sist var det nog päronträd som växte på väggarna och
små pärlhöns som pickade på golvet. Undrar vad han har hittat på iår till jul. 
 
Appropå Andersen så var H.C Andersen duktig med blommor oxå inte bara med sagor.
Fick ett år till jul inspiration att göra som han: ta en stor kotte och låt den öppna sig.
Pilla i mossa i mellanrummen i kotten. Ställ den i en kruka med lite mossa runt om. Spetsiga 
ändan uppåt. Violá du har en jättefin liten julgran.  

Brukar inte titta på : "Så mycket bättre" men hörde när Laleh sjöng E-types låt "Here I Go Again"
och rusade till Tvn . OOh sicken tjej och hennes version av låten. Kanoon bra!!!!

Ha det/

Dagens bakning: Pepparkaksmuffins 2011-12-06

Fick igår en paket från Finland. Min svägerska är jättesnäll!!! Innehåll: ny muffinsform som snöstjärna. Jättefin!!

  är den inte söt??? 

Bakade idag några pepparkaksmuffins i formen samt i formen som jag köpte i Rom. 

  formen från Rom 

Pepparkaksmuffins 18 st. 

100 g rumsvarmt margarin
2,5 dl farinsocker
2 ägg
1 dl gräddfil
0,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat (soda)
2,5 tsk pepparkakskrydda
lite florsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa margarin med farinsocker. Vispa i ett ägg i taget och vispa mellan. Tillsätt gräddfil/mjölk och sikta i vetemjöl blandat med bikarbonat och pepparkakskrydda. Rör till en jämn smet.
Häll i muffinsformar och grädda i 200 grader i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. (hade 18 min i min ugn). pröva med en sticka att de är färdiga. Låt svalna och pudra lite florsocker över före serveringen. 
Blev riktigt goda!

Régales-vous!!!

Dagens meny: Renskav med rosépeppar, potatismos, råriven morot+apelsin, amerikanska plättar 2011-12-04

Dagens meny blev renskav med rosépappar och potatismos. Gjorde några amerikanska plättar á la Leila till efterrätt.

 

Renskav med rosépeppar 6 port.

1 paket bacon
1 paket renskav (480 g)
ca 4 dl vatten
1 stor hackad rödlök
1 msk margarin
1 msk rosépeppar
200 g Philadelphia färskost
1 litan burk (200 g) små morötter

Klipp bacon i mindra bitar. Lägg dem i en stekpanna och stek dem. Ta bacon och lägg i en kastrull. Stek renskaven i bacon fettet och lägg i kastrullen. Häll ca 4 dl vatten på stekpannan och skölj den och häll vattnet i kastrullen. Ta 1 msk margarin i stekpannan och stek hackad lök en stund och häll i kastrullen. Ta 1 msk rosépappar i handen och knid händerna ihop så att papparn går i bitar. Häll i kastrullen. Låt småkoka 10 minuter. Tillsätt Philadelphia och rör så att osten smälter.
Servera med potatismos och sallad. Gjorde rivna morötter med apelsin.



Amerikanska plättar á la Leila blev 24 småplättar

3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk socker
0,5 tsk salt
2 msk margarin
2,5 dl mjölk ( helst fetthalt3%)
1 ägg

Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Smält margarin i en kastrull och häll i mjölken och ägget vispa lite. Blanda ner vätskan i de torra ingredienser och rör till en jämn smet. Grädda plättarna i en plättlagg. Servera med sylt/bär ev lönnsirap, grädde/vaniljglass mm.
Om du steker de i en stekpanna blir det ca 8 st ej för stora pannkakor. 

Lilla J var hemma och bakade några pepparkakor.

   

Har mycket deg kvar så det får bli veckans projekt att baka ut de.

Régalez-vous!!!!!

Dagens bakning: Pepparkakor 2011-12-02

Gjorde papparkaksdegen idag och den får stå i kylen över natten innan jag ska baka ut dem.

     Pepparkaksdeg

2,5 dl socker
1 dl grädde
1,5 dl sirap
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen nejlika
1 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
200 g smält margarin
knappt 7 dl vetemjöl
2 tsk soda (natriumkarbonat)

Blanda ihop socker, grädde, sirap och kryddorna. Vispa blandningen luftigt och blanda i smält margarin. Blanda i vetemjöl med soda.
Låt degen stå i kylen över natten.
Kavla ut degen tunt och ta ut pepparkakor med olika formar.
Grädda i 200-225 grader i mitten av ugnen ca  4-5 minuter beroende på storleken/tjockleken av dina kakor.

Régalez-vous!!!!!

RSS 2.0