Dagens tidningsrubrik: Köttindustrin bakom LCHF 2011-08-31

Läste i dagens Metro: Den populära LCHF-dieten har lockat många svenskar att byta ut kolhydraterna i maten mot mer kött och fett. Flera studier som förespråkare av dieten hänvisat till är sponsrade av den amerikanska köttindustrin, visar en granskning av SR:s " Ekot".
Måtta med allt!
Ha det/

Dagens bakning: Kryddkaka med torkade körsbär 2011-08-30

Var i stan och tog en tur till Saluhallen. Köpte torkade kiwi, jordgubbar samt körsbär.

       
 
Gjorde en sockerkaka med körsbär. Får se var jag ska hitta på med jordgubbar och kiwi.

Kryddkaka med torkade körsbär.

3 dl filmjölk
200 g smält margarin
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk ingefära
3 tsk kardemumma
1 msk citron/limesaft
1-2 msk riven citron/limeskal
1 tsk soda
6 dl vetemjöl
2 dl (färska eller) torkade körsbär

Sätt ugnen på 175 grader.
Ta bort kärnorna från körsbären. ( Om färska skölj och ta bort kärnorna och dela dem). 
Smält margarinet och låt svalna. Blanda filmjölk med smält margarin, socker, sirap, kryddorna, citronsaft och skal, vetemjöl blandat med soda samt sist körsbären. Blanda väl. Skeda i en smord och bröad kakform. Grädda i 175 grader ca en timme. Pröva med sticka.
Blev riktigt god!!!

Régalez-vous!!!!

Dagens lunch: Saffransdoftande skaldjurssoppa med dessertbuffé 2011-08-30

Skulle träffa Lilla J kl 12.00 och vi skulle luncha tillsammans. Hon hade hört på sitt jobb om att Steinbrenner&Nyberg har god soppa med dessertbuffé på Östra Larmgatan. Vi gick dit och dagens soppa var: Saffransdoftande skaldjurssoppa samt massor av olika dessert. Det ingår nybakad bröd, smör, ost samt kaffe/te. Soppan var god och desserter mmmmmm.......Vi kommer att garanterad gå dit igen.

  

Gott!!!!!!

Ha det/ 

Dagens meny: Flygande Jacob och Semifreddo 2011-08-28

Har aldrig gjort Flygande Jacob tidigare men bläddrade boken: Retromat och fastnade på Flygande Jacob. Enl. boken publicerades denna klassiska rätten i Allt om Mat 1976. Upphovsmannen hette Jacobsson och arbetade till vardags med flygspedition, därav namnet Flygande Jacob.( här är min version av receptet)

      Flygande Jacob 6 port.

1 kg kycklingfiléer ( Eller färdiggrillad kyckling)
6 dl hönsbuljong
4 bananer
3,5 dl vispgrädde
1,25 dl chilisås
1,5 paket bacon (á 140 g)
1 dl salt jordnötter

Koka kycklingfiléerna i hönsbuljong ca 25-30 minuter( eller andvänd färdiggrillad kyckling). Sätt ugnen på 225 grader. Skär filéerna ca 1,5 cm tjocka bitar. Lägg dem på en ugnsfat. Skala bananerna. Dela dem först på tvären och sedan på längden så att det blir 4 bitar av varje banan. Lägg bitarna på kycklingen. Vispa grädden och blanda i chilisås. Bred gräddblandningen över bananerna. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter. Skär baconet i småbitar och stek det knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Strö bacon och jordnötter över den färdiggratinerade kycklingen. Servera med ris och sallad.

  Semifreddo med blåbär 8 port.

1 burk (330 cl) vaniljvisp
2 burk (á 200 g) Keso hallonsmak
Dekoration: blåbär(hallon mm) och ev kolasås 

Vispa vaniljvispen hårt. Blanda i Kesella med hallonsmak. Häll i en plastpytta med lock som tål frysning. Sätt på locket och frys max 4 timmar. Häll i skålar och dekorera med bär och ev färdig kolasås.
Om du låter den bli genomfryst låt den vara i kylen ca en timme innan serveringen så att den hinner smälta lite. 

Régalez-vous!!!!!!

Dagens glädjenyhet: 2011-08-27

Läste på Facebook att Jackie Chan kommer ut snart med sin 100:e film som heter 1911. Filmen har release i oktober i USA och Kina. Hoppas vi får snart den hit oxå. Är stor fan och har sett rätt så många av hans filmer. Kan inte riktigt bestämma mig om jag gillar honom mer än Jet Li. hmmm...  båda har gjort bra filmer.

  


Ha det///

Dagens utflykt 2011-08-26

Åkte till landet efter jobbet men sicka köer överallt. På vägen mot Kungälv, i Kungälv och på Tjörnbron. Tog dubbelt så lång tid som det brukar. Stora J hann ändå klippa gräset och jag planterade lite Alliumlökar mm. Anemon lökar la jag i vatten över natten för att plantera de på lördag. Kvällen var riktigt varm så man var ute in det sista. Lördag regnade det på morgonen och åskade lite men snart slutade det och man kunde vara ute igen. Planterade och rensade rabatterna, damsög och städade inne en stund. Fika innan det var dax att åka hem igen.
Tog lite bilder på fredagen, mycket har det blommat ut oxå.

  Gladiol som böjt sig i blåsten. Har inte haft tidigare men sicka fina blommor.
Visste inte riktigt hur höga de skulle bli. Nästa år får man stötta de så att de inte går av. 
  Gladiol.      närbild
 Har lite olika typer av Rudbeckia.
 en annan sort av Rudbeckia.
  Näva              Näva som blommat ut

Ha det/

Dagens räddning 2011-08-25

Dagens rädding av lavendelkakan blev: rosta den och ha lite ost och marmelad på den. Blev kanoooon good!!!

  Rostad Lavendelkaka med ost och marmelad. 

Régalez-vous!!!!

Dagens bakning: Lavendelkaka och Amerikanska chokladbiskvier 2011-08-25

Hittade på loppis boken: Blå, Blå Lavendel i Provence av Lena och Gösta Linderholm. Härlig bok med massor av bilder och recept mm. Gjorde Lavendelkaka á la Marie som blev lite misslyckad. Smaken är god men den blev inte riktigt färdiggräddad.

    Som ni ser är den inte färdig. Tror att jag hade för svag värme.
Här kommer receptet iallafall.

Lavendelkaka á la Marie

1.75 dl mjölk
2 tsk salt (det är rätt!!!)
1 msk lavendelblommor (finfördelade)
125 g mjuk smör
5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1,5 tsk bakpulver
2 stora ägg

Värm mjölken och lavendeln. Låt svalna. Blanda smöret gradvis med socker och tillsätt sist äggen. Vispa till dess att det blir fluffigt. Blanda i mjöl, bakpulver,salt(hopblandat) växelvis med lavendelmjölken. ( Jag silade bort blommorna). Rör inte för kraftigt. Häll smeten i en smord form. Grädda i ca 50 minuter(jag hade 65 minuter) i 150 grader. (tror att det skulle bli bättre i 175 garder).
Jag ska nog ta och skära kakan i bitar och rosta de i ugnen och ta lite marmelad och ost ovanpå.

Hade köpt oxå Le cordon bleu: Kakor och småbröd och gjorde Amerikanska chokladbiskvier av den.

    Goda men ack så söta!!!

Amerikanska chokladbiskvier 24 st

115 g osaltat smör, rumstempererat
1,75 dl farinsocker
1,25 dl socker
1 ägg, lätt vispat
1/4 tsk vaniljextrakt
3 dl vetemjöl
en nypa bakpulver
100 g malda mandlar
150 g chokladknappar

Värm ugnen till 180 grader. Lägg bakplåtspapper på två bakplåtar.
Vispa smör, socker och farinsocker luftigt med elvisp. Tillsätt ägg och vanilj i omgångar och vispa väl efter varje gång. Sikta samman mjöl, bakpulver och malda mandlar. Vänd ner hälften i smörlandningen. När allt är nästan blandat tillsätt resten av mjöl- och mandelblandningen. Tillsätt sedan chokladknapparna under omrörning. Dela upp degen i 24 bitar och rulla dem till bollar. Lägg ut dem på de två bakpappersklädda plåtar, med rejält avstånd emellan, och platta till dem något. Grädda dem i 15-20 min. eller tills de är gyllenbruna. Ta ut och lägg över de heta kakorna på ett galler för att svalna. Förvara kakorna lufttätt.

Enjoy!!!

Dagens pannkaka: Äpple-kokospannkaka 2011-08-23

Gjorde världens godaste pannkaka: Äpple-kokospannkaka.

Äpple- kokospannkaka

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

  utan det lilla extra   med kardemummaglass och lönnsirap.

Régalez-vous!!!


Dagens puddingar: Sformato di spinaci och Sformato di porri 2011-08-23

Bläddrade i biblioteket en bok: Italienska klassiker av Bo Hagström och Robert Maglia här om dagen. Kopierade några sidor av boken. Hade köpt lite italienska ostar Romano och Reggiano från Gustaf Adolfs torg. Så summan av kardemumman blev Sformato di spinaci - Spenatpudding och Sformato di porri - Purjopudding.

     
 
Sformato di spinaci- Spenatpudding 5 små kaffekoppar

4 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl riven Romano ost
1 tsk Ramslök ( i original recept ½ tsk pressad vitlök)
2 dl hackad blancherad spenat (färsk eller fryst)
2 krm riven muskot ( i original recept ½ tsk riven muskot)
2 krm Herbamare örtsalt ( i original recept salt och peppar )
margarin till kopparna

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, grädde, ost och Ramslök till en slet smet. Krama ur vätskan ur den finhackade förvälda spenaten och blanda i den. Kör några varv med mixer. Smaka av med muskott och Herbamare . Fyll 5 väl insmorda små kaffekoppar med smeten och ställ dem i vattenbad i en ugnsform. ( OBS !Varmvatten i formen ej kallt!!!, vattennivån ska gå upp till halva koppen) Baka i ca 15-20 minuter. Pröva med en sticka att smeten stelnat och det blir lite brunt i kanterna.
Låt svalna.

   

Sformato di porri- Purjopudding  5 små kaffekoppar

3 små purjolökar ( i original recept 2 purjo)
2 msk margarin ( i original recept ½ dl extra jungfruolja)
250 g ricotta
1 dl riven Reggiano ost
2 ägg
1 tsk Herbamare örtsalt ( i original recept salt och peppar)
margarin till kopparna

Sätt ugnen på 175 grader. Skölj purjolöken noga. Skär den i tunna skivor.Lägg margarin i en stekpanna och stek löken tills den har mjuknat men ej tagit färg. Ha ej för hög värme.Låt den svalna en stund och häll lök, ricotta, riven Reggiano och ägg i en mixer eller matberedare. Mixa till en slet smet. Smaka av med Herbamare. Häll upp smeten i 5 väl smorda små kaffekoppar. Ställ dem i vattenbad i en ugnsform och baka i ugnen ca 20-25 minuter. 
Låt svalna.
Dessa kan man bjuda som liten förrätt eller istället för potatis mm. 
Spenatpuddingen smakade bäst av dessa två men båda är ju så goda så!!!!

Régalez-vous!!!!!!!!

Dagens meny: Zucchinigratäng med ägg och svartvinbär -vit choklad kräm 2011-08-21

Zucchinin är ju så goda nu så gjorde en Zucchinigratäng med ägg samt till efterrätt: Svartvinbär -vit choklad kräm.

Zucchinigratäng 5-6 port

  innan ugnen   efter ugnen  på tallrik

ca 1 kg zucchini
2 röda lökar
1 tsk Ramslök
ca 500 g blandfärs
1 msk margarin
1 msk oregano
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1,5 msk vetemjöl
500 g finkrossade tomater med basilika
3 msk tomatpuré
0,5 dl vatten
ca 2 dl riven ost
5 ägg

Skölj zucchinin och skär den  i ca 1,5 cm kuber. Skala och hacka löken. Bryn köttfärsen med margarin i en stor kastrull. Tillsätt hackade löken och Ramslöken. Krydda med oregano, salt, och peppar. Strö över vetemjölet. Blanda väl. Tillsätt zucchinibitar, krossade tomat och puré. Skölj tomatburken med 0,5 dl vatten och häll i kastrullen. Blanda väl och låt småputtra ca 10 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Häll gratängen i en stor ugnsfat. Strö över riven ost och "gräv i gratängen 5 småhål " och knäck ett ägg i varje hål. Grädda i nedersta falsen i 250 grader ca 8 minuter, tills äggen börjar stelna och osten få lite färg. Servera med ugnsvarmt bröd och grönsallad.

     Svartvinbär -vit choklad kräm 5 port.

Saftkräm:
1 dl outspädd konsentrerad svartvinbärssaft
4 dl vatten
2,5 msk potatismjöl
Mjölkkräm:
5 dl mjölk
2,5 msk potatismjöl
75 g vit choklad
Garnering:
riven vit choklad

Saftkräm: Häll alla ingredienser i en kastrull. Vispa väl och fortsätt vispa under uppvärmningen. När kremen börjar tjockna och bubbla ta kastrullen från värmen. Häll i en skål och låt svalna i kall vattenbad.
Mjölkkräm: Hacka chokladen i mindre bitar. Häll mjölk och potatismjölet i en kastrull. Vispa väl och fortsätt vispa under uppvärmningen. När krämen börjar tjockna och bubbla ta kastrullen från värmen. Häl i chokladbitar och rör så att chokladen smälts. Låt svalna i en kall vattenbad.
Häll ett lager mjölkkräm på botten i glasen (ca 0,5 dl). Häll på ett lager av svartvinbärskräm och mjölkkräm och sist svartvinbärskräm. Garnera med riven vit choklad. Låt stå i kylen tills serveringen.

Régales-vous!!!!

Dagens mat: laxsallad 2011-08-20

Efter att Lilla J varit på torget och handlat gjorde vi laxsallad: romansallad, gul paprika, rödlök, småtomater, avocado, solrosfrö, cashewnötter, pinjenötter och kallrökt lax.

  stor tallrik Laxsallad.

tallrikarna blev toma och vi var nöjda. Till efterrätt blev det ginos med vit choklad. Gott gotti gott!!!

Ha det/

Dagens otäcka händelse: rånförsök 2011-08-20

LIlla J och jag skulle till torget vid 14 tiden. Vi gick och pratade och Lilla J hade sin mobil i handen mot bröstet. En kille närmare sig mot oss och log. Jag trodde att han kände Lilla J och skulle ge en kram men istället försökte han ta hennes mobil. Hon höll den hårt och jag började skrika. Killen började springa mellan husen. Han fick inte med sig mobilen som tur va. Usch och fy vad vi skakade efteråt. Mitt på planka dagen försök till personrån!!!
Senare läste Lilla J i GP att det har varit flera rån av mobiltelefoner i närområdet. Ringe till polisen och gjorde anmälan. Hoppas polisen får tag i personen så att inga fler blir skadade. Det kan ju gå riktigt illa. 

Ha det/  

Dagens fundering: 2011-08-20

Berättade tidigare att jag tog kort på en skylt:" Här slutar EU"men att den kom bort. Fick en bild av K som oxå tog kort på samma skylt så här är det:


Undrar vad vill man säga med skylten????

Ha det/

Dagens bakning: rulltårta med äppelmos och kanel 2011-08-18

Det var länge sedan jag bakade rulltårta. Tänkte göra lite annan än jag brukar göra (vanlig med hallonsylt).

  Rulltårta med äppelmos och kanel

3 ägg
2 dl råsocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
0,5 dl mjölk
Fyllning:
ca 1,5 dl äppelmos
2 tsk kanel

Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl med bakpulver och kardemumma och vänd ner i smeten tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna som är smord med margarin.(lossnar bra-fastnar inte)
Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Strö över lite socker och stjälp upp den på bakpapper på ett galler.
Ta bort gallret och bred på äppelmoset blandad med kanel och rulla samman från kortsidan.
Blev riktigt god!!!!

Régales-vous!!!  

Dagens utflykt: Gustaf Adolfs torg 2011-08-18

Var tvungen och åka till stan och botanisera bland ostar igen. Hade varit på biblioteket och bläddrat lite i en bok: Italienska klassiker av Bo Hagström & Robert Maglia. Lånade inte boken men tog kopia av några recept: Sformato di spinaci( Spenatpudding), Sformato di porri(Purjopudding) samt Sformato di parmigiano(Parmesanpudding). Dessa recept verkade spännande och då var det bara ge sig ut i vida världen dvs Gustaf Adolfs torg. Där fanns naturligtvis Romano ost samt Reggiano ost som behövdes till recepten. 
  Romano till vänster och reggiano till höger.

Kunde inte motstå  Italian temptations: cappuccino smak fudge och
choklad med Baileys. Det fanns massor av olika smaker och det var svårt att välja...

  Cappuccino smak       choklad med Baileys

Fastnade bland lökar och det blev:

  olika Anemon   Allium samt
  Ranunkel

alla ska in i jorden i september så vi får se på nästa år fina blommor om inte rådjuren ätit upp lökarna.
Köpte oxå en amryllislök.


Ha det/ 

Dagens lunch: Spenatsoppa 2011-08-17

Älskar soppor och hade lite spenat i frysen så det blev spenatsoppa med ägghalvor. Gott....mmmm

 Spenatsoppa med ägghalvor.

Régalez-vous!!!!


Dagens usch: fästing 2011-08-14

Glömde berätta att efter vi varit hos E&K i deras stuga fick jag med mig en otrevlig gäst: fästing. Har aldrig haft detta förut.

 märkte i måndags att fått en konstig märke på benen. Tog den med en pincett. Usch och fy!!!
Nu får man ha koll på att märket blir inte större , få feber mm.

Ha det/

Dagens utflykt till stan och Gustaf Adolfs torg 2011-08-16

Åkte till stan dels för att träffa Lilla J och äta luch med henne samt gå till Gustaf Adolfs torg och kolla vad som erbjuds där idag.
Åt riktigt god lax med CI-sallad på en café brevid Pallas.
 Stor och riktigt god!!! ( kostade 105:-)njaaa....

Var sedan på Gustaf Adolfs torg. Tog lite kort:

 en tysk bagare   salt brezel  och naturligtvis var man tvungen att köpa hem oxå. En pilsner + brezel= mmmmmm......inte helt fel.

 franska små croissant med russin mm  med cholkad

  med citronfyllning mmm..... följde med hem oxå. 

  fastnade på hollänska ostar    helt underbara och köpte med mig hem en bit emmentaler.
Annars var det mycket franska och italienska ostar och köttvaror + naturligtvis tyska oxå. Får ta en tur till en annan dag och botanisera med franska ostar och tyska korvar.

  ett hav av Hortensior  lavendefält
och köpte med mig hem en stor lavendelbuske (60:-) samt en Veronica ( 50:-).

  Lavendel     Veronica 

Om ni har tid, ork och lust ta en titt på Gustaf Adolfs torg och de har öppet 10-20 varje dag under Kulturkalaset och man kan få "andlig spisning" i form av jazz olika tider.

Ha det/

Dagens bakning: Hallon -nektarinpaj 2011-08-14

Hämtade Lilla J från Landvetter på fm. Brun som en pepparkaka. Suck vissa blir bruna och vissa blir grisrosa i solen . Världen är inte rättvis.....
Det som lilla J ville ha till mat idag var tacos. Stora J och svärmor fick pasta med köttfärs medan Lilla J och jag åt tacos. Till efterrätt hade jag köpt en färdig pajdeg som man gräddar i ugnen. Fyllde den med 2,5 dl vispgrädde, 250 g mascarpone + 0,5 dl florsocker. Vispa grädde hårt och blanda florsocker med mascarpone och blanda försigt med vispgrädden. Fyll pajen och dekorera med bär/frukt. Hade köpt stora färska hallon samt några nektariner. Pudra över med florsocker. Pajen bev riktigt god. ( fyllningen hade kopierat från Kokaihop: Björnbärspaj av Hosein).

      Hallon-nektarinpaj 6 port.

Régales-vous!!!!

Dagens utflykt : en röd stuga som E & K har köpt 2011-08-13

Åkte till E & K som blivit med en faluröd stuga.

 riktigt fin både utvändigt och invändigt. Tyvärr syns det inte men väggarna är riktigt tjocka stammar innanför träpanelen. Stugan är gammal minst från 1800-talet ev tidigare.  I hallen finns en riktigt gammal bakugn men förra ägarna har murat in det.

  En snygg dekoration utanpå bakugnen. 

Vi tog en promenad till närliggande mindre sjö. Såg på vägen dit en underlig blomma men två färger och former på en och samma blomma.

 undrar vad den heter. Underdelen är gula blommor och övredelen med lila.

I närheten fanns det också en gammal torparstuga och brevid den hade man odlat jättefina stora rödblommiga blommor.



 Närmaste sjön var lockande men vi hade inga badkläder med oss då det blev ingen dopp.

På vägen såg jag en skylt och tog kort på den men vet ej vad som hänt för att nu är den borta. Det stod i skylten: Här slutar EU.  Den satte igång många grubblerier. Vad menar man med detta??? 

Tillbakavägen blockade vi kantareller. När vi kom tillbaka till stugan gjorde E mat. Oooh vad gott det var!!!
Hon gjorde en pastasallad med kött, tomat+ mozarella samt smörstekta kantareller, bröd + osttallrik. 

 

Senare blev det kaffe och marängtårta.



Det var riktigt trevligt dag med massor av härligt prat och god mat. Så stort tack E & K. Nästa gång är det vår tur att bjuda er till vårt stuga och grattis till att blivit stugägare.! 

Dagens boktips: Det röda trädet av Shaun Tan 2011-08-12

Helt underbar bok: Det röda trädet av Sahun Tan.


Egentligen är detta en barnbok men när jag läste den tyckte att den talade till mig oxå som vuxen. Boken följer en liten flicka som känsslomässigt och metaforiskt lyckas ta sig genom en tung dag: " ibland börjar dagen utan att se fram emot...hur många av oss vuxna tänker samma sak.

 "underbara ting far förbi dig"



men slutet ger hopp....

Läs genom om du har möjlighet och begrunda. Helt underbar bok!!!!!

Ha det/ 

Dagens soppa: bondböna-mangold-purjo soppa 2011-08-11

Hade lite bondbönor och mangold kvar och gjorde en grönsakssoppa av de.

     grönsakssoppa ca 5 dl

50 g purjo
90 g bondbönor(utan baljor)
80 g mangold
0,5 L vatten
1 grönsaksbuljongtärning

Koka upp lite vatten och lägg i bondbönorna. Koka ca 5 minuter. Skölj med kallt vatten och skala bönorna. Lägg bönorna, skivad purjo och mangold i mindre bitar i en kastrull och häll på 5 dl vatten samt buljongtärningen. 
Låt koka ca 15 minuter. Mixa soppan. Blev riktigt god. Man kan nog ha en klick Smetana vid serveringen samt gott bröd till. 

Régalez-vous!!!!   


Dagens lunch: Rödbetsgryta 2011-08-11

Hade ju plockat rödbetor på Bärby självplock. Gjorde en härlig rödbetsgryta av dem.

  Rödbetsgryta 4 port.

200-300 g nötfärs ( eller svamp)
6 st rödbetor
3 st morötter
1 stor röd lök
2 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
1,5 tsk Herbamare örtsalt
1 tsk basilika

Skala rödbetor, morötter och lök. Riv dem. Bryn köttfärsen i sin egen fett ( om du tar svamp ta då lite margarin när du steker dem). Lägg rivna grönsaker, nötfärsen (svampen) och vatten i en stor kastrull. Smaksätt med ½ buljongtärning och Herbamare. Låt småkoka ca 15 minuter. Strö över basilika och låt småkoka 5 minuter till. Man kan smaksätta med lite Smetana vid servering. Servera med kokt potatis och fräs sallad till.  

Régalez- vous!!!!

Dagens utflykt: Bärby självplock 2011-08-09

Hade bestämmt med en annan matbloggare Å att träffas och åka till Bärby självplock. Sagt och gjort, bussen tog oss dit och vi var där ca kl. 10.00. Solen sken och gummistövlarna åkte på. Korg i handen och sedan det vara bara ge sig ut bland grönsaksåkrarna. Massor av olika grönsaker. Regnkappan åkte på mellanåt men hyffsad väder igen. Trötta och leriga men ack så nöjda. Stopp vid Hjalmar Brantingsplatsen ny affär för mig: Indian Food House vid Herkulesgatan. Massor av spännande varor och det blev olika essenser samt kardemumma med hem. Ska besöka affären igen. Hemma ca kl. 15.00 så det blev nästan en heldags utflykt. Jättetrevligt!!!! Måste göra om det någon gång.
 Bärby självplock ute i Säve 

 Delar av vad jag plockade in i korgen

  Vitkål, broccoli, mangold, kålrot, lök, röd lök, purjo, rödbetor, squash och bondbönor fick jag med mig och allt detta kostade 90 kronor.  Billigt och bra!!!!!

Hemma och jättehungrig. Snabbt spritade några bondbönor, hackade några mangoldblad i mindre bitar samt några broccolibuketter i kokande vatten ca 5 minuter. Snabbt spolning i kallt vatten och drog bort skalet från bönorna. Stekte en liten rödlök, hällde i grönsakerna, vispade 3 ägg med lite vatten och Herbamare, hällde över grönsakerna i en stekpanna = grönsaksomelett. Ooh vad gott det smakade!!!!! 

 Förvällda broccolibuketter, mangold, bondbönor och rödlök

  Grönsaksomelett med färsk gurka

Régalez-vous!!!!

Dagens meny: Grönsaker á la Grekland, fläskfilé och efterrätt Cobbler med persika och hallon 2011-08-07

Stora J och svärmor kom hem från landet och jag gjorde : grönsaker á la grekland, fläskfilé i ugn samt till eferrätt cobbler med persika och hallon som jag gjorde färdigt igår.

  Grönsaker á la Grekland 4 port.

500 g potatis
1 röd lök
4 msk olja från Apetina( i olja och med Herbes de Provence)
lite färsk rosmarin ( 1 tsk torkad)
1 squash
1 stor gul paprika
250 g småtomater
1 burk Apetina i olja och med Herbes de Provence (300 g)
15 st. svarta kärnfria oliver
lite Herbamare örtsalt 

Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta (ev skala) potatisen och klyfta dem. Skala och skiva löken. Lägg 4 msk olja från osten i en ugnsfat. Vänd ner potatisen och löken och blanda ordentligt. Lägg i ugnen och stek ca 20 minuter. Vänd några gånger under tiden. Skala och skiva squash. Dela tomaterna. Dela och tärna paprikan. Vänd ner allt med potatisen och strö över Herbamare och lite rosmarin. Lägg tillbaka i ugnen och fortsätta steka ca 15 minuter till tills potatisen är mjuka. Strö över osttärningar som fått rinna av samt oliverna. Gott med köttbit till.
Jag gjorde samtidigt i ugnen fläskfilé som jag brynte lite först i en stekpanna, kryddade med salt, allkrydda och farinsocker. Stekte ca 30 minuter (inne temp ca 70 grader) och lät vila i folie ca 5-10 min innan jag skärde upp den.  

Régalez-vous!!!!

Dagens bakning: Cobbler med persika och hallon 2011-08-06

Bär och frukt är så fina nu och tänkte göra färdigt efterrätten tills imorgon. Stora J och svärmor kommer hem från landet och jag har lovat laga något gott till middag. Cobbler är en klassisk amerikansk fruktkaka. Frukten täcks av en tjock kaksmet som vid gräddningen får en krispig yta. Tog sist dropparna Baileys så nu har jag använt hela flaskan Baileys (3,5 dl).


  Cobbler med persika och hallon 6-8 port

Botten:
100 g smör
0,75 dl farinsocker
2 msk Baileys
2 stora färska persikor
ca 250 g färska hallon

Kaksmet:
100 g smör
1 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokosflingor
0,5 dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader.
Botten: Blanda smör, farinsocker och Baileys i en kastrull och smält på svag värme under omrörning. När smöret har smält häll såsen i en ugnsform (hade en 17 x 27 cm).Skiva persikor och lägg på såsen samt hallonen.
Smeten: Tärna smöret och rör det med socker. Blanda ner vetemjölet blandad med bakpulver, vaniljsocker och kokosflingor. Tillsätt mjölken lite i taget. Kavla ut degen (med hjälp av mjölat bakpapper) lika stor som formen. Lägg smeten försiktigt över frukterna. Grädda i 175 grader ca 25-35 minuter. Servera med vaniljvisp.

Om man vill ha "torrare" kaka kan man skippa smör,farinsocker och Baileys och lägga frukten direkt på botten av formen också.

Enjoy!!!

Dagens pyssel: tårtfat och mått 2011-08-04

Jag går på loppisar ibland och letar efter olika roliga och andvändbara saker. Köpte ett tag sedan två glasfat samt två udda snabbsglas. Gjorde några söta tårfat av dem. Man behöver inte ha de bara till tårta utan man kan ha sallad mm på dem.

       

Jag klistrade ihop dem med bra glasklister.

Hade en gammal kaffekopp utan fat som jag gjorde till decilitermått samt två små gräddkannor som blev 2 respektive 4 dl mått. Man kan göra några med roliga kaffekoppar mm och ge bort som present eller ha på stugan.

  gammal kaffekopp 1 dl mått

 gräddkannor 2 resp. 4 dl mått

ska göra en ½ dl mått också men har ingen bra kopp till det. Får leta vidare. Köpte porslinsfärg på Panduro och målade med fri hand. De hade pennor också men bara i storpack och de kostade över 300:- lite för dyrt för några sträck. 

Dagens lunch blev ugsrostade grönsaker med korv (potatis, kålrot, rotselleri, purjo, tomat, morot, wienerkorv, olivolja, Herbes de Provence, Herbamare örtsalt, kummin). Efterrätt: 2 dl kesella hallon+frysta hallon+vit chokladdroppar. Mixa allt ihop skeda i mindre skålar och in i frysen en stund. Jättegod "Hallonglass".

 

Ha det/

Dagens tidningsrubrik: Generation duktig tävlar i allt GP 2011-08-02



I gårdagens GP skrev Mattias Hagberg om sjuttiotalister. Tyckte att det var riktigt bra skrivet samt att det var  sannt det som han skrev.
 
Mattias skriver:" Forskare som studerar olika generationer brukar säga att sjutttiotalister vill allt, och är "generation duktig". Det gäller att maximera sig på alla fronter: bra bostad, fint jobb, snygg kropp, många vänner, duktiga barn-allt gamla klassiska borgerliga statusmarkörer- men också miljömedvetenhet, socialt ansvar och solidaritet. Kanske finns det en generationsförklaring till varför ovanligt många i trettio-till fyrtioårsåldern bokstavligt talat håller på att spring in i väggen?"
 
Jag tror att delvis är det en generationsfråga men också alla trettio-fyrtioåringar i olika generationer har haft sina maxdag. Man är oftast uppe i kariären, har bildat familj och fått någon eller några ungar. Man vill ha sin villa-Volvo-hund. Vi som har gått genom det har kunnat titta bakåt och börjat kunna ta det lite lugnare. Man har fått helt annan tidsuppfattning och börjar rycka på axlar och "jag tar det sen". Man är fortvarande aktiv men lite på olika sätt.
 
Mattias skriver:" Jag tänker att det handlar om tid, och om att många av oss sjuttiotalister behöver hjälp att prioritera. Vi har vuxit upp och blivit statusmissbrukare. Vi rusar från det ena till det andra- hela tiden smärtsamt medvetna om att vi hinner inte med de mål vi själva satt upp.Jag tror att vi behöver "missbruksvård", ett samhälle som sätter stopp. Det är dags att börja prata om livspussel och vardagsstress på nya sätt. Inte bara som ett problem som kommer utifrån utan i lika hög grad ett problem som kommer inifrån."

Hans slutklämma: .....Man vill ju trots allt inte vara sämre än någon annan.

Ha det/

Dagens bakning: kakor med tonfisk och ost 2011-08-02

Bakade riktigt goda kakor med tonfisk, ost och senap.

      Kakor med tonfisk och ost 25 st.

200 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 ägg
80 g smält margarin
3 msk dijon senap
1 dl mjölk
100 g riven ost (lagrad Svecia)
1 burk (195 g ) tonfisk i vatten
lite Herbamare örtsalt

Sätt ugnen på 175 grader.
Låt tonfisken rinna av i silen.
Blanda vetemjöl med bakpulver och vispa i ett ägg i taget. Tillsätt smält margarin, senap och mjölk och blanda allt väl. Rör i osten och tonfisken. Smaksätt med Herbamare. Häll upp i silikonformar (andra formar måste smörjas och bröas).
Grädda i 175 grader ca 30 minuter. (beroende på formarnas storlek)
Servera som tillbehör med soppa eller som liten förrätt.

Régalez-vous!!!!

RSS 2.0