Dagens: Knektafrökens delikatessoppa

Var på torget och köpte grönsaker för Knektafrökens delikatessoppa samt Morotssoppa. Allt gick på 25 kronor. Dvs jag får 8 portioner (stora ca 4 dl /portion) soppa av 25 kronor = drygt 3 kronor /portion. Tjejen i kassan blev förskräkt för jag utbrast " oj vad sa du att detta kostar". Hon trodde nog att jag tyckte att  det var dyrt men jag försökte förklara att jag ska göra 8 portioner grönsakssoppa av allt detta och då blir det väldigt billigt. Hon bara mumlade att rotfrukterna är billiga just nu. Gjorde färdigt soppan och fryser in den direkt.

 Knektafrökens delikatessoppa. 6 port.

Bonne canche!!!

Dagens meny: påskmat mm 2011-04-24

Lilla J kom över igår och hjälpte mig att göra marsipanen. Jag gjorde bara kaninen med morotsbil och hon gjorde resten. Blev rätt fina tycker jag...

 

Har lite svårt för påsk/midsommar/julmat. För mig är det samma mat på dessa högtider. Stora J och Lilla J vill ha: potatis, sill, lax, paté, köttbullar, rödbetssallad. ( rödbetssallad: hackade inlgda rödbetor, 2 st äpple i tärningar, hackad röd lök samt 3 dl vispad grädde.) Gjorde allt detta men också ägg med currysås, till efterrätt några chokladägg med vit chokladmousse samt till kaffe/te frukttårta med citronkräm.

  Ägg med currysås 4 port.

4-5 hårdkokta ägg
1 dl majonäs
1 dl matgrädde
nypa salt
lite svartpeppar
2-3 tsk curry
bit purjolök ca 5 cm

Koka ägg och dela varje ägg i 4 bitar i längden.
Blanda majonäs, grädde, salt, svartpeppar och curry. Hacka purjon och häll den största delen i såsen. Spara lite till garnering. Lägg äggen på fat och häll över såsen. Dekorera med purjo. 

  Chokladägg med vit chokladmousse

Vit chokladmousse:
1 äggula
0,5 dl socker
3 msk pressad apelsinsaft
200 g vit choklad
100 g Kesella
2 dl vispgrädde

Vispa äggula, socker och apelsinsaft i en kastrull. Värm upp till nära kokpunkten. Ta bort från plattan och fortsätt vispa tills krämen svalnar lite. Smält choklad i en annan kastrull och blanda med krämen. Blanda i Kesella. Vispa grädde och tillsätt försiktigt i smeten. Dela moussen i äggskalen och resten i portionsformar. ( fick 15 ägg samt 4 st små portionsformar) Lägg i kylen och låt vara ca minst en timme före servering. 

  Frukttårta me citronkräm 

Botten:
2 ägg
2 dl socker
100 g margarin
1 dl vatten
0,5 tsk bakpulver
200 g vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader.
Koka vatten och margarin. Låt svalna.
Vispa ägg och socker.Blanda i vatten/margarin och bakpulver blandat med vetemjöl.
Häll i en pajform med upphöjd i mitten. ( min är 28 cm diameter). Grädda i 200 grader ca 15-20 minuter.
Vänd och låt svalna.

Citronkräm:
4 dl vetten
1,5 dl socker
2 msk potatismjöl
4 äggulor
saften av en liten citron

Blanda allt utom citronsaften i en kastrull och låt koka sakta. Får ej koka. Vispa tills krämen tjocknar. Låt svalna.
Blanda i citronsaften. Fyll botten med citronkräm och fyll på bär och frukter. Hade jordgubbar, persikor( från burk), vindruvor, kiwi.

Bonne canche!!!!

Dagens bakning: Citronmuffins med choklad samt Kardemummakaka 2011-04-23

Hade varken sockerkaka eller muffins i frysen. När jag var och handlade i torsdags hade de erbjudande med kakmix 2 st för 30 kronor. Köpte sockerkaka samt citronkakamix. Blandade 1,5 tsk kardemumma i sockerkakamixen. Cirtonkakamix bakade jag ut som muffins och hade gjort i onsdags: 100 g choklad som jag smälte och blandade med 0,75 dl matgrädde. Hällde detta i iskubsform och la i frysen. Tog en frysen chokladkub och gömde i varje muffins. Gräddade i 200 grader ca 15 minuter. Citronsmaken med choklad smakade riktigt goda. 

  Kardemummakaka     

  Citronmuffins med choklad 12 st 

I morgon ska jag baka min frukttårta med citronkräm och olika frukter.

Ha det/

Dagens meny: Smörgåstårta samt Marängnäste med citronkräm 2011-04-22

Lilla J ville ha Smörgåstårta och gjorde botten igår och den fick stå i kylen och dra över natten. Dekorerade den idag samt gjorde Marängnästen med citronkräm. Receptet till den hittade jag på Postens Uppslaget nr 16.

 Smörgåstårta  ca 8 personer 

24 skivor rostbröd
Fyllning 1: 200 g hackad rökt skinka
               2 dl majonäs
Fyllning 2: 1 ask bredbar leverpastej
                1 dl créme fraiche
                1 dl majonäs
                8 skivor hackad  smörgåsgurka
Garnering: 3 dl grädde
                3 msk majonäs
                skivad rökt skinka
                skivor cheddarost ( hade 8 st) 
                kokt ägg
                tomat, gurka, sallad, persilja, dill

Med tre bottnar: Skär bort kanterna på rostbrödet. Lägg 4 skivor på längden och 2 i rad = 8 skivor /lag.
Spreja lite mjölk på skivorna. Blanda ihop fyllning 1 och bred på brödet. Lägg på 8 brödskivor och spreja med mjölk. Blanda ihop fyllning 2 och bre på. Sist ett lager brödskivor och speja med mjölk. Ta plast över samt lägg på en tyngd tex skärbreda över och låt stå i kylen över natten.
Garnering: Vispa grädden och blanda i majonäsen. Täck tårtan med blandningen och dekorera med skinka, ost grönsaker mm. Jag tog ut ett hjärta med pepparkaksform från osten. La först skinkskivan och täckte den med kanterna av osten. Sparade ost hjärtan och la de på sidorna med dillhacket.
Jag är inte van att göra smörgåstårtor men detta blev riktigt lyckad. Alla åt med god aptit och svärmor och dotter fick med sig lunchlåda med rejäla bitar tårta.

  Marängnästen med citronkräm 6 port + några små maränger

Maräng:
4 äggvitor
2 dl socker
Citronkräm:
4 äggulor
1 dl socker
finriven skal av 1 citron
3 msk pressad citronsaft
Tillbehör:
3 dl vispgrädde
några jordgubbar, hallon eller blåbär

Sätt ugnen på 100 grader.
Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockert lite i taget och vispa till en fast maräng. Spritsa ut rundlar med extra varv vid kanten. Det går också att klicka ut marängen och göra en fördjupning i mitten. Blir det maräng över, spritsa ut till små maränger.
Grädda 2 timmar tills de känns lätta och släpper pappret. Får de färg, sänk temperaturen till 80 grader.
Citronkräm: Sjud alla ingredienser till en tjock kräm under vispning. Passa noga så att det får inte koka upp. Kyl i vattenbad under lock.
Vid servering: Lägg på kräm, vispad grädde och bären. Sikta ev lite florsocker på. Jag hade köpt några små marsipankycklingar som jag la också i nästet.
Dessa är både söta och syrliga men ack så goda. Gillar inte så mycket maränger men ihop med citronkrämen är det gott.

Bonne canche!!!!




Dagens besök 2011-04-21

Hade trevligt besök S och hennes son K. Hade gjort en nalle med japask tyg till lilla K och så fick han lite påskgodis också. S och jag har liknande tankar om handarbete mm. Det är roligt att träffa henne och prata om tyger mm. Hade gjort en påskpresent till henne : Påskhönor på pinne.

  Påskhönor á la 2011.

Blev nöjd med resultatet och hoppas S tycker om mina höns.

Lilla J tyckte att vi skulle ha smörgåstårta i morgon så jag har gjort grunden och nu får den vila och dra sig i kylen över natten. Hoppas den blir bra. Har inte gjort så många smörgåstårtor tidigare : bara 1 så... håll tummarna.

Ha det/

En av de godaste kakorna jag gjort: Lakrits - och hallonkaka

  


Lakrits- och hallonkaka

Se fler recept från Gäst på kokaihop.se.


Bonne canche!!!


Påskkycklingar av maräng 2010



Påskkycklingar av maräng

Se fler recept från Gäst på kokaihop.se.


Här är receptet också på dessa söta kycklingar.

Bonne canche!!!! 

Söndag 20110424

Alla som tränar Tai Ji ut nu på söndag eftersom det är Tai Ji World Day.

  bild på 108 rörelser i Tai Ji

Ha det/

Förra årets påsktårta (2010)

Apelsintårta

Se fler recept från Gäst på kokaihop.se.

  Apelsintårta

Troligen blir detta årets påsktårta igen. Den är så god och alla gillar den.

Har varit med tidigare på Kokaihop och några mina äldre recept är markerade som gjorda av Gäst. Har gått med igen och nyare recept är gjorda av "Kurisutina" som är mitt namn på sajten.

Kommer nog lägga in några av lite äldre recept som jag tycker är goda!!!

Detta är förra årets marsipan (Stora J och Lilla J vill ha marsipan på jul och påsk) vet ej vad jag ska göra iår men något blir det.

 Marängpippin påsk 2010

  Marsipan 2010

Bonne canche!!!!! 


Dagens meny: Melon -tomatsallad, Köttbullar á la Medelhavet och Persika -passionsfrukt parfait 2011-04-17

Melon -tomatsallad

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Köttbullar á la Medelhavet

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Persika - passionsfrukt parfait

Se fler recept från Kurisutina på kokaihop.se.

Svärmor och dotter på middag som vanligt. Allt blev gott och det blev en lunchlåda för svärmor och för dottern också. Har gott med på Kokaihop och la recepten där också.

Bonne canche!!!


Bento lådor 20110415

Äter frukost mellan 5.30-6.00 och sedan tar en kopp te och apelsin på jobbet ca 10.30. Slutar kl 12 och skyndar mig till träningen. Hemma ca 14.30-15.00 och är jätte hungrig. Lagar något och "äter" sedan resten av kvällen. Allt detta är att jag äter helt fel. "Svälter" på fm och dagen och äter mycket på kvällen. Inte undra att man är "lite överviktig". Har bestämt mig att ändra mina mattider. Annars äter nog hyffsad nyttig mat men.. 
Har börjat med lunchlådor = Bento på japanska. Tycker att det är roligt att börja piffa till min låda. Japanerna är duktiga att göra roliga matlådor. Såg en bild på nätet som jag har efterapat : "Kvinna med röd klänning och röda skor" döpte den till Tant. 

 Bento :"Tant" med ris, sardiner, paprika, sallad, gurka och persilja.

 Bento : "Kyckling" med ris, tonfisk, paprika, ägg, sallad, gurka och morot( sås: 3,5 msk socker, 3 krm salt, 5,5 msk Mirin, 1 tsk soya koka upp och låt svalna blanda i gurka o morot låt stå o dra ca 1 timme) edamamebönor.

Har köpt några Bentoböcker med tips och recept. Gjorde Edamame och ost muffins. Blev jättegoda. Ska nog byta en del av vetemjölet mot graham eller annat lite grövre mjöl nästa gång.

  Edamame och ost muffins 12 st.

2 ägg
1,6 dl mjölk
0,6 dl (oliv) olja
250 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
70 g riven ost
4 msk edamame bönor (frysta med skidor: lägg i kastrull täck med vatten koka upp och plocka bort bönorna)

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggen och tillsätt mjölk och olja och vispa väl ihop.
Blanda bakpulver och salt med vetemjölet. Sikta i mjölet lite i sänder och rör till en jämn smet.
Rör i 35 g riven ost. Blanda väl. Dela smeten i muffinsformar och lägg i några edamame bönor i varje. Strö över resten av osten.
Grädda i 175 grader ca 20-25 minuter tills ytan är gyllenbrun.
Passar bra ihop med soppa.

Bonne canche!!!!


Dagens meny: Fläskfilé, hasselbackspotatis, grönsaker, béarnaisesås och blåbär- lime parfait 2011-04-10

Svärmor hemma hos oss som vanligt. Gjorde fläskfilé, hasselbackspotatis, grönsaker, béarnaisesås (Blå Band) samt enkel blåbär -lime parfait.  

  Fläskfilé, hasselbackspotatis, grönsaker 4 port.

ca 600 g fläskfilé
1 tsk salt
nypa svartpeppar
1 msk honung
1 msk senap
1 msk soja
1 msk olja
2 tsk rosmarin

Sätt ugnen på 200 grader. Brun filén lätt i en stekpanna. Blanda alla ingredienser och pensla filén ordentligt.
Ställ i en ugnsfat och stek i 200 grader ca 30 minuter. Ta ut och lägg i en folie och låt köttet vila en stund före servering.
Hasselbackspotatis  kan göras samtidigt i ugnen. Skala och dela potatisar i längden. Gör små snitt, pensla med margarin och strö över Herbamare örtsalt.

 Blåbär -lime parfait 5-6 port.(beroende på hur stora formar man tar)

2,5 dl vaniljvisp
1,5 dl blåbärssylt
0,5 dl limesaft (ca 2 små lime)
riven skal av 1 lime.

Vispa vaniljvisp hårt. Blanda i blåbärssylt, limesaft och skal. Häll i formar och jämna ytan.
Ställ i frysen minst 4 timmar. Ta ut ca 10-15 min före servering och ställ de i kylen. Dekorera med färska blåbär eller andra bär/frukt. 
Jag hade inga passande formar så tog engångsmuggar och det gick bra. 

Bonne canche!!!!

Dagens bakning: kanelbullar samt risgrynspudding 2011-04-09

Lilla J har klagat att jag inte har bakat bullar på länge. ( Lussebullar före jul). Sagt och gjort Stora J fick cykla till affären och köpa jäst. Det blev drygt 60 bullar. Hade lovat en dag till Stora J att göra risgrynspudding men...När jag ändå var i gång så det blev risgrynspudding. Ibland när Stora J kommer hem från jobbet tycker han om att ta en risgrynspudding från frysen , värma upp den och äta den med jordgubbssylt. 

 ca 60 kanelbullar ( Se receptet 2010-05-02 Örfilar/Finska kanelbullar
dubblade receptet)

 Risgrynspudding 3 st. 0,5 dl folieformar
(brukar fördubbla när man ändå är i gång) eller en rund ugnsform
                               
2,5 dl vatten
1,5 dl risgryn
7,5 dl mjölk
2 ägg
0,5 tsk salt
1 msk socker
0,5 dl russin
lite skorpmjöl
margarin

Skölj grynen. Sätt på vatten och grynen, koka upp och koka på svag värme ca 10 min(eller när vattnet kokat in). 
Häll i mjölken, koka upp och fortsätt kokningen på svag värme , tills grynen är mjuka ca 1 timme. Skölj russinen.
Vispa äggen, socker och saltet. Rör ner äggblandningen och russinen och avsmaka. Häll gröten i formar(form). Strö över skorpmjöl och några små klickar margarin. Grädda puddingen i 200 grader ca 20-25 minuter.
Man kan byta russinen mot rivna skalet och saften av ½ citron.

Bonne canche!!!!!!

Träning på Botaniska Trädgård och Trädgårdsföreningen i maj Göteborg

Gratis träning av Tai Ji Quan på:

Botaniska Trädgård 2-20 maj ( ej lö och sö)
Hela formen                                      Grundläggande
Udda datum kl 06.00-06.45                 Udda datum kl 08.00-08.45
Jämna datum kl 08.00-08.45               Jämna datum kl 06.00-06.45

Trädgårdsföreningen 4-5, 11-12, 18-19 och 25-26 maj
Grundläggande
Onsdag kl 12.00
Torsdag kl 17.00
 
Ledare är Gudrun Gylling.

 Gudrun Gylling 

Hoppas att det blir mycket folk. Det ser så härligt ut när det är många som tränar samtidigt. Förra året var jag med på onsdagar (började jobbet tidigare så att jag kunde vara med ) men funderar på att ta mig till Botaniska iår.




Hoppas det är många som kommer!!!
Ha det/



Med sorg i hjärtat fick höra att konstnären Rune Claesson har gott bort.

Stora J hämtade mig från Tai Ji Quan träningen ikväll och berättade då att Malin hade ringt till min svärmor och berättat att Rune gott bort i lördags. Min svärfar var kompis med Rune och via den vägen har jag haft förmånen att lära känna Rune. Det var alltid så lätt att prata med honom. Han var en underbar människa. Vi var på hans utställning 2009 i Gbg. Rune hade sin sista utställning i Ulricehamn i höstas.

 Rune tänker på dig och dina närmaste.....

Dagens meny: Kyckling, vildris, sallad, currysås och till efterrätt päron under knäcktäcke 2011-04-03

Hade köpt frysta färdigmarinerade kycklingdelar och la de i ugnen 225 grader ca 45 minuter. Köpte några skivor rökt skinka och färdigskivad cheddar. Efter 45 minuter tog ut kycklingsbitar lindrarade en bit skinka runt i varje bit och ovanpå la en bit cheddarost och in i ugnen igen ca 20 minuter till. Kokade vildris och gjorde sallad av : krispsallad, körsbärstomater, gurka och en apelsin. Currysås av Blå Bands såspulver. Till efterrätt gjorde jag Päron under knäcktäcke.

  Päron under knäcktäcke 4 port.

8 st. päronhalvor(på burk) eller inkokta
Glasyr:
100 g margarin
1 dl strösocker ( eller Hermesetas för sockerfri variant)
2 msk vetemjöl
2 msk grädde
60 g mandelspån

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda samman ingredienserna till glasyren i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills allt blandat sig och massan tjocknat.
Lägg två päronhalvor i varje portionsform och fördela glasyren över päronen. Grädda i 200 grader ca 20-25 minuter tills glasyren fått lagom färg och är knäckig.
Servera päronen varma med vispgrädde med strössel eller vaniljglass.

  med vaniljglass.

bonne canche!!!!


Dagens utflykt: landet 2011-04-02

Det var varmt men väldigt disigt. Åkte till landet och hade köpt olika lökar mm. som jag ville sätta i jorden.  
Stora J sågade några träd och jag tog några kort med mobilen ( kameran hemma som vanligt). Hade med mig: 1 pion, några irislökar, lobelior, lupiner mm som hittade sin plats i jorden. Hoppas bara att rådjuren inte äter upp allt utan några får växa upp också.

 Gullvivorna har fått några nya gröna löv så.. samt pionen tittar ut mitt i.

 Liten grupp snödroppar växer bland stenar...

  2 st. kungsliljor sticker ut....

  Akleijor kommer med nya gröna blad...

  Man kan ana rabarbern bland löven...

  Smultronen sprider ut sig...

Härlig att gå och upptäcka att nya gröna blad mm. sticker lite ut så våren är på gång!!!!!!!!

Ha det/ 


RSS 2.0