Dagens bakning: Sockerkaka med citron 2010-09-16

Hade ingen sockerkaka hemma så .. det blev sockerkaka med citron.



Sockerkaka med citron

2 ägg
2 dl socker
skalet av ½ citron
saft av ½ citron + vatten = 1 dl kokt
50 g smält margarin
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Riv eller ta med zestjärn det gula på citronskalet.
Vispa ägg och socker pösigt (ca 3 minuter med el-visp). Tillsätt citronskalet, kokt vatten och margarinet.
Rör försiktigt ned mjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i en smord och bröad rund kakform.
Grädda i 175 grader ca 30-40 minuter.

Bonne canche!!!!!!

Dagens bakning: Drömmar, bruna bröd och kolakakor 2010-09-14

Det var länge sedan jag bakade småkakor. Dottern gillar drömmar och jag gillar bruna bröd. Kolakakor är inte så dumma heller så... 



Längst fram kolakakor till vänster drömmar och till höger bruna bröd.



Drömmar ca 40 st.

100 g rumsvarmt margarin
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl rapsolja
1 tsk hjorthornssalt
ca 4,5 dl- 5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör margarin, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt olja lite i taget. Blanda hjorthornssaltet med lite av vetemjölet och blanda ner det i degen. Arbeta in resten av mjölet. Dela degen i jämna bitar, forma dem till bollar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Gradda i 175 grader i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna.



Bruna bröd ca 65 st.

200 g rumsvarmt margarin
2 dl socker
5,5 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
1 tsk kanel
1 tsk krossade kardemummakärnor
1 dl (75 g )hackad sötmandel
1 ägg
garnering:
pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör margarin och socker poröst. Blanda mjöl, hjorthornssalt, kanel, kardemumma och hackad mandel. Tillsätt detta och ägget. Arbeta samman allt till en deg.
Rulla ut den i längder, skär dem i bitar och forma dessa till små bollar. Doppa dem i pärlsocker och lägg dem på plåt med bakplåtspapper  inte för nära varandra eftersom de breder ut sig lite.
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen ca 10-12 minuter. Låt svalna.



Kolakakor ca 48 st.

100 g rumsvarmt margarin
1 dl socker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda samman dem till en smidig deg.
Rulla ut degen till 3 fingertjocka längder, nästan lika långa som plåten. Lägg dem på plåten och platta till dem något.
Grädda i 175 grader i mitten av ugnen ca 12 minuter.
Skär längderna i bitar medan de är varma. Plocka isär kakorna när de svalnat.

Bonne canche!!!!!!!

Dagens meny: Kokt torsk med äggsås, kokt potatis, apelsin- och avocado sallad och Barbros äpplepaj

Svärmor och dotter hemma för middag. Det var länge sedan vi åt fisk och kokt torsk med äggsås är ju så gott.
Serverades med kokt potatis och apelsin- och avocado sallad. Såg i Allt om mat att de hade haft äpplepaj tävling och en av förstaprisreceptet såg väldigt gott ut så det blev Barbros äpplepaj med vaniljvisp till efterrätt.



Kokt torsk med äggsås 4 port

ca 600 g torskfilé eller hokifilé
1 tsk socker
1 tsksalt
3 dl fiskbuljong
Sås:
1msk margarin
1 msk vetemjöl
1 dl matgrädde
salt, malen vitpeppar
1 knippe persilja
3 hårdkokta ägg, hackade

Krydda filéerna runt om med sockret och saltet. Koka upp buljongen i en kastrull och lägg ner filéerna i buljongen, låt koka upp och ta grytan från värmen. Lägg på ett lock och låt stå och dra i ca 10 minuter.
Smält margarinet i en kastrull och rör ner vetemjölet. Sila och häll på buljongen (från fiskkoket) och grädden och låt koka ca 5 minuter under omrörning. Smaksätt såsen med salt och peppar. Hacka persiljan och rör ner i såsen.
Lägg upp torsken på varma allrikar och servera med såsen och hackad ägg. Kokt potatis är ett måste. 

Apelsin- och avocado sallad 4 port


75 g Provencalsk salladmix
1 apelsin
1 avocado
sås:
1 msk olja
1 msk äppelvinäger
2 msk pressad apelsinsaft
nypa salt
nypa svartpeppar

Skölj salladen. Skala apelsinen och skär bort det vita också. Skiva tunna skivor.
Dela avocado, ta bort skalet och kärnan. Skär i skivor. Doppa skivorna i apelsinsaftet. Använd saftet sedan i såsen.
Lägg salladen på en fat, apelsinskivorna och avocadon på. Blanda ihop såsen och häll över salladen.

    

Barbros äppelpaj ca 8 port

Botten:
3 dl vetemjöl
100 g margarin
2 msk vatten
Fyllning:
5 röda syrliga äpplen
2 msk margarin
2 msk råsocker
1 tsk krossade kardemummakärnor
1 msk pressad citronsaft
Toscasås:
150 g sötmandel
150 g margarin
1,75 dl strösocker (150 g)
3 msk vetemjöl
1,5 msk vispgrädde

Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa ihop mjöl och margarin och tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform ca 26 cm diameter. Ställ kallt 30 minuter.
Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Mjukstek 3-4 minuter i margarin i en kastrull. Tillsätt råsocker, kardemumma och citronsaft. Ställ åt sidan.
Toscasås: (Skålla och skala om du vill) och mal mandeln. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt socker och vetemjöl, därefter mald mandel och grädde. Ge blandningen ett uppkok. Ställ åt sidan.  
Fördela äpplena i botten av pajformen.Täck äpplena med toscasmet och grädda pajen i 200 grader i nedre delen av ugnen ca 20 - 25 minuter. Servera med glass, grädde eller vaniljsås. 

Bonne canche!!!!

Dagens bakning: Enkla chokladmuffins 2010-09-11

Dessa cholkadmuffins är lätta och snabba att göra.



Chokladmuffins 12 st

2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g mörk choklad
1 msk kakaopulver
0,5 dl mjölk
1 ägg
0,75 dl rapsolja

Sätt ugnen på 200 grader.
Ställ pappersformar i muffinsplåten.
Hacka chokladen grovt. Balnda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt mjölk, ägg och olja och rör försiktigt så att degen inte blir segt.
Dela degen i formarna och grädda i 200 grader i mitten av ugnen ca 12-15 minuter.
Man kan garnera med vispgrädde och hyvlad choklad om man vill ha festligare muffins.

Bonne canche!!!!

Dagens mat: Köttbullar i gräddsås, makaroner 2010-09-11

Dagens blev :Köttbullar kokta i gräddsås och makaroner och lingonsylt.



Köttbullar i gräddsås ca 25 st.(4 port)

ca 500 g blandfärs
1 ägg
1 dl matgrädde
2 msk ströbröd
1 tsk salt
1 tsk Herbes de Provence
2 msk tomatpuré
1 hackad röd lök
sås:
4 dl matgrädde
2 dl vatten
½ köttbuljongtärning
1 msk tomatpuré
1 röd paprika
persilja

Stek löken lätt och blanda med köttfärsen och andra ingredienser. Låt svälla ca 15 minuter.
Häll grädde och vatten i en rymlig kastrull och låt koka upp. Tillsätt buljongtärningen och tamatpuré.
Doppa händerna i kallt vatten och rulla små köttbullar. Lägg de i såsen. Täck med lock och låt små koka ca 12 minuter. Kolla att köttbullarna är klara genom att dela en köttbulle.
Tillsätt tärnad paprika och låt småkoka ca 3 minuter. Kolla smaken och ta ev mera ryddor. Strö över persilja.
Servera med makaroner eller kokt potatis eller potatismos och lingonsylt.

Smaklig spis/


Dagens bakning: Banoffee

Lovade skriva Banoffees recept och här kommer den. Den är sött men mums alibaba..... Enligt diskussioner ska det vara smuldeg på botten men ...Namnet Banoffee= banan + toffee.



Banoffee ca 6 portioner

Botten:
250g digestivekex, havre eller liknande kex
100 g margarin
Fyllning:
1 burk (375 g ) kondenserad mjölk
3 st bananer
2 msk citronsaft
2 dl vispgrädde
1 - 2 msk socker
Garnering:
kakao, eller snabbkaffepulver , bananskivor 

Ta bort etiketten från mjölkburken. Lägg oöppnad burk i kokande vatten i en stor kastrull så att vatten täcker hela burken. Koka 3 timmar på svag värme. Fyll på vatten så att burken är täckt hela tiden.
Smula kexen och smält margarinet. Blanda ihop. Lägg papper på botten på en löstagbar form ( ca 24 diameter). Tryck ut kexsmeten ordentligt på botten och lite på kanterna också. ( digestive ger smuligare och havrekex hårdare botten). Låt stelna i kylskåp.
När mjölken har kokat färdigt ta kastrullen från plattan. Låt burken svalna lite. Öppna burken och häll över stelnat kexbotten. Läg tillbaka i kylskåpet så att toffeen stelnar lite.
Vispa grädde och smaksätt med socker och ev. lite snabbkaffepulver.
Skala och skiva bananerna. Häll lite citronsaft över bananerna så att de inte bli mörka.
Lossa botten försiktigt med kniv från botten. Lägg bananskivorna över toffeen och ev. spara några för garnering.
Skeda grädden över bannanerna, garnera med bananskivor och eller sikta över kakao eller snabbkaffepulver strax före servering.

Bonne canche!!!!

Dagens bakning: Banoffeemuffins 2010-09-07

Köpte förra veckan boken : Muffins små pyntade cupcakes av Susannah Blake. Fullt med härliga recept och gjorde idag Banoffeemuffins.



Banoffeemuffins 10 st

60 g rumsvarmt margarin
70 g farinsocker
1 ägg
1 mogen mosad banan
115 g vetemjöl
50 g hakade kolor ( 7 st. Rollo kola)
Garnering:
1,8 dl vispad grädde
3-4 msk kolasås
1 banan skivad

Sätt ugnen på 180 grader. Ställ muffinsformar av papper i muffinsplåtens fördjupningar.
Vispa ihop margarin och farinsocker i en skål till en krämig smet. Slå i ägget och blanda. Vänd ner mosad banan och sedan mjöl och kolabitar. Blanda.
Skeda över smeten i pappersformar och grädda muffinsen ca 16 minuter tills de rest sig och provsticka visar att de är klara. Lägg över på galler att svalna.
Klicka grädde över varje muffins och ringla kolasås över. Toppa med några bananskivor.
Blev jättegoda. Har gjort också Banoffekaka och lägger ut receptet senare.

Bonne canche!!!!

Dagens tidningsurklipp 2010-09-07

GP idag : "Visste du att....
den kinesiska träningsformen Tai Chi kan lindra symtom som muskelsmärta, trötthet och sömnsvårigheter hos fibromyalgipatienter".
Tai chi är bra för allt. Man tränar hela kroppen och "själen" också. Min Tai Ji Quan träning börjar den 21 september och jag riktigt längtar efter att träna.

En annan sak som jag anmält mig är att fortsätta blugga japanska språk. Har läst fem år men slutade efter stroken. Det blev för svårt men har gått och tänkt på det. Har svårigheter att lära mig något nytt men anmälde mig till en lägrekurs för att jag vill behålla japanska så att jag inte tappar det. Hoppas jag kommer ihåg vad jag lärt innan. Önska mig lycka till.

Ha det/

Dagens mums: chokladkaka i långpanna 2010-09-03

Blev sugen på choklad och bakade en chokladkaka i långpannan.

  

Chokladkaka i långpanna ca 20 bitar

3 ägg
3 dl socker
150 g smält margarin
5 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl laktosfri matgrädde
1 dl laktosfri mjölk
Garnering:
ca 1 dl hallonsylt
1 dl laktosfri matgrädde
200 g Fazer blå choklad
3 msk hackade cashewnötter (naturell)

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker pösigt ( ca 4 minuter med elvisp). Tillsätt smälta margarinet. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker och tillsätt detta växelvis med grädde och mjölk. Rör så lite som möjligt.
Häll smeten på bakpappersklädd långpanna (ca 30x40 cm). Grädda i 200 grader ca 15 minuter. Låt svalna.
Bre tunn lager hallonsylt över kakan. 
Värm grädden nästan till kokpunkt i en kastrull. Ta bort från plattan och lägg i chokladen i småbitar. Rör i hackade cashewnötterna och bre över hallonsylten. Låt stelna en stund. Skär i lagom bitar.

Bonne canche!!!

Dagens bakning: Bärpaj 2010-09-02

Var på torget och såg att de hade småaskar med hallon och blåbär.



Bärpaj

Botten:
100 g rumsvarmt margarin
1 dl socker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
1 liten ask stora blåbär (ca 2 dl)
1 liten ask hallon (ca 2 dl)
1 burk (200 g ) laktosfri gräddfil
1 ägg
0,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa margarin och socker pösigt. Tillsätt ägget och vispa. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl och bakpulver och rör i smeten. Tryck  degen med mjölade händer i pajformen ( 26 cm diameter) på botten och kanter. Nagga.
Strö bären på botten. Om du har frysta bär blanda 2 tsk potatismjöl med bären och ev lite socker.
Blanda gräddfil, ägg, socker och vaniljsocker och häll över bären.  Grädda i 200 grader ca 30 minuter i nedersta delen av ugnen.
Servera lite ljummen kaka med vaniljglass.

Smaklig spis/


Dagens mat: Korvgryta med makaroner 2010-08-31.

Tänkte göra något enkelt men gott och något som dottern kunde ta med sig till jobbet och snabbt värma upp.



Korvgryta med makaroner 4 pers

ca 400 g korv ( hade finskt måltidskorv men det går bra med rökt skinka eller bog också)
1 burk tomatsoppa (ca 300 g )
2 dl laktosfri matgrädde
0,5 dl vatten
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl makaroner
½ squash
2 tomater
lite persilja

Skär korven i småbitar. Blanda soppa, grädde, vatten, salt och svartpeppar i en kastrull. Rör ner korven och makaronerna. Låt koka under lock på svag värme ca 10-15 minuter. Rör mellan så att det inte bränns på botten. Skölj och tärna squash och tomater. Rör ner det i grytan. Låt det hela bli genomvarmt. Strö över persilja. Servera med gott bröd.  

Smaklig spis/

Dagens bakning: Hallonkaka 2010-08-26

Gjorde hallonkaka med färska hallon. Receptet är samma som på enkel blåbärskaka se: dagens bakning 2010-08-01.



Hallonkaka.

servera med klick vispgrädde på.

Bonne canche!!!!


Dagens bakning: rulltårta med hallon och hallongrottor 2010-08-24

J tyckte att det var länge sedan jag bakade rulltårta så det blev rulltårta med hallon och dottern hade antytt att det vore trevligt att ha hallongrottor i frysen när hon kom hem från Turkiet.



Rulltårta med hallon

3 ägg (180 g )
2 dl socker
2 msk vatten
2 dl vetemjöl (100 g )
1½ tsk bakpulver
fyllning:
1½-2 dl hallonsylt

Sätt ugnen på 250 grader.
Klä en långpanna med smort bakplåtspapper ( kakan lossnar då väldigt lätt).
Vispa äggen och socker pösigt (ca 4 minuter med elvisp) och tillsätt vattet och mjölet blandat med bakpulvert.
Rör försiktigt. Slå smeten i pannan och grädda i 250 grader ca 5 minuter i mitten av ugnen. Stjälp upp kakan på papper. Bred över sylten och rulla ihop kakan. Strö över lite strösocker eller florsocker. Låt svalna.  



Hallongrottor

receptet se bakning 20100522.

Bonne canche!!!!!

RSS 2.0