Dagens meny : Makaron -köttfärspudding, pudding med vetelängd samt kardemummakaka 2010-10-24

Gjorde lätt för mig och gjorde Makaron-köttfärspudding, till efterrätt Pudding med vetelängd samt till kaffet Kardemummakaka.(receptet för kardemummakakan hittade jag i Leva&Bo nr 42/2010)



Makaron -köttfärspudding 6 port.

6 dl makaroner
1,5 l vatten + 3 st. köttbuljong

ca 500 g blandfärs
1 stor hackad röd lök
0,5 tsk malen svartpeppar
0,5 tsk salt
1 msk oregano eller basilika
ca 150 g riven ost
5 dl matgrädde

Sätt ugnen på 200 grader.
Koka makaroner nästan färdiga i buljongen. Sila bort buljongen.
Brun köttfärsen och löken i en stekpanna.
Blanda köttfäsen med makaroner. Blanda i kryddorna och grädden samt de mesta av riven ost. Spara lite för garnering. Häll allt i en smord ugnsform.
Grädda i 200 grader ca 35-40 minuter. Strö över resten av osten när det är ca 10 minuter kvar av gräddingstiden.
Servera med rivna grönsaker och lingonsylt/ eller ketchup.




Pudding med vetelängd 4-5 port.

200 g slät vetelängd 
2 dl äpplemos
3,3 dl vaniljvis
1 dl mjölk
kanel
servering:
hallonkräm

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär längden i bitar. Ta hälften och lägg på botten i en smord ugnsform. 
Skeda mosen över och sist lager av bullebitar.
Blanda vaniljvisp med mjölken.Häll den över. Strö över lite kanel.
Grädda i 200 grader ca 20 minuter. 
Lägg en klick hallonkräm i efterrättsskålar och och sedan pudding över.
(Fick jättegod äpplemos av en kompis som jag använde i receptet.)



Kardemummakaka

5 dl vetemjöl
2 dl socker
2,5 tsk bakpulver
2 tsk krossad kardemumma
2,5 dl mjölk
100 g rumsvarmt margarin
garnering:
pärlsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda de torra ingredienserna med mjölken och klicka därefter i margarinet lite i taget under omrörning.Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Strö över pärlsocker och grädda kakan i nedre delen av ugnen, 175 grader i ca 40 minuter. 

Bonne canche!!!!!!!

Dagens meny: Kokt potatis, kotletter i senapsås, sallad och chokladmousse 2010-10-10



Kotletter i senapsås 4 pers

4 kotletter
1msk margarin
nypa salt
nypa svartpeppar
Sås:
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 dl matgrädde
2 msk dijon-senap
2 msk soja
nypa dragon

2 röd lök

Ta ut kotletterna ca 30 minuter innan du ska steka dem.
Snitta lätt kotletterna i fettsidan så att de inte reser sig vid stekning. Panka de lätt.Stek kotletterna i margarinet och krydda med salt och peppar. Ta upp dem. Häll i stekpannan vatten, buljongtärning och matgrädde. Blanda i senap och soja och låt koka upp.
Lyft kotletterna i såsen och låt småputtra ca 20 minuter undet lock. Strö över dragon .
Servera med kokt potatis och sallad.



Chokladmousse 4 pers

125 g mörk choklad 70 %
1 ägg
2 msk konjac
3 dl vispgrädde
några färska hallon
chokladströssel

Smält chokladen i vattenbad. Tillsätt ägg och konjac med slickepott och rör tills smeten är jämn och glansig.
Vispa grädden och ta en 1/3 av grädden och blanda med chokladsmeten.
Häll den i resten av vispade grädden och blanda försiktig med slickepott.
Skeda smeten i efterrättsskålar. Låt stå i kylskåpet minst 2 timmar. Dekorera med färska hallon och chokladströssel.

Bonne canche!!!!!!!

Några maträtter.


Här kommer några maträtter som gjordes under tiden jag var sjuk.

Korvsås 4 pers

ca 580 g korv(finskt måltidskorv)
2 lök
2 msk margarin
3 msk vetemjöl
5 dl vatten
2,5 dl matgrädde
1 msk senap
1 msk tomatpuré
nypa svartpeppar
hackad persilja

Skala och skiva korven. Skala och hacka löken. Stek korven och löken lätt i en stekpanna.
Strö över vetemjöl. Ta stekpannan från plattan och häll i vatten. Ställ stekpannan på plattan igen och häll i matgrädde och krydda såsen. Låt småputtra ca 5-10 minuter. Strö över persilja.
Servera med kokt potatis eller potatismos samt sallad.

den 3 oktober bjöd jag familjen : Kiwi- avocado sallad, Köttgryta och Vaniljkräm.


Kiwi- avocado sallad 4 pers

1 liten isbergssallad
3 kiwi
1 avocado
saften av ½ lime
1-2 msk olja
nypa svartpeppar
nypa rosmarin
nypa basilika
2 msk rostade pinjenötter

Riv salladen och krydda den med olja och kryddorna. Skala och skiva kiwi.
Dela avocadon och ta bort kärnan. Skala och skiva avocadon. Doppa bitarna i limesaften.
Tillsätt kiwi och avocado ovanpå salladen. Rosta pinjenötterna och strö över salladen.



Köttgryta 4 pers

ca 800 g nöt och griskött (grytbitar)
2 lök (1 röd och 1 gul)
2 stjälkar bladselleri
ca 120 g kålrot
3 morot
ca 150 g palsternacka
ca 100 g champinjoner
2 tsk salt
2 tsk rosmarin
nypa svartpeppar
7-8 dl vatten

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skiva löken. Skala och tärna selleri, kålrot, morötter och palsternacka. Putsa och dela champinjoner.
Skär köttet i ca 3-4 cm stora fyrkanter. Bryn de lätt på stekpannan.
Ta en gryta och varva med köttbitar , grönsaker och champinjoner. Krydda mellan lagen. Överst helst grisköttbitar. Häll över vattnet. Stek i 175 grader ca 2,5 timme. Lägg på locket mot slutet .
Servera med kokt potatis och sallad.



Vaniljkräm 4 pers

4 dl mjölk
2 msk potatismjöl 
1 ägg
1-2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ca 1 dl jordgubbssylt
chokladströssel

Häll mjölken i en tjock bottnad kastrull. Vispa i potatismjöl ch ägg. Värm upp och vispa hela tiden. När krämen börjar bubbla ta bort kastrullen från värmen. Tillsätt socker och vaniljsocker. Lägg kastrullen i en kall vattenbad.
Dela sylten på botten av efterrättsskålar och skeda krämen över. Strö över lite choladströssel.

 
Kladdkaka med lakritskola. ( 1 stor eller 3 små )

200 g margarin
200 g mörk cholkad
4 ägg
2 dl socker
150 g vetemjöl
1 krm salt
6 st Kick lakritskola á 19 g

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält margarinet. Bryt cholkaden i mindre bitar och lägg i smälta margarinet. Rör med slickepott tills chokladen smält och smeten är jämn och smidig. Låt svalna lite.
Vispa upp äggen lätt med sockret och rör ner i chokladsmeten. 
Blanda mjöl och salt, rör ner i chokladsmeten. Klipp lakritskolorna ganska fint och rör ner dem i smeten.
Häll smeten i en stor smord form eller i 3 småformar. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
Grädda kakan lite längre om du vill äta den samma dag, annars kommer den att vara väldigt kladdig.
Låt kakan svalna helt, den kan gärna stå i kylen över natten. Servera med vispad grädde.
Receptet är från Allers nr 40/2010

Bonne canche!!!!!

Lax- och spenatgratäng

Här kommer receptet : Lax- och spenatgratäng.

8-10 fasta potatisar ( ej för små)
ca 400 g gravad lax i skivor
1 dl hackad dill
3 ägg
2 dl matgrädde
2 dl mjölk
ca 150 g hackad djupfryst spenat
en nypa salt
en nypa vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatisarna och skiva i tunna skivor. Varva en tredjedel av potatisen och hälften av laxen i en smord ugnsform och strö dill över. Upprepa en gång till. Vispa äggen lätt, vispa i grädde, mjölk och avrunnen spenat och kryddor. Ringla blandningen i formen, fördela resten av potatisen över det hela. Toppa med dill. Tillred i  200 grader ca 45 -50 minuter.
Servera med sallad.

bonne canche!!!!

Dagens bakning: Päronpaj 2010-10-08

Ska träffa en kompis imorgon och vi ska gå och se Kimono fushion. Hon ska komma hem och äta hos mig sedan. Gjorde Lax-spenat gratäng samt Päronpaj redan färdig i kväll så jag behöver bara värma ut maten imorgon. Lägger ut Laxgratängen imorgon.



Päronpaj

Botten:
150 g rumsvarmt margarin
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
Fyllning:
ca 50 g riven mandelmassa
3 st. päron
Garnering:
0,5 dl aprikosmarmelad
flagad mandel

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa margarin, socker och vaniljsocker pösigt. 
Tillsätt ägget och vispa ordentligt.
Tillsätt vetemjölet och havregryn och arbeta till en deg.
Tryck ut degen i en avlång pajform.
Riv mandelmassan och strö över botten. Skala och dela päronen och ta bort kärnhusen.
Lägg päronen på mandelmassan.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Pensla varma pajen med aprikosmarmelad och strö över flagad mandel.
Servera med vispad grädde. 

Bonne canche!!!!!!

Förskyld

Har varit så jätteförskyld men är på benen snart igen och kommer med nya recept.

Ha det/

RSS 2.0