Finland

Läste att man gjort någon undersökning om i vilka länder som var sämsta att äta i. Vilket som kom i första plats kommer jag inte ihåg men på andra plats kom Finland med motivering: det finska köket är frukten av århundraden av nödtorft och vinterkrig. Stämmer inte alls tycker jag . Man försöker använda det man har. Finland har bred och god matkultur och speciellt inför julen har man så gott att erbjuda. Man kan ju jämföra svenska köttbullar och priskorvar mm. (Middsommarmat - julmat???)  Finland vinner med hästlängder. Det riktigt vattnas i munnen när jag tänker på kålrotslåda, potatislåda mm.
När man är ute och äter julbord så tänker jag ibland på sill och hur man försöker hitta på de konstigaste smakblandningar med sill. Sill är ju så gott men alla dessa blandningar ....nja.
Men snart är det ju jul och ....
Vi hörs/

Förbättring

Ska försöka förbättra mig med att skriva in lite oftare. Det har varit rätt mycket med jobbet, träning, har fått diagnos på min tumme:Artros, och träning för händerna 2 gånger/vecka, japanska, Tai JiQuan mm.
Ps. gjorde förra helgen god och enkel efterrätt: Ugnsbananer

Ugnsbananer 4 per.

4 bananer
2-3 msk flytande honung
1 dl hackade hasselnötter

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och dela bananerna och lägg i portionsformar.
Lägg snittytorna på och häll på honung. Strö över nötterna.
Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Servera varma med vaniljglass.
Mums alibaba.....

Goda julkakor

Bakade : Fruktkaka från Italien, Grissini av pepparkakssmet och mögelost samt Pepparkaksmuffins.

 Fruktkaka från Italien

100 g mandel
150 g hasselnötter
100 g pekannötter
100 g torkade dadlar
100 g torkade fikon
100 g torkade anansbitar små
100 g torkade papayabitar små
2 dl farinsocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk ingefära
0,5 dl konjak
4 st stora ägg lättvispade

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka mandel och nötterna grovt. Klipp dadlar och fikon i småbitar med sax.
Blanda mandel-nötblandningen med fruktbitarna i en stor skål. Tillsätt farinsocker, vetemjöl + bakpulver samt ingefära. Blanda i konjaken och lättvispade äggen.
Klä en avlång brödform 1,5 l med bakplåtspapper och häll smeten i. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen 75  minuter.
Låt svalna och pudra lite florsocker före servering. Skär tunna skivor med vass kniv. Kakan håller sig flera veckor i kylen.

 Grissini med papparkakssmet och mögelost

500 g pepparkaksdeg
100 g smulad grön/blåmögelst

sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut pepparkasdegen till en avlång ca 3-4 mm tjock platt. Smula osten på halva av degen och vik över andra halvan. Tryck med kaveln över. Skär till smala stänger och vrid de försiktigt runt.cGrädda i 200 grader ca 7-10 minuter beronde hur stora kakor man gjort. Försök göra smala stänger eftersom de ändå breder ut sig.

  Pepparkaksmuffins 24 st

4 dl vetemjöl
1 dl rörsocker strö
2 tsk papparkakskrydda
2 tsk bakpulver
2 dl torkad plommon i små bitar
3 ägg
100 g smält margarin
1 burk kondenserad mjölk

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser. Vispa i äggen, smälta margarinet och sist kondenserad mjölk. Blanda väl.
Skeda i muffinsformar och grädda i 200 grader ca 12-15 minuter beroende på storleken av muffinsformar. Pröva med en sticka så att de är klara.
Garnera när muffinsen har svalnat med florsocker + lite vatten/vispgrädde och ev karamellfärg.

Bon chance!!!!!!!!!!

Goda kakor

Hittade i Allas nr 46/10 härlig recept om "Fina syltkakor". I "Leva och Bo" nr 45/10 underbara "Dumlekakor" samt Hyresgästernas tidning "Äpplekaka". Allt blev lyckad och har gjort redan nya omgångar av syltkakor mm.

 Fina Syltkakor 40 st

200 g margarin i små kuber
1 dl socker
1 äggula
5 dl vetemjöl
1,5-2 dl hallonsylt på klämflaska

Blanda snabbt samman degen men bara tills den precis går ihop. Lägg i kylen ca 30 minuter.
Kavla ut halva degen ca 2 mm tjock och ta med runda mått ut kakor (ca 4 cm diameter)och lägg på plåt. Kavla ut resterande deg på smma sätt men tryck ett hål i varje kaka med små kakformer. Lägg på på runda kakor. Lägg en klick sylt på små hålen på varje kaka. Grädda i 200 grader ca 10 -12 minuter tills de fått fin färg. 
Jättegoda.

 Dumlekakor 24 st

200 g margarin i små kuber
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
12 st Dumlekolor (original)
1 ask Nobless (rosa ask)
Blanda ihop margarin, strösocker,vetemjöl och bakpulver till en smidig deg. Lägg i kylen ca 30 minuter.
dela degen i 24 delaroch rulla till runda bollar. Tryck ner en halv Dumlekola i varje boll och lägg dem sedan i folieformar.
Grädda i 200 grader ca 10 minuter. Ta sedan kakorna ur ugnen och lägg en Nobless på varje kaka innan de hunnit kallna. Chokladen ska smälta över kakorna. Ställ sedan kakorna i kylen så att chokladen stelnar ordentligt. 
Mums.....

 Äpplekaka 

150 g rumsvarmt margarin
1,5 dlsocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2-3 fasta äpplen
2 dl créme fariche
1 dl socker
2 ägg
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör margarin och socker poröst. Tillsätt ägget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i smeten. Klicka smeten i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 10 minuter.
Vispa under tiden ihop créme fraiche, socker och ägg. Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
Ta ut kakan och tryck till degen lite så att den inte blir så bullig. Häll på fyllningen och stick ned äppleklyftorna.
Grädda ytterligare i 30-35 minuter tills fyllningen stelnar. Låt kakan svalna. Sikta över florsocker. Servera den ljummen med vaniljvisp till.
Mums....

Dagens meny: viltskav med kokt potatis och plättar med hallon 2010-10-31

Viltskav med kokt potatis + grönsaker samt plättar med hallon. Viltskav receptet finns i augusti.

 Plättar med hallon/kesella 4 pers. (blev 44 plättar) 

3 ägg
6 dl laktosfri mjölk
3 dl vetemjöl
1 msk socker
1 tsk salt
Vispa äggen i en skål och tillsätt resten av ingredienser och rör till en jämn smet. Låt stå ca 30 minter. 
Blanda under tiden: ca 4 dl hallon + 0,5 dl socker + 2 burkar kesella. Låt stå i kylskåpet. 
Stek plättarna. Du kan göra "bakelser" ta ca 1 msk hallon/kesella mellan två plättar och strö över florsocker samt färska hallon.


Länge sen sist men ...

Länge sedan jag skrev något men har varit i Egypten och ätit gott, solat och badat!!!!!! Helt underbar semester och det behövde jag i mörkret mera ljus. Lägger ut några recept av olika slag. hoppas det smakar.

  Chokladkaka

3 msk margarin
2 dl socker
2 ägg
1-1,5 tsk kakaopulver
0,5 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl gräddmjölk

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör margarin och socker poröst.
Häll ner gulorna en i sänder och rör massan med elvisp. Blanda i kakao och vaniljsocker och därefter mjölet ,blandat med bakpulvret, omväxlande med gräddmjölken.  
Vispa vitorna till hårt skum och rör ner dem. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda kakan i 175 grader ca 50 minuter. Pröva med en sticka att kakan är färdig.
God och saftig kaka.

 Mjuk pepparkaka

2 ägg
150 g farinsocker
1 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
1 tsk nejlikor
4 msk smält margarin
1,5 dl kesella
3,5 dl vetemjöl
0,75 sk bikarbonat

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker en kort stund. Sätt till kryddorna, det smälta margarinet och kesella.
Sikta ner mjölet blandat med bikarbonat. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i 175 grader ca 35-45 minuter.
God papparkaka.

 

RSS 2.0