Dagens meny 2010-05-30

Så var det Morsdag och menyn blev: små kokta potatisar, varm grekisk sallad, läcker ugnslax och efterrätt hallon med mjölkchoklad. Laxen är suberb och enkel att göra.

Varm grekisk sallad (5pers)
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gurka
1 rödlök
2 avocado
liten isbergssallad
200 g fetaost i bitar
3 msk olivolja
1 msk citronsaft
nypa salt
1 tsk oregano
(svarta kärnfria oliver )
Tvätta och dela paprikor. Ta bort botten och kärnorna. Skär i bitar. Dela och skär gurka och skala och skär löken i klyftor. Värma olivolja på stekpannan och häll i grönsakerna. Stek en stund så att de blir varma. Krydda med oregano, citronsaft och salt. Skjöl isbergssalladen och dela den. Lägg salladen på botten i en salldsskål. Häll över varm grönsaksblandning samt fetaosten. Dela avocadon och dela i bitar och lägg över salladen. Rör försiktigt så att allt blandar sig.


Läcker ugnslax (5 pers)
ca 1 kg laxfilé
1 st stor tomat halverad och skivad
150 g blåmögelost
1 tsk salt
1,5 tsk Herbes de Provance
Sätt ugnen på 200 grader. Kolla att alla ben är borta från laxen. Skär snitt ända till skinnet i ca 2,5 cm mellanrum. Placera halverade tomatskivor och ostskivor i vartannat snitt. Lägg filén i en ugnsform, strö över salt och örter. Stek i 200 grader ca 30 minuter. 


Hallon med mjölkchoklad (4pers.) 
ca 400 g frysta hallon
50 g mjölkchoklad
1 skopa glass / portion

Sätt ugnen på 200 grader. Dela hallonen till portionsformar som tål ugn. Riv mjölkchoklad ovanpå. Ställ i ugnen så att cholkaden smälter. Servera med 1 skopa glass.



Päron -och kokoskaka (långpanna)
4 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g margarin
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 dl mjölk
Garnering:
1 burk (ca 400 g)päron
100 g margarin
2 dl socker
2 dl vispgrädde
4 dl kokos

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt . ( tar ca ca 3 minuter med elvisp).
Smält margarin i en kastrull. Blanda alla torra ingredienser ihop och varva siktad mjöl, mjölk och smält margarin i äggsmeten.
Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna. Grädda i 200 grader  i mitten av ugnen 12 minuter.
Häll päronen i en sil och dela i småbitar.
Häll grädde, margarin och socker i en kastrull. Värm upp tills margarinet smält och smeten fått en uppkok. Ta från spisen och blanda i kokos.
T a kakan och häll över päronbitarna samt bre över kokosblandningen. Grädda ytterligare 12 minuter i 200 grader eller tills kakan fått ljusbrun färg. En klick vispgrädde eller glass är gott till.

Smaklig spis.

Dagens GP 2010-05-24 Klosterliv & Kung Fu

"Buddhistiska nunnor i Nepal blandar engelska, it och böner med kung fu." Underbart.Härligt läsa om något sådant. Om jag hade pengar skulle jag åka dit på semester eftersom de tar emot turister också. Go for it  girls.!!!!!!!!!!!

Efter jobbet var och tränade styrketräning som vanligt. Dagens GP hade artikel om "min gym" Kristinedal. Alla som tränar där har avtal med Kristinedal att acceptera dopningstester. Bra initiativ för doping förekommer inte bara med "aktiva" utan med "bland vanliga motionärer " också ( 40-åriga som tar genvägen till "snygg kropp").  Appropå det läste i GT om en man som tar Melanotan sk." Barbiedrogen". Han började med drogen för att slippa solarium . Tränar 6 dagar i veckan och vill se brun ut. Vad??? sjukt!!!. Drogen injiceras i bukfettet. Mannen har själv 4 barn = underbar förebild för sina barn : titta pappa tar lite genvägar och tar inte skada av det"fy f.........n säger jag bara. Vad har han i pannbenet Melatnotan eller sågspån???
Han skulle nog behöva böner och kung fu med meditation i stället... eller.... ? har jag fel??????

Nej nu har jag gnällt lite men man får göra det 5 minuter per dag.

Imorgon inget speciellt men på onsdag Tai Chi på Trädgårdsförening igen. Min kompis ska komma med och får se vad vi hittar på efteråt. Någonting att äta någonting att dricka.... 

Ha det.


Dagens 20100523

söndagsmiddag med dottern och svärmor. det blev potatismos, köttbullar, gräddsås och rårivna morötter med apelsin och paprika. efterrätt blev choklad -och kaffemousse med jordgubbar och senare kaffe/te med citron -och marängpaj.





Köttbullar ( blev 26 st)
1 dl ströbröd
1 dl matgrädde
1 dl vatten
1 gul lök
500 g köttfärs blandfärs
1 ägg
1,5 tsk salt
0,25 tsk nymalen vitpeppar
0,25 tsk nymalen kryddpeppar
2 tsk Herbes de Provence
1 st tomat hackad i småbitar

Sätt ugnen på 225 grader.
Häll ströbrödet i en skål och häll på grädde och vatten. Låt stå ca 10 minuter. Hacka löken och bland i. Häll i kryddorna och hackade tomaten samt ägget. Blanda i köttfärsen. Forma små bullar med våta händer och lägg de i en bakpappersklädd ugnsfat. Grädda ca 15-20 minuter. Gott med potatismos, gräddsås och rårivna morötter.



Choklad -och kaffemousse med jordgubbar (4 port)
100 g vit choklad
30 g ljus choklad
3 dl vispgrädde
1 msk nescafépulver
2 dl jordgubbar

Hacka chokladen grovt och lägg den i en bunke. Koka upp grädde och kaffepulver och häll det över chokladen, rör om tills all choklad smält. Låt det svalna något, plasta över bunken och ställ in i kylen över natten.
Snoppa och hacka hälten av jordgubbarna. Vispa upp chokladgrädden med elvisp, vänd i jordgubbsbitarna. Häll upp moussen i portionsformar och garnera med jordgubbar och strö över lite riven mörk choklad.



Citron -och marängpaj
Botten:
100 g margarin
2,5 dl vetemjöl
1 msk socker
1 st äggula
0,5 msk vatten
Fyllning:
4 dl vatten
1,5 dl socker
4 msk Maizena
3 st äggulor
citronsaft samt riven skal av en citron
1 msk margarin
Garnering:
4 st äggvitor (ta 5 st om du vill ha tjockare maräng)
1 dl socker

Sätt ugnen på 200 grader.
Gör botten: blanda mjöl och socker. Arbeta in margarinet med fingrarna och tillsätt äggula och vatten. Knåda till en deg. Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm ) täck botten och kanterna. Nagga och grädda ca 15 minuter eller tills botten fått vacker ljusbrun färg. Sänk värmen till 175 grader.
Gör fyllning:Riv skalet av en citron och pressa saften. Blanda vatten, socker, Maizena, äggulor, citronsaft och rivna skal i en kastrull. Värm upp under omrörning och sjud tills krämen tjocknar. Tillsätt margarinet och låt krämen svalna. Häll krämen över botten.
Gör garnering: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker lite i taget och vispa hela tiden. Spritsa eller bre marängen över pajen. Grädda i 175 grader ca 10 minuter eller tills marängen fått fin färg. Låt svalna. 

Smaklig spis.

Bakning 20100522

var i hemköpet igår och köpte en påse jäsblandning från Dr.Oetker.har sett de men inte prövat. gjorde sanbbakat långpannebröd( ändrade receptet lite). blev riktigt god och det gick snabbt att göra. behövde bara jäsa 15 minuter.

Snabbakat långpannebröd  
5 dl mjölk
2 msk sirap
1 påse Dr.Oetker jäsblandning
2 tsk salt
3 tsk hel kummin
5 dl grahamsmjöl
ca 7 dl vetemjöl
Blanda samman alla torra ingredienser. (Tog ca 6,5 dl vetemjöl). Tillsätt mjölk och sirap och rör samman till en jämn och smidig deg. Klä en djup långpanna med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa 15 minuter.
Grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Låt brödet svalna under bakduk på plåten.

dottern antydde en dag att hon tycker jättemycket om hallongrottor så tänkte vara snäll och göra några.



Hallongrottor (blev 24 st)
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 g margarin
fyllning:ca 1 dl hallonmarmelad

Sätt ugnen på 175 grader. 
Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär margarinet i mindre bitar och tillsätt det.
Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare. Ev tillsätt en ½ msk vatten om degen är för smulig. Forma degen till små bollar och lägg i muffinsformar. Gör en fördjupning med finger och klicka i lite marmelad. Grädda mitt i ugnen i ca  12-15 minuter. Låt kallna på galler.

Smaklig spis.


Tjörn 20100518

Kylskåpet trasig och vatten som inte rann. J tog ledigt från jobbet och vi åkte till Tjörn. hade bokat rörmakare samt reparatör från electrolux. båda kom inte samtidigt utan rörmakaren först bytte två kranar och vatten var fixad. senare kom reparatören bytte termostaten på kylskåpet och den blev fixad. härligt!!!!!!!!!
J klippte gräset och jag rensade och bytte plats med några växter. 


gullvivorna är helt fantastiska.



pionerna har växt och snart blommar de. massor av knoppar.



stenpartiväxterna sprider sig och vissa blommar så sött.



kungsliljan är riktigt på gång. bara det inte blåser så att den knäcks. 



hallonen ser bra ut samt


blåbärsbuske är så grön.hoppas den blir full av blåbär. funderar köpa en till. roligt att blocka egen blåbär gott.....

Ha det.


Appropå TANTER

Läste igår GP:s krönika som handlade om TANTER skriven av Henrik Wallgren. Skrattade och läste och kände igen mycket i texten men underbaraste var: " Man ifrågasätter aldrig en tant. Hon har sina rutiga skäl och randiga orsaker". Stämmer till 100%.
/Ha det.


Dagens meny 2010-05-16

Hade gäster och vi bjöd: grekisk sallad, potatissallad,sweet chilikyckling, rostbiff, skinka och Pavlova med jordgubbar och vaniljglass. till kaffet blev det cheesecake med smak av kaffe och choklad samt örfilar(korvapuusti)


Grekisk sallad ( 8 pers):
2 st rödlök
3 paprikor
4 tomater
½ gurka
1påse(125 g ) Medelhavsmix sallad
20 svarta oliver
400 g Apetina grekisk feta
2 avocado
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 tsk Herbes de Provence
1 msk vinäger
olivolja
Skala och skiva löken. Kärna ur paprikorna. Skär paprika, tomater gurka i bitar och lägg i en vid skål. Lägg i löken och salladen. Dela avocadon och kärna ur samt skala och skär i bitar. Strö över oliverna och osten. Krydda med salt, peppar och Herbes de Provence. Droppa över vinäger och lite olja. Blanda allt väl.


Sweet chilikyckling ( 8 pers):
700 g kycklingfiléer
2 msk margarin för stekning
Chilidressing:
0,5 dl sweet chilisås
0,5 dl rapsolja
1 msk citron/lime saft
garnering:
hachad gräslök
dekorering:
limeskivor
Sätt ugnen på 225 grader. Bryn kycklingfiléerna på båda sidorna i en stekpanna. Lägg dem i en ugnsfat och stek i mitten av ugnen ca 12-15 minuter. Låt svalna och skär i tunna skivor. Vispa hop sweet chilisås, rapsolja och saft. Lägg upp filéskivorna på en fat. Ringla dressingen över och strö över gräslök och dekorera med limeskivorna.


Lax -och sparrispaj (8 pers):
Botten:
4 dl vetemjöl
1 dl olja
1 dl ljummet vatten
Fyllning:
100 g riven ost
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl gräddfil (eller créme fraiche)
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk timjan
100 g kallrökt lax
1 liten burk ( 227g ) sparris i bitar
Blanda vetemjölet med olja och vatten. Tryck ut degen på botten och kanterna i en pajform.
Strö över osten på botten. Skala och hacka löken, pressa vitlöken och blanda ihop och strö över osten.
Vispa ihop ägg, mjölk, gräddfil, salt, peppar och timjan. Häll hälften över löken. Rensa laxen och smula i mindre bitar och strö över. Lägg sparrisen i en sil och låt rinna av. Lägg sparrisen på laxen. Häll över resten av fyllningen. Grädda i 220 grader ca 35-40 minuter.


Pavlova med jordgubbar och vaniljglass ( 8 pers):
4 äggvitor
2 dl socker
1 msk maizena
1 tsk ättikssprit 12 %
garnering:
jordgubbar 
vaniljglass 
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa ner socker, lite i taget och sist maizena och ättika. Bred ut marängsmeten på bakplåtspapper till en rund botten ca 27 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 1 ½ tim. Stäng av ugnen och låt marängenstå kvar nårga timmar. Dela glassen i bitar samt jordgubbarna och lägg över marängbotten.  Servera genast. 


Cheesecake med smak av kaffe och choklad ( 10pers):
Pajskal:
50 g smält margarin
3 dl krossade Digestivekex
Fyllning:
400 g Philadephia färskost naturell
1,5 dl socker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 dl créme fraiche
1 msk vetemjöl
100 g blockchoklad
3 msk espressokaffe
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med löstagbar kant. Spänn bakplåtspapper mellan botten och kanten. Blanda det smälta margarinet med Digestive kexen till en massa ch tryck fast den i botten och lite på sidorna av formen. Grädda 8 - 10 minuter. Låt svalna. Sänk värmen till 175 grader.
Blanda Philadelphiaosten med socker, 2 av äggen och vaniljsockret. Tillsätt de andra 2 äggen, créme fraiche och mjöl. Blanda väl.
Smält blockchokladen med det varma espressokaffet i en kastrull på lägsta värme eller i vattenbad.
För över halva mängden av ostblandningen i en anna skål. Rör i den smälta chokladen.
Häll hälften av den vita ostblandningen i pajskalet. Häll över ett par skedar av den bruna smeten och täck med resten av den vita. Skeda över resten av den bruna och drag ett marmorerat mönster med en kniv.
Grädda i ca 1 timme tills fyllningen stelnat. Stäng av ugnen och låt stå ytterligare 15 minuter. låt kakan svalna och ta bort kanterna på formen. Förvara kakan i kylen över natten innan den ska serveras. Gott till färska hallon och lite vispgrädde.

Smaklig spis.

Vi var 7 personer sammanlagt och det som blev över var lite av grekiska salladen, lite kyckling ( 1 portion) samt nästan halv cheesecake.


Ugnspannkaka från Åland 2010-05-14

Ugnspannkaka från Åland

4 dl mjölk
4 msk mannagryn
1 krm salt
7 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
4 st ägg
1 dl smält margarin

Sätt ugnen på 200 grader.
Gör mannagrynsgröten: koka upp mjölk och salt, vispa ner grynen, låt gröten koka upp och sedan på svag värme ca 5 minuter.Rör då och då. Låt gröten svalna.
Blanda ner i kalla gröten mjölk, vetemjöl, vaniljsocker, kardemumma, ägg och margarinet. Häll smeten i en smord långpanna och grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Äpplemos eller jordgubbssylt är gott till.
Smaklig spis.

Imorgon ska jag baka och göra botten till Pavlova. på söndag ska komma några kompisar över och jag ska bjuda lätt buffé (grekisk sallad, potatissallad, kyckling,skinka, rostbiff ) och till efterrätt Pavlova med glass och jordgubbar.

Bilder från stugan, Tjörn 2010-05-13


Härlig backe med gullvivor och pionen som tittat upp. kunde inte motstå att köpa några rostiga svampar förra året men i år om de på plats.


så här ser pionen ut på andra sidan.myrorna har redan hittat den men...


hoppas det blir några hallon och blåbär till sommaren. björnbären såg inte så bra ut men den kanske tar sig. annars får jag köpa en ny. 

 
vi tog bort en bit rabbat och sådde gräs förra året. iår stack det upp så snygga tulpaner i gräset. får väl klippa gräset runt om.
Ha det/

Dagens meny 2010-05-09

Svärmor och dotter hemma på söndagsmiddag.

Potatissallad 5-6 pers
800 g färskpotatis
125 g salladslök
Sås:
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1,5 msk stark senap(Johnnys)
nypa salt
gott till:
kokta ägghalvor
ugnstekta fläskkottletter
svart vinbärsgéle

Tvätta och koka potatisen. Låt svalna och dela i bitar.
Blanda majonnäs, gräddfil, senap och salt. Skär salladslöken och spara lite av gröna delen till dekoration.
Blanda potatis, salladslöken och häll över såsen. Blanda försiktigt. Låt stå i kylskåpet minst 1-2 timmar.
Stek kottletterna i ugnen och koka äggen. 
 
 
Glace au four 4 pers 
Botten:
2 ägg
1 dl socker
1 dl vetemjöl
¾ tsk bakpulver
Marängtäcke:
4 äggvitor
0,5 dl socker
½ l vaniljglass(block)

Vispa ägg och socker pösigt. Rör i mjölet blandat med bakpulver. Häll smeten i smord och bröad liten långpanna   (20x30) och grädda i 250 grader 5-6 minuter. Låt botten kallna helt. Skär sedan den mitt i så att den passar till ugnsfomen. Vispa vitorna till riktigt hårt skum och rör i sockret. Lägg sockerkaka på ugnsformen, lägg på glassblock och sedan sockerkaka. Bred marängen över och även sidorna så att allt är täckt med maräng. Ställ i ugnen 250 grader några minuter så att marängen fått fin färg. Servera genast.
Smaklig spis.


Hagel 2010-05-04

Så här såg det ut hemma idag. bilderna är från balkongen och från köksfönstret.



det känndes lite overkligt när det började hagla.
var på biblioteket och hann hem innan det började. tur att jag inte hade lagt ut blommorna på balkongen än. ska nog vänta tills det blir riktigt bra väder först.

Dagens meny 2010-05-02


Kyckling med parmaskinka:
500g kycklingfiléer
80 g parmaskinka
lite färskost naturell
färsk salvia
svartpeppar
margarin för stekning
1,5 dl vit vin
0,5 dl vatten
0,5 dl matgrädde(laktosfri)
1/4 del fond "Du chef" beef
3 msk juice från päronburk
2 msk Maizena redning

Dela filéerna, krydda med svartpeppar,  ta 1 tsk färskost på varje bit samt några salviablad. Lindra parmaskinkan runt och fäst med coctailstickor. Stek bitarna på alla sidor i margarinet i en stekpanna. Häll i vinet, vatten, matgrädde och fond. Tillsätt juicen och låt allt puttra ca 20 - 25 minuter. Tillsätt Mizena och låt koka ett par minuter till. Kolla smaken. Bjud kokta babymorötter, brysselkål samt potatis till . Svart vinbärsgele är också gott till.


Päron och hallon med vit choklad.
1 burk (425 g )päron i egen juice
250 g frysta hallon
150 g vit choklad
Låt päron rinna av men ta vara på saften (till kycklingsåsen ovan).
Låt hallonen tina något. Lägg päronen i ugnshärdiga portionsskålar, strö över hallonen och bryt chokladen och fördela över. Grädda ca 5 minuter i 200 grader eller tills chokladen fått lite färg.

Detta åt vi idag. Svärmor var över hos oss som vanligt.
Senare blev det kaffe/te med Örfilar(Korvapuusti på finska) samt Kokoskaka i långpanna.


Örfilar / Korvapuusti 30 st
200 g margarin
4 dl mjölk
50 g jäst
1 dl ljummet vatten 37 gradigt
2 tsk malen kardemumma
0,5 tsk salt
2 dl socker
1 st ägg
ca 16 dl vetemjöl
fyllning:
100 g rumsvarmt margarin
0,75 dl socker
1,5 msk kanel
pensla bullarna med ägg
garnera med pärlsocker
Smält margarin, häll i mjölken. Blanda ljummet vatten med jäst och socker. Låt stå några minuter. Blanda i salten och kardemumma. 
Tillsätt mjölkblandningen och ägget. Tillsätt mjölet och arbeta degen. Låt jäsa till dubbel storlek (ca 40minuter).
Dela degen till 2 delar och kavla ut varje del till tunn platta, ca 30x60 cm.
Bre den mjuka margarinet på degplattorna. Strö socker och kanel på. Rulla ihop plattan och skär rullen till jämn stora bitar (15 st av varje platta).
Tryck en stor fördjupning längs mitten av varje bit med lillfingarna. Lägg på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa ca 15 minuter.
Pensla bullarna med ägg och strö överpärlsocker. Grädda i 225 grader ca 10-12 minuter.


Kokoskaka i långpanna 28 bitar
250 g margarin
3 dl socker
4 st äggulor
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2,5 dl mjölk
Kokoslandning:
4 st äggvitor
3 dl socker
3,5 dl kokosflingor
Sätt ugnen på 160 grader. Rör margarinet och socker till vitt och pösigt. Tillsätt en äggula åt gången. Blanda mjöl och bakpulver och häll i smeten omväxlnade med mjölken. Bre ut i en väl smord långpanna och grädda i mitten av ugnen 20 minuter i 160 grader.
kokosblandning: Vispa äggvitorna till fast skum och rör försiktigt ner socker och kokosflingorna. Ta ut kakan ur ugnen och bre över kokosblandningen och grädda kakan färdig i 20 -30 minuter.

Vahlborg på landet 2010


rabarbern är på gång-härligt.

gjorde ny kant runt brunnen.

hallon, blåbärsbuske och björnbär är på gång - sent men ...

pionen har tittat upp. älskar pioner.

Åkte till landet i fredags och gjorde ny kant runt brunnen mm. hade köpt färdig kant men trodde att det var 120 cm i en "rulle" men det var minst 180 cm i varje rulle så det blev lite över. la runt bären och runt framför lekstugan samt framför cykelgaraget också. gjorde klart kanten framför "stora" rabattern. köpte 102 stenar. minskar stora rabatten i år och la stenarna framför och sedan ska vi så gräs. onödigt att ha för stora rabatter. det är tillräckligt mycket att rensa ändå.

RSS 2.0