Dagens mums

Dottern jobbade heldag och tänkte överraska henne med berg av plättar.



Amerikanska blåbärsplättar (35 st)

3 ägg
6 dl mjölk
3 msk flytande margarin
0,5 tsk salt
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl stora färska blåbär (man kan använda frysta halvtinade blåbär också)
margarin till stekning
florsocker till garnering

Vispa ihop ägg och mjölk med flytande margarin och salt. Sikta ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och vispa ner i äggblandningen. Röt smeten slät och vänd i blåbären.
Smält margarin i en plättpanna och stek tjocka plättar av smeten.
Pudra florsocker på plättarna.
 
Blev jättegoda och dottern fick med sig plättar att frysa in och ta fram när man vill ha lite mums....

Bonne chance!


Dagens kaka

Dagens kaka blev Lakrits- och hallonkaka. Receptet är från : Lakrits Mint & Choklad av Elisabeth Johansson.
Kakan är..mums... gjorde den med frysta hallon.



Lakrits -och hallonkaka

3 ägg
3.5 dl socker
125 g smält margarin
3.75 dl vetemjöl
riven skal av 1 st citron
1 msk socker
0,5 msk maizena
2 dl frysta hallon
4 st Kick lakrits/citron, mjuk lakritskola
1 msk florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en pajform (eller form med löstagbar kant) 26 cm diameter.
Vispa ägg och 3,5 dl socker pösigt. Tillsätt det smälta margarinet, vetemjöl och citronskal och blanda till en jämn smet. Blanda 1 msk socker och maizena i en skål och vänd ner frysta hallonen i blandningen. Häll upp smeten i formen. Strö över hallonen och klipp lakritskolan i bitar och strö dem över.
Sätt formen längst ner i ugnen och grädda i ca 35-40 minuter. Ta ut kakan och låt svalna. Skär upp i bitar och pudra över florsocker med tesil. Servera kakan småvarm med vaniljglass som smälter lite. MUMS....

Bonne chance!!!!

Dagens kaka

Det var länge sedan jag bakade tigerkakan. Den är en klassiker. I Finland kallar vi den tigerkakan och i Sverige kallas den väl marmorerad kaka.

 

Tigerkaka

200 g rumsvarmt margarin
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 ägg
1 dl grädde
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao

Vispa margarin, socker och vaniljsocker pösigt.
Tillsätt 1 ägg i taget och vispa mellan.
Tillsätt grädde och vetemjöl blandat med bakpulver. Rör till en jämn smet.
Ta ca 1/3 v smeten och rör i kakao.
Häll ½ av ljusa smeten i en smord och bröad form.  Ringla ner den mörka smeten och till sist den ljusa igen.
Grädda i 175 grader ca 55-60 minuter. Täck med bakpapper efter en tid så att kakan inte bränns.
Pröva med en sticka att kakan är färdig.

Bonne chance!

Dagens kladdkaka

Dottern kommer hem och tänkte överraska henne med kladdkaka. Lämnar en bit på bordet och resten i frysen då kan hon ta när hon vill ha något gott gotti gott.



Kladdkaka med marshmallows ( ca 6 port)

150 g smält margarin
2 ägg
2 dl socker
5 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
marshmallows klippta i små bitar

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält margarinet och låt svalna.
Vispa ihop ägg och socker.
Tillsätt margarinet, kakao, vaniljsocker och vetemjöl.
Häll i en smord form.
Grädda i 175 grader 20 minuter.
Ta formen ut ur ugnen och lägg på marsmallows. Grädda ytterligareca 3-5 minuter.
Servera med glass eller vispgrädde.

Bonne chance!

Dagens pannkaka

Ville ha något gott så det blev en blåbärspannkaka i ugnen.



Blåbärspannkaka (4port)

3 ägg
6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
50 g smält margarin 
lite socker

Rör ihop äggen. Tillsätt hälften av mjölken, vetemjölet blandat med bakpulver, socker, vaniljsocker, salt och vispa till en jämn smet. Vispa i resten av mjölken  och smälta margarinet. Låt stå 30 minuter.
Sätt på ugnen på 200 grader och häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Strö över blåbären. Grädda ca 35-40minuter. Strö över lite socker och servera med vaniljglass.

Bonne chance!


Äntligen färdig

Dottern åkte till Rhodos (Molly besök hos oss o lika pratsam som vanligt )och jag lovade måla hennes hall. Blev klar igår med målningen och idag är allt på plats igen. Hoppas hon blir nöjd. Hon ville ha lila hall och är osäker om det var rätta lila men....
Saknar henne och veckan har gått fort. J börjar sin semester fyra veckor.Jag har denna veckan + nästa. Hoppas att vi kan komma till Egypten i höst sådet är bra att spara några dagar.

Ha det/


Dagens soppa

Blev så sugen på finskt sommarsoppa - kesäkeitto (redd grönskakssoppa)



Kesäkeitto (sommarsoppa på svenska) 4 port.

7 dl vatten
1 tsk salt
2 morötter
7 små färskpotatis
½ blomkål
ca 20 st sockerärter med balja 
redning:
1 msk vetemjöl
5 dl mjölk

Herbamare örtsalt
persilja

Koka upp vatten och salt. Ansa och skär grönsakerna i bitar. Lägg i grönsakerna och koka dem mjuka 10-15 minuter. Rör ut vetemjölet med mjölken och häll i kastrullen. Koka upp. Smaka av och strö lite Herbamare över. Garnera med persilja.
Servera med gott bröd till. I Finland brukar man ha en klick smör i också.

Smaklig spis/

Dagens nyheter som berör

Först vill jag säga GRATTIS till DALAI LAMA som fyller 75 år!!!

Blev bestört av Gudrun Schyman som eldar upp 100 000 kronor. Vad i glödheta har människan  bakom skallbenet??? INGEN INGEN vettig människa eldar upp pengar. Att elda upp pengar har inget med diskriminering att göra eller ..när man som hon har pengar så har det inget värde dvs man kan elda upp de istället. DET BUDSKAPET FÅR JAG INGET ANNAT. 

Såg sedan i YOUTUB när israeliska  soldater dansade. Först skrattade jag men sedan vet ej hur jag ska känna. Situation med krig är hemskt men samtidigt var det befriande att kunna skratta också.

Ha det/

Dagens bakning 2010-07-06

Hade köpt filmjölk och tänkte använda den till bakning: filmjölkskaka sötad med fruktsocker samt kardemummakaka.



Filmjölkskaka sötad med fruktsocker

4 dl vetemjöl
1,5 dl fruktsocker
1 tsk soda(bikarbonat)
2 tsk kanel
1 tsk malen nejlika
1 tsk stött kardemumma
1 dl (100g)smält margarin
3 dl filmjölk

Blanda alla torra ingredienser ihop. Tillsätt avsvalnad margarin och filmjölk. Blanda ihop snabbt till en smidig smet. Häll smeten i en smörad och bröad form. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 45-50 minuter. Pröva med sticka att kakan är färdig.
Kakan passar till diabetiker eftersom den är sötad med fruktsocker.(inte lika farlig som vanlig socker). Passar också till de som inte tål ägg eftersom det finns inga ägg i smeten.



Kardemummakaka

75 g rumsvarmt margarin
1 dl socker
1 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemumma
1 tsk vaniljsocker
2 dl filmjölk

Rör margarin och socker pösigt och vispa i ägget. Blanda vetemjölet med bakpulver, kardemumma och vaniljsocker och tillsätt detta växelvis med filmjölken.
Häll smeten i en smörad och bröad form.
Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter. Pröva med en sticka att kakan är färdig.

Smaklig spis/

Dagens mat 2010-07-05

Semester och maten ska vara lätt i värmen. Blomkålen såg väldigt gott ut och hittade rätt liten.



Kokt blomkål med sås (2 portioner)

1 liten blomkålshuvud
1 tsk salt till ½ liter vatten

sås:
1 msk margarin
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk(+grädde)
0,5 tsk Herbamare örtsalt

140 g bacon

Skölj blomkålshuvudet och skär av blasten och dela blomkålen i mindre bitar. Koka upp vattnet och saltet. Lägg i blomkålshuvudet. Koka knappt 10 minuter.
Såsen: smält margarinet, rör ner mjölet och späd med mjölken och ev.grädden. Koka upp under omrörning och koka såsen 3-4 minuter. Smaksätt med Herbamare.
Skär baconet i mindre bitar och stek utan fett i en stekpanna.Häll över hushållspapper så att fettet rinner av.
Lägg upp blomkålen på ett fat. Dekorera med bacon och häll över såsen. Servera gärna med grönsaker.

Smaklig spis/

Dagens bakning 2010-07-04

Hade köpt lite bigarråer och tänkte baka något gott med de. Det blev bigarråpaj.



Bigarråpaj

botten:
75 g rumsvarmt margarin
0,5 dl socker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

fyllning:
0,5 l bigarråer
2 dl creme fraiche
2 ägg
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk citronsaft
Dela bigarråer och ta bort kärnorna.
Rör margarin och socker pösigt. Vispa i ägget.
Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker. Blanda i smeten. Bre smeten i en pajform på botten och lite på kanterna.
Häll bigarråerna på botten. Blanda creme fraiche med ägg, socker, vaniljsocker och citronsaft. Skeda över bigarråer.
Grädda i 175 grader i mitten av ugnen ca 35-40 minuter.
Om du har körsbär går det bra och använda istället.

Hade lite jordgubbar över efter Jordgubbstårtan och gjorde muffins med de.



Jordgubbsmuffins ( 12 st vanlig storlek samt 6 st i kaffekoppar)

50 g margarin
4 st små ägg
2 dl socker
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
18 st jorgubbar

Smält margarinet.
Vispa ägg och socker pösigt (minst 3 minuter med elvisp). Tillsätt mjölk och margarinet.
Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten.
Häll smeten i formar, om du använder kaffekoppar smörj de innan. Dela jordgubbarna och lägg i varje form. 
Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 15minuter. Du kan garnera muffinsen med vispad grädde och jordgubbar. 

Smaklig spis/

Dagens tårta 2010-07-03

Min dotter skulle komma över och äta med mig och J är på landet. Tänkte baka en tårta eftersom dottern ska till Rhodos tidigt i morgon bitti och jag har semester. Är kattvakt åt lilla söta Molly. Nu har jag någon att prata med på dagarna och Molly är också rätt pratsam. Hon har en stor råtta Sten(från Ikea) som ibland släpas till dörren och Molly ställer sig brevid och prata och berättar... Antagligen vill hon bli av med Sten eftersom hon placerar den vid ytterdörren men man vet aldrig. 
Bakade som sagt en Jordgubbstårta efter receptet som jag hittade på Leva&Bo nr24/2010. Tårtan smälter i munnen. Riktigt god. Gillar tidningen och har sparat alla nummer i flera år..... det är roligt att pläddra och recepten är rätt goda.



Jordgubbstårta 6-8 bitar

botten:
125 g rumsvarmt margarin
1dl socker
2 äggulor (stora ägg)
1 dl mjölk (laktosfri)
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

maräng:
2 äggvitor
1,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker

fyllning:
2,5 dl vispgrädde (laktosfri)
hackad choklad
jordgubbar

Rör margarin och socker smidig med elvisp. Tillsätt äggulorna en i taget under vispningen.
Blanda vetemjöl med bakpulver, vaniljsocker och rör ner i smeten växelvis med mjölken.
Smörj två formar med löstagbara botten och bred ut smeten i dem med undersidan av en sked.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker och vaniljsocker under vispning och fortsätt vispa lite till. 
Bred marängen över smeten och grädda i 175 garder 20 minuter. Låt kallna.
Vispa grädden och rensa och dela hälften av jordgubbarna. Lägg ihop tårtan med hackad choklad, grädde och jordgubbarna mellan.
Toppa ev med grädde och lägg på delade jordgubbar.
Jag tog ingen grädde på bara mellan och la på några chokladhjärtan. Gillar inte om det är för mycket grädde.
Tårtan blev lagom sött. Bakade bottnarna kvällen innan och la ihop tårtan par timmar innan den serverades.

Smaklig spis/

RSS 2.0