Dagens 2010-12-30

Det blev Ugnspannkaka från Åland. Om du vill ha receptet se 2010-05-14. Gillar denna eftersom jag gillar kardemummasmak och denna känns inte så tung.
Var i Orientaffären och hittade grön te med kardemumma. Smakar riktigt gott. Var på jakt efter kardemummakakor men hittade inga....synd. 

 Ugnspannkaka från Åland 4 port.

Imorgon blir det några biffar, klyftpotatis och bearnaise sås. Lilla J äter nog inte hemma utan ska ut med kompisar så det blir bara Stora J och svärmor.
Övermorgon funderar jag att göra "Knektefrökens delikatessoppa" och amerikanska blåbärsplättar till efterrätt.

Ha det!!!  


Dagens film: Cornelis Vreeswijk 210-12-29

Var på bio med Stora J och såg filmen om Cornelis Vreeswijk. Riktigt bra film.
Vissa scener var riktigt bra som när han var på Migrationsverket och sökte om svenskt medborgarsskap. Tjänstekvinnan ville att någon skulle intyga att han kan svenska............
När man tänker på han texter så man kan bara undra hur han kunde använda svenska språket så finurligt som han gjorde. Så än en gång om ni gillar Cornelis gå och se filmen.

Ha det!!!!!

Dagens meny: bacon lindrade dadlar, lax -och purjopaj, frukt -och ostsallad 2010-12-8

Hade några kompisar hemma och bjöd: bacon lindrade dalar( ta bort kärnorna från dadlarna, dela baconen och lindra runt dadlarna, fäst med trätandpetare och i ugnen 200 grader ca 10 minuter, man kan fylla dadlarna med blåmögelost mm), lax -och purjopaj (se recept 19/12-10), frukt -och ostsallad.

 Frukt -och ostsallad 4 port.

1 st. päron
1 st. kiwi
ca 15 st. röda kärnfria vindruvor 
ca 100 g 17% grevé ost
ca 100 g Aurora mögelost
ca 50 g rucolasallad
½ kruka plocksallad
3 st. kokta äggvitor
Sås:
3 st. kokta äggulor
2 msk ättikssprit (12 %)
1 msk socker
1 msk senap
2 dl vispgrädde
Skala och dela päronen och kiwin i mindre bitar. Dela vindruvorna.
Skär osten i bitar och blanda med frukten. Skölj och riv salladen. Dela kokta äggvitorna i mindre bitar och lägg i.
Sås: ta kokta äggulorna och mosa de med ättika, socker och senap till en smidig massa.
Vispa grädden och blanda ihop med massan. Servera brevid eller häll i salladen strax före servering.

Bonne canche!!!

Tjörn 2010-12-27

Åkte till stugan för att se hur den har klarat sig i kylan. Innetemperaturen var ca 6 grader. Bra att inget fryst än iallafall. Efter det åkte vi till Göksäter. Ingen rea och massor av julsaker kvar. Köpte till Lilla J en brickbord bara 398 kronor. I stan kostar dessa runt 1000 kronor.
Hemma igen och kollade om fastighetsskötare var kvar och det var han. Fick sin julklapp i dag eftersom han var inte här i torsdags. Han är bra och ställer upp så han brukar få en julklapp av oss.
Imorgon kommer några kompisar och tänkte göra laxpaj och bjuda på.

Ha det/  


Dagens meny: Kyckling, ris, currysås, morots/appelsin sallad,pannacotta med blåbär 010-12-26

Brukar göra kyckling till annandag och det blev så i år också. Kokade kycklingfiléerna i hönsbuljong och lite curry.
Currysåsen är av Blå Band. Salladen :rev 3 st morötter och blandade med apelsin i småbitar. Enkelt och gott.

Pannacotta med blåbär  4 port.

5 dl grädde
1 dl gelésocker multi
1 tsk vaniljsocker
Blanda samman ingredienserna i en kastrull och låt sedan koka i 30 sekunder. Häll upp i glas och ställ i kylskåpet.
Låt stelna innan du heller på blåbären.

3 dl frysta blåbär
0,5 dl vatten
0,5 dl gelésocker multi
socker efter behag
Koka upp blåbär, vatten och gelésocker och låt koka i 30 sekunder. Tillsätt socker efter behag.  
Häll försiktigt över pannacottan och ställ tillbaka i kylskåpet. Låt stelna. 

Bonne canche!!!!!!!!

Dagens bakning: Kardemummakakor 2010-12-26

Hittade en burk kardemummakaffe på Överskottsbolaget och det var riktigt gott. Många härrans år sedan åt jag på en libanesisk restaurang i någon av Långgatorna i Göteborg och där fick man kardemummakaffe samt en liten kardemummakaka efter maten. Blev riktig nostalgisk och sökte recept för kardemummakakor. Hittade inga.
Tänkte att fösöka hitta på recept själv och här är receptet. De smakar goda men de kardemummakakor man fick i restauranger var små ca 2-3 cm diameter och ca 1 cm tjocka och smakade ljuvliga. Får väl försöka experimentera tills hittar det rätta.

 Kardemummakakor ca 65 st.

200 g rumsvarmt margarin
2 dl socker
2 ägg
2 tsk bakpulver
1,5-2 tsk nymalen kardemumma
5 dl vetemjöl

Vispa margarin och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl. Blanda vetemjöl med bakpulver och karedemumma. Rör ihop degen. Ställ i kylskåpet och låt stå ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Rulla degen med hjälp av vetemjöl och ta msk(mått) stora bitar deg. Det blir ca 65 st. Degen breder sig i ugnen så lägg inte kakorna för tätt på plåten.
Grädda i 200 grader ca 8-10 minuter.

Bonne canche!!!!

Den goda julmaten 2010

hade tänkt att inte göra så mycket men..det blev: potatis, fransk löksill, löksill, senapssill, köttbullar, prinskorvar, julkorv, gravad lax, kallrökt lax, laxpaté, skaldjurspaté, skinka, janssons frestelse, kålrotslåda, rödbetssallad. Till efterrätt ris á la Malta med russinsoppa.


Rödbetssallad: 2 äpplen, 1 rödlök, ca 2-3 rödbetor(inlagda rödbetor), 1,5-2 dl vispgrädde. Skala och tärna äpple, rödlök samt tärna rödbetorna. Vispa grädden och tillsätt ca 1-2 msk vätska från rödbetsburken. Blanda allt. Gott till skinkan mm.


Ris á la Malta:
500 g färdig risgrynsgröt
1,5 dl vispgrädde 
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
Vispa grädden och blanda med gröt, florsocker och vaniljsocker. 
Russinsoppa:
1 l vatten
1 kanelstång
½ vaniljstång
3 msk socker
3 dl russin
2 msk potatismjöl
Koka upp vatten och lägg i kanel och vanilj samt socker. Låt småputtra ca 30 minuter och ta bort kanelstången samt vaniljstången. Lägg i russinen och låt de bli mjuka i varma vattnet. Kolla om det behövs mera socker. Blanda potatismjölet med lite kallt vatten och red soppan. Låt koka upp och häll i serveringkanna. Strö lite socker över annars bildas en hinna.
Servera med ris á la Malta.

Smaklig spis!!!!

God Jul 2010-12-24

Jag önskar till er alla riktig God Jul och börjar födereda mig inför julafton med alla dessa maträtter och marsipangodis. Stora J och Lilla J vill ha marsipanfigurer både till jul och påsk. Försöker hitta på olika varje år men...det blir nog bra. Ha nu en riktig god helg.

 GOD JUL från oss alla till er alla!!!!!!!!!!!!!!!!


Dagens bakning:Finsk russinkaka 2010-12-21

Ville baka något gott och ha med mig till jobbet så det blev finsk russinkaka. Receptet hittade jag i GP rätt länge sedan. Kakan är verkligen saftig och god.

 Finsk russinkaka

3 dl russin
3 dlvatten
3 dl socker
200 g margarin
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 st ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en kakform som rymmer 2 liter.
Låt russinen koka i vattnet 5 minuter. Rör margarinet med socker och kryddorna i en skål och häll över den heta russinblandningen. Rör tills margarinet smällt. Tänk på att det är viktigt att russinblandningen är verkligen het, finessen är att margarinet skall smälta samman med socket under omrörningen.
Blanda samman mjölet med bakpulvret och rör ner detta.
Blanda till sist ner äggen och rör smeten slät.
Häll smeten i formen och grädda kakan i 175 grader på nedersta falsen ca en timme. Pröva med stickan att kakan är färdig. Kakan blir ganska brun. Man kan täcka kakan med bakplåtspapper efter en tid så att ytan inte bränns.
När jag använder denna formen brukar jag ha lite florsocker på "taket" på Notre-Dame. Passar bra på vintern. 

Bonne canche!!!!!!!!!!

Dagens meny: Lax-purjopaj,kålsallad samt risgryn-äpplepuddig 2010-12-19

Stora J har börjat tycka om lax och jag gjorde: Lax-purjopaj, kålsallad samt till efterrätt risgryn-äpplepudding. Pajen och efterrätten hade jag i ugnen samtidigt. Båda skulle vara i 200 grader ca 30 minuter.

 Lax-purjopaj 5-6 pers.

Botten:
100 g rumsvarmt margarin
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
2 msk vatten
Fyllning:
200 g kallrökt lax
ca 5-6 cm purjo
2dl matlagningsgrädde
100 g tomat-pestofärskost(Philadephia)
2 ägg

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda vetemjöl,bakpulver och havregryn i en bunke. Blanda i margarinet och vatten.Tryck degen i en pajform, täck botten samt kanterna. Lägg i kylskåpet ca 20-30 minuter.
Skär laxen i små bitar samt skiva purjon. Ta pajformen nagga botten och lägg på laxen samt purjon.
Vispa ihop ägg, grädde och färskost och häll i formen över laxen/purjon.
Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter.
Blev riktig god och ska göra den i mellandagarna igen när vi får några gäster.

 Kålsallad 4 pers

ca 250-350 g rödkål eller och vitkål
2 msk hackad persilja
ca 35-40 g salladstoppning( solrosfrön, pumpafrön samt pinjenötter)
sås:
2 msk olja
1 msk äpplecidervinäger
nypa svartpeppar
1 msk lönnsirap
saft av ½ citron

Skiva kålen till fina strimlor. Blanda i persiljan. Rosta toppningen på en stekpanna utan fett  och hacka de sedan grovt. Blanda med kålen. Blanda såsen och häll över salladen. Rör runt och ställ i kylskåpet en stund före servering.
Nyttig och god sllad.

 Risgryn-äpplepudding 6 pers.

1000 g färdig risgrynsgröt ( eller gör egen gröt)
3/4 tsk salt
2 msk socker
skal av en citron
2 ägg
1 dl russin
3 äpple
2 msk citronsaft
1 msk socker
1 tsk kanel
ca 0,5 dl flagad mandel

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda i färdiga gröten socker, salt, ägg, citronskal och russin.
Skala och dela äpplen och ta bort kärnhusen. Lägg äpplehalvorna runda sidan upp i en smord ugnsfat.
Pensla de med citronsaft och strö över socker/kanel. Häll över risgrynsgröten och strö över flagad mandel.
Grädda i 200 grader ca 30-35 minuter.

Bonne canche!!!!!!!!

Dagens höjdpunkt 2010-12-13

Det är måndag morgon.. man är inte riktigt vaken och åker spårvagn till jobbet. Plötsligt hör jag en spe liten röst på engelska sjunga: "we wish you a merry christmas we wish you a merry christmas and a happy new year". Såg en liten tjej sittandes på ryggen på sin pappa och hon hade väl lärt sig sjunga på engelska. Pappan pratade franska med henne. Jag var glad hela dagen bara av höra henne sjunga. Små glädjeämnen gör hela dagen!!! Mera sådant...
Ha det/

Retrorätt: Päronhalvor med After Eight 2010-12-12

Gjorde  idag Wienerschnitzel och till efterrätt Päron med After Eight. Frågade Stora J vad han ville ha till efterrätt och han sa att det var evigheter sedan han fick päron med After Eight. Riktig retrorätt.
Gjorde wienerschnitzel med alla konstens regler: först bankade köttet sedan doppade i saltvatten och vetemjölet. Sedan i vispad ägg och ströbröd med salt och vitpeppar. Blev riktigt goda.
Har gjort lite origami fjärilar, val och blommor.Tränar inför avslutning med japanska på torsdag. Vi ska då göra  origami,  sjunga några japanska sånger samt jag ska baka Kasutera (japansk sockerkaka). Portugiserna tog sockerkakan (typ sandkaka) med sig till Japan på 1600-talet och sedan har japanerna omgjort kakan till deras smak.  Lägger ut receptet på onsdag när jag bakat den. 

Ha det/

Julstjärnor 2010-12-12

Blev så sugen på Julstjärnor så gjorde först fyllningen och sedan "fuskade" genom att använda färdig smördeg.
Fyllningen är : Plommonmarmelad.

Plommonmarmelad (blir ca 3,75 dl färdig)

225 g torkade, kärnfria plommon
2,5 dl vatten
2 st. kanelstänger
1 dl syltsocker
2 msk konjak(kan uteslutas)

Koka upp plommon, vatten och kanel.
Häll i syltsocker och låt småkoka ca 10 minuter.
Ta bort kanelstängerna, (häll i konjaken) och mixa allt med mixer.
Häll i rena Atamonsköljda burkar. Lägg på locken och förvara i kylskåpet.
Detta kan man bjuda till skinkan mm också.

 Julstjärnor 12 st.

250 g färdig smördeg
lite plommonmarmelad
florsocker

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär degen i 12 jämnstora fyrkanter. Skär ett litet snitt från varje hörn mot mitten. Lägg ca 1 tsk plommonmarmelad mitten på varje stjärna och lyft varannan spets på varje hörn in mot mitten. Tryck lite så att de håller ihop. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 7-10 minuter. Låt svalna. Pudra över med florsocker före servering.
Julstjärnorna är ett måste i finska julbordet.

Bonne canche!!!!!!

Dagens bak:Mandelkaka med amaretto 2010-12-11

Gjorde lussebullar med saffran ( Arlas recept med kesella) de blir saftiga och goda. Lilla J skulle komma senare efter jobbet och få med sig några bullar. Lilla Molly älskar Lussebullar med saffran.
Bakade också: Mandelkaka med amaretto.Hittade en recept Mjuk mandelkaka i Allers 49/10 som jag ändrade lite.

Mandelkaka med amaretto

100 g margarin
175 g sötmandel
2 st. bittermandel
3 ägg
2 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
1,5 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjlö
2 tsk bakpulver
2 dl vispgrädde
2 tsk amaretto
Garnering:
15 st skållade, skalade och halverade sötmandlar
ev florsocker

Sätt ugnen på 175grader.
Smält margarinet och ställ åt sidan att svalna.
Mal sötmandeln och bittermandeln. Vispa ägget med sockret vitt och poröst( minst 3 minuter med elvisp).
Vänd ner mandeln, kardemumma och vaniljsocker. Sikta ner mjölet blandat med bakpulver och tillsätt sedan grädden och det ljumma margarinet samt amaretto. Rör varsamt smeten slät.
Häll smeten i en avlång smord och bröad kakform. Lägg de halverade mandlarna i mönster ovanpå.
Grädda i 175 grader nedre delen av ugnen ca 45-50 minuter eller kakan känns färdig.
Låt kakan svalna en stund i formen innan den varsamt stjälps uppochner på ett smörpapper att kallna. Vänd den kalla kakan rätt och pudra ev lite florsocker vid servering. 
Min kaka sjönk lite i mitten men det är inget fel på smaken. Mums.....

Bonne canche!!!!!!!

Träff med M 2010-12-10

Var i Mölnlycke och träffade kompisen M. Hon hade gjort kanon god soppa : Knektafrökens delikatessoppa.  Jättegod grönsakssoppa med massor av olika rotfrukter samt toppning med créme fraiche. God bröd och ost till och man blev verkligen mätt. Hon hade också bakat en mjuk kaka till teet/kaffet. Vi satt och pratade och berättade om att jag och stora J hade varit på Draken och sett Anna Mannheimer O Peter Appelgren : "Gift -ett livfarligt ämne".Verkligen sevärd föreställning. I GP hade de fått tre fyrar men jag gav dem fem. Skrattade så jag grät emellanåt och sjöng glatt med i sista allsång : då är det dags att börja röka knark ...
Vi gjorde sedan lite origami och visade till M hur man gör en fin fjäril. M visade vad hon gjort samt jag fick en helt underbar pippi. Hon hade tecknat några till som var verkligen underbara och roliga. Hon får göra några till och göra de som postkort. Ramade in min pippi hemma och hängde upp.



Är den inte underbar???!!!!! M är jätteduktig!!!!

Ha det!!!

Säsongsavslutning Tai Ji Quan 2010-12-07

Har säsongsavslutning i Tai Ji Quan idag. Var på Eastern Harmony på Odinsgatan och köpte hälsosamt grön te med ingefära och honung, Shan Zha frukt, kinesiska plommon och gojibär. Detta + cd: Whispers from Arabia( köpte cdn i Egypten)  samt hälsoörten Gynostemma (gynostemma pentaphyllum även kallad Jiagoulan) ska vår"fröken"Gudrun Gylling få som tack för säsongen. Hittade gynostemman i Blomsterlandet i höstas och köpte tre st. för att kunna ge bort några också. Lilla J fick en och nu ger borta den andra. En behåller jag själv. Man kan använda gynostemman som örtte eller tugga bladen. Örten är uppiggande och kallas även"fattigmans ginseng" men den är effektivare än ginseng. Man blir jättepigg. Man kan även odla detta ute i trädgården . Växten tål ett tiotal minusgrader enl. tidningen "Allt om trädgård nr 4 /2010. Gynostemman finns nämt i artikkel om Karin Fransson.
På eftermiddagen ska jag få behandling med mitt artros.Går två gånger/vecka på vårdcentralen och doppar händerna i varm paraffin samt gymnastiserar händerna. Helt underbart. Tyvärr kan man få max två behandlingskurer per år (en behandlingskur = 12 behandlingar).
Imorgon ska jag jobba samt träffa sedan Lilla J och vi får se vad vi hittar på.

Ha det/ 

Lite vuxengodis inför julen 2010-12-04

Älskar Wienernougat och lyckades göra nästan lika god nougat fast med konjak.

Nougat med konjak (formen är 15x15 cm)

50 g (rostad) mandelspån
100 g Odense nougat
100 g ljus blockchoklad
1 msk konjak

Bryt nougaten och chokladen i små bitar i en skål och låt under omrörning långsamt smälta i vattenbad.
Rör i mandelspån och konjak. Häll massan i en fyrkantig (15x15 cm) form och ställ i kylskåpet tills massan stenat. Skär sedan i små fyrkanter.
Helt underbart....

Bonne chanche!!!!!!!! 

Julmat: Janssons frestelse och kålrotslåda 2010-12-04

Efter stugbesöket hemma igen. Förberedde inför julen med Janssons frestelse och kålrotslåda (lanttulaatikko på finska). Kålrotslåda är ett måste på finska julbordet.

 Janssons frestelse 3 st. 0.5 dl aluminiumformar( eller en stor form)

500 g potatis
1 st gul lök
1 burk á 125 g anjovis
3 dl vispgrädde
skorpmjöl
margarin

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatisen och riv den grovt. Skala och skiva löken.
Häll lager av potatis i botten av formarna. Lägg på löken och anjovis. Överst potatis igen. Blanda grädde och anjovisspad. Häll 0,5 dl av grädde/spadet i varje form. Häll lite skorpmjöl över och några klickar margarin.
Grädda ca 30 minuter. Häll 0,5 dl av grädde/spadet i varje form och grädda ytterligare ca 30 minuter till.

Den här Jansson blir väldigt god. Jag gör 3 st småformar: lätt att frysa och sedan ta fram eftersom alla i vår familj inte gillar Jansson. 


Kålrotslåda 3 st. 0,5 dl aluminiumformar (eller 1 stor form)

1 kg kålrot
4 dl vatten
2 dl grädde
1 dl skorpmjöl
2 ägg
1 dl sirap
0,5tsk salt
1 krm muskot
skorpmjöl
margarin

Sätt ugnen på 175-200 grader.
Skala kålroten och skär den i små klyftor. Koka mjuka i 4 dl vatten. Häll av vattnet och mosa kålroten.
Tillsätt grädde, skorpmjöl, äggen, sirap, salt och muskot. Blanda väl.
Häll blandningen i en smord ugnsäker form eller i 3 st. små amluminiumformar. Jämna till ytan och strö över skorpmjöl och några klickar av margarin. Grädda i 175-200 grader ca 55-60 minuter( småformar 55 minuter och större form ca 60 minuter).
Går bra att frysa.

Tjörn 2010-12-04

Åkte till Tjörn för att titta till stugan. Det har varit rätt kallt så jag var rädd att ledningarna hade frysit i stugan men.. peppar peppar så allt var ok fast det var rätt kallt inomhus. Ute var det härligt väder med solsken och snö.
J sågade pilarna och jag tog några kort med mobilen. Glömmer jämt att ta med kameran.Svärmor gick till grannen med pepparkaksburk (från Pepparkaksbageriet vi brukar beställa efter semestern och J var och hämtade burkarna i veckan.Världens godaste pepparkakor MUMS.....). Fick höra nyheter :grannens sondotter hade fått en "liten" pojke över 4 kilo + över 50 cm lång. Grattis!!!!!!

 Svärmor på väg till grannen.

Snörosor vid altanen på Tjörn.


RSS 2.0